Wanneer kan een kind alleen de trap op? Lees de 7 tips

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Elke ouder krijgt er vroeg of laat mee te maken: de klauterende dreumes. Zodra de eerste trede bereikt wordt, veranderd de trap in een bron van vermaak.

Voor de kinderen dan; voor de ouders is het vaak een reden voor zorgen.

Dat is niet ongegrond: ruim de helft van de opnames op de Spoedeisende Hulp-afdeling bij kinderen en jongeren is gevolg van een val, waarbij kinderen tussen de 0 en 4 jaar relatief vaak van de trap vallen.

Wanneer kan een kind zelf de trap op

Wanneer is het dan verantwoordelijk kinderen alleen de trap op en af te laten gaan? En hoe kun je ervoor zorgen dat dit zo veilig mogelijk gebeurd?

Hier zetten we een aantal tips en tricks op een rijtje zodat jouw klimmer binnen no-time zonder problemen de trap op kan!

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Vanaf wanneer kan een kind zelfstandig traplopen?

Vanaf het kruipen klimmen sommige kinderen al op de trap dus let op! Eerst is het met handen en voeten en vanaf twee jaar is het vaak al rechtop waarbij ze zich aan jou of een trapleuning vast moeten houden. Als het een tijdlang goed gaat laten de meeste ouders ze zelfstandig lopen zonder begeleiding, vaak vanaf een jaar of 3. Een kleuter kan al zonder vast te houden de trap oplopen.

Het is voor iedereen anders, de een is wat beschermender dan de ander. De ontwikkeling van elk kind is natuurlijk verschillend. Waar de één al met 5 maanden de eerste stappen zet, doet de ander het nog wat rustiger aan.

Gelukkig is dat is héél normaal, zegt het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid. En zo is dat ook met traplopen.

Als het gaat om traplopen is de sleutel dan ook de begeleiding en de observatie van de ouders.

  • Is je kind snel afgeleid, of heeft hij of zij nog niet zo’n goede balans? Dan is het wellicht verstandig om nog even het handje vast te blijven houden.
  • Loopt je peuter al met een vaste tred, en heeft hij of zij al een goede grip op de trapleuning? Dan zal het leren traplopen waarschijnlijk wat sneller verlopen.

Er bestaat dus geen vaste mijlpaal wat betreft de leeftijd die je kind moet hebben om alleen de trap op te kunnen.

Er zijn echter wél manieren om je kindje te ondersteunen en het traploop-proces zo veilig mogelijk te laten verlopen.

En het is handig om een aantal van deze al met je dreumes aan het handje, of op handen en voeten te gaan oefenen.

We delen er hier een aantal met je.

Zeven tips om traplopen te oefenen

De meeste huizen zijn helaas niet gebouwd met kinderveiligheid in gedachten. Het is aan de ouders om aanpassingen te maken en te kijken welke methoden het beste werken in hun specifieke geval.

  1. Een goed begin is om je kind te leren aan de brede kant van de trap te lopen. Hier heb je de meeste ruimte voor een eventuele misstap.
  2. Begin het oefenen altijd samen met handjes vast zodat er niks kan gebeuren.
  3. Daarnaast is het aan te raden kinderen de trapleuning leren te gebruiken, mits ze daar bij kunnen natuurlijk.
  4. Loop altijd achter je kind aan naar boven zodat je precies kunt zien waar je peuter gaat staan en of ze een misstap doen.
  5. Andere aspecten die bij kunnen dragen aan veilig traplopen is geen spullen op de te laten slingeren en het traject zo rommel-vrij als het maar kan te houden.
  6. Voldoende licht kan ook helpen bij het vinden van de juiste trede.
  7. Daarnaast zorgen blote voetjes vaak voor de beste grip. Leer je kindje om niet met sokken of sloffen de trap te betreden en zo glijpartijen te voorkomen.

Het is ook bekend dat de meeste kinderen vaak de trap wel óp kunnen maar nog niet de juiste balans hebben om ook veilig weer naar beneden te komen.

Je kindje leren om zittend naar beneden te gaan kan dat probleem mogelijk oplossen.

Wat kun je doen om de trap veiliger te maken?

Er zijn natuurlijk ook een aantal producten die je wat extra hulp kunnen bieden.

Installeer een veiligheidsprofiel

Een van de gemakkelijkste dingen die je kunt doen is het aanbrengen van een veiligheidsprofiel bijvoorbeeld, die je kunt installeren aan het einde van elke traptrede.

Deze zorgt ervoor dat de treden beter voelbaar zijn en laten je onbewust beter je voet op de trede zetten.

Een voordeel van het veiligheidsprofiel is dat deze vaak aangepast kan worden naar het decor en design van je huis.

Een rubber plakstrip is een van de gemakkelijkste manieren om dit aan te brengen op je trap, en deze van Yachting Blue zijn een hele handige keuze:

Yachting Blue anti-slip profiel voor de trap

(bekijk meer afbeeldingen)

Verder is een antislip mat een andere optie om vooral houten trappen minder glad te maken.

Deze matten zijn beschikbaar in verschillende materialen en zijn over het algemeen makkelijk te plaatsen.

Een van de beste beoordeelde merken zijn deze van Vica International. Handig aan te brengen doormiddel van een plakstrip en verkrijgbaar in verschillende kleuren:

Anti-slip trapmatten

(bekijk meer kleuren)

Installeer een kindertrapleuning

Je kunt je trap ook extra veilig maken door het installeren van een kindertrapleuning ter hoogte van jouw peuter. De aangeraden hoogte is rond de 60cm.

Er zijn zelfs verschillende modellen die geen schroeven nodig hebben en gemakkelijk aan de gewone trapleuning vast te monteren zijn zoals deze van Mippaa:

Mippaa kinder trapleuning training set

(bekijk meer afbeeldingen)

Installeer een traphekje

Een traphekje moet worden geïnstalleerd om de veiligheid van kinderen te waarborgen. Het voorkomt dat jonge kinderen toegang krijgen tot trappen, wat een potentieel gevaarlijke situatie kan opleveren. Kinderen hebben nog niet de stabiliteit en coördinatie om veilig trappen te beklimmen of af te dalen, en een val van de trap kan ernstig letsel veroorzaken.

Door een traphekje te installeren, wordt dit risico aanzienlijk verminderd, wat gemoedsrust biedt aan ouders en zorgverleners. Het is een effectieve manier om de speelomgeving veiliger te maken voor jonge kinderen en ongelukken te voorkomen.

Het overall beste traphekje is trouwens dit A3 Baby & Kids SafetyDoor Traphekje, uitgevoerd in robuust metaal en voorzien van een mooie poedercoating.

Concusie

Kortom, geklim en geklauter kan niet worden voorkomen maar het kan wél veiliger gemaakt worden.

Door middel van een aantal trucjes en hulmiddelen kun je je kind stap voor stap leren hoe je het veiligst naar boven en naar beneden de trap op en af komt.

Waar sommige kinderen wat meer begeleiding nodig hebben, zullen andere kinderen weer wat sneller deze vaardigheden oppakken.

Maak je vooral geen zorgen en blijf je kindje stimuleren.

Als je kind erg bang is om te trap op te lopen, dan is het natuurlijk aan te raden een kindertherapeut in te schakelen om vast te stellen of er eventueel klim- of hoogtevrees achter schuilt.

Alle tips daargelaten, het staat natuurlijk vooraan dat de ouders een helpende hand bieden tot dat nodig is en hun kindje in de gaten blijven houden.

Het belangrijkste is dat je peuter op een veilige manier de wereld ontdekt!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.