10 leukste spelletjes om ze rustig te krijgen voor het slapen gaan

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Als het gaat om kinderen en hun legendarische energievoorziening, vergeet het dan maar dat ze rustig willen gaan slapen.

Temper die energie nog een beetje met lekker actieve spellen om het naar bed gaan gemakkelijker te maken.

Je kleine Duracel-konijn zal in een mum van tijd naar dromenland afdrijven. Slaap lekker!

In dit artikel bespreek ik enkele leuke en handige spelletjes voor het slapen gaan om die energie kwijt te raken.

Leukste spelletjes voor het slapen gaan

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Spelletjes voor het slapen gaan

Als het gaat om energieke kleine mensjes, is er niets zo effectief om dat eindeloze aanbod aan energie af te tappen dan het buitenleven.

Geef ze nog wat speeltijd in combinatie met frisse lucht en kijk hoe ze crashen.

Dit zijn onze favoriete manieren om ze (letterlijk) rond te laten rennen in de achtertuin of in een plaatselijk park voordat Klaas Vaak langs komt.

Spelletjes voor het slapengaan

Zaklamp tikkertje

De kortere nachten maken van een paar rondes zaklamp tikkertje een verhelderend spel voor het slapengaan.

Het enige wat je nodig hebt is een zaklamp of twee om op je kleine te schijnen terwijl hij heen en weer over de tuin schiet om de schijnwerpers te vermijden (hier nog meer leuke tuinspelletjes en speelgoed).

Zodra hij is getikt, ruil je van plaats of laat je hem nog een keer rennen voor maximaal slaappotentieel. Of met twee kinderen kun je helemaal om en om los gaan.

Plan een speeltijd van ongeveer 15-20 minuten in voordat je je kleintje naar bed brengt en hij zal als een blok in slaap vallen.

Apen staarten

Voortbouwend op het tikkertje thema is apen staarten een domme variatie die het hele gezin bij de achtervolging betrekt.

Stop gewoon staarten (sokken of zelfs vaders stropdassen zijn geweldig) in de broek van de aap en stuur dan iedereen weg om te bukken, ontwijken en rennen in een poging om te voorkomen dat hun staarten worden afgepakt door een andere speler.

De laatste speler met een staart wint. Daarna is het bedtijd voor je kleine aap.

Houd een race

Gebruik alle knuffels of speelgoedpoppetjes die je binnen hebt liggen om te gebruiken bij een slaperigmakende race tegen de klok (hé, vanaf wanneer kunnen ze eigenlijk klokkijken?).

Het doel hiervan is simpel.

Behalve dat je je dartelende duiveltjes de kans geeft om lekker heen en weer te rennen, is het zo eenvoudig als alle knuffels aan de ene kant van de tuin opstapelen en ze laten racen om ze aan de andere kant naar ‘bed’ te brengen.

Als je nog een soort van bedje maakt van een zitzak (hele leuke dingen trouwens, ik heb er hier onlangs over geschreven) of een gewoon zelfs een kartonnen doos is het naar bed brengen nog echter.

Wanneer de race eindigt, stuur je jouw kleine slaapkopje weg om te knuffelen met al die knuffels.

Speel vader zoon teams of laat broers en zusjes tegen elkaar racen in dit uitputtende pre-pyjama-spel.

Deze is overigens ook leuk om gewoon binnen te spelen.

Voor koude of regenachtige nachten wanneer buitenspeeltijd geen optie is, of voor kinderen die graag rustig leven, overweeg dan om een ​​binnenspel (of twee) te spelen voordat ze het bed induiken.

Maangroet

Breng je slaapkop tot rust met een korte en eenvoudige nachtelijke yogasessie.

Zie het als een omgekeerde zonnegroet om juist de maan te begroeten en je kleine yogi te ontspannen voordat je hem instopt.

Strek je uit en buig je samen met je partner in sleep om zen te worden voor misschien nog een verhaaltje. Het beste hiervan is, pyjama’s en yoga zijn voor elkaar gemaakt.

Laat je verrassen

Reserveer stoelen op de eerste rij voor een spectaculaire peuter bedtijdvoorstelling!

Nodig je hulpje uit om je zijn beste dansbewegingen, trucs en gymnastiekstunts te laten zien op het “podium” voordat je naar bed gaat.

Ze zullen moe naar dromenland tuimelen na het opzetten van deze productie.

Volg de leider

Door meerdere rondes van volg de leider  te spelen, krijgen jullie als ouders de leiding over het tempo van de uitput sessie.

Wind ze op met veel sprongen en draaien en handen naar je tenen om die dagelijkse dosis opgewonden energie te verbruiken (hier nog meer tips om energie kwijt te raken).

Breng dan dingen tot rust met strekken naar de hemel, geeuwen en een laatste knuffel in bed. De leider zegt dat het tij is voor bed.

Speelgoed werpen

Dit eenvoudige opruimspel is een makkelijke twee vliegen in één klap.

  • Focust het de energie van opgewonden peuters die zich klaarmaken om in de trein naar dromenland te stappen? Yes!
  • Moedigt het speelse schatjes aan om hun slaapkamer, of jullie woonkamer op te ruimen? Zeker weten.

Zet “manden” rond de kamer en laat kinderen dan speelgoed schieten voor punten vanuit verschillende hoeken.

Houd de score bij of tel het totaal van het speelgoed achteraf. Perfect, even alleen de breekbare dingen ervan te voren  uit pikken, dat is maar een tip.

Waar is mijn speelgoed?

Dit eenvoudige spel helpt je kleine denkers om hun hersens alvast in bed te stoppen voordat hun lichaam zich ’s nachts erbij nestelt.

Door hersenkracht te gebruiken kun je ze lekker moe krijgen.

  • Leg een verzameling van verschillend speelgoed op de vloer en leg een deken klaar.
  • Laat iedereen zijn ogen dicht doen terwijl mama of papa een van de speeltjes onder de deken verstopt.
  • Dan mag iedereen de ogen weer open doen en je kleine detective(s) moet proberen te achterhalen welk speeltje ontbreekt.
  • Je kunt het zo moeilijk maken als je wilt met meer of minder speeltjes en het langzaam afbouwen door van te voren af te spreken hoeveel rondes je gaat doen.

De tijdklok

Extra energie is niet opgewassen tegen tijdritten.

Dus pak je timer, of gewoon je telefoon, en gebruik het om de kindjes te timen terwijl ze

  • trappen lopen
  • rondjes maken rond het kookeiland
  • of van het eind van de gang tot de andere kant van de woonkamer.

Welke “koers” je ook kiest, moedig kleine racers aan om hun laatste tijd te verslaan of neem het op tegen een broer voordat je naar bed racet. En daar gaan ze… slapen!

Ga op jacht

Laat ze die laatste beetjes energie van de dag verbranden op zoek naar knuffeltjes voor het slapengaan.

Verberg een aantal van hen rond het huis en stuur de kleine engeltjes op weg in een uitgebreide zoek- en reddingsoperatie.

Of sluit de jacht aan bij het klaarmaken voor bed door pyjama’s, tandenborstels, leesboekjes en dekens te verbergen zodat kleine peuters ze kunnen vinden.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.