Beste Apple watches voor tieners | Welke koop je voor je kind?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  augustus 23, 2021

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Tja, de Apple Watch is en blijft nog steeds de populairste smartwatch onder jongeren!

Apple heeft al vijf generaties Apple Watches uitgebracht, en de Apple Watch Series 6 en de Apple Watch SE zijn de meest recente aanwinsten.

Je kunt kiezen uit een aantal verschillende smartwatch modellen in meerdere uitvoeringen, en je tiener past ‘m gewoon helemaal volgens zijn persoonlijke stijl aan. 

Welke Apple Watch is dus helemaal iets voor jou kind? Lees hieronder verder om alles over deze smartwatches te begrijpen!

Beste Apple watches voor tieners | Welke koop je voor je kind?

Mijn overall beste keuze valt op de Apple Watch Series 6, het is de nieuwste tot nu toe en is verkrijgbaar in 40 mm en 44 mm. Deze heeft namelijk een gloednieuwe baanbrekende sensor en app, waarmee je het zuurstofgehalte in je bloed meet!

Straks meer over deze topwatch, nu eerst naar mijn 4 beste Apple smartwatches.

Beste Apple watch voor tienersAfbeelding
Overall beste Apple smartwatch: Apple Watch Series 6Overall beste Apple smartwatch- Apple Watch Series 6
(bekijk meer afbeeldingen)
Beste sportieve Apple smartwatch: Apple Watch Nike+ Series 6Beste sportieve Apple smartwatch- Apple Watch Nike + Series 6
(bekijk meer afbeeldingen)
Beste budget Apple smartwatch: Apple Watch Series SEBeste budget Apple smartwatch- Apple Watch SE
(bekijk meer afbeeldingen)
Beste Apple smartwatch vorige generatie: Apple Watch Series 5Beste Apple smartwatch vorige generatie- Apple Watch Series 5
(bekijk meer afbeeldingen)

Apple smartwatch koopgids

Je wilt graag een Apple smartwatch voor je tiener aanschaffen en natuurlijk wil je weten waar je allemaal op moet letten voordat je deze belangrijke keuze maakt.

Het is best een uitgave en je wilt dat zowel jij als je kind er blij mee is!

Wist je al dat Apple smartwatch gebruikers hun sporthorloge en remote control kunnen vervangen, met deze smartwatch muziek kunnen afspelen op hun telefoon, hun Apple TV kunnen bedienen of een mooie foto of selfie kunnen maken met de camera van hun iPhone?

Dankzij de data connectiviteit met je iPhone kun je commando’s geven aan Siri, info opvragen en data uitwisselen met de Gezondheid-app.

Voordat je tot het kopen van een Apple smartwatch voor je tiener overgaat is het goed om jezelf eerst de volgende vragen te stellen:

Alle Apple smartwatch generaties

Dit zijn alvast de verschillende generaties die momenteel verkrijgbaar zijn met de belangrijkste nieuwe functies:

De beste Apple smartwatches voor tieners beoordeeld

Met dat alles in gedachten zal ik je nu door de verschillende opties van Apple leiden. Welke smartwatch is de beste voor jouw tiener?

Overall beste Apple smartwatch: Apple Watch Series 6

Overall beste Apple smartwatch- Apple Watch Series 6

(bekijk meer afbeeldingen)

Hetzelfde design als de Series 4 en Series 5, maar met nieuwe functies.

x
Toy reviews & comparisons

De Apple watch Series 6 is wat mij betreft dé beste smartwatch van dit moment, met natuurlijk een hogere maar toch nog goede prijs, die overigens in verhouding staat tot alles wat je krijgt.

Het zal zeker moeilijk zijn een nóg betere sidekick voor de iPhone te vinden!

Deze prijzige smartwatch heeft power en heel veel functies. Je kan kiezen tussen een fitnesstracker, een sporthorloge en een gezondheidsapparaat.

De watch heeft een grote display van 44 mm maar is ook verkrijgbaar in de 40 mm versie (ook prima grootte, kost een aantal tientjes minder).

Toch is de nieuwe Apple Watch nog steeds licht van gewicht en passen alle oudere Apple watches horlogebanden ook op deze. 

De nieuwe S6 dual-core processor zorgt voor supersnelle prestaties. Het horloge heeft een always on Retina-display, net als zijn voorganger – de 5 Series – al had. Je hoeft niet eerst je pols precies goed te draaien om het scherm aan te laten springen.

Als je een app downloadt op je iPhone die geschikt is voor je watch, wordt deze – lees: als je daar voor kiest – daar automatisch ook gedownload.

WatchOS 7 maakt goed gebruik van de extra ruimte, met meer gedetailleerde meldingen en nieuwe watch faces (wijzerplaten) met meer zogeheten ‘complicaties’. Dit zijn kleine widgets en shortcuts naar apps die je in je watch face kunt verwerken.

Bovendien maken de knoppen de interactie met de Apple Watch Series 6 ook eenvoudiger.

Apple neemt de leiding over met de beste fitnesstrainers in hun trainingsbibliotheek. De update van het WatchOS 7 heeft Functional Strength Training, Core Training, Dance en Cool Down activity tracking toegevoegd.

Ook kun je slaapdoelen stellen en heb je de altijd o zo belangrijke ECG-app met optische hartslagsensor en hartslagmeter. 

Overall beste Apple smartwatch- Apple Watch Series 6 blood oxygen

(bekijk meer afbeeldingen)

Bloedzuurstof sensoren meten de zuurstofverzadiging van je bloed. Een meting van 95% tot 100% wordt als ideaal beschouwd door Apple.

Een lager zuurstofgehalte kan een indicatie zijn voor onderliggende gezondheidsproblemen, deze sensoren kunnen dus levens redden!

Er zijn coole nieuw bandjes voor de Series 6 als de Solo Loop, een elastisch bandje zonder sluiting, in 7 kleuren, of het gevlochten bandje zonder sluiting en een lederen bandje met ribbels. 

Ook is dit model voorzien van NFC connectiviteit, 5GHz Wi-Fi en een U1-chip voor Ultra Wideband.

Het is alsof de toekomst is gearriveerd:

Series 6 in het kort (wat maakt deze zo goed?)

Voordelen

Nadelen

Kenmerken

Bekijk alle beschikbare varianten hier

Beste sportieve Apple smartwatch: Apple Watch Nike+ Series 6

Beste sportieve Apple smartwatch- Apple Watch Nike + Series 6

(bekijk meer afbeeldingen)

Nike+ is een dienst van Nike waarmee je sportprestaties kunt meten en vastleggen.

Er zijn diverse apps van Nike+, maar je kunt ook simpelweg kiezen voor de geweldige Apple Watch Nike+ Series 6 Zilver 40mm, een speciale uitvoering met veel sportieve extra’s.

Het samenwerkingsverband van Apple Watch en Nike+ is het resultaat van een super samenwerking tussen Apple en Nike. Zij ontwikkelden al eerder de eerste schoensensoren voor de iPod.

Je wilt voor je tiener dus een sportievere (en nòg duurdere) uitvoering van de 6 Series?

Deze geweldige watch is verkrijgbaar in aluminium, maar je kan ook voor een klassieker uiterlijk kiezen; met een roestvrijstalen horlogekast en een leren bandje. 

Technisch gezien is hij gewoon identiek aan de normale Series 6 (en de SE Nike+ ook aan de normale SE!), maar heeft een speciaal bandje en een paar extra NIKE wijzerplaten en de Nike Run Club-app, die je overigens ook op de reguliere modellen kan installeren.

Hij is wel duurder dan de reguliere Series 6 smartwatches.

De betaalbaardere Apple Watch SE in Nike-uitvoering is de 40 mm Nike+ SE of de 44 mm Nike+ SE. Op de Apple SE smartwatches mis je jammergenoeg wel de belangrijke functies als ECG, zuurstofmeting in je bloed en het Always On-scherm.

Mijn advies is in ieder geval minstens voor de Nike+ Series 4 of 5 te kiezen, omdat deze buiten een nieuwer design, ook meer opslagruimte hebben.

Het opvallende horlogebandje met gaatjes is kenmerkend voor de Nike+, of je kiest een übercool geweven sportbandje met reflecterende vezels zodat je tiener goed zichtbaar is tijdens het hardlopen in het donker.

Beste sportieve Apple smartwatch- Apple Watch Nike+ Series 6 bracelet

(bekijk meer afbeeldingen)

Je kunt kiezen uit 40 mm of 44 mm formaat en hem ook gebruiken voor Apple’s nieuwe sportdienst Fitness+.

Er zit natuurlijk – heel belangrijk – Valdetectie in – net als bij de reguliere Series 6, zodat er een noodoproep uit gaat op het moment dat je na een val niet meer beweegt.

Met de Nike+ Run Club-app kun je hardlopen, met support vanuit de Run community. De Nike+ Run Club-coach, altijd een topatleet, geeft je audiobegeleiding!

Nike heeft op Apple Music speciale afspeellijsten die geschikt zijn voor hardlopers, elke training een eigen soundtrack dus. 

Voordelen

Nadelen

Kenmerken

Bekijk alle beschikbare varianten hier

Beste budget Apple smartwatch: Apple Watch Series SE

Beste budget Apple smartwatch- Apple Watch SE

(bekijk meer afbeeldingen)

Naast het Apple topmodel kun je al een aantal jaren kiezen voor een goedkopere uitvoering; de Apple Watch Series SE – deze hier is goudkleurig.

Voorheen waren deze modellen gebaseerd op voorgangers, maar vanaf nu heeft Apple de eerste, en een beter speciaal middenklasse model van de Apple Watch, gemaakt net als van de telefoon.

Met goedkopere materialen en wat minder functies, zoals de ECG-functie en het Always-On-display. Gelukkig is Valdetectie wel aanwezig!

De Apple Watch SE heeft een S5-chip. Dit model heeft ook het kompas, die je al kent van de Apple Watch Series 4 en Series 5. Helaas geen Spotify zonder iPhone erbij, wifi of bluetooth met deze smartphone.

Geen Force Touch meer, de drukgevoelige techniek in het scherm. Als je nu extra opties wilt zien moet je je vinger iets langer op het scherm houden. Een aantal Force Touch-acties zijn nu ook vervangen door menu-opties. 

Maar waarom dan? ‘Gewoon’ omdat het weglaten van Force Touch staat voor een dunnere behuizing.

Je kiest met de SE uit tientallen work‑outs, en houd al je bewegings- en trainingsdoelen (hardlopen) precies bij. De Slaap-app helpt je om beter te slapen, je kan bellen, berichten versturen en muziek luisteren, direct vanaf je pols. 

Gebruik hem voor activiteiten in ondiep water zoals zwemmen, maar niet voor duiken of waterskiën. Wanneer je een zwemwork-out start, vergrendelt de watch het scherm automatisch met het waterslot. Eenmaal uit het water, draai je aan de Digital Crown om het scherm te ontgrendelen en eventueel wat water eruit te verwijderen. 

De SE is qua techniek grotendeels gebaseerd op de Series 5 dus mocht je twijfelen dan zou je de aanschaf van één van beide kunnen overwegen.

Voordelen

Nadelen

Kenmerken

Bekijk alle beschikbare varianten hier

Beste Apple smartwatch vorige generatie: Apple Watch Series 5

Beste Apple smartwatch vorige generatie- Apple Watch Series 5

(bekijk meer afbeeldingen)

De Apple Watch Series 5 is ook verkrijgbaar 40 mm of 44 mm, in de kleuren zilver of spacegrijs. Het is de smartwatch die Apple in 2019 is uitbracht; de beste niet nieuwste Apple smartwatch.

Hij lijkt op de vorige, maar dit model heeft diverse kleine verbeteringen, vergeleken met de 4 Series, waaronder een Always-On display en een ingebouwd kompas. 

Als je niet op het scherm kijkt wordt de helderheid gedimd. Zodra je je pols draait, gaat het scherm weer op volledige helderheid.

De prestaties van het horloge zelf ten opzichte van de Series 4 zijn niet verbeterd.

Nieuw bij de Series 5 was dat je zelf een combinatie kan maken van horlogekast en bandje – jippie! –  dankzij Apple Watch Studio. Ook twee keer zoveel opslag voor muziek, foto’s en dergelijke: 32GB.

De batterijduur is 18 uur, net als de Apple Watch Series 6 overigens.

De vernieuwde 64-bit S5-chip, helpt het always on-scherm en de sensoren voor het kompas. Het ingebouwde kompas laat je altijd zien waar het noorden is.

Er is hiervoor ook een nieuwe Kompas-app geïntroduceerd, die geavanceerder is dan de iPhone-versie. 

Veel nieuwe functies hebben te maken met watchOS 6 en dat betekent dat ze vaak ook beschikbaar komen op de eerdere modellen van de Apple Watch.

Denk daarbij aan de App Store of de Geluid-app, waarmee je omgevingsgeluid kunt meten.

Voor vrouwen is er nu de Cyclus-app, die blijkbaar fijn werkt; je weet precies zo wanneer de vervelende dagen eraan komen en je leert hoe je het beste met ‘die dagen’ om kan gaan.

De Digital Crown – een soort ‘home’ button – die tikjes geeft als je eraan draait, heeft Apple bij de Series 5 gehandhaafd.

Ook heeft de Digital Crown nog steeds een plat vlak voor het meten van ECG’s. Toch blijft er nog wel te wensen over, ik mis bijvoorbeeld de standaard slaapfunctie. 

De Series 4 kreeg voor het eerst een edge-to-edge display met afgeronde hoeken en een relatief groter scherm. De Series 5 heeft dezelfde display. 

Naast aluminium kun je ook kiezen voor titanium, wit keramiek en RVS. Daarnaast zijn er speciale edities van de Apple Series 5 smartwatches voor Nike+ en Hermes.

Straks vertel ik je meer betreffende de over-the-top – Series 6 -Hermès editie; dus, keep on reading!

Apple Watch Series 5-bandjes zijn er in diverse kleuren en stijlen. De Sport Loops zijn voortaan tweekleurig en ze hebben een fel accent aan de binnenkant.

Tip: Geef je oudere Apple Watch een coole nieuwe look, want ze passen gewoon. 

De Apple Watch-modellen met 4G konden altijd al nooddiensten bellen. In de Series 5 is dit ook internationaal mogelijk, handig als je in het buitenland bent. De functie werkt ook bij de Valdetectie.

Vind je de Series 5 nog steeds iets te prijzig, dan kun je ook kiezen voor de vorige generatie Series 4. Die is ook voorzien van het edge-to-edge display en is technisch gezien nog up-to-date.

Of je kiest misschien liever voor de Apple Watch SE, die technisch gezien gebaseerd is op de Series 5, maar enkele geavanceerde functies mist.

Voordelen

Nadelen

Kenmerken

Bekijk alle beschikbare varianten hier

En de Apple Watch Series 4?

Dan werpen we vervolgens nog even een snelle blik op de Apple Watch Series 4 uit 2018.

Er zit een groter scherm in en meer dan tien andere verbeteringen ten opzichte van eerdere modellen. De Series 4 is echter niet meer bij Apple zelf verkrijgbaar, maar toch zal dit model nog jarenlang updates krijgen.

Belangrijkste kenmerken

Mijn advies: koop toch liever een Series 5, voor een paar tientjes meer…

Superdeluxe Apple smartwatch: Apple Watch Hermès

Gewoon een leuk weetje: dit is een Superdeluxe Apple Watch, die (hoogstwaarschijnlijk) veel te duur en een ‘tikkeltje’ overdreven is om te kopen voor jouw tiener!

Toch vond ik het leuk om even aandacht aan dit model te besteden.

Als je het merk kent, weet je ook dat je voor de prijs van bijvoorbeeld een Hermès tas, je al een behoorlijke auto kunt kopen :)

Toch heeft Hermès sinds 2015 elk jaar een nieuwe collectie van de Apple Watch uitgebracht.

Je betaalt voor het goedkoopste horlogebandje ongeveer net zoveel als voor een Apple Watch Series SE, en voor het horloge zelf kan je rekenen op € 1300+.

Er zijn diverse uitvoeringen van de Apple Watch Hermès, waarbij het verschil zit in enkele of dubbele horlogebandjes: de Single Tour en de Double Tour.

De extra’s zitten ‘m in de wijzerplaten en de speciale horlogebandjes. 

De bandjes worden sinds najaar 2020 ook bij deze watch zonder stroomadapter geleverd en je krijgt op de Apple Watch Hermès geen extra functies ten opzichte van de normale Apple Watch-modellen. 

Veelgestelde vragen over Apple Watch

Hoe verbind ik de Apple Watch via Bluetooth met de iPhone?

Makkie, ga als volgt te werk:

Wat is de Apple Always-On functie?

De Always-On functie – in de Apple Watch Series 5 en Series 6 – is een luxe. Je kunt even snel de tijd checken, zonder dat je je pols hoeft op te tillen en zo zijn er veel meer voordelen:

Wat is Apple Watch Valdetectie?

Schakel altijd Valdetectie in voor je – soms roekeloze – tiener!

Als Apple Watch SE of Series 4,5, of 6 (NIET de Apple Watch Series 3!) een harde val detecteert en signaleert dat je een minuut lang niet hebt bewogen, wordt automatisch het alarmnummer gebeld.

Let op: bij de Series 4 is dat alleen binnen Nederland, bij de anderen ook in het buitenland.

Het is wat mij betreft een geweldige uitvinding voor tieners die alleen op pad gaan, vooral voor degenen die veel sporten; mountainbiken, wielrennen, klimmen, skaten, hardlopen enzovoort.

Om een idee te krijgen bij de voordelen van deze functie, en bijvoorbeeld ook de gezondheidsfunctie van Apple Watch kun je deze video bekijken:

Hoe schakel je Apple Watch Valdetectie in?

Als je bij de configuratie van je Apple Watch of in de Gezondheid-app hebt ingevoerd dat je 55 jaar of ouder bent, is Valdetectie standaard ingeschakeld.

Je kunt de Valdetectie natuurlijk zelf inschakelen voor je kind:

Je kan het ook via de app regelen. Als je draagdetectie niet inschakelt of uitschakelt, wordt er niet automatisch een SOS melding verstuurd.

Hoe werkt de meting van het zuurstofgehalte in je bloed bij Apple Watch?

De belangrijkste nieuwe functie in de Apple Watch Series 6; je zuurstofgehalte meten. Je hartslag meten, een ECG maken en een waarschuwing bij onregelmatige hartslag (optische hartslagsensor) was er al.

Nieuw in de Series 6 is dat dus ook je zuurstofgehalte in je bloed gemeten wordt. Het duurt 15 seconden om een scan te maken.

Hoe cool dat Apple samen met een aantal wetenschappers gaat bekijken hoe saturatie metingen met Apple Watch voor nieuwe medische doeleinden kunnen worden ingezet in de toekomst!

Bij een gezond persoon ligt het bloed zuurstofgehalte op 95% of hoger. Wanneer er een waarde onder dit niveau gemeten wordt, krijg je daar een waarschuwing van. 

De zuurstof-saturatiesensor meet de lichtrefelectie in je bloed: dit gebeurt d.m.v. vier sets met groene, rode en infrarode leds en de vier fotodioden op de kast van de Apple Watch.De waarde moet tussen de 70% en 100% zijn.

Als je slaapt, wordt het zuurstofgehalte zelfs af en toe op de achtergrond gemeten, maar je kunt zelf een meting uitvoeren wanneer jij wilt. Alle gegevens zijn zichtbaar in de Gezondheid-app terecht. 

Is de Apple Watch Series 3 ook waterdicht?

Alle Series vanaf Apple Watch Series 3 (Series 4, Series 5, de SE en de Series 6) zijn tot 50 meter diep waterbestendig volgens de ISO-norm 22810:2010.

Wat betekent de waterdruppel op de Apple Watch?

Het waterslot is ingeschakeld en het scherm reageert niet op aanrakingen. Pas als je aan de Digital Crown draait, kan je hem ontgrendelen. Het waterdruppelsymbool zie je alleen op Apple Watch Series 2 of nieuwer en op Apple Watch SE.

Apple Watch 5 vs Garmin Venu vs Samsung Galaxy Watch

De Apple 5 blijft zeker de duurste onder deze 3, maar is ie ook beter?

De overeenkomsten:

De verschillen:

Terwijl de Samsung alleen in zwart verkrijgbaar is, zijn de Apple 5 en Garmin Venu er in meerdere kleuren.

De Apple 5 onderscheidt zich van de anderen in zijn rechthoekig model, zijn LTPO OLED display en heeft een speaker.

De Samsung en Garmin watch hebben daarentegen een ronde vorm, een AMOLED scherm en geen speaker.

De Apple 5 watch heeft een intern geheugen van 32 GB dual core, de Samsung watch 4 GB dual core, en de Garmin Venu heeft geen intern geheugen.

Apple is hier toch weer de betere, met alle uitgebreide features.

Conclusie

Apple is en blijft favoriet bij jong en oud, en al koop je niet de allernieuwste Apple smartwatch voor je kind, dan kan je altijd nog voor een ouder model, of voor de SE gaan.

Welke Apple Watch voor jou tiener geschikt is? Ik weet zeker dat je nu de juiste keuze voor je kind zal maken!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.