Coderen voor kinderen | van peuters tot kleuters, helemaal tot 14 jaar

door Joost Nusselder | Geupdate op:  april 4, 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Computercodering is een innovatieve vaardigheid die langzaam naar de jongere generaties is doorgesijpeld.

Of je nu je kind wilt leren hoe je een computerprogrammeur kunt worden, of gewoon zijn kennis wilt uitbreiden, het leren coderen heeft een enorm aantal voordelen die kunnen helpen hoe de hersenen nieuwe informatie leren, onthouden en zelfs verwerken.

In dit artikel handige spellen en hulpmiddelen die je kind, van elke leeftijd, helpen te leren coderen.

Coderen voor kinderen

Hoewel de voordelen van coderen spannend zijn, lijkt het soms meer een taak voor kinderen te zijn om te leren wat er mogelijk is dan dat jij daarbij kunt helpen uitzoeken en het stimuleren.

We hebben een zeer bestudeerde lijst samengesteld van de beste coderingsspellen voor kinderen die programmeervaardigheden leren terwijl ze tegelijkertijd plezier kunnen maken.

We hebben de spellen ingedeeld naar niveau en leeftijd zodat je kleintjes zeker een spel vinden dat perfect bij ze past.

Leren coderen voor peuters

Hie zijn een aantal van de leukste games om peuters te helpen met leren te coderen:

Code Karts

Code Karts introduceert coderingsconcepten voor jonge kinderen door het gebruik van logische puzzels in de vorm van een leuk racecircuit.

Met meer dan 70 verschillende niveaus en twee verschillende spelmodi hebben kinderen geen gebrek aan entertainment of variatie als het gaat om deze app.

Het doel van het spel is om directionele stenen te gebruiken om hun raceauto naar de finishlijn te krijgen, wat een stimulerende codeeromgeving oplevert.

Code Karts komt ook in meer dan 20 verschillende talen, waardoor het plezier bij een breed publiek wordt gebracht, en jonge kinderen zullen gemakkelijk de grondbeginselen van code leren, evenals richtingen en logica.

LittleCodr

Ontworpen voor zelfs de jongste programmeur, onderscheidt LittleCodr zich van andere coderingsspellen omdat het een eenvoudig kaartspel is met grove motoriek en plezier.

Oorspronkelijk aangezwengeld op Kickstarter, zag LittleCodr een enorme vraag vanwege het interactieve plezier, gebrek aan schermtijd en aantrekkelijke methoden om programmeren aan studenten te geven.

Met behulp van eenvoudige actiekaarten kunnen kinderen hun ouders of vrienden programmeren om domme bewegingen te maken terwijl ze vaardigheden leren als lineair denken, sequencen, prototypen, debuggen en coderen.

Tenzij ze helemaal tweetalig zijn opgevoed moet je ze wel helpen want het spel is in het Engels, maar jij kunt de opdrachten voorlezen en de grote actie kaarten gebruiken plaatjes.

Hier is hoe een ouder LittleCodr kaartjes gebruikt bij het uitzetten van een patroon voor een programmeerbare robot:

 

Lees ook ons artikel over het leukste robotspeelgoed voor nog meer ideetjes om met robots te coderen en je kind de basisprincipes te leren.

Leren coderen voor kleuters 4 tot 6 jaar

Als kleuters kunnen ze al iets meer zelfstandig aan de slag en deze speeltjes stimuleren dat vermogen tot onderzoeken.

Fisher Price Code-a-pillar: Co-de-rups

Gemaakt door onderwijsgigant Fisher-Price, Think & Learn Code-a-pillar is een interactief spel dat is ontworpen voor jonge kinderen om de wereld van coderen te ontdekken en verkennen.

Met een schattige en onweerstaanbare rups als leidraad van dit spel, kunnen kinderen hem helpen te eten, spelen en door verschillende obstakels heen te komen, en dit terwijl ze hun logica en sequencingvaardigheden uitbreiden, evenals hun aantalherkenning en probleemoplossend vermogen.

Linda van mamaliefde had er een leuk filmpje van gemaakt:

 

Wat nog spannender is voor ouders, is dat hoe meer je kind speelt, hoe meer ze leren! Elk niveau neemt in complexiteit toe naarmate het spel vordert.

Code & Go Robotmuis-activiteitenset

Code & Go Robot Mouse Activity Set is een schermvrije manier om zelfs de jongste programmeurs basiscoderingsvaardigheden te leren.

Inclusief dubbelzijdige coderingskaarten, een programmeerbare robotmuis, kaaswig en een speciale activiteitengids, Code & Go, waarmee kinderen eindeloze doelpaden voor hun muis kunnen maken.

Superleuk voor kleuters en wordt in Amerika ook vaak in klaslokalen gebruikt:

 

Nadat hun specifieke doolhof is gemaakt, stellen gebruikers de coderingskaarten in om hun muis te leren waar ze naartoe moeten gaan.

De muis kan zelfs oplichten, geluiden maken en beschikt over twee verschillende snelheden, waardoor het spel interactief en boeiend blijft.

Bee-Bot

De Bee Bot-robot is speciaal ontworpen om jonge kinderen te helpen hun programmeervaardigheden en vaardigheden voor het bepalen van de volgorde te vergroten door het gebruik van een leuk en interactief spel.

Gebaseerd op de beminnelijke vloerrobot, beschikt de app over 12 verschillende niveaus die steeds moeilijker worden naarmate de gebruiker verder komt.

Elk niveau is getimed en geeft opwindende beloningen, die prikkels bieden voor zelfs de jongste programmeurs.

Ook Bee Bot wordt veel gebruikt op scholen om coderen en logisch nadenken mee te geven:

 

Kinderen kunnen ook hun directionele taal verbeteren als Bee Bot vooruit, achteruit, links en rechts beweegt.

Gelegen in een ontspannende tuinomgeving, is dit de perfecte game voor kinderen van 4 en ouder.

Cubetto

In een wereld vol technologie en schermen lijkt het vinden van een game die hiervan vrij is en toch je kind iets leert over de basis van coderen een onmogelijke taak.

Dat is waar Cubetto zich onderscheidt.

Cubetto is een vriendelijke houten robot die kinderen de basis van computerprogramma’s leert door middel van een realistisch, tastbaar object.

DadDoes heeft een hele uitgebreide video gemaakt over de mogelijkheden van de Cubetto:

 

Door middel van avontuur en hands-on spel, laat Cubetto kinderen hun blokken manipuleren en aanraken om de robot te vertellen waar hij moet zijn.

Het kan ook worden gebruikt met speciale boeken en kaarten, een positieve en alomvattende ervaring zonder de noodzaak van een app of apparaat.

Lees ook: educatief speelgoed voor alle leeftijden

Osmo coding jam

Er is geen tekort aan onderzoek dat bewijst dat muziek nuttig is voor de ontwikkeling van een kind, dus wanneer je dat combineert met de voordelen van programmeren, weet je zeker dat je een uniek en positief spel hebt.

Osmo Coding Jam is een boeiend bordspel dat verbinding maakt met een iOS-app en kinderen in staat stelt om hun eigen muziek te maken met praktische codeerblokken.

Leuk om te zien in dit promotiefilmpje van Osmo:

 

Door de coderingsblokken in het bordspel fysiek te kunnen veranderen, leren zelfs de jongste programmeurs hoe ze sequensen en problemen op kunnen lossen.

Door het gebruik van muziek kunnen kinderen ook ritme, melodie en harmonie ontwikkelen.

Leren coderen voor 5 tot 7 jaar

Dan leuke spellen om te leren coderen voor kinderen van 6 tot 7 jaar:

CodeSpark Academy

CodeSpark Academy is een bekroonde app die de concepten van codering heeft geïntroduceerd bij meer dan 20 miljoen kinderen in meer dan 200 verschillende landen.

Met behulp van een ‘geen woorden’-interface, leert deze app alle basisprincipes van computerprogrammering voor kinderen via puzzels, games, printables en zelfs projecten, waardoor het plezier van het scherm tot leven komt.

Met gepersonaliseerde dagelijkse activiteiten op basis van de voortgang van jouw kind, een boeiend curriculum dat is ontwikkeld door onderzoek van MIT, Princeton en Carnegie Mellon en elke maand nieuwe inhoud van een abonnementsapp, zal je kind het moeilijk krijgen om dit op te geven.

Kodable

Kodable is een online hulpmiddel dat wordt gebruikt door ouders en opvoeders over de hele wereld.

Met meer dan 70 verschillende lessen die zowel componenten op het scherm als die op het scherm combineren, breekt Kodable computerwetenschappelijke onderwerpen af ​​in basisbegrippen die kinderen kunnen gebruiken voor het leven.

(bekijk meer afbeeldingen)

Alle materialen voor elke les zijn inbegrepen, en de vaardigheden die ze leren van coderen dragen over op andere gebieden, waardoor ze hun kritisch denken, communicatie, samenwerking en creativiteit verbeteren.

Door middel van interactieve spellen kan je kind de liefde voor het leren koesteren die een leven lang meegaat.

Dankzij zorgvuldig opgebouwde normen kun je ervoor zorgen dat hun plezier hen helpt voorbereid te zijn op hogere onderwijsconcepten.

Het maakt ook verbinding met een app die verschillende avatars ontgrendelt naarmate kinderen verder komen, wat betrokkenheid en prikkels oplevert.

Cork the Volcano

Cork the Volcano combineert praktische tegels en een interactieve app en is een spannend spel dat zich echt buiten het scherm bevindt.

Door het gebruik van 22 programmeerpuzzels (tegels) kunnen kinderen de stukjes manipuleren om personages door het spel te navigeren, de geest in te schakelen en elke speler een nieuwe manier van denken te geven.

Tech age kids heeft hier een goede review van gepost:

 

De tegels bevatten een Play Tray die draadloos verbinding maakt met een iPad of Android-tablet.

Terwijl de begingame links, rechts en springt stukken introduceert, bieden latere puzzels de opties van modifiers en verschillende karakters, vordert in complexiteit en verandert in de instelling.

ThinkFun Robot Turtles

Robot Turtles is de volgende generatie bordspellen.

Terwijl ze een leuk en aantrekkelijk hands-on-spel voor ze bieden, zullen je kinderen de controle hebben en tegelijkertijd alle basisconcepten van het programmeren leren.

Door eenvoudige commando’s die worden gebruikt om de Robot Turtle te programmeren, leert je kleintje wat het betekent om code te schrijven, debuggen en basisfuncties te gebruiken.

Terwijl ze spelen, ontgrendelen ze nieuwe uitdagingen, geven ze het spel een nieuw leven en groeien ze mee.

Hier is de uitleg van ThinkFun over hoe het werkt:

 

Het beste deel van deze robotschildpadden? Het is een tijd voor het hele gezin om samen te zijn en samen te spelen, en betekenisvolle tijd buiten het scherm door te brengen.

Ozobot Bit 2.0

Als je op zoek bent naar een codeerrobot die speciaal is ontworpen voor jongere kinderen, hoef je niet verder te zoeken dan Ozobot Bit.

Gerangschikt onder een van de beste slimme speelgoed voor kinderen, Bit wordt geleverd met een STEAM starter kit van DIY-stickers, kleurcodemarkeringen, een OzoDice-spel en 25 verschillende activiteiten.

In deze video van Ozobot zelf kun je zien hoe hij lijnen volgt en dat je eigenlijk alleen maar beperkt ben door je eigen fantasie in het maken van banen en functies voor het robotje:

Door lijnen of kleurcodes te tekenen, volgt Bit het pad dat je kind ontwerpt, of het nu een kaart, een doolhof of zelfs een enorm stadsbeeld is.

Bit is een uitstekende manier voor kinderen om te communiceren met een programmeerrobot zonder gebruik te hoeven maken van schermen of internet.

ROBOT WARS Codeerbordspel

Dit bordspel is ontworpen voor kinderen van zeven jaar en ouder en zit boordevol plezier en kan worden gebruikt met het hele gezin.

Door de Java-programmeertaal in de Engelse commando’s te mengen die kinderen kunnen volgen, test ROBOT WARS de vaardigheden van kinderen om te zien of ze door een kunstmatige oorlogszone kunnen navigeren.

Kinderen kiezen de CELEB van hun keuze en verplaatsen hun robot volgens het commando op de instructiekaart.

Robot Wars bestrijkt een verscheidenheid aan programmeervaardigheden, waaronder sequentiële logica, conditionele logica, functies, looping, bugs en robotbewegingen.

Scratch, Jr.

Scratch, Jr. leert jonge kinderen (van 5-7 jaar) belangrijke nieuwe vaardigheden terwijl ze beginnen met het programmeren van hun eigen interactieve spellen en verhalen.

Geïnspireerd door de populaire programmeertaal Scratch die miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken, laat deze meer beginnende versie kinderen programmeerblokken samen knippen om hun personages te laten bewegen, springen, zingen en dansen.

Het stelt de gebruiker ook bloot aan wiskunde- en taalconcepten, ter ondersteuning van geletterdheid en gecijferdheid in de vroege kinderjaren.

Deze app is ontworpen door vooraanstaande experts om beter te passen in de cognitieve, persoonlijke, sociale en emotionele ontwikkeling van jongere kinderen, zodat je er zeker van kunt zijn dat deze geschikt is voor jouw kleintje.

Dash Robot

Dash Robot is een echte robot die is opgeladen en klaar om direct te spelen.

Door het gebruik van een verbonden app kan je kind Dash helpen bij het uitvoeren van nieuw gedrag, zoals dansen en zingen, maar ook navigeren en navigeren rond objecten.

Wat Dash onderscheidt van andere games, is dat er meerdere apps beschikbaar zijn die aansluiten bij verschillende leeftijdsgroepen, leerniveaus en speelstijlen en het is ook een van het beste robotspeelgoed die we hebben beoordeeld.

Met elk programma kun je het programma afstemmen op de behoeften van jouw specifieke kind, zodat ze plezier hebben dat voor hen is gemaakt.

Dash wordt ook geleverd met een groot aantal verschillende add-on-accessoires, waarmee je kind ze kan individualiseren en maken.

Leren coderen voor leeftijden 8 tot 10 jaar

Wanneer je kinderen al iets ouder zijn, wordt het alleen maar leuker en leuker om te leren om te gaan met code. Dit zijn de leukste codeerspellen voor kinderen van 8 tot 10 jaar.

Minecraft

Platforms: Linux, Mac, Nintendo Switch, Nintendo Wii U, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Windows, Xbox 360, Xbox One

Prijs: €6,99 (app), €26,95 (pc en Mac)

Meer informatie: bol.com

Minecraft is een van de meest populaire programmeergames voor kinderen die er zijn, met momenteel meer dan 100 miljoen geregistreerde gebruikers.

In de kern is Minecraft een spel over het plaatsen van blokken om objecten te maken en op avontuur te gaan. Maar in werkelijkheid is het zoveel meer dan dat.

Hoewel de graphics van de game er misschien ouderwets uitzien voor volwassenen, worden kinderen aangetrokken door de eenvoudige vormgeving en unieke grafische weergave.

De schoonheid van Minecraft is dat het kinderen echt de vrijheid geeft om grenzeloos te creëren en verkennen, terwijl ze tegelijkertijd missies en doelen krijgen, en tegelijkertijd hun probleemoplossend vermogen, creativiteit en logisch denken inspireren.

Tynker

Platforms: iOS / Android / Chromebook

Prijs: gratis

Meer informatie: iTunes

Winnaar van een grote verscheidenheid aan prijzen, waaronder de ‘Parents’ Choice Gold Award voor coderingsspellen voor kinderen, Tynker is een interactief spel dat programmeren toegankelijk en leuk voor kinderen maakt, ongeacht hun eerdere ervaring met programmeren.

Met behulp van intuïtieve visuele blokken om games te maken, kunnen kinderen ook interactieve verhalen schrijven, Minecraft aanpassen, drones programmeren en andere STEM-onderwerpen verkennen.

Tynker kan ook offline worden afgespeeld zonder internetverbinding, en met jouw toestemming kan jouw kind zijn creaties delen met de Tynker-community en projecten van andere kinderen onderzoeken.

BitsBox

Platforms: abonnementsbox

Prijzen: €19,95 per maand of €14,95 per maand voor een jaarabonnement

Meer informatie: squla.nl

BitsBox onderscheidt zich van de andere games op de lijst, omdat het een maandelijkse abonnementsbox is met unieke materialen over verschillende informaticaonderwerpen.

Elke maand ontvangt je kind een doos met verschillende coderingsprojecten, van eenvoudig tot geavanceerd.

Met het materiaal typen ze de gegeven code in de verbonden app en herwerken ze om er de eigen code van te maken.

De apps en materialen veranderen elke maand, dus er is altijd iets nieuws en spannends. BitsBox werkt op elke computer, telefoon of tablet met een webbrowser.

Scratch

Platforms: browser

Prijzen: gratis

Meer informatie: Website

Ontworpen door opvoeders bij MIT, Scratch is gebaseerd op een programmeertaal en een online community waar kinderen de basisprincipes van codering kunnen leren en verder kunnen gaan naar meer geavanceerde onderwerpen en concepten.

Door het gebruik van interactieve games, verhalen en animaties kunnen kinderen niet alleen hun vaardigheden verbeteren voor het programmeren, maar ze vergroten ook hun creativiteit, redeneervaardigheden en leren hoe ze succesvol kunnen samenwerken aan projecten – alle essentiële vaardigheden voor de 21e eeuw werknemers.

Botley de coderingsrobot-activiteitenset

Platforms: robot

Prijs: €105,-

Meer informatie: bol.com

Botley is een interactieve robot die educatief leider is op het gebied van Learning Resources.

Hij introduceert de codering van jonge kinderen op een vriendelijke, eenvoudige en leuke manier.

Zonder een computer of tablet te hoeven gebruiken, kunnen kinderen Botley programmeren voor maximaal 80 stappen, inclusief meer geavanceerde programmeeropdrachten zoals looping.

The Engineering Family heeft er wel een aardig filmpje over:

Met geavanceerde functies en stappen kan Botley ook met je kind meegroeien, terwijl het steeds uitdagender wordt.

Botley bevat ook de modus voor het volgen van zwarte lijnen, waarbij gebruikers een lijn kunnen tekenen met elk type pen of stift en hij het pad volgt.

Code Master

Platforms: bordspel

Prijzen: €27,87

Meer informatie: bol.com

Code Master is een programmeer-spel dat kinderen de basisprincipes van coderen leert – en dat allemaal zonder een computer!

In het spel krijgt de speler een avatar dat ze moeten navigeren op het bord.

Het doel van het spel is om de Avatar te helpen rondreizen in de exotische wereld op zoek naar Power Crystals, waardoor ze allemaal verzameld worden en landen op de Portal.

Code Master beschikt over 60 verschillende niveaus, dus het plezier is nooit hetzelfde!

Het leert basisprincipes van programmeren, evenals planning, sequentieel redeneren en probleemoplossend vermogen.

CodeMonkey Programmeren met echte code

Platforms: browser

Prijs: gratis

Meer informatie: Website

CodeMonkey is oorspronkelijk ontworpen als klaslokaal voor docenten, maar heeft zich verder dan de schoolmuren uitgebreid en is beschikbaar voor iedereen die wat codeervaardigheden wil leren. Het is super leuk, maar helaas wel alleen beschikbaar in het Engels.

Hoewel je het misschien thuis gebruikt, biedt CodeMonkey je verschillende inzichten die je kunnen helpen bij het volgen van de voortgang van je kind en het beoordelen van hun leerproces, zelfs als je volledig onbekend bent met informatica.

Nog een voordeel? Leren coderen leert kinderen niet alleen over IT, maar het voedt ook logica, kritisch denken, creativiteit en probleemoplossende vaardigheden die nodig zijn om nu en in de toekomst succesvol te zijn.

CODE: On The Brink

Platforms: bordspel

Prijs: €17,49

Meer informatie: shop4NL

On the Brink maakt deel uit van een reeks games die zijn ontworpen om kinderen te helpen bij het bouwen van alle vaardigheden die nodig zijn om succesvolle codeurs te worden en om nog geavanceerdere programmeerconcepten te doorzien.

Zonder het gebruik van een scherm kunnen kinderen hun robot van begin tot eind over een pad begeleiden, waarbij ze ‘procedures’ programmeren die helpen bij het volgen van gekleurde paden.

Er zijn 40 verschillende uitdagingen die kinderen tegen zullen komen, en hun doel is om de juiste reeks zetten te vinden voor elk gekleurd pad.

Het bordspel leert een verscheidenheid aan vaardigheden, waaronder volgordebepaling, probleemoplossing en planning.

Goldieblox: Adventures in Coding

Platforms: iOS

Prijs: gratis

Meer informatie: iTunes

Goldieblox wordt erkend als de speelgoedspeler van het jaar van het Toy Industry Association en de Apple’s App van het jaar-awards, en schudt de industrie op en daagt genderstereotypen uit met ‘s werelds eerste meisje-ingenieurskarakter.

In dit spel proberen Goldie en haar vriend Ruby cupcakes te bezorgen, maar ze hebben hulp nodig bij het zoeken naar aanwijzingen voor waar ze naartoe moeten gaan.

Kinderen vinden het geweldig om de personages in de stad te programmeren en zullen alle basisprincipes van coderen leren.

Deze game is inspirerend voor meisjes en laat zien dat ze echt alles kunnen zijn wat ze dromen.

Osmo-coding Awbie

Platforms: iOS + spelsysteem

Prijs: €59,95

Meer informatie: bol.com

Winnaar van zowel de Parent’s Choice Gold Award als de Oppenheim Best Toy Platinum Award, Osmo Coding is een hands-on spel dat het scherm verbindt met echte coderingsblokken.

Door het gebruik van het interactieve spelsysteem kunnen kinderen hun iPad in de Osmo-basis plaatsen die detecteert wat er voor staat.

Vervolgens gebruiken ze de coderingsblokken om opdrachten in kaart te brengen en brengen de speelse personages in de app een leuk avontuur.

Leer logica en probleemoplossend vermogen, evenals programmeren, Osmo Coding is een eenvoudige en boeiende manier om de basis te leren.

LEGO Mindstorms

Platforms: speelgoed

Prijs: €323,29

Meer informatie: bol.com

LEGO Mindstorms, de entertainment- en speelgoedgigant: Fix the Factory is een mogelijkheid om je eigen robots te bouwen, waarbij kinderen worden gestimuleerd om hun logische denkvaardigheden, ruimtelijke intelligentie en hun robotvaardigheden te verbeteren.

In deze video wordt er eentje van in elkaar gezet:

 

Geconfronteerd met de taak om een ​​robot een weg te banen door obstakels die je neerzet, leert je kind alle basisprincipes van hoe het programmeren werkt terwijl het probeert de klok te verslaan.

Er zijn ook prikkels om de missie met de hoogste score af te ronden, waardoor het een opwindend spel is dat meer is dan een educatief hulpmiddel.

Leren coderen voor kinderen van 11 tot 14 jaar

Wanneer je kinderen al weer wat ouder worden kunnen ze veel meer begrijpen van de logica achter het programmeren en coderen.

Of ze er nu eerder mee in aanraking zijn gekomen of nog niet, dit zijn leuke spellen voor ze om meer te leren over coderen:

Swift Playgrounds

Platforms: iOS

Prijs: gratis

Meer informatie: iTunes

Swift Playgrounds is een innovatief spel voor de iPad dat kinderen helpt bij het leren en experimenteren met code via interactieve puzzels.

Gebaseerd op de krachtige programmeertaal die door Apple is gecreëerd en door de meeste professionals wordt gebruikt om mobiele applicaties te maken, biedt Swift Playgrounds een platform voor experimenteren en creativiteit terwijl het de basisdefinities, termen, functies en aanwijzingen van codering leert.

Spelers kunnen hun eigen foto’s, afbeeldingen, geluiden en bestanden binnen het programma gebruiken om het uniek te maken voor hen, terwijl nieuwe coderingsuitdagingen regelmatig worden vrijgegeven om het te laten evolueren en veranderen.

Hopscotch

Platforms: iOS

Prijs: gratis

Meer informatie: iTunes

Met meer dan 10 miljoen downloads en meer dan 26 miljoen spellen gemaakt en geteld, is Hopscotch een platform voor kinderen om projecten te verkennen en te leren programmeren en hun eigen games te maken.

Gebruikers hebben ook de mogelijkheid om de projecten van andere mensen te bekijken en te spelen, tweaken of remixen, door inspiratie en samenwerking te bieden via de volledig gemodereerde community van Hopscotch.

De app heeft ook gedetailleerde video-tutorials waarin ze leren hoe ze populaire games kunnen maken, die steeds moeilijker worden naarmate ze een betere programmeur worden.

Move the Turtle

Platforms: iOS

Prijs: €3,99

Meer informatie: iTunes

Move The Turtle is een educatieve app voor de iPhone en iPad die kinderen de basis leert van het maken van computerprogramma’s door het gebruik van een vriendelijke Turtle.

Door het voltooien van taken leert jouw kind complexe activiteiten te plannen die zijn gemaakt van eenvoudige elementen, hoe eerder voltooid werk opnieuw te gebruiken en hoe afbeeldingen en geluid in de programmering kunnen worden gebruikt.

Je kind zal ook vertrouwd raken met de concepten van loops, procedures, variabelen en voorwaardelijke instructies terwijl een boeiend en interactief spel wordt gespeeld.

Mimo

Platforms: iOS

Prijzen: gratis

Meer informatie: iTunes

Mimo is een handig platform dat op een boeiende en interessante manier hapklare codeerlessen, -projecten en -uitdagingen biedt.

Met Mimo kan je kind leren coderen, websites bouwen, taken automatiseren, apps maken en meer.

Met dagelijkse doelen, strepen en prestatiebadges hebben kinderen het gevoel dat ze meer een spel spelen dan een educatieve les volgen.

Mimo beschikt ook over doorlopende extensies en updates, waardoor het een fris uiterlijk krijgt naarmate je kind vordert.

Lightbot

Platforms: Browser, iOS, Android

Prijzen: gratis (browser), €2,99 (iOS / Android)

Meer informatie: Website

Uitgelicht door Apple in meer dan 100 landen en winnaar van meerdere prijzen, is Lightbot een opwindend spel dat kinderen binnen enkele minuten verslaafd maakt aan coderen.

Gecategoriseerd als een programmeerpuzzelspel, vereist Lightbot dat de gebruiker een robot leidt om tegels op te lichten en verschillende niveaus met behulp van commando’s op te lossen, en dat terwijl hij een echt begrip van basis programmeerconcepten zoals procedures, loops en conditionals cultiveert.

Met 50 levels en 20 uitdagende sterren om te verzamelen, zullen kinderen het fantastisch vinden om te leren en te concurreren in deze game.

Middelbare school en hoger

Dan zijn er nog deze games voor kinderen die echt wat ouder worden en meer willen gaan snappen van coderen, misschien wel hun studiekeuze erop willen gaan baseren.

Codea

Platforms: iOS

Prijzen: gratis

Meer informatie: iTunes

Codea is een code-editor waarmee je games kunt maken en stimulansen kunt geven, waardoor je gedachten worden omgezet in interactieve creaties.

Codea is ontworpen voor oudere studenten en is een visuele code-editor waarmee je de code echt kunt aanraken om hem aan te passen of te bewerken.

codea online coderen
(bekijk meer afbeeldingen)

Gebouwd op de Lua-programmeertaal, kunnen kinderen hun code typen, op play drukken om het te bekijken en vervolgens ermee communiceren om te zien wat er gebeurt, inclusief de kleuren wijzigen, afbeeldingen toevoegen en de geluiden aanpassen.

Met Codea kun je ook delen in de community, zodat ze de projecten van andere kinderen kunnen bekijken en zich er door kunnen laten inspireren.

Code Combat

Platforms: browser

Prijzen: gratis

Meer informatie: Website

Gebouwd voor middelbare scholieren, is CodeCombat een platform voor studenten om computerwetenschap en programmeervaardigheden te leren terwijl ze door een stimulerend en echt spel spelen.

De manier waarop kinderen computerwetenschappen leren, is CodeCombat een uitstekende hulpbron voor zowel kinderen als ouders die weinig tot geen codeerervaring hebben en die een medium bieden dat een productieve strijd beloont die resulteert in succesvol leren.

Neergezet als een speluitdaging die interactie, ontdekking en vallen en opstaan ​​bevordert zodat kinderen zeker uren plezier zullen hebben terwijl ze dit uitzoeken.

DevKit

Platforms: iOS

Prijzen: gratis

Meer informatie: iTunes

DevKit is gelabeld als de enige mobiele app ter wereld waarmee gebruikers hun eigen apps kunnen ontwerpen, coderen, testen en exporteren vanaf hun apparaat.

Verkozen tot Best Educational App door de Best Mobile App Awards, DevKit biedt kinderen een manier om snel elk van hun pagina’s in een eenvoudige drag-and-drop-interface te ontwerpen.

Het eindresultaat? Een volledig functionele en app-store-ready app die ze echt kunnen uploaden.

Met gratis curriculuminhoud, zoals videozelfstudies, eBoeken, in-app assessments en PowerPoints, kan uw kind alles wat hij moet weten binnen de app leren.

Roblox

Platforms: Browser, iOS, Android

Prijzen: gratis

Meer informatie: Website

Roblox, erkend als een van de beste computerprogrammeringsgames voor kinderen op de markt, is een site voor het maken van games waarmee gebruikers hun eigen games kunnen ontwerpen en uploaden.

De site biedt scripttips en ontwerpelementen om vroege ontwerpers te helpen bij het maken en bijdragen aan games, maar geeft hen ook de mogelijkheid om zelf te ontwerpen.

Omdat sommige gameplay geavanceerd is en veel spellen wapens bevatten, wordt aanbevolen dat alleen kinderen ouder dan 13 de game spelen.

Conclusie

Ongeacht de leeftijd van je kind of student, coderen is een vaardigheid die hen de rest van hun leven ten goede zal komen.

Door het concept te introduceren en te oefenen in vermakelijke spellen, zullen ze zeker het leren zien als een traktatie in plaats van huiswerk.

Met onze lijst van topcoderingsspellen voor kinderen is je jonge ingenieur onderweg naar een leven lang leren.

[wl_faceted_search]

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.