Wanneer kan een kind alleen buitenspelen? 4 tips
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Wanneer kunnen kids alleen buitenspelen zonder toezicht van papa en mama?
Het is een situatie die binnen de opvoeding de nodige vragen oplevert. Moet je vooral naar je gevoel luisteren, of moet een kind gewoon kunnen buitenspelen vanaf een bepaalde leeftijd?
In dit artikel zal ik allerlei praktische vragen beantwoorden met betrekking tot wanneer een kind alleen kan buitenspelen en zal ik uitleggen waarom buitenspelen zo goed is voor een kind.
Ook al kunnen de meeste kinderen vanaf 6 jaar alleen buitenspelen, moet je toch je gezonde verstand gebruiken. Het alleen buitenspelen bouw je bovendien rustig op. Een voorbeeld van een spelletje voor buiten is ‘Annemaria Koekoek’. Aan buitenspelen zitten allerlei voordelen, waaronder het ontwikkelen van sociale vaardigheden.
Ook zal ik een aantal leuk spelletjes noemen die kinderen buiten kunnen spelen.
Van peuter naar kleuter doeboek collectie
Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar
Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.
Koop bij Bol.comWat bespreken we in deze uitgebreide post:
- 1 Vanaf welke leeftijd mogen kinderen alleen buitenspelen?
- 2 Zijn er toch enige richtlijnen voor wanneer een kind zelfstandig buiten kan spelen?
- 3 Waarop letten bij het bepalen of je kind alleen kan buitenspelen?
- 4 Hoe bouw je het alleen buiten laten spelen op?
- 5 Tips voor spelletjes tijdens het buitenspelen
- 6 Welke voordelen heeft zelfstandig buiten kunnen spelen?
Vanaf welke leeftijd mogen kinderen alleen buitenspelen?
Er is in feite geen vaste leeftijd waarop experts zeggen: vanaf dan zouden kinderen in staat moeten zijn om alleen buiten te kunnen spelen.
Het is namelijk voor een groot deel afhankelijk van je kind, en ieder kind is nu eenmaal anders.
Om te bepalen of je kind rijp genoeg is om alleen buiten te kunnen spelen, moet je als ouder goed naar je kind kijken en je gezonde verstand gebruiken. De leeftijd wil namelijk niet altijd iets zeggen.
Sommige kids zijn eerder zelfstandig dan andere kinderen. Met de zelfstandige kinderen kun je al eerder goede afspraken maken.
Maar er zijn kinderen die wat langer nodig hebben en nog niet echt een verantwoordelijkheidsgevoel hebben.
Zijn er toch enige richtlijnen voor wanneer een kind zelfstandig buiten kan spelen?
Vanuit de jeugdgezondheidszorg zijn er inderdaad wel een aantal richtlijnen, zodat je als ouder toch weet wat je kind ongeveer zou moeten kunnen in een bepaalde leeftijdsfase.
- 0-4 jaar: Kinderen in deze leeftijdsfase zijn nog niet in staat om alleen buiten te spelen. Dat komt omdat de meeste peuters nog niet goed gevaren kunnen inschatten. Je moet als ouder dus altijd toezicht houden!
- 4-6 jaar: Je kunt nu het alleen buitenspelen rustig opbouwen, maar alleen als je denkt dat je kind verantwoordelijk genoeg is.
- Vanaf 6 jaar: Vanaf deze leeftijd kunnen de meeste kinds wel alleen buitenspelen. Ze kunnen nu ook zelf naar school lopen of naar een vriendje. Wel is het belangrijk om de eerste keren even mee te lopen en te kijken hoe je kind de routes aflegt. Blijf ook altijd duidelijke afspraken maken.
Er zijn dus wel bepaalde richtlijnen, maar nogmaals: ga op je gevoel af.
Ook al heeft je kind een leeftijd tussen de 4 en 6 bereikt, laat hem of haar niet alleen buitenspelen als het daar gewoonweg nog niet aan toe is!
Waarop letten bij het bepalen of je kind alleen kan buitenspelen?
Om beter te kunnen bepalen of jouw kind er klaar voor is om alleen buiten te kunnen spelen, kun je kijken naar een aantal vaardigheden en factoren.
- Kan je kind zich aan afspraken houden? Dat is essentieel, want als een kind alleen gaat buitenspelen, is het natuurlijk wel de bedoeling dat het zich aan de afspraken houdt die hij met mama en papa heeft gemaakt.
- Waar laat je je kind spelen? Vooral in de beginjaren laat je je kind ergens spelen waar het liefst natuurlijk geen verkeer komt.
- Kan jouw kind fijn spelen met andere kinderen?
- Is jouw kind voorzichtig?
- Wat voor sfeer hangt er op de speelplaats? Wordt er gepest of zijn er hangjongeren?
Behalve dat je afgaat op je gevoel en de mate van verantwoordelijkheid die jouw kind kan dragen, zijn er dus ook nog andere zaken waar je rekening mee moet houden bij het bepalen of je kind alleen kan buitenspelen.
Hoe bouw je het alleen buiten laten spelen op?
Als je ervan overtuigd bent dat jouw kind wel alleen kan buitenspelen, dan is het belangrijk dat je dit opbouwt.
Dat doe je bijvoorbeeld op de volgende manier:
- Allereerst maak je duidelijke afspraken met je kind. Voorbeelden van dit soort afspraken zijn: ga niet zomaar met een vreemdeling mee, niet de straat oversteken en geen gevaarlijke spelletjes spelen. Vergeet ook niet om de afspraken te blijven herhalen.
- De eerste keren ben je erbij. Je laat je kind alleen spelen en houdt toezicht op afstand. Ga bijvoorbeeld op een afstandje zitten en een boek lezen.
- Je begint met het eventjes buiten laten spelen. Daarna kun je de tijd opbouwen. Begin bijvoorbeeld met 5 of 10 minuten en maak dat steeds iets langer mits alles goed gaat.
Vind je het toch allemaal een beetje eng? Wat je dan bijvoorbeeld kan doen is met de ouders die je kent afspreken dat er om de beurt iemand toezicht houdt.
Laat je kind ook vooral weten bij wie hij terecht kan als er iets is en mama of papa op dat moment niet in de buurt zijn.
Het is gewoon essentieel om je kind niet ineens zomaar alle vrijheid te geven, maar het rustig op te bouwen.
Lees ook: Kinderkleding voor in de zomer – tijd voor buitenspelen, tijd voor vakantiekleding
Tips voor spelletjes tijdens het buitenspelen
Eigenlijk heeft en kind maar weinig nodig om lekker buiten te kunnen spelen. Vooral in een speeltuin zijn er vaak genoeg toestellen aanwezig waar een kind heerlijk gebruik van kan maken.
Maar soms is er alleen een grasveldje, en dan moeten de kids iets meer fantasie gebruiken.
Hieronder wat tips voor leuke spelletjes!
- Annemaria Koekoek! De meeste kinderen kennen dit spelletje wel, maar voor de zekerheid leg ik het even snel uit: één kind is de ‘Annemaria’, deze staat op een afstand met de rug naar de rest van de kinderen toe. Op het moment dat deze persoon ‘Annemaria Koekoek’ roept, probeert de rest van de kinderen zo dicht mogelijk bij de ‘Annemaria’ te komen. Nadat het kind ‘Koekoek’ heeft uitgesproken, draait hij of zij zich snel om. Als hij of zij dan een speler nog ziet bewegen, dan moet die speler weer terug naar het begin. De speler die het eerst ongezien de eindstreep haalt, heeft het spel gewonnen en is de volgende ‘Annemaria’.
- Verstoppertje. Heeft dit nog uitleg nodig? Spreek van tevoren wel goed af tot waar de kinderen mogen komen om zich te verstoppen!
- Stoepkrijten. Met stoepkrijt kun je een heleboel! Niet alleen kun je er leuke tekeningen mee op de tegels maken, maar ook kun je er eventueel een hinkelbaan mee tekenen.
- Touwtje springen. Ook dat ken je vast wel! Lekker ouderwets! Touwtje springen is hartstikke leuk en ook nog eens goed voor de conditie. Touwtje springen kun je alleen doen, of met een groep kinderen. Gegarandeerd veel plezier!
Je kunt natuurlijk ook altijd een leuke jeu-de-boules-set kopen of bowlen met plastic ballen en kegels. Frisbeeën is ook een leuk idee of gewoon lekker voetballen!
Ook wanneer het regent is buiten spelen optie. Vind de 25 leukste regenspelletjes hier op een rijtje!
Welke voordelen heeft zelfstandig buiten kunnen spelen?
Voor kinderen betekent buitenspelen eigenlijk alleen maar één ding: lekker plezier maken met vriendjes en vriendinnetjes!
Echter, zitten er ook een hoop voordelen aan buitenspelen vanuit opvoedkundig oogpunt.
- Je kind zal groeien en ontwikkelen. Waar je kind vroeger nog heel afhankelijk was, gaat het nu zelf op pad om vriendjes op te halen en te gaan spelen.
- Je kind zal leren wat verantwoordelijkheid is en ook zal het weerbaarder worden.
- Als ouder kun je eventjes tijd voor jezelf maken wanneer je kind zelfstandig buiten aan het spelen is.
- Een kind leert nieuwe normen en waarden wanneer het met kinderen van verschillende achtergronden omgaat.
- Het ontwikkelt sociale vaardigheden.
- Goed voor de motoriek.
- Buitenspelen maakt creatief.
Alleen buiten kunnen spelen hoort nu eenmaal bij de gezonde ontwikkeling van ieder kind. Ook geeft het papa en mama af en toe wat lucht en vrije tijd!
Lees ook: Leukste buitenspeelgoed voor in de tuin: 14 speeltjes beoordeeld
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.