5 tips: Hoe gebruik je ouderlijk toezicht op een Android tablet?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  januari 2, 2021

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Speeltips, educatieve tips en meer met als eerste email onze gratis mini-gids "gesprekspunten voor veilig internet gebruik"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Je zult het vast een keer in je leven hebben meegemaakt: je kinderen vliegen door de apps van je tablet, smartphone of ipad, veel beter dan je het zelf zou kunnen.

Maar het meest tragische is (voor volwassenen die minder leervermogen hebben dan kinderen) dat ze slechts 3 jaar oud zijn en dat het net is alsof ze al deskundige technici zijn die gemakkelijk je tablet kunnen openen, surfen op internet en videogames kunnen spelen.

Als dit een normale scène in uw huis wordt en u denkt dat uw kind per ongeluk toegang zou hebben tot inhoud voor volwassenen of ongepaste inhoud die hen intellectueel en emotioneel zou kunnen schaden, is het misschien tijd om uzelf de ouderlijk toezicht op jouw Android-tablet te leren gebruiken.

Hieronder volgt een stapsgewijze handleiding voor het instellen van de functie ouderlijk toezicht in de meeste Android-tablets.

Lees ook: de 7 beste kindertablets.

Maak alternatieve accounts

De eerste stap in het beveiligingsprotocol voor ouderlijk toezicht is het instellen van een tweede of meerdere gebruikersaccounts (voor het geval u meer dan één kind heeft) op jouw tablet.

Maak het primaire account alleen toegankelijk voor u met een wachtwoord beveiligd slot en laat uw kinderen de andere accounts gebruiken. Als veiligheidsmaatregel moet u echter die gebruikersaccounts beperken om de toegang tot apps, games en functies te blokkeren die mogelijk niet geschikt zijn voor uw kinderen.

Maak een apart android account voor je kind

Extra gebruikersaccounts aanmaken

Hier is hoe je dat kunt doen:

Schakel het apparaat in en ga naar Instellingen. Eenmaal naar beneden scrollen totdat je het tabblad Gebruikers vindt en erop tikt. Een andere manier om toegang tot de instellingen te krijgen, is door op het tabblad Algemeen te tikken met een vervolgkeuzemenu bovenaan het scherm.

Tik op de knop Gebruiker toevoegen om nieuwe profielen te maken. Er verschijnt een nieuw bericht waarin u wordt gevraagd om door te gaan met het maken van een nieuwe account of deze te annuleren.

Druk op OK om te bevestigen. Het belangrijkste om te onthouden is dat je elke gebruiker een eigen omgeving laat hebben waarin ze kunnen werken, dus pas deze aan om hun eigen profielinstellingen te hebben (profielfoto, apps en wifi-instellingen).

Nu heeft u de mogelijkheid om van account te veranderen wanneer dat nodig is en uw kinderen te beschermen naar eigen goeddunken.

De Android-tablet zal je automatisch afmelden van het huidige gebruikersaccount dat je gebruikt en zal je een welkomstscherm tonen. Dit betekent dat het nieuwe gebruikersprofiel met succes is gemaakt, in feite is het vergelijkbaar met het moment waarop u voor het eerst uw persoonlijke gebruikersaccount aanmaakte.

U kunt ook de Wi-Fi-instellingen voor nieuwe profielen kiezen en beslissen of ze toegang tot internet moeten hebben of niet.

Het systeem wordt een paar minuten bijgewerkt, waarna u klaar bent om te beginnen! Plaats uw vinger op de bovenkant van het scherm en sleep deze naar beneden om algemene instellingen weer te geven. Tik vervolgens op de knop Gebruikers om tussen gebruikersaccounts te schakelen.

U moet uw primaire account (Eigenaar) en de alternatieve accounts die u heeft toegevoegd, te zien krijgen. Tik op het gebruikersaccount dat u wilt gebruiken en wacht vervolgens een paar seconden zodat de tablet / telefoon je kan aanmelden.

Ouderlijk toezicht functie voor Android-tablets en smartphones

Handmatig instellen van ouderlijk toezicht via het tabblad Instellingen op jouw Android-tablet of telefoon is slechts een van de vele manieren om uw apparaat kindveilig te maken.

Sommige fabrikanten van consumentenelektronica, zoals Samsung, HTC, Asus en een paar anderen, nemen proactief kinderbeveiligingssoftware op in hun producten om ouderlijk toezicht naadloos en gemakkelijk te gebruiken te maken.

Toch zijn er mensen die dat niet doen, dus je moet leren hoe je ouderlijk toezicht handmatig kunt instellen. Nu u heeft geleerd hoe u extra accounts kunt maken die met een wachtwoord kunnen worden beveiligd en ervoor kunt zorgen dat uw kinderen geen online toegang tot ongewenste materialen hebben, kun je meer informatie vinden over wat u kunt doen om het internet voor hen verder te filteren.

Ouderlijk toezicht features op een tablet

Beperk App Store en In-App aankopen

U moet begrijpen dat de Google Play Store zowel gratis als betaalde apps heeft en afhankelijk van het type apps dat jouw kinderen hebben gedownload, kunt u zien dat uw creditcard (die is gekoppeld aan uw Google-account) heel veel kosten krijgt voor apps die u nooit heeft gemaakt wist zelfs van.

Dus vanaf het moment dat u uw tablet of smartphone heeft, plaatst u een wachtwoord in de Play Store om te voorkomen dat uw kinderen er toegang toe krijgen zonder uw toestemming. Hier is hoe het te doen:

Ga naar apps en open Play Store

Zodra Play Store is geopend, tikt u op de menuknop die eruit ziet als 3 identieke horizontale lijnen in de linkerbovenhoek van uw scherm. Het staat naast het zoekvak. U ziet een vervolgkeuzemenu. Blader naar beneden en tik op Instellingen. Tik op de selectie met de tekst: ‘Verificatie voor aankopen vereisen’.

Kies uit deze 2 opties: a) laat Play Store je om je Google-wachtwoord vragen telkens wanneer jij of de kinderen een app downloaden, of b) instellen dat ze elke 30 minuten je wachtwoord vragen.

Schakel Apps van derden uit

Het volstaat niet om alleen een wachtwoord in de Play Store in te voeren, omdat apps van derden ook andere gebruikers toestaan ​​uw wachtwoord te omzeilen en alles te downloaden wat zij aanbieden. Zo is het in het belang van uw kinderen om ze uit te schakelen:

Ga naar apps en open nogmaals het tabblad Instellingen. Blader naar beneden tot je Beveiliging ziet en tik erop.

Normaal gesproken is de optie om de installatie van apps van onbekende bronnen toe te staan ​​standaard uitgeschakeld, maar let er wel op dat het vakje geen vinkjes bevat.

Inhoudsfiltering

U kunt ook de inhoud van Play Store filteren waartoe uw kinderen toegang hebben door de onderstaande stappen te volgen:

Content filteren

Ga naar Play Store en tik nogmaals op het menu. Tik op Instellingen. Blader naar beneden en zoek User Controls Heading en tik op Parental Controls. Voer de pincode in en bevestig deze voor verificatiedoeleinden om te voorkomen dat andere gebruikers ermee knoeien.

Zodra de ouderlijk toezichtfuncties zijn ingeschakeld, stelt u ook de juiste leeftijdsclassificatie voor uw kinderen in op het tabblad Categorie, zodat ze bij het gebruik alle vooraf ingestelde standaardwaarden zullen gebruiken.

Categorieën kunnen tv, films, muziek, nieuws enz. bevatten en u kunt ze instellen op de manier waarop hun inhoud geschikt is voor uw kinderen. Beperk die die ongepast zijn en keur de toegang goed die goed zijn. Vergeet niet om alle apps en tabbladen te sluiten wanneer u klaar bent.

Beste ouderlijk toezicht app voor Android

Er zijn verschillende apps die kunnen helpen met ouderlijk toezicht op de screentime van jouw kind. Het is zeker de moeite waard om je hierin even te verdiepen om zodoende de veiligheid van jouw kind te garanderen online.

Welke ouderlijk toezicht app is nu de juiste voor jouw situatie?

Dit is helemaal niet moeilijk om te achterhalen, maar het vergt alleen wat tijd. Het liefste wil je de beste app voor jouw kind en jouw situatie of wensen. De consumentenbond heeft een paar van de beste ouderlijk apps reeds voor je op een rijtje gezet.

Er worden heel wat apps aangeboden, betaalde maar ook gratis versies. Je zou moeten letten op verschillende aspecten om te bepalen welke app een goed is voor jou en je kind.

Waar wil je controle op hebben bij het tablet gebruik van jouw kind?

Er zijn verschillende aspecten en opties die je kunt gebruiken of aanzetten via de ouderlijk toezicht apps:

Je ziet, er zijn een hoop zaken die je kunt overwegen in te stellen voor jouw kind. Zodra je een ouderlijk toezicht app kiest, kun je nagaan of de opties die jij wilt hebben inderdaad in de app mogelijk zijn.

Dan kies je ook of je een betaalde app of een gratis app wilt gebruiken. Betaalde apps hebben vaak minder advertenties, meer opties en betere ondersteuning. Wil je echter alleen maar bijvoorbeeld de screentime van je kinderen beperken, dan zijn de mogelijkheden van een van de gratis apps vaak wel voldoende.

Ouderlijk toezicht uitschakelen

De ouderlijk toezicht apps werken vaak met twee devices die aan elkaar gekoppeld worden via de app. Dit is bijvoorbeeld jouw eigen smartphone en de tablet van jouw kind.

Goed beveiligde ouderlijk toezicht app

Het tablet gebruik en de beperkingen hieraan worden gestuurd vanuit het “hoofd” device waar alle opties ingesteld kunnen worden. Dit gebeurd via het instellen van een wachtwoord of pincode.

Het is heel belangrijk dat je deze pincode goed onthoudt!

Alleen met de code kan de ouderlijk toezicht app weer uitgeschakelt worden

Zonder de code zal het onmogelijk zijn de kindermodus weer uit te zetten. Dit is natuurlijk zodat het kind dit niet zelf kan doen. De apps zijn goed beveiligd en zullen niet zomaar toelaten dat je even een nieuw wachtwoord aanvraagt. Hier zullen meerdere stappen voor nodig zijn.

Om uiteindelijk ook de hele smartphone of tablet weer normaal in te stellen, dus zonder kindermodus, dien je ook een paar stappen te ondernemen.

Hoe schakel je het ouderlijk toezicht op Android uit?

Jouw kind blijft natuurlijk niet altijd kind of je wilt wellicht de smartphone of tablet verkopen. Dan is het goed om ook te weten hoe je het ouderlijk toezicht weer uitzet.

Je gaat als volgt te werk:

Ouderlijk toezicht YouTube

Behalve apps komen onze kinderen ook steeds meer in contact met diverse social media platformen. Een daarvan is YouTube. De grote bezorgdheid van YouTube is: hoe veilig is het platform in werkelijkheid?

Ongewenste content voor kinderen

Hoewel er restricties voor kinderen ingesteld kunnen worden op het platform is de filter van het bekende kanaal niet waterdicht. Uit verschillende berichten waaronder dit artikel van de Volkskrant is gebleken dat YouTube, zelfs met de filter aan, alles behalve kindvriendelijk is.

Ongeschikte cartoons met volwassen content glippen gewoon door het algoritme heen en komen onder de aandacht van onze kinderen.

Een speciale YouTube kids app

Als antwoord hierop heeft YouTube in verschillende landen YouTube Kids ontwikkeld. Men lanceerde de YouTube Kids app in de Verenigde Staten in 2015 en begin dit jaar in ons land.

De kinderversie van de app richt zich op de leeftijdscategorie 3-12 jaar en ouders kunnen onder meer beperkingen instellen. YouTube Kids is een aparte app voor Android en iOS die alleen kindvriendelijke content vertoont.

Het handige aan de app is dat gebruikers zelf geen video’s mogen plaatsen op het platform. De video’s zijn een aparte selectie uit het regulier aanbod op YouTube.

Niet helemaal waterdicht – blijf dus opletten!

Toch is de uitrol van de zogenaamde kinderversie van YouTube niet helemaal vlekkeloos verlopen. Uit een artikel op Nu.nl gaf een Google woordvoerder aan dat er een extra functie is toegevoegd aan de app die alleen video’s laat zien die goedgekeurd zijn door de ouders.

Ook is er een team in Nederland ingesteld die zal bepalen welke kanalen komen op het platform. Vervolgens hebben ze tevens het algoritme aangescherpt om hierna een extra controle te doen.

Of YouTube Kids ooit 100% kindvriendelijk wordt weten we niet precies. Tot zover zal de algehele veiligheid moeten beginnen met ouderlijk toezicht.

Ouderlijk toezicht app voor smartphone en tablet met Android

Het belang van ouderlijk toezicht

Er zijn heel veel instanties die zich bezig houden om de content die onze kinderen voor ogen krijgen zo veel als mogelijk te beschermen. Een kind mag dan wel een vrije wil hebben, maar is nog veel te jong om zelf te bepalen naar wat het wel en niet mag kijken of doen online.

Met het gebruik van allerlei ingebouwde algoritmes en functies om ouderlijk toezicht te bevorderen wil dit niet zeggen dat we daarmee onze verantwoordelijkheid als ouder zijn nagekomen. Misschien deels, maar ouderlijk toezicht mag niet zonder meer vervangen worden door AI in de vorm van filters en algoritmes, selecties en dergelijke.

Ouderlijk toezicht is van enorm belang en moet zoveel als mogelijk ingeschakeld staan op de tablet, maar ook buiten de tablet om. Wij moeten als ouders bewust ervan zijn dat wij de eindverantwoordelijkheid dragen voor hetgeen onze kinderen voorgeschoteld krijgen aan informatie en educatie.

En we dienen ervoor te waken dat hoe geweldig alle technologie ook is, wij de beste persoon zijn om te bepalen wat wel en niet past voor onze kinderen.

Wat te doen als je kind verslaafd is geraakt aan zijn tablet | 4 tips

“Je kind een smartphone of tablet geven is hetzelfde als een gram cocaïne geven.”
– Mandy Saligari, Harley Street Clinic Director en Verslavings Therapeut

Dit is nogal een zeer verontrustend nieuws van iemand die al jaren drugsverslaafden behandelt! Wie wist dat technologie kan leiden tot bepaalde verslaving? Ik bedoel, dit is niet hetzelfde als cafeïne in je koffie dat een klein potentieel heeft om je een koffie-verslaafde te maken of gewoon gewoon verslaafd bent aan videogames. Dit is gelijkgesteld aan “zo verslavend als” 1 gram cocaïne! En jij geeft dat aan je kinderen. Laat dat even inzinken, zodat je de implicaties van deze studie kunt begrijpen.

[wl_faceted_search]