Welke soorten hout zijn het beste voor speelgoed?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Zoek naar producten gemaakt van massief hout (niet geperst), gecombineerd met andere duurzame materialen zoals:

 • wol
 • biologisch katoen
 • of roestvrij staal
 • en gekleurd met verf op waterbasis of niet-giftige verven.

Onderzoek waar speelgoed wordt gemaakt en aan welke veiligheidsnormen ze voldoen.

Leuk speelgoed dat is gemaakt met veiligere materialen is ook doorgaans duurder is.

Dat is jammer genoeg een feit.

Maar, ze zijn meestal ook van hogere kwaliteit en gaan dus veel langer mee en kunnen zelfs worden doorgegeven aan toekomstige generaties.

Dus misschien is het uiteindelijk helemaal niet zo’n dure koop :)

Goed houten speelgoed biedt ook een directe verbinding met de natuurlijke wereld. Houten speelgoed heeft een rustgevende werking op alle kinderen en stimuleert het concentratievermogen en de verbeelding.

Tegenwoordig lijkt het erop dat elke speelgoedfabrikant zijn eigen versie van een klassiek houten speelgoed maakt.

Hierdoor wordt er ook vaak gevraagd wat het verschil is tussen houten speelgoed van €5 en houten speelgoed van €50? Of is er wel echt een verschil?

Goede vraag!

Het antwoord is ja, er is een verschil. Er zijn verschillende componenten waarmee je rekening moet houden bij het selecteren van houten speelgoed:

 1. het hout zelf
 2. de lijm die wordt gebruikt om stukken met elkaar te verbinden
 3. het afdichtmiddel en / of verf
 4. en alle andere stukken / componenten van het speelgoed, zoals metalen pinnen, katoenen koorden, enz.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Welk hout is geschikt voor speelgoed?

Voor het hout zoek je het beste altijd speelgoed dat is gemaakt van massief hout, in tegenstelling tot geperst hout, multiplex of MDF, dat veel goedkopere materialen zijn maar tijdens de productie het gebruik van giftige lijm vereisen.

Dit type lijm bevat formaldehyde, een vluchtige organische chemische stof (VOS) die gas zal afgeven (deze chemische stof zal lange tijd als damp uitstoten) en uiteindelijk wordt gekoppeld aan verschillende gezondheidsproblemen, waaronder leukemie en kanker.

We leven in een wegwerpcultuur en kopen vaak producten van goedkope materialen voor eenmalig gebruik.

We zijn volledig afgestapt van duurzaam en van kwaliteit, en de producten die we kopen hebben hieronder te lijden.

Alles over het beste houten speelgoed

Het favoriete speelgoed van vroeger was ooit gemaakt van duurzamere materialen voor langdurig gebruik, maar is nu meestal gemaakt van goedkopere en minder duurzame materialen voor:

 • lagere productkosten
 • lagere consumenten
 • prijzen en grotere winsten voor de fabrikant

Als gevolg hiervan zijn wegwerpluiers een van de grootste afzonderlijke consumentenartikelen op stortplaatsen en wordt ook veel te veel speelgoed snel in de prullenbak gegooid.

Gelukkig gaat sommig speelgoed nog generaties lang mee. Veel van dergelijke producten zijn goed gemaakt houten speelgoed gemaakt van de beste materialen.

Dit houten speelgoed kost misschien meer dan een stuk wegwerp speelgoed, maar je kind zal altijd goede herinneringen hebben aan het spelen ermee, en het zal ook met veel plezier zijn of haar eigen kinderen zien spelen met hetzelfde speelgoed.

We hebben zelfs dit hele artikel over het schoonmaken van houten speelgoed, zodat je kinderen er lang plezier aan zullen beleven.

Wanneer een echte vakman van houten speelgoed zorgt voor wat er wordt gemaakt en het best mogelijke houtmateriaal gebruikt, is het resultaat een beter speelgoed dat generaties lang kan worden overgedragen.

Zo’n stuk speelgoed is een investering in je kind die gezond, veilig en het geld waard is.

Het beste hout voor beter speelgoed is hardhout van hoge kwaliteit, zoals

 • esdoorn
 • berken
 • eiken
 • beuken
 • walnoten
 • populieren
 • essen

Hoewel hardhout duurder is, blijft het de beste keuze voor het maken van speelgoed dat lang meegaat.

Naaldhout zoals dennen en sparren zijn goedkoper, maar ze breken ook sneller en als ze dat doen, zijn de splinters gevaarlijk.

 • Van het hardhout dat wordt aanbevolen als het beste hout voor beter speelgoed, is esdoorn een favoriet die waarschijnlijk geen splinters zal produceren, bestand is tegen kwijlen en hypoallergeen is.
 • Berk wordt vaak gebruikt in instrumenten zoals gitaren en drums.
 • Eik is legendarisch voor sterkte en waterbestendigheid.

Zoek naar houten speelgoed gemaakt van hardhout zoals dit dat afkomstig is van bomen met brede bladeren, en sla houten speelgoed gemaakt van zachthout dat afkomstig is van bomen met naalden het liefste over.

Hardhout is een goede keuze voor houten speelgoed omdat ze dichter zijn en daardoor beter bestand zijn tegen slijtage.

Wat is het beste hout om speelgoed van te maken?

Er zijn veel verschillende soorten hout, maar de beste houtsoorten om speelgoed van te maken zijn hardhout.

Hardhout is sterk en duurzaam, zodat het langer meegaat. Ze splinteren of breken ook minder snel, wat belangrijk is voor de veiligheid.

Met hardhout wordt over het algemeen het hout van loofbomen (loofhout) bedoeld, in tegenstelling tot dat van naaldbomen (naaldhout).

De term hardhout komt van de Engelse term ‘hardwood’, waarmee loofhout wordt bedoeld. Daarnaast wordt het naaldbomenhout ‘softwood’ (zachthout) genoemd.

Deze benaming kan verwarrend zijn, omdat het niet in alle gevallen iets zegt over de hardheid van het hout.

Over het algemeen groeien loofbomen langzamer en geven ze daardoor harder hout dan naaldbomen; dit is echter niet altijd het geval.

Het hout van loofbomen kan soms zachter zijn dan naaldhout. Balsahout bijvoorbeeld is een loofhoutsoort, maar is een van de zachtste en lichtste houtsoorten en bovendien niet erg duurzaam.

Daarentegen is taxus een voorbeeld van hard, duurzaam naaldhout.

De term hardhout zegt dus niet automatisch iets over de hardheid of duurzaamheid van het hout, maar in de praktijk wordt de term wel gebruikt voor de hardere en duurzamere houtsoorten.

Daarom zal men balsahout niet snel als hardhout te koop zien staan. Hoewel het onjuist en enigszins verwarrend is, verstaan velen onder hardhout, hout met bovengemiddelde hardheid en duurzaamheid, wat in de praktijk vaak tropisch hardhout is.

Enkele goede hardhoutsoorten voor het maken van speelgoed zijn:

 • Berk
 • Beuken
 • Eik
 • Esdoorn
 • Kersen

Wat is het beste zachthout voor het maken van speelgoed?

Naaldhout is niet zo sterk of duurzaam als hardhout, maar kan toch worden gebruikt om speelgoed van te maken. Naaldhout is meestal goedkoper dan hardhout, dus een goede keuze als je een budget hebt.

Enkele goede zachthoutsoorten voor het maken van speelgoed zijn:

 • Den
 • Spar
 • Ceder

Wat is het beste hout om buitenspeelgoed van te maken?

Buitenspeelgoed moet gemaakt zijn van duurzaam hout dat bestand is tegen de elementen. Enkele goede houtsoorten voor buitenspeelgoed zijn:

 • Redwood
 • Teak
 • Eucalyptus
 • Iep

Wat is het beste hout om puzzelspeelgoed van te maken?

Puzzelspeelgoed moet worden gemaakt van stevig hout dat niet te hard of zacht. Het hout moet ook glad zijn, zodat de stukjes gemakkelijk in elkaar passen.

Enkele goede houtsoorten voor puzzelspeelgoed zijn:

 • Berk
 • Beuken
 • Esdoorn
 • Kers
 • Balsa

Wat is ecologisch verantwoord hout?

Ecologisch verantwoord hout is gecertificeerd en zorgt ervoor dat bossen behouden blijven en op een duurzame manier worden onderhouden. Dit helpt de nadelige gevolgen van ontbossing tegen te gaan. Hierdoor draag je bij aan het behoud van de biodiversiteit en het welzijn van de lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van deze bossen.

Door te kiezen voor gecertificeerd hout, steun je een maatschappelijk verantwoorde organisatie die zich inzet voor duurzaam bosbeheer. Zo draag je bij aan een betere wereld en kun je met een gerust hart genieten van de producten die je koopt.

Wat is FSC gecertificeerd hout?

Het FSC keurmerk staat voor “Forest Stewardship Council” en is een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer. Dit keurmerk geeft aan dat het hout afkomstig is van duurzame beheerde bossen en voldoet aan strenge milieueisen en sociale eisen.

FSC 100% is een keurmerk dat je de zekerheid geeft dat het hout volledig afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Dit betekent dat er hoge eisen worden gesteld aan het bosbeheer, zowel op het gebied van milieu als op sociaal vlak. Denk hierbij aan het beschermen van kwetsbare natuurwaarde, het behoud van biodiversiteit en het zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Steeds meer bedrijven en overheden, waaronder de Europese Unie, hechten waarde aan dit keurmerk en stellen het zelfs verplicht voor hun producten.

Het gebruik van FSC 100% hout heeft verschillende voordelen, waaronder:

 • Bescherming van de natuur: Door te kiezen voor FSC 100% hout, draag je bij aan het behoud van bossen en biodiversiteit. Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met het herstelvermogen van het bos en mogen er geen bomen gekapt worden die een hoge natuurwaarde hebben.
 • Sociale aspecten: FSC 100% hout zorgt ervoor dat arbeiders in de houtindustrie onder goede omstandigheden kunnen werken. Zo worden hun rechten beschermd en krijgen ze een eerlijk loon.
 • Transparantie: Het FSC-keurmerk biedt transparantie over de herkomst van het hout. Je weet dus precies waar het hout vandaan komt en dat het op een verantwoorde manier is geproduceerd.

Wanneer je op zoek bent naar speelgoed gemaakt van FSC hout, is het belangrijk om te letten op het FSC-logo op de verpakking. Dit logo geeft aan dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en dat er rekening is gehouden met zowel economische, sociale als milieuaspecten bij de productie. Zo weet je zeker dat je een verantwoorde keuze maakt.

Wat zijn de unieke eigenschappen van PEFC-gecertificeerd hout?

PEFC is een internationaal keurmerk dat ervoor zorgt dat houtproducten afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. Wanneer je een product met het PEFC-logo ziet, weet je dat het hout uit een verantwoord beheerd bos komt. Hierbij wordt rekening gehouden met sociale, economische en ecologische aspecten. Wereldwijd is er al meer dan 300 miljoen hectare bos gecertificeerd met dit keurmerk.

PEFC wordt ondersteund door bedrijven, bouwmarkten, groothandels en andere organisaties die duurzaam bosbeheer belangrijk vinden. De PEFC Council, een internationale organisatie, beheert het programma en werkt samen met nationale PEFC-organisaties. Het keurmerk is een endorsement van het Europese Forest Certification Programme (EFCP).

Voordat een product het PEFC-keurmerk krijgt, wordt het grondig gecontroleerd. PEFC kijkt niet alleen naar het bosbeheer, maar ook naar de verwerking van het hout tot producten zoals massief hout, houtvezels en papier. Hierdoor ben je verzekerd van een duurzaam en verantwoord product.

PEFC is een duurzaam alternatief voor tropische houtkap en draagt bij aan het behoud van natuurwaarde en biodiversiteit in kwetsbare bosgebieden. Enkele voordelen van PEFC-gecertificeerd hout zijn:

 • Minimale eisen aan het behoud van natuurwaarde
 • Verbod op de kap van bomen langs waterlopen, op steile hellingen en op andere plekken waar erosie kan optreden
 • Garantie dat er geen illegale houtkap plaatsvindt
 • Minimalisering van het risico op verlies van biodiversiteit

Wat zijn de verschillen tussen FSC en PEFC hout?

Het belangrijkste verschil tussen PEFC en FSC zit ‘m in de manier van certificeren. PEFC werkt met lokale keuringen om te bepalen of een bos PEFC-gecertificeerd kan worden. FSC daarentegen kijkt per land wat het beleid is en wat er nodig is om het certificaat te behalen.

Op het gebied van logo’s en claims zijn er ook verschillen tussen FSC en PEFC. Zo moet een FSC-gecertificeerd product minimaal 70% FSC-gecertificeerd materiaal bevatten, terwijl PEFC een minimum van 70% gecertificeerd materiaal hanteert, waarvan minimaal 30% PEFC-gecertificeerd moet zijn. De rest mag bestaan uit hergebruikte of gerecyclede materialen.

Waarom is rubberhout een duurzaam materiaal voor speelgoed?

Rubberhout, ook wel bekend als rubberwood of Hevea Brasiliensis, is een houtsoort afkomstig van de rubberboom. Deze bomen worden normaal gesproken gebruikt voor de productie van latex, maar na ongeveer 25 tot 30 jaar neemt de latexproductie af. In plaats van de bomen te laten rotten, worden ze gekapt en gebruikt voor de productie van rubberhouten producten, zoals speelgoed. Zo krijgen deze bomen een tweede leven en wordt er op een verantwoorde manier met het milieu omgegaan.

Rubberhout heeft een aantal eigenschappen die het zeer geschikt maken voor speelgoed. Zo is het hout makkelijk te bewerken en heeft het een mooie, lichte kleur. Bovendien is het een duurzaam en ecologisch verantwoord materiaal, omdat het afkomstig is van bomen die al voor een ander doel zijn gebruikt.

Daarnaast groeien rubberbomen ook sneller waardoor de levenscyclus van het planten tot productie een stuk korter is.

Welke andere materialen moet je rekening mee houden bij het maken van houten speelgoed?

Speelgoed bestaat niet alleen uit de hoofdonderdelen, maar ook uit kleine stukjes, verbindingen en ander materiaal wat nodig is om het een volledige vorm en functie te geven.

Bij het beste houten speelgoed is daarom ook nagedacht over al deze materialen, of die ook veilig zijn voor kinderen en goed of neutraal voor het milieu en hoe deze met elkaar samenwerken.

Met welke lijm is het bevestigd?

Tijdens de productie kan lijm ook worden gebruikt om verschillende onderdelen van een speelgoed bij elkaar te houden, dus het is het beste om speelgoed te zoeken dat is gemaakt met formaldehydevrije lijm.

Formaldehyde is eindelijk op de lijst van kankerverwekkende stoffen gekomen, zelfs na decennia van druk om de aandacht te vestigen op de toxiciteit ervan.

Welk afdichtmiddel en verf moet je kiezen voor houten speelgoed?

Als het gaat om het afdichtmiddel en / of verf, raden we aan om te zoeken naar kleurstoffen, verven en kitten op waterbasis of voedselkwaliteit.

Je moet voorzichtig zijn, omdat conventionele kitten en verven lood en andere zware metalen kunnen bevatten, wat ernstige beperkingen kan veroorzaken in de ontwikkelende hersenen van baby’s en kinderen. Niet alle soorten verf zijn geschikt voor houten speelgoed.

Wanneer je houten speelgoed koopt dat niet is geverfd, moet je op zoek naar afwerkingen die zijn gemaakt met plantaardige oliën (bijvoorbeeld bijenwas, jojoba-olie) in plaats van polyurethaanlakken.

Wat zijn de materialen van de overige speelgoed onderdelen?

En tot slot de andere componenten.

Net als bij het onderzoeken van hout, kitten en verven, wil je ervoor zorgen dat eventuele extra componenten ook vrij zijn van schadelijke materialen en chemicaliën zoals lood, formaldehyde, PVC, enz.

Die meer de norm zijn wanneer ze met de hand worden gemaakt door een ervaren vakman, in staat om ingewikkelde (maar duurzame) verbindingen te maken, zonder het gebruik van lijmen.

Het goede nieuws is dat je met het toenemende aantal gezonde en veilige speelgoed tegenwoordig niet de veiligheid hoeft op te offeren voor plezier, schoonheid of duurzaamheid.

Het nog betere nieuws is dat wat goed is voor onze kinderen en familie, meestal ook beter is voor de planeet, wat altijd een goede zaak is!

Wat zijn de materialen om houten speelgoed te onderhouden?

Om houten speelgoed schoon te maken en te onderhouden kun je het beste een doek gebruiken met warm water zodat het niet te nat wordt. Om te ontsmetten kun je wat azijn of milde zeep mengen met het water.

Voor het onderhoud gebruik je een 100% natuurlijke olie of bijenwas die je er ook zachtjes inwrijft. Zo zal je houten speelgoed schoon en goed onderhouden blijven zodat je er nog lang van kunt genieten.

Wat zijn de voordelen van het afstemmen van het juiste soort hout voor het soort speelgoed?

Houten speelgoed heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege zijn talrijke voordelen ten opzichte van plastic alternatieven. Het biedt niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar stimuleert ook de ontwikkeling en creativiteit van kinderen op een unieke manier.

Twee van de meest opvallende voordelen van de 15 voordelen van houten speelgoed zijn de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, waardoor het een ecologisch verantwoorde keuze is, en de positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen, aangezien het hen aanmoedigt om hun verbeelding te gebruiken en hun vaardigheden te verbeteren.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.