15 leuke spelletjes met alleen pen en papier voor elke leeftijd

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Stel je staat met je gezin in de file, je kinderen worden hoe langer hoe ongeduldiger en je hebt alleen een pen en papiertje bij je? Of zoek je simpelweg fijne spelletjes voor op vakantie?

Als het je leuk en handig lijkt om spelletjes te leren kennen, die je gewoon met slechts pen en papier overal kan spelen met jouw kinderen, lees dan verder.

Leer je kids wat vermakelijke spelletjes met pen en papier, zodat ze zichzelf kunnen vermaken, of speel deze spelletjes met het hele gezin.

Leukste spellen met alleen pen en papier

Een pen en papiertje heb je altijd wel ergens in je handtas, of je hebt het misschien in de auto liggen.

Het kan ook zijn dat je weer even genoeg hebt van al die computergames en online lessen, en graag wil dat je kind zijn handen en hoofd even bevrijdt van de spanning die dat soms met zich meebrengt.

Soms wil je, misschien op de camping of thuis, gezellig een ouderwets tafelspelletje doen, maar die zijn niet altijd voorhanden.

Probeer dan eens een spelletje, waar je slechts pen en papier voor nodig hebt. Pak dus een pen, een stuk papier en daag je kinderen en vrienden uit!

Sommige van deze pen en papier spelletjes die straks voorbij komen zullen bekend zijn bij een aantal ouders.

En weet je? Vaak vinden je kinderen ze ook enorm leuk, laat hen dus kennismaken met mijn favoriete ‘ouderwetse’ spelletjes!

Heb je wel wat meer materialen tot je beschikking om je kinderen te vermaken? Kijk dan eens bij deze 10 leukste Oud Hollandse spelletjes voor kinderen & hun regels

Lijnen trekken

Een van de lastige dingen is om goed recht te kunnen tekenen, met deze gratis printables kan je kind lekker oefenen met het tekenen van een rechte lijn, zo richting de overheerlijke ijsjes, dino’s en unicorn.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Spelletjes met pen en papier voor kinderen van 4-5 jaar

Kinderen in deze leeftijd kunnen al goed tekenen vinden het superleuk om spelletjes met een pen en papier te doen.

Ik geef je twee leuke spelletjes mee voor deze leeftijdscategorie:

Sluit je ogen en teken spel

Bij het Sluit je ogen en tekenspel probeer je een bekend voorwerp uit je hoofd te tekenen zonder naar het papier te kijken en laat de anderen raden.

Kies iets eenvoudigs, zoals een huis, een boom of een persoon. Wie het goede antwoord geeft wint.

Boter Kaas en Eieren

Rasters van twee verticale en twee horizontale lijnen worden gevuld met een X of O terwijl spelers om de beurt spelen.

Het doel is om drie markeringen op een rij te hebben – horizontaal, verticaal of diagonaal.

Bij het Boter, kaas en eieren spel, zal je kind goed moeten nadenken en een strategie moeten ontwikkelen.

Deze twee spelletjes leren jouw 4- en 5-jarige gevoel voor sportiviteit te ontwikkelen. Ze leren dat winnen niet altijd lukt, maar soms wel! Ze leren ook de basis van het redeneren.

Op deze manier leert jouw kind om te gaan met teleurstellingen, maar ook met de vreugde van een overwinning! Je kind gebruikt ook nog eens zijn fijn-motorische vaardigheden, die belangrijk zijn bij het leren schrijven.

In deze leeftijdcategorie komt een kleurige set driehoek potloden altijd van pas, vanwege de goede grip voor kleintjes.

Lees ook: Educatief speelgoed Kleuters kind 4 jaar of 5 jaar | 9 leerzame opties

Spelletjes met pen en papier voor kinderen van 6-7 jaar

Kinderen in deze leeftijd kunnen al een beetje schrijven. Je zou dus kunnen beginnen met een woordspel als Galgje.

Galgje

Zo’n populair en – vooral onder de ouders – enorm bekend spelletje. Samen met het gezin of met je vrienden is dit een heel spannend woordspel om te spelen!

Een speler zet de beginletter van zijn gekozen woord op papier en een aantal horizontale streepjes (waar de ontbrekende letters komen te staan) en de laatste letter.

De andere spelers mogen om de beurt een letter raden. Zit die in het woord dan wordt deze ingevuld. Zo niet dan wordt de galg getekend.

Wie het woord raadt mag daarna een nieuw woord verzinnen. Als niemand het raadt voordat de galg klaar is, mag de speler opnieuw een woord bedenken.

Hier wordt het spel simpel uitgelegd:

Raad het woord

Er is nog een andere versie van galgje: Raad het woord. Een speler bedenkt een woord en schrijft op een papier uit hoeveel letters dat woord bestaat (hij zet horizontale streepjes op papier, waar de letters moeten komen te staan).

De andere spelers moeten om en om een letter raden. Zit de letter in het woord? Dan komt hij op de juiste plek te staan. Zit hij er niet in? Dan raak je een van je drie levens kwijt.

Probeer het woord te raden voordat je door je levens heen bent.

Wie ben ik?

Een ander leuk spelletje is Wie ben ik? Een klassiek spel dat altijd leuk is.

Schrijf de naam van een (on)bekend persoon op een briefje en plak het op het voorhoofd van andere speler. Je weet zelf dus niet wie je bent.

Door om beurten een vraag te stellen, probeer je te ontdekken welk persoon er op jouw briefje staat. Degene die het als laatste ontdekt in een groep, verliest.

Speel je met twee personen, dan wint degene die de persoon als eerste kan raden.

Als je niet al te moeilijke woorden gebruikt bij deze spelletjes, kan je 6-7 jarige goed meedoen en zijn woordenschat al schrijvend ontwikkelen. Ook ontwikkelt hij zijn logisch denkvermogen.

Driehoekspel

Met het uitdagende Driehoekspel breng je je kind niet alleen geometrische vormen bij, maar ook logisch nadenken en redeneren.

Je hebt twee verschillende kleuren pennen nodig om dit spel voor twee spelers te spelen. Teken zes stippen in een zeshoek (een zeszijdige geometrische vorm). Trek vervolgens om de beurt lijnen tussen elke stip.

Het doel is om GEEN driehoek te maken. De eerste persoon wiens lijn een driehoek voltooit, verliest dit spel.

Lees ook: Leukste Educatief speelgoed voor schoolgaande kinderen 6, 7 of 8 jaar

Spelletjes met pen en papier voor kinderen van 8-9 jaar

Het wordt steeds leuker om spelletjes met je kind te spelen, naarmate zijn algemene kennis en woordenschat groeit; de kunst is om uitdaging te blijven zoeken.

Het categorieën spel

Mijn absolute favoriet, geschikt voor kinderen in deze leeftijdsgroep, is het categorieën spel.

Kies 10 categorieën (of meer of minder) en schrijf deze – naast elkaar met een beetje tussenruimte – bovenaan een papier.

Elke speler heeft zijn eigen papier en kiest om de beurt een letter uit het alfabet. Alle spelers schrijven binnen een minuut een woord in elke categorie, beginnend met de gekozen letter.

Elke ronde worden de punten van iedere speler opgeteld. Je kan van tevoren afspreken om bijvoorbeeld 10 rondes te spelen. De speler met de meeste punten wint het spel.

Probeer de volgende categorieën of kies jouw eigen: Fruit – Groenten – Films – Zangers/bands – Dieren – TV programma’s – Auto’s – Landen – Steden enz.

Dit spelletje doet me denken aan mijn eigen schooltijd! Ik speelde dit dagelijks met mijn klasgenootjes.

Advertentiespel

Een enorm lollig spel is het Advertentiespel; alle spelers schrijven op een papiertje ‘te koop’, ‘te huur’, ‘gezocht’ of ‘aangeboden’. Je vouwt het briefje dubbel en geeft het aan de speler naast je.

Op het briefje dat jij krijgt, schrijf je wat er verkocht, verhuurd, gezocht of aangeboden wordt. Bijvoorbeeld ‘een tafel’ of ‘mijn zusje’ ;) .

Vouw het briefje weer dubbel en schuif het weer door aan de persoon naast je. Voeg op het nieuwe briefje dat je krijgt iets toe, als ‘niet in perfecte staat’ of ‘geweldig’.

In de laatste ronde schrijf je op het briefje een geldbedrag.

Aan het eind van het spel opent iedereen zijn briefje en komt er een heel gekke zin uit als: ‘Aangeboden, mijn zusje, geweldig, voor maar € 2,50’.

Telefoonspel

In deze leeftijdscategorie heb ik nog zo’n een gek schrijfspelletje: het telefoonspel.

Je hebt drie of meer mensen nodig om dit spel te spelen. Leg een A4 vel voor elke speler neer.

Je vouwt de papieren in vier of meer vakken – een voor elke speler. Iedereen maakt een tekening bovenaan het papier en geeft het papier naar links.

Vervolgens onderschrijft elke speler de afbeelding van zijn buurman en vouwt deze om zodat alleen de zin te zien is.

De papieren worden opnieuw doorgegeven en de volgende speler tekent iets dat bij de zin van zijn buurman past. Dit gaat zo door totdat het papier vol is.

De papieren worden vervolgens uitgevouwen en iedereen kan een hilarisch verhaaltje voorlezen.

Schrijven, tekenen, humor en ontspanning komt met deze spelletjes allemaal aan bod, je kids zullen genieten!

Spelletjes met pen en papier voor kinderen van 10-11 jaar

In deze leeftijdscategorie kunnen kinderen ofwel pre-pubers, goed schrijven, hebben een grote woordenschat en rekenen met getallen tot een miljoen.

De meeste woorden

Een leuk woordspel om de woordenschat en algemene kennis uit te breiden – met een beetje tijdsdruk – is ‘de meeste woorden’.

Om de beurt mag iedereen een onderwerp en een letter kiezen. Als de eerste speler bijvoorbeeld ‘sport en de letter V kiest’ schrijft iedereen zoveel mogelijk woorden op over dit onderwerp, beginnend met de letter V.

Degene die de meeste juiste woorden op papier heeft gezet wint. Je moet natuurlijk een tijd bepalen waar binnen de woorden mogen worden opgeschreven.

Schrijf samen absurde verhalen

Twee spelers schrijven samen een lang verhaal – van twee A4 tjes – zonder dat ze van elkaar weten wat ze schrijven.

De eerste speler schrijft een regel en vouwt het papiertje dan zo om dat de ander niet kan lezen wat er staat. Zo gaan ze door met hun verhaal tot de twee vellen vol zijn.

Het is handig om de regels te nummeren om het verhaal leesbaar te houden.

Word Square

Een uitdagend spel voor twee of meer spelers op hokjespapier. Elke speler tekent een vierkant van vier bij vier of vijf bij vijf vakjes op een vel papier en zorgt ervoor dat de andere spelers het vak niet kunnen zien.

De spelers roepen om de beurt een letter. Terwijl elke letter wordt opgeroepen, moeten spelers de letter ergens op hun rooster schrijven. Het doel is om zoveel mogelijk vierletterwoorden te maken.

Alle letters mogen vaker worden herhaald. Als alle hokjes vol zijn, tellen de spelers hoeveel vierletterwoorden ze verticaal, horizontaal en diagonaal hebben gemaakt. De speler met de meeste woorden wint het spel.

Hier zie je het spel visueel nog eens uitgelegd:

Punt en Streep

Zet een aantal rijen met puntjes op een vel hokjespapier, zodat er een vierkant of rechthoekig rooster ontstaat. Je tegenstander en jij zetten om de beurt een horizontaal of verticaal streepje tussen de puntjes.

De bedoeling is dat je zoveel mogelijk vierkanten creëert. Zet jij het voltooiende streepje, dan is het vierkant van jou!

Je mag je initiaal in de door jouw veroverde hokjes zetten. Wie aan het eind van het spel de meeste vierkanten heeft, wint.

Spelletjes met pen en papier voor kinderen van 12 jaar

12-Jarigen kunnen met gemak volwassenen verslaan en willen echt wat moeilijkere spelletjes met meer uitdaging.
Je hoeft ze niet meer te leren schrijven of rekenen, ze zoeken vooral vermaak, competitie en gezelligheid!

Pictionary

Een leuk spel is Pictionary: verdeel de spelersgroep in tweeën en schrijf ieder een aantal woorden op papiertjes. De papiertjes gaan allemaal in een bakje en worden goed door elkaar gehusseld.

De eerst speler grabbelt vervolgens een papiertje en moet het woord proberen na te tekenen. De spelers uit zijn team moeten raden welk woord er getekend wordt.

Als het woord binnen de afgesproken tijd geraden wordt (bijvoorbeeld 30 seconden of een minuut), dan krijgen dit team een punt.

Zeeslagje op papier

Zeeslagje op papier is ook een mooi spel voor twee in deze leeftijdscategorie. Je kent dit misschien als een spel in een doos, maar het is ook goed te spelen met pen en papier.

De spelers beginnen met het tekenen van twee rasters met tien verticale en tien horizontale lijnen op twee afzonderlijke vellen papier. Op de horizontale zijde van het raster staan altijd de letters en op de verticale zijde altijd de nummers.

Op een van de bladen tekent elke speler rechthoeken die een vloot van schepen voorstellen zonder dit aan de andere speler te laten zien.

Op het andere blad, worden treffers in het andere rooster gemarkeerd met een X en missers met een O.

De schepen moeten horizontaal, verticaal of diagonaal op de vierkantjes/hokjes geplaatst worden.

De vloot van elke speler bestaat uit:

  • 1 vliegdekschip dat 5 hokjes beslaat
  • 1 slagschip dat 4 hokjes beslaat
  • 1 kruiser die 3 hokjes beslaat
  • 2 torpedobootjagers die beiden 2 hokjes beslaan
  • 2 onderzeeërs die elk slechts 1 hokje beslaan.

Om de beurt vuurt elke speler een salvo van 7 schoten, waarbij ze mogelijke locaties van de schepen van de andere speler noemen, bijvoorbeeld E1, A7, D5 enzovoort.

De tegenstander moet het aantal treffers en het type schip aangeven, maar niet welke schoten de treffers waren en welke de missers.

Zodra alle hokjes van een schip zijn ontdekt, moet een speler zeggen: ‘Je hebt (bijvoorbeeld) mijn slagschip tot zinken gebracht.’

Het doel is om als eerste alle schepen van jouw tegenstander tot zinken te brengen.

Hier is een video die het allemaal nog eens uitlegt:

Om het spel makkelijker te maken als er jongere broertjes of zusjes meespelen kan je het raster kleiner maken, met minder schepen spelen of per beurt maar één schot lossen.

Bij sommige spelletjes zijn verschillende kleuren pennen handig, die kan je ook kopen in een handige set van Bic met gekleurde pennen.

Heb je voldoende inspiratie opgedaan?

Ook al leven we in een tijdperk waarin technologie de overhand heeft en vermaak daadwerkelijk overal te vinden is, zijn er – gelukkig – nog momenten waarop we ouderwets een spelletje willen doen waarbij we de pc, de kindertablet en de smartphone even niet gebruiken.

Hopelijk heb je een aantal spelletjes kunnen vinden die jouw kind aanspreken. Wellicht kan je variaties aanbrengen om een spel makkelijker of juist moeilijker te maken.

Met deze simpele pen en papier spelletjes, voor thuis, in de file in de auto, of voor op reis zal jouw kind zich enorm vermaken en jij ook!

Met deze spelletjes herontdekken we dat we op een eenvoudige manier – met slechts pen en papier – ook plezier kunnen hebben, met het gezin, de familie of met vrienden.

Deze spelletjes werken trouwens vaak ook goed als ijsbrekers op kinderfeestjes of in de klas.

Is het ondertussen bedtijd? Hier zijn de 10 leukste spelletjes om ze rustig te krijgen voor het slapen gaan

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.