Help de fijne motoriek ontwikkelen van baby, peuter tot kleuter

                door Joost Nusselder | Geupdate op:  december 28, 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Fijne motoriek is het vermogen om bewegingen te maken met behulp van de kleine spieren in onze handen en polsen.

Kinderen gebruiken fijne motoriek om veel schoolgerelateerde taken uit te voeren, en dit bewust controleren van je bewegingen heet psychomotoriek.

Kind speelt met blokken om fijne motoriek te stimuleren

Motorische ontwikkeling op verschillende leeftijden

Wanneer beginnen kinderen kleurpotloden te gebruiken? Schoenen te strikken? Fietsen? Alle kinderen ontwikkelen coördinatie- en motorische vaardigheden op verschillende momenten.

Maar kinderen bereiken op bepaalde leeftijden wel bepaalde mijlpalen.

Hieronder kan je zien wanneer kinderen doorgaans, bepaalde coördinatie en motoriek ontwikkelen.

Met 2 maanden

Met 4 maanden

Met 6 maanden

Met 9 maanden

Met 12 maanden

Leeftijden 18 maanden – 2 jaar

Leeftijden 3-4 jaar

Leeftijden 5-6 jaar

Leeftijden 7-8 jaar

Leeftijden 9-10 jaar

Leeftijden 11-15 jaar

Leeftijden 16-18 jaar

Raak niet in paniek als je kind niet al deze mijlpalen op het juiste moment haalt. Alle kinderen ontwikkelen zich anders.

Als je je zorgen maakt over de voortgang van je kind, leer dan over problemen met motorische vaardigheden en coördinatie bij kinderen.

Maak een lijst met specifieke dingen die je opmerkt en ontdek wat je vervolgens moet doen.

Wat kun je doen om de fijne motoriek te bevorderen?

Er zijn veel dingen die je thuis kunt doen om de fijne motoriek van je kind te verbeteren.

Als je kind worstelt met taken als schrijven, tekenen en het gebruik van een schaar, heb je misschien de term fijne motoriek horen noemen bij het beschrijven van deze uitdagingen.

Maar wat is fijne motoriek?

Fijne motoriek is het vermogen om bewegingen te maken met behulp van de kleine spieren in onze handen en polsen.

Kinderen vertrouwen op deze vaardigheden om belangrijke taken op school en in het dagelijks leven uit te voeren.

We gebruiken fijne motoriek om kleine bewegingen te maken. Deze bewegingen zijn voor de meeste mensen zo vanzelfsprekend dat we er meestal niet aan denken.

De fijne motoriek is echter complex.

Ze omvatten de gecoördineerde inspanningen van de hersenen en spieren, en ze zijn gebouwd op de grove motoriek waarmee we grotere bewegingen kunnen maken.

Fijne motorische vaardigheden zijn geen specifieke leervaardigheden zoals lezen of rekenen.

Maar ze hebben rechtstreeks invloed op hoe goed kinderen kunnen leren en laten zien wat ze weten.

Kinderen hebben bijvoorbeeld fijne motoriek nodig om een ​​antwoord op een test te kunnen omcirkelen of een essay of antwoord te kunnen schrijven.

Kinderen moeten hun fijne motoriek gebruiken om veel schoolgerelateerde taken uit te voeren. Deze omvatten:

Kinderen hebben ook fijne motoriek nodig om dagelijkse taken uit te voeren, zoals aankleden en hun tanden poetsen.

Problemen met fijne motoriek

Kinderen ontwikkelen zich met verschillende snelheden. Maar er zijn mijlpalen die ze over het algemeen op bepaalde leeftijden bereiken.

Inclusief de fijn motorische mijlpalen.

Op de leeftijd van 5 of 6 jaar kunnen kinderen bijvoorbeeld meestal vormen en letters kopiëren en een vork en lepel met controle gebruiken.

Met 9 of 10 kunnen ze meestal met tools, zoals met een liniaal, tekenen en ze gebruiken zonder al te gefrustreerd te raken.

Maar sommige kinderen worstelen langere tijd met deze vaardigheden.

Aanhoudende problemen met motorische vaardigheden kunnen een teken zijn van ontwikkelingscoördinatiestoornis (DCD), die mensen soms dyspraxie noemen.

Kinderen met dyspraxie, een leerverschil dat van invloed is op schrijven, kunnen ook problemen hebben met fijne motoriek.

Moeilijkheden met fijne motoriek worden vaak pas vastgesteld op de kleuterschool wanneer leraren zien dat kinderen het moeilijk hebben.

Er zijn echter een aantal dingen, die ouders kunnen doen om hun kinderen te helpen.

Kinderen met een zwakke fijne motoriek kunnen ergotherapie krijgen via de zorg.

Een andere manier waarop je ze kunt helpen, is door potloodgrepen en breed gelinieerd papier aan te bieden om zo makkelijker te kunnen schrijven.

Om je kind voor te bereiden op het leren schrijven kan je oefenen met het overtrekken van zigzag lijnen en golvende lijnen om deze handbewegingen te leren doseren. Je kan je kind ook met de vingers de lijnen laten volgen. Een mooi hulpmiddel zijn ook overtrekborden die je kind helpen om met beide handen tegelijk dezelfde bewegingen te maken.

Een ander interessant spel om de fijne motoriek te ontwikkelen is de skeletal geo starter set van Tickit:

Tickit Skeletal Geo om fijne motoriek te ontwikkelen

(bekijk meer afbeeldingen)

Thuis fijne motoriek opbouwen

Jouw kind kan mogelijk ondersteuning krijgen op school als fijne motoriek een uitdaging is. Maar er zijn ook dingen die je thuis kunt doen om de vaardigheden van je kind te verbeteren.

Als je bang bent dat je kind worstelt met fijne motoriek, lees dan welke stappen je kunt nemen.

Een paar makkelijke tips voor thuis zijn:

Een hele leuke Playfoam set is deze van Learning Resources:

Learning Resources playfoam

(bekijk meer afbeeldingen)

Door met de leerkracht van je kind te praten over eventuele problemen met motorische vaardigheden, kan je waarschijnlijk met veel goede tips terug naar huis keren.

Samen kunnen jullie een plan bedenken, om zo de beste ondersteuning voor jouw kind te krijgen. Wellicht kan er een fysiotherapeut nodig zijn voor wat extra begeleiding.

Vraag & Antwoord

Hoe kan mijn kind makkelijk de fijne motoriek verbeteren?

Welke vaardigheden omvatten ‘fijne motoriek’?

Welke soorten motorische vaardigheden zijn er?

Zijn knijpbewegingen goed voor de fijne motoriek?

Ja. Jonge kinderen hebben tijd nodig om hun fijne motoriek in alledaagse situaties te ontwikkelen. Fijne motoriek zijn de kleine bewegingen van spieren waarbij de handen en vingers samen worden gebruikt om een beweging uit te voeren, zoals knijpen of grijpen.

Is schilderen goed voor de fijne motoriek?

Schilderen helpt bij het ontwikkelen van de spiercontrole. Werken met een penseel of klein gereedschap helpt bij het ontwikkelen van de fijne motoriek (kleine spiercontrole). Schilderen op grote vellen papier of op een schildersezel helpt weer bij het ontwikkelen van de grove motoriek. Schilderen helpt ook bij het ontwikkelen van de hand-oogcoördinatie van uw kind.

Conclusie

Kinderen gebruiken fijne motoriek om te kleuren, te schrijven en andere activiteiten uit te voeren waarmee ze op school te maken hebben.

Aanhoudende problemen met de fijne motoriek kunnen een teken zijn van een ontwikkelingscoördinatiestoornis en ergotherapie kan kinderen helpen de fijne motoriek te verbeteren en er zijn ook leuke activiteiten die je thuis kunt proberen.

Psychomotoriek is de bewuste, vanuit de hersenen gestuurde beweging. Uit het Grieks komt het woord psyche (geest) en motoriek dat vrij vertaald betekent het samengaan van “geest” en “bewegen”.

Lees ook: dit zijn leuke sensorische bakken en eenvoudig om te maken

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.