Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Waarom is Speelgoed zo Belangrijk voor Kinderen? Ontdek de Voordelen!

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Waarom is speelgoed zo belangrijk? Een vraag die je wellicht als klein kind nog nooit hebt gesteld want toen ging je er gewoon mee aan de slag. Nee, nu je zelf kinderen hebt en ziet hoe ze ermee spelen wordt het pas belangrijk.

Speelgoed is een voorwerp dat voornamelijk gebruikt wordt door kinderen om mee te spelen. Dit klinkt misschien als een duidelijke definitie, maar er zijn nog veel meer functies. Speelgoed is bijvoorbeeld ook een middel om op een gecontroleerde manier met agressie om te gaan en de agressie een uitlaatklep te geven.

In dit artikel vertel ik je alles over deze functies en veel meer.

Waarom is speelgoed zo belangrjik

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Waarom is speelgoed zo goed voor kinderen?

Speelgoed is van essentieel belang voor de ontwikkeling van kinderen. Het biedt een kans om motorische, sociale, emotionele en taalvaardigheden te verbeteren. Hieronder zijn enkele manieren waarop speelgoed de ontwikkeling van kinderen bevordert:

Motorische vaardigheden

Speelgoed helpt kinderen bij het ontwikkelen van hun motorische vaardigheden. Denk hierbij aan het bouwen van een toren met blokken, het besturen van een autootje of het spelen met een bal.

Speelgoed dat beweging en fysieke activiteit vereist, kan kinderen helpen hun grove motoriek, fijne motoriek, coördinatie, evenwicht en behendigheid te verbeteren.

Sociale vaardigheden

Speelgoed biedt kinderen de kans om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Door samen te spelen leren kinderen omgaan met winnen en verliezen, samenwerken en respect hebben voor elkaar.

Met speelgoed kunnen kinderen belangrijke sociale vaardigheden oefenen zoals delen, communiceren en samenwerken. Ze leren ook hun eigen emoties en die van anderen beter te begrijpen.

Emotionele vaardigheden

Speelgoed helpt kinderen om hun emotionele vaardigheden te ontwikkelen. Door met speelgoed te spelen, leren kinderen omgaan met verlies, geduld en het juiste gevoel dat winnen geeft.

Taalvaardigheden

Speelgoed biedt ook een kans om taalvaardigheden te ontwikkelen. Door te spelen met speelgoed, leren kinderen nieuwe woorden en begrijpen ze beter wat anderen zeggen.

Oorzaak en gevolg

Spelend leren kinderen begrijpen hoe hun acties de wereld om hen heen kunnen beïnvloeden. Dit is een belangrijke vaardigheid die hen zal helpen op alle gebieden van hun leven.

Fantasie en creativiteit

Speelgoed biedt kinderen een geweldige kans om hun fantasie de vrije loop te laten en creatief te zijn. Door te doen alsof ze maaltijden koken en voor baby’s te zorgen, kunnen kinderen verschillende rollen ontdekken en experimenteren met wat het betekent om volwassen te zijn.

Probleemoplossende vaardigheden

Speelgoed helpt kinderen ook om belangrijke probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen. Tijdens het spelen worden kinderen voortdurend geconfronteerd met uitdagingen en obstakels. Om deze uitdagingen te overwinnen, moeten ze hun kritische denkvaardigheden gebruiken om oplossingen te bedenken.

Wat is de geschiedenis van speelgoed?

De oorsprong van speelgoed

 • Het spelen is een oeroude activiteit die al eeuwenlang wordt beoefend door mensen en dieren.
 • Het spelen is een herhaald aangenaam gedrag dat zonder verdere bijbedoeling wordt vertoond.
 • Het spelen is een goede voorbereiding op de volwassenheid, waarbij jonge dieren en kinderen hun motorische capaciteiten, fysieke intelligentie en communicatieve vaardigheden ontwikkelen.
 • Het spelen is ook een bron van plezier en vermaak voor de spelers.

De geschiedenis van speelgoed

 • Speelgoed is al eeuwenlang een onderdeel van het spelen, waarbij mensen en dieren gebruik maken van objecten om te spelen.
 • Speelgoed is in de loop der tijd geëvolueerd van eenvoudige objecten zoals stokken en stenen tot complexe mechanische speelgoedauto’s en robots.
 • Speelgoed is ook geëvolueerd van een eenvoudig speelgoed dat door de ouders of verzorgers wordt gemaakt tot een industrieel geproduceerd product.
 • Speelgoed is ook geëvolueerd van een eenvoudig speelgoed dat alleen voor vermaak wordt gebruikt tot een educatief speelgoed dat kinderen helpt om hun vaardigheden te ontwikkelen.

De toekomst van speelgoed

 • Speelgoed is steeds geavanceerder geworden en er worden steeds meer technologische innovaties toegepast om speelgoed te verbeteren.
 • Speelgoed is steeds interactiever geworden, waarbij kinderen kunnen communiceren met hun speelgoed en het speelgoed kan reageren op hun acties.
 • Speelgoed is steeds meer gericht op het ontwikkelen van vaardigheden, waarbij kinderen worden uitgedaagd om hun cognitieve, motorische en sociale vaardigheden te verbeteren.
 • Speelgoed is steeds meer gericht op het onderwijzen van kinderen over verschillende onderwerpen, waardoor kinderen meer kennis kunnen opdoen over de wereld om hen heen.

Waar moet je op letten bij het kopen van speelgoed?

Het kiezen van het juiste speelgoed voor je kind kan een uitdaging zijn. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kiezen van speelgoed.

 • Kijk naar de leeftijdsaanduiding op het speelgoed. Dit geeft aan of het speelgoed geschikt is voor het kind.
 • Koop geen speelgoed met kleine onderdelen voor kinderen onder de drie jaar, omdat deze een verstikkingsgevaar kunnen opleveren.
 • Koop geen speelgoed met touwtjes, veters of andere losse onderdelen die een verstikkingsgevaar kunnen opleveren.
 • Kies speelgoed dat geschikt is voor de vaardigheden van het kind. Kies speelgoed dat aansluit bij de interesses van het kind.
 • Kies speelgoed dat veilig is en gemaakt is van hoogwaardige materialen.
 • Kies speelgoed dat de verbeeldingskracht van het kind kan stimuleren.

Waarom is duurzaam speelgoed belangrijk?

Duurzaam speelgoed is belangrijk omdat het een positieve invloed heeft op het milieu. Het is gemaakt van duurzame materialen zoals hout, katoen en kurk. Het is ook gemaakt van materialen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Duurzaam speelgoed is ook veilig voor kinderen en kan worden gebruikt voor langere tijd.

Wat is goed speelgoed?

Kenmerken van goed speelgoed

 • Het sluit aan op de behoefte en ontwikkeling van het kind
 • Het meldt een leeftijdsindicatie
 • Het gaat niet snel stuk
 • Het laat je automatisch leren
 • Het blijft zijn waarde houden
 • Het biedt steeds nieuwe en andere mogelijkheden
 • Het is voorzien van een gebruiksaanwijzing
 • Het doet je de tijd vergeten

Veiligheid van speelgoed

 • Het speelgoed moet voldoen aan de richtlijn voor speelgoed in Nederland
 • Het speelgoed moet voorzien zijn van de letters CE
 • Het speelgoed moet aansluiten op de behoefte van het kind
 • Het speelgoed moet veilig zijn

Kwaliteit van speelgoed

 • Kies voor kwalitatief merk speelgoed
 • Kies niet voor goedkoop en snel geproduceerd namaak speelgoed
 • Kies voor speelgoed dat een leeftijdsindicatie heeft

Het beste materiaal voor speelgoed

Waarom is hout het beste materiaal voor speelgoed?

Hout is een van de meest duurzame en veilige materialen voor speelgoed. Het is milieuvriendelijk, heeft een natuurlijke warmte en is gemakkelijk schoon te maken. Hout is ook sterk en duurzaam, waardoor het een uitstekende keuze is voor speelgoed dat jarenlang meegaat.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van andere materialen?

Naast hout worden er ook andere natuurlijke materialen gebruikt voor speelgoed, zoals kurk, karton, papier en rubber. Deze materialen bieden een unieke look en voelen aangenaam aan. Ze zijn ook milieuvriendelijk en kunnen worden gerecycled. Bovendien zijn ze sterk en duurzaam, waardoor ze een lange levensduur hebben.

Hoe kies je het beste materiaal voor speelgoed?

Het kiezen van het juiste materiaal voor speelgoed is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd van het kind, de veiligheid en de duurzaamheid. Het is ook belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van het materiaal en of het goed schoon te maken is. Als je twijfelt, kun je altijd contact opnemen met een deskundige om advies te krijgen.

Welk soort speelgoed is goed voor baby’s?

 • Speelgoed voor het Stimuleren van de Zintuigen
 • Speelgoed voor het Ondersteunen van de Motorische Ontwikkeling
 • Speelgoed voor het Versterken van de Cognitieve Vaardigheden
 • Speelgoed voor het Versterken van de Sociale Vaardigheden

Welk soort speelgoed is goed voor peuters?

Waarom is speelgoed belangrijk voor peuters?

Speelgoed is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van peuters. Het helpt bij het verkennen van de wereld en het leren van nieuwe vaardigheden. Speelgoed helpt peuters om hun motorische vaardigheden te verbeteren, hun creativiteit te stimuleren en hun sociale vaardigheden te verbeteren. Het is ook een goede manier om de band tussen ouders en kinderen te versterken.

Hoe kies je het juiste speelgoed voor peuters?

Kies speelgoed dat veilig is en geschikt is voor de leeftijd van je kind. Kijk naar de leeftijdsaanduiding op het speelgoed en kies speelgoed dat aansluit bij de interesses en vaardigheden van je kind. Kies speelgoed dat interactief is, zoals puzzels, knutselen, bouwen en spelen met poppen. Kies ook speelgoed dat educatief is, zoals boeken, muziekinstrumenten en spelletjes.

Hoe kun je speelgoed veilig houden?

Houd speelgoed schoon en inspecteer het regelmatig op gebroken of loszittende onderdelen. Verwijder batterijen uit speelgoed als je kind er niet mee speelt. Zorg ervoor dat speelgoed dat kleine onderdelen bevat buiten het bereik van kleine kinderen blijft. Bewaar speelgoed op een veilige plek, zodat het niet kan worden gebruikt als je kind er niet bij is.

Welk soort speelgoed is goed voor schoolkinderen?

Speelgoed voor schoolkinderen 3-6 jaar

 • Knutselen en experimenteren: knutselen, bouwen, kleuren, knippen, plakken, schilderen, fotograferen, koken, wetenschap en technologie.
 • Buiten spelen: fietsen, rolschaatsen, ballen, trampolines, knikkeren, touwtjespringen, skateboarden, squishy.
 • Realistisch speelgoed: naaimachines, treinen, verkleedkleren, actiehelden, barbiepoppen, blokken, playmobil.
 • Elektronisch speelgoed: radiografisch bestuurbaar speelgoed, elektrische treinen.

Speelgoed voor schoolkinderen 6-12 jaar

 • Knutselen en experimenteren: knutselen, bouwen, kleuren, knippen, plakken, schilderen, fotograferen, koken, wetenschap en technologie.
 • Buiten spelen: fietsen, rolschaatsen, ballen, trampolines, knikkeren, touwtjespringen, skateboarden, squishy.
 • Realistisch speelgoed: naaimachines, treinen, verkleedkleren, actiehelden, barbiepoppen, blokken, playmobil.
 • Elektronisch speelgoed: radiografisch bestuurbaar speelgoed, elektrische treinen, computerspellen.
 • Hobby’s: muziek, dans, kunst, sport.

Speelgoed voor oudere kinderen

Waarom is speelgoed voor kinderen van 10 jaar belangrijk?

Speelgoed is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen van 10 jaar. Het helpt kinderen om hun vaardigheden te verbeteren, hun interesses te verkennen en hun creativiteit te stimuleren. Speelgoed kan ook helpen bij het leren van sociale vaardigheden, zoals samenwerken, communiceren en problemen oplossen.

Hoe kies je het juiste speelgoed voor kinderen van 10 jaar?

Het kiezen van het juiste speelgoed voor kinderen van 10 jaar is een belangrijke beslissing. Om ervoor te zorgen dat je het beste speelgoed kiest, is het belangrijk om rekening te houden met de interesses van het kind, de leeftijd en de vaardigheden die het speelgoed moet ondersteunen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het speelgoed veilig is en aan de veiligheidsnormen voldoet.

Welke soorten speelgoed zijn geschikt voor kinderen van 10 jaar?

Er zijn veel verschillende soorten speelgoed die geschikt zijn voor kinderen van 10 jaar. Dit omvat constructiespeelgoed, educatief speelgoed, puzzels en spellen, thema-speelgoed, buitenspeelgoed, creatief speelgoed en educatief speelgoed.

Hoe koop je speelgoed waar voldoende uitdaging in zit?

Het kopen van speelgoed waar voldoende uitdaging in zit, is belangrijk om de interesse van kinderen van 10 jaar te behouden. Het is belangrijk om speelgoed te kiezen dat aansluit bij de interesses en vaardigheden van het kind. Het is ook belangrijk om speelgoed te kiezen dat de mogelijkheid biedt om de vaardigheden van het kind te verbeteren. Het is ook belangrijk om speelgoed te kiezen dat de mogelijkheid biedt om samen te spelen met andere kinderen.

Moet je je houden aan de leeftijdscategorie voor speelgoed?

Waarom is het belangrijk om leeftijdscategorieën voor speelgoed te respecteren?

Speelgoed is bedoeld om kinderen te vermaken, maar het is ook belangrijk dat het veilig is. Daarom is het belangrijk om de leeftijdscategorieën voor speelgoed te respecteren. De leeftijdscategorieën zijn gebaseerd op de veiligheidseisen die aan speelgoed gesteld worden door de Europese Richtlijn Speelgoed 2009/48/EG.

Hoe bepaal je de leeftijdscategorie voor speelgoed?

Om de leeftijdscategorie voor speelgoed te bepalen, moet je eerst bepalen of het product onder de definitie van speelgoed valt. Hiervoor kun je gebruik maken van artikel 2 en bijlage 1 uit de Europese Richtlijn Speelgoed 2009/48/EG. Daarnaast kun je ook de documenten van de Europese Commissie raadplegen.

Vervolgens moet je bepalen voor welke leeftijdscategorie het product bedoeld is. Hiervoor kun je gebruik maken van de CEN/ISO 8124-8 richtlijnen voor leeftijdsbepaling.

Welke veiligheidseisen moet je in acht nemen bij het ontwerpen van speelgoed?

Bij het ontwerpen van speelgoed moet je rekening houden met de volgende veiligheidseisen:

 • Bepaal of het product onder de definitie van speelgoed valt.
 • Bepaal voor welke leeftijdscategorie je het product ontwerpt.
 • Kijk of er specifieke veiligheidseisen zijn voor het speelgoedartikel dat je produceert.
 • Zorg ervoor dat het speelgoed voorzien is van de verplichte aanduidingen, zoals naam en adresgegevens en waarschuwingen.
 • Maak een technisch dossier met alle relevante gegevens om ervoor te zorgen dat het speelgoed voldoet aan de eisen.
 • Zorg ervoor dat het speelgoed voldoet aan de Europese Richtlijn Speelgoed 2009/48/EG.
 • Zorg ervoor dat het speelgoed voldoet aan de aangescherpte chemische eisen en normen.
 • Zorg ervoor dat het speelgoed voldoet aan de geldende cosmetica wetgeving.
 • Zorg ervoor dat het speelgoed voldoet aan Verordening 1935/2004 over materialen bestemd voor levensmiddelencontact.

Educatieve apps die scherm combineren met speelgoed

Hoe Educatieve Apps Speelgoed Verrijken

 • Educatieve apps die scherm combineren met speelgoed bieden een unieke manier om kinderen te helpen bij het leren.
 • Magik Play Starter Kit is een set van houten bouwstenen die interactie staan met een iPad.
 • Met deze kit kunnen kinderen kennis maken met vormen en kleuren, ruimtelijk inzicht verbeteren en hun fijne motoriek ontwikkelen.
 • De apps Hidden Shape, Dino Blocks en Runaway worden aanbevolen voor kinderen vanaf twee, drie en vier jaar oud.
 • Deze apps helpen kinderen om evidence-based redenering en voorkennis van geometrische vormen toe te passen, ontwerpvaardigheden te oefenen en structuren te bouwen.

Conclusie

Speelgoed is een fantastisch hulpmiddel om je kinderen te laten spelen en hun ontwikkeling te stimuleren. Met deze tips kun je ze lekker bezig houden en hun ontwikkeling stimuleren.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.