Vanaf welke leeftijd is een Apple Watch geschikt voor een kind?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 15, 2021

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

De Apple Watch is een om de pols gedragen smartwatch die wordt geproduceerd door het technologiebedrijf Apple. Het is een van de meest populaire smartwatches van het moment.

De Apple Watch geeft dragers de mogelijkheid om te bellen, naar muziek te luisteren, hun trainingen bij te houden, apps te gebruiken en nog veel meer. De Apple Watch is momenteel alleen compatibel met iPhones.

Als het gaat om het kiezen van een smartwatch voor jouw kinderen, is Apple Watch dan echt de juiste keuze? En zo ja, voor welke kun je dan het beste gaan en van welke functies kun je precies gebruik maken?

Vanaf welke leeftijd is een Apple Watch geschikt voor een kind?

Een Apple Watch kan geschikt zijn voor kinderen vanaf 10 jaar en stimuleert een gezondere levensstijl. Met de Family Setup functie kunnen ouders daarnaast hun iPhone koppelen aan de Apple Watch van hun kinderen en zo te allen tijde met ze communiceren en ze in de gaten houden.

Waarom zou jij een Apple Watch voor je kind overwegen, en welke Apple Watch zou dan een goede keuze zijn? Wat is Family Setup precies en hoe stel je dat in?

In dit artikel lees je alles over de Apple Watch en voor wie het geschikt zou kunnen zijn.

Waarom zou ik een Apple Watch voor mijn kind kopen?

Er zijn diverse redenen waarom je zou willen overwegen te investeren in een Apple Watch voor je zoon of dochter.

Een Apple Watch stimuleert je kind om gezond te leven. Daarnaast is een Apple Watch handig om veiligheidsredenen.

Een Apple Watch zal bijvoorbeeld herinneringen sturen om op te staan en dagelijks minimaal een half uur te bewegen, en moedigt zo een gezonde levensstijl aan. Bewegingsdoelen worden bepaald door de ouder of het kind zelf.

Voor kinderen is het overigens ook erg leuk om deel te nemen aan trainingsuitdagingen; er wordt op deze manier een spel gemaakt van actief zijn en calorieën verbranden.

De Smart Watch kan zelfs inactieve kinderen overtuigen om te gaan bewegen. Verder kunnen ouders hun kind volgen om veiligheidsredenen en constant blijven communiceren via de walkietalkiefunctie.

Hier vind je 4 leuke spelletjes en activiteiten die je met een walkie talkie kan doen

Vanaf welke leeftijd is een Apple Watch geschikt voor kinderen?

Apple Watch Series 6 smartwatch voor kinderen

(bekijk meer afbeeldingen)

De eerste Apple Watch werd gelanceerd in 2015 en bevindt zich nu in zijn zesde incarnatie.

Het horloge is verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en maten. Alle modellen kunnen jouw dagelijkse activiteiten volgen, zelfs oefeningen zoals yoga, zwemmen en hardlopen.

Ook kun je er podcasts en muziek op luisteren, gamen, en meer. Als je alle functies van een Apple Watch wilt gebruiken, moet je deze synchroniseren met jouw iPhone.

x
Toy reviews & comparisons

De meeste kinderen onder de 10 jaar zouden waarschijnlijk geen toegang moeten hebben tot een smartphone, noch een Apple Watch.

Sommige kinderen zijn onzorgvuldig en kunnen spullen breken of kwijtraken. Apple-horloges zijn prijzig, dus je wilt niet regelmatig betalen voor reparaties of vervangingen.

Ga voor een baby, peuter of kleuter liever voor een leuke speelgoed telefoon, of een specifieke smartwatch voor kinderen.

Als je dan toch een smartwatch voor een tiener kiest, overweeg dan een oudere versie Apple Watch.

Het is waarschijnlijk niet de moeite waard om een van de nieuwste modellen of een gloednieuw apparaat voor je zoon of dochter te kopen vanwege de kosten.

Wat is de beste Apple Watch voor kinderen?

New Apple Watch SE als smartwatch voor kinderen

(bekijk meer afbeeldingen)

De Apple Watch SE is een lichtgewicht versie van de nieuwe Apple Watch 6.

Sommigen noemen dit horloge de opvolger van de Series 3. De Apple Watch SE is goedkoper dan een Galaxy Watch 3 en vergelijkbaar met een Fitbit Versa 3.

De Apple Watch SE is ontworpen om consumenten een Apple Watch voor minder geld aan te bieden. Dit maakt het ook een geweldige keuze voor kinderen.

De Apple Watch SE heeft een verbeterd ontwerp dat te zien is bij alle Apple Watches vanaf de Series 4. Je kunt het horloge kiezen in 40 mm en 44 mm, afhankelijk van de leeftijd en de grootte van het kind voor wie je deze smartwatch overweegt.

Het deelt dezelfde afmetingen als de nieuwe Apple Watch 6. Omdat het een nieuw horloge is, wordt het geleverd met de nieuwste softwareversie (7).

De Apple Watch SE is interessant voor ouders die de nieuwe Family Setup-functie willen gebruiken. Hierover meteen meer.

Bekijk alle beschikbare varianten hier

Hoe blijven gezinnen verbonden met de Apple Watch?

Apple heeft onlangs een gloednieuwe functie aangekondigd waarmee gezinnen verbonden kunnen blijven, zelfs als ze niet allemaal een iPhones of een Apple Watch hebben.

Dat is nogal ongebruikelijk voor het merk!

Dankzij deze nieuwe functie wordt een ouder in staat gesteld om een iPhone te koppelen aan de Apple Watch van een kind, zodat ze altijd verbonden kunnen blijven.

Deze nieuwe functie heet Family Setup en is beschikbaar op watchOS 7. Hiermee kunnen ouders hun iPhone koppelen aan de Apple Watch van hun kind.

Op deze manier kunnen ze locatie meldingen ontvangen, contact houden, ouderlijk toezicht houden en limieten gebruiken.

Gezinsleden zonder iPhone kunnen dankzij de handige functies van de Apple Watch dus toch gewoon in contact blijven, veilig op pad gaan en meer bewegen.

Dit zal leiden tot een gezondere leefstijl en meer zelfstandigheid.

Lees ook: Meerdere iPads beheren | Tips voor je gezin

Voor wie is Family Setup vooral geschikt?

Gebruikers suggereren dat deze functie niet alleen handig is voor kinderen, maar ook voor mensen met ouder wordende familieleden die misschien medische aandoeningen hebben en die daarom meer dan gemiddeld moeten worden gecontroleerd.

Family Setup is voornamelijk voor gezinnen met jonge kinderen die nog niet klaar zijn voor een eigen telefoon, of voor gezinnen die pre-tienerkinderen hebben met hun eigen Apple Watch, of zelfs voor ouder wordende familieleden.

Om de Family Setup functie te kunnen gebruiken, heb je een mobiel model van tenminste de Apple Watch 4 nodig, of een mobiel model van de Apple Watch SE met watchOS 7 of recenter.

Ook heb je een iPhone 6s nodig of een nieuwer model met iOS 14 of recenter.

Neem contact op met je provider voor meer informatie of neem een kijkje Apple voor informatie over deelnemende providers en de voorwaarden die van toepassing zijn.

Family Setup is een enigszins concurrerende functie voor bestaande apps die tracking bieden. Indien nodig kan het horloge zelfs worden gebruikt om contact op te nemen met hulpdiensten met behulp van de SOS-functie.

Voor ouders is het waarschijnlijk een geruststellende gedachte dat ze altijd hun kind kunnen bereiken en weten waar ze uithangen.

Lees ook: Wanneer kan een kind alleen buitenspelen? 4 tips

Hoe stel je Family Setup in?

De Apple Watch heeft altijd een iPhone nodig gehad om te werken. Dat doet het nog steeds, maar nu kun je de Apple Watch van een gezinslid instellen, zodat ze geen eigen iPhone nodig hebben.

Maar het werkt dus alleen met een mobiele versie van de Apple Watch, Series 4 of hoger.

Omdat Apple de Series 4 of Series 5 niet langer verkoopt, is de Apple Watch SE momenteel de goedkoopste van de Family Setup-horloges. De enige andere Apple Watch die officieel door Apple wordt verkocht, is de nieuwste Series 6.

Om Family Setup in te stellen ga je als volgt te werk:

Voeg een gezinslid met horloge toe via Family Sharing in iCloud-instellingen

Om een ​​nieuw gezinshorloge toe te voegen aan de iPhone Watch-app, moet het gezinslid al aan je account zijn toegevoegd via Family Sharing in iCloud-instellingen – je moet dat instellen als je dat nog niet hebt gedaan.

Een nieuw telefoonnummer voor het horloge toevoegen

Daarna wordt er dus een nieuw telefoonnummer voor het horloge toegevoegd, maar dat betekent ook extra kosten voor je mobiele abonnement.

Creëer een subprofiel op de Health-app

Dit creëert een geheel nieuw subprofiel op de Health-app, met trainings- en activiteitsstatistieken plus hartslaggegevens en watchOS 7’s nieuwe mobiliteitsgegevens.

Apple’s gezondheidsmonitoring op afstand opent de mogelijkheid om iemand een horloge te geven als noodapparaat.

Houd er rekening mee dat de persoon die het horloge draagt, nog steeds moet weten hoe hij het moet gebruiken, en het ook dagelijks moet opladen.

Wat kun je nog meer met de Family Setup?

Kinderen en gezinsleden die Family Setup gebruiken, hebben ieder een apart telefoonabonnement met eigen telefoonnummer.

Maar wat kan een gezin nu allemaal doen met een Family Setup?

Via de nieuwe Apple Cash Family functie kunnen ouders zelfs op veilige wijze geld naar hun kinderen sturen. Kinderen kunnen dat geld via Apple Pay op hun Watch uitgeven.

Ouders kunnen instellen dat ze een waarschuwing ontvangen als de kinderen betalen, en in de ‘Wallet’ op hun eigen iPhone nagaan wat de kinderen hebben gekocht.

De Schooltijd functie is bedoeld om kinderen te helpen zich te concentreren door alles, behalve een standaard wijzerplaat, te blokkeren.

Wanneer het kind aan de digitale kroon draait, wordt het horloge weer geactiveerd, en wordt de ouder ook gewaarschuwd dat de modus is uitgeschakeld.

Je zou er ook eventueel voor kunnen kiezen om een mobiel model van de Apple Watch te kopen, waarbij het apparaat een geheel eigen mobiele internet verbinding heeft.

Weet wel dat de initiële investering hoger is, maar aan de andere kant betekent dit wel dat je sommige functies van het horloge kan gebruiken zonder dat je daar altijd een iPhone voor nodig hebt.

Dit verbetert het nut van bepaalde functies, waaronder de Walkie-Talkie app.

Lees ook mijn complete keuzehulp & kooptips voor de 12 beste kindertablets

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.