Verschillend speelgoed: meisjes vs jongens of genderneutraal vergelijken

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Jongens reageren anders op speelgoed dan meisjes, zo blijkt uit onderzoek. Typisch meisjes speelgoed zijn poppen, knutselspullen en sieradenmaaksets, terwijl jongens vaak de voorkeur geven aan actiefiguren, bouwsets en speelgoedauto’s.

Speelgoed voor jongens en meisjes verschilt van elkaar

Deze speelgoedkeuzes zijn vaak gendergebonden en kunnen genderstereotypen versterken. Genderneutraal speelgoed vermijdt deze stereotypen en moedigt kinderen aan om hun creativiteit en verbeeldingskracht te gebruiken.

Speelgoed voor volwassenen verschilt van dat voor kinderen en kan helpen bij het ontsnappen aan dagelijkse stress. Elektronische video games en puzzels zijn populair bij volwassenen, terwijl houten speelgoed en bewegingsspeelgoed geliefd zijn bij kinderen.

Kinderen, volwassenen en ouderen zijn drie verschillende doelgroepen voor speelgoed met andere wensen

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat heeft geweldig speelgoed voor kinderen gemeen?

Geweldig speelgoed is leuk voor het kind, geschikt voor de leeftijd en bevordert de groei en ontwikkeling van het kind. De belangrijkste eigenschappen van goed speelgoed zijn de volgende.

 • Inspireert actief spel
 • Geschikt voor de leeftijd en ontwikkelingsbehoeften van het kind
 • Stimuleert de persoonlijkheid van het kind
 • Is over het algemeen leuk en uitdagend om mee te spelen
 • Is gemakkelijk op te bergen
 • Maakt geluid en is misschien esthetisch aantrekkelijk
 • Is educatief
 • Is stevig, duurzaam en gaat lang mee
 • Is boeiend en vermakelijk
 • Is open-ended en laat ruimte voor creativiteit
 • Is veilig voor kinderen

Een studie van Bantz en Siktberg (1993) benadrukt dat ouders niet de duurste of meest geadverteerde speeltjes hoeven te kopen, maar in plaats daarvan moeten begrijpen hoe speeltjes de ontwikkeling van hun kind kunnen bevorderen.

Het is belangrijk dat ouders speeltjes evalueren en selecteren die geschikt zijn voor de ontwikkelingsfase van hun kind en die het kind zullen stimuleren in plaats van frustreren of overstimuleren. Dit geldt voor ouders ongeacht hun inkomen, opleiding of middelen, en er zijn verschillen tussen jongens en meisjes in de soorten speelgoed waarin ze geïnteresseerd zijn.

Het is ook belangrijk om speelgoed genderneutraal te verkennen, terwijl je toch moet begrijpen dat jongens en meisjes allebei met verschillende soorten speelgoed zullen spelen.

Wat is typisch speelgoed voor meisjes?

Speelgoed voor meisjes is vaak anders dan die voor jongens. Meisjes hebben vaak andere interesses en voorkeuren dan jongens.

Uit onderzoek van Francis, B. “Gender, toys and learning” in de Oxford Review of Education blijkt dat speelgoedvoorkeuren sterk geslachtsgebonden zijn. Jongensspeelgoed is vaak gericht op technologie en actie, terwijl meisjesspeelgoed gericht is op zorg en stereotiep vrouwelijke interesses.

De meest traditionele speelgoedkeuzes voor meisjes zijn onder andere de volgende.

 • Poppen en poppenhuizen
 • Knutselspullen zoals kleurboeken, verfsets en sieradenmaaksets
 • Bordspellen en kaartspellen
 • Bouwsets zoals Lego
 • Knuffelbeesten en pluchen speelgoed
 • Muziekinstrumenten en karaoke-machines
 • Buitenspeelgoed zoals fietsen, steppen en rolschaatsen
 • Wetenschapskits en experimenten
 • Videospellen en gameconsoles
 • Educatief speelgoed zoals STEM-leerpakketten en programmeerspeelgoed

Belangrijk om op te merken is dat meisjes een breed scala aan speelgoed leuk vinden, dat traditioneel geassocieerd wordt met meisjes. Meisjes hebben verschillende interesses en voorkeuren, dus het is belangrijk om speelgoed te kiezen dat past bij hun individuele behoeften en wensen.

Lijst met het populairste speelgoed voor meisjes

De speelgoedindustrie heeft zich traditioneel gericht op speelgoed en spellen die uitsluitend of voornamelijk op meisjes gericht zijn, maar sommige critici hebben betoogd dat de markt voor meisjesspeelgoed uitdagender moet zijn en meer moet concurreren met jongensspeelgoed.

Wat is typisch speelgoed voor jongens?

Speelgoed voor jongens zijn vaak anders dan die voor meisjes. Jongens houden meestal van speelgoed dat actie en beweging bevat, terwijl meisjes vaak de voorkeur geven aan poppen en knutselspullen.

Hieronder vind je een lijst met traditioneel speelgoed dat het populairste is onder jongens.

 • Actiefiguren
 • Blaster speelgoed
 • BB-guns
 • Bouwsets
 • Modelauto’s
 • Radiogestuurde modelauto’s en boten
 • Voertuigen
 • Katapulten
 • Speelgoedrobots
 • Robot honden

Uit een onderzoek van de City University of London blijkt dat jongens al vanaf 9 maanden oud de voorkeur geven aan ballen en speelgoedauto’s. Dit suggereert dat er biologische en omgevingsfactoren zijn die al vroeg in de ontwikkeling van invloed zijn op de speelgoedvoorkeuren van jongens en meisjes.

jongens speelgoed lijst

Wat doet genderneutraal speelgoed om stereotypen te doorbreken?

Genderneutraal speelgoed is niet specifiek ontworpen of gepromoot voor een bepaald geslacht. Dit soort speelgoed vermijdt genderstereotypen en moedigt kinderen aan om hun creativiteit en verbeeldingskracht te gebruiken.

Voorbeelden van genderneutraal speelgoed zijn bouwblokken, puzzels, kunstbenodigdheden, muziekinstrumenten, wetenschapssets en bordspellen.

Het is belangrijk om kinderen met genderneutraal speelgoed te laten spelen omdat dit hun optimale ontwikkeling ondersteunt, inclusiviteit en diversiteit bevordert en hen de vrijheid geeft om hun interesses te verkennen en te ontwikkelen.

Genderneutraal speelgoed speelt een essentiële rol bij het doorbreken van stereotypen, omdat het voorkomt dat kinderen genderrollen internaliseren op jonge leeftijd.

Door speelgoed te labelen op basis van geslacht, zoals “meisjesspeelgoed” en “jongensspeelgoed”, worden kinderen beïnvloed om bepaalde stereotypen te accepteren en te internaliseren. Dit kan leiden tot beperkte keuzes en kansen in de toekomst.

Genderneutraal speelgoed biedt daarentegen de mogelijkheid voor kinderen om vrij te experimenteren en hun interesses ongehinderd te ontwikkelen, waardoor ze zichzelf kunnen zijn zonder de beperkingen van traditionele genderrollen.

Wat betekent “geslachtsgebonden” speelgoed?

Geslachtsgebonden speelgoed wordt specifiek ontworpen en geadverteerd voor een bepaald geslacht. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat poppen voornamelijk voor meisjes worden gemaakt en advertenties alleen meisjes laten zien. Vrachtwagens worden weer ontworpen voor jongens en in de advertenties is geen meisje te zien.

Geslachtsgebonden speelgoed versterken genderstereotypen en beperken de verbeeldingskracht van kinderen.

Onderstaande tabel laat zien hoe verschillende type speelgoed traditioneel wordt gezien als voor jongens of voor meisjes.

Type speelgoedVoor meisjesVoor jongens
PoppenX
ActiefigurenX
KnutselspullenX
SieradenmaaksetsX
Auto’sX
BouwsetsX
KnuffelbeestenX
Karaoke-machinesX
BlastersX
RobotsX

Onderzoek heeft aangetoond dat deze typering de ontwikkeling van kinderen kan beïnvloeden door het beperken van vaardigheden, het beïnvloeden van zelfbeeld, het beïnvloeden van socialisatie en het versterken van genderstereotypen. Een studie van Sneha John, klinisch kinder- en jeugdpsycholoog bij Camali Clinic: Child and Adult Mental Health, toonde aan dat geslachtsgebonden speelgoed kunnen leiden tot een gebrek aan holistische ontwikkeling doordat kinderen niet alle noodzakelijke vaardigheden voor persoonlijkheidsontwikkeling kunnen ontwikkelen.

In de volgende sectie zal ik bespreken hoe genderstereotypering en typen van speelgoed hieraan bijdragen.

Welke factoren dragen bij aan de gender typering van speelgoed?

Gender typering is het proces waarbij speelgoed specifieke geslachten krijgt toegewezen op basis van sociale en culturele normen. Dit proces heeft invloed op de ontwikkeling van kinderen door het versterken van genderstereotypen en het beperken van speel- en verkenningsopties.

Meisjes worden aangemoedigd om te spelen met speelgoed dat traditioneel geassocieerd wordt met vrouwelijkheid, zoals poppen en keukensets, terwijl jongens worden aangemoedigd om te spelen met speelgoed dat traditioneel geassocieerd wordt met mannelijkheid, zoals vrachtwagens en actiefiguren.

De factoren die bijdragen aan gender typering van speelgoed zijn onder andere labels, kleuren, marketing en de verwachtingen en behandeling van ouders en leraren. Dit is een complex proces dat wordt gevormd door meerdere factoren.

Lego heeft aangekondigd dat het genderstereotypen uit zijn speelgoed zal verwijderen na een wereldwijde enquête die het bedrijf had uitgevoerd. Uit het onderzoek bleek dat attitudes ten opzichte van spelen en toekomstige carrières ongelijk en beperkend blijven.

Meisjes worden weliswaar steeds zelfverzekerder en willen zich bezighouden met een breed scala aan activiteiten, maar hetzelfde geldt niet voor jongens. 71% van de ondervraagde jongens was bang dat ze belachelijk zouden worden gemaakt als ze speelden met wat zij “meisjesspeelgoed” noemden- een angst die werd gedeeld door hun ouders.

De “Let Toys Be Toys”-beweging pleit voor het stoppen van het beperken van de interesses van kinderen en het promoten van speelgoed en boeken die geschikt zijn voor zowel jongens als meisjes.

Wat is het verschil tussen poppen en actiefiguren?

Poppen verschillen van actiefiguren doordat ze meestal een grotere schaal hebben en eruitzien als menselijke kinderen, terwijl actiefiguren meestal een kleinere schaal hebben en eruitzien als superhelden.

Traditioneel hebben poppen verzorgbaar haar en verwisselbare kleding, terwijl actiefiguren specifieke kenmerken hebben voor verbeterde speelwaarde. Deze verschillen zijn belangrijk voor typische jongens- en meisjesspeelgoed, waarbij poppen vaak worden geassocieerd met meisjes en actiefiguren met jongens.

Wat is de let toys be toys beweging?

De Let Toys Be Toys-beweging is een grassroots-campagne die genderstereotypen in de kindertijd wil tegengaan door de speelgoed- en uitgeverij-industrieën te vragen te stoppen met het beperken van de interesses van kinderen en het promoten van speelgoed en boeken die alleen geschikt zijn voor meisjes of jongens.

De campagne begon in 2012 als een groep ouders op het online discussieforum Mumsnet die gefrustreerd waren door de toename van marketing en promotie van genderstereotypen in winkels en boekomslagen.

De campagne wordt volledig gerund door vrijwilligers en promoot goede praktijken in winkels die gender-inclusief verkopen. Ze bieden ook een reeks online bronnen aan, waaronder tips voor leraren en lesplannen voor vroege jaren.

Hoe zijn gender stereotypen in speelgoed slecht?

Genderstereotypen zijn vooroordelen over wat typisch mannelijk of vrouwelijk gedrag is. Deze vooroordelen zijn schadelijk omdat ze kinderen beperken in hun ontwikkeling en keuzes. In speelgoed kunnen deze vooroordelen zich uiten in gendergerelateerde of zelfs seksistische speelgoedkeuzes.

Dit is slecht omdat het kinderen beperkt in hun creativiteit en hen dwingt om binnen de grenzen van hun gender te blijven. Het is belangrijk om te begrijpen dat speelgoedvoorkeuren verschillen van genderstereotypen en dat voorkeuren veel zwakker zijn dan stereotypen.

Een studie van Jac T. M. Davis en Melissa Hines in de National Library of Medicine toonde aan dat meisjes ook speelgoed kozen dat onderzoekers als neutraal classificeerden, meer dan jongens bereid waren dat te doen (d = 0.29).

Gedwongen keuzemethoden produceerden grotere gendergerelateerde verschillen dan andere methoden, en gendergerelateerde verschillen namen toe met de leeftijd.

Het is dus nog steeds zo dat jongens minder makkelijk speelgoed buiten hun gender typering durven kiezen dan meiden.

Wat zijn voorbeelden van geslachtsgebonden speelgoed?

De meest opvallende voorbeelden van geslachtsgebonden speelgoed zijn de meest volhardende gender typeringen hieronder.

 1. Roze poppen en keukensets worden vaak als meisjesachtig beschouwd, terwijl bouwsets en auto’s als jongensachtig worden gezien.
 2. Actiefiguren en superhelden speelgoed zijn meestal gericht op jongens, terwijl poppen en prinsessen speelgoed vaak voor meisjes zijn bedoeld.
 3. Wetenschapsspeelgoed en bouwsets worden vaak als jongensspeelgoed beschouwd, terwijl make-upsets en sieraden maken sets voor meisjes zijn.

Hoewel er in de afgelopen jaren enige vooruitgang is geboekt in het doorbreken van deze genderstereotypen, blijven deze geslachtsgebonden speelgoedcategorieën nog steeds bestaan. Zie het gedeelte over typisch speelgoed voor meisjes en jongens eerder in dit artikel voor meer informatie.

Is seksistische speelgoed nog erger?

Ja, seksistisch speelgoed zijn de ergste soort stereotiepe speelgoed omdat ze genderstereotypen bevorderen en de verbeelding van kinderen beperken. Het is het soort dat de rigiede vrouwelijke en mannelijke rol in de samenleving benadrukt.

Hoe wijkt speelgoed voor volwassenen af van dat voor kinderen?

Speelgoed voor volwassenen moet anders zijn dan speelgoed voor kinderen. Het moet uitdagend, vermakelijk en leuk zijn om even te ontsnappen aan de dagelijkse stress.

Elektronische video games en op afstand bestuurbare auto’s zijn populaire speelgoed voor volwassenen. Ook fysieke bureau speeltjes en puzzels zijn geliefd. Andere populaire speelgoed voor volwassenen zijn constructiespeelgoed, creatief speelgoed, bewegingsspeelgoed, muzikaal speelgoed, kleine wereld speelgoed en houten speelgoed.

Dit speelgoed geven een gevoel van nostalgie en bieden de kans om het innerlijke kind te laten genieten.

Speelgoed kan ook nuttig zijn voor ouderen. Een studie genaamd “Mobile game design for the elderly: A study with focus on the motivation to play” toont aan dat digitale games voordelen kunnen bieden bij de preventie en behandeling van cognitieve stoornissen bij ouderen.

Het onderzoek identificeerde de belangrijkste kenmerken die ouderen motiveren om mobiele games te spelen. Het ontwikkelen van geschikte applicaties voor ouderen zal steeds belangrijker worden, aangezien de gemiddelde leeftijd van de wereldbevolking stijgt.

Hoe kan speelgoed ouderen helpen?

Speelgoed voor ouderen zouden moeten worden ontworpen met het oog op de beperkingen die gepaard gaan met ouder worden.

Een studie van Cota, Ishitani en Vieira (2015) toonde aan dat digitale games voordelen kunnen bieden aan ouderen, met name bij de preventie en behandeling van cognitieve stoornissen. De studie identificeerde de belangrijkste kenmerken die ouderen motiveren om mobiele games te spelen en ontwikkelde een game voor smartphones die rekening hield met deze kenmerken.

De resultaten toonden aan dat de game-genre de motivatie van ouderen om te spelen kan beïnvloeden. Ouderen beschouwen digitale games als belangrijke hulpmiddelen bij de behandeling van cognitieve stoornissen als gevolg van veroudering en noemen ook speelgoed dat hen doet denken aan hun jeugd.

Wat zijn leeftijd regressie speelgoed?

Leeftijd regressie speelgoed zijn ontworpen om comfort en ontspanning te bieden aan individuen die zich bezighouden met leeftijd regressie als omgangsmechanisme. Dit houdt in dat ze zich mentaal en emotioneel terugtrekken naar een jongere leeftijd.

De speeltjes omvatten knuffelbeesten, dekens, fopspenen en andere items die geassocieerd worden met de kindertijd. Leeftijd regressie speeltjes helpen individuen zich veilig en geborgen te voelen en bieden een gevoel van comfort tijdens stressvolle en angstige tijden.

Het is belangrijk op te merken dat leeftijd regressie een omgangsmechanisme is dat alleen passend is onder begeleiding van een professionele hulpverlener.

Waar moet speelgoed voor huisdieren aan voldoen?

Speelgoed voor huisdieren moet leuk en uitdagend zijn.

Voor honden zijn speeltjes die hen bezig houden ideaal, zoals kauwspeeltjes en puzzelspeeltjes. Katten houden van speeltjes die hun jachtinstinct stimuleren, zoals speeltjes met veren en speeltjes die bewegen. Voor cavia’s zijn speeltjes om aan te knabbelen en tunnels om doorheen te kruipen populair. Hamsters houden van speeltjes om in te klimmen en te verkennen, zoals loopwielen en buizen.

Het is belangrijk om te zorgen voor speeltjes die passen bij de behoeften en interesses van jouw huisdier.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.