8 beste smartwatches voor kinderen: GPS, bellen & games getest

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Beste smartwatch voor kinderen

Een smartwatch is een type horloge dat niet alleen dient als uurwerk, maar ook een reeks andere functies heeft, vergelijkbaar met elektronische handapparaten zoals een smartphone. Ze kunnen uit verschillende apparatuur bestaan, zoals een camera, rekenmachine, aanraakscherm, gps-systeem, luidspreker en verschillende meetinstrumenten (bijvoorbeeld een versnellingsmeter, hoogtemeter, barometer, thermometer of kompas).

De meeste ouders kiezen ook voor andere functies als GPS of een volwaardige telefoon, ook wel “watch phone” genoemd. Dit om een kind meer vrijheid te geven, maar toch een klein oogje in het zeil te houden.

De beste uit de test is dan ook het horloge met de beste GPS en belfuncties, deze Xplora X6 Play. Een geweldige verbinding zonder vertraging terwijl je via de app kunt zien waar je kind is en zelfs een school modus kunt instellen, zodat ze niet onnodig afgeleid worden.

Ik zal deze en de andere top keuzes doornemen want voor deze review hebben we 30 kinder smartwatches getest en vergeleken om uiteindelijk deze top 8 keuzes aan te kunnen bevelen.

Overall beste kinder smartwatch met GPS

XploraX6 Play

De Xplora Smartwatch zorgt ervoor dat je fijn kan videochatten zonder vertraging, je hebt gewoon altijd bereik met dit 4G multifunctionele horloge!  Je hoort elkaar duidelijk en de geluidskwaliteit is goed. 

8.6
Toy score
Product image

Beste activity tracker voor kleuters

GarminVivofit Jr 3

De Garmin-jr is er op gebouwd om elke dag een beetje een avontuur aan je leven toe te voegen. Soms hebben kinderen wat gamification nodig om hun kont naar buiten te krijgen om actieve dingen te doen.

8.9
Toy score
Product image

Beste waterdichte Activity Tracker voor kinderen

FitbitAce 3

Ontworpen om dagelijkse stappen te volgen en het leuk te maken door beloningen en badges te geven en als gezinseenheid koppelen voor rivaliteit en hun vorderingen te volgen.

8.5
Toy score
Product image

Beste goedkope kinder smartwatch met bel functie

WonlexSquare

Stoerder design voor wat oudere kinderen (wat gelijk wat minder robuust is) en natuurlijk ook in de functie om te texten, want dit kunnen zeker kleinere kinderen nog niet.

7.9
Toy score
Product image

Beste kleuter smartwatch voor games

VTechKidizoom DX2

Dit horloge heeft een camera voor het maken van foto’s en video’s, een bewegingssensor voor het volgen van activiteiten en heeft een scala aan games en apps om te gebruiken.

8.5
Toy score
Product image

Beste speelgoed smartwatch

Little TikesTobi 2

Geweldige combinatie van speelgoed en horloge voor kinderen. Een 6-jarige heeft er zoveel plezier mee, met zowel vermaak als leerzaamheid in één pakket.

8.7
Toy score
Product image

Beste goedkope smartwatch voor tieners

AmazfitBip

Deze is meer geschikt voor oudere tweens en tieners die niet meer zo geïnteresseerd zijn in selfies nemen en games spelen, maar een stoer horloge zoeken om hun sportiviteit te meten.

7.1
Toy score
Product image

Beste Apple smartwatch voor kinderen

AppleWatch SE

Je kind kan kiezen met de SE uit tientallen work‑outs, en deze smartwatch houdt al je kind’s bewegings- en trainingsdoelen precies bij.

8.1
Toy score
Product image

De leeftijdsgrens voor een smartwatch voor kinderen is van 4 tot 16 jaar. Ervoor hebben ze nog geen horloge nodig en erna kijken ze al naar horloges voor volwassenen.

Deze lijst met de 8 beste smartwatches voor kinderen heeft voor elke leeftijdscategorie een goede optie.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

#1 Xplora X6 Play – Overall beste kinder smartwatch met GPS

Overall beste kinder smartwatch met GPS
Xplora X6 Play
Product image
8.6
Toy score
Functies
4.9
Batterij
3.9
Duurzaamheid
4.1
Beste voor
 • Bellen en gebeld worden mocht er iets zijn (INCLUSIEF ALARMKNOP!)
 • Beperkt met wie ze kunnen bellen
 • Je kunt hun bewegingen volgen met GPS
Minder goed
 • Niet goedkoop
 • Beetje groot voor jongere kinderen
 • Waterdicht: Ja, tot maximaal 1 meter
 • Touchscreen: Ja
 • Polsomtrek: 14,5 – 21 cm (5,7 – 8,3 inches)
 • Gps: Ja
 • Batterijduur: 72 uur volgens fabrikant (dat is in standby), 20 uur in onze test
 • Games: Ja
 • Camera: Ja, 5 megapixels
 • Bellen: Ja
 • Videobellen: Nee
 • Ouderlijke controle: Ja

Deze smartwatch is eigenlijk de beste vervanging voor een mobiele telefoon, maar stop er wel een simkaart in.

De Xplora X6 Play Smartwatch zorgt ervoor dat je kan texten (wifi of dataplan vereist) of bellen (alleen gespreksabonnement). Je hoort elkaar duidelijk en de geluidskwaliteit is goed. 

Ook van belang in een goeie smartwatch met GPS is de real-time lokalisatie, die bij deze 4G overigens veel nauwkeuriger is dan bij 2G smartwatches, een fijn idee voor veel ouders.

Je kan zelfs zijn locatie geschiedenis over de gehele dag controleren.

Hij is IPX6 waterdicht, het horloge niet zal beschadigen door een onderdompeling van maximaal 30 minuten in water, tot op een diepte van maximaal 1,5 meter. 

Mocht jouw kind zich in een noodsituatie bevinden, dan kan hij 3 tellen op de SOS-knop drukken en om de beurt worden er 3 SOS-nummers gebeld (die jij van te voren hebt ingesteld), net zo lang totdat iemand antwoordt. 

De smartwatch armband is gemaakt van zacht silicone, duurzaam materiaal en is aangenaam om te dragen. De smartwatch kan zeker tegen een stootje.

Wanneer koop je een mobiele telefoon voor je kind? 15, 12, 8?

Een hele smartphone kopen, met alles wat dit met zich meebrengt, kan op de leeftijd van jouw kind nog een beetje te vroeg zijn, vooral voor kinderen onder de 10.

Deze Xplora X6, is een goed alternatief: een smartwatch voor kinderen ontworpen om gebeld te kunnen worden of jou mee te kunnen bellen, ZONDER alle bagage die bij mobiele telefoon hoort.

Je zult hem waarschijnlijk elke dag moeten opladen, maar continu gebruik van GPS is erg zwaar voor de batterij en kan zelfs na 5 uur al leeglopen. Uit onze tests kwam een batterijduur van 20 uur bij normaal gebruik gedurende de dag.

Dat is wel iets minder, zo kun je je kind niet volgen wanneer hij naar school gaat en weer naar huis, maar eigenlijk alleen bij een middagje buitenspelen.

Hij voelt gelijk wel als een van de duurdere horloges op de markt en het laat zien dat er is nagedacht over het design.

Beste-kinder-smartwatch-met-GPS-Xplora-X5-Play-bij-een-kind

Je hebt een SIM-kaart nodig voor mobiele telefoons. Je kunt kiezen voor eentje met of zonder dataplan om het meeste uit de features te halen.

Een aantal van de geteste watches waren bijna niet te verstaan als je kind buiten is met al het omgevingsgeluid, maar de luidspreker en microfoon van de Xplora smartwatch 4G zijn de beste die wij hebben gehoord.

Er zijn twee redenen om de Xplora X6 smartwatch 4G te kopen in plaats van de Garmin Vivofit (de beste activity tracker):

 1. het kunnen maken en ontvangen van oproepen met geweldige audio kwaliteit
 2. de nauwkeurigste GPS-tracker

Een aantal andere horloges met GPS trackers waren niet zo betrouwbaar, en dat is niet wat je wilt.

Je kunt je kinderen gewoon volgen of worden gewaarschuwd wanneer ze een bepaalde afstand van je vandaan lopen, of buiten een bepaald gebied komen.

Het model wat het meest dichtbij de X6 komt qua functies is de Xplora Xgo 2 die iets goedkoper is met een langzamer processor en zonder camera.

Qua look lijkt deze versie 3 voor het eerst meer op een smartwatch dan de Vivofit Jr 2.

#2 Garmin Vivofit Jr 3 – Beste activity tracker voor kleuters

Beste activity tracker voor kleuters
Garmin Vivofit Jr 3
Product image
8.9
Toy score
Functies
3.6
Batterij
4.9
Duurzaamheid
4.8
Beste voor
 • Op je eigen mobiel hun activiteiten controleren
 • Beste systeem om ACTIEF SPEL te bevorderen
 • Geeft verantwoordelijkheid voor klusjes in huis of beweging
Minder goed
 • Geen volwaardige kinder smartwatch, eerder een activity tracker
 • Waterdicht: Ja, tot 50 meter
 • Touchscreen: Ja
 • Polsomtrek: 13-17,5 cm (5,1 – 6,9 inches)
 • Gps: Nee
 • Batterijduur: 1 jaar volgens fabrikant, 7 maanden in onze test
 • Games: Ja
 • Camera: Nee
 • Bellen: Nee
 • Videobellen: Nee
 • Ouderlijke controle: Ja

Beste voor: onstuimige kinderen, dit is de meest duurzame op de lijst en kan wel tegen een stootje

De Garmin Vivofit Jr 3 is gemaakt om actief spel te bevorden.

Het is geen volwaardige smartwatch maar een activity tracker voor kinderen, helemaal gemaakt om jouw kind vol enthousiasme hun activiteiten en taken uit te laten voeren.

Ze stimuleren dit door games en andere beloningen vrij te spelen met uitdagende spelletjes en badges (ah, die gamification), en welk kind wil dit nou niet?

Garmin Vivofit jr 3 goals

Dit is een van die horloges die je kind meer verantwoordelijkheid kan geven over hun beweging, en kan ook laten zien dat zelfs het doen van huishoudelijke klusjes niet saai hoeft te zijn.

Als ouder kun je alles nalezen in de app. Hoeveel ze bewegen, maar bijvoorbeeld ook hoe laat je kind gaat slapen, of hij of zij in de nacht veel wakker is en hoe laat ze opstaan.

Hij is er niet alleen maar voor entertainment en beweging. Ook kun je herinneringen instellen en gebruik maken van de takentimers.

Zo kan je kind de eerste stappen zetten om zijn eigen leven beter te organiseren en te plannen, zoals huiswerk, bijles en tandenpoetsen!

Dankzij deze smartwatch zullen kinderen leren om een gestructureerd en betekenisvol leven te leiden wat ontzettend belangrijk is voor hun algemene ontwikkeling en toekomst!

Het enige nadeel aan deze stappenteller is misschien dat de hartslagmeter ontbreekt. Een beetje vreemd eigenlijk, want het bevat juist veel andere gezondheidsfuncties.

Aan de andere kant is een hartslagmeter killing voor een batterij, dus dat is wel waarom hij zo lang meegaat zonder dat je die hoeft te vervangen.

Als je een actiever kind wil en tegelijk meer verantwoordelijkheid wilt geven over hun eigen leven en hun taken, dan is de Garmin perfect.

Door het design voelt hij ook steviger, en heb je een groter display om belangrijke meldingen en tracking activiteiten op te kunnen zien.

#3 Fitbit Ace 3 – Beste waterdichte smartwatch activity Tracker voor kinderen

Beste waterdichte smartwatch activity Tracker voor kinderen
Fitbit Ace 3
Product image
8.5
Toy score
Functies
3.8
Batterij
4.2
Duurzaamheid
4.8
Beste voor
 • Waterdicht, zelfs voor zwemmen
 • Meerdere fitbits in 1 gezin zijn gemakkelijk te koppelen
Minder goed
 • Geen hartslagmeter of GPS
 • Geen andere activiteiten naast sport
 • Waterdicht: Ja, tot 50 meter
 • Touchscreen: Ja
 • Polsomtrek: 11,7-21,8 cm (4,6 – 8,6 inches)
 • Gps: Nee
 • Batterijduur: 5 dagen volgens fabrikant, dat kwam overeen met onze test
 • Games: Nee, maar wel beloningen voor activiteiten
 • Camera: Nee
 • Bellen: Nee
 • Videobellen: Nee
 • Ouderlijke controle: Ja

Verkleinde fitness-tracker voor iets oudere kinderen.

Deze smartwatch voor kinderen is ontworpen om de dagelijkse stappen te volgen en het leuk te maken door beloningen en badges te geven voor het halen van bepaalde doelen (net als de Garmin).

Je kunt een gezinseenheid creëren die niet alleen voor een goedaardige rivaliteit tussen jou en je kinderen zorgt, maar je ook in staat stelt hun vorderingen te volgen en ervoor te zorgen dat ze voldoende bewegen.

De Fitbit Ace 3 is iets goedkoper dan de Garmin Vivofit, en buiten dat is hij een stuk gemakkelijker schoon te houden.

Als stappenteller is het dan wel weer de MEEST ACCURATE van alle die ik getest heb, maar dat mag je wel verwachten van een Fitbit, toch?

Hij valt tegen bij het volgen van andere taken, en zelfs andere activiteiten. Hij kan bijvoorbeeld niet registreren dat je kind aan het fietsen is, wat in jouw gezin misschien best wel een nadeel kan zijn (houden jullie van fietsen?).

De batterij kan tot 5 dagen mee gaan, dus dat maakt hem perfect om de hele week naar school te dragen.

Fijn als je meer van oplaadbare horloges houdt dan van een batterij die je moet vervangen (hoewel de Garmin Vivofit 7 maanden meegaat).

Maar hier komt de absolute kracht van de Fitbit Ace. Ready?

Je kunt een familie-account instellen als je allemaal Fitbits hebt, zodat je de voortgang van je kinderen gemakkelijk bij elkaar kunt bekijken.

Als gezin is het van belang om samen gezonde gewoonten te ontwikkelen (**oei, moet ik nu het goede voorbeeld gaan geven?**). Met de Fitbit Ace 3 gaan jouw kids gegarandeerd een gezonder leven tegemoet en kan iedereen in het gezin meedoen.

De Ace gebruikt een monochroom OLED touchscreen om informatie weer te geven, zoals de tijd, datum, totale stappen voor de dag en totale actieve tijd en dit bespaart een hoop energie zodat hij lang mee kan gaan.

Het scherm geeft ook meldingen weer, zodat je kind constant op de hoogte wordt gehouden van zijn of haar vorderingen; de kleine animaties die zich afspelen gaven kinderen de stimulans om actief te blijven.

Fitbit ace 2 waterdicht en veilig voor kinderen beoordeling

De Fitbit Ace lijkt meer op het oude design van de Vivofit Jr 2, en ziet er inderdaad meer uit als een activity tracker dan een smartwatch.

Dat kan leuk zijn voor je kind, en hij is ook een stuk smaller zodat het er niet uit ziet als een blok om hun pols.

Het belangrijkste verschil in functies zit hem in de batterij:

 • met de Garmin krijg je een batterijtje die erg lang mee gaat, maar je uiteindelijk moet vervangen
 • met de Fitbit Ace krijg je een oplaadbare batterij, die ook best lang mee gaat, maar je toch iedere 5-8 dagen wel aan de lader moet leggen

Als je samen wilt sporten of activiteiten wilt doen, heeft de Fitbit Ace de leukste functies voor gezinnen om samen de interactie op te zoeken met challenges.

Maar de Garmin Vivofit Jr wint het met interactieve stimulatie voor het kind zelf, want ze kunnen van alles verdienen in het horloge zelf met delen van de apps die ze dan kunnen spelen door activiteiten te doen en ze te unlocken.

#4 Wonlex Square – Beste goedkope kinder smartwatch met bel functie

Beste goedkope kinder smartwatch met bel functie
Wonlex Square
Product image
7.9
Toy score
Functies
4.1
Batterij
3.6
Duurzaamheid
4.1
Beste voor
 • Gebeld worden van en naar de smartwatch
 • Perfect voor text berichtjes
 • Meest eenvoudige installatie en bediening
Minder goed
 • Prijzig
 • Batterij gaat snel leeg
 • Waterdicht: Nee, IP67 spatwaterdicht
 • Touchscreen: Ja
 • Polsomtrek: 14,5 – 21 cm (5,7 – 8,3 inches)
 • Gps: Ja
 • Batterijduur: 72 uur volgens fabrikant (dit is standby tijd), 19 uur in onze test
 • Games: Ja
 • Camera: Ja
 • Bellen: Ja
 • Videobellen: Ja
 • Ouderlijke controle: Ja

Beste voor text en chat. De Wonlex Square is een lekker goedkope smartwatch, maar de mogelijkheden om contact te houden zijn perfect voor de prijs. Wanneer je zeker wilt zijn van een goede connectie met je kind is dit je beste keuze.

Kenmerken

 • Stoerder design voor wat oudere kinderen (wat gelijk wat minder robuust is) en natuurlijk ook in de functie om te texten, want dit kunnen zeker kleinere kinderen nog niet.
 • Telefoonboek tot 10 telefoonnummers

Zodra je hem hebt opgeladen kun je hem meegeven,  je kunt zelf de bijbehorende app installeren op je telefoon, zodat je instellingen kunt bijhouden en eventueel je kind kunt volgen.

Een ander handige mogelijkheid van de app is om direct het beltegoed van de bijbehorende simkaart te kunnen zien.

Je kunt via de app eventueel ook direct het tegoed opwaarderen zodat je kind nooit zonder zit in belangrijke situaties.

Het horloge is met name handig voor ouders die hun kind de mogelijkheid willen bieden om te kunnen bellen, zonder dat je ze al een mobieltje geeft.

Zo vanaf 8 jaar waar ze toch echt wel zelfstandig grote afstanden in de buurt afleggen, maar eigenlijk nog te jong zijn voor een telefoon.

Voor iets jongere kinderen is met name de tracking functie handig, hoewel ik voor kleinere kinderen eerder voor de Xplora X6 Play zou gaan.

#5 VTech Kidizoom DX2 – Beste kleuter smartwatch voor games

Beste kleuter smartwatch voor games
VTech Kidizoom DX2
Product image
8.5
Toy score
Functies
4.2
Batterij
4.1
Duurzaamheid
4.5
Beste voor
 • Stimuleer creativiteit met foto’s en video’s
 • Veel apps games en personalisatie
 • Duurzaam design
Minder goed
 • Kinderen vanaf een jaar of 8 zullen features gaan missen
 • Waterdicht: Nee
 • Touchscreen: Ja
 • Polsomtrek: 13-17,5 cm (5,1 – 6,9 inches)
 • Gps: Nee
 • Batterijduur: 2 weken volgens fabrikant, 12 dagen in onze test
 • Games: Ja
 • Camera: Ja, 0,3 megapixels
 • Bellen: Nee
 • Videobellen: Nee
 • Ouderlijke controle: Nee, alleen basale instellingen op het horloge die te omzeilen zijn

De leukste smartwatch voor je kind.

Kenmerken

 • Dit horloge heeft een camera voor het maken van foto’s en video’s, een bewegingssensor voor het volgen van activiteiten en heeft een scala aan games en apps om te gebruiken.
 • De VTech KidiZoom smartwatch DX2 is verbeterd ten opzichte van zijn oudere broertje – de DX – omdat de DX2 twee camera’s heeft, voor selfies en foto’s.
 • Onder de motorkap is hij ook een stuk sneller, zodat hij vernieuwde spelletjes aan kan en helemaal klaar is voor eigen Augmented Reality games, net zoals Pokémon Go.
 • Deze smartwatch geschikt is voor kinderen vanaf 4 jaar en leuk kan zijn tot een jaar of 8.

Stimuleer creativiteit met foto’s en video’s die je kind kan maken en zelf kan bewerken. Met de dubbele camera’s: kunnen ze selfies maken, videoclips opnemen en filters en effecten aan hun foto’s en video’s toevoegen

Kies de kleur van de dag met 50+ keuzes van wijzerplaat

Educatieve opties: VTech staat erom bekend plezier met leren te combineren op een creatieve manier. Dit horloge biedt veel leer- en logicapuzzels

Duurzaam ontwerp: Een stevige horloge band en waterbestendige wijzerplaat (spatwaterdicht, NIET waterdicht!) maken dit een geweldige optie voor kinderen die onvoorzichtig zijn en zich vaak stoten of vallen

USB-verbinding: Omdat dit horloge geen verbinding met internet maakt, wordt het geleverd met een USB-kabel om het uploaden van foto’s en video’s eenvoudig te maken

VTech heeft de ultieme kinder-smartwatch gemaakt, die veel coole functies heeft maar niet te veel kost.

Je kunt al je favoriete games en apps downloaden om de smartwatch van je zoon of dochter aan te passen.

En aangezien internet verbinding op deze watch niet mogelijk is, kan jij ze er met een gerust hart mee laten spelen.

Vtech Kidizoom DX2 beoordeling

Welke features heeft de VTech KidiZoom Smartwatch DX2?

De features van deze DX2 smartwatch zijn er geweldig veel:

 • twee ingebouwde camera’s
 • bewerken van foto’s en video’s
 • kleuren touchscreen met analoge en digitale tijdweergave én 3D weergave
 • stopwatch – timer – wekker – kalender
 • ingebouwde bewegingssensor en stappenteller
 • stemopname en stemvervormer
 • spelletjes (ook met AR)
 • 256 MB intern geheugen
 • ingebouwde oplaadbare accu (inclusief micro USB-kabel)
 • Family Setup (de smartwatch kan worden ingesteld via de smartphone van een ouder)

De smartwatch heeft best een groot geheugen, van 256 MB: je kind zal veel spelletjes kunnen downloaden, maar ook zijn zelfgemaakte video’s en foto’s kunnen uploaden.

Deze kan hij dan weer delen met een pc, door middel van de bijgeleverde USB-adapter.

Jij kan op deze smartwatch dus ook eenvoudig, al zijn favoriete games, maar ook apps, downloaden om de smartwatch van je zoon of dochter helemaal aan zijn of haar smaak aan te passen.

Heel erg leuk voor je kind, is dat zijn foto’s bewerkbaar zijn, net zoals dat in Snapchat mogelijk is!

De beste educatieve apps in een smartwatch

Wat de educatieve opties betreft: VTech staat erom bekend speelplezier goed met leren te combineren, op een heel creatieve manier.

Dit horloge biedt dan ook veel leermogelijkheden en brengt je kind spelenderwijs ook het logisch denken bij.

Als je kind wil leren klokkijken, helpt de DX2 hem daar ook mee! Je kleine kan de wijzerplaten wisselen tussen digitale en standaard wijzerplaat en tijd kan hardop worden uitgesproken.

Kinderen brengen tegenwoordig – net als wij volwassenen – veel te veel tijd zittend achter een scherm door, met de kindertablet of achter de pc.

Dit horloge zorgt er in ieder geval ook voor dat je kind lekker actief blijft.

Vtech heeft ook de stappenteller en een aantal leuke functies om sport te stimuleren, maar ze hebben zich vooral gefocust op games, met een aantal actieve (AR) games, wat een leuke extra dimensie (letterlijk!) kan toevoegen.

Het is de meest uitgebreide en toffe smartwatch voor jouw kind, door zijn vele leuke functies en leerzame features.

En hij kan gelukkig wel tegen een stootje, er is rekening mee gehouden dat ook de jongere kids dit ‘slimme horloge’ waarschijnlijk de hele dag dragen, ook tijdens het buiten spelen.

Ravotten moet – met dit horloge om de pols – dus geen probleem zijn.

Via Explor@ Park kunnen er nog meer spellen, klokweergaves en foto-effecten gedownload worden, hoe tof is dat?

Vtech Kidizoom vs Garmin Vivofit Jr

De Vtech Kidizoom is een goede instap in de wereld van smartwatches voor kinderen, zeker met zijn lagere prijspunt, maar zoals we zeiden voor wat oudere kinderen vanaf een jaar of 8 zullen er belangrijke features missen.

De Kidizoom is meer gericht op entertainment met best leuke apps en spellen zo out of the box, terwijl de Vivofit van Garmin echt meer gericht is op activiteiten en het stimuleren van sporten en klusjes doen door het unlocken van delen van de apps.

 • Ben je meer gericht op het opvoeden en stimuleren dan is de activity tracker van Garmin er eentje voor jou
 • Ben je meer gericht op een leuke smartwatch voor je kleine kind dan is de Kidizoom een betere keuze

#6 Little Tikes Tobi 2 – Beste speelgoed smartwatch

Beste speelgoed smartwatch
Little Tikes Tobi 2
Product image
8.7
Toy score
Functies
4.1
Batterij
4.1
Duurzaamheid
4.8
Beste voor
 • Interactieve en boeiende speelervaring met meer dan 100 verschillende uitdrukkingen
 • Mogelijkheid om foto’s te bewerken
Minder goed
 • Voor sommige kinderen kan het horloge te groot zijn om comfortabel te dragen.
 • Waterdicht: Nee, spatwaterdicht
 • Touchscreen: Ja
 • Polsomtrek: 14,5 – 21 cm (5,7 – 8,3 inches)
 • Gps: Nee
 • Batterijduur: 5 dagen volgens fabrikant, 2 dagen in onze test
 • Games: Ja
 • Camera: Ja, 0,3 megapixels
 • Bellen: Nee
 • Videobellen: Nee
 • Ouderlijke controle: Ja

De Little Tikes Tobi 2 is echt een geweldige combinatie van een speelgoed en een horloge voor kinderen. Een 6-jarige heeft er zoveel plezier mee, met zowel vermaak als leerzaamheid in één pakket.

Head-to-head games tegen andere Tobi 2 Robot Smartwatches zijn leuk. De ingebouwde camera’s hebben het mogelijk gemaakt om foto’s en video’s te maken, en ik moet toegeven dat de stickers en fotoframes echt een hit zijn geweest om geweldige herinneringen te creëren.

Met de verscheidenheid aan spellen, van hersenkrakers tot arcades en fitnessgames, heeft mijn kind zich geen moment verveeld. Het is verbazingwekkend om te zien hoe ze betrokken en actief blijft, vooral met de pedometer en de dansactiviteitsspel.

Het horloge heeft ook geholpen om tijdsbesef te verbeteren en wiskundige vaardigheden te oefenen met de rekenmachine. De mogelijkheid om de schermtijd te beperken en draadloze verbindingen goed te keuren, heeft me als ouder een gevoel van controle en gemoedsrust gegeven.

Het is leuk om te zien hoe Tobi 2 tot leven komt met meer dan 100 uitdrukkingen en het feit dat het zowel als horloge als afzonderlijk speelgoed kan worden gebruikt, maakt het echt veelzijdig en aantrekkelijk voor kinderen van deze leeftijd.

#7 Amazfit Bip – Beste goedkope smartwatch voor tieners

Beste goedkope smartwatch voor tieners
Amazfit Bip
Product image
7.1
Toy score
Functies
3.2
Batterij
4.1
Duurzaamheid
3.4
Beste voor
 • Licht en geschikt voor sport
 • Compatibel met zowel Android als iOS8
 • Hartslagmeter
Minder goed
 • Niet veel leuke functies voor kinderen
 • Waterdicht: Ja, tot 30 minuten in water ondergedompeld
 • Touchscreen: Ja
 • Polsomtrek: 14- 20 cm (5,5 – 8 inches)
 • Gps: Ja, maar jij kunt het niet volgen op jouw telefoon
 • Batterijduur: 9 dagen volgens fabrikant, 4 dagen in onze test
 • Games: Nee
 • Camera: Nee
 • Bellen: Nee
 • Videobellen: Nee
 • Ouderlijke controle: Nee

Een goedkope activity tracker met hartslagmeter.

Kenmerken

 • Deze is meer geschikt voor oudere tweens en tieners die niet meer zo geïnteresseerd zijn in selfies nemen en games spelen, maar een stoer horloge zoeken om hun sportiviteit te meten.
 • Het zal waarschijnlijk jongere kinderen niet aanspreken, maar de Amazfit Bip is een geweldige smartwatch voor tieners die geïnteresseerd zijn in wandelen, hardlopen en meer (60 sportmodes!).
 • De GPS is goed, maar niet bedoeld om voor jou je kind te volgen, hoewel een handige tip is om af te spreken dat ze af en toe hun geschiedenis met je delen als je toch wat controle wilt over waar ze heen gaan.

Met 31 gram is het een van de lichtste horloges, dus hij zal niet in de weg zitten, handig voor je kids die echt voor topsport gaan.

Hij is compatibel met zowel Android als iOS8 en hoger en is de eerste op de met een goede hartslagsensor, terwijl hij ook notificaties voor oproepen, sms’en, e-mails en andere mobiele apps kan tonen.

De app is heel erg handig in gebruik, maar het is in wezen een horloge voor volwassenen. Je vindt hier geen kindvriendelijke instellingen.

Verbeterde leesbaarheid

De eerste versie van deze Amazfit Bip was soms wat lastig om uit te lezen. Deze nieuwe versie heeft enorme sprongen gemaakt in de display zodat je nu ook je historische prestaties kunt zien op de watch en niet voor alles je telefoon nodig hebt.

Hij heeft geen OLED display dus de helderheid kan een beetje tegenvallen, maar dat is met name ook waar zijn lage prijskaartje vandaan komt.

Meestal betekent dit dat je je horloge niet goed af kunt lezen op een zonnige dag.

En dat is nou juist wanneer je naar buiten wilt gaan om lekker te sporten, right?

Ze hebben dit opgelost door een transflectief kleurendisplay te gebruiken die ook goed te zien is in felle zon.

Een waterdicht sporthorloge die zo accuraat is en ook nog eens smart functies heeft als texts lezen en gesprekken zien, WOW!

#8 Apple Watch SE – Beste Apple smartwatch voor kinderen

Beste Apple smartwatch voor kinderen
Apple Watch SE
Product image
8.1
Toy score
Functies
4.2
Batterij
4.2
Duurzaamheid
3.7
Beste voor
 • Oudercontrole voor kinderen
 • Family set up
 • Muziek afspelen zonder smartphone
Minder goed
 • Prijzig in verhouding
 • Geen spotify zonder iphone erbij of wifi
 • Waterdicht: Ja, in ondiep water zwemmen, maar niet voor duiken of waterskiën
 • Touchscreen: Ja
 • Polsomtrek: 13-17,5 cm (5,1 – 6,9 inches)
 • Gps: Ja, maar niet door ouder te controleren
 • Batterijduur: 18 uur volgens fabrikant, 16 uur in onze test
 • Games: Nee
 • Camera: Nee
 • Bellen: Nee
 • Videobellen: Nee
 • Ouderlijke controle: Nee

Beste voor: Oudere kinderen, die alle functies ook echt kunnen gebruiken.

Kenmerken

 • diameter: 40 mm
 • besturingssysteem: iOS
 • NFC: ja
 • schermtype: Retina oled
 • compatibel met: iOS (en Android)
 • ingebouwde GPS
 • hartsensor
 • kompas
 • always-on hoogtemeter
 • valdetectie
 • automatisch bellen van nooddiensten ook in buitenland
 • zwemdicht tot 50 meter diep
 • prima prijs voor een Apple smartwatch
 • Wanneer je kind een zwemwork-out start, vergrendelt de watch het scherm automatisch met het waterslot.

Naast het Apple topmodel kun je al een aantal jaren kiezen voor een goedkopere uitvoering; de Series SE. 

Voorheen waren deze modellen gebaseerd op voorgangers, maar vanaf nu heeft Apple een speciale middenklasse van de Apple Watch gemaakt, net als van de telefoon.

Met goedkopere materialen en wat minder functies, zoals de ECG-functie en het Always-on-display. Gelukkig is valdetectie wel aanwezig!

De Apple Watch SE heeft een S5-chip, en dit model heeft ook het kompas, dat je misschien al kent van de Apple Watch Series 4 en Series 5.

De nieuwe SE heeft geen Force Touch meer, de drukgevoelige techniek in het scherm. Als je nu extra opties wilt zien moet je je vinger iets langer op het scherm houden. 

Je kind kan kiezen met de SE uit tientallen work‑outs, en deze smartwatch houdt al je kind’s bewegings- en trainingsdoelen precies bij.

De Slaap-app helpt kinderen om beter te slapen, je kind kan bellen, berichten versturen en muziek luisteren, direct vanaf zijn pols. 

Eenmaal uit het water, moet via een draai aan de Digital Crown het scherm ontgrendeld worden en kan er eventueel water uit verwijderd worden. 

*Met Family Setup kan de Apple Watch worden ingesteld via de iPhone van een ouder zonder de iPhone daarna te hoeven gebruiken. Eerder moest deze gekoppeld worden met de iPhone van die gebruiker.

Nu kun je als ouder jouw eigen iPhone gebruiken om meerdere horloges voor kinderen te koppelen.

Hoe verhouden de functies van een smartwatch zich tot een gewoon kinderhorloge?

Er zijn tegenwoordig een hoop smartwatch-modellen te koop die zich speciaal richten op kinderen, sommige met leuke games en / of ondersteuning voor educatieve apps.

Met een smartwatch kunnen ze spelletjes spelen en zelf hun activiteit tracken, maar ook kan jij de locatie van je kind in de gaten houden als je wilt (waardoor je zeker kunt zijn van hun veiligheid).

De 7 belangrijkste functies van een smartwatch voor kinderen waarmee ze verschillen van kinderhorloges zijn de volgende.

 1. GPS
 2. Belfunctie
 3. Videobellen
 4. Texten
 5. Sport activiteiten tracken
 6. Camera
 7. Ouderlijke controle

Voor de 180 ouders die we hebben ondervraagd in een enquête waren GPS en bellen (kind naar ouder) de belangrijkste functies met beide 25% van de stemmen.

Bellen van ouder naar kind vond 24% van de ouders het belangrijkste. Een activity tracker was voor 11% het belangrijkste. Spelletjes was voor slechts 7% en muziek en video afspelen voor slechts 8% een doorslaggevende factor.

Belangrijkste functies kinder smartwatch

GPS functie

De beste smartwatches voor kinderen zijn die GPS tracking, SOS knoppen en andere speciaal voor kinderen ontworpen functies hebben. Maar dat hebben ze lang niet allemaal!

Is het volgen van jouw kind verkeerd?

Een onderzoek uit 2019 toont aan dat het volgen van een kind het gevoel van vertrouwen en binding kan ondermijnen. In feite kan het contraproductief worden en het tot een punt komen dat het kind het niet langer pikt. Dit risico is naar mijn mening misschien veel ernstiger dan die leidende ouders die hun kinderen in de eerste plaats volgen

Toch kan een GPS-functie handig zijn om te gebruiken in noodsituaties. Ook is er “geofencing” waarbij je een voor afgesproken gebied kunt invoeren. Komt jouw kind daarbuiten, dan krijg je direct een signaal.

Belfunctie

Een horloge met belfunctie kan erg handig zijn voor je kind. De meeste mensen kiezen dan ook voor een smartwatch omdat hun kind nog nét niet toe is aan een eigen telefoon.

Ze willen wel in contact kunnen komen met hun kind en andersom.

Wat zijn de verborgen kosten van smartwatches?

Deze grootste kostenpost voor smartwatches is de maandelijkse factuur (als het een mobiel abonnement vereist). Ook voor bijna elke GPS smartwatch heb je een simkaart nodig en die zijn meestal niet inbegrepen.

Als je nadenkt over welke smartwatch je moet kopen, lees dan de specificaties zorgvuldig door om erachter te komen hoe dit jouw telefoonrekening beïnvloedt.

Sommige smartwatches gebruiken ook de gegevens van je gsm-abonnement en dat kan snel duur worden. 

Bovendien kunnen onderdelen duur zijn. Veel smartwatches worden geleverd met een batterij, maar sommige moeten van tijd tot tijd worden vervangen.

Nogmaals, lees de specificaties zorgvuldig, zodat je weet wat je nodig hebt voor de smartwatch.

Moet de smartwatch van mijn kind op hetzelfde netwerk zijn als mijn mobiele telefoon?

De smartwatch hoeft niet op hetzelfde netwerk te zitten als jouw mobiele telefoon. Sommige smartwatches werken alleen op specifieke netwerken (zoals T-Mobile of een eigen netwerk), maar dat betekent niet dat je persoonlijke mobiele abonnement via dat netwerk moet verlopen.

Als je geen belfunctie of GPS nodig hebt dan heb je ook geen simkaart nodig en dat scheelt een hoop geld.

Veel smartwatches hebben een app waarmee je verbinding kunt maken met je smartphone om er spelletjes of muziek op te zetten.

Gebruik je hem alleen voor dat soort functies dan heb je geen abonnement nodig.

Je gebruikt de app om te synchroniseren met de smartwatch-contacten en om ouderlijk toezicht te activeren.

Hebben slimme horloges een dataplan nodig?

Nee. Een smartwatch wordt beschouwd als een slim accessoire dat werkt met jouw smartphone. Afhankelijk van het soort smartwatch dat je hebt, kun je verbinding maken met je mobiele apparaat via Bluetooth of Wi-Fi, dus het heeft geen eigen serviceplan nodig. Sommige watches kunnen wel een dataplan gebruiken voor videobellen of muziek streamen.

Mogen kinderen een smartwatch om naar school?

Veel scholen verbieden smartwatches voor kinderen. Ze hebben zo hun redenen. Volgens de BEUC kunnen smartwatches voor kinderen een ernstige bedreiging vormen voor de privacy van kinderen. Fabrikanten van deze apparaten volgen geen veiligheidsprotocollen, dus hackers kunnen gemakkelijk de controle over het horloge van een kind overnemen en toegang krijgen tot persoonlijke gegevens.

Waarom heb ik een simkaart nodig voor de smartwatch van mijn kind?

De meeste smartwatches voor volwassenen zijn verbonden met hun telefoons en krijgen alle informatie die ze nodig hebben om via Bluetooth te bellen of sms’en.
SmartWatches voor kinderen zijn echter zo ontworpen dat ze niet aan telefoons zijn gekoppeld, dus hebben ze een simkaart nodig om toegang te krijgen tot het mobiele netwerk, te bellen en een gps-signaal uit te zenden.

Videobellen

Wanneer het horloge een camera heeft en een simkaart met dataplan zijn er ook mogelijkheden om te videobellen. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om met elkaar te communiceren dan met spraak alleen.

Omdat je met spraak soms niet kunt inschatten hoe iemand reageert, is het een beter middel om bijvoorbeeld regels uit te leggen of te vertellen waarom iets op dat moment niet mag.

Texten

Net al jij willen veel kinderen liever een berichtje sturen dan een telefoongesprek voeren. Een horloge met de mogelijkheid tot texten is dan erg gemakkelijk.

Dit vereist een groot display met nauwkeurige gevoeligheid, maar kan een handige extra manier zijn om met elkaar te communiceren, en is goed voor het dataplan.

Sport activiteiten tracken

Smartwatches die sportactiviteiten kunnen tracken worden ook wel “fitness trackers” genoemd. Ze zijn een goed hulpmiddel om vorderingen in conditie en afstanden te meten.

Voor kinderen zijn ze ook een handige manier om sportiviteit te stimuleren, vaak met een beloningssysteem voor behaalde mijlpalen. Andere activiteiten kunnen soms ook bij worden gehouden.

Lecia Bushak zegt op medicaldaily.com dat een smartwatch je kind bijvoorbeeld enorm kan helpen om hun dag zelf in te plannen, met name kinderen met ADHD die er anders zeer veel moeite mee hebben.

Camera

Een camera is handig om te kunnen videobellen. Daarnaast is het een leuke functie voor met name jongere kinderen die nog geen eigen telefoon hebben.

Het nemen van foto’s en het liefste deze kunnen bewerken met stickers en andere effecten is een activiteit die veel kinderen aanspreekt.

Ouderlijke controle

Met ouderlijke controle kun je instellingen aanpassen en activiteiten volgen op je eigen apparaat. Voor horloges met GPS kun je vaak ook in een app zien waar je kind is of is geweest en kun je bellen met het horloge.

Hoe weet ik of de smartwatch van mijn kind compatibel is met mijn mobiele telefoon?

De meeste smartwatches zijn compatibel met de meeste mobiele telefoons. Je downloadt een app op jouw telefoon die specifiek is voor de smartwatch van je kind. Heel soms is een smartwatch alleen geschikt voor Android of alleen voor iOS, dat is het enigste waar je op hoeft te letten.

Zelfs als de smartwatch is verbonden via een andere netwerkaanbieder, kan hij waarschijnlijk nog steeds bellen en worden gecontroleerd door jouw eigen mobiele telefoon.

Wat is de leeftijdsgrens voor een smartwatch voor kinderen?

Een smartwatch is voor kinderen tussen 4 en 16 jaar, vanaf dat ze er zelf op uit beginnen te gaan en beginnen met klokkijken. Vanaf 4 jaar is het meer leuk speelgoed dan een echt horloge met uiterste leeftijdsgrens 16 jaar waarna ze een horloge voor volwassenen zullen gaan dragen.

Een smartwatch voor kinderen is vergelijkbaar met die voor volwassenen, maar heeft vaak uitgerust met een aantal andere functies.

Zo hebben smartwatches voor kinderen meestal een SOS knop waarmee ze naar vooraf ingestelde nummers een noodsignaal kunnen sturen, een GPS tracking systeem waarmee ouders in de gaten kunnen houden waar kinderen zijn (of zijn geweest) en een tal van spelletjes of opties om reminders in te stellen voor taken zoals tandenpoetsen of huiswerk maken.

De onderstaande tabel geeft smartwatches weer die zijn geschikt voor verschillende leeftijden.

NaamLeeftijd vanafBeste leeftijdLeeftijd tot
Vtech Kidizoom DX24 jaar4 – 6 jaar7 jaar
Garmin Vivofit Jr 34 jaar5 – 8 jaar9 jaar
Fitbit Ace 35 jaar6 – 9 jaar10 jaar
Wonlex Square5 jaar6 – 10 jaar12 jaar
Little Tikes Tobi 25 jaar6 – 8 jaar8 jaar
Xplora X6 Play5 jaar7 – 10 jaar11 jaar
Amazfit Bip8 jaar10 – 14 jaar16 jaar
Apple Watch SE10 jaar12 – 16 jaar16 jaar
Leeftijdsgeschiktheid kinder smartwatches

Je wilt de leeftijdsgrens voor een smartwatch van 4 tot 16 jaar oud waarschijnlijk vergelijken met andere smart devices, vooral aangezien het een telefoon vervanger kan zijn.

Wat is de leeftijdsgrens voor andere smart devices?

Hier onder de aanbevolen leeftijden voor de populairste smart devices.

 1. Max Stossel van Social Awakening adviseert tot de middelbare school te wachten met een telefoon en vanaf 13 jaar te beginnen. Common Sense Media geeft aan dat de meeste ouders al eerder beginnen en 42 procent van de 10-jarige kinderen al een telefoon heeft, terwijl dit met 12 jaar al 71 procent is en met 14 jaar 91 procent.
 2. De American Academy of Pediatrics geeft aan dat kinderen jonger dan 2 jaar nog geen schermtijd moeten hebben zoals iPads. Een enquête in Engeland van Charles, G. (2006) concludeerde dat de gemiddelde leeftijd waarop kinderen een iPad krijgen 2 jaar en 1 maand is, wat suggereert dat veel kinderen er zelfs nog jonger eentje krijgen.
 3. Smart speakers moeten net als andere technologie nog niet voor 2 jarige leeftijd worden gegeven. Onderzoek van SuperAwesome toont aan dat 90% van kinderen in de VS tussen 4 en 11 jaar toegang hebben tot een smart speaker of voice assistent en Amazon noemt haar Kids+ content Alexa geeschikt voor 3 tot 12 jaar.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.