17 beste robot speelgoed: Getest op leeftijd, educatie en coolheid

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Leukste robot speelgoed

Speelgoed robots zijn zijn meer dan alleen die speeltjes die heen en weer waggelden en hun armpjes vooruit staken. Het zijn slimme apparaten geworden die je kind veel kunnen leren over oorzaak en gevolg en programmeren.

Een studie in 2010 van Penados, A., Gielen, M., Stappers, P., & Jongert, T. (2010) concludeerde dat kinderen van 4 tot 8 jaar oud de functies van interactief robot speelgoed al goed konden begrijpen en je er zelfs fysieke activiteit mee kunt stimuleren.

Klein, T., Gelderblom, G., Witte, L., & Vanstipelen, S. ontdekten in hun studie in 2011 dat robots het spel van kinderen met ontwikkelingsproblemen kan verrijken.

Voor de meeste kinderen die willen beginnen met een robot, raad ik deze Wonder Workshop Dash aan, zeker vanaf 6 jaar tot een jaar of 8, hoewel hij ook later nog leuk is. Een prijzen winnend ontwerp en heel leuk om verschillende uitdagingen aan te leren.

In onderstaande lijst zijn meer opties voor verschillende leeftijdscategorieën en speelthema’s.

Overall beste interactieve speelgoed robot

Wonder WorkshopDash

Gebruik de gratis Apple-, Android- of Kindle Fire-apps om te programmeren in een leuke ‘Quest-modus’ die kleurrijk en boeiend is, een geweldige kennismaking met coderen voor kinderen vanaf zes jaar oud.

9.1
Toy score
Product image

Beste robot dier

Gear2PlayFisca de Dansende Hond

Deze intelligente robotische hond biedt een scala aan leuke functies die kinderen van deze leeftijdsgroep zeker zullen boeien.

7.7
Toy score
Product image

Beste educatieve codeer robot voor 9 tot 11 jaar

MakeblockmBot

Robot zelfs aan te passen met Makeblock-extensies en lego’s terwijl ze zich ontwikkelen in het Arduino open source-ecosysteem, zodat ze de robot van hun dromen kunnen maken!

9.0
Toy score
Product image

Beste remote control robotische auto

HuntexRC Transformation Politiewagen

Met deze Huntex maak je je kind twee keer zo blij. Met slechts een druk op de knop maak je de transformatie een feit.

7.8
Toy score
Product image

Beste robot dinosaurus

EnginoBouwpakket Paleontologie – Leer Over Dinosaurussen

Het bouwpakket stelt kinderen in staat om diep in de wereld van prehistorische wezens te duiken en te ontdekken hoe ze leefden, rondzwierven en de aarde regeerden.

8.4
Toy score
Product image

Beste bal codeer robot voor buiten

SpheroBolt

Gemakkelijk te besturen met behulp van de app, die eigenlijk zo simpel werkt als een game-controller. En er zit altijd een helpmenu in de app om je weer te laten zien hoe je de tricks ook alweer deed.

8.4
Toy score
Product image

Beste kleine robot actiefiguur

TransformersRise of The Beasts Optimus Primal & Skullcruncher

Het komt met twee figuren, Optimus Primal en Skullcruncher, die kunnen worden omgevormd van robots naar beesten en vice versa.

8.5
Toy score
Product image

Beste robot speelgoed voor 3-jarigen

SmartmaxRoboflex Plus

De flexibele buizen met magneten aan het uiteinde maken het uitzonderlijk speelgoed, in plaats van alleen maar leuk.

8.7
Toy score
Product image

Beste eerste robot codeer speelgoed voor 4-jarigen

Learning ResourcesCode & Go Muis

Richt zich op het ontwikkelen van kritisch denken, programmeervaardigheden en probleemoplossend vermogen bij kinderen van 3 en 4 jaar oud.

7.7
Toy score
Product image

Beste schattige robot speelgoed paard

VTechSmart Friends Twinkle the Magical Unicorn

Wanneer Femke Fee of een ander vriendje op één van de twee Magic Points gaat zitten begint Twinkel plotseling te bewegen met haar hoofd en ook te lopen.

8.1
Toy score
Product image

Beste codeer robot voor 5 en 6 jaar

Learning ResourcesBotley 2.0 Activity Set

Met deze robot kunnen kinderen vanaf 4 jaar oud leren coderen door middel van 100% schermvrij spelen met meerdere manieren om te programmeren.

8.4
Toy score
Product image

Beste vechtende robots

SilverlitRobo Kombat Duo Set

Je kunt met zijn tweeën vechten door ieder een controller te pakken, of je kunt in je eentje battlen zodat de andere robot zichzelf gaat verdedigen met AI.

6.3
Toy score
Product image

Beste robot die lijnen volgt

N/CInductieve Tracer Bot

Met elke zwarte stift kun je namelijk een lijn trekken zoals je zelf wilt, en zo een patroon maken die de tracer bot zal blijven volgen.

6.3
Toy score
Product image

Beste codeer robot voor 11 en 12 jaar

Snap CircuitsTeach Tech Mech 5

Deze STEM-robot op instapniveau kan gooien, tillen, schoppen, tekenen en nog veel meer, simpelweg door de programmeerknoppen op het programmeerwiel te bevestigen.

8.4
Toy score
Product image

Beste robot speelgoed met AI

MikoMiko 3 Programmeerbare STEM Robot

Deze slimme robot gaat verder dan traditioneel speelgoed en biedt een unieke mix van educatieve inhoud en vermaak.

8.9
Toy score
Product image

Beste grote en hoge speelgoed robot

PlayskoolMega Mighties Bumblebee

Deze 10-inch (25 cm) Bumblebee is een ware eyecatcher. Het is duidelijk dat de nadruk ligt op duurzaamheid en grootte, perfect voor kleine handen en actief speelplezier.

8.5
Toy score
Product image

Beste houten speelgoed robot

AreawareCubebot Micro Puzzel

Te gebruiken als puzzel, fidget speelgoed en robot, dit maakt dit speelgoed enorm veelzijdig. Daarnaast is het ook nog leuk als kamer decoratie.

8.5
Toy score
Product image

In verschillende categorieën heb ik de beste robotselectie voor je gemaakt van 17 opties, van leukste basis-functies tot de beste persoonlijkheid en de meest uitgebreide educatieve functies.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

#1 Wonder Workshop Dash – Overall beste interactieve speelgoed robot

Overall beste interactieve speelgoed robot
Wonder Workshop Dash
Product image
9.1
Toy score
Educatief
4.8
Herspeelbaar
4.6
Duurzaamheid
4.2
Beste voor
 • Stevig gebouwd
 • Erg educatief op het gebied van programmeren
 • Winnaar van de “Best Toy Award”
Minder goed
 • Programmeren met app kan een nadeel zijn voor doelgroep vanaf 6 jaar (schermtijd, toezicht)

Dash is een kleurrijke robot die is ontworpen om coderen leuk te maken zonder de typische frustraties van het bouwen en programmeren van een robot.

Winnaar van de “Best Toy Award”, Dash is klaar om direct uit de doos mee te spelen, reageert op je stem en rolt meteen na opening door de woonkamer.

Hoewel Dash klaar is om een ​​aantal opdrachten te herkennen en kan worden gebruikt in spellen zoals hete aardappel, is het echt leuk om het te programmeren voor honderden andere activiteiten.

Gebruik de gratis Apple-, Android- of Kindle Fire-apps om te programmeren in een leuke ‘Quest-modus’ die kleurrijk en boeiend is, een geweldige kennismaking met coderen voor kinderen vanaf zes jaar oud.

Hier is een eerste overview van wat hij kan doen:

Met een druk op de knop kan hij zo uit de doos al zijn omgeving verkennen. Hij ziet zelf waar hij wel heen kan gaan en waar niet.

Hij ziet vanzelf waar de randen zijn van een tafel of kamer, hoewel de tafel soms voor uitdagingen kan zorgen en hij eraf kan vallen.

Dash kan worden geprogrammeerd om een ​​racebaan te volgen, dansen, oplichten, geluiden maken, steekspelen of allerlei andere spellen spelen.

Eigenlijk heel gemakkelijk met Blockly, een app op je telefoon of kindertablet om zo een patroon te maken voor Dash om te volgen.

Dit is de beste overall robot vanwege de vele mogelijkheden en gemakkelijke functies zo recht uit de doos zonder echt te programmeren.

Je kinderen ontgrendelen nieuwe vaardigheden, des te meer programmeeropdrachten ze maken, met behulp van een beloningssysteem om ze gemotiveerd en betrokken te houden.

Dash-robots spelen goed samen, dus je kinderen en hun vrienden kunnen zelfs samen missies voltooien.

Deze robot is goed gebouwd, eindeloos vermakelijk en eigenlijk leuk om te programmeren.

#2 Gear2Play Fisca de Dansende Hond – Beste robot dier

Beste robot dier
Gear2Play Fisca de Dansende Hond
Product image
7.7
Toy score
Educatief
3.6
Herspeelbaar
4.1
Duurzaamheid
3.9
Beste voor
 • Met functies zoals voice control en aanrakingsinteractie kunnen kinderen de hond laten bewegen, geluiden maken en reageren op hun aanraking
 • Mogelijkheid om aangepaste acties te programmeren is een goede basis educatieve toevoeging
Minder goed
 • Beperkte Batterijduur
 • Mogelijk Beperkte Duurzaamheid:

Als ouder van een nieuwsgierige 6-jarige, was ik op zoek naar interactief en cool speelgoed dat aansluit bij de ontwikkeling van mijn kind. De Fisca de Dansende Hond bleek een fantastische keuze te zijn! Deze intelligente robotische hond biedt een scala aan leuke functies die kinderen van deze leeftijdsgroep zeker zullen boeien.

De Fisca de Dansende Hond heeft een aantal opvallende voordelen:

 1. Interactieve Vriendelijkheid: Mijn kind genoot enorm van de interactie met deze schattige robot. Door de kin van de hond aan te raken, reageerde hij met speelse bewegingen en geluiden. Dit creëerde een geweldige gezel voor mijn kind, wat vooral leuk is voor momenten waarop er behoefte is aan een speelkameraadje.
 2. Leerzaam Programmeerplezier: Ik waardeerde het feit dat mijn kind met de Fisca de Dansende Hond kon experimenteren door aangepaste acties te programmeren. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit, maar ook hun begrip van oorzaak en gevolg.
 3. Vermaak in Beweging: De dans- en muziekfuncties van de hond zorgden ervoor dat mijn kind zich actief en vermaakt voelde. De hond heeft drie dansen met muziek, waardoor mijn kind enthousiast meedanste en nog meer plezier beleefde aan het spelen.

Deze slimme hond past perfect bij de ontwikkeling van 6-jarigen. Het biedt niet alleen vermaak, maar ook educatieve elementen, zoals programmeerbaarheid en interactie. Het hoogwaardige materiaal zorgde ervoor dat ik me geen zorgen hoefde te maken over de veiligheid van mijn kind terwijl hij speelde.

#3 Makeblock mBot – Beste educatieve codeer robot voor 9 tot 11 jaar

Beste educatieve codeer robot voor 9 tot 11 jaar
Makeblock mBot
Product image
9.0
Toy score
Speelwaarde
4.6
Prijs/ kwaliteit
4.5
Herspeelbaar
4.6
Beste voor
 • 3 STEM-fundamentals in 1 (programmeren, elektronica en robotica)
 • Goede prijs educatie verhouding
Minder goed
 • Onderdelen zijn fragiel
 • Wordt pas echt leuk bij meer uitbreidingen
 • Vanaf: 8 jaar
 • Beste: 9 – 11 jaar
 • Tot: 12 jaar
 • Materiaal: Metaal
 • Thema: Technologie en wetenschap, Robot
 • Speelmodus: Solo
 • Prijs op moment van schrijven: € 149 – $ 79,99
 • Duurzaamheid: Geen
 • Leerdoel: STEM/ STEAM, Coderen
 • Opslag: Compact
 • Veiligheidsonderdelen: Geen
 • Speeltijd: Verlengd (30+ min)
 • Gender inclusiviteit: Genderneutraal

De mBot Robot is een educatieve beginnersset die bedoeld is om kinderen kennis te laten maken met STEM-fundamentals zoals programmeren, elektronica en robotica. Programmeren wordt gevoed door Makeblock-software Scratch 2.0, waarmee kinderen een drag-and-drop grafisch programmeerplatform krijgen om een ​​verscheidenheid aan robotfuncties te dicteren. Het systeem is daardoor wel heel erg flexibel en het meest educatieve van elk van de robots hier.

Assemblagedelen zijn duidelijk in elkaar te zetten, maar zorgen voor een dieper niveau van creativiteit en denkvermogen om samen met je slimme 10-jarige te doen. Het gebruiksgemak lijdt er wel wat onder, maar dat wordt in speelwaarde goed gemaakt met een open einde platform.

De kernrobot is een simpel voertuig met twee wielen en een schattig lachend gezicht dat bestuurd wordt via een app. Je kunt kiezen voor simpele spelletjes, zoals ballon barsten of voetbal en sumo – elk vereist leuke programmeerdoelen. Kinderen kunnen de robot zelfs aanpassen met Makeblock-extensies en LEGO’s terwijl ze zich ontwikkelen in het Arduino open source-ecosysteem, zodat ze de robot van hun dromen kunnen maken! Dit maakt het erg veelzijdig en geeft een grote herspeelbaarheid.

mBot is winnaar van meerdere prijzen, zoals de Edison Gold Award, IDEA Gold Award en CES Design Award.

#4 Huntex RC Transformation Politiewagen – Beste remote control robotische auto

Beste remote control robotische auto
Huntex RC Transformation Politiewagen
Product image
7.8
Toy score
Speelwaarde
4.2
Herspeelbaarheid
3.9
Duurzaamheid
3.6
Beste voor
 • Aardige tijd om te rijden (40 minuten)
 • Auto en robot in één
Minder goed
 • Bestand tegen vallen maar verder niet erg stevig

Een blauwwitte Lamborghini politie-auto die in een robot kan transformeren (en vice versa)? WOW!

Met deze Huntex maak je je kind twee keer zo blij. Met slechts een druk op de knop maak je de transformatie een feit.

Zowel de auto als de robot kunnen zich in alle richtingen bewegen. De auto heeft vier soepele wielen en kan 360 graden draaien in zowel de robot vorm als de auto.

Het kunststoffen speelgoed is voorzien van coole verlichting en realistische motor geluiden.

Inhoud speelgoed pakket:

 • Huntex transformerende auto/robot
 • Afstandsbediening
 • 2 AA batterijen voor afstandsbediening
 • 2 Oplaadbare batterijen voor auto/robot
 • Oplader
 • Handleiding

Er worden batterijen meegeleverd en de levensduur van deze batterijen betreft 40 minuten. Opladen kost ongeveer een uur.

De aanbevolen leeftijd voor dit speelgoed is 4 tot 12 jaar en de maximale snelheid van de auto is 10 km/u. De maximale bedieningsafstand is 10 meter.

Het speelgoed is sterk en bestand tegen vallen, en absoluut veilig voor kinderen. De afmeting van deze robot/auto betreft 24 x 9,5 x 7,5 cm (l x b x h).

De auto accu is oplaadbaar door middel van de USB oplaadkabel. Met het speelgoed kan zowel binnen als buiten worden gespeeld!

Kenmerken:

 • Robot en auto in 1
 • Met verlichting en realistische geluiden
 • Met batterijen
 • Levensduur batterijen: 40 minuten
 • Oplaadtijd batterijen: 1 uur
 • Voor kinderen van 4 tot 12 jaar
 • Maximale snelheid: 10 km/u
 • Maximale bedieningsafstand: 10 meter
 • Voor binnen en buiten
 • Afmeting (l x b x h): 24 x 9,5 x 7,5 cm
 • Kunststof

#5 Engino Bouwpakket Paleontologie – Leer Over Dinosaurussen – Beste robot dinosaurus

Beste robot dinosaurus
Engino Bouwpakket Paleontologie – Leer Over Dinosaurussen
Product image
8.4
Toy score
Educatief
4.7
Herspeelbaar
4.1
Duurzaamheid
3.8
Beste voor
 • Leren over prehistorische wezens, bouwen en techniek
 • Gemotoriseerde componenten
Minder goed
 • Motor is een zwakke plek

Als liefhebber van paleontologie en STEM-onderwijs was ik erg enthousiast toen ik het Engino Bouwpakket Paleontologie ontdekte. Het bouwpakket stelt kinderen in staat om diep in de wereld van prehistorische wezens te duiken en te ontdekken hoe ze leefden, rondzwierven en de aarde regeerden. Ik heb dit kit samen met mijn kind gebouwd en we hebben er veel plezier aan beleefd.

Een van de beste aspecten van dit bouwpakket is dat het kinderen stimuleert om probleemoplossende vaardigheden, kritisch denken en engineeringvaardigheden te ontwikkelen. Terwijl ze elk model bouwen, worden ze uitgedaagd om na te denken over constructie en ontwerp, en om de motoronderdelen te gebruiken om de modellen tot leven te brengen. Het is geweldig om te zien hoe de dinosaurussen bewegen en interageren met hun omgeving.

Wat ik vooral leuk vond aan dit bouwpakket is dat het niet alleen bouwen en spelen is. Het wordt geleverd met 11 pagina’s theorie en feiten, vergezeld van leuke experimenten om de nieuw verworven kennis te testen. Bovendien is er een quizsectie inbegrepen om het begrip van de kinderen te testen. Het bouwpakket biedt dus een educatieve ervaring en stimuleert de nieuwsgierigheid van kinderen.

Een ander hoogtepunt van dit bouwpakket is de bijbehorende 3D-app. Deze cutting-edge, interactieve app stelt kinderen in staat om virtueel in de realiteit te bouwen. De app bevat gedetailleerde instructies voor nog eens 3 bouwprojecten. Het is geweldig om te zien hoe de instructies in 3D kunnen worden gedraaid, waardoor je het bouwproces vanuit alle hoeken kunt bekijken. Dit maakt het vooral handig bij meer complexe ontwerpen.

Ik waardeer ook de kwaliteit van de componenten. Engino heeft bekroonde componenten ontworpen die complexe wetenschappelijke concepten op een duidelijke manier uitleggen. De stevigheid en duurzaamheid van de stukken maken ze geschikt voor langdurig gebruik.

#6 Sphero Bolt – Beste bal codeer robot voor buiten

Beste bal codeer robot voor buiten
Sphero Bolt
Product image
8.4
Toy score
Educatief
3.5
Herspeelbaar
4.2
Duurzaamheid
4.9
Beste voor
 • Stevige robot
 • Stimuleert buitenspelen
Minder goed
 • Educatiever dan een RC auto, maar een stuk minder dan andere robots
 • Kan wat tijd en begeleiding vergen om de volledige mogelijkheden te benutten

Ik ben echt onder de indruk van de Sphero BOLT, de programmeerbare robotbal die speciaal is ontworpen voor buiten. Het biedt eindeloze mogelijkheden om creatief te zijn, plezier te hebben en tegelijkertijd te leren. Als ouder ben ik dolblij met de geavanceerde functies en de educatieve waarde die deze robot biedt.

De Sphero BOLT heeft een stevige, waterdichte plastic behuizing die de binnenkant elektronica beschermt, waardoor het bestand is tegen avonturen in het water. Het draadloos, inductief opladen zorgt ervoor dat er geen oplaadpoorten zijn waar vloeistof in kan komen, wat een geruststellende gedachte is.

De robot is uitgerust met geavanceerde sensoren, zoals een kompas, lichtsensor, gyroscoop, versnellingsmeter, motor-encoders en infraroodcommunicatie. Daarnaast heeft hij een opvallende en geanimeerde LED-matrix die kinderen aantrekt en hun creativiteit prikkelt. Met de gratis Sphero Edu-app kun je eenvoudig spellen maken en aanpassen, de BOLT programmeren door te tekenen op het scherm, blokjes te slepen en neer te zetten, of JavaScript te schrijven.

Wat ik zo geweldig vind aan de Sphero BOLT is dat het meer is dan alleen een robot. Het is een krachtig leermiddel waarmee kinderen op een leuke en interactieve manier kunnen leren programmeren. Het stimuleert hun creativiteit en helpt hen essentiële vaardigheden te ontwikkelen, zoals probleemoplossend denken en samenwerken.

De duurzame, krasbestendige behuizing zorgt ervoor dat de robot bestand is tegen ruw spel en ongelukjes. Met een inductieve oplaadtechnologie biedt de BOLT tot wel 4 uur speeltijd na slechts 6 uur opladen. Ik waardeer ook de Bluetooth Smart-verbinding, waarmee ik de commando’s en creaties op mijn telefoon kan zien en de interactie met de robot kan ervaren.

#7 Transformers Rise of The Beasts Optimus Primal & Skullcruncher – Beste kleine robot actiefiguur

Beste kleine robot actiefiguur
Transformers Rise of The Beasts Optimus Primal & Skullcruncher
Product image
8.5
Toy score
Speelwaarde
4.4
Herspeelbaar
4.3
Duurzaamheid
4.1
Beste voor
 • Creatieve speelmogelijkheden
 • Compatibel met andere Beast Alliance figuren
Minder goed
 • Transformeren kan voor jongere kinderen mogelijk ingewikkeld zijn

Ik was op zoek naar een leuk speelgoed voor mijn 4-jarige en kwam de Transformers Optimus Primal tegen. Dit is echt een geweldig speelgoed voor kinderen van die leeftijd!

Het komt met twee figuren, Optimus Primal en Skullcruncher, die kunnen worden omgevormd van robots naar beesten en vice versa.

Het is geweldig om te zien hoe mijn zoon zijn vaardigheden verbetert, terwijl hij de figuren in elkaar zet en ze transformeert. Het is een geweldige manier om zijn fijne motoriek te ontwikkelen en zijn probleemoplossend vermogen te stimuleren.

Transformers Rise of The Beasts Optimus Primal & Skullcruncher transformed

Wat ik ook leuk vind aan dit speelgoed is dat het lang meegaat. Het is zeer goed gemaakt van duurzaam plastic en kan tegen een stootje. Ik las ook enkele recensies van andere ouders die zeiden dat hun kinderen er al maandenlang mee speelden en dat het nog steeds in goede staat was.

Eigenlijk het meeste geschikt vanaf 6 jaar maar 4-jarigen kunnen er al perfect mee spelen en zo kan deze set ook meegroeien.

#8 Smartmax Roboflex Plus – Beste robot speelgoed voor 3-jarigen

Beste robot speelgoed voor 3-jarigen
Smartmax Roboflex Plus
Product image
8.7
Toy score
Magneet
3.9
Herspeelbaar
4.7
Duurzaamheid
4.5
Beste voor
 • Flexibele buizen maken het uitzonderlijk leuk
 • Veel creaties mogelijk
Minder goed
 • Magneten hadden iets sterker gekund

De mogelijkheden zijn eindeloos met deze set, helemaal wanneer je het combineert met andere staven sets van Smartmax.

Dat maakt dit de beste magnetische robots set. Je hebt een gewone versie en een plus versie die iets groter is.

Met beide kun je uit de voeten, hoewel de meeste ouders zeggen dat ze hadden gewild gelijk voor de plus versie te gaan omdat hun kind het zo leuk vindt.

De magneten zijn goed, maar misschien nét niet goed genoeg. Het bouwaspect bij deze set is het leukste.

Het ermee spelen is lastig doordat de onderdelen er snel af kunnen vallen, vooral bij de gekste creaties.

De flexibele armen kunnen worden gevouwen om ze groter of kleiner te maken, waardoor kinderen eindeloze mogelijkheden hebben om hun constructies aan te passen en te experimenteren.

Deze eigenschap stimuleert de creativiteit en probleemoplossende vaardigheden van kinderen, omdat ze steeds nieuwe manieren kunnen bedenken om de stukken te gebruiken.

Smartmax Roboflex flexibele armen

Toch maakt dat vaak niet uit want dan klikken ze het er gewoon weer aan, en het is zelfs af en toe onderdeel van het spel geworden.

De flexibele buizen met magneten aan het uiteinde maken het uitzonderlijk speelgoed, in plaats van alleen maar leuk.

#9 Learning Resources Code & Go Muis – Beste eerste robot codeer speelgoed voor 4-jarigen

Beste eerste robot codeer speelgoed voor 4-jarigen
Learning Resources Code & Go Muis
Product image
7.7
Toy score
Speelwaarde
4.1
Prijs/ kwaliteit
3.6
Herspeelbaar
3.8
Beste voor
 • Geweldige manier gevonden om programmeren leuk te maken voor peuters
 • Veel fysiek en weinig scherm
Minder goed
 • Na kleuter groeien ze er al snel uit
 • Vanaf: 3 jaar
 • Beste: 4 – 5 jaar
 • Tot: 6 jaar
 • Materiaal: Plastic
 • Thema: Spellen en puzzels, Robot
 • Speelmodus: Coöperatief
 • Prijs op moment van schrijven: € 73,49 – $ 32,19
 • Duurzaamheid: Geen
 • Leerdoel: Cognitieve ontwikkeling, Coderen
 • Opslag: Normaal
 • Veiligheidsonderdelen: Geen
 • Speeltijd: Langer (10 – 30 min)
 • Gender inclusiviteit: Genderneutraal

Speelwaarde: gebruiksgemak, mate van open einde, verbeelding, sociale interactie, interactiviteit, veelzijdigheid, esthetiek, mogelijkheid om te combineren, draagbaarheid, levensduur, duurzaamheid, veiligheid, materialen. Educatief: +onderscheidingen en educatieve waarde

De educatieve waarde is erg hoog waarbij het speelgoed zich richt op het ontwikkelen van kritisch denken, programmeervaardigheden en probleemoplossend vermogen bij kinderen van 3 en 4 jaar oud.

De speelwaarde is ook erg hoog door de interactiviteit, de mate van open einde en hoe het thema spreekt tot de verbeelding (de muis moet zijn kaas zien te pakken). Het had wat hoger kunnen zijn als het gebruiksgemak iets beter was geweest, want het coderen kan lastig zijn.

De herspeelbaarheid is ook iets lager uitgevallen, met name omdat je er maar één soort spel mee kunt doen en het volledig op zichzelf moet staan om telkens weer gepakt te worden. Je kunt het lastig combineren met ander speelgoed. De activiteitengids met praktische introductie tot programmeerconcepten samen met de 16 doolhofroosters, 22 doolhofmuren en 3 tunnels, maken het gelukkig interessanter, waardoor er eindeloze mogelijkheden zijn om doolhoven te maken.

Het speelgoed is aardig stevig en goed in elkaar gezet, met alleen de wieltjes van de muis als een kleine zwakke plek. Dit is geen speelgoed om zelf mee te gaan rijden, maar perfect voor een rustig educatief moment.

#10 VTech Smart Friends Twinkle the Magical Unicorn – Beste schattige robot speelgoed paard

Beste schattige robot speelgoed paard
VTech Smart Friends Twinkle the Magical Unicorn
Product image
8.1
Toy score
Speelwaarde
4.2
Herspeelbaarheid
4.1
Duurzaamheid
3.9
Beste voor
 • Interactief paard/ eenhoorn met leuke functies
 • Kan bewegen en geluiden maken
Minder goed
 • Ze groeien er al vrij snel uit

Beleef een mooi avontuur met Twinkel, VTech Vrolijke Vriendjes Magisch Koninkrijk Eenhoorn van Femke Fee!

Wanneer Femke Fee of een ander vriendje op één van de twee Magic Points gaat zitten begint Twinkel plotseling te bewegen met haar hoofd en ook te lopen.

Je kind kan met Twinkel communiceren door op de hart-toets drukken zodat ze grappige geluidjes maakt en er leuke melodietjes klinken.

Twinkel’s hoorn kan knipperen én ook nog van kleur veranderen. Ze kent maar liefst zes melodietjes en kan wel drie liedjes zingen.

Het paardje is geschikt voor kids vanaf een jaar, het gaat hier om een stevig en duurzaam product. De vriendjes en Femke Fee zijn los verkrijgbaar.

#11 Learning Resources Botley 2.0 Activity Set – Beste codeer robot voor 5 en 6 jaar

Beste codeer robot voor 5 en 6 jaar
Learning Resources Botley 2.0 Activity Set
Product image
8.4
Toy score
Speelwaarde
4.4
Prijs/ kwaliteit
3.5
Herspeelbaar
4.5
Beste voor
 • Verschillende interactiemogelijkheden en kan worden getransformeerd in verschillende objecten
 • Schermvrij spelen
Minder goed
 • Beperkte accessoires
 • Afstandsbediening werkt niet altijd even goed
 • Vanaf: 4 jaar
 • Beste: 5 – 6 jaar
 • Tot: 7 jaar
 • Materiaal: Plastic
 • Thema: Spellen en puzzels, Robot
 • Speelmodus: Coöperatief
 • Prijs op moment van schrijven: € 97,40 – $ 75,19
 • Duurzaamheid: Geen
 • Leerdoel: STEM/ STEAM, Coderen
 • Opslag: Normaal
 • Veiligheidsonderdelen: Geen
 • Speeltijd: Verlengd (30+ min)
 • Gender inclusiviteit: Gender stereotyperend

De Botley 2.0 heeft meerdere manieren om te programmeren en hiervan te leren. Programmeren doe je met behulp van de bijgeleverde controller en zo kan het kind sequenties leren en zelfs beginnen met het leren van loops.

Botley leert dus niet daadwerkelijk coderen, het programmeren gebeurt immers op een controller, maar ze leren wel de basisvaardigheden van het denken als een programmeur, en is daarom ook een robot voor 5 tot en met 7 jaar.

Met de 78-delige activiteitenset kunnen jonge programmeurs coderingsreeksen van maximaal 150 stappen bouwen.

De Botley 2.0 helpt kinderen niet alleen bij het leren van coderen, maar stimuleert ook belangrijke STEM-vaardigheden, zoals wetenschap, technologie, techniek en wiskunde door alles goed te tellen en uit te meten. En zelfs de lichtsensor die Botley laat oplichten in het donker is educatief, maar ook gewoon leuk.

Mijn zoon legt de Botley coding kaarten op de vloer

Er gebeurt hier heel veel en dat is goed voor de veelzijdigheid. Je kunt er werkelijk van alles mee en dat maakt hem ook gemakkelijk te combineren met ander speelgoed zoals Duplo wat je nog hebt liggen of om iets te bouwen van magneet tegels waar hij doorheen moet zonder het om te gooien.

Botley was erg leuk om mee te spelen, maar de speelwaarde had hoger kunnen zijn als het gebruiksgemak beter was geweest. Mijn zoon is nu 5 jaar en het geduld opbrengen om er goed mee te spelen is soms al lastig. Ik denk ook dat ermee spelen jonger dan 5 jaar een uitdaging zal zijn. De speelwaarde is alsnog erg hoog door de enorme interactiviteit, van het coderen tot geheime cheat codes.

Botley 2.0 heeft zelf ook meerdere onderscheidingen gewonnen, waaronder de Innovative Toy of the Year, Best of CES van Reuters en Best Toy of the Year 2018 van Parents magazine.

#12 Silverlit Robo Kombat Duo Set – Beste vechtende robots

Beste vechtende robots
Silverlit Robo Kombat Duo Set
Product image
6.3
Toy score
Educatief
1.3
Herspeelbaar
4.1
Duurzaamheid
4.1
Beste voor
 • Stevige robots kunnen tegen een stootje
 • AI functie is leuk voor als je in je eentje bent
Minder goed
 • Helemaal niet educatief
 • Lastig om elkaar te raken

Ik heb een beetje een haat liefde verhouding met deze robots. 

 • Aan de ene kant is het gewoon leuk vermaak en lekker bashen voor een relatief lage prijs waarbij je twee robots krijgt
 • Aan de andere kant zijn ze niet heel erg slim en is het uiteindelijk meer gewoon beuken dan strategie

Maar misschien moet je er ook niet teveel robot-achtig gedrag van verwachten.

Toch wilde ik ze op de lijst zetten vanwege de AI die Silverlit erin heeft gestopt. Dat betekent dat je in je eentje kunt spelen terwijl de andere robot zich vanzelf verdedigt met behulp van AI.

Je kunt dus lekker met zijn tweeën vechten door ieder een controller op te pakken, of je kunt in je eentje battlen door maar één van de twee bijgeleverde controllers te gebruiken zodat de andere robot zichzelf gaat verdedigen.

Een klein nadeel is dat ze vaak over elkaar heen slaan.

Misschien is het expres zo gemaakt om het gevecht wat langer te laten duren en je moet dan ook goed timen wanneer de ander slaat.

Maar….je kunt best wat rake klappen uit delen, en dat maakt het een leuke speelsets voor kinderen die even wat kwijt moeten zullen we maar zeggen.

Maar al met al moet je er niet teveel AI van verwachten en niet al te veel robot slimheid.

#13 N/C Inductieve Tracer Bot – Beste robot die lijnen volgt

Beste robot die lijnen volgt
N/C Inductieve Tracer Bot
Product image
6.3
Toy score
Educatief
2.1
Herspeelbaar
3.9
Duurzaamheid
3.5
Beste voor
 • Leuk om zelf iets te tekenen waar hij over kan rijden
 • Goed te combineren met ander speelgoed
Minder goed
 • Niet heel educatief
 • Niet erg stevig (maar wat wil je voor deze prijs)

Een tracer robot is ook een geweldig leuk speelgoed voor wat kleinere kinderen. Mijn zoon zit bijvoorbeeld net tussen de Lego en Duplo in, en wil nog vaak met Duplo blokken bouwen.

Nu met zo’n tracer bot heeft hij weer een leuke reden om ze weer eens uit de kast te halen, en wel om obstakels en tunnels te bouwen zodat de tracer robot eronder door kan.

Een tracer bot is een robot die de grond scant op lijnen. Zodra hij er eentje vindt zal hij die lijn blijven volgen, zoals in het plaatje hierboven.

Bij deze set krijg je er een grondplaat bij, hoewel die wat klein is, maar dat zorgt ervoor dat je gelijk door hebt hoe hij kan werken.

Met elke zwarte stift kun je namelijk een lijn trekken zoals je zelf wilt, en zo een patroon maken die de tracer bot zal blijven volgen.

Wij hadden deze voor het eerst gezien bij Youtube filmpjes over hamster mazes, en dit model komt in ieder geval voor als robot baas bij Major Hamster in meerdere filmpjes die ze hebben gemaakt.

Wij vroegen ons af hoe dat nu precies werkte, en het is een sensor die dikke lijnen detecteert op basis van inductie:

Beste tracing robot onderkant

Nu is het een geweldige aanvulling geworden op de speelgoed koffer van onze zoon, en lekker klein dus hij kon mee als cadeautje op reis.

#14 Snap Circuits Teach Tech Mech 5 – Beste codeer robot voor 11 en 12 jaar

Beste codeer robot voor 11 en 12 jaar
Snap Circuits Teach Tech Mech 5
Product image
8.4
Toy score
Educatief
4.8
Herspeelbaar
3.9
Duurzaamheid
3.9
Beste voor
 • Leren coderen en robot programmeren zonder scherm
 • Bouwkit is ook leuk om in elkaar te zetten
Minder goed
 • Kan snel repetitief worden

De Snap Circuits Teach Tech Mech 5 is een unieke mechanische programmeerbare robot die is ontworpen om jonge ingenieurs te inspireren om meer te leren over mechanische techniek en basisprincipes van codering. Deze STEM-robot op instapniveau kan gooien, tillen, schoppen, tekenen en nog veel meer, simpelweg door de programmeerknoppen op het programmeerwiel te bevestigen.

Ik heb persoonlijk ervaren dat de Mech 5 een geweldige educatieve tool is. Het bouwen van de robot was een leuke en boeiende activiteit, en het proces gaf me inzicht in de werking van mechanische systemen. Het is een geweldige manier om kinderen te laten leren door te doen.

Uit de reviews blijkt dat de Mech 5 over het algemeen goed wordt ontvangen. Veel mensen waarderen de educatieve waarde en het feit dat het geen schermgebruik vereist. Sommige gebruikers vonden het bouwen van de robot een uitdaging, maar het resultaat was de moeite waard. Er wordt opgemerkt dat de programmeermogelijkheden enigszins beperkt zijn, omdat de code elke keer hetzelfde is wanneer het wiel rondgaat, maar dit is bedoeld om kinderen de basisprincipes van codering te leren.

Een ander positief punt dat wordt genoemd, is de klantenservice van de fabrikant. Sommige gebruikers hadden problemen met onderdelen, zoals gebroken wielen, maar de fabrikant reageerde snel en stuurde vervangende onderdelen.

Een negatief punt dat naar voren komt, is dat het bouwen van de robot tijdrovend kan zijn en dat het nodig kan zijn om de plastic onderdelen voorzichtig uit elkaar te halen voordat je begint. Sommige mensen vonden dit frustrerend en merkten op dat het misschien niet zo geschikt is voor jongere kinderen zonder volwassen hulp.

Over het algemeen vind ik de Snap Circuits Teach Tech Mech 5 een uitstekend educatief speelgoed. Het biedt kinderen de mogelijkheid om te leren over mechanische engineering en basisprincipes van codering op een leuke en interactieve manier. Hoewel het bouwproces wat tijd en geduld kan vergen, zijn de resultaten de moeite waard. Ik zou dit zeker aanraden als een activiteit zonder schermgebruik voor kinderen van 10 jaar en ouder die geïnteresseerd zijn in techniek en codering.

#15 Miko 3 Programmeerbare STEM Robot – Beste robot speelgoed met AI

Beste robot speelgoed met AI
Miko Miko 3 Programmeerbare STEM Robot
Product image
8.9
Toy score
Educatief
4.5
Herspeelbaar
4.5
Duurzaamheid
4.4
Beste voor
 • Miko 3 is echt gericht op educatie. Het biedt inhoud die gericht is op STEAM-onderwerpen
 • Vriendelijke Persoonlijkheid
Minder goed
 • Miko 3 is niet goedkoop
 • Daadwerkelijke functionaliteit beperkter dan sommige ouders hadden gehoopt

Als ouder ben ik altijd op zoek naar manieren om educatie en plezier te combineren voor mijn kinderen. Miko 3 heeft zich ontpopt als een geweldige keuze op dat gebied.

Deze slimme robot gaat verder dan traditioneel speelgoed en biedt een unieke mix van educatieve inhoud en vermaak. Het is alsof Miko 3 een vriend wordt die mijn kinderen elke dag een beetje beter leren kennen.

Met geavanceerde AI en een vriendelijke persoonlijkheid heeft Miko 3 echt indruk op ons gemaakt. Het is ook een van de weinig robots met een HD camera.

Miko 3 is veel meer dan alleen een speeltje. Het biedt educatieve ondersteuning en heeft zelfs bewezen de betrokkenheid bij academische activiteiten te vergroten.

Daarnaast is Miko 3 interactief en onderhoudend, met een breed scala aan gesprekken, verhalen en liedjes om kinderen bezig te houden.

Wat me echt aansprak, is de vriendelijke persoonlijkheid van Miko 3, die echt aanvoelt als een vriend voor mijn kinderen. Of het nu gaat om het vertellen van grappen, samen dansen of zelfs yoga doen, Miko 3 heeft een plekje veroverd in ons dagelijks leven.

#16 Playskool Mega Mighties Bumblebee – Beste grote en hoge speelgoed robot

Beste grote en hoge speelgoed robot
Playskool Mega Mighties Bumblebee
Product image
8.5
Toy score
Speelwaarde
3.9
Herspeelbaar
4.1
Duurzaamheid
4.8
Beste voor
 • Het stevige materiaal kan tegen een stootje
 • Met zijn grootte van 10 inch (25 cm) is hij perfect afgestemd op kleine handen
Minder goed
 • Voor veel fans van Transformers is het ontbreken van de mogelijkheid om te transformeren wellicht een teleurstelling

Deze 10-inch (25 cm) Mega Mighties Bumblebee is een ware eyecatcher. Het is duidelijk dat de nadruk ligt op duurzaamheid en grootte, perfect voor kleine handen en actief speelplezier.

Met drie punten van articulatie – het hoofd, de armen en de taille – kunnen kinderen de Bumblebee-figuur toch een beetje bewegen, maar het gaat hier duidelijk om hem gewoon gemakkelijk neer te kunnen zetten.

Een speelfiguur voor de kleintjes die nog niet met kleine onderdelen om kunnen gaan.

Playskool Bumblebee bewegende arm

Hoewel de Bumblebee-figuur niet kan transformeren, biedt hij nog steeds volop speelmogelijkheden. Voor sommige ouders kan dit wellicht een teleurstelling zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat de nadruk ligt op veiligheid en duurzaamheid voor jongere kinderen.

De fabrikant geeft aan dat hij geschikt is vanaf 3 jaar. Dit is omdat er wat los zou kunnen komen, bijvoorbeeld het hoofd bij extreem hard trekken of ermee slaan. Bij ons is dit overigens niet gelukt in de ruim 2 jaar dat ermee is gespeeld.

#17 Areaware Cubebot Micro Puzzel – Beste houten speelgoed robot

Beste houten speelgoed robot
Areaware Cubebot Micro Puzzel
Product image
8.5
Toy score
Speelwaarde
4.1
Prijs/ kwaliteit
4.5
Herspeelbaar
4.1
Beste voor
Minder goed
 • Vanaf: 3 jaar
 • Beste: 4 – 8 jaar
 • Tot: 14 jaar
 • Materiaal: Hout, Hardhout
 • Thema: Fidget, Robot
 • Speelmodus: Solo
 • Prijs op moment van schrijven: € 18,95 – $ 11,71
 • Duurzaamheid: Milieuvriendelijk
 • Productie: Fabricage
 • Opslag: Compact
 • Veiligheidsonderdelen: Niet-giftige materialen
 • Speeltijd: Kort (<10 min)
 • Gender inclusiviteit: Stereotype-doorbrekend

Te gebruiken als puzzel, fidget speelgoed en robot, dit maakt dit speelgoed enorm veelzijdig. Daarnaast is het ook nog lang leuk omdat het een goede kamer decoratie is voor kinderen van alle leeftijden.

Het kan in het begin wat lastig zijn om mee te spelen, als de touwtjes nog wat stroef zijn en je niet weet hoe de puzzel werkt. Dit had het een iets hogere play score kunnen geven. Maar het open einde karakter maakt dit meer dan goed.

De herspeelbaarheid is zelfs nog hoger, door het compacte formaat en uitstekende levensduur. Als goedkoop speelgoed zorgt dit voor de beste prijs-kwaliteitverhouding van houten speelgoed dat ik heb gezien.

Daarnaast is het een van het weinige robot speelgoed dat gender stereotypen doorbreekt met een neutrale uitstraling en design wat zowel een man, vrouw of non-binary zou kunnen zijn.

Het is ook niet voor niets dat prijswinnende designer David Weeks hieraan heeft gewerkt.

Voor welke leeftijd zijn interactieve robots?

Technologie is na spraak de tweede menselijke taal geworden. Daarom is het noodzakelijk om kinderen zo vroeg mogelijk te betrekken. Er zijn interactieve robots vanaf 2 jaar tot voor alle leeftijden, maar volgens de American Academy of Pediatrics moeten kinderen jonger dan 2 jaar nog geen digitale apparaten krijgen.

Het is belangrijk dat speelgoed geschikt is voor de leeftijd, zodat het past bij hun vaardigheidsniveau en ontwikkelingsstadium.

In onderstaande tabel en grafiek kun je zien voor welke leeftijden de 15 speelgoed robots in deze beoordeling geschikt zijn.

NaamLeeftijd vanafBeste leeftijdLeeftijd tot
Vtech Smart Friends Twinkle the Magical Unicorn2 jaar2 – 4 jaar5 jaar
Learning Resources Code & Go Muis3 jaar4 – 5 jaar6 jaar
Huntex RC Transformation Politiewagen3 jaar4 – 6 jaar7 jaar
Silverlit Robo Kombat Duo Set3 jaar4 – 6 jaar7 jaar
Smartmax Roboflex Plus3 jaar3 – 5 jaar6 jaar
Learning Resources Botley 2.0 Activity Set4 jaar5 – 6 jaar7 jaar
N/C Inductieve Tracer Bot4 jaar4 – 6 jaar7 jaar
Transformers Optimus Primal & Skullcruncher4 jaar6 – 8 jaar9 jaar
Wonder Workshop Dash Coding Robot5 jaar6 – 8 jaar9 jaar
Gear2Play Fisca de Dansende Robot Hond5 jaar6 – 8 jaar10 jaar
Miko 3 Programmeerbare STEM Robot5 jaar6 – 8 jaar10 jaar
Sphero Bolt7 jaar8 – 10 jaar13 jaar
Engino Bouwpakket Paleontologie Dinosaurus8 jaar9 – 11 jaar13 jaar
Makeblock mBot8 jaar9 – 11 jaar12 jaar
Snap Circuits Teach Tech Mech 59 jaar10 – 12 jaar14 jaar
Geschikt robot speelgoed per leeftijd

Zo kan een educatieve robot die aansluit bij de leeftijd op verschillende manieren helpen in het leerproces.

Hoe kan robot speelgoed helpen in het leerproces?

In zowel het leerplan op school als thuis worden nu veel robots en andere digitale apparaten opgenomen als leermiddelen voor kinderen. Met name de afgelopen jaren wint robot speelgoed voor kinderen aan populariteit in veel huishoudens. Ook wordt er steeds meer educatieve robotica ingezet in scholen.

Het gebruik van robottechnologie voor kinderspeelgoed heeft een aanzienlijke positieve impact op het leren aangetoond.

Over het algemeen is aangetoond dat speelgoed de ontwikkeling van kinderen verbetert. Ze vermaken zich, vergroten hun creativiteit en prikkelen hun fantasie.

Educatieve robots en robotica is veelzijdig en kan worden gebruikt om verschillende ontwerpen te maken en ze vereenvoudigen technologie en complexe STEM-principes zoals programmeren tot een niveau dat aansluit bij de vaardigheden van kinderen.

Kan robot speelgoed coderen leren?

Ja, STEM-robots bieden een goede introductie in coderen en programmeren. Hoewel het voor hen gewoon plezier is, leren ze langzaam de basisprincipes van programmeren. Ze leren ook dat het oplossen van uitdagingen inhoudt dat ze in kleine beheersbare porties worden verdeeld, perfect voor coderen.

Codering is nu een belangrijk onderdeel in veel sectoren. Er wordt aangenomen dat in de toekomst coderen, net als computervaardigheid, een verplichte kwalificatie is in bijna elke carrière. Dus speelgoed wat helpt coderen te leren is een goede investering.

Hoe kunnen apps assisteren in interactief robot speelgoed?

Schermvrij leren is goed, geïnspireerd door de Montessori filosofie zoals Primary Montessori deze omschrijft: “Te veel schermtijd kan het vermogen van een kind om zich te concentreren en te gedijen in het leren belemmeren.” Toch kunnen apps helpen met coderen. Het lijkt meer op hoe kinderen het later ook gebruiken.

Speelgoed met apps zijn dus wel degelijk te gebruiken voor educatieve doeleinden, zolang je de schermtijd beperkt.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.