9 tips voor gezonde schermtijd afspraken & instellingen (Android & iOS)

door Joost Nusselder | Geupdate op:  maart 25, 2021

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Hoe lang zitten mijn kinderen op hun scherm? Hoe kom ik dat te weten, en zelfs dan, wat is gezond?

Een punt waar veel ouders mee zitten is, hoe houd ik dat nou precies bij, en hoe stel ik het in?

Als eerste heb je een aantal handige manieren nodig om de schermtijd van kinderen te volgen, bijvoorbeeld op Android devices van Samsung en andere merken, om zo te weten waar je staat.

Laten we daarna kijken hoe je het kunt instellen en/ of beperken met apps of in de instellingen, en hoe je hier afspraken over maakt.

5 tips en apps om schermtijd op android in te stellen

Of dit nu kindertablet, telefoon of laptop is, je wilt de schermtijd beperken tot een maximum (tenzij ze op een laptop hun schoolproject af zitten te maken, maar zijn ze ooit écht zo braaf?).

Het gaat er voor mij dan ook om, dat je weet wat je kinderen doen en of dit productief en educatief is, of dat het puur recreatief is.

Het wordt een lang artikel, dus wat mij betreft mag je best overslaan naar een onderdeel dat je interesse heeft, als eerste begin ik met ons onderzoek over hoe lang ouders hun kinderen op hun schermen laten.

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Hoeveel tijd zitten kinderen op hun scherm? Schermtijd per dag

We hebben een poll gehouden onder onze lezers en de meeste mensen geven tegenwoordig toch aan dat ze hun kinderen zoveel ze willen op hun apparaten laten:

Hoeveel schermtijd geven ouders hun kinderen

41% van de ouders geeft aan dat ze hun kind zoveel op een scherm laten als ze zelf willen, gevolgd door max twee uur met 22% en helemaal niet slechts 1%. 

Toch wil je als ouder wel wat controle hebben over wát ze doen, en wellicht ook wel hoeveel ze ervan doen. Zo is een uurtje social media wat anders dan een uur huiswerk maken of online onderzoek doen.

Je hebt misschien gehoord dat kinderen meer tijd op een scherm doorbrengen dan dat ze buiten spelen, klinkt zorgwekkend voor velen, maar het is eigenlijk nu al

twee keer zoveel screentime dan tijd buiten, vanaf het 7e levensjaar.

Maar hoe lang brengen kinderen daadwerkelijk op hun schermen door?

Hoeveel schermtijd per dag

x
Toy reviews & comparisons

Houd er rekening mee dat niet alle schermtijd noodzakelijkerwijs slecht is, omdat er ook veel educatieve inhoud is (plus ze werken er op school ook al continu mee).

Maar het gemiddelde kind, vanaf 7 jaar, brengt ongeveer 4 uur per dag op een scherm door.

Buiten spelen maakt slechts ongeveer 1,5 uur van hun dag uit, ter vergelijking.

Dus hoe doet jouw kind het ten opzichte van het gemiddelde? Meer tijd, of misschien minder? En is het echt een slechte zaak?

De meeste ouders en zorgverleners zijn het er wel over eens dat kinderen te veel tijd op apparaten doorbrengen en dat het slecht is voor hun gezondheid en hun ontwikkeling.

Ik wil in ieder geval graag dat mijn kind zijn weg op het internet kan vinden, en weet hoe hij dingen moet opzoeken, ik denk dat dit de toekomst is.

Maar er moet een goede balans zijn die er momenteel niet is.

Hoe lang zitten kinderen van verschillende leeftijdsgroepen op hun scherm?

Schermen kunnen natuurlijk alles zijn, van de computers op school tot hun eigen schermen voor mobiele telefoons, tablets, tv, laptop, billboards voor buiten en meer.

En als je het gebruik van twee schermen als afzonderlijke tijd meetelt, kun je 20% toevoegen aan deze tijd die wordt doorgebracht op schermen!

4 op de 10 ouders geven aan dat hun kinderen meerdere schermen tegelijk gebruikten, zoals een tv-, tablet of laptop scherm en hun telefoon.

Kinderen doen er zoveel mee, en je hebt er niet altijd zicht op. Sommige ouders ontvangen zelfs hoge rekeningen voor aankopen die hun kinderen hebben gedaan op hun device.

Wat is de aanbevolen schermtijd voor kinderen?

Nu is de grote vraag: hoe lang mogen kinderen eigenlijk op hun schermen doorbrengen?

Zelf gebruiken we steeds meer schermen. Ik heb een online bedrijf en gebruik mijn laptopscherm voor bijna alles wat ik doe in mijn werk.

Daarvoor was ik Data Scientist en werkte ik het grootste deel van de dag achter een computer.

Ik denk dat schermen zullen blijven, we zullen ze als mensen gebruiken en we blijven ze in de toekomst gebruiken.

Maar we moeten uitkijken voor de gezondheid en ontwikkeling van onze kinderen. Zo kun je meer balans vinden:

De American Academy of Pediatrics (AAP) heeft ook aanbevelingen voor verschillende leeftijdsgroepen.

Aanbevolen schermtijd per leeftijd

De algemene trend past zeker bij die resultaten van de AAP. De meest voorkomende aanbevolen schermtijd per leeftijd is:

Productieve schermen

Het is misschien geen populaire mening, maar ik denk dat we onze schermen nodig hebben en dat onze kinderen het beste maar kunnen leren hoe ze er goed gebruik van kunnen maken.

Ze hebben hun laptop al nodig voor huiswerkopdrachten en ze moeten ook leren hoe ze op internet kunnen navigeren om het ook in hun leven goed te gebruiken.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de schermtijd wordt besteed aan hersenloze activiteiten, zonder dat ouders of zelfs vrienden eraan te pas komen, alleen video’s en sociale media bekijken.

Kinderen gebruiken schermtijd op vier verschillende manieren volgens de “The Common Sense Cencus: Media Use by Tweens and Teens”:

Drie van deze dingen zijn dus eigenlijk gewoon heel goed voor de mentale ontwikkeling van je kind, dus ik zou zeggen, als je een tijdslimiet wilt toepassen tot het gebruik van tablets en andere gadgets, laat dit dan toe met deze informatie in het achterhoofd.

Je kunt zeker goed internetgebruik belonen en proberen je kinderen hun schermen te laten gebruiken voor onderzoek en onderwijs en minder voor sociale media en hersenloze video’s.

En natuurlijk moet je zowel buiten als binnen spelen blijven stimuleren met activiteiten die hun creativiteit en atletische vaardigheden ontwikkelen.

Het beste wat je kunt doen is echt spelen en leren stimuleren in plaats van hersenloos kijken en je kinderen naar buiten laten gaan om creatief te worden, en hun schermen te leren gebruiken voor hun verdere ontwikkeling, leren hoe ze schermen in de toekomst zullen gebruiken om echt productief in de samenleving te worden en echte sociale contacten te maken.

Schermtijd controleren en inzien

Hoe kan je in Android je schermtijd zien?

Er zijn twee super gemakkelijke manieren om je schermtijd van je Android telefoon te zien:

 1. Elke Android telefoon geeft inzage in je batterij gebruik en tijd per app, zoals je Samsung of Huawei smartphones
 2. Op elke Android telefoon kun je de App usage time installeren

Hieronder zal ik laten zien hoe je ze gebruikt.

Hoewel mijn artikel vooral op kinderen is gericht kan het natuurlijk ook voor jezelf relevant zijn om te zien hoeveel schermtijd je precies hebt per app wanneer je je leefpatroon aan wilt passen.

Als je een Pixel-apparaat of een apparaat met Android One gebruikt, kun je de gebruikstijd controleren met Digital Wellbeing.

Zoals de naam al zegt, is deze functie ontworpen om je te helpen je schermtijd inzichtelijk te maken en onder controle te houden.

Maar lang niet iedereen, zeker niet in Nederland, zal zo’n apparaat hebben. Een veel gemakkelijker optie is daarom ingebouwde functies in Android te gebruiken:

Schermtijd gemakkelijk zien via Batterij beheer instellingen

Als je geen extra apps van derden wilt installeren waarmee je jouw schermtijd kunt zien, heeft batterij beheer van je telefoon ook veel informatie over jouw telefoongedrag of dat van je kinderen.

Dit kan op je Samsung telefoon maar ook precies hetzelfde op andere Android telefoons en tablets zoals ook Huawei en Oneplus.

Op zich toont het batterijgebruik ook de tijd en de impact op de batterij, wat kan worden vertaald in schermtijd.

Zo kun je de schermtijd controleren via batterij gebruik op een Samsung:

Zoals je kunt zien, geven de stroomgrafiek en de status precies aan hoelang jouw scherm actief is geweest binnen elke app en toepassing.

De bovenstaande instructies zijn voor een Samsung maar zijn vrijwel identiek uit te voeren op elke Android telefoon.

De stappen kunnen variëren per model, maar het principe blijft hetzelfde. Je hoeft alleen maar naar het batterijgebruik te zoeken.

Je kunt de statistieken alleen sorteren op dag of afgelopen week, maar het geeft je geen nauwkeurig inzicht in de historie of verloop en je zult zelf vaak moeten checken om het een beetje bij te houden.

Maar het is een handige manier die je zonder apps van derden inzicht geeft in de schermtijd van het apparaat.

Als je de dagelijkse schermtijd wilt controleren, moet je wel een app van derden installeren. En dat is waar Usage Time van pas komt.

Schermtijd op Android inzien met een App: Usage Time

Als de batterij-manier je niet genoeg informatie biedt, kun je altijd kiezen voor een app van derden. Er zijn een aantal opties in de Play Store, maar ik raad Usage Time aan (niet gesponsord) vanwege de eenvoud.

De app geeft je gewoon wat je wilt weten, zonder onnodige functies en afleidingen. Het geeft alleen de tijd weer die is doorgebracht met het scherm voor de huidige dag, verdeeld over gebruikte apps.

Er is ook een grafiek van de schermtijd, zodat je eenvoudig het telefoongebruik van de afgelopen week kunt bijhouden.

En dat is het ongeveer. Hoewel Android standaard niet de Screen Time-functie biedt zoals iOS zijn er nog steeds eenvoudige manieren om je gebruiksstatus te controleren.

Hoeveelheid schermtijd inzien op de iPad en iOS

Screen Time laat een aantal gedetailleerde grafieken zien van je iPhone- of iPad-gebruik.

Zo kun je inzicht krijgen in de hoeveelheid schermtijd op je iPad:

 1. Ga naar Instellingen> Schermtijd en tik bovenaan op de grote tekst
 2. Hiermee kun je zien hoeveel er de afgelopen dag of week gebruikt is gemaakt van de iPad en welke apps het grootste deel van de tijd in beslag hebben genomen.
 3. Het geeft ook aan hoeveel meldingen je hebt ontvangen en welke apps het meest hebben verzonden, en ook hoe vaak de iPad is aangezet

Schermtijd volgen over meerdere iOS devices

Als je meerdere iOS 12-apparaten hebt, kun je de optie Share Across Devices inschakelen om de schermtijd in te schakelen op elk iOS-apparaat dat is aangemeld bij iCloud en om geconsolideerde rapporten voor alle apparaten te bekijken.

Deze informatie is erg handig als je het gebruik van alle iOS-apparaten van je kids wilt volgen, dus volg deze stappen om de tijd die je op jouw iPhone of iPad besteedt effectief te beperken.

Schermtijd instellen en beperken

Meest effectief: schermtijd en internet beperken met mesh wifi router

Als je kids continu zeuren over de trage wifi op hun kamer (en jij misschien ook wel over je werkkamer, tuin of zolder) dan is het misschien tijd om een nieuw wifi apparaat te nemen waarmee je ook ouderlijke instellingen krijgt bij de bron.

Dat is in ieder geval wat mij goed heeft geholpen, overal goede wifi in huis en je kunt ook nog eens elk apparaat dat verbonden is volgen en een eigen account met instellingen geven.

Het kan met deze TP-Link Deco P9, wat een mesh wifi systeem is (voor als je daar al eens van had gehoord).

Mesh wifi router met ouderlijke instellingen: TP-Link Deco P9

(bekijk meer afbeeldingen)

Is mesh wifi de perfecte router voor gezinnen?

Na jarenlang rond te strompelen met de gezinsinstellingen van Windows, Android en verschillende apps van derden, heb je misschien nog nooit echt een goede oplossing gevonden.

Dan is het tijd te investeren in een mesh-router met ingebouwde gezinsbescherming: de TP -Link Deco P9.

Deze beoordeling heeft één duidelijke focus: het TP-Link Deco ouderlijk toezicht. Hoewel ik hem had gekocht om eindelijk eens van die slechte wifi in huis af te komen.

Ik heb een nieuwbouw woning en de muren zijn te dik voor een wifi-repeater. Het lukt gewoon niet om een signaal van de gang naar de 1e verdieping te krijgen en ik had deze P9 gekocht omdat hij

 1. zowel mesh technologie heeft (een netwerk van satellieten die het signaal overal versterken), en
 2. een powerline adapter heeft, wat betekent dat hij zijn signaal versterkt door ook internet signaal over het stroom netwerk te zenden naar de andere apparaten in huis

Mijn wifi “dode zones” zijn gelukkig opgelost, maar de ouderlijke instellingen zijn ook super handig.

Wat is mesh wifi?

Mesh wifi helpt met het beperken van internetgebruik van meerdere apparaten tegelijk, overal in huis, omdat mesh er voor zorgt dat alle apparaten verbonden zijn met hetzelfde netwerk.

Met een internet repeater maak je eigenlijk een tweede netwerk waarop iemand in kan loggen, en met een tweede router boven maak je natuurlijk ook een tweede internet access point.

Mesh is als het ware een net van wifi bereik wat over je hele huis valt, met slechts één netwerk connectie. En omdat elk apparaat ermee verbonden is kun je alle apparaten van je kind bundelen en daarvan het internetgebruik beperken.

Ouderlijk toezicht vanaf je wifi router

Deco P9 ouderlijke instellingen

Ik hou van de eenvoudige benadering van ouderlijk toezicht door de TP-Link. Via de Deco app voer je de naam van je kind in en selecteer je vervolgens het relevante filterniveau:

Voor een pre-tiener is alle inhoud voor volwassenen, gokken en sociale netwerksites geblokkeerd.

TP-Link Deco ouderlijk toezicht instellen

Het is super eenvoudig om een ​​nieuw kind in te stellen en te bepalen welke categorieën van sites worden geblokkeerd.

Schakel over naar tiener en sociale netwerken mogen ook, maar gokken en inhoud voor volwassenen blijven verboden terrein.

Deco P9 profiel aanmaken met ouderlijke instellingen

Je kunt het ook aanpassen door categorieën aan en uit te zetten en specifieke websites en apps een naam te geven waarvan je niet wilt dat ze die gebruiken.

Ook voor weekdagen en weekenden kun je tijdslimieten instellen, van minimaal nul tot maximaal 12,5 uur (of geen limiet).

Op dezelfde manier kun je een bedtijd instellen, bijvoorbeeld 22.00 uur tot 07.00 uur, om ervoor te zorgen dat er ’s avonds laat geen stiekeme YouTube-sessies plaatsvinden.

Je kunt zelfs voor weekdagen en weekends verschillende tijdslimieten en bedtijden instellen.

De laatste stap is om toe te voegen welke apparaten van je kind zijn. De deco detecteert automatisch elk apparaat dat toegang heeft tot het netwerk, of het nu een telefoon, gameconsole, laptop of Nintendo 3DS is.

Zoek uit welke van jouw kind is en je bent klaar.

Hier zijn de details om de setup te voltooien:

Opmerking: je kunt maximaal 16 profielen toevoegen. Tik op het profiel en je kunt het profiel beheren, inclusief filterniveau / tijdregelaars / apparaten. Je kunt ook de tijd bekijken die de apparaten in dit profiel online hebben doorgebracht en de website die is bekeken in Insights.

Bekijk de Deco P9 hier

5 apps die helpen schermtijd te beperken op Android

Het gemakkelijkste is om tech met tech te bestrijden. Je kunt de schermtijd van je kids beperken door handige apps in te zetten, en ik heb er hier een aantal uitgewerkt.

Hier zijn 5 apps die je kunnen helpen bij het monitoren van je kind zijn schermtijd.

Moment

Moment helpt ouderlijk toezicht

We kennen allemaal het gevoel iets op Instagram te zien en telkens maar weer het volgende bericht te willen volgen, helemaal opgezogen in de laatste berichten, of te lezen over de laatste Twitter-mania en je dan ineens te realiseren dat het twee uur later is.

De app Moment helpt je om je eigen tijd bij te houden (en limieten in te stellen), maar ook die van je hele gezin met Moment Family.

Het registreert dingen zoals hoe vaak je je telefoon hebt opgepakt, welke apps het meest worden gebruikt en natuurlijk hoeveel tijd er op de telefoon of tablet wordt besteed.

Als je wilt terugschalen en je verslaving in wilt perken, óf het gebruik van je kinderen limieteren, kun je tijdslimieten instellen en zelfs apparaten uitschakelen voor specifieke momenten zoals ‘Family Dinner Time’.

De interface is zeer eenvoudig en biedt een snel overzicht van de mobiele gewoonten van jezelf of je gezin. (Opmerking: deze app gebruikt locatieservices om te werken, wat voor sommigen een afknapper kan zijn.)

Goed voor: het bijhouden van het gebruik van je individuele tijd op apparaten of die van je familieleden

Kosten: gratis voor individueel gebruik ($ 3,99 / maand voor Pro-functies); $ 14,99 voor drie maanden met Moment Family

Platform: iOS

unGlue

Unglue kids

unGlue legt meer verantwoordelijkheid bij de kinderen zelf bij het beheren van hun eigen schermtijd.

unGlue werkt op smartphones, tablets en computers en stelt je in staat om tijdparameters in te stellen op elk apparaat, internetplanningen en wordt zelfs zo gedetailleerd als hoeveel tijd je toestaat voor sociale media, gaming, video’s, enzovoort.

Ouders kunnen de algemene tijd beperken (bijvoorbeeld twee uur ‘Entertainment Time’ per dag), maar kinderen beslissen vervolgens hoe ze dat willen invullen.

Kinderen kunnen ook ongebruikte tijd spenderen en ook speciale klusjes / taken voltooien via de app unGlue Kids om meer tijd te verdienen (als de ouder ervoor kiest om het toe te staan).

De service breidt zich uit via VPN, maar de intermitterende connectiviteit maakt het meer consistent en accuraat wanneer het thuis wordt gebruikt.

Geschikt voor: Jongere kinderen met smartphones

Kosten: gratis als je een netwerkcomputer hebt, anders $ 30 voor een stuk hardware dat verbinding maakt met de router

Platform: iOS

Bosco

Steunend op het idee dat ouders niet elke digitale beweging van hun kinderen in de gaten zouden moeten houden, vertrouwt Bosco op een uniek algoritme dat ‘onregelmatige’ gebeurtenissen op de telefoon van je kind markeert die op iets ongewoons kunnen duiden.

Zaken als veranderingen in slaappatronen, ongebruikelijke sociale media-activiteit, geolocatie die atypische routes identificeert, zijn voorbeelden. En toekomstige updates claimen functies te bieden zoals het detecteren van stemming uit afbeeldingen, video’s en teksten.

Het vertrouwt op deze onregelmatige gedragingen en activiteiten om je te waarschuwen, zonder je toegang te geven tot alle inhoud op hun telefoons en je elke tekst- of statusupdate te laten lezen.

Goed voor: Oudere kinderen op sociale netwerken die meer autonoom zijn

Gratis

Platform: iOS en Android

Bark

Bark

Bark volgt een soortgelijke filosofie als Bosco over het nemen van een meer hands-off benadering van digitale monitoring, maar is veel uitgebreider in wat het bijhoudt.

Het omvat alle belangrijke e-mailplatforms; platforms voor sociale media; populaire groep-apps zoals WhatsApp, Kik en GroupMe; en heeft zelfs de mogelijkheid om naaktheid te detecteren op afbeeldingen / video’s die via tekst worden verzonden.

Het is gebaseerd op zeer geavanceerde deep learning-technologie om gesprekken, uitwisselingen, zoekopdrachten en algehele activiteiten op holistische wijze te bekijken en je te wijzen op alles wat verdacht is.

Het algoritme kan zelfs een opmerking ‘you suck’ onderscheiden als gebruik als grap over een object of als kwaadaardige uiting richting een ander.

Goed voor: Oudere kinderen op sociale netwerken die meer autonoom zijn

Kosten: $ 9 / maand of $ 99 / jaar (eerste maand gratis) voor onbeperkt aantal apparaten voor kinderen

Platform: iOS en Android

Circle by Disney

Circle by disney

Toen dit in 2015 werd gelanceerd, was Circle een van de eerste gadgets die echt uitgebreide monitoring bood voor alle gadgets in huis.

Gericht op iedereen in de familie, biedt Circle een combinatie van functies van alles wat er eerder is genoemd en biedt uitgebreide monitoring, tracking en filtering voor alle leeftijdsgroepen.

De algemene leeftijdscategorieën zijn peuter; Kind; Tiener; en volwassenen, voor ouders die hun eigen (of elkaars schermtijd) willen volgen.

Je kunt zeer specifiek worden met besturingselementen door bepaalde websites en apps na een bepaalde tijd in of uit te schakelen (bijvoorbeeld 45 minuten Minecraft).

Er zijn bijna te veel opties die je kunt inschakelen, maar je kunt altijd gewoon kiezen voor meer algemene tijdrichtlijnen zoals twee uur per dag. Circle is een stuk hardware dat verbinding maakt met je router.

De kosten zijn $ 99, maar dan zijn er geen abonnementskosten of extra kosten (tenzij je met Circle Go buiten het huis wilt blijven kijken).

Goed voor: Iedereen in de familie als je heel specifiek wilt worden met monitoring

Kosten: $ 99 voor hardware, geen abonnement nodig voor gebruik binnenshuis; er zijn extra kosten van toepassing als je met Circle Go buiten het huis wilt blijven waarnemen

Wat het belangrijkst is bij het introduceren van technologie bij kinderen en hen de verantwoordelijkheid te geven van een mobiel apparaat, is om die communicatielijnen open te houden, inherent vertrouwen te hebben en ervoor te zorgen dat kinderen de kracht van sociale netwerken begrijpen (zowel voor goed als slecht).

Maak het meeste van de schermtijd

Coderen voor kinderen

Coderen voor kinderen

(lees meer)

Squla educatieve programma’s

Squla educatieve website voor leren op je scherm

(lees meer)

Instellen bij de bron

Als je echt wilt zien hoeveel je kids op hun apparaten zitten, dan is deze Mesh wifi router een erg handig hulpmiddel en mijn favoriete manier van beperken.

Je kunt tijdslimieten instellen per dag of soort dag (bijvoorbeeld weekend) en per apparaat zien hoeveel ermee op internet wordt gesurft en zit vol met ouderlijk toezicht instellingen:

Mesh wifi router met ouderlijke instellingen: TP-Link Deco P9

(bekijk meer afbeeldingen)

Leesvoer

De schermwijzer

(bekijk meer afbeeldingen)

Platform: iOS en Android

Gebruik deze 5 manieren om schermtijd op de iPad te beperken

Een schermlimiet instellen op je iPhone of iPad kun je met behulp van “Guided Access”. De “tijdslimiet” -functie is toegevoegd aan Guided Access op iOS 8 van Apple en kun je gebruiken om per app een tijdslimiet in te stellen.

Dit is geweldig als je een kind hebt – ze kunnen alleen games spelen zolang je maar wilt. De iPhone of iPad wordt automatisch vergrendeld nadat de tijdslimiet is verstreken.

Meisje kijkt uitgebreid op haar iPad

Je kunt Guided Access ook gebruiken om je iPhone of iPad te beperken tot een specifieke toepassing, bijvoorbeeld een educatieve app, voor een specifieke periode.

Daarna kun je het apparaat ontgrendelen en het kind toestaan ​​het apparaat normaal te gebruiken.

Guided Access inschakelen

Guided Access is opgenomen in het iOS-besturingssysteem van Apple.

We hebben Guided Access eerder behandeld als een manier om je iPhone of iPad voor kinderen te vergrendelen, maar het is ook handig voor andere doeleinden

Je moet eerst Guided Access inschakelen.

 1. Open de app “Instellingen”
 2. ga naar Algemeen> Toegankelijkheid
 3. Tik op ‘Guided Access’ onder Leren
 4. Schakel de schuifregelaar ‘Guided Access’ in en tik op ‘Toegangscode-instellingen’ om een ​​toegangscode in te stellen.

Je kunt dezelfde toegangscode gebruiken die je gebruikt om je iPhone of iPad te ontgrendelen, of een andere, het is aan jou.

Als je een apparaat met een Touch ID-sensor hebt, kun je met de optie Touch ID jouw vingerafdruk gebruiken om de modus Guided Access te ontgrendelen zonder jouw toegangscode in te voeren.

Tijdslimieten instellen op de iPad met Guided Access

Tik op de optie “Tijdslimieten” op het scherm Begeleide toegang om tijdslimietgeluiden te configureren.

Standaard worden er geen geluiden afgespeeld en de tijdslimiet van Guided Access eindigt stil.

Als je een hoorbaar signaal wilt wanneer de tijdslimiet is verstreken, gebruik je hier de opties Geluid en Spraak.

Met de optie Geluid kun je een geluid selecteren dat wordt afgespeeld als de tijdslimiet is verstreken.

Standaard is het “Geen”, maar je kunt op de optie “Geluid” tikken en door de lijst met waarschuwingsgeluiden op je iPhone bladeren en er een kiezen.

Met de optie “Spraak” wordt de resterende tijd hardop uitgesproken wanneer je deze inschakelt, het zegt bijvoorbeeld iets wanneer er nog ongeveer 30 seconden over zijn.

Er verschijnt een melding op het scherm wanneer dit gebeurt, maar Spreken maakt de melding hoorbaar.

Een tijdlimiet instellen per iPad App

Nadat je Guided Access hebt ingeschakeld en geconfigureerd, ben je klaar om er gebruik van te maken.

Wanneer je maar wilt, kun je nu elke gewenste app openen (zoals een game).

Druk vervolgens snel drie keer achter elkaar op de knop ‘Home’ om Guided Access voor die app in te schakelen.

Tik op de knop “Opties” in de linkerbenedenhoek van het scherm Guided Access die verschijnt en schakel de optie “Tijdlimiet” in.

Je kunt elke gewenste tijdslimiet instellen in stappen van één minuut, van één minuut tot 23 uur en 59 minuten.

Tik op “Gereed” en tik op de optie “Start” in de rechterbovenhoek van het scherm om het apparaat in de modus te vergrendelen en jouw tijdslimiet toe te passen.

Je iPhone of iPad wordt vergrendeld op de specifieke toepassing die je hebt gekozen.

Wanneer de tijdslimiet is verstreken, vergrendelt de iPhone of iPad zichzelf totdat je de pincode invoert die je eerder hebt opgegeven (of vingerafdruk).

Als je Guided Access op elk gewenst moment wilt verlaten, ook voordat de tijdslimiet afloopt, druk je driemaal op de knop ‘Home’ en voer je jouw pincode in.

Als je Touch ID hebt ingeschakeld, kun je ook één keer op de “Home” -knop drukken en je vinger op de sensor houden.

Tik op ‘Einde’ in de linkerbovenhoek van het scherm als het scherm ‘Begeleide toegang’ wordt weergegeven. Geleide toegang zal worden uitgeschakeld.

Hoewel dit duidelijk nuttig is voor het beperken van de speeltijd of het beperken van een kind tot een educatieve toepassing, is het niet ideaal om de schermtijd van het apparaat te regelen.

Helaas biedt Apple geen manier om een ​​kind toe te staan ​​om meerdere apps op het apparaat te gebruiken tijdens het instellen van een tijdslimiet.

Met Guided Access kijk je dus echt naar toegang, volgens een tijdslimiet, van een specifieke app.

Screen time vanaf iOS 12 om schermtijd te beperken

Screen Time is een handige nieuwe iOS 12-functie die je helpt te beperken hoeveel jouw iPhone of iPad gebruikt wordt.

Hoogtepunten van iOS 12 schermtijd instellingen

Zijn jij of je kids verslaafd aan een specifieke app op je iPhone of iPad?

Kun je niet stoppen met het checken van Instagram, WhatsApp, Facebook, Twitter, YouTube of een van de talloze eindeloze feeds op je iOS-apparaat?

Nou, het goede (of misschien slechte) nieuws is dat je nu via iOS 12 dagelijkse limieten voor elke app kunt instellen.

Dit betekent dat je iPhone of iPad je eraan herinnert dat je de X-app twee uur hebt gebruikt (of een andere limiet die je instelt) die dag en misschien is het tijd om het apparaat neer te leggen en voor de verandering terug te keren naar de echte wereld.

Deze functie wordt Screen Time genoemd en is vrij eenvoudig te gebruiken.

Ouderlijk toezicht gebruiken in iOS 12 om schermtijd te limiteren voor je kinderen

Als je als ouder schermtijd gebruikt, kun je eenvoudig een wachtwoord voor de schermtijd van je kinderen instellen.

Hoe Screen Time werkt, is wanneer je de tijdslimiet bereikt, toont het je twee opties:

Als je een wachtwoord voor de schermtijd instelt, kunnen deze opties niet worden geactiveerd zonder dat het wachtwoord wordt ingevoerd.

Dit is een redelijk effectieve functie voor ouderlijk toezicht.

Dit is de manier om een algehele schermtijd in te stellen voor je iPad:

 1. Ga naar Instellingen> Schermtijd
 2. Tik op Use Screen Time Passcode
 3. Voer nu een wachtwoordcode van vier cijfers in en voer deze nogmaals in als daarom wordt gevraagd
 4. Dit zorgt ervoor dat je kinderen die dit apparaat gebruiken geen verlenging kunnen aanvragen zonder de toegangscode in te voeren

Tijd en Restricties van Schermtijd bieden je ook de mogelijkheid om locatieservices, microfoon-, Bluetooth-, mobiele gegevenswijzigingen en nog veel meer in te schakelen op dit apparaat en deze instellingen te vergrendelen voor iedereen die het apparaat gebruikt.

Het app-gebruik beperken met behulp van Schermtijd op iOS 12

Volg deze stappen om limieten in te stellen voor het gebruik van apps op iOS 12:

 1. Ga naar Instellingen> Schermtijd
 2. Tik op App Limits
 3. Tik op Limit toevoegen
 4. Hier kun je tijdslimieten voor volledige categorieën van apps kiezen of handmatig limieten voor elke app toevoegen. Als je een hele categorie apps (zoals alle apps, games, sociale netwerken, enzovoort) wilt beperken, scroll je omlaag en tik je op de cirkel naast elke categorie. Hier verschijnt een vinkje om aan te geven dat je een categorie hebt geselecteerd
 5. Nu kun je een dagelijkse limiet instellen door uren en minuten te selecteren. Je kunt ook tikken op Dagen aanpassen om een ​​limiet per dag in te stellen. Dit is handig als je de limieten voor het app-gebruik tijdens het weekend of op dagen met meer vrije tijd wilt verlagen
 6. Als je afzonderlijke apps wilt beperken, ga je naar Instellingen> Schermtijd. Tik nu op de grote tijdindicator rechts bovenaan, onder de woorden SCHERMTIJD
 7. Blader nu naar beneden en je ziet een lijst met de meest gebruikte apps. Tik op een van deze opties, scrol omlaag en tik op Limiet toevoegen. Op deze manier kun je limieten individueel toevoegen aan bepaalde apps of websites

Wat gebeurt er wanneer je de schermtijd overschrijdt?

Zodra je de gebruikslimiet van je app hebt bereikt, wordt het hele scherm wit met een groot zwart zandloperpictogram op het scherm, samen met de tekst ‘Tijdlimiet’.

Je kunt dit overschrijven door op de knop Negeren te tikken en vervolgens binnen 15 minuten op Mij herinneren of Negeren voor vandaag tikken.

Dit is normaal gesproken mogelijk zonder enige aanvullende invoer, tenzij je ervoor kiest om een ​​wachtwoord in te stellen om de schermtijd te beperken (proces hieronder beschreven).

Downtime instellen op iOS 12 om gebruikerstijden te blokkeren

Er is ook een manier om het gebruik van alle apps voor een bepaalde tijd te beperken.

Als je kind de gewoonte heeft om sociale media-apps te gebruiken, bijvoorbeeld voor het slapengaan, kun je deze tijdslimieten instellen voor die periode zodat ze niet ’s avonds laat kunnen appen.

Volg deze stappen om downtime in te stellen op iOS 12:

 1. Ga naar Instellingen> Schermtijd
 2. Tik nu op Downtime
 3. Schakel Downtime in en stel vervolgens een begin- en eindtijd in

Als je jezelf wilt toestaan ​​om sommige apps te gebruiken, ongeacht de limieten die je hebt ingesteld, volg je deze stappen:

 1. Ga naar Instellingen> Schermtijd
 2. Tik op Altijd toegestaan
 3. Selecteer nu de apps die je wilt toestaan

Op afstand de schermtijd beheren met iCloud familie

Als je kinderen hebt als onderdeel van jouw iCloud-familie, kun je op afstand ook de schermtijd op hun iOS-apparaat beheren en bekijken.

Dit betekent dat je rapporten kunt ontvangen over hun gebruik en beperkingen kunt instellen voor het gebruik van bepaalde soorten apps (of algemene beperkingen zoals het beperken van het gebruik tussen bepaalde uren) op afstand vanaf jouw eigen iOS-apparaat.

Als je een kind hebt als onderdeel van je iCloud-familie, zie je deze onder ‘Instellingen’ in ‘Familie in schermtijd’.

Tik op de naam van het kind en beheer de instellingen voor de schermtijd.

Hoe moet je de schermtijd op iOS 12 uitschakelen

Volg deze stappen om app-gebruikslimieten voor iOS 12 te verwijderen:

 1. Ga naar Instellingen> Schermtijd
 2. Scroll omlaag en tik op Schermtijd uitschakelen

Wat doe als niet-tech oplossing om de schermtijd te beperken?

Stel duidelijke limieten in voor de schermtijd

Meer tips en hulpmiddelen voor schermtijd vind je hier, in het uitgebreide artikel dat ik daar specifiek over heb geschreven.

Al die apps zijn natuurlijk heel leuk, en superhandig omdat ze direct geïntegreerd zijn in je device, dus als het device uitschakelt kán je kind gewoonweg niet verder.

Ik vind het zelf echter ook superleuk om gewoon een fysiek object te gebruiken als timer. Ik gebruik vaak mijn nachtlampje met timer en geef ze van te voren aan dat als hij uitgaat, ze moeten stoppen.

Net als dat ze ’s avonds moeten gaan slapen. Ze snappen het meteen en er is dan vaak geen gezeur. Ik heb deze leuke Dino van Bol.com:

Dhink nachtlampje met timer voor schermtijd

(bekijk meer afbeeldingen)

Tips over het maken van afspraken rondom schermtijd

Het gebruik van apps kan natuurlijk een handig hulpmiddel zijn. De timer gaat af en de tijd is op! Maar je moet toch ook wel wat afspraken maken over het hoe en waarom met je kind.

Maak daarom samen met je kind de afspraken over de schermtijd. Zo wordt het minder een opgelegd ding maar is het een discussie geweest waar je de beslissing in maakt.

Je geeft natuurlijk niet toe aan de wensen om meer en meer te mogen spelen.

Ook wanneer je geen app gebruikt moet je het proberen visueel te maken. Jij als ouder wil misschien wel een offline hulpmiddel hebben, dan schrijven jullie het samen op het bord in een dagschema.

Hier kun je dan altijd weer op terug vallen, het bord liegt nooit :)

Je kunt deze afspraken ook vastleggen in een overeenkomst.

Geen schermtijd vlak voor bedtijd

Het beste is om de prikkels vlak voor bedtijd te beperken. Ik zou dan ook adviseren om geen schermtijd toe te laten voor het slapengaan. Het komt ook met name door het blauwe licht van de schermen die ervoor zorgt dat je minder goed in slaap valt.

Maak een goed avondritme waarbij er tanden worden gepoetst, een nachtkus wordt gegeven en misschien nog eventjes wat lezen. Dat is veel beter dan nog lekker even de laatste candy’s crushen.

Doe liever nog wat activiteiten voor bedtijd om de energie kwijt te zijn en rustig te worden om te slapen

Maak van schermtijd zoveel mogelijk leertijd

Probeer meer educatie in te brengen in het gebruik van telefoon, tablet en laptop. Hoe meer je kind ervan kan leren hoe meer ze het apparaat ook gaan zien als bron van informatie, in plaats van bron van entertainment.

Er zijn zat apps met een educatieve waarde, en er zijn ook apps en programma’s als die van Squla of het Klokhuis, Jeugdjournaal of Freek in het wild.

Er zijn bijvoorbeeld ook een hoop educatieve apps die je kinderen kunnen gebruiken.

Let op “phubbing”

Wanneer jij of je kinderen merken dat het checken van je scherm (of het nu een telefoon, een tablet, een tv of een computerscherm is) ten koste gaat van interacties met een andere persoon, moet je er een naam voor hebben (sommige onderzoekers noemen het “phubbing”, waarbij phone en snubbing worden samengevoegd.

Het leukste is als je er zelf een naampje aan geeft speciaal voor jullie gezin. In mijn huis plagen we elkaar bijvoorbeld dat we “robots” zijn, bijvoorbeeld wanneer mijn zoon niet reageert omdat hij tv kijkt, of wanneer ik naar mijn telefoon staar en hem niet beantwoord!

Dit helpt ons in te zien dat de balans tussen het richten van onze aandacht op technologie en elkaar het waard is om ons bewust van te zijn.

Studies hebben aangetoond dat dit een negatief effect heeft op echtparen en kinderen, en vaak is het een manier om aan sociale stress te ontsnappen.

De schermjar

De schermjar

Als het echt een hardnekkig probleem is (misschien bij zowel jouzelf als je kinderen) dan kun je er voor kiezen om een “swearjar” te maken.

Een swearjar is een pot waar je wat geld in stopt als je per ongeluk scheldt. 

In dit geval gebruik je de pot om wat geld in te stoppen als iemand de schermtijd regels overschrijdt, bijvoorbeeld mobiel aan de eettafel, of mobiel checken ’s avonds tijdens een spel of familie film avond.

Wat jullie afspraak ook is.

Aan het einde van de maand kun je iets leuks gaan doen met het gezin van het geld :)

Schermtijd verdienen, zo kun je met succes de juiste regels stellen

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal dingen die we niet willen doen en we stellen ze uit tot het laatst mogelijke moment.

Huishoudboekje, het huis schoonmaken. Gewoon die vervelende dingen die telkens weer gedaan moeten worden, of we ze nu echt willen doen of niet.

Het is al normaal voor volwassenen om de leuke dingen te verkiezen boven de vervelende taken, en het is al helemaal normaal voor je kinderen om dat te willen doen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat je jouw kind huiswerk, klusjes of hygiëne niet zomaar belangrijk kunt laten vinden, alleen omdat jij vindt dat ze dat moeten doen.

Wat je kunt doen, is hen helpen om ook die taken te voltooien en bepaalde doelen te behalen, ongeacht hoe ze erover denken.

Een van de beste manieren om ze te leren dat je eerst de belangrijke dingen moet doen en dan pas kunt grijpen naar die telefoon, tablet, laptop of gameconsole is om ze hun schermtijd te laten verdienen, met duidelijke doelen voor een beloning aan schermtijd.

Ik zal gelijk met een tip starten hoe je kinderen hun schermtijd kunt laten verdienen zonder handmatig systemen en borden bij te hoeven houden, en dat is met de Unglue app.

Ook ozy.com is er heel enthousiast over (blog in het Engels).

Unglue kids

CBS in Amerika heeft er ook een goede reportage over gedaan op hun Youtube kanaal:

Maar meer in het algemeen is het belangrijk om een goed systeem op te zetten.

Je doet dit door hen iets belangrijks te bieden, in ruil voor dat ze iets belangrijks voor je voltooien. En wat waarderen kinderen als geen enkel ander ding? Juist, schermtijd!

Met andere woorden, telefoon, internet, tv en videogames.

Het is belangrijk om gedrag aan te leren waarbij ze uiteindelijk tot de conclusie komen dat je altijd eerst vervelende dingen op moet pakken en dat je daarna de leuke dingen kunt doen.

Wanneer je de plekken hebt gevonden die je kind graag gebruikt, kun je enige controle uitoefenen over de daadwerkelijke apparaten die je kind mag gebruiken.

Maar hoe gebruik je dat om zijn gedrag te verbeteren?

Het probleem met al deze schermen is dat als je het gebruik van de ene beperkt je kind gewoon naar een ander apparaat zal overschakelen, zoals je waarschijnlijk al hebt ontdekt.

Je kind denkt gewoon “Geen mobiele telefoon? Ok, ik gebruik mijn computer wel. Mag ik geen computer? Ok, ik ga wel op Instagram, of ik kijk tv, of ik kies wel voor videogames.”

De waarheid is dat ze bijna altijd wel iets vinden om te doen in plaats van dat vervelende klusje, zelfs als ze geen enkel scherm mogen gebruiken.

En dit heb je misschien ook al wel ontdekt: het gebruik van schermtijd als een privilege of beloning kan lastig worden wanneer andere mensen in huis het internet moeten gebruiken en je de telefoon niet fysiek van je kind kunt weg worstelen.

Om te zorgen dat schermtijd een effectieve beloning is en een motiverende stimulans moet het verstandig worden aangeboden en beperkt.

Sommige ouders hebben een aantal creatieve manieren bedacht om de toegang tot schermtijd in hun huishoudens te beperken:

Hoe zet je schermtijd verdienen in om jouw kinderen te motiveren? Hier is een goed voorbeeld:

Huiswerk en timemanagement

Als jouw kind ook zo iemand is die dingen tot het laatst mogelijke moment uit wil stellen, voeg dan een specifiek tijdsvenster toe waarin ze hun taak moet voltooien.

Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Wanneer je me kunt laten zien dat je huiswerk is voltooid vóór het eten, dan geef ik je graag het internetwachtwoord en mag je nog even op je telefoon.”

Mochten ze het nou niet halen dan zullen ze zeker tegenstribbelen en aangeven dat het zoooooo oneerlijk is. Dan kun je antwoorden:

“Ik weet dat je online wilt zijn voor je vrienden. Wat kun je morgen doen om ervoor te zorgen dat je je huiswerk wel op tijd af hebt?”

Moedig ze aan om je een idee te geven hoe ze die doelen de volgende keer zullen bereiken. Schat in of het een goede oplossing is waar jij je ook in kunt vinden en laat het ze de volgende dag lekker proberen op hun eigen manier.

Je wilt dat je kind succesvol is en gelijk ook oplossingsgericht leert denken. Blijf jezelf hieraan herinneren terwijl je tegenover je tegensputterende tiener staat.

Je tiener hoeft de huisregels niet leuk te vinden, maar ze moeten wel manieren vinden om ze te volgen.

Ze hoeven écht niet te denken dat het maken van hun huiswerk een geweldig idee is en een goede besteding van hun tijd, ze moeten het uiteindelijk gewoon doen.

Wanneer je duidelijke verwachtingen schept en ze ook een passende beloning geeft zal het hen helpen om de tijdmanagementvaardigheden te leren die ze nodig hebben om later succesvol te zijn.

Problemen met het gebruik van schermtijd als beloning

Veel ouders lopen er tegenaan dat ze proberen om schermtijd als een voorrecht en beloning in te zetten en het gewoonweg niet werkt.

Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen waar ouders mee zitten:

Mijn kind lijkt het niet erg te vinden als ik haar telefoon afpak

“Waarom lijken ze er niet om te geven als ik hun spullen afpak? Ik weet dat ze hun telefoon belangrijk vinden, ze gebruiken die telefoon altijd. Het lijkt hen gewoon niet uit te maken.”

Natuurlijk kiest je kind voor onverschilligheid in dit geval.

Ik heb ze van alle schermen verbannen en het werkt niet

Ja, dat is een veelgehoord probleem onder ouders. Ik deed precies wat de blogs en opvoedboeken zeiden en het veranderde niets aan hun gedrag.

Bedenk je eerst dat elk kind en elk gezin anders is. Wat voor één gezin werkt, werkt misschien niet voor alle gezinnen. De boeken en blogs geven je wel heel veel verschillende opties om het gedrag van je kinderen te helpen veranderen.

Het kan zelfs zo zijn dat wanneer een tactiek niet heeft gewerkt, er soms maar één klein dingetje veranderd had moeten worden om wel resultaat te boeken.

Als je duidelijke verwachtingen hebt gesteld voor je kinderen en consequent een systeem van beloningen en tijdschema’s hebt ingevoerd dat binnen hun bereik ligt, moet je het misschien even afwachten.

Gewoonten hebben wat tijd nodig om te veranderen. Het is normaal om wat weerstand te vinden als je aan dit proces begint.

Blijf helder en consistent en vergeet niet om je kind elke dag de kans te geven om zijn privileges te verdienen en ze bij het proces te betrekken om het samen beter te maken.

Het sleutelwoord hier is ook wel consequent, want het moet niet zo zijn dat ze de ene dag met iets wegkomen waar je juist zo hard voor aan het werken bent.

Mocht je een uitzondering willen maken, communiceer dan heel duidelijk waarvoor deze uitzondering is (vakantie, weekend, bezoek) en dat het een extratje is.

Hoe gebruik je schermtijd om vervelend gedrag te veranderen?

Als je aan een specifiek gedragsprobleem werkt, zoals een grote mond of zelfs schelden, kun je de mobiele telefoon of een met een wachtwoord beveiligde internettoegang gebruiken om je kind te belonen voor het gedrag dat je graag van ze wilt zien.

Je zou zoiets als dit kunnen zeggen: “Je moet met iedereen in dit huis twee uur lang respectvol praten zonder te schelden of te pesten, of zelfs al het avondeten doorkomen zonder schelden of pesten en gewoon vertellen over je dag.

Als je dat lukt geven we je het wachtwoord (of zetten we je telefoon weer aan, wat de beloning dan ook is). Op die manier past je kind zijn gedrag aan om zijn voorrecht terug te verdienen.

Als je deze aanpak gebruikt, moet je beginnen met een uitdaging die je kind daadwerkelijk aankan, bijvoorbeeld eerst alleen tijdens het eten.

Vergeet niet dat wanneer je hem wilt helpen zijn gedrag te verbeteren hij telkens ook een voorproefje moet kunnen hebben van zijn successen.

Zet het doel zo dat het net buiten zijn huidige bereik ligt zodat hij zich moet inspannen om het te behalen, maar niet zo ver dat hij niet eens de moeite neemt om het te proberen omdat het toch “kansloos” is.

Nog een ding, gebruik schermtijd niet als een langdurig doel waarbij je kind denkt dat hij het toch niet terug kan verdienen en gebruik het niet om te straffen door schermtijd voor het hele weekend af te pakken bij ongewenst gedrag.

Houd één schermtijdverdienste gekoppeld aan één bepaalde gedraging. Geef de beloning door het terug te laten verdienen voor een succesvol behaald doel, en pak het eventueel weer af voor een andere overtreding die niet door de beugel kan.

Concentreer je op een of twee gedragingen die je wilt veranderen, koppel elk gedrag aan specifieke schermtijd toegang en geef je kind elke dag de mogelijkheid dat privilege te verdienen.

Denk eraan, dit is geen straf. Het is een praktische manier om je kind te helpen zijn best voor iets te doen.

Regels, grenzen, gevolgen en beloning. Ze dienen allemaal om je kind te helpen zijn gedrag te verbeteren en de regels die thuis gelden te volgen. Je wilt dat je kind zich verbetert en leert en het regelen van de schermtijd kan dit mogelijk maken.

Zelfgekochte apparaten en schermtijd

Wat moet ik doen als mijn tiener het device met haar eigen geld heeft gekocht? Ik heb geen controle over hun eigendom, toch?

Dit lijkt een lastige, maar de simpele waarheid is dat je huisregels nog steeds je huisregels zijn. Het maakt niet uit of ze zelf voor het apparaat heeft gespaard of niet.

Zolang je kind in jouw huis woont, moet ze zich aan de regels houden en kun je het gebruik ervan, of het internet waarmee het gebruikt wordt beperken.

Slordige kinderen en nieuwe apparaten

Mijn zoon wil de nieuwste iPhone, maar hij gaat erg onzorgvuldig om met zijn huidige telefoon en raakt hem altijd kwijt of laat hem ergens slingeren.

Geweldige case! Kinderen zijn er zo gewend aan geraakt om zelfs dure dingen als telefoons en tablets te behandelen alsof het wegwerp artikelen zijn.

Het komt ook omdat ze altijd vanzelf zo’n ding hebben gekregen, van jou hoogstwaarschijnlijk. Zonder er met hun eigen geld of klusjes voor betaald te hebben.

Hier is een geweldige oplossing voor dit probleem: laat je kind precies weten welk gedrag jij wilt zien voordat je zelfs maar begint te denken over een nieuwe telefoon.

Vertel duidelijk alle details over het gedrag dat je wilt zien, en denk natuurlijk van tevoren na over het feit dat je dan ook echt een nieuwe telefoon moet kopen voor ze.

Als het antwoord sowieso nee is zeg dan ook gewoon nee er gooi het niet op slordigheid. Als ze alle doelen behalen en nog krijgen ze de telefoon niet, dan verlies je alle geloofwaardigheid bij het volgende doel en beloning.

Je zou het zo kunnen instellen: voordat we kunnen praten over het krijgen van een nieuwe telefoon, wil ik van je zien dat je beter zorgt voor degene die je nu hebt.

Dat betekent dat ik je telefoon minimaal 30 dagen achtereen elke avond om 20.00 uur in de lader wil zien  (als hij een dag mist, begint de telling van 30 dagen opnieuw) en wil ik zien dat je het hoesje dat we hebben gekocht er gewoon om laat, ook al is het niet cool.

Op deze manier moet je kind oefenen om beter voor zijn elektronica te zorgen, wat je misschien een beetje meer gemoedsrust geeft wanneer de volgende (dure) upgrade in zijn handen komt.

Daarnaast zou ik ook adviseren dat je kind in ieder geval ook een deel mee spaart van zo’n dure uitgave om te kunnen snappen hoe waardevol zoiets eigenlijk is.

Je kind gaat onderhandelen over schermtijd

Wat als je kind er op staat dat hij meer schermtijd moet krijgen, of bijvoorbeeld een grotere internetbundel?

Je kunt dezelfde aanpak gebruiken als die we hierboven hebben behandeld:

“Dit is wat ik van je wil zien voordat we zelfs maar kunnen bespreken om een ​​verhoging te krijgen”

En vervolgens je verwachtingen duidelijk en eenvoudig bespreken met de exacte doelen die behaald moeten worden. Zorg er wel voor dat je plan zowel redelijk als haalbaar is, genoeg om ze uit te dagen, maar niet zo ver dat ze het niet eens zullen proberen.

En ook hier geldt hetzelfde. Nee is ook gewoon nee. Zet geen onrealistische doelen in als manier om verzoeken niet in te hoeven willigen als je het eigenlijk niet wilt geven.

Als het antwoord echt nee is, blijf dan gewoon bij nee. Je hoeft jouw huisregels of opvoedbeslissingen niet te verdedigen.

Wat is de invloed van schermtijd op de ontwikkeling van je kind?

Ik herinner me toen ik jong was en computerspellen net begonnen uit te komen op de eerste consoles.

Mijn ouders wilden me stimuleren om buiten te spelen, maar ik was gewoon niet zo geïnteresseerd.

Natuurlijk, dat was op de tv en nu worden kinderen overal blootgesteld aan schermen en kunnen ze ook nog eens overal mee naartoe nemen, als ze de leeftijd hebben waarop je ze een eigen telefoon hebt gegeven.

Invloed van schermtijd op de ontwikkeling van je kind

Schermen zijn voorlopig nog wel in ons leven, dat gaat niet minder worden, en hoewel ik denk dat het essentieel is voor de ontwikkeling van een kind om te leren hoe ze een scherm en een apparaat kunnen gebruiken voor werk en het verzamelen van kennis, zijn er veel nadelige gevolgen voor hun ontwikkeling.

Effect van schermtijd op kindontwikkeling

Invloed van schermtijd op de ogen van je kind | Praktijk & tips

Er zijn veel redenen om limieten in te stellen voor de schermtijd van je kind: om buitenspelen en gezonde activiteit aan te moedigen, gezonde slaapgewoonten te bevorderen en persoonlijke sociale relaties te bevorderen.

Oog-gezondheid is een andere reden.

Invloed schermtijd op de ogen van je kind

Oogproblemen veroorzaakt door overmatige schermtijd

Veel ouders vragen of het kijken naar schermen je ogen ernstig kan beschadigen.

Hier zijn enkele redenen, sommige te verwachten, andere meer verrassend, waarop schermtijd de ogen van kinderen kan beïnvloeden:

Te veel tijd binnenshuis kan leiden tot bijziendheid

Het eerste probleem is dat schermtijd kinderen binnen houdt.

Blootstelling aan natuurlijk daglicht is van cruciaal belang voor het ontwikkelen van ogen.

Kinderen hebben tijd nodig om buiten te spelen voor hun gezondheid, maar ook voor hun ogen.

Studies hebben aangetoond dat kinderen die meer tijd binnenshuis doorbrengen, meer kans hebben bijziendheid (myopie) te ontwikkelen.

De precieze oorzaak is nog niet bekend, maar onderzoekers geloven dat UV-licht (mits de ogen worden beschermd tegen intens zonlicht) een belangrijke rol speelt bij een gezonde oogontwikkeling.

Het percentage bijziendheid bij kinderen is de afgelopen 30 jaar dramatisch toegenomen.

Vermoeidheid van de ogen

Het tweede probleem komt van de intensiteit waarmee kinderen zich concentreren op schermactiviteit.

Onze ogen hebben een pauze nodig bij het dichtbij kijken en kinderen kunnen de tijd uit het oog verliezen wanneer ze worden aangetrokken door een scherm.

Ogen worden moe met langdurige scherpstelling, vooral wanneer de verlichting rond het scherm schittering en extra oogvermoeidheid veroorzaakt.

Droge en geïrriteerde ogen

Lange perioden schermtijd zorgen er ook voor dat de ogen droog en geïrriteerd raken.

Studies tonen aan dat mensen van alle leeftijden veel minder vaak knipperen wanneer ze zich concentreren op een scherm, waardoor de ogen opdrogen.

Een heldere en stabiele traanfilm op het oppervlak van het oog is essentieel voor een helder zicht.

Het probleem kan trouwens erger zijn voor kinderen die omhoog moeten kijken naar een scherm dat is geplaatst voor gebruik door volwassenen vanwege de stand van de ogen.

Verlies van focusflexibiliteit

Wanneer hun ogen gedurende lange perioden gefocust blijven, kunnen kinderen het ook moeilijk vinden zich aan te passen aan het gezichtsvermogen op afstand.

Dat is over het algemeen een probleem op de korte termijn en de ogen passen zich binnen enkele uren of hooguit een paar dagen weer aan hun normale flexibiliteit aan.

Help je kind goede ooggewoonten te oefenen

De meeste artsen raden ouders aan om hun kinderen de 20-20-20-regel te leren bij het gebruik van een computer of ander schermapparaat:

Kijk elke 20 minuten 20 seconden weg van het scherm en focus op iets dat minstens 20 voet verwijderd is.In het Engels klinkt het lekkerder, want voor ons zou dat 6 meter ver zijn.

Dus elke 20 minuten, eventjes 20 seconden 6 meter ver weg kijken. Wanneer je binnen in je kamer zit betekent dit dus over het algemeen even naar buiten uit het raam staren.

Dat is ook een goede gewoonte voor volwassenen om te volgen. Een timer kan je kind helpen er aan te denken. Of installeer een softwareprogramma dat het scherm op vaste tijden automatisch uitschakelt.

Zorg ervoor dat het scherm zo is geplaatst dat je kind er iets naar beneden kijkt, niet omhoog. En pas de verlichting aan om schittering op het scherm te elimineren.

Hoe beïnvloedt schermtijd de slaap van kinderen?

Ik weet dat velen van jullie je ook zorgen maken over de schermtijd en het effect ervan op de slaap die je kind krijgt.

Die late avond of zelfs nacht social mediasessies kunnen niet goed zijn, en dan het blauwe licht dat slaapproblemen veroorzaakt?

Welnu, je kunt hierover in ieder geval gerust zijn omdat volgens de Universiteit van Oxford in deze studie schermtijd heel weinig invloed heeft op de hoeveelheid slaap die kinderen krijgen.

Er zijn zorgen over de slaaptijd bij kinderen en tieners, omdat 50% tot misschien volgens sommigen zelfs 90% van de kinderen misschien niet de slaap krijgt die ze nodig hebben.

Ze voerden een enquête uit en brachten de resultaten in verband met de slaap die kinderen kregen, en ontdekten dat elke 1 uur schermtijd werd vertaald in slechts 3 tot 8 minuten minder slaap per nacht.

Dat is niet zo veel, hoewel er een verband werd gevonden. Niet genoeg om de theorie van blauw licht als dader nr. 1 in het verlies van slaap te ondersteunen.

Slaaptekort bij schoolgaande kinderen is echter wel een probleem geworden, dus het is nog steeds goed om naar hun levensstijl te kijken en te zien waar veranderingen in het gezinsschema en de dynamiek kunnen worden aangebracht om dit te verbeteren.

Overmatige schermtijd heeft ook invloed op de ontwikkeling van de ogen van je kind zoals ik hier heb onderzocht.

Ook een goed artikel om te lezen, met gelijk wat praktische tips om de ogen van kinderen te ontlasten en rust in te bouwen.

Kan schermtijd gedrag beïnvloeden?

Er is nog niet heel veel onderzoek naar gedaan, maar een nieuwe Canadese studie onder meer dan 2.400 gezinnen suggereert dat wanneer kleuters twee uur per dag of meer spenderen aan schermtijd, dit gekoppeld is aan klinisch significante gedragsproblemen.

Vergeleken met kinderen die minder dan 30 minuten per dag aan schermtijd kregen, hadden kinderen die werden blootgesteld aan meer dan twee uur schermtijd per dag

Ze ontdekten dat schermtijd een significante impact had op vijf jarigen.

De studie vroeg ouders hun schermtijd op te geven:

De studie beoordeelde ook het gedrag en aandacht van kinderen op vijfjarige leeftijd door ouders de Child Behaviour Checklist (CBCL) te laten invullen, een screeningmaatregel voor een verscheidenheid aan problemen zoals angst en depressie, emotionele reactiviteit, verminderde aandacht, agressiviteit en slaapstoornissen.

De twee grote punten uit dit onderzoek zijn dat:

 1. kinderen die op drie- of vijfjarige leeftijd aan meer schermtijd werden blootgesteld, significant grotere gedrags- en aandachtsproblemen vertoonden op vijfjarige leeftijd
 2. dat deze associatie groter was dan elke andere risicofactor die werden beoordeeld, inclusief slaap, opvoedstress en sociaaleconomische factoren

Heeft schermtijd invloed op de hersenen van kinderen?

Een hele generatie kinderen groeit op met smartphones, tablets en andere elektronische apparaten, verbonden met internet.

Het geeft wetenschappers ook de kans om de vraag te beantwoorden: welk effect heeft schermtijd op het ontwikkelende brein van kinderen?

Onderzoekers van de National Institutes of Health hebben onlangs een inzicht in het antwoord gegeven, gebaseerd op voorlopige gegevens uit de studie van de Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD).

Deze studie volgde meer dan 11.000 9- en 10-jarigen op 21 locaties in de Verenigde Staten.

De twee grote learnings uit de voorlopige resultaten zijn:

 1. MRI-scans vonden significante verschillen in de hersenen van sommige kinderen die meldden dat ze meer dan zeven uur per dag smartphones, tablets en videogames gebruikten
 2. Kinderen die meer dan twee uur per dag schermtijd gebruikten, scoorden wel al lager op denk- en taaltests

De hersenscans toonden aan dat kinderen met extreem veel schermtijd een vroegtijdige dunner worden van de cortex vertoonden.

Deze buitenste laag van de hersenen verwerkt verschillende soorten informatie van de zintuigen.

Normaal gesproken is dit een fenomeen geassocieerd met ouder worden, dus wat we later zouden verwachten, gebeurt nu iets eerder.

Beïnvloedt schermtijd ons geheugen?

Is het schermtijd die we de schuld kunnen geven van deze hersen-ontwikkeling en leerverschillen?

De enige conclusie die er tot nu toe getrokken kan worden is dat schermtijd en leerprestaties verband hebben met elkaar, maar het is moeilijk te zeggen of de een de ander nou heeft veroorzaakt.

Overmatige schermtijd kan bijvoorbeeld de academische prestaties van kinderen verminderen. Maar het kan ook zijn dat kinderen die moeite hebben met bepaalde mentale taken om een ​​of andere reden meer aangetrokken worden tot schermen.

Hetzelfde geldt voor de verschillen in de hersenscans van sommige kinderen. Heeft schermtijd die veranderingen veroorzaakt of zijn kinderen met dunnere cortex meer aangetrokken tot schermen?

Beïnvloedt schermtijd ons geluk?

Een ander effect van schermtijd op de hersenen is directer.

In één onderzoek hebben Dr. Kara Bagot van de Universiteit van Californië in San Diego en haar collega’s de hersenen van tieners gescand terwijl ze hun Instagram-feed bekeken.

Ze ontdekten dat wanneer tieners hun Instagram-feed bekeken, het beloningssysteem van hun hersenen geactiveerd werd.

Bagot en anderen geloven dat elektronische apparaten de afgifte van dopamine kunnen stimuleren, een chemische stof in de hersenen die betrokken is bij verlangens en beloning.

Wat kun je doen om de negatieve effecten op ontwikkeling tegen te gaan?

Verder werd er bij de Canadese studie ook nog gekeken naar factoren die bescherming kunnen bieden tegen de negatieve effecten van schermtijd.

Ook hier had een goede nachtrust en voldoende slaap een kleine impact, maar deelname aan georganiseerde sporten had een zeer significant beschermend effect.

Interessant was het dat fysieke activiteit op zichzelf niet beschermend was, maar de activiteit structuur moest hebben.

Hoe meer tijd kinderen besteedden aan georganiseerde sport, hoe minder waarschijnlijk ze gedragsproblemen vertoonden.

Veel van de vaardigheden die je leert via georganiseerde activiteiten en sport zijn heel belangrijk voor jonge kinderen in hun vroege ontwikkeling.

Het vormt de basis voor ontwikkeling bij kinderen.

Het advies is om in plaats van te kijken naar het blindelings beperken van schermtijd het beter is om in plaats daarvan de tijd gespendeerd aan andere gestructureerde activiteiten zoals sport te vergroten.

Echte schermverslaving herkennen en oplossen

Het valt niet te ontkennen dat videogames ontzettend populair zijn. De game-industrie blijft elk jaar dan ook flink groeien.

Tegenwoordig wordt gamen zelfs beschouwd als een sport. De E-Sporters, ook wel elektronische sporters genoemd, zijn professionele gamers die meedoen aan toernooien, waar flinke geldprijzen gewonnen kunnen worden.

Het enorme succes van de computerspelindustrie komt echter met een keerzijde. Naast dat de populariteit van videospellen blijft groeien, zijn er ook steeds meer mensen die te kampen hebben met een gameverslaving.

Dat was eigenlijk de eerste vorm van schermverslaving die om de hoek kwam kijken, voordat social media en videoplatforms zoveel werden gepushed.

Wat maakt gamen zo populair?

Zo’n 70% van de jongeren speelt weleens een videogame. Wereldwijd zijn er dan ook bijna 2 miljard gamers.

Waarom spelen we zo graag videogames? En wat maakt het gamen onder jongeren zo populair?

Vermaak: Het plezier dat jongeren beleven aan gamen is een van de belangrijkste reden om de aantrekkingskracht van videogames te verklaren. Sommige jongeren genieten van het spelen van videogames, omdat ze daarmee kunnen ontsnappen aan het dagelijks leven. Anderen halen weer hun spelplezier uit de grafische hoogstandjes van een game, de connectie met andere spelers of de identificatie met het gamepersonage.

Competentie: Games zitten vol met uitdagingen; obstakels die je moet overwinnen om weer een level verder te komen. Wanneer de obstakels overwonnen worden, of de raadsels worden opgelost, dan geeft dit de speler vaak een goed – en competent – gevoel. Jongeren willen graag worden uitgedaagd. De beste videogames worden dan ook steeds een stapje moeilijker naarmate je in een hoger level komt. Hoe meer kennis en vaardigheid je opbouwt, hoe succesvoller je wordt in het spel.

Connectie: Verbondenheid is een menselijke behoefte. Vooral voor jongeren is het belangrijk te weten dat ze ‘ertoe doen’. De behoefte aan deze connectie met anderen kan gevonden worden in het spelen van (online) games. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren videogames gebruiken om vriendschappen te sluiten. Ook de personages in een spel zelf kunnen de speler het idee van verbinding geven. Spelen ze samen met vrienden uit de buurt, of van school, dan wordt die vriendschapsband door het gamen vaak versterkt. Een deel van de online gamers maakt dan ook gebruik van een spraakverbinding tijdens het spelen. Hierdoor staan ze rechtstreeks in contact met hun medespelers, wat de connectie alleen maar versterkt.

Autonomie: Autonomie is het recht om zelf beslissingen te nemen. De ontwikkeling hiervan is vooral voor tieners een belangrijk punt. Het spelen van videogames draagt bij aan het gevoel van autonomie voor jongeren. De verschillende soorten games zorgen ervoor dat er altijd wel een stijl is die past bij de voorkeur van het kind. Het gevoel van autonomie wordt ook nog eens versterkt door de mogelijkheid om binnenin een game zelf keuzes te maken en de eigen richting te kiezen.

Multiplayer Online Role-Playing Games (MMORPG)

Een van de meest populaire genres is wel de Multiplayer Online Role Playing Game. Deze online games zorgen ervoor dat spelers via het internet met elkaar kunnen communiceren.

Het spel vindt meestal plaats in een fantasiewereld, waarin de spelers zelf een avatar kunnen creëren. Voor fervente gamers is dit genre populair, omdat het spel geen einde kent.

Jouw personage kan zich ontwikkelen en daardoor steeds verder – of ‘hoger op de ladder’ – komen. Wil je een betere status bereiken dan is het belangrijk dat je zoveel mogelijk blijft spelen.

Ook de sociale interactie met medespelers zorgt ervoor dat gamers dit spel urenlang achter elkaar kunnen blijven spelen.

De kenmerken van dit specifieke gamegenre maken het een aantrekkelijk spel voor (verslavingsgevoelige) jongeren.

Spelers van MMORPG besteden gemiddeld dan ook flink meer tijd aan gamen, dan jongeren die dit offline doen. We komen hier later nog op terug.

Het ontwikkelen van deze games geeft een hoop raakvlakken met social media verslaving, omdat hier voor het eerst sociale aspecten, maar ook beloningen voor meer tijd doorbrengen om de hoek kwamen kijken.

Wanneer is er sprake van een schermverslaving?

Eind 2017 werden er door het WHO (World Health Organisation) plannen gemaakt om een gameverslaving officieel als ziekte te erkennen binnen schermverslaving.

Tot op heden is dit nog niet gebeurd, mede omdat het lastig blijkt precies te diagnosticeren wanneer iemand een gameverslaving heeft.

De term ‘compulsief gamen of compulsief je status checken’ wordt in dit geval vaak gebruikt, om aan te duiden dat iemand zoveel op zijn scherm zit, dat andere aspecten uit zijn/haar leven verwaarloosd worden.

En ditzelfde geldt voor schermverslaving met social media producten of eindeloze video platforms die gebouwd zijn om je “watch time” zo hoog mogelijk te houden.

Verslaving

Een verslaving wordt over het algemeen gekenmerkt door een bepaalde afhankelijkheid. Het gelukshormoon, ook bekend als dopamine, speelt hierbij een belangrijke rol.

Er zijn verschillende soorten verslavingen; zo kun je verslaafd zijn aan een bepaald middel, maar ook aan een bepaalde handeling of gewoonte.

Wanneer de afhankelijkheid van een middel of gewoonte ervoor zorgt dat je niet meer normaal kunt functioneren in zowel je sociale leven als (bijvoorbeeld) op school, dan spreken we van een verslaving.

Schermverslaving

Jongeren die veel uur per dag besteden op een scherm, zijn niet per definitie verslaafd. Het is dan ook moeilijk een schermverslaving te definiëren.

Wanneer verandert recreatief en sociaal gebruik van apps en games van een ‘hobby waar veel tijd aan wordt besteed’ in een ‘verslaving’?

 1. In de eerste plannen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werd een gameverslaving vastgesteld wanneer:
 2. De speler aanhoudend videogames speelt
 3. De controle, die de speler op het gamen heeft, afneemt
 4. Gamen de prioriteit krijgt boven andere interesses
 5. Men door blijft gaan met gamen, ook wanneer het overduidelijk negatieve gevolgen heeft
 6. De gameverslaving ernstige beperkingen veroorzaakt op persoonlijke en professionele gebieden
 7. De symptomen ten minste 12 maanden lang aanhouden

Kinderen kunnen zonder problemen urenlang op hun scherm zitten. Er is dan nog geen sprake van een verslaving.

Is het niet mogelijk om te stoppen met gamen of chatten of “consumeren” en wordt het dagelijkse leven erdoor beïnvloedt, dan is er meer aan de hand.

Er ontstaat dan een bepaalde ‘afhankelijkheid’ van het scherm; iets dat we bij algemene verslavingen terugzien.

We spreken dan ook van een schermverslaving wanneer het gebruik tot problemen leidt.

Bij jongeren kan dit duidelijk worden wanneer schoolresultaten achteruitgaan en het sociaal leven beïnvloed wordt. Wanneer een kind heftig reageert op momenten dat het geen gebruik kan maken van schermen of internet, wordt het tijd om (als ouder) actie te ondernemen.

Wat zijn de oorzaken van een schermverslaving?

Er zijn 5 oorzaken voor een schermverslaving aan te wijzen:

 1. Escapisme: Het scherm mag dan een ‘vlucht’ zijn naar een virtuele wereld, het kan ook een reden zijn om problemen te vermijden. Het dwangmatig spelen van videogames kan bijvoorbeeld een manier worden om negatieve gevoelens te vermijden. De wereld van het spel of de online sociale cirkel kan de toevlucht worden voor jongeren die de werkelijkheid proberen te ontlopen.
 2. Hormonen: Het spelen van videogames beïnvloedt de aanmaak van dopamine, endorfine en adrenaline. Zo ook met het gebruik van social media en ontvangen van comments of likes. Deze hormonen zorgen ervoor dat een kind een ‘goed gevoel’ krijgt. Ze kunnen dan ook een verslavende werking hebben. Bij overmatig scherm gebruik kan iemand al snel afhankelijk worden van deze hormonen. Door het ‘goede gevoel’ te blijven behouden, moet hij/zij steeds langer blijven gamen bijvoorbeeld. Deze afhankelijkheid is iets dat we terugzien bij verslavingen in het algemeen.
 3. Beloningssysteem: Ook de kenmerken van de videogames en social platforms kunnen invloed hebben op het ontstaan van een verslaving. Veel games werken bijvoorbeeld door middel van een beloningssysteem, waardoor de gamer aangemoedigd wordt te blijven spelen.
 4. Aanleg: Het wil niet zeggen dat jongeren die regelmatig vluchten in de virtuele wereld, ook meteen verslaafd raken. Of een scherm verslavend is of niet, is vaak ook afhankelijk van het kind zelf. Er zijn jongeren die meer aanleg hebben voor verslavingen dan anderen. Zelfs een thuissituatie kan een aandeel hebben in het veroorzaken van een schermverslaving.

Risicogroep: de kinderen met een aanleg

Karakter en aanleg zijn zeker van invloed op het ontstaan van een (game)verslaving. Het ‘vluchten’ in een virtuele wereld heeft vaak een onderliggende oorzaak.

Wie behoren tot deze risicogroep? En welke karaktereigenschappen hebben jongeren met een zogenoemde ‘aanleg voor verslaving’?

 1. Een schermverslaving komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Eén op de tien puberjongens is dan ook verslaafd aan gamen. Jongens zijn over het algemeen gevoeliger voor beloningen en/of het behalen van prestaties. Dit zijn kenmerken die we terugvinden bij veel videogames en platforms.
 2. In de puberteit zijn jongeren extra kwetsbaar. Wanneer ze moeite hebben sociale contacten te leggen kan online hun een ‘uitvlucht’ bieden. Het gamen of online media zorgt er echter vaak voor dat ze meer geïsoleerd raken; het is dus een vicieuze cirkel.
 3. Kinderen met een concentratiestoornis lopen meer risico op het ontwikkelen van een schermverslaving. Games en platforms zijn namelijk zodanig ontworpen dat ze de aandacht van de gebruiker goed vast kunnen houden. Tot deze risicogroep behoren onder andere kinderen met ADHD.
 4. Jongeren met autisme voelen zich (over het algemeen) sneller aangetrokken tot technologie en zijn dan ook gevoeliger voor een schermverslaving.
 5. Een laag zelfvertrouwen, onzekerheid en eenzaamheid kunnen allemaal bijdragen aan de behoeften een uitvlucht te zoeken in de virtuele wereld.

Wat zijn de gevolgen van schermverslaving?

Een schermverslaving kan zich op verschillende manieren uiten. Het langdurig gamen of apps gebruiken kan zowel psychische als lichamelijke gevolgen hebben.

Psychische gevolgen

De eerdergenoemde hormonen kunnen een verslavend effect hebben. Jongeren moeten steeds ‘meer’ of interacteren om hetzelfde goede gevoel te ervaren.

Wanneer ze stoppen met de activiteit nemen de concentratie hormonen af en kan het kind zich heel slecht gaan voelen. Dit zijn vaak de eerste signalen van een schermverslaving.

Andere (mogelijke) psychische gevolgen van een schermverslaving zijn:

 1. Verlies van interesse in school en het behalen van goede resultaten
 2. Angstige gevoelens wanneer je niet op internet bent
 3. Agressie wanneer de toegang tot het spelen wordt ontzegd/ontnomen
 4. Een goed gevoel tijdens het spelen of interacteren zelf
 5. Geen plezier meer in andere activiteiten
 6. Gebrek aan perceptie van tijd: vergeten hoeveel uren er verstreken zijn sinds de start van het gamen of scrollen door de feed
 7. Schuldgevoel wanneer het niet lukt een bepaald doel te behalen
 8. Liegen over het aantal uren dat gespendeerd wordt

Fysieke gevolgen

Een schermverslaving kan ook invloed uitoefenen op je fysieke gezondheid. Het veroorzaakt bijvoorbeeld:

 1. Slaapproblemen
 2. Hoofdpijn
 3. Slechte eetgewoonten; soms zelfs vergeten om te eten
 4. Rugpijn
 5. Gewichtstoename door gebrek aan beweging
 6. Verminderde hygiëne

Wat kun je doen om een schermverslaving te behandelen?

De gevolgen van een schermverslaving maken duidelijk dat deze ‘stoornis’ niet onderschat moet worden.

Jongeren die bereid zijn sociale contacten, of schoolwerk, te laten vallen voor het gamen of voor hun online activiteiten, hebben zeker baat bij professionele hulp.

Vanwege gebrek aan onderzoek naar een effectieve behandeling voor gameverslaving, is er geen eenduidige oplossing voor dit probleem.

Het is belangrijk de onderliggende oorzaken van de verslaving te achterhalen, aangezien aanleg en karakter een belangrijke rol spelen.

Cognitieve gedragstherapie lijkt tot dusver de meest toegepaste therapie bij het behandelen van een schermverslaving.

Hierbij worden ook de patronen bekeken die het gedrag in stand houden, waardoor er meer inzicht in het algehele probleem ontstaat.

Jongeren krijgen handvaten aangereikt om op een andere manier met bepaalde gevoelens om te gaan dan te ‘vluchten’ in de virtuele wereld.

Conclusie

Het is duidelijk dat schermtijd invloed heeft op de ontwikkeling van een kind. Of het nu alleen maar is door de content die ze bekijken of ook door het feit dat ze er meer mee bezig zijn dan met buitenspelen en vrienden maken.

Alleen maar kijken naar de beperking van schermtijd is niet het antwoord.

We moeten kijken naar andere factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van onze kinderen die al dan niet kunnen correleren met het toegenomen gebruik van schermen.

We zullen op zijn minst moeten controleren wat onze kinderen met hun schermen doen, zodat we ze kunnen leren hoe dat past in een normaal en gezond leven voor de toekomst.

Van schermen gebruiken voor werk tot gebruik voor ontspanning.

Als we naar ons eigen leven kijken en zien dat velen van ons meer en meer kiezen om naar de sportschool te gaan, of meer tijd met onze gezinnen doorbrengen met echte quality time, in plaats van op de bank te zitten kijken naar Netflix, dat is iets om ook onze kinderen te leren.

We proberen het zelf ook continu uit te zoeken, naarmate technologie blijft evolueren en we moeten ze voorbereiden op een gezond leven dat de moeite waard is om te leven.

Soms is wat afleiding al voldoende, ik vond het bijvoorbeeld vroeger super leuk om de Donald Duck Junior te lezen, ik heb er nu ook over geschreven, en dan is het in ieder geval weer wat om naar uit te kijken wat geen scherm is, en wellicht als beloning kan dienen.

Welke benadering je ook kiest, van alle schermen beperken, alleen de telefoon afnemen en terug laten verdienen, tot de computer alleen in het weekend laten gebruiken, enz. Het belangrijkste is om je op één gedrag tegelijk te concentreren.

Verder wil je je kinderen de kans geven om zich elke dag te verbeteren en doelen te kunnen behalen en wil je hierin consistent blijven.

Vind die dingen die je zelf in de hand hebt binnen je huis, of dat nu een dagelijks veranderend wachtwoord voor internet is of de game controllers pas uit de kofferbak van je auto halen als ze hun huiswerk af hebben.

Wat zal je helpen het gedrag van je kinderen te veranderen?

Duidelijkheid, consistentie en veel geduld.

Wat het belangrijkst is bij het introduceren van technologie bij kinderen en hen de verantwoordelijkheid te geven van een mobiel apparaat, is om die communicatielijnen open te houden, inherent vertrouwen te hebben en ervoor te zorgen dat kinderen de kracht van sociale netwerken begrijpen (zowel voor goed als slecht).

Maak het meeste van de schermtijd

Coderen voor kinderen

Coderen voor kinderen

(lees meer)

Squla educatieve programma’s

Squla educatieve website voor leren op je scherm

(lees meer)

Instellen bij de bron

Als je echt wilt zien hoeveel je kids op hun apparaten zitten, dan is deze Mesh wifi router een erg handig hulpmiddel en mijn favoriete manier van beperken.

Je kunt tijdslimieten instellen per dag of soort dag (bijvoorbeeld weekend) en per apparaat zien hoeveel ermee op internet wordt gesurft en zit vol met ouderlijk toezicht instellingen:

Mesh wifi router met ouderlijke instellingen: TP-Link Deco P9

(bekijk meer afbeeldingen)

Leesvoer

De schermwijzer

(bekijk meer afbeeldingen)

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.