Wanneer kan een kind zichzelf vermaken? Advies & Speeltips
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Ieder kind is anders. Ook in hoeverre een kind zichzelf kan vermaken, verschilt per kind.
Als ouder is het belangrijk om nauwkeurig de ontwikkeling van je kind te volgen om te begrijpen wat het aankan en waar het nog moeite mee heeft.
Sommige kinderen zijn van jongs af aan gewend om met jou samen te spelen. Dat kan meerdere redenen hebben; misschien heeft het kind geen broertjes of zusjes, of is het de oudste.
Verder speelt ook het karakter van je kind mee. Als je een heel beweeglijk kind hebt dat snel afgeleid is en steeds zoekt naar nieuwe uitdagingen, dan zal hij of zij zich moeilijker zelf kunnen vermaken.
Het is ook niet meer dan normaal om je kind een handje op weg te helpen om vervolgens zelf aan de slag te kunnen gaan.
Naast het zichzelf kunnen vermaken, is het tevens belangrijk om tijd te maken om samen met je kind te spelen. Zo ontwikkel je een fijne band, maar heeft het kind ook de ruimte om zijn of haar taalontwikkeling en sociale vaardigheden te ontplooien.
In dit artikel zul je te weten komen wanneer een kind zichzelf kan vermaken, en geven we tips die je kunnen helpen om dit te stimuleren.
Ook zullen we een aantal speelgoed producten noemen die het zelf vermaak van kids zullen bevorderen.
Van peuter naar kleuter doeboek collectie
Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar
Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.
Koop bij Bol.comWat bespreken we in deze uitgebreide post:
Moet je als ouder blijven entertainen?
Je moet er als ouder voor zorgen dat je niet continu bezig bent je kind te entertainen of ideeën aan te dragen.
Doe je dat wel, dan worden de hersenen niet voldoende gestimuleerd en worden ze lui.
Zo leren kinderen niet om zichzelf ook te vermaken.
Het is belangrijk om je kinderen zelf te laten aanmodderen. Door je als ouder afzijdig te houden, krijgen kinderen de kans om hun empatisch vermogen te ontwikkelen.
Je moet eigenlijk een gezonde balans vinden tussen het meespelen met je kind, en zijn of haar de ruimte geven om zelf met ideeën te komen en zichzelf zo goed mogelijk te ontwikkelen.
Het is normaal dat als je thuis slechts één kind hebt, je als ouder veel tijd samen met je kind doorbrengt. Omdat het kind geen broertjes of zusjes heeft, is het al gauw normaal geworden dat jij inspringt als speelmaatje.
Dat is prima, maar wanneer je dat te vaak doet, zal je kind niet leren om zichzelf te kunnen vermaken.
En dat verwacht je natuurlijk wel van hem of haar wanneer het opgroeit.
Het kan ook zo zijn dat je kind het nu eenmaal lastig vindt om zichzelf te vermaken.
Vraag bijvoorbeeld aan de juf op school hoe jouw kind zich gedraagt, en of het inderdaad ook daar moeite heeft met alleen spelen of niet.
Vanaf welke leeftijd kan een kind zichzelf vermaken?
De leeftijd van het kind speelt een grote rol.
Van een kind dat op de basisschool zit, mag je verwachten dat hij/zij zichzelf voor een lange tijd kan vermaken. Echter, zal een dreumes of peuter daar meer moeite mee hebben.
Je zou ongeveer de volgende richtlijnen kunnen aanhouden:
- Een peuter kan zichzelf ongeveer tot maximaal een kwartier bezighouden.
- Een kleuter iets langer, namelijk 20 tot 30 minuten.
- Kinderen vanaf 7 jaar kunnen zichzelf een uurtje vermaken.
Het is als ouder belangrijk te begrijpen wat je kind wel en niet aankan. Observeer zelf, maar vraag ook eventueel rond op school.
Tips om kinderen te helpen zichzelf te vermaken
Er zijn meerdere manieren om je kind te stimuleren om een kind zich te vermaken. Hier volgen een aantal tips.
- Help je kind met het kiezen van de activiteit
- Je kan je kind een vast moment geven om zelf te spelen
- Geef positieve aandacht tussendoor
- Heeft het kind veel moeite? Help je kind dan wat meer
- Bouw de momenten op en neem de tijd
Veel kinderen vinden het vaak moeilijk om ergens mee te beginnen. Overleg in zo’n geval en geef eventueel een aantal suggesties.
Als je kind nog jong is, kun je het beter niet te veel opties geven. Als je kind wat ouder is, kun je ook meerdere opties voorstellen.
Je kan er zelfs kaartjes van maken, dat als een kind niet weet wat het kan gaan doen, het terug kan vallen op die kaartjes.
Als het lukt, laat je kind dan alles vooral zelf bedenken.
Wanneer je een kind een vast alleen speel moment geeft, weet het waar het aan toe is en wat er van hem of haar verwacht wordt. Dat is altijd prettig.
Het geven van aandacht tussendoor is vooral bij peuters essentieel. Probeer het kind daarmee niet uit het spel te halen, maar geef gewoon een kort complimentje.
Als je kind veel moeite heeft, is hulp bij het kiezen van de activiteit niet genoeg. Ga ook even met het kind samen spelen. Na het opstarten kun je zeggen dat je even iets anders moet gaan doen.
Het is belangrijk om de alleen speel momenten op te bouwen: laat het kind eerst een aantal minuten zelf spelen, en maak deze momenten steeds langer (afhankelijk ook van de leeftijd).
Neem vooral tijd voor de opbouwfase, en heb geen haast!
Spelletjes en speelgoed voor zelfvermaak
Gelukkig zijn er diverse spelletjes die kinderen helemaal alleen kunnen spelen!
We hebben een aantal van die spellen voor je uitgezocht.
‘Smart Games Castle Logix’ is een spel geschikt voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar.
Met dit spel leert een kind logica, ruimtelijk inzicht, en fijne motoriek te combineren door de mooiste kastelen te bouwen. Er zijn 48 uitdagende opdrachten met oplossingen.
Gegarandeerd veel speelplezier!
‘Ik Leer Letters’ helpt je kind letters te leren herkennen, letters bij afbeeldingen te zoeken, het alfabet te leren en de woordenschat te vergroten. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
‘Smart Games IG Puzzler Pro’ bevat 120 opdrachten en bevat diverse spelvarianten, namelijk in 2D en 3D. Dit spel is ontworpen voor kinderen vanaf 6 jaar.
Ten slotte het ‘Keer op Keer Dobbelspel’: een spel dat zowel alleen als met het hele gezin gespeeld kan worden. De bedoeling is om zo snel mogelijk kolommen en gelijk gekleurde gebieden te vullen.
Lees ook: wanneer kan een kind alleen de trap op? Tips voor ouders
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.