Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

20 Houten Speelgoed Merken Die Je Kind Zullen Verrassen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Er is iets heel bijzonders aan een goed stuk houten speelgoed. Het heeft een tijdloze uitstraling.

Ze kosten vaak iets meer dan plastic speelgoed, maar het ziet er prachtig uit en voelt ook fijner aan.

Een van de favoriete merken is Grimm’s, een merk dat voor baby’s tot kleuters een kleurrijk assortiment heeft van speeltjes voor urenlang speelplezier. Het meest bekend zijn nog wel hun regenboog houten stapel bogen.

In deze gids leg ik uit waar je op moet letten bij het kopen van houten speelgoed, welke houtsoorten geschikt zijn en wat de beste merken zijn.

Beste houten speelgoed merken

Maar ik weet dat een hoop van jullie hier ook komen voor inspiratie voor leuk en educatief speelgoed of voor bijvoorbeeld vrije school of montessori.

Ik begin met de leukste houten speelgoed merken, maar klik gerust naar een gedeelte waar je meer over wilt lezen.

Meest kleurrijke houten speelgoed

Grimm’s

Grimm’s uit Duitsland ontwerpen hun speelgoed bewust eenvoudig. Kinderen hebben zo de ruimte met dit speelgoed om hun fantasie maximaal te ontwikkelen volgens Waldorf methodiek.

Product image

Meest eigenzinnige merk

Janod

Wat kenmerkend is voor de Fransen, is dat ze stijl hebben en zo ook het typische speelgoed van het Franse merk Janod. Niet alleen leerzaam, maar vooral solide en duurzaam.

Product image

Leukste naturel houten wagens

Meest innovatieve merk

Kinderfeets

Geboren uit een passie om zijn zoon avontuurlijk leren mee te geven is Kinderfeets een van de meest innovatieve houten speelgoed merken.

Product image

Beste grote houten speelgoed

Kidkraft

KidKraft heeft honderden producten, maar wij zijn vooral fan van de speelkeukens, treintafels en poppenhuizen met leuke details en realistisch afgewerkt voor een betaalbare prijs.

Product image

Beste goedkope houten speelgoed merk

Melissa & Doug

Hun eigen kinderen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van Melissa and Doug’s speelgoed. Een idealistisch stel met passie maken prachtige en solide speelgoed voor een goede prijs.

Product image

Beste retro houten speelgoed

Meest degelijke houten speelgoed

Schattigste houten speelgoed

Le Toy Van

Le Toy Van is een familiebedrijf dat fantasierijk houten speelgoed ontwerpt in het Verenigd Koninkrijk met een vleugje Frans, sinds 1995.

Product image

Grappigste houten speelgoed

Bigjigs

Met hun ethische waarden en een focus op educatie en ontwikkeling van het kind centraal, maakt Bigjigs ontzettend leuk en verantwoord speelgoed.

Product image

Leukste voor baby en dreumes

Leukste houten knikkerbanen

Leukste houten educatieve spelletjes

Haba

De houten speelgoeditems van Haba zijn afkomstig uit duurzaam bosbeheer. Prachtig en veilig speelgoed voor de jongsten onder ons en altijd op hun eigen niveau, met de hand geproduceerd in Duitsland door trotse Haba medewerkers.

Product image

Educatief houten speelgoed en kindermeubels

Beste houten bouwspeelgoed

Meest uitgesproken houten merk

Beste magnetisch houten speelgoed

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Waar let je op bij het kopen van houten speelgoed?

Houten speelgoed weerstaat ​​veel ruw en intensief spelen, vaak van een hele reeks broers en zussen om jaren en jaren mee te gaan.

Een nogal andere keuze dan bijvoorbeeld elektronisch speelgoed.

Zoek naar producten gemaakt van massief hout (niet geperst), gecombineerd met andere duurzame materialen zoals:

 • wol
 • biologisch katoen
 • of roestvrij staal
 • en gekleurd met verf op waterbasis of niet-giftige verven.

Onderzoek waar speelgoed wordt gemaakt en aan welke veiligheidsnormen ze voldoen.

Leuk speelgoed dat is gemaakt met veiligere materialen is ook doorgaans duurder is.

Dat is jammer genoeg een feit.

Maar, ze zijn meestal ook van hogere kwaliteit en gaan dus veel langer mee en kunnen zelfs worden doorgegeven aan toekomstige generaties.

Dus misschien is het uiteindelijk helemaal niet zo’n dure koop :)

Goed houten speelgoed biedt ook een directe verbinding met de natuurlijke wereld. Houten speelgoed heeft een rustgevende werking op alle kinderen en stimuleert het concentratievermogen en de verbeelding.

Tegenwoordig lijkt het erop dat elke speelgoedfabrikant zijn eigen versie van een klassiek houten speelgoed maakt.

Hierdoor wordt er ook vaak gevraagd wat het verschil is tussen houten speelgoed van €5 en houten speelgoed van €50? Of is er wel echt een verschil?

Goede vraag!

Het antwoord is ja, er is een verschil. Er zijn verschillende componenten waarmee je rekening moet houden bij het selecteren van houten speelgoed:

 1. het hout zelf
 2. de lijm die wordt gebruikt om stukken met elkaar te verbinden
 3. het afdichtmiddel en / of verf
 4. en alle andere stukken / componenten van het speelgoed, zoals metalen pinnen, katoenen koorden, enz.

Welk hout is geschikt voor speelgoed?

Voor het hout zoek je het beste altijd speelgoed dat is gemaakt van massief hout, in tegenstelling tot geperst hout, multiplex of MDF, dat veel goedkopere materialen zijn maar tijdens de productie het gebruik van giftige lijm vereisen.

Dit type lijm bevat formaldehyde, een vluchtige organische chemische stof (VOS) die gas zal afgeven (deze chemische stof zal lange tijd als damp uitstoten) en uiteindelijk wordt gekoppeld aan verschillende gezondheidsproblemen, waaronder leukemie en kanker.

We leven in een wegwerpcultuur en kopen vaak producten van goedkope materialen voor eenmalig gebruik.

We zijn volledig afgestapt van duurzaam en van kwaliteit, en de producten die we kopen hebben hieronder te lijden.

Alles over het beste houten speelgoed

Het favoriete speelgoed van vroeger was ooit gemaakt van duurzamere materialen voor langdurig gebruik, maar is nu meestal gemaakt van goedkopere en minder duurzame materialen voor:

 • lagere productkosten
 • lagere consumenten
 • prijzen en grotere winsten voor de fabrikant

Als gevolg hiervan zijn wegwerpluiers een van de grootste afzonderlijke consumentenartikelen op stortplaatsen en wordt ook veel te veel speelgoed snel in de prullenbak gegooid.

Gelukkig gaat sommig speelgoed nog generaties lang mee. Veel van dergelijke producten zijn goed gemaakt houten speelgoed gemaakt van de beste materialen.

Dit houten speelgoed kost misschien meer dan een stuk wegwerp speelgoed, maar je kind zal altijd goede herinneringen hebben aan het spelen ermee, en het zal ook met veel plezier zijn of haar eigen kinderen zien spelen met hetzelfde speelgoed.

We hebben zelfs dit hele artikel over het schoonmaken van houten speelgoed, zodat je kinderen er lang plezier aan zullen beleven.

Wanneer een echte vakman van houten speelgoed zorgt voor wat er wordt gemaakt en het best mogelijke houtmateriaal gebruikt, is het resultaat een beter speelgoed dat generaties lang kan worden overgedragen.

Zo’n stuk speelgoed is een investering in je kind die gezond, veilig en het geld waard is.

Het beste hout voor beter speelgoed is hardhout van hoge kwaliteit, zoals

 • esdoorn
 • berken
 • eiken
 • beuken
 • walnoten
 • populieren
 • essen

Hoewel hardhout duurder is, blijft het de beste keuze voor het maken van speelgoed dat lang meegaat.

Naaldhout zoals dennen en sparren zijn goedkoper, maar ze breken ook sneller en als ze dat doen, zijn de splinters gevaarlijk.

 • Van het hardhout dat wordt aanbevolen als het beste hout voor beter speelgoed, is esdoorn een favoriet die waarschijnlijk geen splinters zal produceren, bestand is tegen kwijlen en hypoallergeen is.
 • Berk wordt vaak gebruikt in instrumenten zoals gitaren en drums.
 • Eik is legendarisch voor sterkte en waterbestendigheid.

Zoek naar houten speelgoed gemaakt van hardhout zoals dit dat afkomstig is van bomen met brede bladeren, en sla houten speelgoed gemaakt van zachthout dat afkomstig is van bomen met naalden het liefste over.

Hardhout is een goede keuze voor houten speelgoed omdat ze dichter zijn en daardoor beter bestand zijn tegen slijtage.

Met welke lijm is het bevestigd?

Tijdens de productie kan lijm ook worden gebruikt om verschillende onderdelen van een speelgoed bij elkaar te houden, dus het is het beste om speelgoed te zoeken dat is gemaakt met formaldehydevrije lijm.

Formaldehyde is eindelijk op de lijst van kankerverwekkende stoffen gekomen, zelfs na decennia van druk om de aandacht te vestigen op de toxiciteit ervan.

Afdichtmiddel / verf

Als het gaat om het afdichtmiddel en / of verf, raden we aan om te zoeken naar kleurstoffen, verven en kitten op waterbasis of voedselkwaliteit.

Je moet voorzichtig zijn, omdat conventionele kitten en verven lood en andere zware metalen kunnen bevatten, wat ernstige beperkingen kan veroorzaken in de ontwikkelende hersenen van baby’s en kinderen.

Wanneer je houten speelgoed koopt dat niet is geverfd, moet je op zoek naar afwerkingen die zijn gemaakt met plantaardige oliën (bijvoorbeeld bijenwas, jojoba-olie) in plaats van polyurethaanlakken.

Overige onderdelen

En tot slot de andere componenten.

Net als bij het onderzoeken van hout, kitten en verven, wil je ervoor zorgen dat eventuele extra componenten ook vrij zijn van schadelijke materialen en chemicaliën zoals lood, formaldehyde, PVC, enz.

Die meer de norm zijn wanneer ze met de hand worden gemaakt door een ervaren vakman, in staat om ingewikkelde (maar duurzame) verbindingen te maken, zonder het gebruik van lijmen.

Het goede nieuws is dat je met het toenemende aantal gezonde en veilige speelgoed tegenwoordig niet de veiligheid hoeft op te offeren voor plezier, schoonheid of duurzaamheid.

Het nog betere nieuws is dat wat goed is voor onze kinderen en familie, meestal ook beter is voor de planeet, wat altijd een goede zaak is!

Lees ook: zo kun je houten speelgoed goed schoonhouden

Is houten speelgoed beter dan plastic?

We willen het beste voor onze kinderen, maar wat als je gewoon niet zeker bent van wat het beste speelgoed is?

Je zoekt online, overweldigd door de keuzes.

Je kind kan op het eerste gezicht worden aangetrokken door het meest flitsende, duurste item, terwijl het klassieke houten speelgoed aan het einde van het gangpad over het hoofd wordt gezien.

Desalniettemin moet je nog steeds af en toe het eenvoudige houten speelgoed met misschien minder aandacht trekkende marketing kiezen boven alle geluidmakende en oplichtende gadgets.

Waarom plastic speelgoed vaak niet mileuvriendelijk is

Zelfs als je geen flitsende gadgets voor je kind koopt, zijn er nog genoeg redenen om plastic te vermijden.

Afgezien van ontwikkelingsproblemen, kan veel plastic speelgoed schadelijk zijn – en niet alleen voor het milieu.

Je bent mogelijk op de hoogte van de recente rapporten die hormoonverstoring koppelen aan de chemische stof bisephenol A (BPA) die in kunststoffen wordt gebruikt.

Dit is slechts een van de vele chemicaliën die in plastic speelgoed worden aangetroffen.

PVC (vinyl) is een andere vervelende chemische stof die moet worden vermeden bij het winkelen voor speelgoed en kan bekende kankerverwekkende stoffen zoals ftalaten bevatten.

Hoe weet je of je speelkamer veilige soorten plastic bevat?

Het goede nieuws is dat de meeste verpakkingen labels bevatten zoals “PVC-vrij” of “milieuvriendelijk”.

Zoek ook naar het recyclingnummer voor het type plastic dat wordt gebruikt.

Is houten speelgoed altijd duurzaam?

Wat is het toch fijn om onze wereld een handje te helpen door het aanschaffen van ‘groen’ en goed speelgoed.

Op deze manier maak je jouw kinderen van jongs af aan ook al wat bewuster als het gaat om het beschermen van onze wereld en de dieren die erop wonen.

Je kan ze uitleggen dat je natuurlijke materialen voor ze kiest, het liefst in de vorm van gerecyclede speeltjes, omdat dat heel belangrijk is voor ons milieu.

Beste duurzame kinder speelgoed

Ook voor de natuur, waar we graag wat van onze vrije tijd doorbrengen.

Waarom is duurzaam speelgoed belangrijk?

Wat kunnen we zelf doen, nu we zien hoe verkeerd het met de wereld gaat, hoeveel plastic er in de oceanen drijft en hoeveel dieren last van hebben?

Hoe de dieren uit het regenwoud steeds minder plek om te leven hebben en wij hier ook de consequenties van voelen.

Wij kunnen in ieder geval proberen milieuvriendelijke en duurzame producten aan te schaffen, zo ook verantwoord speelgoed.

Er is genoeg keuze!

Is duurzaam speelgoed altijd van hout?

Er zijn een drietal topmerken als het gaat om duurzaam speelgoed, we hebben deze merken dan ook als eerste 3 in onze lijst gezet, het gaat hier om:

PlanToys

‘Betere kinderen, betere wereld!’ is hun slogan.

Bij PlanToys staan duurzaamheid en de ontwikkeling van kinderen hoog in het vaandel. Door te focussen op de veiligheid van kinderen en op het ontwerp zelf, is dit houten speelgoed geweldig voor de ontwikkeling van jouw kleine.

Green Toys

Duurzaam speelgoed hoeft dus helemaal niet altijd van hout te zijn.

Zo heb je bijvoorbeeld deze  Green Toys Helikopter die van duurzaam gefabriceerd plastic is:

Beste Green Toys speelgoed- Green Toys Helikopter

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze Green Toys Helikopter is voor minimaal 50% gemaakt van gerecyclede materialen en dat is goed voor onze wereld!

Deze duurzame en toffe helikopter is klaar om op te stijgen. Een veilige keuze voor jouw spruit.

Geschikt voor kinderen van 2-5 jaar.

100% gerecyclede speeltjes!

Ze hebben inmiddels al rond de 99 miljoen melkkannen gerecycled. Green Toys gelooft dat ‘elke dag een dag van de aarde is’ dus ‘verminder, hergebruik en recycleer!

BiOBUDDi

Het begon allemaal met een vaders droom. Steven van Bommel, vader, hij had recent de speelgoedfabriek van zijn vader overgenomen.

Zijn dochter vond dat hij geen slecht en vervuilend speelgoed meer mocht maken – van plastic – en bewuster met het milieu om moest gaan. Vanaf dat moment is Steven duurzaam en verantwoord speelgoed gaan produceren; BiOBUDDi!

Ook BiOBUDDi heeft met hun Wildlife Forest reeks, een soort duurzaam Duplo atlernatief, een gat in de markt weten te bemachtigen met verantwoord spelen:

Beste BiOBUDDi speelgoed- BiOBUDDi Wildlife Forest

(bekijk meer afbeeldingen)

BiOBUDDi Wildlife Forest is voor kinderen vanaf 3 jaar, het zijn veilige constructieblokjes om een bever, vogel of eekhoorn mee te maken.

Dit leerzame speelgoed heeft zelfs een ECO Toy certificaat. Vertel ons eens, hoe groen wil je het hebben?

Duurzaam speelgoed levert ecologische, sociale en economische voordelen op.

De volksgezondheid en het milieu beschermt gedurende de hele cyclus, dus vanaf de winning van de benodigde grondstoffen tot de uiteindelijke vernietiging.

Zoveel speelgoed is gemaakt van plastic, veel van deze speeltjes bevatten de giftige stoffen BPA en weekmakers.

Gelukkig zijn er een paar veilige soorten plastic, bijvoorbeeld van LEGO of Green Toys.

Maar wat maakt speelgoed nu eigenlijk duurzaam?

Als speelgoed stevig en veilig is en het lang mooi blijft. Als het gebruikte materiaal recyclebaar is en er geen giftige stoffen in zitten en als het productieproces niet erg belastend voor het milieu is.

Dan vinden wij dat het duurzaam genoemd mag worden.

Let bij het aanschaffen van speelgoed altijd op de volgende punten:

 • check de gebruikte verf of lak, koop liever ongelakt, massief hout als je niet per se verschillende kleuren wilt, hoewel een hoop mooie kleuren mogelijk zijn, ook met hout
 • koop liever geen spaanplaat of triplex
 • koop speelgoed waar een naam en adres van de fabrikant op staat
 • check de kwaliteit van losse onderdelen als touwtjes of haar
 • het CE keurmerk, is dat aanwezig? Het wil echter niet zeggen dat het product geen schadelijke stoffen kan bevatten, maar het is iets. Het Duitse GS-keurmerk, TÜV Rheinland en de Britse standaard BS zijn wel veilig
 • check voor aankoop of een nieuw speeltje op de waarschuwingslijst staat
 • koop liever geen speelgoed in buitenlandse webwinkels

Vragen over duurzaam speelgoed

Nu we de mooiste producten hebben bekeken, hebben we nog wat meer handige informatie over duurzaam speelgoed voor je.

Hoe verzorg ik mijn duurzaam houten speelgoed?

Hout is van nature antibacterieel.

Als je behoefte hebt om speelgoed, zoals bijtringen, te wassen, maak deze dan voorzichtig met de hand schoon met een doek die is bevochtigd met lauw water en een zeer milde natuurlijke zeep of een 1/10 verdunning van azijn met water, en laat deze volledig drogen.

Eenmaal gedroogd speelgoed is klaar voor gebruik.

Om de oorspronkelijke glans te herstellen en ervoor te zorgen dat ze langer meegaan, breng je een dunne laag biologische olie – bijvoorbeeld zonnebloem – aan met een doek en laat je deze drogen voor gebruik.

Is houten speelgoed milieuvriendelijk?

Houten speelgoed is duurzamer, vriendelijker voor het milieu en heel vaak beter voor kinderen, zowel in ontwikkelings- als fysiek opzicht en vanwege de vele giftige chemicaliën die bij productie van plastic speelgoed worden gebruikt, gaat vaak lang mee en is een goede investering.

Houten speelgoed kan erg milieuvriendelijk zijn! Let bijvoorbeeld op houten speelgoed dat is gemaakt van rubberhout, hout uit FSC-gecertificeerde bossen of bamboe (technisch gezien is bamboe een gras met een houtachtige stengel, maar we nemen het hier toch op).

Rubberhoutbomen produceren ongeveer 25 jaar latex. Wanneer ze geen latex meer produceren, worden de bossen met rubberhout meestal afgebrand en opnieuw beplant.

Houten speelgoed maken van de niet-producerende bomen is een geweldige manier om gebruik te maken van materialen die anders zouden worden weggegooid.

Veel speelgoed dat is gemaakt van milieuvriendelijk hout is afkomstig uit FSC-gecertificeerde bossen.

De Forest Stewardship Council is een onafhankelijke organisatie die bossen certificeert die voldoen aan hun beheersnormen die volgens FSC:

“de bescherming van de waterkwaliteit uitbreiden, de oogst van zeldzaam oudgroeiend bos verbieden, verlies van natuurlijke bosbedekking voorkomen en zeer gevaarlijke chemicaliën verbieden, dat zijn allemaal unieke aspecten van het systeem”

Ten slotte is bamboespeelgoed een uitstekende keuze voor milieubewuste gezinnen. Dit snelgroeiende gras is even duurzaam als veilig voor baby’s en peuters en kleuters.

Is houten speelgoed veilig?

Als je een ouder bent, vraag je je waarschijnlijk af waarom houten speelgoed de afgelopen tien jaar weer steeds populairder is geworden.

Heel eenvoudig: houten speelgoed is veilig voor je baby, dreumes, peuter en elke andere leeftijd.

Het biedt eindeloze mogelijkheden voor spelen met open einde en gaat jarenlang mee.

Houten speelgoed kan zeker veiliger zijn voor je kind. Je hebt misschien gehoord van BPA en PVC, twee chemicaliën die beide veel voorkomen in kunststoffen.

Er zit geen BPA, PVC of ftalaten in houten speelgoed, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor ouders die chemicaliën willen vermijden.

Houten speelgoed lijkt duurder te zijn, is het de moeite waard?

Ja! Houten speelgoed is duurzaam en kan in de loop van vele jaren veel gebruikt worden.

Veel houten speelgoed kan zelfs worden overgedragen van kind op kind en zelfs van generatie op generatie.

Bij de eerste aankoop van een houten speelgoed lijkt het misschien duurder, maar op de lange termijn loont kwalitatief speelgoed altijd de moeite.

Plus je draagt je steentje bij voor veiligheid van je kind en het mileu.

Wordt mijn kind wel vermaakt met speelgoed zonder flitsende lichten?

Ja! Houten speelgoed is ontworpen om de verbeelding te stimuleren door open spel. Zoals Johan Cruijff ooit zei: “Simpel spelen is het mooist”.

We hebben je laten zien dat er genoeg mooi en duurzaam speelgoed te koop is voor kinderen in alle leeftijden.

Wees je bewust van het speelgoed dat je aanschaft en check altijd of het veilig is; dan bedoelen we niet alleen kleine onderdeeltjes en het keurmerk, maar ook het materiaal en wat de gebruikte grondstoffen zijn.

Een speeltje kan er veilig uitzien, maar het niet zijn. Hout bijvoorbeeld, kan met giftige lak of verf zijn behandeld.

Ook in plastic, triplex en spaanplaat zitten vaak giftige stoffen verwerkt.

Maak verantwoorde keuzes, vooral als het om speelgoed gaat!

Dit was onze lijst met het beste houten speelgoed merken en ik hoop dat deze je zullen helpen bij het vinden van een leuke speelset voor jouw kind.

Lees ook: het beste educatieve speelgoed voor kinderen

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.