Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Beste Houten Montessori, Waldorf & Vrije School Antroposofisch Speelgoed

door Joost Nusselder | Geupdate op:  augustus 11, 2021

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Veel mensen die kiezen voor houten speelgoed doen dit vaak vanwege de duurzaamheid van het product voor het milieu of de kwaliteit van bouw.

De andere reden kan zijn om kinderen met meer natuurlijke producten te laten spelen.

Dat is waar Waldorf, Montessori en vrije school om de hoek komen kijken.

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wat is montessori houten speelgoed?

Bij Montessori houten speelgoed gaat het dus ook om het prikkelen van de zintuigen met natuurlijke producten, ook hier wordt veel hout gebruikt.

Maar hier kijken we meer naar echte wereld ervaringen en niet zozeer naar alles aan de creativiteit van het kind overlaten.

Een stuk speelgoed mag dus best een duidelijke rol hebben, zoals een duidelijk vaderfiguur en kindfiguur met geschilderde gezichtjes en bijpassende kleren, waar Waldorf eerder kiest voor poppetjes zonder gezicht of duidelijke rol.

Ook zie je heel veel houten educatief speelgoed in de montessori leerschool.

Montessori speelgoed spreekt meerdere zintuigen tegelijkertijd aan.

Kinderen leren niet alleen door te luisteren en te observeren, maar ook door te voelen, proeven en te ruiken en laat de kinderen hun eigen fantasie gebruiken, ook wel antroposofisch speelgoed genaamd.

Het speelgoed is altijd gemaakt van duurzame en natuurlijke materialen en veilig.

Laat je kind liever spelen met een realistisch speeltje, als met dingen die wij in de volwassen wereld ook gebruiken. Zorg ervoor dat het speelgoed altijd past bij de behoeften en het ontwikkelingsniveau van je kind.

Beste Montessori, Waldorf & Vrije school houten speelgoed merken

Houten rekensticks

Beste duurzaam educatief speelgoed- Montessori Wiskunde speelgoed

(bekijk meer afbeeldingen)

Dit leerzame Montessori Wiskunde speelgoed is bijvoorbeeld leuk en afwisselend en gemaakt van hout.

Is jouw kleine een rekenwonder of heeft ie de ambitie om dat te misschien te worden, geef hem dan wat rekenplezier!

Er zijn verschillende manieren van rekenen mogelijk wat het leren stimuleert, en een duurzaam en educatief spel voor leergierige kinderen.

Meest kleurrijke antroposofisch speelgoed: Grimm’s

Grimms houten regenboog stapelset

(bekijk meer speelgoed)

De regenbogen van de Grimm’s zijn berucht. Ze zijn handgemaakt met eenvoudige ontwerpen voordat ze met de hand worden ondergedompeld in niet-giftige kleurstof.

Dit geeft ze een direct herkenbare stijl; mat, gestructureerd en levendig.

De regenboog is een van de bekendste stukken; verkrijgbaar in de originele kleuren, pasteltinten, monochrome of natuurlijke versies, ze zijn een klassieker.

Grimm’s, zeker een geweldige keuze als het om houten speelgoed gaat!

Wist je dat Grimm’s zich laat inspireren door het Waldorf en Montessori onderwijs?

Het is super duurzaam, ecologisch verantwoord en allemaal met de hand gemaakt speelgoed uit Duitsland.

Je hebt misschien al eens overwogen om deze voor je kleintje aan te schaffen. Wij zeggen doen!

Je kind kan er echt alles mee bouwen, op het internet kun je veel inspiratie vinden over speelmogelijkheden met deze mooie houten bogen.

Prachtig, maar tegelijkertijd heel simpel, deze regenboog speelgoedset van Grimm’s en dat is ook waar het merk voor staat.

Met deze bouwset van 12 gebogen plankjes kan je weer nieuwe constructies en ontwerpen bedenken. Kijk eens op Instagram voor inspiratie!

De regenboog is vervaardigd uit lindehout en limoenhout behandeld met gekleurde ecologische vernis. De originele houten structuur blijft hierdoor zichtbaar.

Het product matcht geweldig goed bij de diverse Grimm’s bouwsets en accessoires, zoals de Grimm’s Building Boards en de Grimm’s Regenboogballen. Deze zijn ook weer in verschillende kleurencombinaties verkrijgbaar.

Het is maar net wat je kind leuk vindt, en welke kleuren mooi in de kinderkamer staan.

De regenboog is in welke kleur dan ook ontzettend decoratief, dus ook als er even niet mee gespeeld wordt staat deze niet mis.

Maar hoe moet je Grimm’s regenboog precies gebruiken? De regenboog van Grimm’s ziet er prachtig uit, maar het echte plezier begint wanneer je je kleintjes erop loslaat.

Het is meteen omgetoverd tot een reeks tunnels en bruggen voor auto’s, een stapelset, bochten om op de grond te laten schommelen of zelfs stukjes om je vader mee op het hoofd te slaan, als je kind een beetje lijkt op de mijne.

Hier is Yael Haller en Levi met een truc met de regenboogset:

Verder combineer je deze bogen heel erg goed met andere Grimm’s speeltjes, bijvoorbeeld met de leuke 5 rekenvriendjes in een houten bakje of de autootjes van Grimm’s.

Want alle speeltjes kunnen met elkaar gecombineerd worden!

Leukste houten speelgoed van Grimm's

Wat ontzettend mooi is eraan, is dat het speelgoed op zoveel verschillende manieren inzetbaar kan zijn.

Check prijzen hier

Beste houten dieren: Ostheimer houtgesneden Waldorf dieren

Beste houten dieren: Ostheimer houtgesneden dieren

(bekijk meer dieren)

Voor moderne consumenten ziet Ostheimer speelgoed er misschien bijna te simpel uit. Hun figuren en gebouwen zijn gesneden en geschilderd in gedempte, natuurlijke tinten.

Ostheimer maakt een aantal van de meest bijzondere speeltjes die je kunt vinden.

Het bedrijf werd opgericht door Walter en Adeline Ostheimer in Duitsland in het Duitsland van de jaren dertig, en het ethos achter hun producten blijft bijna een eeuw later hetzelfde.

De verbeelding van het kind staat centraal in elk speelgoed dat ze maken. Vormen zijn eenvoudig, thema’s zijn breed. Maar het is de eenvoud van dit prachtige, handgemaakte speelgoed dat ze zulke eeuwige favorieten maakt.

Zo neutraal zijn betekent dat het kind elk stuk zijn eigen betekenis kan geven, en die betekenis kan veranderen elke keer dat ze met het speelgoed bezig zijn.

Hier speelt laat iemand een enorme collectie Ostheimer houten speelgoed zien:

Kinderen zijn dol op speelgoed vanwege de fantasie die ze eraan hechten, niet het speelgoed zelf. Ze willen ermee spelen vanwege wat het hen mogelijk maakt, niet vanwege wat het alleen kan.

Ieder product is ontworpen, uitgezaagd, geschuurd, ingewreven, geverfd en geolied door een zeer bekwame vakman. Ze zijn al bijna een eeuw handgemaakt in dezelfde langzame en gestage traditie. 

Het is dit vakmanschap en eenvoud wat een natuur product zo leuk maakt om mee te spelen.

Bekijk alle houtgesneden dieren hier

Wat maakt speelgoed van Ostheimer duurzaam? 

Ostheimer gebruikt voor haar speelgoed producten hout dat komt van regionaal en duurzaam onderhouden bossen.

Alle gebruikte materialen, dus ook de verf, zijn gecertificeerd en worden veilig verwerkt.

De figuurtjes worden met de hand geverfd en de verf is op basis van organische olie. Zo blijft de houtstructuur voelbaar en zichtbaar.

Bij Ostheimer waarderen ze hout niet alleen voor hun producten, maar ook gebruiken ze resthout voor de verwarming van hun gebouwen. Elke stap is gewijd aan de bescherming van ons milieu.

Het merk heeft een uitgebreide collectie van houten diertjes. Zo vind je er boerderijdieren, zoals koeien, varkens en kippen, maar ook wilde dieren, waaronder giraffes en olifanten.

Daarnaast vind je er diertjes die je tegenkomt in het bos, bijvoorbeeld reeën, eekhoorns en konijntjes, maar ook prachtige zeedieren, zoals ijsberen, zeehonden, pinguïns en walvissen.

Het zijn stuk voor stuk prachtige houten diertjes. Verder heeft het merk ook een uitgebreide collectie aan bomen, struiken en gebouwen zoals een boerderij (hier meer leuke merken).

Ostheimer staat vooral bekend om de klassieke houten kerststal die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Ze hebben daarnaast zelfs een echte Sinterklaas en piet opgenomen in hun speelgoed collectie.

Het is hun wens om kinderen door middel van hun speelgoedfiguren een mooi en aangenaam beeld te geven van de wereld met al zijn mensen en dieren.

Kinderen hebben zulke beelden nodig om gezond op te groeien in onze wereld.

Toen Margarete Ostheimer, dochter van Walter en Adeline, het bedrijf in 2001 van particulier bezit in een stichting veranderde, was het haar wens om toekomstgerichte initiatieven en projecten te ondersteunen.

Het is altijd haar overtuiging geweest om geen winst te vergaren, maar om het weer in de gemeenschap terug te brengen.

Daarnaast is altijd een grondgedachte geweest van dit speelgoedbedrijf dat het samenwerken tussen mensen met en zonder handicap een belangrijk onderdeel is van een gezond werkproces.

Dit is wat het speelgoed een speciale menselijke aanwezigheid geeft.

Educatief houten speelgoed en kindermeubels: Guidecraft

Guidecraft educatief houten speelgoed

(bekijk meer producten)

Guidecraft werd opgericht in het jaar 1966 door Fred Fein in een kleine houtwinkel in de staat van New York.

Het eerste speelgoed dat meneer Fein maakte, had de nam ‘Wedgies’; het speelgoed had een brede basis en een smalle bovenkant, en was ontworpen om te worden gebruikt met eenheidsblokken om daarmee de sociale- en emotionele ontwikkeling van kinderen te stimuleren.

Tegenwoordig is Guidecraft een van de meest toonaangevende speelgoedmerken voor de voor- en vroegschoolse educatie, waarbij er een focus is op systeem gebaseerd STEM-speelgoed.

Ook ontwerpen ze bij Guidecraft kindermeubels.

Kinderen en veiligheid staan bij Guidecraft voorop. Alle producten worden getest en voldoen aan, of overtreffen de internationale veiligheidsnormen, waaronder de EN71, ASTM, Health Canada en AUS / NZ.

Ze voldoen daarnaast aan de California Air Resources Board- of CARB-normen en gebruiken FSC-gecertificeerd massief hout en op hout gebaseerde materialen zoals MDF en multiplex. Alle producten zijn gemaakt van milieuvriendelijke en gerecyclede materialen.

De speelblokken van Guidecraft zijn toch een tikkeltje anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Heb je bijvoorbeeld de regenboog blokken met zand gezien? Deze speelblokken zijn dus, zoals de omschrijving aangeeft, gevuld met prachtig gekleurd zand!

Door de blokken te stapelen, kun je een kleurrijk geheel maken. Ook heeft Guidecraft regenboog blokken met water, die in dit geval gevuld zijn met gekleurd water.

Dit speelgoed is geschikt voor kids met een leeftijd vanaf 2 jaar.

De Wood Stackers River Stones nodigen kinderen uit om te bouwen en te stapelen met blokken die zijn geïnspireerd op de natuurlijke, gepolijste vormen van rivier rotsen.

De ronde, houten stenen zijn perfect glad geschuurd om de mooie, natuurlijke nerf en tonen van de stukken hout te benadrukken. Verschillende maten helpen kinderen gewicht, zwaartekracht en relaties te begrijpen.

Het speelgoed moedigt kinderen aan om creatief te bouwen met behulp van de natuurlijke blokken, om vertrouwde voorwerpen te maken en verkenning in de natuur te stimuleren.

Het speelgoed bevat 20 rivierstenen en inspiratie kaarten in verschillende maten.

Er wordt geadviseerd om het speelgoed binnenshuis te bewaren op een koele, droge plaats zonder direct zonlicht.

Het speelgoed is bedoeld voor kinderen vanaf 2 jaar oud.

Beste houten bouwspeelgoed: Kapla

Beste houten bouwspeelgoed van Kapla

(bekijk meer afbeeldingen)

Het idee van het leuke speelgoed merk Kapla is ontstaan rond 1985, toen de Nederlandse kunsthistoricus en antiekhandelaar Tom van der Bruggen naar Frankrijk vertrok en zocht naar een vorm voor een blokje om daarmee een kasteel (altijd leuk om met ridders te spelen) op schaal te kunnen bouwen.

De naam van het merk, Kapla, komt van de eerste paar letters van de woorden KAbouter en PLAnkjes.

Anders dan je gewend bent van de andere bouwspellen, zijn de plankjes van Kapla identiek. De precisie maakt het mogelijk om grotere gebouwen te bouwen.

Elk plankje heeft de verhouding 15:3:1 en de afmetingen zijn (l x b x h) 11,7 x 2,34 x 0,78 cm. De plankjes zijn vervaardigd uit grenenhout en zijn onbewerkt, hoewel je ook plankjes in kleur kunt krijgen.

Het speelgoed is verkrijgbaar in dozen van 20, 40, 100, 200, 280 en 1000 plankjes. Bij de sets krijg je interessante ideeën boekjes, maar verwacht echter geen stap-voor-stap gidsen.

De doelgroep is voornamelijk kinderen. Zowel in Nederland als in Frankrijk wordt op scholen en op de kinderopvang Kapla gebruikt als educatief speelgoed. Echter vinden ook steeds meer volwassenen dit speelgoed aantrekkelijk.

Om de mooiste bouwwerken te creëren met Kapla, heb je geen lijm, klemmen of schroeven nodig. Met Kapla speelgoed kun je bruggen, een complete stad, robots (houten natuurlijk geen programmeerbare bouwset robots als deze) of kastelen bouwen.

Een kind komt vanzelf op nieuwe ideeën. De plankjes kunnen zelfs als racebaan worden neergelegd, om daar vervolgens met speelgoedautootjes op verder te spelen. Of je kind maakt een bouwwerk voor de LEGO poppetjes.

Er kan op veel verschillende manieren met Kapla worden gespeeld. Kapla kan dus met al het andere speelgoed worden gecombineerd en is daarmee enorm universeel.

Eenvoudig maar zo leuk. Het speelgoed is al meerdere keren bekroond. Oorspronkelijk waren de Kapla plankjes neutraal van kleur, maar tegenwoordig zijn ze in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Je kunt ervoor kiezen om kleine, schattige bouwwerkjes te maken van vrolijke kleurtjes. Of ga je liever voor ingewikkelde structuren, zoals wolkenkrabbers en schepen?

De speelgoed draagt bij aan de ontwikkeling van de fijne motoriek en het ruimtelijk inzicht van een kind. Daarnaast worden de hersenen gestimuleerd op het gebied van concentratie, logica, geduld en creativiteit.

Kapla is voor iedereen leuk vanaf 3 jaar!

Stimulerende speelmaterialen voor verschillende leeftijden kunnen de volgenden zijn:

Beste Montessori speelgoed voor baby tot 2-3 jaar

Montessori speelgoed - van baby tot 2-3 jaar stoffen kleuren bal

(bekijk meer afbeeldingen)

De ontwikkeling van al baby’s zintuigen stimuleer je bijvoorbeeld met een stoffen regenboog bal. Ze kunnen kleuren zien, voelen met hun handjes de verschillende stoffen en texturen.

De stoffen bal knispert, piept, ritselt en kleppert. Er gaat een wereld voor hen open!

Check de meest actuele prijzen hier
Beste Montessori speelgoed voor baby tot 2-3 jaar ball drop object permanentie

(bekijk meer afbeeldingen)

Later oefent je kleine thuis met de Baby ball drop zijn handbewegingen en stimuleert zo de ontwikkeling van zijn hand, pols en vingers.

Het leert hen ook hoe het voelt om te slagen wanneer ze een doel op eigen kracht bereiken, het geeft hen een gevoel van vrijheid!

Check de meest actuele prijzen hier

Beste Montessori speelgoed voor 3-6 jaar

Door met verschillende materialen als knopen, haakjes, ritsen, gespen, veters, enz. om te gaan, leert het kind bijvoorbeeld zich zelfstandig aan te kleden.

Beste Montessori speelgoed voor 3-6 jaar Busy Bag Board voor fijne motoriek

(bekijk meer afbeeldingen)

Met deze Busy Bag waarmee kinderen van alles kunnen uitproberen.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste Montessori speelgoed voor 6-12 jaar

Beste Montessori speelgoed voor 6-12 jaar geo board

(bekijk meer afbeeldingen)

Voor basisschoolkinderen zijn er materialen die hen op wiskunde voorbereiden; geometrische vormen als telramen, kralen, meetmaterialen, alles gemaakt van hout.

Een geo board is een mooi voorbeeld.

Check de meest actuele prijzen hier

Er zijn schrijf-oefenborden, letters en cijfers.

Maar ouders… kijk niet vreemd op als kinderen in de klas mogen spelen met dingen als bladeren, rijst of pasta, of schroefjes mogen aandraaien met gereedschap.

Kijk, dat is pas alles uit de kast halen voor hun ontwikkeling!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.