Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Bigjigs Alpen Berg Treinset (BJT016) beoordeeld na 1 jaar gebruik!

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Deze treinset van BigJigs is werkelijk geweldig. Ik ben dol op het feit dat het zo’n uitgebreide treinset is. Het heeft alles, met een berg, een viaduct en zelfs twee bruggen.

Maar er zijn ook veel treinrails, waar mijn zoon vooral dol op is. Je kunt de dingen daadwerkelijk veranderen en je eigen treinbaan creëren.

Bigjigs mountain railway set review

We hebben deze set nu al een jaar en hij is nog steeds in één stuk, ondanks intensief spelen. Het kleine treinstation is vooral stevig, je moet hem zelfs met schroeven in elkaar zetten.

Overall beste houten treinset
BigJigs Alpen treinset (BJT016)
Product image
9.1
Toy score
Bouwen
4.8
Herspeelbaarheid
4.8
Duurzaamheid
4.1
Beste voor
 • De trein heeft gelijk een helling om af te rijden
 • Erg leuke details voor het landschap
 • Grote set
Minder goed
 • Prijzig
 • Hogere rails op steunen is niet voor de allerkleinsten

Laten we eerst eens kijken naar de volledige specificaties:

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Specificaties

 • Aanbevolen minimumleeftijd: 6 jaar
 • Gewicht: 5926 g
 • Materiaal: Hout en een paar plastic stukjes
 • Aantal onderdelen: 112
 • Inclusief: Berg, hijskraan, 3 wissels, 2 bruggen, treinstation, trein, 3 wagons, bomen en figuurtjes
 • Elektrisch: Nee

Wat maakt de Bigjigs Alpen bergset zo leuk?

De BigJigs Mountain Pass Railway Set is een complete en indrukwekkende treinset die garant staat voor urenlang speelplezier.

Met zijn uitgebreide selectie van 112 onderdelen biedt deze set een scala aan mogelijkheden om je eigen treinbaan te creëren en avonturen te beleven.

Bigjigs mountain railway set compleet

Wat meteen opvalt, is de grote verscheidenheid aan stukjes die bij deze set worden geleverd. Naast de gebruikelijke treinrails en treinwagons, wordt de set geleverd met een berg, een hijskraan, drie wissels, twee bruggen, een treinstation, bomen en figuurtjes.

Dit zorgt voor een realistische en levendige speelomgeving waarin kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten.

Hij is erg leerzaam en heel uitgebreid omdat de trein door verschillende landschappen naar een volgend station rijdt. Bergen, bos en dorp komt allemaal langs, het is dan ook een lange treinrails.

En onderweg komt je kind niet alleen verkeersborden, maar ook figuurtjes in diverse beroepen en voertuigen tegen.

De kwaliteit van de materialen is uitstekend. De meeste stukjes zijn gemaakt van duurzaam hout, wat zorgt voor stevigheid en een authentieke uitstraling.

Er zijn ook enkele plastic onderdelen, zoals de kleine bevestiging bij de bruggen en de wissel die rond kan draaien.

Het houten ontwerp zorgt ervoor dat de set goed bestand is tegen intensief spelen en langdurig gebruik.

Hoewel de aanbevolen minimumleeftijd voor deze set 6 jaar is, heb ik gemerkt dat kinderen vanaf 4 jaar er ook al goed mee kunnen spelen, mijn zoon vond het in ieder geval prachtig.

De stukjes zijn groot genoeg om veilig vast te houden en de set biedt voldoende uitdaging en speelmogelijkheden voor jongere kinderen.

Het is geweldig om te zien hoe hun verbeelding wordt gestimuleerd terwijl ze hun eigen treinroutes maken en de trein over de bruggen en door de berg laten rijden.

Beste aspecten

Ons favoriete onderdeel is natuurlijk de kleine kraan waarmee je verschillende accessoires van de trein kunt oppakken.

De kraanconstructie is helemaal van hout met een eenvoudige draaiknop waarmee je het touw kunt oprollen. Er zit ook een klein magneetje aan waarmee je de accessoires van de trein kunt oppakken.

De set wordt geleverd met drie treinwagons met vracht aanduidingen zoals suiker, melk en graan. Deze kunnen met de magneet van de wagons worden opgetild en opzij worden gezwaaid.

Bigjigs berg treinset houten kraan in actie

Ik denk dat het hebben van iets om te doen, behalve alleen maar rondrijden met de trein, de set leuker maakt om mee te blijven spelen, zelfs na een paar keer spelen.

Minder sterke aspecten

Ik had graag wat meer variatie gezien, in plaats van alleen maar bomen en kleine figuurtjes, maar het is echt een complete set waar je samen van kunt genieten.

Het hebben van een brug en zwevende rails is het leukste, maar het kan ook voor wat frustratie zorgen omdat ze nogal wiebelig zijn.

Mijn zoon, die nu vier is maar begon te spelen met deze set toen hij nog drie was, slaagt er altijd in om de rails omver te gooien en dan moet je ze weer opbouwen.

Bigjigs berg treinset wiebelige brug

Soms wordt dit onderdeel van het spel, waarbij de trein een weg over de gevallen brug moet vinden, maar soms kan het ook frustrerend zijn.

Combineren met andere treinsets

Je kunt dit ook combineren met andere treinsets (hier de beste houten beoordeeld) die je misschien al hebt. Mijn ouders hadden wat oude Brio treinrails en wagons, dus we konden die gemakkelijk toevoegen aan de set en er een nog grotere baan van maken.

Bigjigs alpen berg treinset combineren met andere merken

BigJigs heeft ook veel leuke accessoires die je kunt toevoegen.

Deze BigJigs treinset is compatibel met alle grote merken zoals Hape, Janod en Brio.

Conclusie

Ondanks intensief spelen en al die tijd is deze treinbaan nog steeds in één stuk. Ik zou dit zeker aanraden aan iedereen die een eerste treinset wil aanschaffen.

Met 112 onderdelen voor deze prijs is het een no-brainer. Het is een complete treinset voor urenlang speelplezier.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.