Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Leuke spelletjes met walkie talkie: 4 activiteiten met speluitleg en tips

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Walkie talkies: leuk en handig bij een speurtocht in het bos of voor andere spelletjes op afstand.

Het is mogelijk om op verschillende kanalen of frequenties te praten, maar dat kan alleen als je de knop indrukt: op dat moment kan de ander die gebruik maakt van de walkie talkie alleen maar luisteren.

Daarom geef je vaak een teken als ‘over!’ wanneer je klaar bent met praten en de ander kan beginnen met antwoorden. Dat kan op zichzelf al een leuk spelletje zijn natuurlijk, maar je bent waarschijnlijk op zoek naar wat meer.

Leuke spelletjes met een walkie talkie

Ik heb een aantal leuke spellen voor je uitgezocht en ik zal ze hier met je delen, hoop dat het tot wat inspiratie leidt :)

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Leuke spelletjes met walkie talkie voor verschillende leeftijden

Weet je dat je heel toffe spelletjes kan spelen met walkie talkies?

Het maakt niet uit hoe oud je bent, voor alle leeftijdsgroepen zijn er wel een leuke spelletjes te bedenken.

Ideaal om onze kinderen – die gewend zijn zich te vermaken met elektronische apparaten als een tablet of smartphone – een spel te laten spelen met inbreng van eigen creaties en ideeën.

Hieronder wil ik je vier walkie talkie spelletjes meegeven voor verschillende leeftijden.

Je kan coole spelletjes spelen met walkie talkies!

Spel 1 is geschikt voor zowel kleuters, als iets oudere kinderen. Het wordt gespeeld met LEGO bouwstenen.

Spel 2 is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8, maar ook leuk voor tieners en volwassenen.

Spel 3 is leuk voor tieners, maar ook als teambuildingsuitje.

Spel 4 is leuk voor de wat technische oudere kinderen, een mooie educatieve oefening.

Walkie talkie LEGO spel

leuk voor zowel kleuters als oudere kinderen

Bij dit eerste spel krijgen de twee spelers een setje van dezelfde LEGO bouwstenen.

Speler 1 maakt zijn eigen bouwwerkje en zorgt dat speler 2 een identieke constructie kan maken d.m.v. het geven van de juiste instructies aan speler 2.

Beide spelers mogen elkaar niet zien, de instructies worden per walkie talkie gegeven. De moeilijkheidsgraad kan verhoogd worden met meer blokken of met diverse vormen blokken.

Hier heb je niet zo’n goede walkie talkie voor nodig want het bereik hoeft niet groot te zijn en het is al leuk vanaf een jaar of 3. Met een bereik van slechts 80 meter is deze genoeg om spel 1 mee te spelen.

Walkie talkie zeeslag spel

voor kinderen vanaf een jaar of 8, ook leuk voor tieners en volwassenen

Dit walkie talkie spel wordt gespeeld als een soort levend zeeslagje.

Zet op twee verschillende locaties een speelbord uit van 10 rijen en 10 kolommen, dit kan je netjes doen met lint of anders met behulp van bijvoorbeeld takken en stenen.

De partijen krijgen bij aanvang van het spel een blad waarop het speelveld uitgetekend staat. Zo kunnen ze bijhouden welke vakken al genoemd zijn.

Op een aantal vakken (maximaal 5) nemen de kinderen plaats.

De partijen moeten om en om proberen een van de kinderen – in het andere veld op afstand – te vinden door een kolom en rij te noemen (met behulp van een walkie talkie).

Staat er in het genoemde vak een kind, dan scoor je een punt of verdien je een traktatie voor jouw team. Staat er niemand in het vak, dan is de beurt aan de andere partij.

Het team dat als eerste alle kinderen in het veld op afstand gevonden (geraakt) heeft is winnaar.

Dit is natuurlijk een hartstikke leuk spel voor een kinderfeestje.

Walkie talkie plattegrond spel

leuk voor tieners of als teambuilding

Dit laatste spel vergt wel enige organisatie en speel je in het bos.

Je maakt twee teams. De omliggende bossen zijn in tweeën gedeeld, Oost en West. Je kan de grens tussen Oost en West eventueel aangeven d.m.v. het markeren van bomen.

Op elk deel zijn teams aanwezig. De teams in gebied Oost zijn verbonden met de teams in gebied West d.m.v. walkie talkies.

Met behulp hiervan communiceren de teams met elkaar. Je tekent zo goed als het kan een plattegrond Oost en een plattegrond West. Breng bepaalde tekens aan of markeer bomen in verschillende kleuren, die je op de plattegrond terug laat komen.

Beide teams hebben de ‘verkeerde’ helft van de plattegrond bij zich, waarop diverse opdrachten staan vermeld. Team Oost heeft dus de plattegrond van team West en vice versa.

Het is de bedoeling dat de teams elkaar lokaliseren in de bossen en vervolgens via de aanwijzingen door de walkie talkie elkaar van de ene opdracht naar de andere opdracht loodsen. Hiervoor is wel een goede planning van belang.

Op elk onderdeel kunnen de teams een score behalen en het team met de hoogste score wint.

De – in schutkleuren – Topcom Twintalker 9500 Airsoft is er eentje met heel wat features en geschikt voor een spel als dit, waar meer bereik nodig is.

Camouflage maakt een spel als dit net even echter natuurlijk! De Topcom heeft een bereik van 10 km.

Walkie talkie uit elkaar halen spel

leuk voor wat oudere kinderen

Wellicht is het leuk en educatief om de walkie talkie in- en uit elkaar te halen.

Ik heb hierover een Engelstalige YouTube video gevonden:

Eigenlijk best eenvoudig om te doen. Je pakt een passende schroevendraaier, schroeft de walkie talkie los en je haalt de twee helften voorzichtig los van elkaar.

Aan de ene kant zit de printplaat met speaker en aan de andere kant de batterij. De printplaat kan je er voorzichtig uitnemen, maar laat de speaker liever zitten!

Je kan de bescherming van de antenne afnemen; zo zie je hoe deze er eigenlijk uitziet.

Zet vervolgens de walkie talkie weer netjes stapsgewijs in elkaar en klaar! Wanneer je ooit een reparatie moet verrichten heb je al een voorsprong als je weet hoe de walkie talkie er van binnen uitziet.

Je kan er ook een interessant wedstrijdje van maken; wie haalt de walkie talkie het snelst uit elkaar en wie knutselt hem het snelst weer in elkaar?

Hoe werkt een walkie talkie precies?

Een walkie talkie werkt met radiosignalen, je stuurt berichten via een frequentie.

Het gaat als volgt: door het drukken op de Push To Talk toets is het mogelijk om jouw boodschap over te brengen naar de ontvanger.

Wanneer je de knop loslaat, kan de ontvanger om te reageren.

Dankzij de accu en de antenne is het mogelijk om verbinding te krijgen en te communiceren.

Je moet dus wel allemaal op dezelfde radiofrequentie of kanaal zitten. Bij de meeste toestellen kan je kiezen uit 8 verschillende kanalen.

Zijn walkie talkies slecht voor de gezondheid van mijn kind?

Het is niet wetenschappelijk vastgesteld dat walkie talkies, of elk ander apparaat dat radiogolven gebruikt, slecht zouden zijn of bijvoorbeeld kanker zouden kunnen veroorzaken.

Terwijl mobiele telefoons elektromagnetische straling uitzenden waarvan wordt aangenomen dat het wel schadelijk is.

Conclusie

Een walkie talkie is erg leuk en educatief speelgoed voor schoolgaande kinderen en zelfs ook voor volwassenen.

Weer eens wat anders dan die eeuwige smartphone- of tablet games; een spel waarbij je kind zelf input moet geven en met ideeën moet komen om het spannend te houden!

Kinderen kunnen communiceren met elkaar in huis en in de tuin, met vrienden verderop in de straat, tijdens een spel of speurtocht of op de camping.

Walkie-talkies met een groot bereik kunnen helpen om kinderen in de gaten te houden wanneer je op vakantie bent of op gezinsuitstapjes.

Is jouw kleintje gefascineerd door telefoons, maar nog niet klaar voor een echte?  Vind de 12 beste speelgoedtelefoons voor baby, peuter & kleuter hier beoordeeld.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.