Tekenen voor kinderen: 5 manieren waarop het hun ontwikkeling bevordert

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Tekenen is een van de meest populaire bezigheden voor kinderen. Het is een leuke manier om hun creativiteit te stimuleren en hun motoriek te ontwikkelen. Maar hoe doet het zijn werk?

In dit artikel vertel ik je alles over hoe het werkt en wat kinderen ermee leren.

Wat leren kinderen van tekenen

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Moet ik mijn kind ‘leren’ tekenen?

Kinderen ontdekken de wereld om zich heen door te tekenen. Het is een manier om hun eigen creativiteit te uiten en om hun motoriek te ontwikkelen. Het is belangrijk om te onthouden dat tekenen voor kinderen vooral een manier is om te ontdekken en te leren, niet om een perfecte tekening te maken.

Geef je kind de ruimte

Het is belangrijk om je kind de ruimte te geven om te tekenen wat hij of zij wil. Laat je kind zelf kiezen welke kleuren en materialen hij of zij wil gebruiken. Dit helpt je kind om zichzelf te uiten en om zijn of haar eigen creativiteit te ontdekken.

Welke materialen zijn geschikt?

In het begin is het goed om je kind te laten tekenen met potlood en papier. Later kun je ook andere materialen zoals stiften, verf en kleurpotloden introduceren. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet gaat om de materialen die je gebruikt, maar om de gelegenheid om te tekenen en te ontdekken.

Moet ik mijn kind leren tekenen?

Het is niet nodig om je kind gericht te leren tekenen. Kinderen ontdekken vanzelf hoe ze hun handen en ogen kunnen gebruiken om te tekenen. Het is wel goed om je kind te helpen als hij of zij daarom vraagt. Geef bijvoorbeeld tips over hoe je bepaalde vormen kunt maken of welke kleuren goed bij elkaar passen.

Wanneer kan mijn kind beginnen met tekenen?

Kinderen kunnen al vanaf de peutertijd beginnen met tekenen. In het begin zullen het nog krabbels zijn, maar naarmate je kind ouder wordt zullen de tekeningen specifieker en gedetailleerder worden.

Leuke soorten tekeningen

Er zijn veel verschillende soorten tekeningen die kinderen kunnen maken, zoals:

 • Dieren
 • Mensen
 • Natuur (bijvoorbeeld een boom of bloem)
 • Abstracte vormen
 • Letters en streepjes

Bewuster tekenen

Naarmate je kind ouder wordt, zal hij of zij bewuster gaan tekenen. Je kind zal bijvoorbeeld meer aandacht besteden aan details en gerichter werken. Het is goed om je kind te stimuleren om op deze manier te tekenen, maar het is niet nodig om je kind hierin te sturen.

Boeken en materialen

Er zijn veel boeken en materialen beschikbaar om je kind te helpen bij het tekenen. Het is goed om deze materialen beschikbaar te stellen, maar het is niet nodig om je kind hierin te sturen. Laat je kind zelf ontdekken welke materialen hij of zij het leukst vindt om mee te werken.

Achteraf

Het is belangrijk om de tekeningen van je kind te bewaren. Achteraf kun je samen met je kind kijken naar de tekeningen en praten over wat hij of zij heeft getekend. Dit helpt je kind om te reflecteren op zijn of haar werk en om te ontdekken wat hij of zij leuk vindt om te tekenen.

Wat tekent je kind per leeftijd?

Kinderen beginnen al vroeg met tekenen, soms zelfs al als ze vier maanden oud zijn. Hoewel het in het begin gewoon krabbelen lijkt, is het een belangrijke manier voor kinderen om hun ruimtelijk inzicht te ontwikkelen en hun fijne motoriek te oefenen. Het is dus goed om je kind al vroeg een potlood en papier te geven, zodat het hiermee bezig kan zijn.

Peuters en kleuters

Als je kind een peuter is, zal het vooral cirkels en lijnen tekenen. Naarmate het ouder wordt, zal het meer details toevoegen aan de tekeningen en zelfs poppetjes en mensfiguurtjes tekenen. Meisjes tekenen vaak poppetjes met lange haren en jongens tekenen vaak dingen die ze leuk vinden, zoals auto’s of dieren.

De ideale bezigheid

Tekenen is een ideale bezigheid voor peuters en kleuters, omdat het hun fantasie en creativiteit stimuleert. Het is een probleemoplossende activiteit, omdat kinderen moeten bedenken wat ze willen tekenen en hoe ze dat het beste kunnen doen. Het geeft ook inzicht in de culturele achtergrond van het kind, omdat het kan laten zien wat het belangrijk vindt en wat het graag doet.

Voordelen van tekenen

Er zijn veel voordelen aan tekenen voor kinderen. Het helpt bij de ontwikkeling van de fijne motoriek, het ruimtelijk inzicht en de creativiteit. Het kan ook helpen bij het leren lezen en schrijven, omdat kinderen leren om symbolen en letters te herkennen en te begrijpen. Bovendien is het gewoon leuk om te doen!

Wat tekent je kind per leeftijd?

Hieronder vind je een overzicht van wat je kind per leeftijd kan tekenen:

 • 1 jaar: krabbels en lijnen
 • 2 jaar: cirkels en lijnen
 • 3 jaar: poppetjes met cirkels als hoofd en lichaam, en strepen als armen en benen
 • 4 jaar: poppetjes met meer details, zoals ogen, vingers en kleding
 • 5 jaar: gedetailleerde tekeningen van mensen, dieren en dingen

De beste manier om je kind te stimuleren

Als ouder kun je je kind het beste stimuleren door het potlood en papier te geven en het gewoon te laten tekenen. Geef af en toe een complimentje en hang de tekeningen op, zodat je kind ziet dat je het waardeert. Het is ook goed om af en toe een uitdaging te geven, zoals het tekenen van iets wat het nog niet eerder heeft getekend.

Achteraf bekijken

Bekijk de tekeningen achteraf samen met je kind en vraag wat het heeft getekend en waarom. Zo kun je zien hoe het zich ontwikkelt en kun je het stimuleren om nog meer te tekenen. En wie weet ontdek je wel een verborgen talent!

Wat leren kinderen door te tekenen?

Vanaf het moment dat een kind een potlood of stift vast kan houden, begint het met tekenen. In de eerste jaren zijn het vooral ronde vormen en krabbels, maar naarmate het kind ouder wordt, worden de tekeningen steeds gedetailleerder en complexer.

Fijne motoriek

Tekenen is niet alleen leuk, maar het helpt kinderen ook bij hun motorische ontwikkeling.

Door te tekenen ontwikkelt het kind de fijne motoriek en leert het de hand-oog coördinatie te verbeteren.

Creativiteit en gevoelens uiten

Tekenen is een manier voor kinderen om hun creativiteit te uiten en hun gevoelens te verwerken. Het geeft ze de ruimte om hun eigen wereld te creëren en hun eigen verhaal te vertellen. Door te tekenen kunnen kinderen hun emoties en gevoelens uiten, zonder dat ze daarvoor woorden nodig hebben. Het is een manier om hun innerlijke wereld naar buiten te brengen en te delen met anderen.

Samen tekenen

Samen tekenen met ouders, broertjes, zusjes of vriendjes is niet alleen leuk, maar het kan ook heel leerzaam zijn. Door samen te tekenen leren kinderen van elkaar en kunnen ze elkaar helpen. Het is een mooie manier om samen te zijn en te communiceren zonder woorden. Ook kan het helpen om de creativiteit van het kind te stimuleren en nieuwe ideeën te ontwikkelen.

Geschikte materialen en ruimte

Om het tekenen voor kinderen zo leuk en leerzaam mogelijk te maken, is het belangrijk om geschikte materialen en ruimte te geven. Denk hierbij aan potloden, stiften, verf en papier van goede kwaliteit. Ook is het belangrijk om een rustige en aangename plek te creëren waar het kind zich volledig kan concentreren op het tekenen. Geef het kind de ruimte om te experimenteren en te ontdekken wat het leuk vindt.

Leukste proces

Het tekenproces is voor kinderen vaak het leukste moment van de dag. Het geeft ze de vrijheid om zichzelf te zijn en hun eigen wereld te creëren. Het is belangrijk om kinderen de tijd te geven om te tekenen en ze te stimuleren om hun creativiteit te uiten. Door te tekenen ontwikkelen kinderen zich op vele gebieden en leren ze nieuwe vaardigheden die ze in de toekomst kunnen gebruiken.

Tekenen is de taal van kinderen

Voor kinderen is tekenen een belangrijk hulpmiddel om hun gevoelens te uiten en te vertellen wat er in hun hoofd omgaat. Het is een beeldende taal die kinderen begrijpen en waarmee ze kunnen symboliseren wat ze voelen en denken. Tekenen is daarbij niet alleen een manier om te communiceren met anderen, maar ook met zichzelf.

Tekenen stimuleert de ontwikkeling

Tekenen is niet alleen belangrijk als taal, maar ook als motorische training. Door te tekenen ontwikkelen kinderen hun fijne motoriek en oog-handcoördinatie. Daarnaast leren ze om vormen en lijnen te herkennen en te gebruiken. Dit helpt hen bijvoorbeeld bij het leren schrijven en lezen.

Tekenen als reflectie van de omgeving

Kinderen zijn gefascineerd door de wereld om hen heen en tekenen is een manier om die wereld te begrijpen en te verwerken. Ze kijken naar hun omgeving en proberen die op papier te zetten. Daarbij leren ze steeds meer over kleuren, vormen en perspectief. Zo ontwikkelen ze hun eigen stijl en manier van kijken.

Tekenen als product en proces

Een tekening is niet alleen het eindproduct van het tekenproces, maar ook het proces zelf is belangrijk. Kinderen zijn vaak lang bezig met een tekening en puzzelen net zo lang tot het opgelost is. Daarbij leren ze om te gaan met frustratie en doorzettingsvermogen. Ook leren ze om hun gedachten en emoties te ordenen en te uiten.

Tekenen als brain training

Tekenen is niet alleen goed voor de emotionele ontwikkeling, maar ook voor de cognitieve ontwikkeling. Het stimuleert de hersenen en helpt bij het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht en creativiteit. Daarnaast kan het helpen bij het oplossen van puzzeltjes en het begrijpen van abstracte concepten.

Tekenen en verhalenboeken

Veel kinderen zijn dol op verhalenboeken en tekenen is een manier om die verhalen tot leven te brengen. Door te tekenen kunnen kinderen zich beter inleven in de personages en de omgeving. Ook leren ze om hun eigen verhalen te bedenken en te tekenen.

Tips om tekenen leuk en eenvoudig te maken voor kinderen

Tekenactiviteiten zijn niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor de ontwikkeling van de creativiteit van kinderen. Het is een geweldige manier om kinderen te helpen hun verbeeldingskracht te ontwikkelen en hun speeltijd op een leuke en educatieve manier door te brengen. Hier zijn enkele kleine tips die goed werken om tekenen een leuke activiteit te maken voor kinderen:

 • Moedig je dochter aan om je achterna te tekenen. Dit is een geweldige manier om kinderen te helpen hun tekenvaardigheden te ontwikkelen en hun creatieve vaardigheden te verbeteren.
 • Gebruik kindvriendelijke potloden en materialen die geen schadelijke stoffen bevatten. Zorg ervoor dat je kinderen veilig tekenmateriaal gebruiken.
 • Gebruik tape om het vel of blad papier op de tafel te bevestigen, zodat het niet beweegt tijdens het tekenen.
 • Gebruik een lightpad om mooie tekeningen te maken. Dit is een plat ding dat je onder het vel papier legt en de tekening eronder licht geeft, zodat je kinderen de tekening kunnen natekenen en het er levensecht uitziet.
 • Leer je kinderen handlettering. Dit is een geweldige manier om kinderen te helpen hun creatieve vaardigheden te verbeteren en hun tekenvaardigheden te ontwikkelen.
 • Laat je kinderen tekenen op het raam. Dit is een geweldige manier om kinderen te helpen hun creatieve vaardigheden te verbeteren en hun tekenvaardigheden te ontwikkelen. Het is ook een leuke manier om de buurt op te fleuren.

Geef je kinderen tekenles

Als je kinderen geïnteresseerd zijn in tekenen, geef ze dan tekenles. Dit is een geweldige manier om kinderen te helpen hun tekenvaardigheden te ontwikkelen en hun creatieve vaardigheden te verbeteren. Hier zijn enkele tips die je kunt gebruiken om je kinderen te helpen beter te tekenen:

 • Leer je kinderen hoe ze hun potloden goed moeten vasthouden. Dit is een belangrijke vaardigheid die kinderen moeten leren om goed te kunnen tekenen.
 • Leer je kinderen hoe ze schaduwen en diepte kunnen creëren in hun tekeningen. Dit is een belangrijke vaardigheid die kinderen moeten leren om hun tekeningen er levensecht uit te laten zien.
 • Leer je kinderen hoe ze verschillende texturen kunnen creëren in hun tekeningen. Dit is een belangrijke vaardigheid die kinderen moeten leren om hun tekeningen er realistisch uit te laten zien.
 • Leer je kinderen hoe ze kleuren kunnen mengen om nieuwe kleuren te creëren. Dit is een belangrijke vaardigheid die kinderen moeten leren om hun tekeningen er mooi uit te laten zien.

Conclusie

Tekenen is een fantastische manier om kinderen hun creativiteit en motoriek te laten ontdekken. Het is een perfecte manier om hun ruimtelijk inzicht te ontwikkelen en hun fijne motoriek te oefenen. Het is een ideale bezigheid voor peuters en kleuters om hun fantasie en creativiteit te stimuleren.

Als je kind tekenen leuk vindt, is het de beste manier om hun fantasie en creativiteit te stimuleren. Laten ze hun fantasie en creativiteit de vrije loop, zodat ze hun verborgen talenten kunnen ontdekken.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.