10 beste knikkerbanen beoordeeld van peuter tot tiener

door Joost Nusselder | Geupdate op:  augustus 9, 2021

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten speelgoed op de markt beschikbaar dat het lastig kan zijn om er een te kiezen voor je kind.

Als er echter een is die als een klassieker kan worden beschouwd, is dat wel een knikkerbaan.

Het is het soort speelgoed waar kinderen nooit moe worden om ermee te spelen, ongeacht hoe oud ze zijn, maar voor elke leeftijd zijn er andere interessant.

In dit artikel bespreek ik 10 verschillende soorten knikkerbanen, in elke leeftijdcategorie.

Leukste knikkerbanen

Een knikkerbaan is niet alleen leuk voor kinderen, maar het is ook een geweldig speeltje voor het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden.

De beste zijn dan ook waar je kind de stukken zelf moet samenvoegen voordat ze ermee kunnen spelen.

De beste bouwmogelijkheden die ik heb gezien is met deze Ravensburger Gravitrax knikkerbaan omdat hij wat meer biedt dan je gewone baan. Hij is namelijk uitbreidbaar met meerdere stukken zodat je kunt blijven spelen, het beste vanaf 8 jaar maar zeker ook leuk als je helpt vanaf 6.

Hier is een goede video waarin je het gebruik kunt zien:

Hij is wel geschikt voor wat oudere kinderen vanwege het bouw element en de kleinere stukken. Maar ik heb nog veel meer op deze lijst met leuke knikkerbanen.

Hieronder zijn 10 van de beste die je overweging waard zijn, in verschillende situaties en voor verschillende behoeftes, en leeftijden:

Beste knikkerbaanAfbeeldingen
Leukste uitbreidbare knikkerbaan: Ravensburger GravitraxGravitrax startersset - de leukste uitbreidbare knikkerbaan(bekijk meer afbeeldingen)
Leukste plastic knikkerbaan: Edushape Marbulous Marble RunLeukste plastic knikkerbaan: Edushape Marbulous Marble Run
(bekijk meer afbeeldingen)
Leukste knikkerbaan voor peuters: Top Bright RacebaanBeste speelgoed garage voor dreumes: Top Bright raceautobaan
(bekijk meer afbeeldingen)
Leukste knikkerbaan met tricks: BoomtrixBoomtrix startersset knikkerbaan met tricks
(bekijk meer afbeeldingen)
Beste knikkerbaan voor oudere kinderen: Spacerail Level 6Spacetrail Level 6 XL knikkerbaan voor oudere kinderen
(bekijk meer afbeeldingen)
Leukste grote knikkers: SmartMax Mega Ball RunSmartMax MEga Ball Run knikkerbaan met grote knikkers
(bekijk meer afbeeldingen)
Leukste educatieve knikkerbaan: Learning Resources Tumble Trax Magnetische knikkerbaanLeukste educatieve knikkerbaan: Learning Resources Tumble Trax Magnetische knikkerbaan
(bekijk meer afbeeldingen)
Beste Budget Houten Knikkerbaan: Hape Quadrilla Race To The FinishHape Quadrilla Race to the finish budget houten knikkerbaan
(bekijk meer afbeeldingen)
Meest duurzame knikkerbaan: Fat Brain Toys Bamboo PlanetMeest duurzame knikkerbaan: Fat Brain Toys Bamboo Planet
(bekijk meer afbeeldingen)
Beste Houten Knikkerbaan: Hape The CycloneBeste Houten Knikkerbaan: Hape The Cyclone
(bekijk meer afbeeldingen)

Beste knikkerbanen beoordeeld

Toy reviews & comparisons
Toy reviews & comparisons

Hieronder behandelen we elk van deze top-keuzes in meer detail:

Leukste uitbreidbare knikkerbaan: Ravensburger Gravitrax

Leukste uitbreidbare knikkerbaan: Superveel onderdelen in de startersset en ook nog eens uit te breiden zo ver je wilt.

Leuk om echt een stap dieper te gaan in knikkerbanen en fysica voor kinderen vanaf 8 jaar. Aanbevolen voor kinderen van minstens 8 jaar oud

Gravitrax startersset - de leukste uitbreidbare knikkerbaan

Genomineerd speelgoed van het jaar, dus niet alleen een van de leukste knikkerbanen maar ook nog gewoonweg super leuk speelgoed.

Met meer dan 100 onderdelen in de starters set zal je kind zeker een spannende tijd hebben om eenvoudige tot complexe structuren te bouwen.

Het is een perfecte set om knikkerbanen voor je kind naar een hoger niveau te brengen, omdat het gebruiksgemak, zelfs voor iets jongere kinderen, mogelijk maakt.

Het is wel behoorlijk ingewikkelder in elkaar te zetten dan de Edushape omdat het veel meer mogelijkheden heeft, dus het is misschien beter om voor iets jongere kinderen zelf veel mee te helpen.

Met katapulten, loopings, draaimolens en stevige bases, zal je kind uren bezig zijn met het bouwen van de baanen kijken hoe de knikkers zich een weg naar beneden banen.

Ook nog eens erg leerzaam over zwaartekracht.

Wat er leuk aan is: Zelfs met alleen de basis set, laat de Gravitrax je kind nog steeds onbeperkte mogelijkheden ontdekken bij het ontwerpen van een knikkerbaan en kan hij zijn creativiteit lekker kwijt.

Het zorgt ervoor dat je kind geleidelijk wetenschappelijke concepten begrijpt en zijn probleemoplossende vaardigheden aanscherpt, totdat hij klaar is voor meer gecompliceerde en grotere sets.

Deze baan is helemaal uit te breiden met extra sets en aanvullingen waardoor ze er nog langer plezier van kunnen hebben.

De Ravensburger Gravitrax basisset en uitbreidingen zijn hier te koop

Leukste plastic knikkerbaan: Edushape Marbulous Marble Run

Voor kinderen vanaf 4 jaar oud met heel veel plastic stukken om eindeloos te combineren. Aanbevolen voor kinderen van minstens 4 jaar oud

Leukste plastic knikkerbaan: Edushape Marbulous Marble Run

Deze knikkerbaan is een van de beste op de markt vanwege zijn geweldige functies.

Afgezien van de betaalbaarheid, geeft de Marble Run van Edushape je veel waar voor je geld, omdat het ontelbare montagemogelijkheden biedt.

Het is ook een van de beste constructie speelsets vanaf 4 jaar oud in onze beoordeling.

Zowel kinderen als volwassenen zullen een fantastische tijd hebben om stukken samen te stellen voor een eenvoudige structuur, of een complexere.

De set bevat 85 doorschijnende stukken en 15 glazen knikkers.

De in elkaar grijpende stukken omvatten kolommen, dia’s, bruggen, draaiende tandwielen en bases die gemakkelijk in elkaar passen.

Met deze set kunnen jij en je kind uren plezier en intellectuele uitdagingen genieten.

Wat er leuk aan is: De stukken zijn solide en stevig, en de basissen zijn stabiel en breed. Je kunt hellingen, torens en andere structuren bouwen die je in gedachten hebt, tot een lengte van 2 meter.

Omdat de stukjes doorschijnend zijn, kunnen jij en je kind toekijken terwijl de knikkers naar beneden komen naar de bodem van je creatie.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Leukste knikkerbaan voor peuters: Top Bright Racebaan

Leuk voor de allerkleinste kinderen met vissenthema voor een leuke bewegende afwisseling van ander speelgoed. Aanbevolen voor kinderen van 2 tot 5 jaar oud.

Beste speelgoed garage voor dreumes: Top Bright raceautobaan

Top Bright zet zichzelf in de markt als een bedrijf dat schattig en duurzaam speelgoed voor kinderen maakt, en de knikkerbaan, of eigenlijk race baan parkeergarage, is geen uitzondering.

Deze set is gemaakt voor de allerkleintjes die gaan beginnen met een knikkerbaan en met de vrolijke kleuren en het race thema kun je niet missen.

De stukken zijn veelkleurig, dus kinderen, zelfs de jongere, zullen zeker een leuke tijd hebben met het naar beneden laten glijden van de stukken over de baan.

Wat er leuk aan is: Het is echt gemaakt voor de kleintjes als kennismaking met knikkerbanen en is door het houten speelgoed erg goed gemaakt en duurzaam.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Leukste knikkerbaan met tricks: Boomtrix

Aanbevolen voor kinderen van minstens 8 jaar oud. Leuke manier om bouwen, fysica en gewoonweg zwaartekracht te leren aan kinderen vanaf 8 jaar oud die knikkerbanen fascinerend vinden.

Boomtrix startersset knikkerbaan met tricks

Dit kan een goede keuze zijn voor ouders die wat meer het gevoel van zwaartekracht en hoe knikkers zich bewegen door de lucht willen bijbrengen aan hun kinderen, want dit is een knikkerbaan vol tricks in de lucht!

De Boomtrix is een startset bestaande uit knikkers, trampolines en ronde staande ringen waar ze doorheen moeten bewegen. Een waar circus voor knikkers dus.

De stukken zijn gemakkelijk te monteren en ze houden het ook behoorlijk goed uit.

Zelfs met kleinere stukjes kan het de creativiteit van je kind nog steeds stimuleren door haar toe te staan ​​indrukwekkende structuren te bouwen en de knikkers gemakkelijk te laten stuiteren met behulp van de juiste hellingshoeken.

Wat er leuk aan is: De stevige stukken laten je kind toe te kijken met verbazing als de knikkers de banen die ze zelf gebouwd hebben, afleggen. Zodra je kind deze startset is gaan waarderen, kun je de set eenvoudig uitbreiden om haar creativiteit te vergroten.

Check de actuele prijzen van de startersset en uitbreidingen hier

Beste knikkerbaan voor oudere kinderen: Spacerail Level 6

Aanbevolen voor kinderen van minstens 15 jaar oud.

Als je de top van de knikkerbanen wilt voor oudere kinderen vanaf 15 jaar, dan is de Spacerail Level 6 het bouwpakket wat je wilt kopen.

Spacetrail Level 6 XL knikkerbaan voor oudere kinderen

Als je de top van de knikkerbanen wilt voor oudere kinderen, dan is de Spacerail Level 6 het bouwpakket wat je wilt kopen.

Het zal enkele uren kosten om hem op te bouwen, je wil er namelijk voor zorgen dat alles perfect aansluit om de stalen kogels binnen de baan te houden.

Het is misschien ook een goede keuze voor ouders, omdat het zeer veel stukken heeft, dus het is ook leuk om samen in elkaar te zetten voor wat quality time.

De meeste mensen die het beoordelen geven ook aan dat het zeer uitdagend is om op te bouwen en het wel een hobbyproject is om samen op te pakken.

Wat er leuk aan is: als zowel jij als je kind houden van een uitdaging om dingen op te bouwen, bijvoorbeeld ook al modellen in elkaar zetten of dit samen als eerste project willen gaan doen is dit een perfecte baan voor jullie.

Daarnaast kunnen de knikkers oneindig doorlopen met de bijgeleverde lift die werkt op batterijen om het resultaat van jullie arbeid eens goed te kunnen bekijken. Technisch hoogstandje.

Check de meest actuele prijzen hier

Leukste grote knikkers: SmartMax Mega Ball Run

Aanbevolen voor kinderen vanaf 3 jaar oud. Een geweldige set voor kleinere kinderen omdat verstikkingsgevaar wordt geminimaliseerd.

Het zijn gewoon supergrote knikkers die ze gebruiken en geschikt vanaf 3 jaar oud.

SmartMax MEga Ball Run knikkerbaan met grote knikkers

De SmartMax Mega Ball Run is een andere geweldige set omdat het creatief spel mogelijk maakt en basale leervaardigheden combineert met coördinatie- en organisatorische vaardigheden.

Dat gegoten in een jasje met grote ballen en grote onderdelen om het ook voor de jongere kinderen geschikt te maken.

Zelfs kinderen vanaf 3 jaar kunnen urenlang plezier beleven aan het bouwen van verschillende structuren.

Houd er echter rekening mee dat toezicht van een volwassene vereist is als je kind van 3 jaar ermee speelt, omdat knikkers nog steeds een verstikkingsgevaar vormen.

Het bestaat uit 74 verschillende onderdelen. In tegenstelling tot andere sets met glazen knikkers, heeft SmartMax ervoor gekozen om die van plastic te maken omdat ze geloven dat plastic veiliger is, omdat glazen knikkers de neiging hebben te breken.

Wanneer ze breken, bestaat het risico dat glasfragmenten kinderen verwonden. Plastic knikkers lopen ook langzamer, zodat kinderen ze beter kunnen volgen.

Wat er leuk aan is: De kleurrijke rondingen, hellingen en trechters, plus de knikkers, stimuleren creativiteit en redeneren. Kinderen kunnen hun fijne motoriek en probleemoplossende vaardigheden ontwikkelen, zelfs op jonge leeftijd.

Volwassenen kunnen ook wat quality time en leuke tijd met hun kinderen hebben bij het opzetten van een spannende knikker-achtbaanrace en het systeem is uitbreidbaar met meerdere SmartMax pakketten.

De SmartMax is hier verkrijgbaar

Leukste educatieve knikkerbaan: Learning Resources Tumble Trax Magnetische knikkerbaan

Aanbevolen voor kinderen van 3 tot 12 jaar oud. Magnetische stukken die je op de muur kunt gebruiken en leuke opdrachtkaarten.

Het beste om te leren en geschikt voor kinderen van 3 tot 12 jaar.

Leukste educatieve knikkerbaan: Learning Resources Tumble Trax Magnetische knikkerbaan

Dit is een set voor een knikkerbaan die uniek is en heel anders dan de vorige sets omdat de stukken magnetisch zijn.

In plaats van de gebruikelijke hoogbouw, kunnen jij en je kind een knikkerbaan maken met behulp van de stukken magnetisch schuim in verschillende lengten en maten.

Het wordt geleverd met 14 magnetische trackstukken, een doel, vier knikkers en 10 uitdagende activiteitskaarten.

Met die activiteitskaarten wordt het leuk om verschillende opdrachten te volbrengen en te leren terwijl je bouwt.

Door de verscheidenheid aan lange, korte, kronkelende, rechte en gebogen stukken kunnen kinderen onbeperkte combinaties van ontwerpen maken op magnetische oppervlakken, zoals een koelkast of een whiteboard.

Je zult versteld staan ​​hoe de kinderen de tracks bouwen met hun kritische denkvaardigheden.

Ze kunnen ook de activiteitenkaarten gebruiken die in het pakket zijn opgenomen voor het geval ze inspiratie nodig hebben om het balletje te laten rollen.

Lees ook: het beste educatieve speelgoed voor je kind

Zodra de baan is gebouwd, zal er meer plezier zijn wanneer de knikker op het hoogste punt wordt neergelaten en jij en je kind kijken hoe het rolt, valt en versnelt totdat het op het doel landt.

Wat er leuk aan is: dit is een uitzonderlijke reeks knikkerbanen die de ontwikkeling van je kind van fijne motoriek, kritisch denken en een vroeg begrip en waardering van de natuurkunde kan stimuleren.

De stukken hebben ook een kwalitatief ontwerp en materialen die jaren meegaan. Het heeft ook een transparante baanrand zodat je kind de knikkers op koers kan houden.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste Budget Houten Knikkerbaan: Hape Quadrilla Race To The Finish

Aanbevolen voor kinderen van 4 tot 100 jaar oud

Hape Quadrilla Race to the finish budget houten knikkerbaan

Het wordt aanbevolen voor zowel kinderen als volwassenen, omdat er eindeloze mogelijkheden zijn met deze set met alle uitbreidingen die ervoor verkrijgbaar zijn.

De set bevat rechte rails, een spiraalvormige trechter en een finish.

De stukken hebben een niet-giftige afwerking en de hardhouten blokken, die erg goed zijn voor hun motorische ontwikkeling, hebben een kleurcode om de verschillende functies van elk te onderscheiden.

Het kan helpen de logica en ruimtelijke redeneervaardigheden van je kind te ontwikkelen, dus speelgoed van dit type moet zeker worden aangemoedigd.

Het bevat een handleiding die als referentie kan worden gebruikt, maar je kind kan ook banen bouwen door alleen zijn creativiteit en technische vaardigheden te gebruiken.

Wat er leuk aan is: Het algemene ontwerp van dit speelgoed is geïnspireerd door de Da Vinci-kringen en stimuleert de creativiteit van de gebruikers.

Het ontving ook de “Spiel Gut” (Good Toy) Award en is een Oppenheim Toy Portfolio Platinum Award Winnaar.

Deze Quadrilla Race to the Finish is hier verkrijgbaar

Meest duurzame knikkerbaan: Fat Brain Toys Bamboo Planet

Aanbevolen voor kinderen van 4 tot 8 jaar oud. Als je van duurzaamheid houdt, dan is een knikkerbaan van bamboe beter dan eentje van hout, of plastic.

Deze Bamboo planet biedt duurzaamheid is een heel leuk stuk speelgoed vanaf 4 jaar.

Meest duurzame knikkerbaan: Fat Brain Toys Bamboo Planet

Deze knikkerbaan-set biedt urenlang plezier, niet alleen voor kinderen, maar ook voor het hele gezin.

Het bestaat uit 138 onderdelen die kunnen worden gebruikt om doolhoven van verschillende ontwerpen te bouwen, waarbij de knikkers kunnen draaien door trechters voordat het naar de onderkant van de structuur valt.

De 138-delige set bevat onder andere 30 knikkers en vele buizen en rechte en gebogen bamboe rails waar ze langs kunnen rollen.

Wat is er geweldig aan: het goede aan de Bamoo Planet knikkerbaan is dat de fabrikant ervoor zorgt dat al zijn speelgoed aan kwaliteitscontrole voldoet en tevens voldoet aan de hoogste duurzaamheidsnormen.

Als je toch nog een beetje twijfelde over een houten speelset en plastic ook maar niks vindt, dan is deze bamboe knikkerbaan een milieu-vriendelijke oplossing voor je.

Check de laatste prijzen hier

Beste Houten Knikkerbaan: Hape The Cyclone

Geschikt vanaf 4 jaar kan deze houten knikkerbaan eindeloos leuk blijven met de vele uitbreidingen, terwijl deze kleine budget set al veel te bieden heeft.

Wat aan de duurdere kant maar absoluut de beste houten knikkerbaan die je kunt krijgen, ook uit te breiden met andere onderdelen (waaronder ook de Race to the Finish).

Beste Houten Knikkerbaan: Hape The Cyclone

Deze knikkerbaan-set is een verbeterde versie van de Hape Quadrilla Race To The Finish, want het is ook gemaakt van natuurlijke houten stukken, maar bevat meer, want het komt met 176 stukjes.

Eigenlijk is de Race To The Finish set te zien als een uitbreiding van deze basisset, net als dat er meerdere uitbreidingen verkrijgbaar zijn.

Dat maakt het gelijk ook leuk om eindeloos mee te kunnen spelen.

Terwijl de meeste sets knikkerbanen van plastic zijn, is deze van Hape gemaakt van natuurlijk hout en dat maakt het op zichzelf uniek.

Hoewel het in principe werkt als andere kogelbanen, is het geweldig dat de houten stukken schuine gaten en kanalen hebben waar de knikkers gemakkelijk doorheen kunnen bewegen.

De set bestaat uit 176 onderdelen waarvan 84 houten stukken en 50 knikkers voor urenlang bouwen en ontdekken.

Het bevat ook een handleiding voor basisbouwers voor het geval je kind wat hulp nodig heeft bij het opbouwen van zijn eerste structuur.

Lees ook: beoordeling van het beste houten speelgoed

Eén ding is zeker: zodra je kind eenmaal is begonnen, zul je versteld staan ​​hoe hij de basisprincipes van kunst, techniek en architectuur al op 5-jarige leeftijd kan ontdekken.

Wat is er geweldig aan: Speelgoed gemaakt van hout is veiliger en duurzamer, dus je kunt er zeker van zijn dat je waar voor je geld krijgt.

Check de meest actuele prijzen van deze set hier

Leukste houten knikkerbanen: Hape

Leeftijd: 6+

Hape space city houten knikkerbaan

(bekijk meer afbeeldingen)

Wat het is: een houten knikkerbaan met 176 stukjes, die wordt geleverd met glow-in-the-dark-stickers en zowel reguliere als glow-in-the-dark-knikkers.

Stukken omvatten een kosmische koepel, gloeiende lussen, gebogen rails, bases en een marmeren zwembad.

Kan in verschillende runs worden ingebouwd, met behulp van de blokken met kleurcodering. Wordt geleverd met een instructieboekje.

Waarom we het leuk vinden: deze marmeren run is zowel mooi als cool om te bouwen, en je kunt ze onderling verbinden door gebruik te maken van de ideeën in het boekje of door gratis te bouwen met je verbeelding.

Het was een enorme hit met al onze kindertesters die de set opwindend vonden om te bouwen, en ‘geweldig’ als ze in het donker worden gespeeld!

Bekijk de Hape knikkerbanen hier

Meer over Hape

Hape is ‘s werelds grootste producent van houten speelgoed en gebruikt uitsluitend natuurlijke materialen.

Een sportief uiterlijk, prachtige afgewerkt en een gestroomlijnd design; dat zijn de kenmerken van de voertuigen van Hape.

Het merk heeft zelfs een complete lijn bamboe speelgoed. Bamboe is de snelst groeiende houtachtige plant. Het bamboe dat Hape gebruikt, is afkomstig uit duurzaam beheerde plantages.

Wist je dat een duurzaam beheerde bamboeplantage ongeveer 2 tot 5 keer zoveel kubieke meters droog materiaal per jaar levert in vergelijking met plantages waar houtsoorten als teak of eiken worden verbouwd?

Door het maken van strategische keuzes, waaronder in het energiegebruik en de verpakkingsmaterialen, weet Hape de impact op het milieu te minimaliseren en de efficiency juist te optimaliseren.

Ook zorgen ze ervoor dat de geproduceerde bijproducten altijd zo min mogelijk impact hebben op het milieu.

Ze maken gebruik van een waterzuiveringssysteem dat beperkte tot geen chemicaliën gebruikt om het gezuiverde water terug in omloop te brengen.

Omdat dat de Hape fabriek maar 3 km van een van de grootste havens ter wereld ligt, de Ningbo-Zhoushan haven, worden er daarnaast voordelen behaald op het gebied van transport en milieuvriendelijkheid.

Alle speelgoed producten voldoen of overtreffen zelfs de veiligheid en kwaliteitsstandaarden EN71 (Europese speelgoed norm) en ASTM (American Society of Testing Materials).

De chemische materialen die binnenkomen, worden onmiddellijk gecontroleerd en getest door een gecertificeerd extern lab. Daarnaast worden product test rapporten ieder jaar weer geupdate door een wederom extern gecertificeerd lab.

FSC is een onafhankelijke non-profit organisatie die ontwikkeld is om een verantwoord beheer van wereldwijde bossen te promoten. Hape ondersteunt deze organisatie door FSC producten aan te bieden.

Ook de verf is op waterbasis en gifvrij, en voor de gelijmde onderdelen gebruikt men een milieuvriendelijke eco lijm, die geen formaldehyde bevat.

De verpakkingen zijn gedrukt met inkt op basis van soja of water.

Wat zijn de educatieve voordelen van een knikkerbaan?

Spelen met een set knikkers en een baan die ze kunnen bouwen kan veel educatieve voordelen voor kinderen hebben.

Voor jongere kinderen kan dit speelgoed kleuren en vormherkenning leren, terwijl ze ook driedimensionale ontwerpen kunnen ontdekken.

Het helpt kinderen ook hun hand-oogcoördinatie en fijne motoriek te verbeteren.

Al op zeer jonge leeftijd kan je kind interesse tonen in wetenschapsspeelgoed en technologie, evenals in bouwkunde.

Je kind kan ook een beter begrip krijgen van fysica, zwaartekracht en oorzaak en gevolg.

Als het gaat om het oplossen van problemen, zal je kind vroeg worden opgeleid, omdat hij de stukken correct moet opstellen zodat de baan kan werken en de knikkers helemaal naar de onderkant van de structuur kunnen komen.

Hoe werkt een knikkerbaan?

Iedereen houdt van ze, en we hebben er hier een heel stel knikkerbanen voor je beoordeeld. Maar hoe werkt een knikkerbaan nou eigenlijk?

Wat gebeurt er bij een knikkerbaan?

Je verkent fysica! De zwaartekracht trekt de knikkers van de eerste heuvel af.

Op de top van de heuvel heeft de knikker potentiële energie (energie die is opgeslagen en gereed is om te worden vrijgegeven).

Terwijl de knikker van de heuvels rolt, verandert de potentiële energie in kinetische energie (bewegingsenergie).

Tips voor het maken van een knikkerbaan

  • Om de knikkerbaan te laten werken, moet de eerste heuvel de hoogste heuvel zijn.
  • Deze wetenschapsverkenning is leuk voor verschillende leeftijden. Zelfs mijn 2-jarige was volledig verliefd op de knikkerbaan die we hadden gemaakt. Hij speelde er dagen mee! (Natuurlijk, als je kind jonger dan 3 jaar is, moet je eraan denken dat knikkers gevaren hebben, wees altijd alert en laat je kind nooit zonder toezicht achter.)

We hebben nu een leuke gekocht, maar toen we begonnen was onze knikkerbaan er eentje die bestond uit een flexibel, kunststof spoor dat is opgebouwd uit twee parallelle rails, net als een spoorweg.

Deze kunnen eenvoudig worden samengevoegd en met een breed scala aan steunen op de grond kunnen er structuren worden gebouwd die lijken op achtbanen.

De ‘auto’s’ zijn knikkers, van staal of van plastic, die handig zijn omdat ze verschillende massa’s hebben.

Hoe werkt de fysica bij een knikkerbaan?

Dan, voor de liefhebbers, wat meer technische achtergrond over wat er precies gebeurd met de kogels in een knikkerbaan.

Versnelling onder zwaartekracht

Dit kan worden aangetoond met behulp van een helling met een constante hoek en het loslaten van knikkers vanuit verschillende hoogten.

Het wordt duidelijk dat knikkers die vanaf een grotere hoogte worden vrijgegeven een hogere snelheid bereiken op de bodem van de helling, maar dat de snelheid aan de onderkant niet lineair gerelateerd is aan de hoogte van de vrijgave.

Met behulp van lichtpoorten aan de onderkant van de run is het mogelijk om de snelheid te meten en deze relateren aan de hoogte van de vrijgave.

Dit biedt ook de gelegenheid om de effecten van wrijving na te gaan en te testen.

Potentiële en kinetische energie

Een knikkerbaan (rechtlijning zonder verticale bochten) is een goede manier om de conversie tussen potentiële en kinetische energie te demonstreren.

Kinderen zullen snel begrijpen dat de knikkers sneller gaan wanneer ze van het loslaatpunt vallen en ze vaart verliezen wanneer ze terug klimmen.

Dit kan leiden tot discussies over het ontwerp van de baan, zodat een knikker altijd het einde zal bereiken.

Dit biedt een nieuwe gelegenheid om verliesmechanismen te bespreken.

Dit kan ook worden aangetoond met behulp van een U-vormige baan en het waarnemen van een knikker dat zijn energie dissipeert terwijl het heen en weer oscilleert.

Projectielen

De knikkerbaan kan ook worden gebruikt als een lancering voor projectielen.

Door een helling te bouwen met een horizontaal gedeelte aan de onderkant en een zandbak om de knikker veilig op te vangen, kan het bereik van de knikker worden gerelateerd aan de lanceerhoogte.

Door de baan zo te plaatsen dat de knikker in een kleine opwaartse hoek ten opzichte van de grond wordt gelanceerd, kan de daaropvolgende toename in bereik worden aangetoond.

In latere mechanica-lessen voor wat oudere kinderen kan de relatie tussen bereik en lanceerhoek worden gedemonstreerd, maar de principes kunnen aan jongere kinderen worden uitgelegd.

Beweging in een cirkel

Beweging in een horizontale cirkel kan worden onderzocht door een cirkelvormig gedeelte van de baan te bouwen.

Dit demonstreert de eerste wet van Newton, maar introduceert ook het idee van centripetale kracht, aangezien, naarmate de snelheid van een knikker toeneemt, het de baan zal verlaten op het punt waarop de centripetale kracht geleverd door de baan onvoldoende wordt voor de gekozen snelheid en straal.

Aldus kunnen de invloeden van snelheid en buigstraal worden onderzocht en kan het gebruik van een geborgen spoor voor het toestaan ​​van hogere snelheden ook worden getoond.

De bewegingsprincipes in een verticale cirkel kunnen worden aangetoond met behulp van een hellingbaan die in een lus wordt ingevoerd.

Na kinetische en potentiële energie en snelheid besproken te hebben, kunnen kinderen de variabelen afleiden die bepalen of de knikker een volledige cirkel zal voltooien.

Een leuke les om te bouwen en uit te voeren met je kids dus!

Hoe de knikker is uitgevonden 2500 v Christus

Knikkers zijn al heel erg oud. Bij de opgraving bij Mohenjo-daro werden kleine stenen bollen gevonden, geïdentificeerd door archeologen als knikkers.

Dat is een opgraving van een nederzetting gebouwd in 2500 voor Christus!

Knikkers worden daarnaast vaak genoemd in de Romeinse literatuur, zoals in het gedicht Nux van Ovidius (waarin wordt gesproken over het spelen van het spel met walnoten), en er zijn veel voorbeelden van knikkers van opgravingen van plaatsen die verband houden met Chaldeeën van Mesopotamië en het oude Egypte.

Ze waren meestal gemaakt van klei, steen of glas. Knikkers arriveerden in Groot-Brittannië, geïmporteerd uit onze streek hier, tijdens het middeleeuwse tijdperk.

Knikkers in de 19e eeuw

Het is onbekend waar knikkers voor het eerst werden vervaardigd, maar de “originele” knikkers werden “gemaakt in Duitsland” genoemd.

De Keramische knikkers gingen goedkope massafabricage in in de jaren 1870.

Een Duitse glasblazer vond in 1846 een marmer schaar uit, een apparaat voor het maken van glazen knikkers en zo kon er vanaf toen veelvuldig glazen knikkers gemaakt worden.

Bekijk hier hoe knikkers gemaakt worden (leuke Willem Wever aflevering van vroeger):

Sommige van de eerste in de VS geproduceerde glazen knikkers werden ook gemaakt in Akron, door James Harvey Leighton.

In 1903 maakte Martin Frederick Christensen – ook van Akron, Ohio – de eerste machinaal vervaardigde glazen knikkers op zijn gepatenteerde machine.

Zijn bedrijf, de M. F. Christensen & Son Co., produceerde miljoenen speelgoed- en industriële glazen knikkers totdat ze in 1917 werden opgeheven.

Het volgende Amerikaanse bedrijf dat de markt voor knikkers zou betreden, was Akro Agate.

Dit bedrijf werd opgericht door Akronites in 1911, maar is gevestigd in Clarksburg, West Virginia.

Wie precies de eerste knikkerbaan heeft gemaakt is helaas onbekend, maar er wordt gezegd dat dit ook in Duitsland voor het eerst ontstond.

Verschillende knikkerspellen van de wereld

Naast de knikkerbaan worden er over de hele wereld een heel aantal verschillende soorten knikkerspellen gespeeld.

Ik weet nog dat we vroeger twee varianten hadden op het schoolplein:

  • met een knikker een andere wegstoten en hierbij het dichtste bij eindigen (soort jeux de boule)
  • met een knikker proberen in een gat in de tegels te landen (met of zonder via de muur te spelen)

Hier zijn een aantal knikkerspellen van verschillende landen:

Australië

In Australië werden spellen gespeeld met knikkers van verschillende groottes.

  • De kleinste en meest gebruikelijke was ongeveer 15 mm in diameter
  • De twee grotere, waardevollere maten werden semi-bowlers en tom-bowlers genoemd, respectievelijk ongeveer 20 mm en 25 mm

Ze werden op vrijwel dezelfde manier gebruikt als gewone knikkers, hoewel ze soms niet toegestaan waren vanwege het voordeel van hun grotere massa.

Eigenaars van grote knikkers waren ook bang om ze te gebruiken, anders zouden ze deze misschien aan een andere speler kunnen verliezen bij een verloren potje.

Ze waren meestal van het duidelijke “cat’s eye” of melkglas type, en natuurlijk gewoon groter.

“Vuren” van een knikker betekende dat een speler zijn of haar knikker moest vegen vanuit een stationaire positie van zijn hand.

Met die hand zou hij de knikker uit zijn of haar hand vegen of schieten, meestal met de knokkel op de rug van de hand op de grond, en meestal met de duim van die hand tegen de knikker aan.

Zodra het een speler lukte om de knikker in het gat te laten landen, zou hij onmiddellijk zijn eigen knikker op de knikkers van zijn tegenstander schieten.

Als echter een speler de knikker van een andere speler raakte, dan zou de handeling worden aangeduid als ‘een kus’.

Het spel was dan voorbij en alle of beide spelers (in het geval van slechts twee spelers) zouden terug moeten trekken naar de startlijn om het spel opnieuw te starten, zonder resultaat.

Dit kan natuurlijk behoorlijk vervelend of frustrerend zijn als een speler al behoorlijk wat hits op de knikkers van een andere speler heeft opgebouwd.

De meest bekwame spelers namen dus geen toevlucht tot dit soort tactieken.

Het algemene doel was om 3 keer een bepaalde knikker te raken nadat je in het gat was geraakt, wat “de moord” werd genoemd.

Zodra een speler een moord pleegde op een andere knikker, als de game ‘for keeps’ was, mocht hij de knikker van de tegenstander dan houden.

India

In India zijn er veel spellen met knikkers.

Een eenvoudig spel met knikkers wordt “Cara” genoemd, waarbij elke speler een of meer knikkers in een lange rij knikkers zet, waarbij elke knikker een centimeter of iets meer uit elkaar staat.

Hierna gooit elke speler een andere knikker zo ver mogelijk van de lijn. In dit spel krijgt de speler wiens knikker het verst van de knikkers verwijderd is de eerste kans om de knikkerlijn te raken en volgende spelers mogen op basis van hun afstand van de lijn in aflopende volgorde.

Elke speler die een knikker in de rij knikkers raakt en verplaatst, mag die en alle knikkers rechts ervan pakken.

Gewoonlijk zijn knikkers in de lijn kleinere knikkers en hebben de spelers zelf iets grotere knikkers om op de lijn van kleinere knikkers te richten.

Dit spel heeft een speelplaats nodig met vlakke en harde ondergrond voor het uitvoeren van het spel. Het aantal spelers kan ergens tussen de 2 en 30 liggen.

De afstanden van de gegooide knikkers bepalen de volgorde van spelers die de lijn moeten raken, zijn ergens tussen de 10 en 30 meter en kunnen afhankelijk zijn van de wens van de speler om als eerste te mogen proberen, met het risico dat ze te ver waren en de lijn missen.

Spelers moeten hun knikkers van een afstand rollen om de knikkers in de rij te raken.

Elke speler mag de lijn van knikkers slechts één keer raken, ervan uitgaande dat er nog knikkers in de rij zijn en elke speler een beurt krijgt.

In een rij van twintig knikkers is het redelijk om minstens 5 tot 20 knikkers te krijgen, afhankelijk van hoe goed iemand de knikkers raakt.

Wanneer alle knikkers zijn opgepakt door de spelers, wordt het spel opnieuw opgestart met spelers die hun knikkers in de rij leggen en proberen zoveel mogelijk knikkers te winnen.

Als er een paar knikkers in de rij blijven nadat elke speler een kans heeft genomen, gooien de spelers opnieuw hun knikkers loodrecht op deze lijn en beginnen ze weer te knikkeren om de lijn te raken volgens de bovenstaande regels.

Dit proces wordt herhaald totdat alle knikkers in het spel zijn opgepakt.

Oeganda

In Oeganda wordt een populair knikkerspel dool genoemd. Het vereist een kleine put die in de grond is gegraven voor twee of meer spelers, elk met zijn eigen knikker.

Om een ​​spel te starten, wordt een werplijn op de grond getrokken met krijt of een stok ongeveer een meter van de put.

Vervolgens rollen de spelers hun knikkers dicht bij de put.

Degene wiens knikker erin valt krijgt punten die gelijk zijn aan één spel.

Als een tweede knikker erin valt en de eerste raakt, krijgt die speler meer punten dan de vorige speler, maar ze moeten allemaal terugkeren naar de werplijn.

Wanneer er geen knikker in gaat, begint de speler wiens knikker het dichtst bij het gat is een “vuursessie”. Wanneer hij mist, vuurt de volgende tegenstander.

Je kunt slechts 24 opeenvolgende keren per beurt schieten en een punt verdienen voor elke slag.

Maar al die tijd moet een speler ervoor zorgen dat de opening tussen de knikkers groter is dan twee handpalmen.

Als een tegenstander beseft dat dit niet zo is, dan kan hij een oproep doen, zijn knikker oppakken en het overal plaatsen.

Wanneer een speler op een in de buurt van het gat geplaatst knikker richt, moet hij voorkomen dat hij het in het gat gooit want zo geeft hij punten weg aan de tegenstander.

Er zijn verschillende regels voor dool maar de speler met de meeste punten wint.

Gunstige vingers omvatten de middelvinger voor de knikker-kracht en de pink voor een nauwkeurig doel op lange afstand.

Conclusie

Er zijn veel geweldige sets knikkerbanen die je kunt kopen voor je kind, en zelfs je hele gezin, om van te genieten.

Je keuze kan afhankelijk zijn van het gebruikte materiaal en het aantal stukken in de set, of je nu een inleidende set wilt die uit 60 stukjes of minder bestaat, of een geavanceerdere set met meer dan 100 stukjes.

Ongeacht wat je kiest, het zal zeker een leuke en leerzame activiteit zijn waar je kind met jou en andere leden van de familie van kan genieten.

Lees meer: het leukste elektronische speelgoed voor je kids

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.