Beste elektrische model treinsets: 7 coolste voor kinderen & volwassenen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Elektrische treinsets zijn meestal modeltreinen. Ze bevatten een scala aan treinen, sporen en accessoires, en zijn beschikbaar in verschillende schalen en spoorbreedtes. Elk merk biedt zijn unieke set van treinen, van de Amerikaanse Lionel Pennsylvania Flyer en Polar Express, tot de Britse Hornby Flying Scotsman.

De voordelen van elektrische treinen zijn talrijk. Ze zijn gedetailleerder en realistischer dan hun houten tegenhangers, met nauwkeurige proporties en fijne details. Ze zijn ook makkelijker te besturen, met de mogelijkheid om snelheid en richting te veranderen.

Niet elke elektrische treinset is hetzelfde, dus in dit artikel help ik je kiezen met uitgebreide vergelijkingen. Kies hieronder naar welke informatie je met name op zoek bent.

Hoe wil je dit artikel doorlopen?

De Brio Mijn Eerste Treinset op Batterijen 33710 is met €48,78 ($57.70) de goedkoopste optie. De prijs-kwaliteit score is 7,6, wat aangeeft dat je een aardige deal krijgt voor je geld. De set heeft 25 onderdelen en Brio heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Independent Toy Awards en de Golden Rocking Chair.

De Lionel Hogwarts Express is iets duurder, met een prijs van €58,99 ($84.13). De prijs-kwaliteit score is 8,2, dus het is zeker zijn prijs waard voor de 36 onderdelen die erbij zitten. De Hot Bee Toy Steam Train kost €69,99 ($35.62) met dezelfde prijs-kwaliteit score als de Lionel Hogwarts Express. Het heeft echter minder onderdelen (14), maar wel een coole stoom-functie.

De LEGO DUPLO Goederentrein 10875 is iets duurder met een prijs van €90,09 ($129.99), maar heeft een hogere prijs-kwaliteit score van 9. Je krijgt 105 onderdelen en LEGO heeft meerdere prijzen gewonnen zoals de Toy of the Year Awards en de British Association of Toy Retailers Toy of the Century.

De LEGO City Express Passagierstrein 60337 is iets duurder (€103,69 / $160.99) met een iets lagere prijs-kwaliteit score van 8,8. Het heeft 764 onderdelen, wat het de meest uitgebreide set maakt, die je lekker zelf in elkaar kunt zetten.

De Rollplay Elektrische Trein Kindervoertuig kost €152,15 ($123.99) en heeft een lagere prijs-kwaliteit score van 7,2. Het heeft slechts 24 onderdelen en het gebruikte materiaal is niet het beste, maar hij is wel erg groot, om op te rijden.

De duurste optie is de Hornby R1271M iTraveller 6000 Treinset met een prijs van €161,46 ($141.96). Het heeft toch een hoge prijs-kwaliteit score van 8,9 en 25 onderdelen. Hornby heeft de ‘Manufacturer of the Year’ prijs gewonnen bij de Model Rail Magazine’s Model of the Year Awards.
De Brio Mijn Eerste Treinset op Batterijen 33710 is ontworpen voor de allerkleinsten, vanaf 1 jaar oud. Met zijn eenvoudige ontwerp en zonder kleine onderdelen, is het de perfecte introductie tot treinsets voor peuters van 2 tot 3 jaar.

Voor kinderen vanaf 2 jaar, zijn er drie opties: LEGO DUPLO Goederentrein 10875, Rollplay Elektrische Trein Kindervoertuig en Hot Bee Toy Steam Train. Deze sets zijn ook eenvoudig en gemaakt van niet-giftig materiaal, maar bieden meer interactiviteit dan de Brio set. De LEGO DUPLO set en de Rollplay trein zijn het best voor kinderen van 2 tot 3 jaar, terwijl de Hot Bee trein geschikt is voor kinderen tot 6 jaar.

Voor kinderen vanaf 4 jaar is de Lionel Hogwarts Express een geweldige keuze. Deze set, geïnspireerd op de Harry Potter-serie, biedt meer complexiteit en is ideaal voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

De LEGO City Express Passagierstrein 60337 is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Met zijn meer gedetailleerde ontwerp en grotere aantal stukken, is deze set een uitdaging voor kinderen van 7 tot 10 jaar.

Voor de oudere kinderen en volwassenen is er de Hornby R1271M iTraveller 6000 Treinset. Deze set, geschikt vanaf 12 jaar, biedt de meeste complexiteit en is een geweldige keuze voor tieners en volwassenen.
De LEGO DUPLO Goederentrein 10875 en LEGO City Express Passagierstrein 60337 bieden de langste speeltijd, meer dan 30 minuten. Beide sets stimuleren coöperatief spel, wat bijdraagt aan de langere speeltijd. De DUPLO set scoort hoog op gebruiksgemak en interactiviteit, wat de speeltijd verlengt. De City Express set, met zijn hoge score voor open einde en verbeelding, biedt talloze speelmogelijkheden.

De Hornby R1271M iTraveller 6000 Treinset biedt ook een verlengde speeltijd. Met zijn hoge scores voor gebruiksgemak, open einde en verbeelding, biedt deze set veelzijdige speelmogelijkheden. De app-interactiviteit draagt bij aan de langere speeltijd.

De Rollplay Elektrische Trein Kindervoertuig en Lionel Hogwarts Express hebben een speeltijd van 10 tot 30 minuten. De Hogwarts Express, met zijn hoge scores voor verbeelding en interactiviteit, biedt een boeiende speelervaring. De Rollplay Elektrische Trein, hoewel lager scorend op veelzijdigheid en combineren, biedt nog steeds een bevredigende speeltijd dankzij zijn interactiviteit.

De Hot Bee Toy Steam Train en Brio Mijn Eerste Treinset op Batterijen 33710 hebben de kortste speeltijd, minder dan 10 minuten. Hoewel de Hot Bee Train lager scoort op sociale interactie en combineren, biedt het nog steeds een plezierige speelervaring dankzij zijn verbeelding en interactiviteit. De Brio set, hoewel het de hoogste score heeft voor gebruiksgemak, heeft een kortere speeltijd vanwege de mindere veelzijdigheid.
De LEGO City Express Passagierstrein 60337 en de LEGO DUPLO Goederentrein 10875 scoren hoog op duurzaamheid met een 8.5. LEGO’s duurzaamheidsambities zijn indrukwekkend, met plannen om al hun verpakkingen duurzamer te maken tegen 2025 en hun producten van duurzame materialen te maken tegen 2030. Ze hebben al stappen gezet met bio-PE, een plastic afgeleid van Braziliaanse suikerriet.

De Brio Mijn Eerste Treinset op Batterijen 33710, Lionel Hogwarts Express en de Hornby R1271M iTraveller 6000 Treinset volgen met een duurzaamheidsscore van 8. Hoewel ze geen specifieke duurzaamheidsinitiatieven hebben, maakt Brio al hun houten speelgoed van FSC® gecertificeerd hout sinds 2014. Lionel en Hornby maken kwaliteitsproducten van stevige materialen die generaties mee kunnen gaan.

De Hot Bee Toy Steam Train en de Rollplay Elektrische Trein Kindervoertuig sluiten de rij met een duurzaamheidsscore van 6.5. Ze hebben geen specifieke duurzaamheidsinitiatieven, maar hun tijdloze aantrekkingskracht draagt bij aan hun duurzaamheid, omdat ze minder snel vervangen worden.

Hieronder vind je uitgebreide beoordelingen van onze top 7 beste elektrische treinen gesorteerd op toy score. Bij het beoordelen van batterij-aangedreven treinen kijken we naar verschillende factoren. Prijs is belangrijk, maar ook de kwaliteit en duurzaamheid van de trein en de rails. We controleren ook de compatibiliteit met andere sets en accessoires, en de variëteit van de treinen en sporen die de set biedt.

Je kunt modeltreinen met dezelfde spoorbreedtes combineren. Dit hangt echter af van het specifieke merk en model van de treinen. Sommige merken en modellen zijn compatibel met elkaar, terwijl andere compatibiliteitsproblemen kunnen hebben. Het is altijd het beste om dit te controleren voordat je treinen van verschillende sets mixt.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

1. Lionel Hogwarts Express

Overall beste elektrische treinset voor kinderen
Lionel Hogwarts Express
Product image
8.3
Toy score
Speelwaarde
4.5
Prijs/ kwaliteit
4.1
Herspeelbaar
4.2
Beste voor
 • Perfect voor Harry Potter fans
 • Rijdt zelf met afstandsbediening
Minder goed
 • Erg kleine baan
 • Vanaf: 4 jaar
 • Beste: 4 – 8 jaar
 • Tot: 9 jaar
 • Materiaal: Plastic
 • Aantal onderdelen: 36
 • Afmetingen: 86,70 x 12,40 x 41,00 cm (34.13 x 4.88 x 16.14 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 58,99 – $ 84.13
 • Duurzaamheid: Geen
 • Culturele representatie: Geen
 • Opslag: Normaal
 • Veiligheidsonderdelen: Niet-giftig materiaal
 • Speeltijd: Langer (10 – 30 min)
 • Gender inclusiviteit: Genderneutraal

Hij mag er dan uitzien als zomaar een speelgoedtrein, maar voor elke Harry Potter fan die opgroeide met een liefde voor treinen en tovenarij is hij het summum van tovenarij!

Deze afstandsbedienbare editie van de Zweinsteinexpres bevat werkende koplampen om wat echtheid toe te voegen. Geweldig authentiek met geluiden die het geheel realistischer doen klinken.

Samen met locomotiefgeluid dat over het spoor of rond zijn cirkelvormige binnenveld rolt, maakt dit tot een serieus denderende rit, ideaal voor je schoolkind!

2. Hornby R1271M iTraveller 6000 Treinset

Beste professionele miniatuur treinset
Hornby R1271M iTraveller 6000 Treinset
Product image
8.8
Toy score
Speelwaarde
4.7
Prijs/ kwaliteit
4.5
Herspeelbaar
4.4
Beste voor
Minder goed
 • Vanaf: 12 jaar
 • Beste: 14 – 60 jaar
 • Tot: 99 jaar
 • Materiaal: Plastic
 • Aantal onderdelen: 25
 • Afmetingen: 155,00 x 113,00 x 5,00 cm (61.02 x 44.49 x 1.97 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 161,46 – $ 141.96
 • Duurzaamheid: Geen
 • Culturele representatie: Geen
 • Opslag: Normaal
 • Veiligheidsonderdelen: Niet-giftig materiaal
 • Speeltijd: Verlengd (30+ min)
 • Gender inclusiviteit: Genderneutraal

De Hornby R1271M iTraveller 6000 is een elektrische miniatuur treinset die wordt aangestuurd met een app. Het is de nieuwste technologie in de modeltrein industrie. Het is een 1:76 schaal met 00 Gauge in een 0-4-4 wielen configuratie.

Het gebruik met de app is erg gemakkelijk en spreekt erg tot de verbeelding. Deze interactiviteit komt de speelwaarde enorm ten goede. Het is maar een kleine set maar goed te combineren met dezelfde gauge als je daar mee wilt uitbreiden. Je bent dan al klaar voor app-gestuurd rijden met het HM 6000 controller systeem.

De kwaliteit van de materialen is goed, hoewel Hornby vroeger van onverwoestbare kwaliteit was. Dat is het inmiddels niet meer, maar zal zeker lang meegaan. Met name voor oudere tieners of volwassenen die er met de liefde mee kunnen spelen die het verdient.

3. LEGO City Express Passagierstrein 60337

Beste elektrische LEGO treinset
LEGO City Express Passagierstrein 60337
Product image
8.8
Toy score
Speelwaarde
4.7
Prijs. kwaliteit
4.4
Herspeelbaar
4.5
Beste voor
 • Controller en app bestuurbaar
 • Enorm veel bouwstukjes
Minder goed
 • Vrij prijzig
 • Vanaf: 7 jaar
 • Beste: 7 – 10 jaar
 • Tot: 12 jaar
 • Materiaal: Plastic
 • Aantal onderdelen: 764
 • Afmetingen: 58,22 x 37,80 x 10,31 cm (22.91 x 14.88 x 4.06 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 103,69 – $ 160.99
 • Duurzaamheid: Geen
 • Culturele representatie: Neutraal
 • Opslag: Normaal
 • Veiligheidsonderdelen: Niet-giftig materiaal
 • Speeltijd: Verlengd (30+ min)
 • Gender inclusiviteit: Inclusief

De City Express 60337 is een grote passagierstrein, volledig gemaakt van LEGO blokjes. Bij de set zitten ook 24 baanstukken, genoeg voor een cirkel, en 6 minifiguurtjes. Dit geeft het een hoge mate van open einde en er zijn genoeg stukken voor sociale interactie, allemaal geweldig voor de speelwaarde.

Het is gemakkelijk te combineren met andere sets en erg veelzijdig. De controller of app die je kunt downloaden om hem te besturen geven het ook een hoop interactiviteit, wat zorgt voor een grote herspeelbaarheid.

LEGO blokjes zijn enorm stevig en gaan generaties lang mee. Ze zijn nog niet erg duurzaam aangezien het van plastic is, maar ze werken wel aan de weg naar bio-plastic toe.

Voor nu is het gewoon een erg complete set die voor een hoop speeluurtjes zal zorgen.

4. LEGO DUPLO Goederentrein 10875

Beste DUPLO treinset
LEGO DUPLO Goederentrein 10875
Product image
9.0
Toy score
Speelwaarde
4.8
Prijs/ kwaliteit
4.5
Herspeelbaar
4.6
Beste voor
 • Interactieve app en actie blokjes
 • Veel figuren en accessoires
Minder goed
 • Niet erg inclusief
 • Vanaf: 2 jaar
 • Beste: 2 – 4 jaar
 • Tot: 5 jaar
 • Materiaal: Plastic
 • Aantal onderdelen: 105
 • Afmetingen: 58,22 x 48 x 12,4 cm (22.91 x 18.9 x 4.88 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 90,09 – $ 129.99
 • Duurzaamheid: Geen
 • Culturele representatie: Niet inclusief
 • Opslag: Normaal
 • Veiligheidsonderdelen: Niet-giftig materiaal
 • Speeltijd: Verlengd (30+ min)
 • Gender inclusiviteit: Gender stereotyperend

Veel betere speelset dan dit zul je niet vinden. Het heeft alles voor een hoge speelwaarde, met een interactieve app en zelfs actie blokjes met elk een eigen functie is hij enorm veelzijdig en spreekt de set erg tot de verbeelding.

Het rijsysteem is erg intuïtief en precies hoe kleintjes ermee zullen spelen, met een start functie door hem te duwen en een stopfunctie door hem tegen te houden, iets wat ik mijn zoon probeer af te leren met ander RC speelgoed.

Er zitten genoeg speelfiguren en accessoires bij om lekker lang mee te kunnen spelen.

5. Brio Mijn Eerste Treinset op Batterijen 33710

Beste batterij gedreven trein met houten treinbaan
Brio Mijn Eerste Treinset op Batterijen 33710
Product image
8.2
Toy score
Speelwaarde
4.4
Prijs/ kwaliteit
3.8
Herspeelbaar
4.2
Beste voor
 • Gemakkelijk op te zetten en staat stevig
 • Geschikt vanaf 18 maanden
Minder goed
 • Zitten geen poppetjes of achtergronden bij
 • Vanaf: 1 jaar
 • Beste: 2 – 3 jaar
 • Tot: 3 jaar
 • Materiaal: Plastic
 • Aantal onderdelen: 25
 • Afmetingen: 26 cm x 10 cm x 5 cm (10.24 x 3.94 x 1.97 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 48,78 – $ 57.70
 • Duurzaamheid: Geen
 • Culturele representatie: Neutraal
 • Opslag: Normaal
 • Veiligheidsonderdelen: Geen kleine onderdelen
 • Speeltijd: Kort (<10 min)
 • Gender inclusiviteit: Genderneutraal

Deze Eerste Treinset op Batterijen is voor de kleinste kinderen vanaf 18 maanden. Het heeft 25 onderdelen waaronder een gemotoriseerde trein met wagon, 9 houten treinbaan stukken, een tunnel en verhogingen.

Het gebruiksgemak is super en dat moet ook wel om het geschikt te maken voor dreumesen. Met één knop kan de trein aan en uit en de verhogingen staan heel stevig en klikken de treinbaan vast. Omdat er verder niet veel bijzit is het iets minder open einde dan andere sets, maar het spreekt toch erg tot de verbeelding.

De herspeelbaarheid is ook erg hoog omdat het gemakkelijk te combineren is. De baanstukken passen op andere Brio treinen of die van andere merken. De gebruikte materialen zijn wat minder. Wel stevig en veilig, maar er zit veel plastic in verwerkt.

6. Hot Bee Toy Steam Train

Beste elektrische trein met realistische rook
Hot Bee Toy Steam Train
Product image
8.0
Toy score
Speelwaarde
4.3
Prijs/ kwaliteit
4.1
Herspeelbaar
3.9
Beste voor
 • Eenvoudig in gebruik
 • Echte stoom uit de locomotief
Minder goed
 • Niet erg goede kwaliteit
 • Vanaf: 3 jaar
 • Beste: 3 – 6 jaar
 • Tot: 6 jaar
 • Materiaal: Plastic
 • Aantal onderdelen: 14
 • Afmetingen: 44,00 x 35,00 x 8,89 cm (17.32 x 13.77 x 3.5 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 69,99 – $ 35.62
 • Duurzaamheid: Geen
 • Culturele representatie: Neutraal
 • Opslag: Normaal
 • Veiligheidsonderdelen: Geen kleine onderdelen
 • Speeltijd: Kort (<10 min)
 • Gender inclusiviteit: Genderneutraal

Een eenvoudige set maar daardoor wel erg gemakkelijk in gebruik. Het design spreekt tot de verbeelding, maar het is jammer dat er niet veel bijzit. Hierdoor is ook de mogelijkheid tot sociale interactie laag en de speelwaarde iets minder dan het zou kunnen zijn.

Voor het geld is de trein prima, maar er zijn elektrische treinsets verkrijgbaar waarvan de gebruikte materialen van hogere kwaliteit zijn. Hij is niet bedoeld voor hardhandig spelen en het beste is het daarom om hem niet aan te jonge kinderen te geven.

De set word ook veelal als kerstversiering gebruikt, en daarvoor is hij zeker perfect. De echte stoom uit de schoorsteen is een leuke toevoeging die nog extra sfeer geeft.

7. Rollplay Elektrische Trein Kindervoertuig

Beste elektrische trein om op te zitten
Rollplay Elektrische Trein Kindervoertuig
Product image
7.5
Toy score
Speelwaarde
4.1
Prijs/ kwaliteit
3.6
Herspeelbaar
3.6
Beste voor
 • Interactieve knoppen en echte stoom
 • Groot, gemaakt met stevig en veilig materiaal
Minder goed
 • Moeilijk te combineren met ander speelgoed
 • Vanaf: 2 jaar
 • Beste: 2 – 3 jaar
 • Tot: 4 jaar
 • Materiaal: Plastic
 • Aantal onderdelen: 24
 • Afmetingen: 55,70 x 47,04 x 38,54 cm (21.91 x 18.52 x 15.17 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 152,15 – $ 123.99
 • Duurzaamheid: Geen
 • Culturele representatie: Neutraal
 • Opslag: Lastig
 • Veiligheidsonderdelen: Geen kleine onderdelen
 • Speeltijd: Langer (10 – 30 min)
 • Gender inclusiviteit: Genderneutraal

De Rollplay is een elektrische trein met oplaadbare batterij om op te rijden. Hij is groot genoeg om een kind tot 5 jaar op te kunnen laten zitten, hoewel het leuk zal zijn tot een jaar of 4. Met de knoppen met licht en geluid en de daadwerkelijke stoom die eruit kan komen is het een erg interactieve en leuke set. De speelwaarde is dan ook goed.

De herspeelbaarheid is wat minder. Vanwege zijn formaat is het niet gemakkelijk te combineren met ander speelgoed en ook niet gemakkelijk mee te nemen. Dit maakt hem wat minder veelzijdig. Met de wagon met grote bak is er toch ruimte om ander speelgoed mee te laten doen, maar veel kinderen zullen er op uitgekeken raken.

Er zullen echter ook net zoveel trein fans zijn die er maar geen genoeg van zullen krijgen. Hier hangt het een beetje van het kind en de interesses af.

Hoe kies je de beste elektrische treinsets?

Elektrische treinbanen zijn het leukste als je wat te bouwen hebt. Een grote set rails, óf de mogelijkheid ze gemakkelijk te combineren is daarom een belangrijk onderdeel.

Bij het rangschikken van het speelgoed op deze lijst gebruiken we onze “Toy score”. Deze is gebaseerd op de volgende onderdelen, met elk hun eigen gewicht.

 1. Speelwaarde (30%)
 2. Prijs/ kwaliteit (30%)
 3. Herspeelbaarheid (20%)
 4. Veiligheid (10%)
 5. Duurzaamheid (5%)
 6. Materialen (5%)

De speelwaarde is samen met de prijs-kwaliteitverhouding het allerbelangrijkste. De treinbaan moet immers leuk zijn om mee te spelen en wanneer het té duur is kan niemand het betalen.

De speelwaarde beoordeelt het product op de kenmerken die het leuk maken om er mee te spelen. Dit zijn gebruiksgemak, mate van open einde, verbeelding, sociale interactie, interactiviteit, veelzijdigheid en esthetiek. Wanneer een stuk speelgoed gemakkelijk te gebruiken en begrijpen is, aantrekkelijk is voor het kind en er veel mogelijkheden zijn om er je eigen spel mee te verzinnen met open einde en verbeelding wordt er langer mee gespeeld met een hogere kwaliteit van spel.

De prijs-kwaliteitverhouding is een score gebaseerd op de ratio van de kwaliteit van het speelgoed ten opzichte van de prijs van het artikel. Deze ratio bepaalt hoeveel waar je voor je geld krijgt, in speelwaarde en in intrinsieke kwaliteit van het artikel zoals de gebruikte materialen.

De herspeelbaarheid beoordeelt het product op kenmerken die ervoor zorgen dat het keer op keer wordt gebruikt. Dit zijn mogelijkheid om te combineren, draagbaarheid, levensduur, duurzaamheid en veelzijdigheid.

Kan ik de zelfde model trein gauges combineren?

Of je treinsets van dezelfde gauges kunt combineren, hangt af van verschillende factoren. Het is mogelijk om modeltreinen van dezelfde schaal te mixen, zolang de spoorbreedte (gauge) hetzelfde is. Specifieke stukken van de set, zoals de rails en accessoires, moeten compatibel zijn.

Het is makkelijker om treinen van dezelfde schaal te combineren, omdat ze proportioneel zijn. Bij het mixen van O-schaal treinen is het belangrijk om op te merken dat niet alle fabrikanten dezelfde schaalverhoudingen gebruiken. Dit kan leiden tot compatibiliteitsproblemen.

Wat zijn de beste elektrische trein set merken?

De beste merken voor elektrische treinsets zijn de volgende.

 • Lionel: Amerikaans merk, biedt variëteit in sets zoals Pennsylvania Flyer en Polar Express.
 • Hornby: Brits merk, bekend om sets als Flying Scotsman en Harry Potter’s Hogwarts Express.
 • Bachmann: Biedt G-spoorsets, waaronder de King of the Railway.
 • Piko: Duits merk, staat bekend om zijn Illinois Central set.
 • Kato: Japans merk, biedt een breed scala aan elektrische treinsets.

Is een model treinset anders dan een houten treinbaan?

Ja, een modeltreinset verschilt van een houten treinset. Modeltreinsets zijn vaak gedetailleerder en realistischer dan houten sets. Ze zijn meestal gemaakt van plastic of metaal en zijn beschikbaar in verschillende schalen en spoorbreedtes. Deze sets zijn vaak duurder, maar bieden een breder scala aan unieke voordelen. Ze worden meestal genoten door liefhebbers die waarde hechten aan de nauwkeurigheid en het realisme van de treinen en de sporen.

Houten treinsets daarentegen zijn eenvoudiger en hebben minder details. Ze zijn meestal gemaakt van hout en zijn meestal van maar één schaal en spoorbreedte zodat alle merken op elkaar passen. Deze sets zijn meestal goedkoper en worden vaak genoten door kinderen vanwege hun eenvoud en duurzaamheid.

Hoewel ze minder realistisch zijn, kan het kiezen voor houten speelgoed treinbanen nog steeds een scala aan unieke voordelen bieden met een breed scala aan speelmogelijkheden.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.