Hoe maak je een spel van klusjes en taakjes? Top 7 leuke ideeën

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

We kunnen er niet omheen: het huishouden moet gedaan worden. Als ouder ben je misschien gewend om altijd alles alleen te doen en geen hulp te vragen van je kinderen.

Maar hoe fijn is het als je kinderen ook eens mee zouden helpen met huishouden?

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zul je vast denken.

Maar er zijn manieren om huishoudelijke klusjes en taakjes aantrekkelijk te maken voor je kinderen, zodat ze maar al te graag een handje mee willen helpen!

Door van (huishoudelijke) klusjes een spel te maken, wordt opruimen ineens interessant.

Maak er bijvoorbeeld een wedstrijdje van (‘maak je bed op in 5 minuten’) of speel sokken memory! Verder kun je denken aan een (opruim) speurtocht en zijn er anno 2021 natuurlijk diverse apps die je een handje kunnen helpen.

Spelletjes kunnen op deze manier dus ook saaie klusjes leuk maken! Als iedereen in het gezin zijn steentje bijdraagt aan de klusjes en taakjes die gedaan moeten worden, is huishouden zo gepiept.

Bovendien kunnen mama en papa ook eens rusten of tijd voor zichzelf maken wanneer de kleintjes slapen- in plaats van het huis te moeten opruimen!

Een opgeruimd huis begint natuurlijk met genoeg opbergruimte. Hier heb ik de 22 beste speelgoedkasten beoordeeld voor een opgeruimde woon- en kinderkamer.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Verkleden

Dit is misschien wel een van de makkelijkste manieren om klusjes aantrekkelijker te maken voor kinderen: zich verkleden als (schoonmaak)superheld!

Zorg bijvoorbeeld voor een speciaal schort en een beschilderd t-shirt in combinatie met een stel felgekleurde rubberen handschoenen.

Voelt jouw kind zich al een held? Natuurlijk mag het ook een andere outfit dragen – bijvoorbeeld een Superman pak of een prinsessenjurk, zolang het zich maar klaar en gemotiveerd voelt om de klusjes aan te pakken!

Sokken memory

Ik weet zeker dat jij thuis ook een bak hebt vol met eenzame sokken. Dit is hét moment om die bak eens aan te pakken. Kieper de bak om op de vloer en bij het startsein begint het sokken memory spel!

De bedoeling is om de juiste paren bij elkaar te zoeken. De speler met de meeste (juiste) paren, heeft gewonnen.

Je kunt met een stopwatch bijvoorbeeld iedereen een minuut de tijd geven, of het spel stoppen zodra er geen eenzame sokken meer over zijn.

De beloning? Dat niemand meer met twee verschillende sokken door het leven hoeft te gaan! Of misschien nog iets anders?

Lees ook: Gebruikte kinderkleding | 13 tips om te helpen of te verdienen

Schoonmaakset voor kinderen

We weten allemaal hoe dol kleine kinderen zijn op rollenspelen. Want hoe vaak spelen ze wel niet ‘doktertje’ of ‘vader en moedertje’?

Koop voor je kinderen een eigen schoonmaakset en maak er een rollenspel van.

Spelenderwijs leer je je kids om te helpen met de huishoudelijke klusjes.

In de eerste instantie zal dat misschien meer werk voor jou opleveren, maar als ze het eenmaal onder de knie hebben, zal het jou alleen maar tijd besparen.

Maak er een wedstrijdje van!

Zijn je kinderen niet vies van een beetje competitie? Maak dan een wedstrijdje of challenge van de taken die er te doen staan!

Het ‘gevaar’ hiervan is alleen dat het onderlinge strijd kan opleveren tussen de kinderen. Heb je dat er als ouder voor over? Dat kun je het beste zelf bepalen.

Heb je besloten om het te proberen? Dan kunnen ideeën voor de challenge zijn bijvoorbeeld: ‘breng tien speelgoed producten binnen 30 seconden naar je eigen kamer’, of ‘maak je bed op in 5 minuten’.

Wanneer je er een wedstrijdje van maakt, wordt het voor kinderen al veel interessanter.

Handig is misschien ook om de winnaar een beloning te geven, en degenen die hebben verloren maar toch hun best te hebben gedaan een troostprijs te geven.

Ballonnen prik spel

Pak een zak ballonnen en bedenk de klusjes die gedaan moeten worden. Je kunt ervoor kiezen om met een dikke stift de klusjes op te ballonnen te schrijven.

Nog leuker is misschien om briefjes te maken waarop je de taken beschrijft en deze vervolgens in de ballonnen te stoppen.

Schrijf je de taken op de ballonnen? Laat dan je kinderen met hun ogen dicht een ballon uitkiezen en het taakje uitvoeren dat op de ballon staat geschreven.

Als je ervoor kiest om briefjes in de ballonnen te doen, dan moeten de kinderen eerst een ballon kiezen, deze lek prikken en vervolgens het klusje uitvoeren dat beschreven staat op de ballon.

Je kunt bijvoorbeeld ook een beloning in de ballonnen stoppen, dat maakt alles natuurlijk een stuk aantrekkelijker.

Maak er een speurtocht van

Dit is een ideale manier om kleine kinderen aan te sporen om te helpen opruimen in huis. Je geeft je kinderen hierbij kleine opdrachtjes.

Een voorbeeld van zo’n opdracht is: ‘ga op zoek naar alle groene Lego steentjes’, of ‘zoek vijf autootjes bij elkaar’.

Op deze manier wordt het speelgoed niet alleen opgeruimd, maar wordt het ook nog eens netjes gesorteerd!

Nog meer leuke speurtocht ideeën vind je hier: 8 spannende speurtocht thema’s + opdrachten

Maak gebruik van apps

Anno 2021 zijn er natuurlijk ook apps ontwikkeld die je kinderen motiveren om klusjes en taken uit te voeren.

Neem bijvoorbeeld Chore Pad, Choremonster of iReward Chart; deze apps zullen kinderen spelenderwijs aansporen om mee te helpen met het huishouden.

Met deze apps kun je huishoudelijke taken laten uitvoeren en kun je er beloningen aan koppelen.

Wanneer de kinderen de taken hebben voltooid, zullen ze daarmee punten scoren, nieuwe niveaus bereiken of beloningen verdienen.

Wat eventueel wel kan gebeuren is dat kinderen onderling gaan strijden om wie er de meeste taken uit kan voeren. Maar dat is eigenlijk alleen maar positief, of niet…?

Als ouder kun je de app beheren en voer je de taken in met de bijbehorende beloningen. Ook kun je aangeven of de taken goed zijn uitgevoerd en kun je precies zien wie welke taken heeft voltooid.

Behalve dat je je kinderen actief bezighoudt en weghoudt van de TV, computer, of hun telefoontjes, helpt het kinderen bij het ontwikkelen van zelfregulering. En dit kan ze weer helpen op school en hun toekomstige carrière.

Lees ook: 9 tips voor gezonde schermtijd afspraken & instellingen (Android & iOS)

Je kind betalen voor klusjes?

Je kind (huishoudelijke) klusjes laten doen voor geld: een perfecte manier om het bekend te maken met de taken van het huishouden en om ze te leren om te gaan met geld.

Het is niet altijd makkelijk om te bedenken hoe veel je je kind moet geven voor een klusje. Je wil vooral niet te veel geven, maar het moet aan de andere kant wel weer de moeite waard zijn.

Dit is van belang voor de financiële opvoeding; je kind moet de waarde van geld leren begrijpen.

Wat als een goed bedrag wordt beschouwd, is voor iedereen anders. Het hangt af van de leeftijd van het kind, maar ook van hoeveel jullie als ouders te besteden hebben en of het kind al zakgeld ontvangt.

Het is in ieder geval belangrijk om met je kind duidelijke afspraken te maken voordat er aan de klus wordt begonnen:

  • Welk bedrag betaal je voor welk klusje?
  • Wanneer moeten de klusjes af zijn?
  • Wat doe je als de werkzaamheden niet zo goed zijn verlopen?

Goede afspraken zijn belangrijk zodat je kind weet wat hem of haar te wachten staat en wat de beloning is.

Onthoud wel dat sommige klusjes nu eenmaal bij de dagelijkse opvoeding horen en wellicht niet perse een beloning ‘verdienen’.

Misschien heb je bijvoorbeeld afgesproken dat je kind altijd de tafel afruimt na het avondeten. Het is daarom soms moeilijk te bepalen wanneer je wel en niet voor een klus betaalt.

En probeer ook zeker van elk geld moment een leerzaam moment te maken, zodat de nadruk niet alleen komt te liggen op het verdienen van geld.

Heb het er met je kind over, vraag wat het van plan is om met zijn of haar verdiende geld te doen.

Kinderen die op jonge leeftijd leren op de juiste wijze met geld om te gaan, zullen daar hun leven lang plezier van hebben.

Lees verder: Leukste educatief speelgoed voor schoolgaande kinderen 6, 7 of 8 jaar

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.