Houten treinbanen: 11 beste van klein tot MEGA

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Beste houten treinbanen

Een houten treinbaan heeft een houten rails die meestal op die van andere merken past. De locomotief en wagons zijn ook vaak van hout, maar dat hoeft niet altijd. Al spelende met een houten treinset kan jouw kind een hoop nuttige vaardigheden leren en hun woordenschat en ruimtelijk inzicht zullen enorm verbeteren.

Ze zullen een beroep moeten doen op hand- oog coördinatie en moeten puzzelen om de rails goed neer te leggen. Een grotere houten treinset is perfect en kan je kind onderstaande dingen bijbrengen.

 • (samen) treinrails bouwen en opzetten, hoe puzzelt je kleine de rails in elkaar?
 • de poppetjes, diertjes, voertuigen, gebouwen en omgeving benoemen (boom, berg, rivier etc.)
 • kleuren benoemen
 • geluiden maken en benoemen
 • bijbehorende beroepen laten zien
 • samen een verhaal verzinnen bij de omgeving

Niet elke houten treinbaan is hetzelfde, dus in dit artikel help ik je kiezen met uitgebreide vergelijkingen. Kies hieronder naar welke informatie je met name op zoek bent.

Hoe wil je dit artikel doorlopen?

Beginnend met de Brio Railway Starter Set 33773 en de Tiny Land 39-stuks Brugset, beide geprijsd rond de €27,00 ($41,23 en $25,99 respectievelijk). De Brio set, met een hogere prijs-kwaliteit score van 8.9, biedt duurzame productie en FSC hardhout, terwijl de Tiny Land set, met een score van 7.9, meer onderdelen biedt.

De Tooky Toy Prehistorische Trein en de Melissa & Doug Take-Along Railroad zijn iets duurder, rond de €35,00 ($36,99 en $39,99). Beide zijn gemaakt van MDF hout, maar de Melissa & Doug set heeft een hogere prijs-kwaliteit score (7.5) en duurzame productie.

De Brio Boerderij Treinset 33719 en de Brio Mijn Eerste Treinset op Batterijen 33710 kosten rond de €48,00 ($74,21 en $57,70). Beide hebben een prijs-kwaliteit score van rond de 8, maar de Boerderij set is gemaakt van duurzaam FSC hardhout.

De Bigjigs Rail Safari en de Kidkraft Constructie Treinset met Opbergbox zijn geprijsd rond de €60,00 ($79,20 en $69,41). De Bigjigs set, met een hogere prijs-kwaliteit score van 8.3, biedt duurzame productie.

De Hape Grand City Railway Station E3725 en de BigJigs Alpen treinset (BJT016) zijn de duurste, rond de €100,00 ($114,79 en $123,99). Beide hebben een hoge prijs-kwaliteit score (8.5 en 8.2) en bieden duurzame productie, maar de Hape set heeft meer onderdelen.

De Kidkraft Adventure Town is een uitzondering omdat het ook een meubelstuk is, geprijsd op €212,99 ($182,52) maar met een prijs-kwaliteit score van 8.2.
Voor de allerkleinsten is de Brio Mijn Eerste Treinset op Batterijen 33710 een uitstekende keuze. Deze set is geschikt vanaf 1 jaar en is speciaal ontworpen zonder kleine onderdelen, waardoor het veilig is voor jonge kinderen. De beste leeftijd voor deze set is 2 tot 3 jaar.

Als je kind iets ouder is, vanaf 2 jaar, zijn de Melissa & Doug Take-Along Railroad en de Tooky Toy Prehistorische Trein goede keuzes. Deze sets, met een focus op niet-giftige materialen, zijn het beste voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar.

Vanaf 2 jaar zijn er meerdere opties. De Bigjigs Rail Safari, Brio Railway Starter Set 33773, Brio Boerderij Treinset 33719 en Tiny Land 39-stuks Brugset zijn allemaal eenvoudige sets zonder kleine onderdelen. De Tiny Land set heeft daarnaast afgeronde hoeken voor extra veiligheid. Deze sets zijn het beste voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar.

Als je kind 3 jaar of ouder is, zijn er nog meer opties. De BigJigs Alpen treinset (BJT016) en de Kidkraft Adventure Town hebben beide afgeronde hoeken voor veiligheid en zijn het beste voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar.

De Hape Grand City Railway Station E3725 en de Kidkraft Constructie Treinset met Opbergbox zijn ook geschikt vanaf 3 jaar en gemaakt van niet-giftig materiaal. Deze sets zijn het beste voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar.
Voor de langste speeltijd, kies je voor de BigJigs Alpen treinset (BJT016), Kidkraft Adventure Town, Hape Grand City Railway Station E3725 of Kidkraft Constructie Treinset met Opbergbox. Deze sets bieden een verlengde speeltijd van meer dan 30 minuten, dankzij hun grote aantal onderdelen en hoge mate van interactiviteit. De BigJigs Alpen treinset en Kidkraft Adventure Town scoren hoog op sociale interactie, waardoor ze ideaal zijn voor coöperatief spel. De Hape Grand City Railway Station en Kidkraft Constructie Treinset bieden daarnaast ook knoppen voor extra interactiviteit.

Voor een speeltijd van 10 tot 30 minuten zijn de Bigjigs Rail Safari, Brio Railway Starter Set 33773, Brio Boerderij Treinset 33719, Tiny Land 39-stuks Brugset en Tooky Toy Prehistorische Trein geschikt. Deze sets bieden een goede balans tussen gebruiksgemak en veelzijdigheid, waardoor ze een langere speeltijd mogelijk maken. De Bigjigs Rail Safari en Tooky Toy Prehistorische Trein scoren hoog op verbeelding, wat bijdraagt aan de speelduur.

Voor een kortere speeltijd van minder dan 10 minuten zijn de Melissa & Doug Take-Along Railroad en Brio Mijn Eerste Treinset op Batterijen 33710 ideaal. Hoewel ze minder onderdelen hebben dan de andere sets, bieden ze nog steeds een hoge mate van gebruiksgemak en open einde spel. De Brio Mijn Eerste Treinset heeft bovendien knoppen voor extra interactiviteit, wat de speeltijd kan verlengen.
De BigJigs Alpen treinset (BJT016) scoort het hoogst op inclusiviteit met een gender inclusiviteitsscore van 9.0. Er zijn zowel mannen als vrouwen in beroepen en sommige gender stereotypen worden zelfs doorbroken. Echter, de culturele representatie is niet inclusief want er zitten geen mensen van kleur bij.

Daarna volgen de Brio Boerderij Treinset 33719, Melissa & Doug Take-Along Railroad, Brio Mijn Eerste Treinset op Batterijen 33710 en Tooky Toy Prehistorische Trein. Deze hebben allemaal een genderneutrale score want ze zijn zonder poppetjes en Tooky Toy heeft een man en vrouw zonder dat deze een rol hebben. De culturele representatie varieert echter, omdat Tooky Toy Prehistorische Trein niet inclusief is.

De Hape Grand City Railway Station E3725 en Brio Railway Starter Set 33773 zijn iets minder inclusief, met een gender stereotyperende score van 6.0 en een niet-inclusieve culturele representatie van 4.0. Ze hebben geen vrouwen in specifieke rollen en geen mensen van kleur.

De Kidkraft Adventure Town scoort een 5.0 op gender inclusiviteit, wat betekent dat het gender stereotyperend is, en een 5.0 op culturele representatie, wat betekent dat het niet inclusief is.

De Tiny Land 39-stuks Brugset en Kidkraft Constructie Treinset met Opbergbox hebben beide een gender stereotyperende score van 4.0, met de Tiny Land set die niet inclusief is op culturele representatie (4.0) en de Kidkraft set die inclusief is (8.5).

Het minst inclusieve product op het gebied van gender is de Bigjigs Rail Safari met een niet-inclusieve gender score van 4.0, maar wel een hoge culturele representatie score.

Bij het rangschikken van de treinbanen op deze lijst gebruiken we onze “Toy score”. Deze is gebaseerd op de speelwaarde, prijs/ kwaliteit, herspeelbaarheid, veiligheid, duurzaamheid en de gebruikte materialen. De speelwaarde is samen met de prijs-kwaliteitverhouding het allerbelangrijkste. De treinbaan moet immers leuk zijn om mee te spelen en wanneer het té duur is kan niemand het betalen.

Bij houten speelgoed zijn ook de gebruikte materialen en duurzaamheid erg belangrijk. De meeste houten trein sets zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, maar dit verschilt per set.

Het mooie van houten treinbanen is dat ze universeel zijn. Alle grote merken passen dus op elkaar, met zowel de rails, treinen en wagons, als de accessoires en uitbreidingen.

Hieronder vind je de beoordelingen van de 11 beste houten treinbanen.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

1. BigJigs Alpen treinset (BJT016)

Overall beste houten speelgoed treinset
BigJigs Alpen treinset (BJT016)
Product image
8.7
Toy score
Speelwaarde
4.5
Prijs/ kwaliteit
4.1
Herspeelbaar
4.5
Beste voor
 • De trein heeft gelijk een helling om af te rijden
 • Erg leuke details voor het landschap
 • Grote set
Minder goed
 • Prijzig
 • Hogere rails op steunen is niet voor de allerkleinsten
 • Vanaf: 3 jaar
 • Beste: 4 – 6 jaar
 • Tot: 7 jaar
 • Materiaal: Hout, MDF
 • Aantal onderdelen: 112
 • Afmetingen: 85,88 cm x 102,04 cm x 22,00 cm (33.86 x 40.16 x 8.66 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 100,95 – $ 123.99
 • Duurzaamheid: Duurzame productie
 • Culturele representatie: Niet inclusief
 • Opslag: Lastig
 • Veiligheidsonderdelen: Afgeronde hoeken
 • Speeltijd: Verlengd (30+ min)
 • Gender inclusiviteit: Stereotype doorbrekend

De speelwaarde van deze berg set ligt enorm hoog. De mate van open einde is enorm door alle bijgeleverde accessoires. Zo kun je de treinbaan bouwen, ermee spelen, zitten er poppetjes bij voor fantasiespel en spreekt alles enorm tot de verbeelding.

Er zitten bijvoorbeeld kindjes en een opa en oma bij, en mijn zoon speelt dan dat de kindjes op bezoek gaan met de trein. De mogelijkheden met de set zijn eindeloos, maar hij is ook gemakkelijk te combineren met andere treinbanen. Ik heb hem bijvoorbeeld met een Brio baan uitgebreid. Daarnaast kan een treinset ook in bijna elk ander fantasiespel meedoen. Dat maakt ook de herspeelbaarheid hoog.

Alleen wanneer het gebruiksgemak hoger was zou de set nog een hogere speelwaarde kunnen hebben. Het bouwen met de brug stukken en de berg is leuk, maar het spelen ermee is lastig omdat de brug regelmatig instort. Soms geeft dit frustratie, maar gelukkig wordt het meestal onderdeel van het spel.

De sociale interactie ligt hoog. Ik vind het leuk om mee te spelen en doordat het zo’n grote set is kunnen vriendjes die langskomen ook altijd meedoen zonder elkaar in de weg te zitten. Verder zitten er wat interactieve elementen in zoals de kraan die kan takelen, en de figuurtjes hebben een leuke uitstraling.

De kraanconstructie is helemaal van hout met een eenvoudige draaiknop waarmee je het touw kunt oprollen. Er zit ook een klein magneetje aan waarmee je de accessoires van de trein kunt oppakken.

De set wordt geleverd met drie treinwagons met vracht aanduidingen zoals suiker, melk en graan. Deze kunnen met de magneet van de wagons worden opgetild en opzij worden gezwaaid.

Bigjigs berg treinset houten kraan in actie

Het is ook niet voor niets dat ze al eens de Independent Toy Awards hebben gewonnen, en met een veelzijdige set als deze kun je niet missen voor uren speelplezier.

2. Brio Railway Starter Set 33773

Houten treinset met beste tunnel
Brio Railway Starter Set 33773
Product image
8.8
Toy score
Speelwaarde
4.4
Prijs/ kwaliteit
4.5
Herspeelbaar
4.4
Beste voor
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Poppetjes en treinstellen zijn gemakkelijk te gebruiken
Minder goed
 • Het is een kleine set
 • Vanaf: 2 jaar
 • Beste: 3 – 5 jaar
 • Tot: 6 jaar
 • Materiaal: Hout, FSC Hardhout
 • Aantal onderdelen: 26
 • Afmetingen: 27,7 cm x 12,6 cm x 37,0 cm (10,91 x 4,96 x 14,57 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 27 – $ 41.23
 • Duurzaamheid: Duurzame productie
 • Culturele representatie: Niet inclusief
 • Opslag: Normaal
 • Veiligheidsonderdelen: Geen kleine onderdelen
 • Speeltijd: Langer (10 – 30 min)
 • Gender inclusiviteit: Gender stereotyperend

De Brio Railway Starter Set 33773 is een set voor de kleinste kinderen. Met 26 onderdelen zoals een tunnel/ brug, 3 treinstellen, 3 poppetjes en 16 baanstukken is er genoeg te doen en dit spreekt enorm tot de verbeelding.

Het gebruiksgemak van deze set is enorm. Deze tunnel staat bijvoorbeeld stevig en de treinbaan onderin wordt er ingeklemd. Dit maakt het wat gemakkelijker om mee te spelen dan de bruggen van de Bigjigs set waar je iets ouder voor moet zijn.

Omdat het zo’n kleine set is zijn de mogelijkheden voor sociale interactie beperkt, maar er zijn twee wagons zodat er toch kan worden gedeeld mocht dit nodig zijn. Als deze zaken dragen bij aan een enorme speelwaarde.

Brio Railway Starter Set tunnel

Het is vrij lichtgewicht en alles past gemakkelijk weer in de doos zodat je het ook mee kunt nemen, en doordat je het kunt combineren met ander speelgoed of andere treinsets heeft het een grote herspeelbaarheid.

Het materiaal is stevig zoals je van Brio mag verwachten, maar er zit toch veel plastic in. Hierop verliest het wat punten in materiaal en duurzaamheid.

3. Kidkraft Adventure Town Treintafel

Beste houten treinset tafel
Kidkraft Adventure Town Treintafel
Product image
8.7
Toy score
Speelwaarde
4.7
Prijs/ kwaliteit
4.1
Herspeelbaarheid
4.4
Beste voor
 • Heel grote set met leuk decor
 • De tafel is een handige toevoeging
Minder goed
 • Moeilijk uit te breiden of te combineren vanwege de ruimte of de tafel
 • Vanaf: 3 jaar
 • Beste: 3 – 5 jaar
 • Tot: 6 jaar
 • Materiaal: Hout, MDF
 • Aantal onderdelen: 120
 • Afmetingen: 110,49 cm x 78,74 cm x 53,59 cm (43.5 x 31 x 21.1 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 212,99 – $ 182.52
 • Duurzaamheid: Geen
 • Culturele representatie: Niet inclusief
 • Opslag: Opbergvakken
 • Veiligheidsonderdelen: Afgeronde hoeken
 • Speeltijd: Verlengd (30+ min)
 • Gender inclusiviteit: Gender stereotyperend

De Tafel Met Waterval En Bergtrein is een geweldige speeltafel met een enorm landschap waar een treinbaan doorheen loopt.

Onderweg komt de trein een de waterval tegen, maar ook bergen, bossen, een brug, een politiebureau en nog veel meer… Deze solide 120-delige treinset laat jouw kind grootse avonturen beleven!

Een grote gele kraan tilt de lading van de trein, een helikopter vliegt over, wat is er veel te doen! In het meer ligt een rode speedboot te wachten om te gaan varen.

Hier kun je zien hoe je hem in elkaar zet en wat er allemaal bij zit:

Is het al etenstijd? Dan moet er opgeruimd worden door je kind, en het liefst snel ook.

De hele set past in de praktische, uitschuifbare opbergbakken onder de tafel. Binnen een handomdraai is de treintafel (hier nog meer goede) leeg.

De accessoires hebben mooie, felle kleuren en de speeltafel is solide en groot genoeg om samen met alle vriendjes aan te spelen.

Deze set is perfect voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar, maar ze hebben wel hulp nodig bij het opzetten van de tafel.

Let op ouders: volg de gedetailleerde, stapsgewijze montage-instructies voor de speeltafel goed op.

Het opzetten van het spoor en ook het opruimen kan wel goed door het kind zelf gedaan worden, vanwege de grote bakken onder de tafel.

4. Brio Boerderij Treinset 33719

Beste magnetische houten treinset
Brio Boerderij Treinset 33719
Product image
8.7
Toy score
Speelwaarde
4.6
Prijs/ kwaliteit
4.0
Herspeelbaarheid
4.6
Beste voor
 • Steviger dan Brio kan niet
 • Goede magneet aan de boerderij speelt erg leuk
Minder goed
 • Je kunt er alleen hetzelfde rondje mee bouwen
 • Vanaf: 2 jaar
 • Beste: 3 – 5 jaar
 • Tot: 6 jaar
 • Materiaal: Hout, FSC Hardhout
 • Aantal onderdelen: 20
 • Afmetingen: Ongeveer 55,50 cm x 52 cm x 17,70 cm (21.85 x 20.47 x 6.97 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 46,81 – $ 74.21
 • Duurzaamheid: Duurzame productie
 • Culturele representatie: Geen
 • Opslag: Normaal
 • Veiligheidsonderdelen: Geen kleine onderdelen
 • Speeltijd: Langer (10 – 30 min)
 • Gender inclusiviteit: Genderneutraal

Op de rood-zwart-gele BRIO Treinset met boerderij staan de koe en het paard te grazen in de wei, terwijl de rode tractor aan het hooien is.

De kraan tilt het hooi omhoog naar de hooizolder, daar blijft het mooi droog.

Beste magnetische houten treinset: BRIO boerderij 33719

Wanneer het tijd is om de dieren naar binnen te halen, kan je kind deze in de wagon zetten en ze naar de stal vervoeren met de trein.

Deze set is makkelijk op te zetten voor een 3 jarige. De stukken zijn wat groter, maar toch wordt je kind uitgedaagd in zijn hand- oog coördinatie en in zijn creativiteit.

In deze video laat Brio zelf zien hoe het werkt:

De set is voor niet al teveel geld uit te breiden met bijvoorbeeld het Magnetisch belsignaal (hoe cool?) en de rode Trein van de brandweer.

5. Tiny Land 39-stuks Brugset

Beste goedkope treinset
Tiny Land 39-stuks Brugset
Product image
8.2
Toy score
Speelwaarde
4.3
Prijs/ kwaliteit
4.0
Herspeelbaarheid
4.3
Beste voor
 • Uitstekende waarde voor je geld
 • Universele rails en treinen kunnen op andere sets
Minder goed
 • Kraan en brug zijn prima, maar niet de beste kwaliteit
 • Vanaf: 2 jaar
 • Beste: 3 – 5 jaar
 • Tot: 6 jaar
 • Materiaal: Hout, MDF
 • Aantal onderdelen: 39
 • Afmetingen: 78,74 cm x 53,34 cm x 15,24 cm (31 x 21 x 6 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 27,99 – $ 25.99
 • Duurzaamheid: Geen
 • Culturele representatie: Niet inclusief
 • Opslag: Normaal
 • Veiligheidsonderdelen: Afgeronde hoeken
 • Speeltijd: Langer (10 – 30 min)
 • Gender inclusiviteit: Gender stereotyperend

Dit 39-delig spoor met brug en trein van het merk Tiny Land is prachtig bouwspeelgoed voor 3+ kinderen.

De rails is universeel en past goed op alle andere merken, de set komt met trein en treinwagons. Alle items hebben een vrolijk uiterlijk en zijn kleurrijk, deze set inspireert de verbeeldingskracht en de ruimtelijke logica van jouw kind.

Tiny Land speelgoed voldoet aan alle Amerikaanse veiligheidseisen; het merk staat erom bekend dat alle gebruikte materialen veilig en gifvrij zijn.

Je kind zou de set zelf op kunnen bouwen. Lukt dit niet de eerste keer? Laat dan zien hoe je kleine te werk moet gaan. De kans dat hij het de tweede keer helemaal zelf kan, zit er dik in.

Deze luxe treinset staat voor urenlang speelplezier en vele leermomenten en wordt geleverd met een kleurrijke opbergdoos.

Op deze manier kan jouw kind makkelijk zelf alles weer opruimen en de set eventueel ook meenemen naar een logeeradres.

6. Melissa & Doug Take-Along Railroad

Beste kleine houten treinset
Melissa & Doug Take-Along Railroad
Product image
8.1
Toy score
Speelwaarde
4.8
Prijs/ kwaliteit
3.8
Herspeelbaarheid
4.0
Beste voor
 • Gemakkelijk mee te nemen
 • Klein maar toch veel pretend play
Minder goed
 • Niet echt iets te bouwen
 • Geen traditionele treinset met spoor
 • Vanaf: 2 jaar
 • Beste: 2 – 4 jaar
 • Tot: 5 jaar
 • Materiaal: Hout, MDF
 • Aantal onderdelen: 17
 • Afmetingen: 6,99 cm x 39,09 cm x 27,31 cm (2.75 x 15.38 x 10.75 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 40,50 – $ 39.99
 • Duurzaamheid: Duurzame productie
 • Culturele representatie: Geen
 • Opslag: Inklapbaar
 • Veiligheidsonderdelen: Niet-giftig materiaal
 • Speeltijd: Kort (<10 min)
 • Gender inclusiviteit: Genderneutraal

Een hele leuke, deze Melissa & Doug houten treinbaan.

Een simpel en solide houten plateau met een voorgevormde rails waar jouw kleine – vanaf 3 tot 6 jaar – heerlijk zelfstandig mee kan spelen.

Klap de set eenvoudig in – het wordt een draagbaar koffertje – en neem ‘m mee naar je vriendje of vriendinnetje.

Dat maakt het natuurlijk ook een heel leuk spel om mee te nemen uit logeren!

Beleef allerlei mooie avonturen met de treinen, huizen en diertjes.

Uiteraard past deze baan niet op de andere sets want het is een gesloten systeem in een meeneem doos.

7. Hape Grand City Railway Station E3725

Beste luxe trein station
Hape Grand City Railway Station E3725
Product image
8.8
Toy score
Speelwaarde
4.7
Prijs/ kwaliteit
4.3
Herspeelbaarheid
4.5
Beste voor
 • Gekozen tot speelgoed van het jaar
 • Groot station met 2 verdiepingen en lift
 • Erg stevig gebouwd
Minder goed
 • Zonder treinspoor heb je er niet zoveel aan
 • Vanaf: 3 jaar
 • Beste: 3 – 5 jaar
 • Tot: 7 jaar
 • Materiaal: Hout, MDF
 • Aantal onderdelen: 49
 • Afmetingen: 135 cm x 53,79 cm x 28 cm (53.15 x 21.16 x 11.02 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 93,94 – $ 114.79
 • Duurzaamheid: Duurzame productie
 • Culturele representatie: Niet inclusief
 • Opslag: Lastig
 • Veiligheidsonderdelen: Niet-giftig materiaal
 • Speeltijd: Verlengd (10+ min)
 • Gender inclusiviteit: Gender stereotyperend

In 2018 is deze fantastische set in verschillende landen gekozen tot Speelgoed van het jaar.

Deze houten spoorbaan met stations van het merk Hape, heeft maar liefst twee verdiepingen en een lift voor de passagiers.

Hij is geschikt voor kinderen van 3 jaar en ouder en er zal de eerste keren wat hulp van ouders nodig zijn om de set neer te zetten.

Wat een luxe set en hoeveel leuke extra’s: echte treinkaartjes voor de reizigers en een display bord met verlichting.

Hape heeft een enorme treinen collectie.

Je set is – voor weinig – mooi uit te breiden met onder meer de Hape Big Engine Shed, de perfecte plek om jouw treinen te stallen na een lange werkdag.

Het treinhuis heeft drie sporen en sluit perfect aan op jouw Hape spoorwegset. Alle Hape sets zijn gemaakt van massief hout en bewerkt met een kindveilige verf.

De felrode Hape Verlengde dubbele hangbrug overbrugt het gat in de spoorbaan van jouw kind, waardoor de treinen veilig door kunnen rijden.

Ook de brug is gemaakt met het oog op duurzaamheid en voldoet aan internationale veiligheids- en kwaliteitseisen.

Dit item is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Een spannende uitbreiding voor iedere treinset!

Het merk Hape staat voor niet giftige stoffen en kindveilige materialen.

8. Bigjigs Rail Safari

Beste houten treinbaan met wilde dieren
Bigjigs Rail Safari
Product image
8.7
Toy score
Speelwaarde
4.5
Prijs/ kwaliteit
4.4
Herspeelbaarheid
4.5
Beste voor
 • Kleine helling is leuk om de trein te laten rijden
 • Leuke artwork
Minder goed
 • Niet veel extra’s bij om te doen behalve de dieren
 • Vanaf: 2 jaar
 • Beste: 3 – 5 jaar
 • Tot: 6 jaar
 • Materiaal: Hout, MDF
 • Aantal onderdelen: 38
 • Afmetingen: 82,29 cm x 66,52 cm x 13,79 cm (32.36 x 26.18 x 5.43 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 60,45 – $ 79.20
 • Duurzaamheid: Duurzame productie
 • Culturele representatie: Inclusief
 • Opslag: Normaal
 • Veiligheidsonderdelen: Niet-giftig materiaal
 • Speeltijd: Langer (10 – 30 min)
 • Gender inclusiviteit: Niet inclusief

De leukste Treinbaanset met wilde dieren!

De safari trein vertrekt voor een groot avontuur. Onderweg kom je allerlei wilde dieren tegen, als een aap, een giraf en een mooie leeuw!

Deze 38-delige set met houten rails heeft een locomotief met twee rijtuigen, maar ook wilde dieren waaronder een olifant en een zebra.

Wist je dat er allerlei extra accessoires beschikbaar zijn om deze set uit te breiden? De rails is uit te breiden met onder andere de BigJigs Rails Uitbreidingsset.

De treinset is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar.

9. Brio Mijn Eerste Treinset op Batterijen 33710

Beste eerste houten treinbaan voor 1-jarigen
Brio Mijn Eerste Treinset op Batterijen 33710
Product image
8.2
Toy score
Speelwaarde
4.4
Prijs/ kwaliteit
3.8
Herspeelbaar
4.2
Beste voor
 • Gemakkelijk op te zetten en staat stevig
 • Geschikt vanaf 18 maanden
Minder goed
 • Zitten geen poppetjes of achtergronden bij
 • Vanaf: 1 jaar
 • Beste: 2 – 3 jaar
 • Tot: 3 jaar
 • Materiaal: Plastic
 • Aantal onderdelen: 25
 • Afmetingen: 26 cm x 10 cm x 5 cm (10.24 x 3.94 x 1.97 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 48,78 – $ 57.70
 • Duurzaamheid: Geen
 • Culturele representatie: Neutraal
 • Opslag: Normaal
 • Veiligheidsonderdelen: Geen kleine onderdelen
 • Speeltijd: Kort (<10 min)
 • Gender inclusiviteit: Genderneutraal

Deze Eerste Treinset op Batterijen is voor de kleinste kinderen vanaf 18 maanden. Het heeft 25 onderdelen waaronder een gemotoriseerde trein met wagon, 9 houten treinbaan stukken, een tunnel en verhogingen.

Het gebruiksgemak is super en dat moet ook wel om het geschikt te maken voor dreumesen. Met één knop kan de trein aan en uit en de verhogingen staan heel stevig en klikken de treinbaan vast. Omdat er verder niet veel bijzit is het iets minder open einde dan andere sets, maar het spreekt toch erg tot de verbeelding.

De herspeelbaarheid is ook erg hoog omdat het gemakkelijk te combineren is. De baanstukken passen op andere Brio treinen of die van andere merken. De gebruikte materialen zijn wat minder. Wel stevig en veilig, maar er zit veel plastic in verwerkt. Dit is een leuke eerste elektrische treinset om te geven.

10. Kidkraft Constructie Treinset met Opbergbox

Beste houten treinset met hijskraan
Kidkraft Constructie Treinset met Opbergbox
Product image
8.3
Toy score
Speelwaarde
4.5
Prijs/ kwaliteit
3.8
Herspeelbaar
4.5
Beste voor
 • Veel speelmateriaal
 • Hijskraan is leuk en kan onderdelen oppakken
Minder goed
 • Veel plastic
 • Vanaf: 3 jaar
 • Beste: 3 – 5 jaar
 • Tot: 6 jaar
 • Materiaal: Hout, MDF
 • Aantal onderdelen: 61
 • Afmetingen: 96,52 cm x 66,68 cm x 24,13 cm (38 x 26.25 x 9.5 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 62,48 – $ 69.41
 • Duurzaamheid: Geen
 • Culturele representatie: Inclusief
 • Opslag: Opbergvakken
 • Veiligheidsonderdelen: Niet-giftig materiaal
 • Speeltijd: Verlengd (30+ min)
 • Gender inclusiviteit: Gender stereotyperend

Deze Kidkraft Constructie Treinset heeft een handige opbergbox met de berg als deksel. Dit maakt het erg gemakkelijk om de 61 onderdelen op te bergen en mee te nemen.

De speelwaarde is hoog, met name omdat er zoveel te doen is. Dit geeft veel open einde en de bouwplaats spreekt erg tot de verbeelding. Het gebruiksgemak ligt wat lager omdat de kraan lastig te bedienen kan zijn, met name voor kleinere kinderen.

Door de draagbaarheid is ook de herspeelbaarheid hoog en de set is gemakkelijk te combineren, omdat de stukken op alle andere grote merken passen. Plus er zitten veel losse poppetjes en voertuigen bij om ook bij ander fantasiespel te gebruiken.

De gebruikte materialen hadden iets beter gekund. Er zit veel plastic in verwerkt, maar het hout is stevig en de set zal lang meegaan.

11. Tooky Toy Prehistorische Trein

Beste houten dinosaurus treinset
Tooky Toy Prehistorische Trein
Product image
8.0
Toy score
Speelwaarde
4.4
Prijs/ kwaliteit
3.6
Herspeelbaar
4.3
Beste voor
Minder goed
 • Vanaf: 2 jaar
 • Beste: 2 – 4 jaar
 • Tot: 5 jaar
 • Materiaal: Hout, MDF
 • Aantal onderdelen: 40
 • Afmetingen: 65 cm x 50 cm x 22 cm (25.59 x 19.69 x 8.66 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 34,95 – $ 36.99
 • Duurzaamheid: Geen
 • Culturele representatie: Niet inclusief
 • Opslag: Normaal
 • Veiligheidsonderdelen: Niet-giftig materiaal
 • Speeltijd: Langer (10 – 30 min)
 • Gender inclusiviteit: Genderneutraal

Deze prehistorische treinset van Tooky Toy heeft houten treinbanen en speelfiguren. Dit maakt het een leuke complete set voor iedereen die van dinosaurussen houdt.

Het onderwerp spreekt enorm tot de verbeelding en leidt tot veel open einde spel, met name door de felle kleuren. Het gebruiksgemak is ook hoog, ondanks dat de poppetjes nog wel eens van de trein willen vallen.

De mogelijkheid om de figuren op de trein te zetten en de leuke achtergronden maken het ook weer gemakkelijk te combineren met een hoge herspeelbaarheid. Alleen de draagbaarheid van de set had iets beter gekund aangezien er niet een handige doos bijzit.

De gebruikte materialen, hoewel van hout, laten ook een beetje te wensen over. De verf gaat er bijvoorbeeld gemakkelijk af en de prijs-kwaliteitverhouding is dan ook wat minder. Maar het is een erg grote set voor een betaalbare prijs.

Hoe bepaal je de kwaliteit van houten treinbanen?

Houten treinbanen weerstaan ​​veel ruw en intensief spelen, vaak van een hele reeks broers en zussen om jaren en jaren mee te gaan.

Bij het rangschikken van het speelgoed op deze lijst gebruiken we onze “Toy score”. Deze is gebaseerd op de volgende onderdelen, met elk hun eigen gewicht.

 1. Speelwaarde (30%)
 2. Prijs/ kwaliteit (30%)
 3. Herspeelbaarheid (20%)
 4. Veiligheid (10%)
 5. Duurzaamheid (5%)
 6. Materialen (5%)

De speelwaarde is samen met de prijs-kwaliteitverhouding het allerbelangrijkste. De treinbaan moet immers leuk zijn om mee te spelen en wanneer het té duur is kan niemand het betalen.

De speelwaarde beoordeelt het product op de kenmerken die het leuk maken om er mee te spelen. Dit zijn gebruiksgemak, mate van open einde, verbeelding, sociale interactie, interactiviteit, veelzijdigheid en esthetiek. Wanneer een stuk speelgoed gemakkelijk te gebruiken en begrijpen is, aantrekkelijk is voor het kind en er veel mogelijkheden zijn om er je eigen spel mee te verzinnen met open einde en verbeelding wordt er langer mee gespeeld met een hogere kwaliteit van spel.

De prijs-kwaliteitverhouding is een score gebaseerd op de ratio van de kwaliteit van het speelgoed ten opzichte van de prijs van het artikel. Deze ratio bepaalt hoeveel waar je voor je geld krijgt, in speelwaarde en in intrinsieke kwaliteit van het artikel zoals de gebruikte materialen.

De herspeelbaarheid beoordeelt het product op kenmerken die ervoor zorgen dat het keer op keer wordt gebruikt. Dit zijn mogelijkheid om te combineren, draagbaarheid, levensduur, duurzaamheid en veelzijdigheid. Wanneer het speelgoed overal te gebruiken is, ook samen met ander speelgoed mee kan doen en lang mee gaat, is de herspeelbaarheid ervan hoog.

Hoe bepaal je de kwaliteit van houten speelgoed?

De veiligheid beoordeelt de mate waarin kinderen er zonder toezicht mee kunnen spelen. Hierbij zijn veiligheidskenmerken zoals afgeronde hoeken, niet te zwaar speelgoed, geen kleine onderdelen, geen onderdelen die gemakkelijk los kunnen en niet giftige materialen belangrijk.

Duurzaamheid scoort het speelgoed op hoe goed het mee kan gaan tijdens speelsessies. Stevig materiaal, maar ook stevige verbindingen en bevestigingen zijn hierbij doorslaggevend.

Onder materialen wordt verstaan al het materiaal dat in het product zit verwerkt. Dit zijn de hoofdbestanddelen zoals bij houten speelgoed het soort hout. Ook andere materialen worden hier meegenomen zoals het soort verf. Ook de milieuvriendelijkheid van de materialen weegt mee in deze score.

Bij goed houten speelgoed is het soort hout erg belangrijk voor de kwaliteit. MDF is van mindere kwaliteit en hoewel sommigen dit als milieuvriendelijker bestempelen, worden er tijdens de productie giftige lijmen gebruikt. Het is vaak een stuk goedkoper dan hardhout. MDF is goed voor de prijs-kwaliteitverhouding, terwijl hardhout goed is voor de duurzaamheid, veiligheid en speelwaarde.

Welke leeftijd is het beste voor houten treinsets?

De meeste houten trein sets zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Check echter altijd even de leeftijd, in verband met de veiligheid van je kind. Let op kleine stukjes en houd deze – bij jonge kinderen – de eerste tijd eventueel apart.

Een treinset geeft jouw kind de mogelijkheid om plezier te hebben en gelijk de communicatie- en interactievaardigheden te ontwikkelen, al genietend van het duwen van de trein over de baan.

Let op dat je een set in de juiste leeftijdscategorie kiest en ook of er enige uitbreiding mogelijk is.

Is de trein set degelijk? Bij hout weten we eigenlijk wel dat je kwalitatief gezien, goed speelgoed koopt. Houten speelgoed is praktisch onverwoestbaar en gaat veelal generaties lang mee.

Welke houten treinbaan merken passen op elkaar?

Mocht je jouw treinset uit willen breiden met een set van een ander merk, let dan op of de rails in elkaar past.

Als je aanvullende accessoires wil kopen, kan je de volgende merken prima met elkaar combineren:

 • BigJigs
 • BRIO
 • Eichhorn
 • Janod
 • KidKraft
 • Mentari
 • Hape
 • Bandits & Angels
 • Waytoplay

Geen één rails is helemaal identiek, maar dat betekent niet dat de merken niet op elkaar passen of aansluiten.

Misschien sluiten de stukjes niet altijd even naadloos aan, maar de trein zal er zonder veel problemen overheen kunnen rijden.

Ze zijn met elkaar uitwisselbaar, wat betekent dat zowel de treinen op de banen van andere merken passen, als de banen op de banen van andere merken kunnen klikken.

Helaas passen niet alle treinsporen op de bovengenoemde merken.

Het treinspoor van de Ikea kinderafdeling bijvoorbeeld, kan problemen geven, het is soms lastig om deze stukken rails in en uit elkaar te krijgen.

Ik heb ondervonden dat de volgende houten treinsporen niet goed passen op de eerder genoemde merken:

 • Lillabo van Ikea
 • Playtive houten trein spoor van Lidl
 • Hema treinset

Deze sets zouden onderling wel weer goed op elkaar passen.

Passen accessoires op elke houten treinbanen?

De accessoires van de grote houten trein merken passen op elk van de andere merken. Zo kun je uitbreidingen van Hape, Brio, Thomas de Trein, Bigjigs, Melissa & Doug en nog veel meer merken gebruiken met de treinbanen van elk van deze sets.

Elk merk heeft zijn eigen stijl, dus zo kun je precies de houten treinbaan accessoires uitkiezen die bij jouw ideale layout passen.

Beste houten treinset uitbreiding

BigJigsContainer Scheepswerf

Maak kennis met de scheepswerf en hoe containers van een schip op de vrachtwagen worden geladen en omgekeerd. Vooral de kraan is interessant voor onze kids.

8.9
Toy score
Product image

Beste elektrische trein voor houten rails

HapeLocomotief op Batterijen No 1

Hij is gemotoriseerd en aangedreven door de achterwielen met 2 AAA-batterijen. Hij past op de houten treinbanen van alle bekende merken wat hem erg veelzijdig maakt.

9.0
Toy score
Product image

Beste beweegbare brug

BigJigsRail Lifting Bridge

Ook deze BigJigs Rail Lifting Bridge is een geweldige toevoeging aan jouw kind’s treinset. Je kleine kan de brug zelfs hoger en lager zetten!

8.3
Toy score
Product image

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.