The thunderbirds: de ultieme gids over speelgoed & de karakters

door Joost Nusselder | Geupdate op:  december 30, 2020

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "zo leren je kinderen met educatief speelgoed"

JA, DAT WIL IK!
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Hier vind je de belangrijkste filmpjes en informatie over de Thunderbirds. Zowel informatie en filmpjes van de nieuwe Tunderbirds series als de antieke originele film en TV series hieronder. Veel kijk- en leesplezier!

De-ultieme-thunderbirds-collectie

Ultieme Thunderbirds collectie

Bekijk hier de ultieme collectie boxsets van the Thunderbirds op Bluray en DVD
Speelgoed-en-actiefiguren-van-the-thunderbirds

Thunderbirds actiefiguren

Bekijk hier alle Thunderbirds actiefiguren

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Thunderbirds speelgoed: De leukste voertuigen en actiefiguren

Thunderbirds The Movie 1966: Thunderbirds are go!

Thunderbirds is een Britse tv-show uit het midden van de jaren 1960, bedacht door Gerry en Sylvia Anderson en gemaakt door AP Films met behulp van een vorm van poppenspel genaamd “Supermarionation”.

De serie volgde de avonturen van International Rescue, een organisatie die is opgericht om mensen in ernstig gevaar te helpen met technisch geavanceerde apparatuur en machines.

De serie was gericht op het hoofd van de organisatie, ex-astronaut Jeff Tracy, en zijn vijf zonen die de “Thunderbird” -machines bestuurden.

Een populaire show, de serie wordt vandaag nog steeds getoond en heeft een aantal opeenvolgende televisieprogramma’s en films geïnspireerd.

Thunderbirds voertuigen speelgoed

Op dit moment worden er door de vernieuwde serie op TV weer veel Thunderbirds speeltjes gemaakt. Zo is er bijvoorbeelde deze Thunderbird 1:

Thunderbird 1

Thunderbird 1 speelgoed

Thunderbird 1, gebouwd door Brains en bestuurd door Scott Tracy, is een VTOL-raketvliegtuig met variabele geometrie van International Rescue.

Net als Thunderbird 2, wordt het gebruikt voor aardse reddingsmissies, opererend op een maximale hoogte van 150.000 voet.

Thunderbird 1 is in staat tot 15.000 mijl per uur, waardoor het een van de snelste vliegtuigen ter wereld is, zo niet de snelste.

Het enige bekende schip dat het qua snelheid kon overtreffen was het prototype TV-21, het eerste schip van Jeff Tracy voorafgaand aan de vorming van International Rescue.

De primaire rol van Thunderbird 1 is vaak om eenvoudig naar de gevarenzone te gaan en rond te verkennen, zodat een reddingsoperatie kan worden gepland voordat de benodigde apparatuur via Thunderbird 2 arriveert, maar het zal vaak een ondersteunende rol spelen naast de vrolijke groene reus met zijn eigen uitrusting en speciale vaardigheden, waardoor het af en toe de enige Thunderbird is die nodig is voor de klus.

Met een scherpe rode neuskegel, een cilindrische zilveren body en een krachtige blauwe motor, is de TB1 gebouwd voor pure snelheid en kan hij binnen een uur overal ter wereld komen, wat blijkt uit het feit dat hij alleen het meeste aantal achterwaartse boegschroeven van alle Thunderbirds heeft.

TB1 vertrekt verticaal van Tracy Island, maar schakelt kort daarna in horizontale vlucht. TB1 heeft een hoge snelheidsmodus en een langzame / landingssnelheidsmodus.

Tijdens de eerste, waarin het wordt gelanceerd, zijn de kleine veegvleugels volledig weggestopt en de kruisvormige bodem is gepositioneerd op de manier van een plusteken.

Bij het landen of gewoon langzamer en stabieler vliegen, steken de vleugels uit en draait de achterkant in een X. De vleugels moeten altijd worden uitgestrekt bij horizontaal landen, omdat de landingsbenen zich daarin bevinden.

TB1 landt alleen verticaal wanneer hij terugkeert naar Tracy Island.

TB1 heeft een duidelijke onderzijde en bovenkant bij horizontaal vliegen, de onderkant heeft vier VTOL-jets, een groot glazen venster voor de piloot en luifeldeuren in het middengedeelte, terwijl op de bovenkant gewoon “THUNDERBIRD” staat geschreven, aangevuld met de “1” geschilderd aan beide zijden van het blauw gekleurde gedeelte.

Het interieur gaat van de neuskegel naar de vleugels. De stoel van de piloot bevindt zich aan de voorkant (bij de neuskegel) waar de ramen zijn.

Er zijn geen naar voren gerichte ramen waarbij de aerodynamische neuskegel de hele voorkant beslaat.

Thunderbird 1 vliegt bijna volledig via instrumenten van het voorwaartse holografische display. De onderliggende ramen kunnen worden geopend en de stoel kan via een robotarm naar buiten worden gedragen, voor een snelle in- en uitgang.

De deuren aan de onderzijde leiden naar de rest van het interieur, waar het plafond een langgerekte elektromagnetische kabel bevat die aan het uiteinde verschillende bevestigingen kan hebben, zoals clips, en ladders voor snel instappen.

Ondanks dat het is ontworpen als eerste hulpverlener en verkenningsvaartuig, is het af en toe voldoende geweest om haar de enige Thunderbird te maken die nodig was voor een missie, zoals te zien in Runaway.

Het heeft ook een reddingscapsule die wordt gebruikt om een ​​individu te transporteren dat wordt gezien in Brains vs Brawn, maar het is onbekend hoeveel capsules kunnen worden opgeslagen in Thunderbird 1.

Thunderbird 2

Thunderbird 2 is de zwaar materieeltransporter van International Rescue, voornamelijk gebruikt voor missies die specifiek betrekking hebben onder de atmosfeer van de aarde.

Het is het transportvoertuig voor verschillende kleinere reddingsvoertuigen die in pods worden bewaard, hoewel het vermogen voor zwaar tillen op zichzelf nuttig is tijdens vele reddingen.

De hoofdpiloot van het vaartuig is Virgil Tracy, die soms wordt vergezeld door enkele back-up bemanningsleden waaronder Gordon, Alan, Brains en zelfs John.

Het verschijnt in alle afleveringen van de Thunderbirds tv-serie, (waarbij The Impostors de enige uitzondering is), evenals in elke film, waardoor het een van de meest iconische Thunderbirds-machines is.

Thunderbird 2 bestaat uit twee delen: een ingelijste bovenbouw en een pod.

Het frame van Thunderbird 2 bevat de cockpit, vleugels en brandstoftank nabij de voorkant van het voertuig, en aan de achterkant de motoren en het staartvlak, die dienen om de lift en stabiliteit te bevorderen.

Twee stelten bevinden zich elk aan de voor- en achterkant van het vaartuig om het vaartuig hydraulisch omhoog te tillen, waardoor de pod kan worden vrijgemaakt.

Het midden is hol, om volledig plaats te bieden aan een van de zes pods die nodig zijn voor de missie.

Elke pod is uitgerust met een onderstel voor een soepele landing voor het schip en bevat een enorme capaciteit voor het opslaan van het reddingsvoertuig dat nodig is.

Het vaartuig is echter volledig in staat verticaal op te stijgen en te landen zonder de pod, maar heeft op deze manier minder integriteit.

Thunderbird 3

Thunderbird 3 is het single-stage-to-orbit (SSTO) ruimtevoertuig van International Rescue, ontworpen voor het redden van ruimte en het onderhoud van de systemen en bemanning van Thunderbird 5.

Net als alle Thunderbird-machines, werd het ontworpen door Brains. De belangrijkste piloot is Alan Tracy, met zijn broer Scott, die meestal optreedt als co-piloot.

Thunderbird 3 gebruikt chemische raketten voor lancering en boost, een ionaandrijving voor voortstuwing in de ruimte, en chemische retro-raketten voor omgekeerde stuwkracht in de ruimte.

Het zou binnen 65 uur van de aarde naar binnen het bereik van de zon kunnen reizen.

Er zijn een aantal niveaus binnen Thunderbird 3, toegankelijk via een lift voor één persoon.

De primaire cockpit bevindt zich op het bovenste niveau en bevat de primaire bedieningsconsole, zitplaatsen voor twee en toegang tot de sluis.

Een tweede kamer bevat reddingsapparatuur, waaronder een bedieningsconsole voor langeafstandstransmissies, zoals een veiligheidsstraal die kan worden gebruikt om retros van verre ruimteschepen te activeren.

De primaire piloot wordt aangeduid als Alan Tracy, hoewel John wordt verondersteld Thunderbird 3 te besturen tijdens reddingsacties in de ruimte wanneer Alan op satellietdienst is. (Beiden slaan hun respectieve uniformen aan boord, afhankelijk van wie er op dit moment “op afroep” is; hoewel John daar eigenlijk nooit wordt gezien.)

Virgil is ook gezien bij het besturen van Thunderbird 3 tijdens een onderhoudsmissie naar Thunderbird 5 in Ricochet.

Het interieur van Thunderbird 3 was oorspronkelijk ingericht in beige, rode en lichtgrijze kleuren. Zoals alle Thunderbirds onderging het echter een herinrichting en aanpassing aan een donkerder kleurenschema en meer comfortabele en veilige zitplaatsen.

Thunderbird 4

Thunderbird 4 speelgoed

Thunderbird 4 is International Rescue’s voertuig voor redding onder water – een gele mini-onderzeeër, bestuurd door aquanaut Gordon Tracy.

In tegenstelling tot Thunderbirds 1, 2 en 3 – die allemaal in staat zijn om op eigen kracht naar gevarenzones te reizen – past TB4 comfortabel in zijn eigen gespecialiseerde pod – Pod 4 – aan boord van Thunderbird 2, die het vervolgens vervoert naar waar het nodig is.

Soms moet TB4 andere middelen gebruiken om van plaats naar plaats te komen, in een andere pod (bijvoorbeeld Pod 6, in Attack of the Alligators!); via directe lancering, vanaf de startbaan van Tracy Island; of via hulp van ander transport – met name door USN Sentinel (Terror in New York City) van de Wereld Marine, nadat TB2 was uitgeschakeld en een volledige heropbouw moest ondergaan.

TB4 is uitgerust met een veelzijdig arsenaal aan geavanceerde gadgets – inclusief een raketwerper, een zoeklicht, een stormram en een laser, die zich allemaal in de neus van de sub bevinden.

Hij kan op oppervlaktewater (zweefmodus) of onder water reizen. Het kleine interieur is uitgerust met een luchtsluis voor toegang en uitgang onder water.

Aan de achterkant van de cockpit biedt een luchtsluis Gordon toegang buiten het vaartuig terwijl hij onder water is.

Thunderbird 4 is ook uitgerust met voorwaarts gerichte raketten, gebruikt in Day Of Disaster (om puin weg te blazen van de in de rivier modder ingebedde Martian Space Probe); en in Desperate Intruder (om terug te schieten na een aanval door de eigen mini-onderzeeër van The Hood).

De onderwaterafdichtingsunit wordt hoofdzakelijk gebruikt om aardgasuitbarstingen op de zeebodem te stoppen, wordt de Underwater Sealing Unit (ook bekend als het “afdichtingsapparaat”) eerst door Thunderbird 4 van Pod 4 naar het zeeoppervlak gesleept.

Beide vaartuigen duiken vervolgens onder om de gevarenzone te bereiken.

Eenmaal in positie, wordt het dan neergelaten over de plaats van de uitbarsting. Vier ballastkleppen worden vervolgens diep in de zeebodem gedreven om de eenheid strak te houden.

Thunderbird 5

Thunderbird 5 – de geostationaire satelliet van International Rescue – checkt 24/7 radiofrequenties op noodsignalen.

Het wordt meestal gezien als bemand door primaire ruimtemonitor John Tracy; hoewel we in de serie worden geïnformeerd dat John om de beurt met zijn jongere broer, Alan – en soms zelfs zijn oudere broer, Scott – afwisselt voor een maand aan boord van het station.

Brains is een frequente bezoeker, om te verzekeren dat TB5 in perfecte staat blijft; en zelfs Virgil en Gordon hebben af ​​en toe bezocht!

Met zijn antennes en talloze geavanceerde luisterapparaten is TB5 een heel eigen wereld – uniek, zelfs onder het gezelschap van zijn zuster Thunderbird schepen.

Haar missie is van het grootste belang voor het bestaan ​​van International Rescue … Stap de ruime controlekamer binnen – en word begroet door een spectaculair uitzicht op de aarde, door een lang observatievenster van dik onbreekbaar glas.

Elders, langs een hele muur, zorgen talloze radio’s (die de meeste frequenties oppikken) en luidsprekers ervoor dat iedereen die de monitor in dienst heeft, naar inkomende signalen in alle talen luistert.

Deze gevoelige apparatuur (geschikt voor het verzenden en ontvangen van zowel audio als video) detecteert, versterkt en (indien nodig) vertaalt oproepen voor hulp, hulp die IR alleen kan bieden.

Die vervolgens worden doorgestuurd naar IR-hoofdkwartier op Tracy Island voor actie; en wederom, Thunderbirds are GO!

Hoewel goed afgeschermd en anderszins beschermd, wordt de hoofdcontrolekamer van de TB5 verder ondersteund door een speciaal gebouwde dubbele controlefaciliteit als zich een noodsituatie voordoet.

Alle bewakingsfuncties worden automatisch overgedragen; computersystemen worden onafhankelijk gevoed via de aangrenzende zonne-energiepanelen, en alle gegevens worden gedupliceerd van de primaire systemen, om ervoor te zorgen dat TB5 continu in dienst blijft.

Thunderbird 3 biedt transport van en naar Thunderbird 5 – docking met het ruimtestation via zijn op maat ontworpen docking-sluis en luchtsluis – evenals opslagplaatsen van verse voorraden en transfers van monitorpersoneel.

Net buiten de controlekamer bevinden zich slaapvertrekken waar de bemanning kan rusten wanneer ze geen dienst hebben.

Omdat reddingsoproepen die door de computers van het station worden gedetecteerd, overal in TB5 worden uitgezonden, heeft John gemakkelijk toegang tot deze communicatie overal waar hij zich op het station bevindt, op elk willekeurig moment.

De handleiding van Haynes Thunderbirds beschrijft aanvullende voorzieningen (bijv. Verblijfsruimten voor meer bemanningsleden als dat nodig is), samen met andere voorzieningen zoals met name (en spectaculair), de John-telescoop, gehuisvest in een beschermende astrodoom boven op het station, waardoor hij zijn passie voor astronomie kan uitleven tijdens down-time tussen noodoproepen.

Thunderbirds FAB 1 auto Rolls Royce

FAB 1 was een roze Rolls-Royce sedanauto van Lady Penelope en bestuurd door haar knecht Parker.

Het werd gemaakt voor de familie Creighton-Ward en was de favoriete manier van transport van Lady Penelope.

Het was aangepast door Brains en het bedrijf Rolls-Royce. Enkele van de aanpassingen waren:

FAB 1 werd vermoedelijk vernietigd toen Skyship One in de film Thunderbird 6 neerstortte.

Het op de grille gemonteerde machinekanon kan vuren in niet-automatische en automatische modus en kan worden geladen met explosieve rondes.

Twee niet-automatische koplampmachinekanonnen die kunnen werken als sluipschuttergeweren – één opgeslagen achter de drie koplampen aan weerszijden van het voertuig.

De rookafgifte kan dikke rook afgeven om achtervolgers te verliezen en olie kon vanaf de achterkant van FAB 1 op de weg worden gegoten in een poging om niet te worden gevolgd. Gebruikt in Brink of Disaster terwijl hij wordt achtervolgd door boeven.

De harpoenen, met de kabel bevestigd, kunnen worden gebruikt om zware voorwerpen te verplaatsen of een deur naar beneden te trekken. Zonder de kabel zouden ze als wapen kunnen worden gebruikt.

In The Perils of Penelope zitten Lady Penelope en Sir Jeremy Hodge gevangen in een kelder vol gas, Parker vuurt de achteraan gemonteerde harpoenen van FAB 1 in de gesloten deur zodat hij het uit zijn scharnieren kan trekken, waardoor ze kunnen ontsnappen.

In het stripverhaal Mr Steelman (wat zijn eerste optreden ooit was) had FAB 1 een lift in de kofferbak. Dit specifieke gadget is nooit in de show gezien, maar het verschijnt ook in ten minste één opengewerkte tekening en kreeg een vermelding in het boek Thunderbirds Manual (Technical Manual van Agents).

Thunderbirds eiland

Tracy Island is zo iconisch en is zoveel over te zeggen dat ik hier een apart artikel aan dit Thunderbirds eiland heb gewijd.

Thunderbirds actiefiguren

Maar ook veel van de losse actiefiguurtjes komen weer de hoek om kijken:

Virgil Tracy actiefiguur

Lees meer: specifiek speelgoed van Thunderbird Brains

LEGO Thunderbirds sets

Een idee doet momenteel de ronde op de Lego Ideas-portal, waar Lego en Thunderbirds-fan Andrew Clark hoopt dat zijn verbluffende recreatie van Thunderbird 2 het 10.000 supportersniveau bereikt dat nodig is om het voor de Lego-jury te krijgen.

Het lijdt geen twijfel dat deze crossover voor volwassenen en kinderen de grote kerstwens van het jaar 20XX zou kunnen zijn, wel jaar het dan ook mocht gaan lukken.

Mocht het zijn doel van 10K supporters bereiken en de Lego-mensen de licentiekwesties oplossen die te maken hebben met het geld verdienen aan het zwaar beschermde product van iemand anders, dan kan er mogelijk een deal onderhandeld worden.

Gezien Thunderbirds op dit moment geniet van een van zijn vele opwekkingen als een CG-avontuur op ITV, zou dat niet zo’n probleem moeten zijn.

De grote Thunderbird 2 is ieders favoriet van de vijf machines die de dappere piloten gebruiken om de kwaadaardige plannen en / of natuurrampen van de week te bestrijden.

In een recente update van het project werd het eerste modelontwerp enigszins gewijzigd om beter te zitten tussen het gebogen origineel uit de jaren 60 en het chunkier, meer hoekige schip dat te zien is in de moderne CG-shows, maar het zou allemaal nog eens worden afgesleuteld door officiële Lego-ontwerpers voor het wordt vrijgegeven.

Thunderbirds kostuum

Smiffy is een bedrijf wat al jaren kostuums en verkleedkleding maakt van verschillende iconische personages. Nu is het de beurt aan de Thunderbirds.

Dit kostuum is voor volwassenen, ik heb er nog geen voor kinderen gevonden.

Thunderbirds speelgoed door de jaren heen

Verschillende bedrijven, waaronder Matchbox en Dinky Toys, hadden een vergunning om speelgoed van gegoten metaal en plastic te produceren op basis van de Thunderbird-voertuigen.

Ze bleken enorm populair en waren een van de best verkopende merchandisinglijnen van het decennium. Origineel speelgoed van Thunderbirds is nu duur en zeer gewilde verzamelobjecten.

Veel speelgoed werd in de jaren 1990 door Matchbox gemaakt om samen te vallen met een heropleving van de tv-serie, waaronder deze speelset van Tracy Island en ook de nieuwe film, hoewel ze over het algemeen buiten de VS en in Canada op de markt werden gebracht.

De set van Tracy Island was vooral populair in het Verenigd Koninkrijk, omdat het het meest verkochte speelgoed was met Kerstmis en er was zo’n grote vraag in het jaar van de release dat de BBC kinder tv-show Blue Peter de kijkers opdracht gaf om hun eigen versie van huishoudelijk materiaal te bouwen.

Opmerkelijk is dat de gratis ‘fact sheet’ die dit proces gedetailleerd beschreef, ook zo gewild werd dat het ook moeilijk te verkrijgen werd.

Speelgoedbedrijf Bandai produceerde speelgoed dat samenviel met de release van de live-actiefilm uit 2004 in het VK.

Vanaf 2007 produceerden Japanse bedrijven zoals Aoshima, Konami en Takara nog steeds nieuw Thunderbirds-speelgoed op basis van de originele serie voertuigen, waaronder het zeer dure Thunderbird 2-model van Takara met lichten en werkende gemotoriseerde benen die de romp optillen, waardoor de vrachtpod zichtbaar wordt.

Thunderbirds speelgoed zelfs in een museum

In het huis van Simon Wood zijn Thunderbirds klaar.

De South Launceston-verzamelaar heeft zoveel merchandise van de televisieserie dat hij deze in mei 2016 in het Queen Victoria Museum and Art Gallery tentoonstelt.

Thunderbirds speelgoed in een museum
Bron: examiner.com.au

Het programma, dat wordt herinnerd en vaak wordt gekenmerkt door het gebruik van marionetten, blijft in de populaire verbeelding sinds het in de jaren zestig op tv-schermen schoot.

De Britse sciencefictionshow speelt zich af in de jaren 2060 en volgt de avonturen van International Rescue, een geheime organisatie die zich inzet voor het redden van levens.

De Tracy-familie van de show woont op het hightech, futuristische en afgelegen Tracy-eiland in de Stille Zuidzee. Ze verijdelen de plots van schurken inclusief de “Hood”.

“Het is grappig om te kijken hoe de toekomst ver in de jaren 60 wordt voorgesteld,” zei Wood.

Maar ondanks zijn verzameling is hij niet opgegroeid met het kijken naar de show, waartoe hij geen toegang had op regionale NSW-televisie.

Zijn fascinatie voor de merchandise van de serie gaat terug naar de kindertijd, toen hij de vriend van zijn zus op school zag komen met een speelgoed van Thunderbirds.

“Ik dacht gewoon,” wauw, wat een geweldig stuk speelgoed “, en dat soort dingen zat in mijn gedachten.”

Toen hij in 2002 speelgoed ging kopen voor zijn oudste zoon, toen hij vier jaar oud was, zag hij Thunderbirds merchandise die hem aan zijn eigen jeugd deed denken.

Hij kocht het, en de verzameling speelgoed die hij liet groeien, werd geleidelijk van hemzelf.

De verzameling nam toe naarmate hij eBay afzocht naar nieuwe toevoegingen.

Ebay is nog steeds een erg goede bron van vintage speelgoed, hoewel Ebay in Nederland niet zoveel voorstelt.

In Amerika en ook wel Duitsland kun je veel meer vinden.

De vreugde van het verzamelen lag in het delen van zijn merchandise met anderen voor Mr Wood.

Het werd een familiehobby die hij graag met zijn vier kinderen deed.

Mr Wood geloofde dat Thunderbirds een positieve tv-serie was voor zijn kinderen.

“Ik dacht dat er goede berichten waren. Het ging allemaal om redding in plaats van een superheld die veel vecht. “

Al snel werd de verzameling groot genoeg dat hij hem niet meer in zijn huis kon passen en ging hij in dozen onder het huis. Zoals Mr Wood het uitdrukt, is Thunderbirds iconisch geworden in zijn karakter.

 

Dit is de originele Thunderbirds film uit 1966. De film was heel spannend en gaf een mooi kijkje in de toekomst, aldus naar de makers hun visie.

De eerste missie naar Mars (in de Zero-X) is namelijk net van start gegaan in 2065, maar The Hood krijgt zijn voet vast in de trim terwijl hij probeert een bom te planten.

De Zero X valt uit de lucht en stort neer in de oceaan. Iedereen aan boord heeft het overleefd.

Hier kun je de hele film bekijken:

http://www.dailymotion.com/video/x24609d_thunderbirds-6_shortfilms

Hoe gaat de Thunderbirds movie ook alweer?

Twee jaar verstrijken en de missie wordt opnieuw geprobeerd, maar met International Rescue als beveiliging om de missie tot een succes te maken.

De terugvlucht verloopt goed, totdat een storing in het circuit van de vluchtunit International Rescue tot actie dwingt, belast met het redden van de Zero-X bemanning.

In 2065 lanceert het Zero-X ruimtevaartuig vanuit Glenn Field Spaceport als de eerste poging tot een bemande missie naar Mars.

Wat kapitein Paul Travers en zijn bemanning van twee astronauten en twee wetenschappers niet weten is dat crimineel brein The Hood het schip geïnfiltreerd heeft om het vleugelmechanisme van Zero-X te fotograferen.

Wanneer zijn voet per ongeluk vast komt te zitten in de hydraulica, veroorzaakt The Hood onbedoeld een grote systeemfout en verliest Zero-X de controle.

Terwijl de schurk erin slaagt zijn bebloede voet en parachute uit het onderstel te halen, schieten Travers en zijn bemanning uit in een ontsnappingscapsule en crasht en explodeert Zero-X in vlammen in de oceaan voordat hij de atmosfeer van de aarde verlaat.

Aan het einde van een onderzoek naar het verlies van Zero-X bereikt de Onderzoeksraad van het Space Exploration Center in 2067 een sabotage.

Ondertussen is een tweede Mars-missie gepland. Dagen voor de lancering van de nieuwe Zero-X stemt International Rescue in met een verzoek om beveiliging te organiseren met het oog op de mogelijkheid van een nieuwe sabotagedreiging.

Jeff Tracy stuurt Scott naar Glenn Field in Thunderbird 1, terwijl Virgil in Thunderbird 2 en Alan in Thunderbird 3 worden toegewezen om Zero-X te escorteren wanneer het de atmosfeer verlaat.

Lady Penelope, die zich voordoet als verslaggever op de persconferentie voorafgaand aan de lancering, zorgt ervoor dat Travers en de andere vier bemanningsleden St. Christopher-broches afleveren.

Ogenschijnlijk voor geluk, dit zijn in feite homing-apparaten waarmee Lady Penelope ze overal kan volgen. De volgende dag levert het zoeken naar de broche van Dr. Tony Grant niets op.

Scott ontmaskert de man die wacht op lancering aan boord van Zero-X als The Hood in een andere vermomming. De saboteur ontvlucht Glenn Field in een auto, die Penelope en Parker hem achtervolgen in FAB 1.

De achtervolging zet zich voort in een speedboot en vervolgens een helikopter bestuurd door een medeplichtige, wordt The Hood blijkbaar gedood wanneer Parker het vliegtuig neer schiet met de Rolls-Royce’s gebouwd -in machinegeweer.

Ondertussen wordt de echte Grant teruggegeven aan Zero-X en lanceert het ruimtevaartuig zonder verder incident.

Missie volbracht, Penelope nodigt Scott en Virgil uit om zich bij haar te voegen in “The Swinging Star”, een trendy nachtclub.

Terug op Tracy Island, nadat hij Zero-X heeft begeleid, voelt Alan zich niet gewaardeerd wanneer Jeff erop staat dat hij stand-by blijft op de basis terwijl zijn broers de nacht doorbrengen met feesten, en zelfs meer gefrustreerd wanneer Tin-Tin niet met hem naar het vasteland kan gaan.

In bed ervaart Alan een surrealistische droom waarin Parker hem en Penelope in FAB1 ‘vliegt’ naar een versie van The Swinging Star in de ruimte.

Aanwezig in de interstellaire nachtclub zijn “Cliff Richard Jr.” en The Shadows, die een nummer uitvoeren getiteld “Shooting Star” en een instrumentale “Lady Penelope”.

De droomreeks eindigt abrupt wanneer Alan van The Swinging Star terug naar de aarde stort en wakker wordt om te ontdekken dat hij uit bed is gevallen.

Na een vlucht van zes weken landt het Zero-X Martian Exploration Vehicle op 22 juli met succes op Mars. Tijdens het onderzoek van het dorre oppervlak, verbaast de bemanning zich om vreemde rotsformaties tegen te komen die in spoelen zijn gerangschikt.

Ruimtekapitein Greg Martin schiet een van de gebouwen met het MEV-kanon en Dr. Ray Pierce bereidt zich voor op het verlaten van het voertuig om monsters te verzamelen.

De andere formaties bewegen echter in beweging en onthullen zichzelf als eenogige “Rock Snakes”. Onder aanval van de buitenaardse wezens, die in staat zijn vuurballen uit hun “mond” te schieten, worden de Zero-X-ontdekkingsreizigers gedwongen een voortijdig vertrek uit het Marsoppervlak te bewerkstelligen.

De astronauten, die aanleggen met de baanmodule bestuurd door Space Navigator Brad Newman, beginnen de vlucht terug naar de aarde.

Terwijl Zero-X op 2 september de aardatmosfeer weer binnengaat, kan een hijslichaam dat is ingezet om de gecontroleerde afdaling te ondersteunen niet communiceren, waardoor het vluchtunitcircuit (EUC) wordt beschadigd.

Met Zero-X opgesloten in afdaling en impact op Craigsville, bevolking 4.800, Virginia, stuurt Jeff Scott en Brains uit in Thunderbird 1 en Virgil, Alan en Gordon in Thunderbird 2.

Lier in het onderstel van Zero-X, moet Alan het risico lopen opgesloten te raken ga aan boord van het ruimteschip terwijl Brains hem adviseert om het beschadigde ontsnappingscircuit om te leiden.

Met Craigsville geëvacueerd, blijft Alan seconden achter om zijn kabel los te maken, en Travers en de anderen werpen net op tijd uit, momenten voordat Zero-X spectaculair crasht in Craigsville.

Verzameld door Penelope en Parker in FAB1, wordt Alan naar de echte Swinging Star en Penelope gereden, vergezeld door de Tracyfamilie, Brains en Tin-Tin, allemaal vermomd om hun identiteit te verbergen, stellen een toast op Alan voor als de “held van de dag”.

The Making of Thunderbirds are Go: de originele film

Hier zie je hoe de film met de poppen en speciale effecten gemaakt is.

Er is een cultus rondom Gerry Anderson. Een grote fascinatie voor de serie van Anderson waren de modellen, hun prachtig fantasierijke ontwerpen en functionaliteit en de pseudo-technopraat wat erg populair was in de tijd.

Sommige mensen houden van de bizarre poppenbewegingen, je hebt nog nooit het leven ervaren totdat je op een conventie was met een hele zaal van mensen marcherend zoals Anderson-poppen en de technische dialoog van Thunderbirds opdreunden alsof ze hadden gesturdeerd voor de rol van stem-acteur..

Thunderbirds Are Go was de eerste van de twee speelfilms die de Andersons tijdens het hoogtepunt van de manie van Thunderbirds afmaakten.

Hoewel nu een cultstatus had de eerste film geen succes in de tijd, want nadat je twee of drie afleveringen van de tv-serie (of een andere Anderson-serie trouwens) ziet, worden de eindeloze scènes van poppen met aftellen wel een beetje voorspelbaar.

De film heeft het gevoel dat hij beter af is op het kleine scherm dan op het grote.

Dit was iets dat de tweede film, Thunderbird 6 (1968), veel succesvoller wist te overstijgen. Het vervolg was dramatisch veel beter volgehouden, maar hier is de spanning maar sporadisch aanwezig en het centrale verhaal onregelmatig.

De Thunderbirds zijn niet zo goed verbonden met het Zero X-verhaal en het verhaal raakt enigszins uit vorm door het moeten introduceren van serie stamgasten zoals The Hood en Lady Penelope, daar verliezen ze veel tijd aan in het plot.

The Hood is niet echt een bedreiging en het is nooit bijzonder duidelijk waarom hij probeert de Zero X te saboteren, terwijl er in het midden een gekunstelde achtervolgingsreeks is opgenomen met als enig doel Lady Penelope, Parker en de roze Rolls-Royce te introduceren.

De sterren van de show zijn in feite de modellen, de introductie van de Tracy Brothers over de openingstitels wordt elk voorafgegaan door de modellen die ze besturen.

Speelgoed wat ze leuk vinden én wat van leren

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief vol speeltips en ontvang onze gratis gids "educatief speelgoed voor elke leeftijd" als eerste email.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

De Zero X-scènes laten zien wat de Andersons het beste deden: modellen maken en opblazen.

De openingsscène met de onthulling van de Zero X, met al zijn gedetailleerde modulaire onderdelen die samenkomen en de andere kleine modellen op het vliegveld overschaduwen, is fantastisch en is een onderdeel waar de film maximaal voordeel haalt uit het grote scherm.

Aan de andere kant zijn er ook een aantal niet overtuigende effecten. De Pink Rolls die de zee op gaan en het draadmodel van Alan dat bij de climax van de Zero X wegzwaait.

Zero-X-model-in-Thunderbirsd-are-go
De Zero X vertrekt van Glenn Field – een voorbeeld van de verbluffende modeleffecten van de Andersons (moriareviews.com)

De film neemt zichzelf nooit te serieus. De eindcredits worden getoond tegen The Royal Marines Marching Band die een uitvoering van het thema Thunderbirds doen en vervolgens in formatie bewegen om ‘The End’ te spellen.

De credits bedanken ook de controllers van het fictieve Glenn Field van de film voor de samenwerking, merk op dat “Marssequenties gefilmd door Century 21 Space Location Unit” en wijzen erop dat “geen van de personages die in deze foto-opname verschijnen incidenteel lijken op personen die levend of dood zijn … omdat ze nog niet bestaan.

Grappige toevoeging.

Thunderbirds Are Go werd een flop voor de box office, desondanks produceerden de Andersons een iets beter vervolg, Thunderbird 6 (1968).

Er is enige verwarring over de Thunderbirds-films, omdat in de jaren 1980 veel afleveringen van verschillende Anderson-series, waaronder Thunderbirds, samen werden bewerkt als films en op tv werden vertoond onder de overkoepelende titel Supermarionation Sci-Fi Theater.

De gereviseerde tv-films van Thunderbirds zijn Countdown to Disaster (1981), Thunderbirds in Outer Space (1981) en Thunderbirds to the Rescue (1981).

Thunderbirds (2004) was een remake van de serie op groot scherm met acteurs in plaats van poppen. De Thunderbirds werden later nieuw leven ingeblazen in een CGI-geanimeerde tv-serie Thunderbirds Are Go (2015–).

The Real Thunderbirds USA Airforce

De naam Thunderbirds is te danken aan de US airforce Thunderbirds.

Het USAF Air Demonstration Squadron (“Thunderbirds”) is het luchtdemonstratiesquadron van de United States Air Force (USAF).

De Thunderbirds zijn toegewezen aan de 57th Wing en zijn gebaseerd op Nellis Air Force Base, Nevada. mmer dan 60 jaar geleden opgericht in 1953, zijn de USAF Thunderbirds het op twee na oudste formele vliegende aerobatic team (onder dezelfde naam) ter wereld, nadat de Franse luchtmacht Patrouille de France in 1931 werd gevormd en de Marineblue Angels van de Verenigde Staten in 1946.

Het Thunderbirds Squadron tourt nog steeds door de Verenigde Staten en een groot deel van de wereld, voert aerobatische formatie uit en vliegt solo in speciaal gemarkeerde vliegtuigen.

De naam van het squadron is ontleend aan het legendarische wezen dat voorkomt in de mythologieën van verschillende inheemse Noord-Amerikaanse culturen.

Het Verhaal & De Geschiedenis Achter De The Thunderbirds TV Animatie Serie

Het verhaal achter de Thunderbirds Tv Serie

The Thunderbirds is van oorsprong een Japanse animatieserie die gebaseerd is op Gerry Andersons Thunderbirds.

De oorspronkelijke vertaling luidt in het Engels: Scientific Rescue Team en werd gemaakt vanwege het succes dat men in Japan kende op dat moment. Animatiemakers begonnen in 1963 aan de serie te werken en in 1965 kwam de serie voor het eerste op de televisie.

In totaal werden er 32 afleveringen van getekend en uitgegeven. Normaal gezien zou de serie moeten lijken op de originele versie van Gerry Andersons, maar heel veel fans delen deze mening niet omdat Gerry niet bij de productie betrokken was.

Het idee achter The Thunderbirds

De bedenker Gerry Anderson is op idee gekomen op een serie te tekenen die mensen moest redden binnen het uur nadat er een mijnramp in Duitsland was gebeurd.

In 1963 raakte een aantal werkmannen in de mijn opgesloten onder de grond. De apparaten die nodig waren om deze mensen veilig naar boven te krijgen, waren onderweg, maar het duurde maar liefst 8 uur voordat alles ter plaatse was vanuit Bremen.

Gerry volgde de hele reddingsactie en tijdens het bekijken, kreeg hij ideeën over een geldige organisatie die binnen het uur met de juiste apparatuur ter plaatse kon zijn.

De naam Thunderbirds heeft hij te danken aan Gerry’s oudere broer die gevechtspiloot was en die vloog met het vliegtuig dat Thunderbird Field heette.

Het bedenken en maken van de serie

Normaal gezien was het Gerry Andersons oorspronkelijke idee om een serie te schrijven waarin echte acteurs in meespeelden.

Echter kreeg hij totaal onverwacht nadat hij het script aan verschillende televisiestations had overhandigd steeds commentaar van regisseurs dat de serie teveel geld zou kosten omdat er teveel technische snufjes aan te pas komen.

Omdat Gerry toch graag verder wilde gaan met de serie moest hij echte stemacteurs vervangen door poppen. Het was niet meteen de eerste productie die Gerry zou uitvoeren met poppen, want in het verleden had hij al Four Feather Falls en Supercar gemaakt met levensechte poppen.

Omdat de techniek iets verfijnder was bij The Thunderbirds, heeft men zodanig een effect kunnen maken dat het geheel er minder strak uitzag.

De decors en de speciale effecten hebben een grote rol gespeeld dat de serie niet alleen kinderen aansprak, maar ook de ouders en de oudere mensen.

In de jaren 90 bereikte de serie zijn hoogtepunt en het wereldwijde succes.

Supermarionation

Gerry Anderson werkte eigenlijk liever met echte acteurs dat met poppen. Hij hield er niet van om te werken met marionetten die een strak gezicht hebben.

Om dit te vermijden, gebruikte hij een nieuwe techniek die hij omdoopte tot supermarination.

De poppen werden nog met touwtjes bewogen, maar hadden een mechanisme in hun hoofd zitten dat ervoor zorgde dat hun ogen en de mond mee bewoog op de gesproken tekst die de stemacteur insprak.

Gerry Anderson heeft destijds geprobeerd om de touwtjes van de marionetten zo min mogelijk op te laten vallen door ze in de kleuren van het decor te verven.

Uiteraard ging dit bijna altijd goed, maar als men close-up ging filmen, ziet men de touwtjes in een fractie van en seconde nog heel goed.

Stemacteurs

De meeste stemacteurs die voor Gerry Anderson de stem inspraken, waren allemaal ervaren acteurs die al jarenlang hadden meegewerkt met Gerry.

David Holliday was de enigste Amerikaan die ooit heeft ingesproken, de rest van het team waren allemaal afkomstig van Groot-Brittannië, Australië en Canada.

Ray Barrett, de Australische acteur sprak stemmen in van John Tracy en The Hood. Het mooiste was dat hij perfect een Amerikaan kon imiteren zonder dat iemand het door had dat hij eigenlijk van Australië was.

Shane Rimmer, een ervaren Canadese acteur sprak naast stemmen voor Gerry ook andere producties met Gerry.

Uitzendingen in Nederland

In Nederland werd de eerste aflevering uitgezonden in 1965. Toen was het zo dat er één aflevering in de maand op de televisie kwam.

De serie speelde tot 1968 op de Nederlandse televisie en later in de zomervakantie van 1968 herhaalde de AVRO drie afleveringen.

De eerste 10 afleveringen werden uitgezonden in het zwart-wit en waren voorzien van Nederlandse stemmen.

Vanaf 1967 kwam de serie in kleur op de televisie en werd er een aflevering zonder ondertiteling uitgezonden. Nadien gebruikte men de originele stemmen met Nederlandse ondertiteling.

Nieuwe serie van The Thunderbirds

Iemand die The Thunderbirds op de voet volgt, heeft waarschijnlijk al op het internet gelezen dat er nieuwe beelden zijn opgedoken van de populaire poppenserie.

Omdat de serie dit jaar 50 jaar bestaat, gaat dit grootst gevierd worden met nieuwe afleveringen. Het is zeker dat de serie weer terugkomt, maar het is nu nog niet bekend wanneer die zal worden uitgezonden.

Het is wel zeker dat The Thunderbrids komen onder een uitgebreide naam en dat zal worden: The Thunderbirds Are Go!

Deze zal verschijnen bij een commerciële Engelse zender ITV en daarvan zijn al nieuwe beelden vrijgegeven op Youtube.

Hetzelfde karakter als in de jaren 60

The Thunderbirds Are Go heeft hetzelfde karakter als de poppenserie van de jaren 60 en draait nog altijd om de International Rescue waarbij men voertuigen, vaartuigen en machines te hulp schoot bij rampen.

In totaal zijn er 32 afleveringen en 3 langspeelfilms van gemaakt.

De eerste aflevering kwam in 1965 op de televisie en de serie heeft gedurende 50 jaar een mooie bekendheid opgebouwd waar de nieuwe serie mooi van zal profiteren.

Jeff Tracy Thunderbirds: alles wat je wilde weten

Jeff-Tracy-van-de-Thunderbirds

Bron foto: wikipedia.org

Jeff Tracy is de oprichter en hoofdfunctionaris van International Rescue.

Jeff’s kenmerkende kleur op zijn IR-uniform is goud.

De oudste van drie zonen (zie notitie hieronder), Jeff werd in Kansas geboren vanuit een tarweboer, Grant Tracy, en zijn vrouw (ook bekend als oma Tracy).

Op jonge leeftijd werd hij kolonel bij de luchtmacht van de Verenigde Staten voordat hij overstapte naar de Space Agency – waar hij zichzelf als een van de eerste astronauten beschouwt die op de maan landde, tijdens het begin van de kolonie.

Hij trouwde met Lucille (Lucy), en ze hadden vijf zonen – Scott, John, Virgil, Gordon en Alan – elk genoemd naar een van de beroemde Mercury 7 Amerikaanse astronauten (respectievelijk Carpenter, Glenn, Grissom, Cooper en Shepard).

Na de tragische dood van Grant en Lucille verliet Jeff zijn ruimtecarrière om zijn zonen op te voeden, met de bekwame hulp van zijn moeder.

Hij bouwde ook de agrarische bedrijfscombinaties van zijn familie verder op en diversifieerde deze; en zijn talenten van civiele en bouwtechniek maakten hem een ​​van de rijkste mannen ter wereld.

Na het lezen van een nieuwsbericht van een tragisch vliegtuigongeluk waarbij tachtig mensen stierven, met als belangrijkste oorzaak onvoldoende reddingsuitrusting en mankracht werd hij opnieuw herinnerd aan de tragedie van zijn eigen familie.

Daarom besloot hij zijn rijkdom te gebruiken om het International Rescue Agency op te richten, waar hij in slaagde om binnen twee jaar te doen.

Persoonlijkheid & eigenschappen

Jeff’s militaire ervaring en zakelijk inzicht, opgebouwd door de jaren heen, worden weerspiegeld in zijn persoonlijkheid.

In wezen is hij een intelligent en vriendelijk persoon, met een goed gevoel voor humor.

Dat gezegd hebbende, runt hij een strakke toko, te meer omdat hij weet dat elke misstap het verschil kan betekenen tussen leven en dood voor degenen die redding nodig hebben.

Daarnaast wil hij ook de veiligheid van zijn geheime organisatie waarborgen. Desalniettemin is hij altijd bereid een compromis te sluiten, als de situatie daarom vraagt ​.

Hij diet dit omdat, zoals hij het in Thunderbirds Are Go verwoordt, “regels zijn gemaakt om te worden overtreden!”

Taken in the Thunderbirds

Als hoofdmedewerker van International Rescue ontvangt Jeff als eerste oproepen voor hulp via Thunderbird 5 en zet hij de missie onmiddellijk in werking.

Hij communiceert met zijn zonen en andere mede-IR-agenten van het hoofdkantoor op Tracy Island. Hij is zo toegewijd aan zijn plichten dat hij zelden vrij neemt, omdat hij weet dat er altijd iemand is die gered moet worden.

Lees meer: Thunderbirds speelgoed, nu te koop en door de jaren heen

Optredens en avonturen

Jeff verschijnt in alle 32 televisie-afleveringen. Hij verschijnt ook in beide speelfilms, Thunderbirds are Go en Thunderbird 6.

Verder verschijnt hij ook in alle 3 afleveringen van Thunderbirds 1965.

Jeff’s gezichtseigenschappen zijn gebaseerd op die van acteur Lorne Greene.

Actuer Lorne Greene als het gezicht van Jeff Tracy
Bron: imdb.com

Hij werd gebeeldhouwd door John F. Brown, die ook Virgil Tracy en The Hood deed.

Hoewel Jeff nooit in uniform op de show verschijnt, is het bekend dat de kenmerkende kleur op zijn IR-uniform goud is.

Ondanks verschillende bronnen die zeggen dat hij de oudste van drie broers is, zegt de Haynes Thunderbirds Manual dat Jeff de enige zoon van Grant en Oma was.

Bovendien verschillen sommige bronnen over de volgorde van geboorte van Jeff’s zonen. Sommigen zeggen dat de volgorde

  1. Scott
  2. Virgil
  3. John
  4. Gordon
  5. en Alan was

Wat hun toegewezen Thunderbirds voertuigen nauwkeurig weergeeft (wanneer Alan in Thunderbird 5 zit).

Andere bronnen zeggen echter dat John de tweede zoon was en Virgil de derde (waarschijnlijk weerspiegeld in het karakterinleidende gedeelte van de openingstitels).

Uit de nieuwe serie is Jeff Tracy weggelaten, volgens de makers om de rest van de crew meer vrijheid en volwassenheid te geven, maar hij komt later in seizoen 3 weer terug:

Bekende Thunderbirds quotes van Jeff Tracy

Lees ook: dit is alles wat je wilde weten over Thunderbirds karakter Brains

Thunderbirds The Hood

The-hood-van-de-Thunderbirds

Bron foto: securityhazard.wordpress.com

Gevreesd als ‘s werelds gevaarlijkste man, The Hood (zo genoemd vanwege zijn vele vermommingen), is de halfbroer van Kyrano en de oom van Tin-Tin.

Hij heeft een griezelige bovennatuurlijke macht over zijn broer. In tegenstelling tot hem is hij enorm van gestalte en zijn belangrijkste doel in het leven is het verwerven van rijkdom, ongeacht gerechtigheid en ethiek.

Zijn primaire doelwit is International Rescue, omdat de plannen van hun verbazingwekkende high-tech voertuigen en machines hem rijk zouden kunnen maken voorbij zijn stoutste dromen.

Digitale geletterdheid voor kinderen

Er gebeurt ineens zoveel online, met deze handvaten leer je je kind veilig te leren in een online wereld.

 

Opererend vanuit zijn verborgen tempel diep in het hart van de Maleisische jungle, is de Hood al vele jaren met succes ontsnapt van de veiligheidstroepen van de wereld.

Wreed en onbegrijpelijk berekenend, gebruikt hij mystieke krachten doordrenkt met voodoo en zwarte magie, waardoor niets zijn kwaadaardige doelstellingen in de weg staat.

Hij werd alleen eigenlijk altijd verslagen:

De tempel schuilplaats

De precieze oorsprong van de Hood is onbekend. Hoewel het bekend is dat hij Kyrano’s halfbroer is, blijven de precieze details van hun relatie, zoals welke ouder ze delen, of wie van hen de oudste is, een mysterie.

Net als de oorsprong van zijn mysterieuze hypnotische krachten.

Zijn echte naam is op zichzelf een mysterie. Hij werd slechts één keer ‘Agent Seven-Nine’ genoemd tijdens de originele tv-serie, toen hij in contact stond met de al even mysterieuze ‘generaal X’.

Zelfs zijn nom de guerre, “The Hood”, wordt nooit gebruikt in de tv-serie – het werd alleen onthuld in spin-off media (met name het audioverhaal Introductie van Thunderbirds), promotiemateriaal, enz.

Wat staat er zeker bekend over de Hood?

Hij bezit een belangrijke reputatie bij de minder-ethische groepen van de wereld.

Dit omdat is aangetoond dat hij is gecontacteerd door spionagebureaus, of door militaire generaals die informatie zoeken of een doelwit willen elimineren (zoals in Edge Of Impact, toen hij werd ingehuurd door een generaal om het Red Arrow-programma te saboteren omdat het een bedreiging voor zijn ambities was).

Hij brengt regelmatig tijd door in een sierlijke, afgelegen tempel, ergens in de Maleisische jungle.

Een geheime wereld van zijn eigen creatie, die een verscheidenheid aan high-tech apparatuur verbergt die hij gebruikt om zijn vijanden te volgen en zijn plannen voor te bereiden.

En er is een standbeeld van Kyrano, waar hij regelmatig voor staat wanneer hij zijn mysterieuze telepathische band met zijn broer oproept.

Zijn hoofddoel is echter om de geheimen van de Thunderbirds-machines te ontdekken en die geheimen voor zijn eigen doeleinden te gebruiken.

Daarom is het bekend dat hij verschillende rampen veroorzaakt in een poging om hun machines in actie te fotograferen, zoals het saboteren van de eerste vlucht van de Fireflash door een bom te planten.

Hierdoor werden acteurs voor een film in een grot gevangen. Of hij probeert zelfs eens een miniatuurcamera, in de vorm van een muis, in Thunderbird 2 te verstoppen.

Maar zijn plannen mislukten steevast, hetzij door directe interventie van de kant van International Rescue en hun agenten, hetzij door zijn eigen fouten.

Bijvoorbeeld toen hij de muisachtige camera, bekend als de Mighty Atom, naar TB2 stuurde om te fotograferen zorgde zijn eigen programma ervoor dat het de schreeuwende Lady Penelope Creighton-Ward fotografeerde in plaats van de besturing van TB2.

Bij een andere gelegenheid probeerde hij zelfs International Rescue te elimineren toen hij probeerde verborgen schatten te stelen die verborgen waren in een onderwatertempel, en probeerde Gordon Tracy in Thunderbird 4 te vernietigen met zijn onderzeeër.

Ook dit faalde, hoewel de kap kon ontsnappen voordat een torpedo van TB4 de duikboot verwoestte.

Hoewel hij in staat was om met geavanceerde plannen te komen, werd algemeen aangetoond dat de Hood een kort humeur had en erg slecht was in improvisatie wanneer zijn schema’s niet werkten zoals hij had gepland.

Toen hij er ooit in slaagde om beelden van Thunderbirds 1 en 2 in actie te krijgen, culmineerde de daaropvolgende achtervolging door Scott en Virgil (nadat ze hadden gehoord dat iemand ze had gefilmd) dat de kap een vliegtuig stal, hij geen idee had hoe te vliegen – en met motorstoring, om op te starten.

Dit incident weerspiegelde dus zijn onvermogen om alternatieve plannen te overwegen als zijn oorspronkelijke mislukt.

Een andere opmerkelijke handicap is zijn arrogantie: toen hij probeerde te ontsnappen nadat zijn sabotage van het Red Arrow-project was ontmaskerd, crashte hij door een wegversperring, ervan uitgaande dat het was opgericht om hem te stoppen.

Alleen om te beseffen dat het was er echt om te voorkomen dat mensen over een beschadigde brug reden.

Hoewel de Hood en het IR-team nooit face-to-face in de tv-serie kwamen – behalve wanneer hij Brains hypnotiseerde en martelde om de locatie van een verloren schat te leren kennen, in Desperate Intruder – waren de broers Tracy zich desalniettemin bewust van zijn bestaan.

Virgil had zijn plannen gedwarsboomd in Martian Invasion en merkte op dat hij ervan overtuigd was dat ‘Mr. Stutt’ – de alias van de Hood in die tijd – dezelfde persoon was die achter hen aan zat sinds ze voor het eerst begon het reddingsbedrijf.

Scott stemde in met die beoordeling, maar bleef ervan overtuigd dat ze hem zouden vangen, ooit op een dag.

Die dag kwam eindelijk, toen hij in de speelfilm Thunderbirds Are Go: de Hood (die voor het laatst verscheen) werd ontmaskerd door Scott, terwijl hij probeerde de bemanning van het nieuwe Zero X-ruimteschip te infiltreren en onbedoeld het origineel twee jaar eerder had gesaboteerd terwijl hij het probeerde te fotograferen.

Tijdens zijn volgende ontsnappingspoging werd zijn helikopter neergeschoten door Lady Penelope en Parker in FAB 1 en hij werd schijnbaar gedood, hoewel veel fans opmerken dat de Hood eerder soortgelijke doodsituaties had meegemaakt en altijd had overleefd.

Krachten en vaardigheden

De hood gebruikt zijn krachten om contact te maken met zijn halfbroer Kyrano (Trapped in the Sky) Gedurende de serie werd de Hood getoond als een meester in vermomming.

Met behulp van verschillende maskers om de geheimen van de Thunderbirds-machines te proberen te ontdekken en verschillende missies uit te voeren.

Hij bezat ook vreemde hypnotische krachten van onbekende oorsprong, hoewel deze mogelijkheden blijkbaar beperkt waren tot het uitvoeren van eenvoudige commando’s door mensen, zoals hem te volgen of in slaap te brengen.

Hij was blijkbaar ook niet in staat om deze krachten te gebruiken om informatie te verzamelen.

Bij een gelegenheid probeerde hij Brains te dwingen hem de locatie van een verloren schat te vertellen door hem tot zijn nek in zand en zonlicht te begraven en hem water te ontnemen.

Dit in plaats van hem eenvoudigweg te hypnotiseren om het antwoord te leren, suggererend dat hij mensen niet kan dwingen hem informatie te geven.

De enige uitzondering op dit vermogen was wanneer hij Kyrano hypnotiseerde, omdat hij Kyrano hem informatie kon laten vertellen zoals wanneer International Rescue klaar zou zijn om te gaan opereren of waar het hoofdkantoor van de organisatie was gevestigd.

Deze vaardigheden werden blijkbaar geholpen door een standbeeld van Kyrano dat hij in zijn tempel had, omdat hij er altijd voor stond wanneer hij contact maakte met zijn broer.

Hij was ook in staat om posthypnotische suggesties te implanteren om Kyrano bepaalde acties te laten uitvoeren, zoals toen hij Kyrano de automatische cameradetectors liet uitschakelen voorafgaand aan de redding in Martian Invasion.

Hoewel deze hypnotische aanvallen altijd een aanzienlijk effect op Kyrano hebben, waardoor hij in pijn op de grond instort voordat hij uiteindelijk wordt gedwongen de informatie te onthullen waarnaar de Hood op zoek is, lijkt het erop dat Kyrano zich niet bewust bewust is van deze aanvallen.

Zoals hij ze altijd beschrijft als louter ‘duizelingwekkende spreuken’ nadat hij informatie heeft doorgespeeld, ondanks zijn overigens onbetwistbare loyaliteit aan Jeff Tracy.

The Hood verscheen in slechts zes afleveringen, allemaal van seizoen 1 – namelijk Trapped in the Sky, The Mighty Atom, Martian Invasion, Edge of Impact, Desperate Intruder en Cry Wolf.

The Hood in de strips

Tijdens zijn optredens in de strips van TV21 werden de ontwerpen van de Hood op International Rescue nog gedurfder.

In The Atlantic Tunnel leert de Hood van Kyrano dat International Rescue van plan is om te zoeken naar afzettingen van het metaalmozatinum in de Atlantic Tunnel.

Nu hij zich voordoet als Mr. Sheldon, huurt hij een team van geologen onder leiding van Brains’ vriend Vincent Baker in voordat hij explosieven afzet in de tunnel die Alan, Brains en verschillende arbeiders opsluit.

Thunderbirds 1 en 2 worden te hulp geroepen en de Hood verlaat het gebouw, alleen tegengehouden door een politieman die zijn camera in beslag neemt en hem weer naar binnen stuurt.

Hij keert echter terug, slaat de officier buiten westen en neemt zijn plaats in. Daarna fotografeert hij Thunderbird 1, maar bij zijn ontsnapping keert de bewaker terug en valt de Hood aan die hem neerschiet en zijn ontsnapping maakt in zijn privéjet.

In Tracy Island Exposed probeerde hij de locatie van International Rescue bloot te leggen door de hangar van Thunderbird 2 te bombarderen.

Zo werd Virgil gedwongen het vaartuig naar de startbaan te verplaatsen waar hij vervolgens foto’s van het vaartuig nam en deze vervolgens openbaar bracht.

Jeff bedenkt een uitgebreid cover-up-plan: Tracy Island wordt ook openbaar gemaakt, als een gewoon themapark, gebaseerd op International Rescue als helden eer.

Elders organiseren Lady Penelope en Parker een reddingssituatie, met de bedoeling dat de Thunderbirds ter plaatse komen en dus bevestigen dat ze niet van Tracy Island waren gekomen (in feite waren ze de ruimte in gestuurd met Thunderbird 5) .

Terwijl vakantiedrukte naar het eiland stroomde, slaagde de Hood erin om het binnenste bolwerk van de Tracys te infiltreren, bijna Gordon en Brains kon hypnotiseren, wanneer hij wordt gestoord door zijn halfbroer Kyrano!

Gordon krijgt de kans van het moment die hij nodig heeft, en met een stevige klap slaat hij de schurk knockout.

Jeff en Brains gebruiken Jeff’s persoonlijke jet, de JT1 Condor, om hem vervolgens naar het vasteland te verplaatsen nadat ze de laatste week van zijn geheugen hebben gewist, om de geheimen van de Tracy-familie te bewaren.

In The Vanishing Ray ontdekt de Hood uit een onbekende bron dat de rijke Britse erfgename Lady Penelope in het bezit is van krachtige onzichtbare stralen.

Hij besluit het te stelen, omdat hij het als de perfecte dekking ziet zonder zijn vermommingen te gebruiken om de geheimen van de wereld te leren kennen.

Hij probeert verschillende pogingen om de straal te krijgen en probeert zelfs de erfgenaam ervoor te doden, maar ze falen allemaal en hij wordt door de autoriteiten teruggestuurd naar Maleisië.

In Brains is Dead, fakete de Hood de dood van Brains met behulp van een krachtige elektrische stoel die hem alleen bewusteloos maakte.

Zijn mannen brachten hem terug naar zijn schuilplaats in de tempel, en met zijn vaardigheden liet hij Brains de geheimen van Tracy Island onthullen en plande hij een grootschalige aanval op de voorheen geheime IR-basis.

Het plan is echter mislukt; en opnieuw werd het geheugen van de Hood gewist, zonder enige herinnering aan wat hij over de organisatie had ontdekt.

Het laatste optreden van The Hood in TV21 is The Zoo Ship: onder het mom van de oudere professor Auldyn Beresford, de eigenaar van een Zoo Ship, komt hij naar Tracy Island om een ​​zeldzame zandmuis te zoeken.

Tijgers breken echter los op het schip, waarbij een keeper wordt gedood, wat resulteert in een razernij waarbij controles worden uitgeschakeld en de boot doen zinken.

Omdat Beresford is uitgenodigd om op het eiland te blijven, neemt Scott hem mee om te zoeken naar de zandmuis zodat de Thunderbirds zonder detectie in actie kunnen komen.

Beresford valt Scott echter aan voordat hij zichzelf onthult als de Hood, die vervolgens doorgaat naar de hangar van Thunderbird 2 en Virgil knock-out slaat voordat hij de geheimen van International Rescue fotografeert.

Hij wordt echter dan afgeleid door een oproep van Brains en Gordon om het vliegtuig nodig te hebben. Dus om tijd te winnen, stelt hij het in om automatisch te starten.

Alan merkt echter een fout op en, kijkend naar de videolink, ziet Jeff het schip onbemand!

Hij rent naar het lanceerplatform om te voorkomen dat Thunderbird 2 uit controle raakt en wordt geconfronteerd met de Hood die op hem schiet, maar Alan komt aan om zijn vader te redden.

Alan en Jeff proberen vervolgens de bedieningselementen uit te schakelen, maar het vaartuig vliegt de helling op en terug in de grond, in vlammen op.

Toch krijgen ze het brandende wrak onder controle.

In de afleiding steelt de Hood een Helijet en ontsnapt met zijn foto’s vermoedelijk intact. Uiteindelijk is het Zoo Ship gered.

In zijn laatste TV21-optreden lijkt de Hood (eindelijk) te winnen. Zelfs aan het einde van het verhaal denken de Tracys niet na over de gevolgen van zijn overwinning voor hen.

The Hood verscheen ook in een stripverhaal van Stingray genaamd A Trip to England, waar Titan de crimineel inhuurt om als tv-verslaggever te poseren om problemen te veroorzaken op de onderzeeër tijdens een reis naar Engeland ter herdenking van de duizendjarige verjaardag van The Battle of Hastings.

Thunderbirds Brains: alles wat je wil weten uit de oude & nieuwe serie

Thunderbirds-Brains-karakter

“Brains” is de technische ondersteuning van International Rescue, wetenschappelijk adviseur en, het meest herkenbaar, verantwoordelijk voor het ontwerp en de ontwikkeling van de meeste Thunderbirds-schepen.

Speelgoed van Brains

Er is in de loop der tijd veel speelgoed van Brains uitgebracht, wat je nu nog kunt vinden zijn vaak de poppetjes en enkele van de latere serie speelgoed.

Originele 1993 Matchbox Brains actiefiguur

Vivid Brains met Robot

Brains met zijn robot

Als de uitvinder van alle voertuigen en apparatuur die Rescue internationaal gebruikt, weet Brains dat dankzij de wetenschap niets onmogelijk is.

Het mobiele Brains-figuur (9,5 cm) bevat zijn helperrobot MAX, die hem kan helpen met alle wetenschappelijke zaken. De mobiele robot Max is 7 cm lang.

Funko Pop Brains Thunderbirds figuurtje

Funko heeft popjes van al je favoriete filmhelden en actiefiguren, en nu is het ook de beurt aan Brains van The Thunderbirds. Hoe kon deze iconische held ook uitblijven?

Lees hier alles over Thunderbirds speelgoed

Over Brains

De geschiedenis van Brains

Brains werd geboren op 14 november 2040 en werd wees nadat een orkaan zijn huis trof.

Op twaalfjarige leeftijd werd hij geadopteerd door een professor van Cambridge University die zijn grote intelligentie erkende en zijn fenomenale leervermogen aanmoedigde.

Hij ontmoette Jeff Tracy voor het eerst toen hij een lezing gaf in een culturele hal in Parijs, terwijl Jeff op zoek was naar een briljante wetenschapper om zijn plannen voor International Rescue te realiseren.

Nadat hij zich realiseerde dat Jeff iemand was die zijn kennis en geld ten behoeve van anderen wilde gebruiken, stemde Brains in met Jeffs aanbod.

Hij werd meteen naar Tracy Island getransporteerd en begon meteen met het ontwerpen van verbazingwekkende hightech-machines voor International Rescue inclusief alle Thunderbirds en alle pod-voertuigen.

Zijn echte naam is onbekend, maar hij gebruikt de alias “Hiram K Hackenbacker” en “Mr. X” om zijn identiteit te beschermen tegen de buitenwereld terwijl hij nieuwe machines en vliegtuigen ontwikkelt voor andere bedrijven, zoals de Skythrust.

Brains is een buitengewoon slimme, zeer gefocuste en intense persoon, die het overgrote deel van zijn tijd doorbrengt met uitvinden.

Ondanks de bedeesde en stamelende manier van Brains, is hij een ervaren duiker en een zeer bekwame scherpschutter.

Hij geniet van het bestuderen van trigonometrie en thermodynamica in zijn vrije tijd, en heeft een voorliefde voor het schaakspel. Een extreme perfectionist die nooit tevreden is met zijn uitvindingen, hij probeert ze continu te verbeteren.

Lees meer: dit is het speeleiland van The Thunderbirds

Optredens, missies en avonturen

Brains verschijnt in 28 afleveringen (uitzonderingen: Martian Invasion, The Perils of Penelope, The Impostors and The Duchess Assignment). In End Of The Road verschijnt hij alleen in een niet-sprekende rol.

Brains verschijnt ook, en speelt een belangrijke rol, in beide speelfilms.

Bovendien verschijnt hij in de afleveringen van Thunderbirds 1965, maar is hij eigenlijk slechts in één (Introductie van Thunderbirds) te horen.

Wat doet Brains voor het team?

Brains is een van de meest waardevolle leden van International Rescue; want hij was de maker van verschillende Thunderbird-machines.

Wanneer hij wordt opgeroepen om Thunderbird 6 (Alan’s gerestaureerde Tiger Moth-dubbeldekker) te besturen, is zijn kenmerkende IR-kleur bruin.

Als hoofdingenieur op Tracy Island doet hij er alles aan om de organisatie te helpen, zoals het toevoegen van nieuwe functies en het uitvoeren van reparaties.

Hommage aan Brains:

Brains lijkt op

De gezichtseigenschappen van Brains zijn gebaseerd op die van acteur Anthony Perkins.

Bron: imdb.com

Perkins is het meest bekend voor zijn rol als Norman Bates in Psycho.

In de TV Century 21 Spring Extra-editie van 1967 krijgt Brains de geboortenaam ‘Horatio Hackenbacker’.

Het is een naam die zou worden aangenomen voor de strip van Thunderbirds, onthuld in Seeking Disaster.

Brains verscheen samen met Virgil, Lady Penelope, FAB 1 en Parker in de “Animated All Star Band” van de Britse komiek Peter Kay voor BBC Children In Need 2009.

Bekende quotes van Brains

Veelgestelde vragen over Brains uit de Thunderbirds

Hier zijn nog enkele veelgestelde vragen over Brains:

Wat was Brains zijn echte naam in de serie?

De geboortenaam van het personage wordt niet onthuld in de serie, tijdens het werken aan externe projecten gebruikt Brains een pseudoniem om zijn identiteit te beschermen. Hij gebruikt bijvoorbeeld de alias “Hiram K. Hackenbacker” tijdens het werken aan het Skythrust-project, en het bestuur dat Skyship One opdracht geeft, kent hem alleen als “Mr X”.

We zullen het dus nooit weten.

Wie doet de stem van Brains in The Thunderbirds?

David Graham doet de stem van Brains in de originele Thunderbirds popenserie en films, de nieuwe Thunderbirds are Go heeft een nieuwe stemacteur voor Brains, namelijk Kayvan Novak.

[wl_faceted_search]

Speelgoed wat ze leuk vinden én wat van leren

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief vol speeltips en ontvang onze gratis gids "educatief speelgoed voor elke leeftijd" als eerste email.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.