Trampoline grootte en gewichtslimiet: Zo kies je de juiste

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Een trampoline biedt ontzettend veel plezier, vaak voor het hele gezin.

Springen is goed voor de motorische ontwikkeling van jonge kinderen en is een makkelijke manier om in beweging te blijven voor wat oudere kinderen (en ja, ook voor ouders).

De eerste vraag die de meeste mensen stellen is “vanaf wanneer mag mijn kind op een trampoline springen?”

Eerlijk gezegd ligt dat een klein beetje aan de ontwikkeling van je kindje maar de gemiddelde leeftijd dat een kind veilig op een trampoline kan springen is vanaf zo’n 3 à 4 jaar. Op die leeftijd is de motorische controle meestal al redelijk goed.

Het is in ieder geval een goed idee om vooraf de leeftijdscategorie te checken van de trampoline die je op het oog hebt.

Trampoline Leeftijdscategorieën Van Peuter Tot Tiener: Alles Wat Je Wilt Weten

Is die bijvoorbeeld nog te hoog? Overweeg dan om een kleinere trampoline te kiezen.

Goed ook om te weten dat een trampoline met korte veren meer geschikt is voor onervaren springers en een trampoline met lange veren juist prima is voor ervaren springers, die dan lekker hoog kunnen gaan!

Wij hebben de trampolines onderverdeeld in vier leeftijdscategorieën van peuter tot tiener, gebaseerd op de ontwikkelingsfasen van kinderen van baby tot tiener.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Hoe groot moet jouw trampoline zijn?

Nu je hebt besloten welke vorm trampoline het beste is voor jouw gezin is het tijd om na te denken over de grootte van de trampoline. Hierbij zijn de volgende drie dingen belangrijk voor het keuzeproces:

 • Grootte van je tuin
 • Leeftijdscategorie
 • Draaggewicht en grootte van de springmat

Het formaat van jouw toekomstige trampoline hangt namelijk volledig af van wie erop gaat springen en je tuin.

Trampoline maattabel voor de grootte van je tuin

De eerste stap bij het kiezen van het juiste formaat trampoline is dus kijken naar de beschikbare ruimte die je hebt.

Het is eigenlijk best moeilijk om aan te geven welke trampoline het beste voor jouw tuin is qua grootte, want iedereen heeft een ander beeld van wat groot of klein is.

Kijk dus eerst wat de daadwerkelijke ruimte is die je hebt en of de trampoline die je op het oog hebt er überhaupt in zal passen.

Voor het gemak staat hieronder een lijst gemaakt met het formaat van jouw tuin en welke ronde of rechthoekige trampoline er mogelijk in zou kunnen passen.

Grootte tuinDiameter rondL x B recht hoekig
Kleinere tuin < 30 m²100-244 cm150 x 200 cm
Middelgrote tuin 30-60 m²250-330 cm215 x 305 cm
Grotere tuin > 60 m²> 366 cm244 x 277 cm

Waarmee je ook rekening mee moet houden is de valzone als er geen net om de trampoline heen zit. Dat is een afstand van 1.5 m rondom de trampoline, die je moet vrij houden.

Maximale draaggewicht van de trampoline

Hoeveel gewicht een trampoline kan dragen is waarschijnlijk één van de belangrijkste dingen om op te letten bij het kopen van een trampoline.

Het draaggewicht van een trampoline is afhankelijk van de grootte van de springmat en vice versa.

Bij het overschrijden van het maximale draaggewicht kan het springvlak scheuren en dat kan ongelukken veroorzaken.

Sinds 2014 is er een Europese wetgeving die heeft vastgesteld dat het maximaal belastbare gewicht bij kleinere trampolines altijd 50kg is. Dat staat echter los van wat de kleinere trampolines kunnen dragen of de kwaliteit van de trampoline.

Je zou bij kleine trampolines eventueel kunnen kijken naar het testgewicht van de fabriekant. De wettelijke grens is in leven geroepen om onveilig gebruik van kleinere trampolines te ontmoedigen.

Het draaggewicht van grotere trampolines wordt vastgesteld door de producent, daarom is het wel van belang om goed te kijken of deze een keurmerk heeft!

Grootte van de springmat en het belastbaar gewicht

Het belastbaar gewicht en de grootte van de trampoline gaan hand in hand en ook de leeftijd speelt hier een grote rol.

Hieronder vind je een tabel met gemiddelde maten, het maximale draaggewicht van de trampoline en leeftijden. Het kan zijn dat het per trampoline iets afwijkt, maar het geeft je in elk geval een idee.

Grootte trampolineDraaggewichtLeeftijd
100cm – 244cm50kgvanaf 4-6 jaar
244cm – 305cm150kg7+ jaar
366cm>150kg10+ jaar

Kwaliteit van het springoppervlak

Aantal veren

Het aantal veren bij een trampoline is belangrijk omdat het invloed heeft op de algehele springprestaties van de trampoline. Het aantal veren bepaalt hoeveel veerkracht de trampoline heeft en hoe hoog iemand kan springen.

Als een trampoline te weinig veren heeft, zal deze niet genoeg veerkracht hebben om de sprong van de springer te ondersteunen. Dit kan leiden tot een ongemakkelijke landing en een minder leuke springervaring.

Aan de andere kant, als een trampoline te veel veren heeft, kan dit leiden tot een te stijve springmat en een verminderde veerkracht.

Het aantal veren is echter niet de enige factor die de springprestaties van een trampoline bepaalt. Andere factoren zoals de lengte en dikte van de veren, de kwaliteit van de springmat en het frameontwerp spelen ook een belangrijke rol.

Daarom is het belangrijk om een trampoline te kiezen die een goede balans biedt tussen het aantal veren en deze andere factoren om een optimale springervaring te hebben.

Dikte van de veren

De dikte van de veren op een trampoline heeft invloed op de springprestaties en het comfort van de springer. Over het algemeen geldt dat hoe dikker de veren zijn, hoe meer veerkracht de trampoline heeft en hoe hoger iemand kan springen.

Dikke veren hebben meer veerkracht omdat ze meer spanning hebben en meer energie kunnen opslaan dan dunnere veren. Daardoor kunnen ze meer gewicht ondersteunen en hogere sprongen mogelijk maken.

Naast de veerkracht hebben de dikte van de veren ook invloed op het comfort van de springer. Dikkere veren bieden meer demping en absorberen meer schokken bij het landen op de springmat, waardoor de springer minder impact voelt en de kans op letsel vermindert.

Lengte van de veren

De lengte van de veren op een trampoline heeft ook invloed op de springprestaties en het comfort van de springer. Over het algemeen geldt dat hoe langer de veren zijn, hoe meer veerkracht de trampoline heeft en hoe hoger iemand kan springen.

Lange veren hebben meer speling dan korte veren en kunnen daardoor meer energie opslaan. Hierdoor kunnen ze meer gewicht ondersteunen en hogere sprongen mogelijk maken. Bovendien bieden lange veren een soepelere en gelijkmatigere veerkracht dan korte veren, wat bijdraagt ​​aan de algehele springervaring.

Naast de veerkracht hebben de lengte van de veren ook invloed op het comfort van de springer. Lange veren bieden meer demping en absorberen meer schokken bij het landen op de springmat, waardoor de springer minder impact voelt en de kans op letsel vermindert.

Draagkracht verschillende springmatten

De draagkracht van elke springmat kan variëren afhankelijk van de kwaliteit en het materiaal.

Gemiddeld gezien bieden latex springmatten de meeste stevigheid en stevigheid, gevolgd door PVC-matten, terwijl de minste draagkracht wordt geleverd door schuim- of vezelvullingen.

Latex springmatten kunnen tot wel 300 kilo dragen, PVC-matten tot ongeveer 200 kilo en schuim- of vezelvullingen tot ongeveer 150 kilo.

De draagkracht van een trampoline hangt af van het type trampoline.

De meeste trampolines voor thuis hebben een draagkracht van 200 kg of minder.

Er zijn echter ook modellen met een hogere draagkracht, tot wel 300 kg, of zelfs 500 kg bij de meer professionele modellen.

Het is belangrijk om de gewichtslimiet van de trampoline te controleren voordat u deze gebruikt.

Ook de draagkracht van een airtrack mat varieert sterk afhankelijk van het model.

Sommige modellen kunnen een gewicht tot wel 500 kg dragen, terwijl andere modellen slechts een gewicht tot 50 kg kunnen dragen.

Het is daarom ook hier belangrijk om de gebruikshandleiding van de airtrack mat te raadplegen om te weten welke draagkracht het model heeft.

Veiligheid van de trampoline

Een trampoline is geen speelgoed, ondanks dat veel mensen het wel zo kopen voor hun kind. Hoe leuk het speeltoestel ook is, er kunnen toch nog ongelukken gebeuren.

Dit kan gebeuren vanwege een trampoline die niet voldoet aan de nodige veiligheidseisen of misschien door een verkeerde manier van installatie of gebruik.

Veiligheidspunten waar je op wilt letten:

 • Keurmerk: een veilige trampoline heeft een keurmerk. Als het goed is wordt dit aangegeven op de verpakking.
 • Veiligheidsnet: het net voorkomt dat kinderen buiten het springvlak komen en over de rand vallen. Sommige netten zorgen er zelfs voor dat de veren buiten het springvlak vallen, extra veilig dus.
 • Trampolinerand: dit is vrij simpel, hoe dikker en breder het randkussen hoe veiliger het is. Daarbij helpt een dikke rand ook de veren te beschermen en daardoor gaan die weer langer mee.
 • Roestvrij materiaal: de trampoline zal een groot deel van het jaar buitenstaan, waardoor er roestvorming kan ontstaan. Kies het liefst voor een roestvrij frame, zodat jouw trampoline jarenlang meegaat.
 • Stevig frame: ook dit is het geen hogere wiskunde, hoe dikker het staal en groter de buisdiameter hoe steviger de trampoline zal zijn.
Wat is de veiligste trampoline?

Een inground trampoline is veiliger dan een opstaande trampoline vanwege de lagere valhoogte, verbeterde stabiliteit, verminderde impact op gewrichten en beperkte valzone. Het blijft echter belangrijk om altijd veiligheidsmaatregelen te nemen, ongeacht het type trampoline.BERG Grand Champion InGround Trampoline - Inclusief Veiligheidsnet

Een veiligheidsnet bij de trampoline

Zorg ervoor dat het net stevig bevestigd is aan de trampoline en mee rekt met de bewegingen.

Bij veel van de trampolines in ons favorieten lijstje wordt een veiligheidsnet meegeleverd.

Is dit niet het geval, overweeg dan om deze er toch alsnog apart bij te kopen.

Nog meer plezier in de tuin?

Er zijn zoveel leuke speeltoestellen voor in de tuin. Kijk dan ook eens naar deze leuke glijbanen voor kinderen van peuter tot 10 jaar.

Waarom moet je grote trampolines ook altijd verankeren?

De wijze van verankering kan variëren afhankelijk van de grootte en het type trampoline, maar in het algemeen geldt dat grotere trampolines zwaardere verankering vereisen. Dit kan het gebruik van zwaardere ankers of meer verankeringspunten omvatten om ervoor te zorgen dat de trampoline veilig op zijn plaats blijft tijdens gebruik.

Kinderen 3 tot 6 jaar

Een kind van 3 jaar kan al redelijk goed zijn evenwicht houden, hinkelen en springen.

Kinderen van een jaar of 4 tot 6 jaar zijn daar nog beter in en moeten hun energie echt kwijt; ze vinden het dan ook heerlijk om te rennen, springen, stoeien en capriolen uit te halen.

Voor kinderen in deze leeftijdscategorie biedt een ingraaf trampoline veel veiligheid. Dat heeft alles te maken met de valhoogte.

Het is begrijpelijk dat niet iedereen de ruimte heeft voor zo’n ingraaf trampoline.

Ga je dus gewoon voor een veilige, verplaatsbare trampoline op poten, dan is een veiligheidsnet zeker aan te raden.

Een diameter van 180 tot zo’n 200 cm is een goede maat voor kinderen in deze leeftijdscategorie.

Bij het springen moeten de kinds hun balans kunnen houden, maar zij verbeteren al springend ook hun coördinatie.

Het is erg belangrijk dat de vering niet te stug is, want onze kids zijn nog licht en moeten zichzelf natuurlijk geen pijn doen!

Je hebt als ouder de keuze tussen een ronde en een rechthoekige trampoline; voor kleiner kinderen is een ronde trampoline het meest geschikt.

De veren van een ronde trampoline zijn allen even strak gespannen, dus het kind wordt automatisch naar het midden van de trampoline geleid.

Dit maakt de kans om naast de trampoline terecht te komen een stuk kleiner.

Wist je trouwens dat kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 8 jaar gemiddeld zeker twee uur per dag aan tv kijken en computeren besteden?

Trampoline is dus een heel welkome bezigheid voor hen!

Kinderen van 7 tot 10 jaar

Voor kinderen in deze leeftijdsgroep zou je zowel voor een ronde, als voor een rechthoekige trampoline kunnen kiezen; deze kinderen kunnen immers hun evenwicht al heel goed bewaren.

Het is leuk om te socialisten op deze leeftijd en met een vriendje op de trampoline te kunnen springen, dus je wilt bij een rond model voor een grotere diameter gaan.

Een diameter van 250 cm is een prima optie voor twee kinderen.

Ga je liever voor een rechthoekige trampoline, dan is eentje van 200/250 cm. bij 300 een goede optie om samen op te kunnen ravotten.

Kies als het even kan voor een veiligheidsnet!

Rond hun zesde jaar kan een kind al zo’n 20 tot 25 kilo wegen, dus zorg ervoor dat de trampoline – bij meerdere kinderen tegelijk – het juiste maximale gewicht kan dragen.

Kinderen van 10 tot 14 jaar

Kinderen van 10 tot 14 jaar zijn meestal al ervaren springers, die zich graag aan hun leeftijdsgenoten meten.

Je begrijpt dat deze kinderen vooral hard en hoog willen springen en de nodig grapjes zullen uithalen met elkaar.

Het is dus goed om op zoek te gaan naar een grotere, rechthoekige trampoline, die geschikt is voor meerdere kinderen tegelijk.

Je zou dan het beste kunnen kiezen voor een trampoline van minstens 250 cm bij 400 cm.

Kies voor een serieuze trampoline met een uitstekend draagvermogen, met wat langere veren en een robuust randkussen.

De rechthoekige trampoline trekt je niet naar het centrum toe, dus zorgt voor comfortabel springplezier in een groep.

Kinderen van 14 jaar tot volwassenen

Voor kinderen van 14+ ( en volwassenen) die nog steeds erg graag en veel springen, kun je een wedstrijdtrampoline overwegen.

Deze heeft een rechthoekige vorm en het springvlak alleen is al 426 cm bij 213 cm.

De totale afmeting van zo’n trampoline is 520 cm bij 305 cm. Hij staat 118 cm boven de grond.

Het springvlak van een wedstrijdtrampoline is verdeeld in vlakken met een kruis in het midden.

Als de springer op dit rode kruis springt, benut hij de veerkracht van de trampoline maximaal.

Dit springvlak is gemaakt van 4 mm dikke, gevlochten witte strings en wordt aan een metalen frame met 118 stalen veren gemonteerd.

Je zou ook voor een ronde trampoline, met een diameter van zo’n 465 cm kunnen gaan.

Deze moet wel de juiste draagkracht hebben en geschikt zijn voor het maken van salto’s en andere hoge sprongen.

Waar op te letten bij de aanschaf van een trampoline?

Je hebt besloten dat de trampoline er gaat komen? Houd voordat je overgaat op aanschaf rekening met de volgende aandachtspunten:

 • De leeftijdscategorie
 • Alleen springen of met meerdere kinderen?
 • Het gewicht van de kinderen die op de trampoline gaan springen
 • Je beschikbare ruimte
 • Ingraven of niet?
 • Wel of geen veiligheidsnet
 • De ondergrond waar de trampoline op staat

Vorm van de trampoline: rond, rechthoekig of ovaal

Er zijn 3 type trampolines, elk met zijn eigen voordelen. Wij vertellen je over de specifieke kenmerken.

Ronde trampoline

De spanning op de veren, maar ook op het frame is bij een ronde trampoline gelijk verdeeld. Je springt op een ronde trampoline automatisch naar het midden toe.

Het is veel moeilijker om naast de trampoline of in het vangnet te springen: heel geschikt dus voor de kleintjes, die motorisch nog niet 100% ontwikkeld zijn.

Dit type trampoline is echter wat minder geschikt voor meerdere kinderen tegelijk, omdat de kans op een botsing hier groter is dan op een rechthoekige trampoline.

Bij een ronde trampoline wordt dunner en minder staal gebruikt voor het frame.

Versteviging voor het ronde frame is namelijk niet nodig: de druk op het frame is overal hetzelfde, in tegenstelling tot een rechthoekig frame.

De ronde trampoline is goedkoper dan de andere modellen.

Rechthoekig

Je botst op een rechthoekige trampoline niet snel tegen elkaar op en ook niet zo snel op de randen.

De meeste trampolines in parken zijn rechthoekig, omdat er dan meerdere kinderen tegelijkertijd op kunnen springen.

Rechthoekige trampolines zijn duurder dan ronde trampolines omdat er dikker staal wordt gebruikt voor het frame.

De rechte frame-buizen mogen absoluut niet buigen tijdens het springen, wat om extra versteviging vraagt.

Een rechthoekige trampoline past vaak beter in je tuin, je verliest niet zoveel ruimte als met een ronde.

Ovaal

We zien ze niet zo heel vaak, maar er bestaan ook ovale trampolines. Deze zijn eigenlijk een combi van de ronde en de rechthoekige trampoline.

Je wordt hier bij het springen naar het midden geleid, maar nooit precies naar het middelpunt.

Ovale trampolines zijn ook duurder in aanschaf dan ronde trampolines.

De wat rechtere buizen worden ook hier wat dikker gemaakt, omdat het frame niet mag buigen tijdens het springen.

Heeft de vorm van de trampoline invloed op de reparatiekosten?

De vorm van de trampoline kan van invloed zijn op de mate van slijtage van bepaalde componenten, zoals de veren en de springmat. Bij rechthoekige trampolines kunnen de hoeken en randen meer stress ondervinden, wat mogelijk vaker onderhoud, reparatie of vervanging van trampoline onderdelen kan vereisen. Het is echter belangrijk op te merken dat onderhoud en reparaties vooral afhankelijk zijn van factoren zoals gebruik, kwaliteit van materialen en naleving van veiligheidsrichtlijnen.

Ongeacht de vorm van de trampoline is regelmatig onderhoud en zorgvuldig gebruik essentieel om de levensduur ervan te verlengen en onnodige reparatiekosten te voorkomen. Het volgen van de instructies van de fabrikant en het implementeren van veiligheidsmaatregelen zijn cruciaal om de veiligheid van de gebruikers te waarborgen en de duurzaamheid van de trampoline te behouden.

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van trampolines?

Houd in ieder geval rekening met onze volgende tips wanneer je een trampoline wilt kopen:

 • Is de ruimte rondom de trampoline beperkt? Kies dan het liefst wel voor een veiligheidsnet
 • Voor salto’s moet een ronde trampoline minimaal 305 cm doorsnee zijn
 • Spring nooit met schoenen op de trampoline; je voorkomt schade aan de springmat en doet niemand pijn
 • De meeste trampolines tot tot 240 cm zijn in ieder geval belastbaar tot 50 kg; let altijd goed op de maximale belastbaarheid!

Met deze tips weet je al meer dan 90% van mensen die een trampoline willen kopen.

Tot slot

Bewegen is fijn, geeft ons een goed gevoel en is heel belangrijk voor de gezondheid. Springen op een trampoline is fun en kost niet veel moeite, terwijl je al je spieren activeert!

Na een paar uurtjes springen is ook je (over)actieve of nerveuze kind lichamelijk moe en heerlijk ontspannen.

Maar dat niet alleen, ook verbetert jouw kind zijn motorische vaardigheden.

Op een trampoline leer je spelenderwijs (of springonderwijs?) vallen, opstaan, je krachtig afzetten en misschien wel salto’s maken. Hoe meer een kind oefent, hoe meer hij durft.

Een trampoline is een prima aanschaf waar kinderen – en ook ouders – geen genoeg van kunnen krijgen!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.