Beste speelgoed voor kinderen: een leeftijdsgeschikte speelgoed gids

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Het beste speelgoed voor kinderen is geschikt zijn hun leeftijd en ontwikkelingsfase. Elk leeftijdsgroep heeft behoefte aan een verscheidenheid aan speeltjes die hun ontwikkeling bevorderen.

 • Voor jonge kinderen zijn speelgoed die motorische en cognitieve vaardigheden bevorderen belangrijk.
 • Voor kleuters zijn speelgoed die creativiteit, probleemoplossend vermogen en ruimtelijk bewustzijn bevorderen geschikt.
 • Voor lagere scholieren zijn speelgoed die creativiteit, probleemoplossend vermogen en ruimtelijk bewustzijn bevorderen, zoals blokken, bordspellen en kunstbenodigdheden, geschikt.

Het is belangrijk om leeftijds- en ontwikkelingsgeschikt speelgoed te kiezen, omdat dit de verbeelding van het kind stimuleert, de concentratie en aandachtsspanne vergroot en de ontwikkelingsvaardigheden verbetert. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de veiligheid en duurzaamheid van het speelgoed en de verschillende materialen.

Gids voor geschikt speelgoed voor kinderen per leeftijd

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat is het beste speelgoed voor vroege kinderontwikkeling?

Het beste speelgoed voor de ontwikkeling van jonge kinderen bevorderen motorische, spel- en cognitieve vaardigheden.

Dit kan betekenen dat het kind een speeltje moet pakken en activeren, een speeltje moet gebruiken dat het kind aanmoedigt om te staan, te lopen of met een bal te spelen, of een speeltje dat helpt bij het verbeteren van balans, coördinatie en motorische planning.

“Speeltjes die kinderen aanmoedigen om hun lichaam te bewegen, zijn beter dan games op een scherm”, zegt Magdalena Oledzka, een pediatrische fysiotherapeut bij het Hospital for Special Surgery.

Voor kinderen tussen de 0 en 2 jaar spelen speelgoed een essentiële rol in de vroege ontwikkeling van het kind. Hieronder vind je een lijst met het meest geschikte speelgoed in deze levensfase.

 1. Muziekinstrumenten: helpen bij de cognitieve ontwikkeling en zijn stevig genoeg om de baby’s exploratie te weerstaan. Ze helpen ook bij het ontwikkelen van hand-oogcoördinatie, fijne motoriek en auditieve verwerking.
 2. Montessori-speelgoed: Montessori-speelgoed is ontworpen om de ontwikkeling van het kind te bevorderen door exploratie, creativiteit en probleemoplossing aan te moedigen. Voorbeelden van Montessori-speelgoed zijn sensorische bakken, vilten speelgoed en coderingsbedels.
 3. Blokken en bouwspeelgoed: Blokken en bouwspeelgoed zijn klassieke speeltjes die creativiteit, probleemoplossing en ruimtelijk bewustzijn bevorderen. Voorbeelden van blokken en bouwspeelgoed zijn houten blokken, Lego’s en magnetische tegels.
 4. Alternatief speelgoed: Alternatief speelgoed is speelgoed dat vaak gunstig is voor vroegtijdige interventie. Voorbeelden van alternatief speelgoed zijn sensorische flessen, speeldeeg en zelfgemaakt speelgoed.

Wat is aanbevolen speelgoed voor een nieuwgeboren baby?

Beste voor de allerkleinsten

Fisher-PriceMuzikale Klik-Klak Sleutels

De drie verschillende sleutels zitten vast aan een dunne ring, die het kind makkelijk vast kan houden. Ook kunnen ze het speelgoed veilig in hun mond stoppen.

8.1
Toy score
Product image

Beste tactiele baby speelgoed

VTechKnuffel & Leer bal

De bal heeft felle kleuren en verschillende texturen; iets waar baby’s gek op zijn. VTech is een merk dat perfect inspeelt op de verschillende ontwikkelingsfasen van kinderen.

8.1
Toy score
Product image

Perfect voor mondgevoel

Fat Brain ToysTobbles Neo

De blokken hebben een rubberachtige laag op de onderste helft, waardoor ze gemakkelijk vast te houden en op te stapelen zijn voor je baby.

8.7
Toy score
Product image

Baby’s tot 1 jaar zouden moeten spelen met speelgoed dat ze kunnen vastpakken, schudden, knijpen en dat geluid maakt, zoals rammelaars, grote ringen, knijpspeelgoed, bijtringen, zachte poppen, ballen met textuur en vinyl boekjes.

Speelgoed met verschillende texturen nodigt kleine handjes en monden uit om te onderzoeken. Blokken en stapelbekers zijn goede open-ended speelgoedkeuzes.

Volgens een studie van Todd, Barry en Thommessen (2017) beginnen gender-voorkeuren pas vanaf 9 maanden oud. Het is dus niet nodig om je zorgen te maken over het geslacht van het speelgoed bij het kiezen van baby speelgoed.

Het is belangrijk om te investeren in speelgoed dat de zintuiglijke verkenning en motorische ontwikkeling van het kind bevordert en om te onthouden dat sommige items speciaal kunnen blijven voor het kind naarmate het groeit.

Wat is aanbevolen speelgoed voor een 1-jarige?

Beste loopwagen voor 1-jarige dreumes

JanodABC Buggy

Een houten loopkar met schuifkralen aan de voorkant en blokken (sowieso al leerzaam) met 24 educatieve letters en cijfers erin.

9.1
Toy score
Product image

Beste interactieve speelgoed voor 1-jarige dreumes

Fisher PriceLaugh and Learn Game Controller

De controller heeft een leuk gezichtje en maakt veel verschillende geluiden. Een van de leuke dingen hieraan is dat het twee instellingen heeft, eigenlijk drie instellingen.

8.3
Toy score
Product image

Perfect voor grove motoriek en ruimtelijk inzicht van 1-jarigen

JanodHouten Raket

Wat kenmerkend is voor de Fransen, is dat ze stijl hebben en zo ook het typische speelgoed van het Franse merk Janod. Niet alleen leerzaam, maar vooral solide en duurzaam.

8.4
Toy score
Product image

Éénjarigen moeten spelen met speelgoed dat hun ontwikkelingsfase ondersteunt, zoals muziekinstrumenten en speelgoed dat cognitieve ontwikkeling bevordert zoals stevige Montessori-speelgoed.

Bouwspeelgoed zoals blokken en magnetische tegels bevorderen creativiteit en ruimtelijk inzicht.

Sensory speelgoed voor 1-jarigen zoals klei en textuurballen helpen bij de ontwikkeling van fijne motoriek en sensorische verwerking en loopwagens helpen bij het leren lopen.

Dezelfde studie van Todd, Barry en Thommessen (2017) toont aan dat gender voorkeuren al in het tweede levensjaar beginnen. Goed om te weten, zodat je daar ook rekening mee kunt houden.

Wat maakt voorschools speelgoed geschikt?

Speelgoed dat geschikt is voor voorschoolse kinderen moet veilig zijn, duurzaam, en ontworpen om de ontwikkelingsbehoeften en-vaardigheden van kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar te bevorderen. Voorbeelden van geschikt speelgoed zijn blokken, puzzels, knutselspullen, muziekinstrumenten, verkleedkleren, buitenspeelgoed en driewielers.

Een studie van Verdine et al. (2019) suggereert dat speelgoed met niet-canonieke vormen, zoals blokken met ongebruikelijke vormen, de interactie tussen ouder en kind kan verbeteren en de vroege geometrische kennis van kinderen kan bevorderen.

Voor kinderen van 2 jaar oud zijn speelgoed dat de zintuigen stimuleert en speelgoed dat helpt bij het ontwikkelen van de fijne motoriek geschikt. Voor 3- en 4-jarigen zijn speelgoed dat creativiteit, probleemoplossend vermogen en sociale vaardigheden bevordert ideaal.

Buitenspeelgoed zoals fietsen, driewielers en steps zijn ook geweldig voor deze leeftijdsgroep omdat ze de grove motoriek en fysieke activiteit stimuleren.

Wat is het beste speelgoed voor 2-jarigen?

Perfect voor creativiteit en samenspel van 2-jarigen

Little TikesFish and Splash Watertafel

Een leuke glijbaan voor het water en ook perfect te gebruiken als zandtafel voor die dagen dat het gewoon niet warm genoeg is buiten voor water.

8.1
Toy score
Product image

Perfect voor grove motoriek van 2-jarigen

Melissa & DougBouwstenen 100 Stuks

Laat je kind hun fantasie gebruiken met kleurrijke houten blokken in allerlei vormen. Helemaal in open einde stijl.

8.9
Toy score
Product image

Beste ritje voor peuters

Little TikesCozy Coupe Dino

Met deze Cozy Coupe steel je de show! Deze loopauto is voorzien van een grappig gezichtje, en is ideaal voor groeiende peuters.

8.3
Toy score
Product image

Het beste speelgoed voor 2-jarigen moet de verbeelding stimuleren, creativiteit bevorderen, ontwikkeling van motorische vaardigheden ondersteunen en geschikt zijn voor de leeftijd. Voorbeelden zijn muziekinstrumenten, Montessori-speelgoed, STEM-speelgoed, bouwspeelgoed, sensorisch speelgoed en buitenspeelgoed.

Ook speelgoed dat open einde spel bevordert en de verbeelding stimuleert, is belangrijk voor 2-jarigen. Het spelen met leeftijdsgenoten helpt bij de ontwikkeling van taalvaardigheden, probleemoplossing en sociale en emotionele vaardigheden.

Het is belangrijk om speelgoed te kiezen voor 2-jarigen dat geschikt is voor de leeftijd en geen kleine onderdelen bevat die verstikkingsgevaar kunnen opleveren.

Wat is het beste speelgoed voor 3-jarigen?

Perfect voor interactie en sociale vaardigheden van 3-jarigen

New Classic ToysBon Appetit Speelkeuken

Geweldig hout en stevige draaiknoppen van de oven die ook echt klikken geven het een heel echt gevoel.

8.7
Toy score
Product image

Beste houten dieren voor 3-jarigen

HabaBij De Dierentuin Speelset

Een handige mee neem doos wat tegelijk ook dient als de dierentuin. Heel handige set om voor mee op vakantie of naar opa en oma om lekker te spelen.

8.7
Toy score
Product image

Beste ruimtelijk inzicht speelgoed voor 3-jarigen

BigJigsAlpen treinset (BJT016)

De treinbaan is een leuke uitdaging om in elkaar te zetten en met behulp van steunpilaren gaat de rails zelfs de hoogte in. Erg spectaculair dus, de trein rijdt door bergen, dalen en over bruggen heen!

8.7
Toy score
Product image

Het beste speelgoed voor 3-jarigen moeten passen bij hun ontwikkelingsvaardigheden en hen uitdagen tot geavanceerd spel. Bordspellen moedigen groepsinteractie en sociale vaardigheden aan, terwijl buiten speelgoed zoals fietsen, driewielers en steppen geschikt zijn voor grove motorische ontwikkeling.

Kunstbenodigdheden, puzzels, bouwspeelgoed en STEM-speelgoed zijn geweldig voor het ontwikkelen van fijne motoriek en probleemoplossende vaardigheden. Pretend play speelgoed voor 3-jarigen zoals verkleedkleren, poppen en speel sjaals stimuleren de verbeelding en fantasie.

Een studie van Heljakka en Ihamäki (2019) toont aan dat ook coderingsspeelgoed zoals Dash jonge peuters kan aanmoedigen tot fysieke activiteit terwijl ze logica en vaardigheden leren die verband houden met codering.

Welk type speelgoed kies je voor basisscholieren?

Basisscholieren kunnen spelen met speelgoed dat de creativiteit, probleemoplossend vermogen en ruimtelijk bewustzijn bevordert. Voorbeelden zijn blokken, bouwspeelgoed, STEM-speelgoed, bordspellen, kunstbenodigdheden, puzzels, buitenspeelgoed, verkleedspullen en muziekinstrumenten.

Kleuterschool (4 en 5 jaar), onderbouw (6, 7 en 8 jaar) en bovenbouw (9-11 jaar) hebben verschillende behoeften en vaardigheden.

Voor kleuters zijn regenboog acrylblokken, gidsblokken, tunnels, LEGO Classic en Magna Tiles geweldig. Voor onderbouw zijn STEM-kits, experimenten, bordspellen, puzzels en kunstbenodigdheden interessant. Voor bovenbouw zijn STEM-speelgoed, sportuitrusting, muziekinstrumenten, boeken en experimenten geschikt.

Wat is het beste speelgoed voor kleuterscholieren?

Het beste speelgoed voor kleuterscholieren is onder andere het volgende.

 1. Regenboog acrylblokken: Deze blokken zijn kleurrijk en helpen bij het ontwikkelen van de fijne motoriek en creativiteit.
 2. Lego Classic: Kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten met deze bouwset en tegelijkertijd hun probleemoplossende vaardigheden ontwikkelen.
 3. Magna Tiles: Deze magnetische tegels zijn geweldig voor het bouwen van 3D-structuren en bevorderen de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht.
 4. Bordspellen: Spellen zoals Ganzenbord en Mens Erger Je Niet helpen kinderen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en groepsinteractie.
 5. Buitenspeelgoed: Fietsen, driewielers en stepjes zijn geweldig voor het bevorderen van grove motoriek en fysieke activiteit.

Er zijn enkele verschillen tussen speelgoed voor 4-jarigen en 5-jarigen. 4-jarigen zijn vaak nog bezig met het ontwikkelen van hun basisvaardigheden, terwijl 5-jarigen klaar zijn voor meer geavanceerd speelgoed dat past bij hun ontwikkelingsniveau.

Bordspellen en buitenspeelgoed zijn geweldig voor beide leeftijdsgroepen, maar 5-jarigen kunnen ook genieten van meer geavanceerde bouwsets en wetenschappelijke experimenten.

Wat is het beste speelgoed voor 4-jarigen?

Beste codeer robot voor 4-jarigen

Learning ResourcesBotley 2.0 Activity Set

Met deze robot kunnen kinderen vanaf 4 jaar oud leren coderen door middel van 100% schermvrij spelen met meerdere manieren om te programmeren.

8.4
Toy score
Product image

Beste bouwspeelgoed voor 4-jarigen

Desire DeluxeBouwset

De verschillende vormen en huis-achtige tegels die je erbij krijgt zijn een leuke toevoeging. Dat maakt de tegels net ietsje duurder dan PicassoTiles maar misschien ook net wat leuker.

8.9
Toy score
Product image

Beste leer instrument voor 4-jarigen

HapeLearn With Lights Ukelele

Het mooiste is dat je kind gemakkelijk kan leren spelen door de lichtjes op de hals, en nog fijner is dat het geluid ook zachter is te zetten!

8.9
Toy score
Product image

Het beste speelgoed voor 4-jarigen zijn speelgoed dat hun verbeeldingskracht en creativiteit stimuleert en hen helpt bij hun ontwikkeling van motorische vaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn bouwstenen, puzzels, muziekinstrumenten, sportuitrusting en speelgoed voor rollenspel.

Met bouwstenen kunnen kinderen hun eigen creaties maken en hun probleemoplossende vaardigheden verbeteren. Puzzels helpen bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden en hand-oogcoördinatie. Muziekinstrumenten stimuleren de zintuigen en helpen bij het ontwikkelen van ritme en muzikaliteit.

Sportuitrusting helpt bij het ontwikkelen van fysieke vaardigheden en coördinatie. Speelgoed voor 4-jarigen voor rollenspel, zoals een keukentje of een doktersset, helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en verbeeldingskracht.

Wat is het beste speelgoed voor 5-jarigen?

Beste rekenen voor 5-jarigen

HapeCheckout Speelgoed Kassa

Met een speelgoed kassa kun je hartstikke goed leren rekenen, zeker als jij een handje helpt bij het fantasiespel.

8.6
Toy score
Product image

Beste wetenschap speelgoed voor 5-jarigen

Learning ResourcesTumble Trax

Gewoon leuk om een goede knikkerbaan te bouwen, maar met het ophangen met behulp van magneten en het uitdagende opdrachtenboekje wordt het ook nog leren over de zwaartekracht.

8.3
Toy score
Product image

Beste familiespel voor 5-jarigen

GoliathThe Floor is Lava

The Floor is Lava! is een spel voor het hele gezin dat fysieke activiteit, een actieve verbeelding en opwindende spanning bevordert voor zowel kinderen als volwassenen.

7.6
Toy score
Product image

Het beste speelgoed voor 5-jarigen zijn educatieve speeltjes die hun interesse wekken en hun leerdoelen bevorderen. Voorbeelden zijn STEM-speelgoed, puzzels, bordspellen, kunstbenodigdheden, muziekinstrumenten, sportuitrusting en speelgoed voor rollenspel. Buitenspeelgoed zoals fietsen, en steps zijn ook geweldig voor deze leeftijdsgroep, omdat ze de grove motoriek en fysieke activiteit stimuleren.

Door middel van deze speeltjes kunnen kinderen hun cognitieve, sociale en fysieke vaardigheden ontwikkelen. STEM-speelgoed bevorderen bijvoorbeeld hun wetenschappelijke en technologische vaardigheden, terwijl bordspellen groepsinteractie en sociale vaardigheden aanmoedigen.

Kunstbenodigdheden en muziekinstrumenten stimuleren creativiteit en expressie, terwijl sportuitrusting en buitenspeelgoed de grove motoriek en fysieke activiteit bevorderen. Rollenspel speelgoed voor 5-jarigen helpt kinderen om hun verbeeldingskracht te ontwikkelen en sociale situaties te begrijpen.

Wat zijn leeftijdsgeschikte speelgoed voor de onderbouw?

Het meest geschikte speelgoed voor de onderbouw zijn onder andere van de volgende soorten.

 1. Bordspellen: Deze zijn ideaal voor kinderen van 7 tot 9 jaar oud, omdat ze groepsinteractie aanmoedigen en de ontwikkeling van sociale vaardigheden bevorderen.
 2. Kunstbenodigdheden: Kinderen van deze leeftijd zijn klaar voor meer verfijnde speeltjes die passen bij hun ontwikkelende vaardigheden. Kunstbenodigdheden helpen bij de ontwikkeling van fijne motoriek en creativiteit.
 3. Puzzels: Puzzels zijn geweldig voor kinderen van 7 tot 9 jaar oud omdat ze helpen bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden en probleemoplossend vermogen.
 4. STEM-speelgoed: STEM-speelgoed (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) is ideaal voor kinderen van deze leeftijd omdat het hun interesse in deze onderwerpen kan stimuleren en hun cognitieve vaardigheden kan verbeteren.
 5. Bouwspeelgoed: Bouwspeelgoed is geweldig voor kinderen van 7 tot 9 jaar oud omdat het hun creativiteit en probleemoplossend vermogen stimuleert en hun fijne motoriek verbetert.
 6. Muziekinstrumenten: Muziekinstrumenten zijn geweldig voor kinderen van deze leeftijd omdat ze helpen bij de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden en creativiteit.
 7. Buitenspeelgoed: Fietsen, driewielers en scooters zijn geweldig voor kinderen van 7 tot 9 jaar oud omdat ze de ontwikkeling van grove motoriek en fysieke activiteit stimuleren.

Het verschil tussen speelgoed voor de kleuterschool en de onderbouw is dat kinderen van de onderbouw klaar zijn voor meer verfijnde speeltjes die passen bij hun ontwikkelende vaardigheden.

Speelgoed voor 7, 8 en 9-jarigen verschilt omdat kinderen van deze leeftijd verschillende ontwikkelingsbehoeften en vaardigheden hebben. Bijvoorbeeld, 7-jarigen zijn klaar voor meer geavanceerde spelletjes, terwijl 9-jarigen klaar zijn voor nog meer educatief speelgoed die passen bij hun ontwikkelende vaardigheden.

Wat is het beste speelgoed voor 6-jarigen?

Beste outdoor speelgoed voor 6-jarigen

HikrKinder Verrekijker

Leuk voor de kleine ontdekker die van buiten houdt, en misschien ook wel leuk voor jullie samen in de wildernis.

7.7
Toy score
Product image

Beste bouwspeelgoed voor 6-jarigen

MagformersBasic Set Line

Kinderen vinden het geweldig om tijdens het spelen te ontdekken wat je er mee kan, maar ook op latere leeftijd zijn er nog veel moeilijker dingen mee te bouwen.

9.5
Toy score
Product image

Beste interactieve robot voor 6-jarigen

Wonder WorkshopDash

Gebruik de gratis Apple-, Android- of Kindle Fire-apps om te programmeren in een leuke ‘Quest-modus’ die kleurrijk en boeiend is, een geweldige kennismaking met coderen voor kinderen vanaf zes jaar oud.

9.1
Toy score
Product image

Het beste speelgoed voor 6-jarigen stimuleert hun verbeeldingskracht en creativiteit en ontwikkelt hun motorische vaardigheden. Speelgoed zoals bouwstenen, bordspellen, puzzels, muziekinstrumenten, sportuitrusting en verkleedkleren zijn ideaal voor deze leeftijdsgroep.

6-jarigen genieten van cadeaus en speelgoed voor activiteiten die zowel grote als fijne motorische vaardigheden vereisen, zoals fietsen, tekenen, knutselen en jigsaw puzzels. Ze hebben ook een groeiende interesse in wetenschap, natuur en vriendschap.

Speelgoed dat hen aanmoedigt om samen te spelen, eerlijk te spelen en te verzamelen, zoals kaarten, poppen en geheime codes, zijn ook populair.

Wat is het beste speelgoed voor 7-jarigen?

Beste houten buiten spel voor 7-jarigen

Outdoor PlayKubb Game

Ben je meer op zoek naar iets waar je buiten mee kunt spelen met het hele gezin? Dan is het Outdoor Play Kubb Game zeker een klassieker die in de smaak zal vallen.

8.5
Toy score
Product image

Beste breinbreker voor 7-jarigen

SmartGamesIQ Puzzler Pro

Smartgames produceerde deze speciale game die echt voor slimme hersenen is. Dit educatief speeltje heeft 120 uitdagingen in drie speelmodi.

8.0
Toy score
Product image

Beste creatieve speelgoed voor 7-jarigen

CrayolaLight Up Tracing Pad

Oppervlak gelijkmatig verlicht, waardoor het gemakkelijk is om de lijnen te zien, zelfs in situaties met weinig licht, zoals in een kussenfort of kampeertent.

8.1
Toy score
Product image

Het beste speelgoed voor 7-jarigen ondersteunt hun leer- en interesse doelen. Dit omvat bordspellen, puzzels, STEM-speelgoed, bouwspeelgoed, muziekinstrumenten, sportartikelen, speelgoed voor rollenspellen en LEGO.

Bordspellen moedigen groepsinteractie aan en bevorderen de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Buitenspeelgoed zoals fietsen, driewielers en steppen zijn geweldig voor de ontwikkeling van grove motoriek en fysieke activiteit. Kinderen ontwikkelen hun fysieke vaardigheden en sociale identiteit door middel van sport en kunst.

Dr. Amanda Gummer, oprichter van een Brits bedrijf dat speelgoed test en ouders adviseert, zegt dat cadeaus en speelgoed voor 7-jarigen al meer gecompliceerde spellen, middelbare-school romans, graphic novels en schrijven en tekenen in notitieboekjes kunnen zijn.

Wat is het beste speelgoed voor 8-jarigen?

Beste wetenschap speelgoed voor 8-jarigen

Snap CircuitsJr. SC-100

Een geweldige manier om kinderen kennis te laten maken met de basisprincipes van elektrische engineering op een veilige en leuke manier.

8.7
Toy score
Product image

Beste fantasiespel voor 8-jarigen

LEGOKlutz Gear Bots

Deze set combineert LEGO Technic-stenen om kinetische creaties te bouwen die echt in beweging komen. Het is een perfecte mix van plezier, leren en creativiteit.

8.5
Toy score
Product image

Beste denkspel voor 8-jarigen

ThinkfunGravity Maze

Gravity Maze combineert logica, een knikkerbaan en STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) in één spel. Het wordt geleverd met 60 uitdagingen van beginner tot expert niveau

8.4
Toy score
Product image

Het beste speelgoed voor 8-jarigen zijn educatieve speelgoedrobots, denkspellen zoals ThinkFun Gravity Maze en bordspellen. Dit speelgoed helpen bij het ontwikkelen van fijne en grove motorische vaardigheden, taalvaardigheden, cognitieve vaardigheden en sociale en emotionele vaardigheden.

Uit een onderzoek van Yee en Quek (2013) blijkt dat fysieke objecten de verbeelding van kinderen beter stimuleren dan andere soorten objecten. Zo hebben fysieke objecten zoals een koekenpan, pikhouweel en lantaarn een positief effect op de verbeelding van 8-jarigen.

Het geven van speelgoed aan 8-jarigen dat de verbeelding van kinderen stimuleert, kan bijdragen aan de ontwikkeling van hun creativiteit en probleemoplossende vaardigheden.

Wat is het beste speelgoed voor de bovenbouw?

Het beste speelgoed voor middelbare scholieren zijn onder andere de volgende soorten.

 1. Programmeer robots: een leuke en educatieve speelgoedrobot die kinderen helpt bij het ontwikkelen van hun probleemoplossende vaardigheden en hun interesse in STEM-vakken stimuleert. Kinderen in deze leeftijd zijn toe aan meer uitdagende bouw- en programmeer taken zoals met Scratch of Raspberry pi.
 2. Uitdagend spellen dat kinderen helpt bij het ontwikkelen van hun ruimtelijk inzicht en probleemoplossende vaardigheden.
 3. Speelgoed dat helpt bij het ontwikkelen van hun fijne motoriek en hun interesse in wetenschap en biologie stimuleert.

Er zijn echter wel verschillen tussen speelgoed voor 9, 10 en 11-jarigen. Voor 9-jarigen zijn de Klutz LEGO Gear Bots en wetenschappelijke STEM-activiteitenkits bijvoorbeeld nog steeds geschikt, terwijl kinderen van 10 jaar oud kunnen genieten van uitdagender Snap Circuits Jr. en unieke STEM-speelgoed. Voor 11-jarigen zijn de uitdagende spellen zoals Gravity Maze en Brainbolt nog leuk, evenals creatieve speelgoed zoals simpl dimpl en Odd Ballz.

Wat is het beste speelgoed voor 9-jarigen?

Beste puzzel voor 9-jarigen

ShashiboShape Shifting Box

Er zijn wel 70 vormen mee te maken wat het eigenlijk een fidget toy maakt, maar ook een puzzel.

8.9
Toy score
Product image

Beste spel voor 9-jarigen

IelloKing of Tokyo

Ik heb nu een handvol mensen geïntroduceerd in de wereld van het modern bordspelen. Met slechts een paar uitzonderingen is de eerste game altijd King of Tokyo geweest.

8.8
Toy score
Product image

Beste lichamelijke activiteit voor 9-jarigen

FlyingballFlying Orb Ball

Een vliegende bal die je gemakkelijk met een handgebaar in een richting kunt sturen. Leuk om ze actief bezig te houden.

7.7
Toy score
Product image

Het beste speelgoed voor 9-jarigen stimuleert hun creativiteit, probleemoplossend vermogen en sociale vaardigheden. Denk aan STEM-speelgoed, bordspellen en kunstbenodigdheden.

Board games zoals Gravity Maze en Coggy Puzzlegears helpen bij het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen. Kunstbenodigdheden en muziekinstrumenten stimuleren de creativiteit en fijne motoriek. Buitenspeelgoed zoals fietsen en steppen moedigen lichamelijke activiteit aan.

Cadeaus en speelgoed voor 9-jarigen kies je op basis van hun ontwikkeling, maar vooral ook hun persoonlijke interesses.

Wat is het beste speelgoed voor 10-jarigen?

Beste dobbelspel voor 10-jarigen

Pandasaurus GamesMachi Koro

Machi Koro wordt als geschikt beschouwd voor zowel gezinnen als gamers vanwege de eenvoudige regels en het snelle speeltempo.

9.3
Toy score
Product image

Beste budget stuntstep voor 10 jaar

MongooseRise

Hij is stevig maar licht genoeg voor leuke tricks door het gebruikte aluminium en je kind zal er zeker een tijdlang op vooruit kunnen bij het leren van zijn trukjes.

8.2
Toy score
Product image

Beste codeer robot voor 10-jarigen

MakeblockmBot

Robot zelfs aan te passen met Makeblock-extensies en lego’s terwijl ze zich ontwikkelen in het Arduino open source-ecosysteem, zodat ze de robot van hun dromen kunnen maken!

9.0
Toy score
Product image

Het beste speelgoed voor 10-jarigen ondersteunen hun leerdoelen en interesses. Op deze leeftijd beginnen kinderen zich bewust te worden van hun sociale identiteit en worden ze onafhankelijker.

STEM-activiteiten zoals Klutz Lego Gear Bots en Oonies Flipslide Game zijn geweldig voor wetenschapsprojecten. Board games, zoals Codenames en Ghost Cube, helpen bij het ontwikkelen van probleemoplossende en sociale vaardigheden. Kunstbenodigdheden en muziekinstrumenten bevorderen creativiteit en fijne motoriek. Buitenspeelgoed zoals fietsen en scooters stimuleren de grove motoriek en fysieke activiteit.

10-jarigen houden niet alleen van speelgoed cadeaus, maar ook ervaringen, dus er zijn een hoop mogelijkheden.

Wat is het beste speelgoed voor 11-jarigen?

Beste sport voor 11-jarigen

SchildkrotAerobie Pro Ring

Een geweldige activiteit voor buiten die wat oudere kinderen ook nog leuk vinden.

8.1
Toy score
Product image

Beste creatieve speelgoed voor 11-jarige

Christopher HartBlank Comic Book

Het Blanco Stripboek Voor Kinderen, 8.5×11, is de perfecte manier om de creatieve kant van je kind te kanaliseren in een geweldig superhelden avontuur.

7.7
Toy score
Product image

Beste technologie speelgoed voor 11-jarige

MYNT3D3D Printing Pen

Laat ze onze 3D pen gebruiken om hun artistieke vaardigheden naar een heel nieuw niveau te tillen door ze iets te geven waar ze naar lijken te leven – de 3e dimensie.

8.0
Toy score
Product image

Het beste speelgoed voor 11-jarigen zijn educatief en stimuleren hun interesses. Speelgoed zoals Squishy Human Legos, Thinkfun Gravity Maze, en SmartLab Toys helpen bij het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden en creativiteit.

11-jarigen kunnen speelgoed en andere cadeaus zoals fietsen, trikes, en scooters gebruiken om de grove motorische ontwikkeling en fysieke activiteit te bevorderen.

Wat is het beste speelgoed voor 12-jarigen?

Beste om oud speelgoed opnieuw te ontdekken voor 12-jarigen

Jeff FriesenThe LEGO Engineer

Een van de beste aspecten van dit boek is dat het stapsgewijze instructies biedt om deze technische wonderen met LEGO-stenen na te bouwen.

8.9
Toy score
Product image

Beste breinbreker voor slimme 12-jarigen

Spin MasterPerplexus Original

Ik heb het dan ook over breinpuzzels om mee te nemen. Voor 6 tot 10-jarigen zijn er de puzzels van Perplexus. Ze maken nu een kleine Perplexus mini die wat geschikter is voor 4-jarigen en ouder.

8.0
Toy score
Product image

Beste esthetische cadeau voor 12-jarigen

MinumaCinema Light Box

Perfect om hun eigen kamer precies zo te maken als ze zelf willen zodat ze er zich lekker thuis kunnen voelen.

7.3
Toy score
Product image

Sommige experts zeggen dat meer speelgoed voor 12-jarigen niet nodig is. Premiumjoy.com heeft bijvoorbeeld 1000 ouders in de VS ondervraagd waaruit kwam dat veel ouders geen speelgoed meer geven aan kinderen van 12-15 jaar oud.

Maar het juiste speelgoed voor 12-jarigen kan hen zeker helpen bij hun ontwikkeling omdat het leren kan stimuleren. Ook kan het ze nog echt wel boeien.

Zo kan het gebruik van bouwsets en elektronisch speelgoed kan kinderen helpen bij het leren van ruimtelijk inzicht en engineering.

Het draait allemaal om het vinden van iets speciaals dat past bij deze mijlpaal in hun leven.

Wat is het belang van leeftijdsgeschikt speelgoed?

Het is erg belangrijk om speelgoed te kopen dat geschikt is voor de leeftijd van het kind, omdat dit de ontwikkeling van het kind bevordert. Dit is aangetoond in een studie van Bantz en Siktberg (1993). Zij kwamen erachter dat het niet nodig is om het duurste of meest geadverteerde speelgoed te kopen om de groei en ontwikkeling van het kind te stimuleren.

Het is belangrijk dat ouders begrijpen wat ontwikkelingsgeschikt speelgoed is en hoe ze dit kunnen selecteren. Ontwikkelingsgeschikt speelgoed stimuleert de verbeelding van het kind, vergroot de concentratie en aandachtsspanne, verbetert de ontwikkelingsvaardigheden en is veilig voor het kind.

Bij het kiezen van speelgoed is het belangrijk om rekening te houden met de leeftijd, ontwikkelingsniveau, veiligheid en duurzaamheid van het speelgoed.

Wat maakt speelgoed goed in plaats van slecht?

Het is belangrijk dat je begrijpt hoe je speelgoed kunt evalueren en gebruiken om de ontwikkeling van je kind te stimuleren zonder ze te frustreren of overstimuleren. Dit geldt voor alle ouders, ongeacht hun inkomen, opleiding en middelen.

Goed speelgoed evalueren voor de aanschaf betekent niet alleen kijken naar het prijskaartje. Het is niet per se duur in plaats van goedkoop, maar wel vaak goed doordacht met een precieze leeftijdsaanduiding.

Hoe match je kinderspeelgoed met academische ontwikkeling?

Het matchen van speelgoed met de academische ontwikkeling van kinderen is misschien nog wel belangrijker dan de leeftijd, omdat niet elk kind even ver is in de ontwikkeling op hetzelfde moment in hun leven.

Een goede vuistregel is om speelgoed te kopen dat uitdagend is zonder te moeilijk te zijn voor hun huidige academische ontwikkeling. Kinderen hebben ook tijd nodig om te ontspannen met oudere, meer vertrouwde speeltjes en gemakkelijk voltooide activiteiten.

Een goede variëteit aan speelgoed is belangrijk. Kinderen raken sneller verveeld dan volwassenen omdat hun aandachtsspanne korter is.

Wat is ontwikkelingsgeschikt speelgoed?

Ontwikkelingsgeschikt speelgoed is ontworpen om bij de leeftijd en ontwikkelingsniveau van het kind te passen. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind om te leren en te groeien en helpt bij het stimuleren van de verbeelding van het kind, het vergroten van de concentratie en aandachtsspanne, het verbeteren van de ontwikkelingsvaardigheden en het waarborgen van de veiligheid van het kind.

Sterk gendergetypeerd speelgoed lijkt minder ondersteunend te zijn voor optimale ontwikkeling dan neutraal of matig gendergetypeerd speelgoed, volgens het onderzoek van Blakemore en Centers (2005).

Welk speelgoed raden kinderartsen aan?

Kinderartsen raden speelgoed aan dat eenvoudig is en de verbeelding van kinderen stimuleert. Blokken, boeken, poppen en puzzels zijn aanbevolen. Elektronisch speelgoed trekt de aandacht van volwassenen, maar eenvoudig speelgoed is beter voor kinderen. Belangrijker nog, het stimuleert interactie tussen ouder en kind.

Welke speelgoed materialen moet je naar op zoek bij het kopen?

Goede speelgoed is gemaakt van natuurlijke, duurzame en niet-giftige materialen. Kies voor ongeverfd hout, biologisch katoen en stoffen die vlamvertragend zijn. Vermijd plastic speelgoed met recyclingcodes 3, 6 of 7 en kies voor speelgoed dat veilig is voor kinderen van de juiste leeftijd en ontwikkelingsniveau. Speelgoed materialen maken veel uit voor het speelplezier en hoe lang het meegaat.

Hoe overweeg je jongens vs meisjes speelgoed?

Als je speelgoed koopt, overweeg dan de doelgroep waarvoor je het koopt. Onderzoek toont aan dat jongens en meisjes ander soort speelgoed kiezen. Jongens geven vaak de voorkeur geven aan actiefiguren, bouwsets en speelgoedauto’s, terwijl meisjes typisch meisjes speelgoed zoals poppen, knutselspullen en sieradenmaaksets verkiezen.

Deze gendergebonden speelgoedkeuzes versterken genderstereotypen. Het vermijden van stereotypen en het aanbieden van genderneutraal speelgoed moedigt kinderen aan om hun creativiteit en verbeeldingskracht te gebruiken.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.