13 verrassende spelletjes voor kinderen van 5

                door Joost Nusselder | Geupdate op:  september 29, 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Of het nu een bordspel is of vijftien minuten hinkelen, met de eenvoudigste spellen kunnen 5-jarigen hun taal-, motorische en sociale vaardigheden verbeteren.

Een 5-jarige heeft een balans nodig tussen georganiseerde sporten, kunstactiviteiten en vrij spel.

Leukste spelletjes voor een 5 jarige

Ze hebben ook een beetje alleen tijd nodig en zodat ze hun energie en innerlijke chaos ook kwijt kunnen zegt dr. Michael Ungar, auteur van I Still Love You: Nine Things Troubled Kids Need from Their Parents.

Probeer spelletjes te spelen waarbij jij als een volwassene er bent om wat coaching te bieden voor het geval een spel niet helemaal loopt zoals ze zouden willen, dat is erg nodig op deze leeftijd.

Lees verder voor deze unieke en leuke spellen en activiteiten om met je 5-jarige te spelen.

Leukste spelletjes voor kinderen van 5

Memory

Dit klassieke kaartspel helpt kinderen belangrijke geheugenvaardigheden te ontwikkelen en is ondertussen verkrijgbaar in enorm veel varianten.

Kinderen die nog niet kunnen lezen moeten veel meer op hun geheugen vertrouwen dan hun oudere tegenhangers, daarom is Memory perfect voor 5-jarigen.

Kies een set plaatjes uit met dingen die je kind al leuk vindt zoals babydiertjes, dingen op de boerderij, Nijntje. Het maakt niet uit, als ze het maar leuk vinden om mee te spelen.

Hints

Deze prachtige theatergame zal iedereen aan het lachen maken en je kunt het zo gek maken als je wilt.

Doorloop als facilitator een reeks dagelijkse taken of ervaringen:

Er zijn oneindig veel dingen om uit te beelden en je kind kan ze hopelijk allemaal raden. Waarschijnlijk op deze leeftijd nog nét te jong om zelf dingen goed uit te beelden maar je kunt het proberen.

Alien

Deze game heeft minimaal drie spelers nodig.

Het is een geweldig spel om vroege spreken in het openbaar te ontwikkelen.

Poppenkast

Het is eenvoudig om een ​​minipoppentheater te bouwen met een grote kartonnen doos en die komen waarschijnlijk vast wel een paar keer per maand aan je deur met alles van handige boodschapjes tot dingen voor de huisdieren en kinderen.

Poppen kunnen worden gemaakt van ijslollystokjes, papier en wat vilt.

Kies een verhaal uit een favoriet boek of een fabel, zoals Goudlokje en de drie beren, of Roodkapje en je kunt de poppetjes op die manier fabriceren.

Of, als je zoals ik niet echt freubeltalent hebt koop je een leuke poppenkastset, maar maken is toch wel veel leuker.

De sjaal

Bij dit spel moet iedereen in een cirkel zitten.

Maak papieren vliegtuigen

Gebruik al het papier dat bestemd was voor recycling uit de papierbak en bouw een vloot van papieren vliegtuigen.

Dan kun je ze lanceren vanuit een raam op de bovenverdieping, zo de achtertuin in!

Je kunt verschillende soorten maken en kijken welke het verst vliegt.

Volg deze eenvoudige stappen voor perfecte vliegtuigen.

Schrijf een verhaal

Gebruik je fantasie en schrijf samen een verhaal.

Het hoeft niet origineel te zijn, de kinderen kunnen hun favoriete sprookje opschrijven en het einde veranderen als ze daar zin in hebben.

Ik heb al eens geschreven over deze leuke cursus die ik heb gevonden over kinderverhalen schrijven, en het helpt ook bij het begeleiden van het proces.

Een ander geweldig idee is om kettingverhalen te schrijven met vrienden.

Laat ze je helpen

Als je aan het koken of schoonmaken bent, laat je kinderen dan helpen. Geef ze een baan die ze aankunnen, maar heel veel dingen zijn al perfect voor een 5-jarige.

Voor jonge kinderen is dat misschien bonen pellen (of helemaal hip nu: kikkererwten ontvliezen!) of de tafel dekken.

Wat oudere kinderen kunnen natuurlijk ook meehelpen zoals misschien het snijden van groenten, het vegen van het huis of het weggooien in de juiste recycling bak.

Geef ze een belangrijke missie

Geef je kind een taak en maak er een echt groot probleem van.

Vertel ze dat ze een tekening moeten maken voor papa, of dat ze een blokfort moeten maken voor oma.

Als ze geloven dat het een belangrijke taak is, zullen ze niet klagen dat ze er zelfstandig aan werken.

Genereer een ideeënbus

Brainstorm met je kinderen over wat ze kunnen doen wanneer ze een keertje erg verveeld zijn.

Schrijf hun suggesties op en doe ze in een lege doos. Laat ze de volgende keer dat ze zich vervelen een van hun eigen suggesties uitkiezen.

Aangezien het hun idee was, zullen ze het eerder willen doen.

Luister naar een audioboek

Als je kind te jong is om zelfstandig te lezen, neem dan audioversies van hun favoriete boeken mee, of nieuwe die ze nog niet kennen.

Helemaal leuk is het om ze te laten zitten en de bladzijden om te laten slaan terwijl ze luisteren naar een vriendelijke stem die exact dat boek voorleest.

Ik hou zelf van Storytel, ook voor mezelf en ik heb er hier al eens een review over geschreven. Ze hebben ook enorm veel kinderboeken.

Of, als je geen opname kunt vinden, gebruik dan je telefoon om er zelf een te maken en zet die een keertje op.

Speel met sloten en bouten

Geef je kind een slot en een sleutel of een moer en bout en laat ze ermee spelen.

Vooral jonge kinderen zullen gebiologeerd zijn dat ze iets kunnen ontgrendelen en ze zullen hun motorische vaardigheden ontwikkelen terwijl ze bezig zijn.

Geef ze een allegaartje en kijk of ze kunnen achterhalen welk slot bij welke sleutel hoort of welke bout bij welk moertje.

Laat ze spelen met een camera

Geef je kind een digitale camera en laat ze foto’s maken.

Ze blijven afgeleid terwijl ze selfies en video’s lang genoeg maken om iets voor elkaar te krijgen.

Daarna krijg je te zien hoe de wereld eruit ziet door de ogen van je kind en kun je ze samen bekijken op het grote scherm.

Tip: dit spel is nog leuker als je ze een set van opdrachten meegeeft die ze moeten fotograferen! Zo kunnen ze best een tijd lang zoet zijn.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.