Hoe stel je een kind internet filter in op je tablet +3 gratis apps

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juli 26, 2021

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Nu de technologie gestroomlijnd wordt, is er veel discussie over wat de juiste leeftijd is om je kinderen hun tablets en smartphones te laten gebruiken.

Een tablet kan kinderen urenlang bezig houden en vermaken.

Als ouder wil je echter hun activiteiten beheren zodat ze geen onbedoelde online aankopen doen of toegang krijgen tot ongepaste inhoud.

Als je de meeste huizen met kinderen bezoekt, zul je verrast zijn om te zien dat deze kinderen hun eten niet eten totdat ze hun smartphone of tablet mogen gebruiken.

Dit is een lastige situatie voor de meeste ouders, omdat ze de onschuld van hun kinderen niet willen ruïneren met beledigende, volwassen of gewelddadige inhoud.

Het beperken van de toegang tot deze inhoud kan op verschillende manieren worden gedaan:

  1. internet filteren bij je internetprovider
  2. filtering van toegang met een apart kinderaccount op de familietablet
  3. apps en internettoegang op hun eigen tablet uitschakelen
  4. installeer een specifiek ontworpen app voor meer controle

Technologie is zowel een zegen als vloek voor kinderen. Als ze de juiste toegang krijgen, kunnen je kinderen veel leren vanaf een zeer jonge leeftijd.

Als ze het echter verkeerd gebruiken of als je hen toestaat het te misbruiken, kunnen ze er echter ook veel verkeerde dingen van oppakken.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk dat je ouderlijk toezicht of internetfilters voor kinderen op jouw tablet en smartphone in het belang van je kinderen activeert.

Hier is bijvoorbeeld een van mijn favoriete apps Family time waarin wordt uitgelegd wat er kan worden gedaan om kinderen hun ruimte te geven, terwijl ze tegelijkertijd hun activiteit kunnen beperken en volgen:

In dit bericht zullen we het hebben over het instellen van ouderlijk toezicht op Android-tablets, enkele van de beste kinderfilter-apps voor kinderen die beschikbaar zijn, waarom dit nodig is, en meer. Dus blijf lezen.

Kinderen brengen veel tijd door op tablets en smartphones

Een onderzoek uit 2014 toont aan dat 40% van de kinderen een tablet begon te gebruiken zelfs voordat ze nauwelijks konden praten.

Gemiddeld kan een kind 4-7 uur per dag consumeren met behulp van een tablet.

Hoewel dit voor velen misschien geen probleem lijkt, worden de langdurige effecten duidelijk.

In het tijdperk waarin ze meer moeten ontdekken, vrienden maken, buiten spelen, raken ze geobsedeerd door het bekijken van YouTube-video’s, het spelen van videogames en het binge-watching van Netflix.

x
Toy reviews & comparisons

Dit benadrukt in belangrijke mate het feit dat ze steeds meer los raken van de echte wereld en de realiteit.

Wat nog erger is, is dat de domino-effecten van het gebruik van smartphones of tablets gevaarlijker zijn dan de tablets zelf.

Soms wil je ook gewoon weer eens oerhollandse activiteiten doen. Veel ouders hebben het onlangs weer gehad over de goede oude legpuzzel waar ik hier weer over geschreven heb.

Een perfecte stimulering van de hersenen in jonge kinderen.

Een gebrek aan lichaamsbeweging heeft bijvoorbeeld geresulteerd in obesitas bij kinderen, wat een recordhoogte heeft. Bovendien worden kinderen het slachtoffer van cyberpesten op sociale media.

Dit ontwikkelt symptomen van angst en depressie bij hen op zeer jonge leeftijd. En helaas is het aantal zelfmoorden dat hiermee verband houdt zeker hoog.

Omdat kinderen zich in een ontwikkelingsfase bevinden, hebben ze gezonde cognitieve functies nodig. Het menselijk brein, in zijn ontluikende stadium, hunkert naar oefening, frisse lucht en verbinding met de natuur om gezond te blijven.

Overmatig gebruik van tablet maakt de hersenen erger. Dit kan van invloed zijn op het vermogen van kinderen om goed met anderen om te gaan, een goede nachtrust te krijgen of goed te presteren op school.

Bill Gates zei ooit dat de ideale leeftijd voor kinderen om smartphones of tablets te hebben na 14 is, en dat is pas op de middelbare school. Hoewel dit een beetje onmogelijk lijkt, kan het uiterst voordelig zijn.

Wel, we weten dat dit niet gaat gebeuren. Je kunt je kinderen niet beperken om de gadgets te gebruiken. Maar je kunt ze zeker gematigd de gadgets laten gebruiken. Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans.

Lees ook: dit zijn de kindertablets met de beste ouderlijke instellingen beoordeeld

Hoe kunnen kinder internet filters je helpen?

Elk digitaal apparaat, of het nu een smartphone of tablet is, wordt geleverd met een vorm van ouderlijk toezicht.

Ouderlijk toezicht is niets anders dan functies en instellingen die je kunnen helpen de bewerkingen en functies van het mobiele apparaat te personaliseren, zodat jouw kinderen de juiste balans kunnen vinden.

Het omvat het bewaken van de gebruikstijd van het scherm van je kinderen, het blokkeren van toegang tot bepaalde apps, het instellen van internetfilters zodat jouw kind geen toegang heeft tot ongepaste online inhoud, zoals pornografische sites en gewelddadige inhoud, en ook om te voorkomen dat ze gevoelige informatie weggeven op sociale mediaplatforms en andere websites.

Het gebruik van de functies voor ouderlijk toezicht zorgt ervoor dat jouw kinderen kunnen genieten van een gezond, veilig en gebalanceerd leven, waarbij technologie kan worden gebruikt als educatieve en entertainmentmedia.

Wat kunnen kinderbeveiligingen doen?

Er is een reeks ouderlijk toezicht beschikbaar voor slimme apparaten.

Ze worden meestal aangeboden door onder andere de besturingssystemen, internetproviders, gameconsoles, zoekmachines, sociale netwerken en externe app-providers.

Ouderlijk toezicht biedt verschillende functionaliteiten en functies, afhankelijk van de provider. Deze kunnen omvatten:

Kinder internet filter op je tablet instellen vanaf je internet provider

Een van de gemakkelijkste manieren om te beheren en te regelen waartoe je kinderen via de tablet toegang hebben, is om internetfilters in te stellen via jouw internetprovider.

De meeste internetproviders bieden deze service gratis aan. Je kunt de website van je ISP raadplegen voor meer informatie. Het is belangrijk dat je deze wijziging ook aanbrengt in je wifi-instellingen.

Ouderlijk toezicht op Android-apparaten gebruiken

In dit gedeelte bespreken we hoe je gebruikersprofielen voor kinderen kunt maken en ouderlijk toezicht op jouw tablet kunt instellen.

Stel een pin in

Je moet de schermvergrendeling op je tablet activeren, ongeacht of je ouderlijk toezicht gebruikt.

Een pin instellen:

Zodra je deze sectie opent, vind je een overvloed aan beveiligingsopties. Afhankelijk van wat jouw tablet ondersteunt, kun je een pincode, patroon, wachtwoord, Touch Lock of zelfs Face ID instellen.

Gebruikersaccount in Android toevoegen

Je kunt meerdere gebruikers op je tablet maken op basis van gebruikersactiviteiten. Je wilt echter jezelf instellen als de primaire gebruiker en Beperkte accounts instellen voor je kinderen.

Let op: we gebruiken een tablet met Android-versie 9. Het proces moet echter grotendeels hetzelfde zijn, het maakt niet uit welke Android-versie je gebruikt.

Gebruikers kunnen ook instellingen zoals Wi-Fi aanpassen. Services en toegankelijkheidsinstellingen kunnen echter niet worden overgedragen aan de gebruiker

Nadat je een nieuwe gebruiker hebt gemaakt, zie je een lijst met beschikbare functies en apps op de tablet, zoals Games, Browser, Locatie-instellingen, enz.

Je moet voor deze instellingen handmatig Aan en Uit selecteren. Met de instellingen die je Uitschakelt, hebben je kinderen geen toegang tot die functies.

Filter de inhoud op Google play

Je kunt de Google-interface gebruiken om de inhoud op jouw Android-apparaat uit te filteren.

Wat als mijn kind zijn / haar eigen tablet heeft?

Als je kind nu zijn / haar eigen tablet heeft, kun je apps rechtstreeks op het apparaat uitschakelen.

Je moet jezelf echter niet beperken met alleen deze benaderingen.

Lees ook: de gezinsvriendelijke kindermodus van Samsung beoordeeld

Beste apps voor tablet internet filters

Er zijn apps voor ouderlijk toezicht beschikbaar voor Android-apparaten, die je kunt gebruiken. Enkele van de beste zijn hieronder op de shortlist:

Family time – gratis

Family time ouderlijk toezicht tablet app


Met FamilyTime kun je precies personaliseren tot welke inhoud jouw kinderen toegang hebben. Je kunt de locatie volgen, tijdslimieten instellen en ook bedtijden en huiswerk instellen. Je krijgt ook meldingen wanneer de tablet een specifiek gebied binnenkomt of verlaat.

Qustodio – gratis

internet paginas blokkeren met qustodio

Met Qustodio kunnen ouders alle recente mobiele activiteiten van hun kinderen bijhouden, inclusief de tijd die wordt besteed aan specifieke apps, de browser, enz. Je kunt ongepaste sites filteren, tekst volgen en block elke app of game.

Ourpact – gratis

Ourpact internet filter en ouderlijke instellingen


OurPact is een geavanceerde versie van de apps voor ouderlijk toezicht. Met deze app kun je internettoegang, apps, berichten blokkeren en zelfs de schermtijd plannen. Je kunt geofences instellen en je kind volgen.

Conclusie

Het beperken van het internetgebruik van je kinderen is de noodzaak van het uur, en als er niets wordt gedaan in dat opzicht, zul je hun toekomst kunnen beschadigen.

Het is goed dat kinderen vanaf zeer jonge leeftijd worden blootgesteld aan de nieuwste technologie; het kan ook een slechte invloed op hen hebben.

Daarom is het belangrijk dat elke ouder de nodige maatregelen neemt om je kinderen een evenwichtig leven te geven.

Lees ook: dit zijn de beste kindvriendelijke tablets met wifi die je nu kunt kopen

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.