15 voordelen van houten speelgoed: Investeer in hout vs plastic

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

houten speelgoed voordelen

Houten speelgoed bestaat volledig of voornamelijk uit hout. Het is duurzaam, milieuvriendelijk en biedt talloze voordelen ten opzichte van plastic speelgoed. Het is veelzijdiger in gebruik, omdat het op verschillende manieren kan worden gebruikt.

In onderstaande lijst vind je alle 15 voordelen van houten speelgoed.

 1. Meer gebruiksmogelijkheden: Houten speelgoed kan op verschillende manieren worden gebruikt, waardoor kinderen hun creativiteit kunnen uiten en hun eigen spelregels kunnen bedenken.
 2. Meer natuurlijke grondstof: Hout is een hernieuwbare en milieuvriendelijke grondstof, in tegenstelling tot plastic.
 3. Meer zoals de echte wereld: Houten speelgoed bootst de echte wereld na en biedt kinderen een leerzame ervaring in vergelijking met plastic speelgoed.
 4. Betere fysica: Houten speelgoed is zwaarder en helpt kinderen een beter begrip van zwaartekracht en andere fysieke principes te ontwikkelen.
 5. Langere levensduur: Houten speelgoed gaat langer mee dan plastic speelgoed, waardoor het een duurzame keuze is.
 6. Beter voor de ontwikkeling: Houten speelgoed ondersteunt de motorische, ruimtelijke en cognitieve ontwikkeling van kinderen.
 7. Hogere creativiteit: Houten speelgoed stimuleert de creativiteit en verbeeldingskracht van kinderen.
 8. Meer inspirerend: Houten speelgoed inspireert kinderen om hun eigen spel te bedenken en nieuwe dingen te ontdekken.
 9. Meer verbeelding: Houten speelgoed stimuleert de verbeeldingskracht van kinderen en moedigt hen aan om hun eigen verhalen te creëren.
 10. Meer schoonheid: Houten speelgoed heeft een natuurlijke schoonheid die kinderen aanspreekt.
 11. Betere focus: Houten speelgoed helpt kinderen zich beter te concentreren en zich te focussen op hun spel.
 12. Meer rustgevend en geaard: Houten speelgoed heeft een rustgevend effect en helpt kinderen zich gegrond te voelen.
 13. Betere investering: Houten speelgoed is een betere investering op de lange termijn, omdat het langer meegaat en van hogere kwaliteit is.
 14. Hogere kwaliteit gebruikt speelgoed: Houten speelgoed behoudt zijn waarde beter en kan gemakkelijk worden doorgegeven of verkocht aan andere ouders.
 15. Meer klanten: Ouders kiezen steeds vaker voor houten speelgoed vanwege de vele voordelen die het biedt.

Deze voordelen zijn duidelijk zichtbaar in de meest populaire soorten speelgoed, zoals houten treinsets, keukens en werkbanken. Kinderen kunnen met deze speelgoedsoorten hun creativiteit uiten, hun motorische vaardigheden ontwikkelen en hun verbeeldingskracht stimuleren.

Het werken met natuurlijk hout is ook eenvoudig, zelfs voor ouders die zelf speelgoed willen maken. Het biedt een leuke en leerzame activiteit waarbij kinderen betrokken kunnen worden en hun eigen speelgoed kunnen bouwen.

15 voordelen van houten speelgoed

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Meer gebruiksmogelijkheden

Houten speelgoed heeft meer toepassingen, wat beter is omdat het kinderen in staat stelt om op verschillende manieren te spelen en vaardigheden te ontwikkelen. Dit betekent dat er minder speelgoed nodig is, wat gunstig is omdat het zorgt voor minder rommel en stress.

Uit een studie van Dauch et al. (2018) blijkt dat wanneer kinderen minder speelgoed hebben, ze langer en geconcentreerder met een enkel speeltje spelen. Dit bevordert hun creativiteit en helpt hen om beter te focussen en te verkennen.

Het hebben van minder speelgoed in de omgeving van kinderen kan dus leiden tot een betere kwaliteit van spelen en een gezonde ontwikkeling bevorderen.

Meer natuurlijke grondstof

Een natuurlijke hulpbron is een bron die afkomstig is van de aarde en kan worden gebruikt door mensen. Houten speelgoed is een meer natuurlijke hulpbron, wat beter is omdat het een hernieuwbare en duurzame bron is, in tegenstelling tot plastic, en heeft een minimale impact op het milieu. Bovendien kan hout op natuurlijke wijze afbreken en bijdragen aan het verminderen van afvalproblemen.

Het kiezen van houten speelgoed bevordert een verantwoorde en milieuvriendelijke levensstijl, vermindert de uitstoot van koolstof en draagt bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen.

Een studie genaamd “Characterizing the Importance of Carbon Stored in Wood Products” toonde aan dat hout milieuvriendelijker is vanwege verminderde koolstofemissies door verbranding van fossiele brandstoffen, koolstofopslag in producten en het gebruik van een duurzame en hernieuwbare bron. Deze studie onderzocht de levenscyclus van houtproducten in vergelijking met alternatieve materialen en ontwikkelde een inventaris van de hoeveelheid emissies in elke verwerkingsfase.

Meer zoals de echte wereld

Houten speelgoed voelt meer als de echte wereld, wat beter is omdat het een natuurlijk materiaal is dat een aangename esthetische ervaring biedt en de zintuigen stimuleert. Het nodigt kinderen uit om de oppervlakken te verkennen, wat een realistische en leerzame ervaring geeft.

Betere fysica

Het gewicht van houten speelgoed maakt het mogelijk om de natuurkunde van de echte wereld beter te leren. Houten speelgoed is zwaarder dan plastic speelgoed, waardoor kinderen een beter begrip kunnen krijgen van concepten zoals zwaartekracht en druk.

Het spelen met houten speelgoed vereist meer controle en verbetert de motorische vaardigheden van kinderen. Door met houten speelgoed te spelen, ontwikkelen kinderen hun coördinatie, grip en kracht, wat hun algehele ontwikkeling verbetert.

Langere levensduur

Houten speelgoed gaat langer mee. Volgens Kojiro et al. (2008) komt dit doordat hout een solide structuur heeft die met de tijd stabieler wordt. De microstructuren van hout die langer in de natuur zijn, zijn stabieler vanwege langdurige thermische beweging en mogelijk herhaalde vochtopname en-afgifte en/of temperatuurvariatie in de omgeving.

In vergelijking met plastic speelgoed is houten speelgoed duurzamer en praktisch onbreekbaar. Het kan ruw spel doorstaan en is een goede investering op de lange termijn. In tegenstelling tot elektronisch speelgoed slijt houten speelgoed niet snel.

Beter voor de ontwikkeling

Ontwikkeling is het proces waarbij kinderen vaardigheden, kennis en groei verwerven door middel van verschillende activiteiten en ervaringen.

Het spelen met houten speelgoed helpt kinderen bij het ontwikkelen van hun motorische, cognitieve en zintuiglijke vaardigheden. Ze leren fijne motoriek en coördinatie door het manipuleren en bouwen met houten blokken.

Houten speelgoed biedt ook kansen voor het ontwikkelen van logisch denken en categoriseren. Kinderen kunnen verschillende vormen en structuren verkennen, waardoor ze ruimtelijk bewustzijn ontwikkelen. De texturen van houten speelgoed stimuleren de tastzin en nodigen kinderen uit om te verkennen en te manipuleren.

Daarnaast heeft houten speelgoed een kalmerend effect en moedigt het sociale en emotionele interactie aan. Kinderen kunnen samen spelen, observeren en empathie ontwikkelen. Samenwerking en interactie worden gestimuleerd, wat de sociale vaardigheden van kinderen bevordert.

Hogere creativiteit

Creativiteit is het vermogen om nieuwe en originele ideeën te bedenken en deze op een unieke manier uit te drukken.

Houten speelgoed stimuleert creativiteit door een eenvoudige en minimalistische speelervaring. Ze zijn organisch en hebben een rustige uitstraling, waardoor kinderen minder mentale belasting ervaren. Dit geeft hen de ruimte om problemen op te lossen en creatief te denken.

In 2015 ontdekte de jaarlijkse TIMPANI-speelgoedstudie dat een eenvoudige houten kassa goed scoorde in de categorie creativiteit en even geliefd was bij jongens en meisjes in elke sociaal-economische achtergrond.

Daarnaast heeft houten speelgoed vaak geen specifieke regels of beperkingen. Ze bieden kinderen de vrijheid om hun eigen spelregels en interpretaties te bedenken. Dit stimuleert hun verbeeldingskracht en moedigt hen aan om op een creatieve en onconventionele manier te spelen.

In tegenstelling tot speelgoed met veel details en voorgeprogrammeerde functies, moedigt houten speelgoed kinderen aan om hun eigen scenario’s te bedenken en te verkennen.

Meer inspirerend

Inspiratie is het gevoel dat iemand aanzet tot actie, creativiteit en motivatie. Het kan komen van verschillende bronnen en kan mensen helpen nieuwe ideeën te ontwikkelen en hun doelen te bereiken.

Houten speelgoed is meer inspirerend het eenvoudig is. Ze hebben geen geluiden die stoppen met werken, noch hebben ze knipperende lichteffecten. In plaats van de zintuigen van een kind te overbelasten met geluiden en lichten, moet het kind zijn eigen fantasie gebruiken om te spelen. Dit stimuleert de creativiteit en verbeeldingskracht van het kind, waardoor het zijn eigen speelwereld kan creëren en begrijpen.

Een van mijn favoriete speelgoedbedrijven, Small Foot, zegt dat ze hun speelgoed van hout maken omdat het fantasieën inspireert. Houten speelgoed moedigt kinderen aan om op creatieve en onconventionele manieren te spelen.

Meer verbeelding

Verbeelding is het vermogen om nieuwe ideeën, beelden en concepten te creëren in de geest, zonder dat deze gebaseerd zijn op directe waarneming of ervaring.

Houten speelgoed biedt meer mogelijkheden voor de verbeelding. Het stimuleert kinderen om te spelen, te creëren en te experimenteren op verschillende manieren. In tegenstelling tot elektronisch speelgoed dat vaak afhankelijk is van vooraf gedefinieerde functies en verhalen, biedt houten speelgoed een puur en type speelervaring.

Onderzoek van Amy Parks, assistent professor van early childhood education aan de University of Georgia, wijst uit dat ongestructureerde speeltijd, bijvoorbeeld eenvoudig houten speelgoed met een open einde, zowel waardevol als geliefd is in de klaslokalen. De verbeeldingskracht van kinderen stijgt als ze spelen met dingen die niet voor de hand liggend zijn, voor slechts een enkel gebruik (op een knopje drukken en er gebeurt iets).

Meer schoonheid

Houten speelgoed is mooier. Het natuurlijke materiaal van hout draagt bij aan de esthetische schoonheid van het speelgoed. In vergelijking met plastic speelgoed heeft houten speelgoed een eenvoudig ontwerp dat het spelen bevordert en de verbeelding stimuleert.

Daarnaast is houten speelgoed duurzaam zodat het langer mooi blijft, waardoor het een investering is die generaties lang plezier kan bieden aan je kleinkinderen.

Betere focus

Focus is de gerichte aandacht die iemand heeft voor een specifieke taak of activiteit. Het houdt in dat men zich volledig concentreert en afleidingen minimaliseert.

Houten speelgoed biedt meer focus omdat het de verbeelding en creativiteit stimuleert van kinderen zodat ze er helemaal in op kunnen gaan. Dit vereist concentratie en focus. Ten tweede biedt houten speelgoed vaak minder afleiding dan plastic speelgoed, omdat het eenvoudiger van ontwerp is en minder felle kleuren en geluiden heeft. Hierdoor kunnen kinderen zich beter concentreren op het spel zelf.

Ten derde heeft onderzoek, zoals het TIMPANI-speelgoedonderzoek van professor Trawick-Smith, aangetoond dat houten constructiespeelgoed en speelgoedvoertuigen de hoogste kwaliteit spel opleveren. Bovendien kan houten speelgoed evenveel voordelen bieden voor zowel jongens als meisjes.

Meer rustgevend en geaard

Geaard speelgoed geeft een gevoel van rust en verbinding. Ze helpen kinderen om zich te ontspannen en stress te verminderen. Houten speelgoed is hierbij bijzonder effectief. Het gebruik van hout zorgt voor een natuurlijke en kalmerende omgeving.

Volgens een onderzoek van het National Institutes of Health uit 2017 zorgt contact met hout voor fysiologische ontspanning. Speelgoed dat een rustige en langdurige speelomgeving bevordert, is enorm waardevol voor de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen in een tijd van overstimulatie en constante prikkels.

Houten speelgoed biedt een kalmerende en aardende ervaring en verminderd spanning en stress.

Betere investering

Houten speelgoed is een betere investering. Het is natuurlijk, overwogen, duurzaam, en kan worden doorgegeven van generatie op generatie. Het onderhouden van handgemaakt houten speelgoed draagt bij aan het behoud van ambachtelijke vaardigheden.

Houten speelgoed kan trots worden tentoongesteld op planken en bureaus, en kan waardevolle verzamelobjecten worden voor verzamelaars, variërend van advocaten tot puzzelliefhebbers.

Hogere kwaliteit gebruikt speelgoed

Houten speelgoed is kwalitatief beter en kan gemakkelijker worden doorgegeven of verkocht als gebruikt speelgoed. Dit komt doordat hout een natuurlijk materiaal is dat duurzaam en sterk is. In tegenstelling tot plastic speelgoed, breekt hout minder snel, waardoor het langer meegaat en het blijft langer mooi. Dit betekent dat houten speelgoed vaak van hogere kwaliteit is en meer waarde behoudt.

Meer klanten

Meer klanten kiezen voor kwalitatief houten speelgoed. Volgens een rapport van growthmarketreports.com wordt verwacht dat de wereldwijde markt voor houten speelgoed tussen 2021 en 2031 zal groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 3,4% tot 5,2%, waardoor de waarde zal stijgen van USD 30,05 miljard tot USD 35,24 miljard tegen het einde van 2028.

Uit een onderzoek genaamd “Wood or laminate?- Psychological research of customer expectations” blijkt dat deelnemers eerder geneigd zijn om houten producten aan te bevelen en te kopen, en ook meer tekortkomingen in houten producten accepteren. Hout wordt over het algemeen geassocieerd met praktisch, esthetisch en milieuvriendelijk. Daarnaast zouden deelnemers aan het onderzoek eerder houten producten aanbevelen en kopen, en ook meer tekortkomingen in houten producten accepteren.

Wat zijn de meest populaire soorten houten speelgoed?

De meest populaire houten speelgoed op onze site zijn speelgoedtreinsets, keukens en werkbanken. Dit bleek na onderzoek van het gedrag van meer dan honderdduizenden bezoekers. Deze speelgoedsoorten zijn zo populair vanwege hun duurzaamheid, klassieke uitstraling en educatieve waarde.

Google Trends laat zien dat de meeste mensen zoeken naar de volgende soorten houten speelgoed, in volgorde van zoekvolume.

 1. Houten speelgoed trein
 2. Houten speelgoed huis
 3. Houten speelgoed blokken
 4. Houten speelgoed vrachtwagen
 5. Houten speelgoed dieren

Dit onderzoek was uitgevoerd in het Engels in de wereldwijde zoekresultaten. Verder is duidelijk dat houten treinsets het meeste profiteren van het extra zoekvolume naar speelgoed in de periode voor de kerst, wat erop duidt dat mensen dit vaker kopen als kerst cadeau.

Zoekgedrag naar houten speelgoed

Houten speelgoed wordt steeds populairder ten opzichte van plastic speelgoed, vanwege de natuurlijke uitstraling en het verminderde gebruik van schadelijke chemicaliën. Er zijn echter ook enkele nadelen, zoals de hogere prijs en het risico op splinters.

De keuze van het hout voor het speelgoed is erg belangrijk. Duurzame houtsoorten zoals berkenhout en beukenhout worden vaak gebruikt vanwege hun stevigheid en veiligheid.

Houten speelgoed is de meest populaire keuze voor Montessori- en Waldorf-onderwijs vanwege de focus op natuurlijke materialen en open-ended spel. Het is ook perfect geschikt voor een peuterspeelzaal vanwege de duurzaamheid en het stimuleren van de verbeelding en creativiteit van kinderen.

Wat zijn de nadelen van houten speelgoed?

Houten speelgoed heeft ook enkele nadelen. Hier zijn de belangrijkste.

 • Plastic speelgoed biedt meer kleurrijke en gedetailleerde ontwerpen, wat houten speelgoed minder aantrekkelijk kan maken voor kinderen.
 • Houten speelgoed kan duurder zijn dan plastic speelgoed.
 • Houten speelgoed kan beperkte speelfuncties hebben in vergelijking met elektronisch speelgoed.
 • Houten speelgoed kan gevoeliger zijn voor krassen en slijtage.
 • Houten speelgoed kan moeilijker zijn om vast te houden voor langere periodes, vooral voor jongere kinderen.
 • Het snijden van gedetailleerde en ingewikkelde ontwerpen in hout kan uitdagender zijn dan het maken van vergelijkbare ontwerpen in plastic.
 • Houten speelgoed kan na verloop van tijd de kleur verliezen en er versleten uitzien.

Wat zijn de verschillen tussen plastic en houten speelgoed materialen?

Plastic verschilt van houten materiaal doordat de laatste generatie na generatie kan worden doorgegeven, terwijl plastic speelgoed meestal niet zo lang meegaat. Houten speelgoed heeft natuurlijke eigenschappen die het aantrekkelijker maken dan plastic speelgoed.

Het is duurzamer, bevat geen schadelijke chemicaliën en is over het algemeen veiliger voor jonge kinderen. Houten speelgoed heeft geen scherpe randen en biedt een betere sensorische ervaring, waardoor het de verbeelding en creativiteit van kinderen stimuleert.

Hout is een van de speelgoed materialen die milieuvriendelijker is en biedt het een waardevolle omgeving voor de ontwikkeling van kinderen. Aan de andere kant biedt plastic speelgoed vaak meer mogelijkheden voor het maken van kleine onderdelen en het creëren van speelgoed met elektronische geluiden. Het kan ook lichter zijn en minder snel breken.

Wat is het beste hout voor speelgoed?

Het beste hout voor speelgoed is hardhout. Hardhoutsoorten zoals eik, beuk en esdoorn worden vaak gebruikt omdat ze sterk en duurzaam zijn. Ze zijn geschikt voor zowel binnen- als buitenspeelgoed, zoals puzzelspeelgoed. Naaldhout, zoals den en spar, is minder geschikt omdat het sneller kan splinteren en breken.

Zachthoutsoorten zoals ceder en balsa zijn lichter en zachter, maar minder duurzaam. Tropische hardhoutsoorten zijn ook goed voor speelgoed, zoals teak en eucalyptus zijn stevig en glad, maar vaak duurder.

Waarom is Montessori speelgoed van hout gemaakt?

Montessori speelgoed is vaak, niet altijd, gemaakt van hout omdat het past bij de filosofie. Hout is een natuurlijk materiaal dat kinderen in staat stelt om op een brede en complexe manier te spelen. Montessori beoefenaars en opvoeders geven de voorkeur aan houten speelgoed omdat het de verbeelding van kinderen stimuleert en symbolisch en fantasierijk spel bevordert.

Houten speelgoed is veilig en geschikt voor verschillende leeftijden en ontwikkelingsfasen. Het legt de nadruk op exploratie en concentratie, en moedigt kinderen aan om hun verbeelding te gebruiken.

Daarnaast is houten speelgoed milieuvriendelijk en past het goed bij de natuurlijke en duurzame omgeving van Montessori klaslokalen.

Is Waldorf speelgoed altijd van hout gemaakt?

Nee, hoewel Waldorf speelgoed altijd gemaakt is van natuurlijke materialen, is hout slechts een van de mogelijkheden. Andere materialen die passen binnen de Waldorf filosofie zijn onder andere wol, handgemaakt textiel en ongeverfde stoffen.

Het gebruik van verschillende materialen stelt kinderen in staat om te spelen zonder beperkingen en stimuleert hun verbeeldingskracht. Waldorf speelgoed is ontworpen om eenvoudig en specifiek te zijn, met beperkte instructies, zodat kinderen hun creativiteit kunnen verkennen en hun eigen ideeën kunnen ontwikkelen.

Is houten speelgoed geschikt voor de peuterspeelzaal?

Ja, houten speelgoed is perfect voor de peuterspeelzaal. Het is uniek, milieuvriendelijk en biedt een tastbare leerervaring. Houten speelgoed is ontworpen om de verbeelding van kinderen te stimuleren en hen te helpen belangrijke vaardigheden te ontwikkelen.

Bijvoorbeeld, het stapelen van houten blokken speelgoed door peuters bevordert de ruimtelijke bewustwording en het maken van verhalen met houten poppen helpt bij het ontwikkelen van taalvaardigheden.

Kun je houten speelgoed gemakkelijk zelf maken?

Ja, je kunt gemakkelijk zelf houten speelgoed maken. Het maken van houten speelgoed is een geweldige manier om je creativiteit te uiten en het biedt talloze mogelijkheden. Hout is een natuurlijk materiaal dat gemakkelijk te bewerken is en het gebruik van lijm is vaak niet nodig.

Je kunt online zoeken naar instructies en hulpmiddelen die je nodig hebt om aan de slag te gaan. Het kiezen van het juiste hout en de juiste materialen is belangrijk, maar het proces van het maken van houten speelgoed is over het algemeen eenvoudig in vergelijking met complexere projecten.

Het belangrijkste is dat je speelgoed van goede kwaliteit kunt maken dat veilig is voor kinderen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.