70 beste spellen voor kinderen om thuis te spelen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Collage met enkele van de beste spellen voor thuis

De beste spellen voor kinderen bevatten elementen die creativiteit, vaardigheden en ontwikkeling stimuleren. Ze zijn eenvoudig te begrijpen, met duidelijke regels en doelen. Ze houden de aandacht van kinderen vast en bevorderen positief denken. Veiligheid staat voorop, dus scherpe onderdelen en complex taalgebruik zijn uit den boze.

Het juiste spel verschilt per leeftijd en tussen binnen- en buitenspelen. Voor pasgeborenen en kleine kinderen zijn eenvoudige, veilige speelgoed en activiteiten met zachte geluiden en texturen het beste. Voor oudere kinderen bieden spellen die kritisch denken en probleemoplossende vaardigheden vereisen een grotere uitdaging. Buitenspelen vereist voldoende ruimte en veilig speelgoed, terwijl binnenspelen vaak meer gericht is op het leren en ontwikkelen van specifieke vaardigheden.

Hierbij introduceren we een lijst van de 70 beste spellen voor kinderen om thuis te spelen. Deze spellen zijn zorgvuldig geselecteerd om kinderen op een leuke en veilige manier te helpen leren en groeien.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

1. Beste eenvoudige en snelle spel

Een eenvoudig en snel spel is een type spel dat minimale inspanning en tijd vereist. Het richt zich op eenvoudige regels, snelle gameplay en onmiddellijke beloningen. Zoek naar spellen die je snel kunt leren, die je in korte sessies kunt spelen en die je meteen voldoening geven.

Ballon tikken is zo’n eenvoudig spel. Dit bewegingsspel is een leuke en energieke activiteit waarbij de deelnemers moeten samenwerken om een ballon in de lucht te houden en te voorkomen dat deze de grond raakt.

Je kunt verschillende regels instellen, afhankelijk van de leeftijd en vaardigheidsniveaus van de deelnemers:

 • Handen mogen alleen worden gebruikt om de ballon te tikken.
 • Voeten mogen worden gebruikt naast handen.
 • Elke lichaamsdeel, behalve handen, kan worden gebruikt.
 • Je kunt de moeilijkheidsgraad verhogen door deelnemers te vragen om een bepaald aantal keer de bal te tikken voordat ze aan de volgende persoon doorgeven.

2. Beste spel voor pasgeboren baby’s

Spellen voor pasgeborenen zijn ontworpen om zintuiglijke ontwikkeling te stimuleren.

Bij Tik tik tik zing je met je baby op hun rug een liedje. Tik al zingend op de onderkant van hun voeten samen met het lied.

Baby zal het geweldig vinden om je stem te horen en het tikken geeft ze een nieuwe geluidservaring.

Een spel als dit helpt de baby luistervaardigheid te ontwikkelen.

3. Beste spel voor 1-jarigen

Spellen voor 1-jarigen stimuleren zintuiglijke ontwikkeling en motorische vaardigheden. Zoek naar kleurrijke, interactieve spellen met grote, veilige onderdelen.

Hoor wie piept er is een van de leukste spellen voor 1-jarigen.

Help de baby in een piepend stuk speelgoed te knijpen om het geluid te horen.

Bedek het vervolgens met een deken en piep het opnieuw. Kijk hoe ze deze keer reageren op het horen van het geluid en help ze de deken eraf te trekken.

Het helpt baby’s hun geheugen en vermogen om geluiden te lokaliseren te oefenen.

4. Beste spel voor 2-jarigen

Spellen voor 2-jarigen stimuleren motorische vaardigheden, creativiteit en cognitieve ontwikkeling.

Heet en koud speeltjes zoeken is een geweldig spel voor deze leeftijd. Pak hun favoriete speeltje, eentje waar hij altijd mee speelt. Verberg het bijvoorbeeld in een mand en laat hem dan de kamer doorzoeken.

Als hij ervan afdwaalt, is hij koud en naarmate hij dichterbij komt, is hij warm, warmer, heet!

Als hij gefrustreerd raakt, kun je zijn hand vasthouden terwijl hij om zich heen kijkt.

Deze game verbetert de emotionele vaardigheden van je kind:

5. Beste spel voor 3-jarigen

Spellen voor 3-jarigen stimuleren de ontwikkeling. Ze zijn eenvoudig, kleurrijk en interactief. Ze bevorderen fijne motoriek, creativiteit en cognitieve vaardigheden.

Dierenbewegingen is een leuke bewegingsactiviteit voor kinderen van 3 jaar. Hier gaat het om het imiteren van dierenbewegingen zoals waggelende walrus en galopperend paard.

Doe er eerst eentje voor, en zorg er daarna voor dat de kinderen zelf met ideeën komen hoe ze het dier kunnen uitbeelden.

6. Beste spel voor 4-jarigen

Spellen voor 4-jarigen stimuleren vaak de ontwikkeling van basisvaardigheden. Ze zijn eenvoudig, kleurrijk en interactief.

Bij Walkie talkie LEGO krijgen twee spelers ieder een setje van dezelfde LEGO bouwstenen.

Speler 1 maakt zijn eigen bouwwerkje en zorgt dat speler 2 een identieke constructie kan maken d.m.v. het geven van de juiste instructies aan speler 2.

Beide spelers mogen elkaar niet zien, de instructies worden per walkie talkie gegeven. De moeilijkheidsgraad kan verhoogd worden met meer blokken of met diverse vormen blokken. Je kunt bijvoorbeeld eerste beginnen met Duplo en steeds meer verchillende meegeven, daarna kun je de moeilijkheidsgraad opvoeren en kleine LEGO blokjes gebruiken.

Dit is een walkie talkie spel wat je met een simpele set al kunt doen voor nodig want het bereik hoeft niet groot te zijn en het is al leuk vanaf een jaar of 3 met Duplo, maar het leukste vanaf 4 jaar.

7. Beste spel voor 5-jarigen

Spellen voor 5-jarigen stimuleren creativiteit, motorische vaardigheden en cognitieve ontwikkeling. Ze zijn eenvoudig, kleurrijk en interactief, met duidelijke instructies.

Een van de leukste spellen voor 5-jarigen is Alien. Deze game heeft minimaal drie spelers nodig.

 • De facilitator fungeert als de ’tolk’ terwijl een kind naast hem of haar zit en fungeert als de ‘alien’, een buitenaards wezen dat op bezoek is vanaf een andere planeet.
 • Het ‘publiek’ (een broer, zus, vriendje vriendinnetje papa of mama) stelt de tolk verschillende vragen over de alien, en de tolk vertaalt op zijn beurt de vragen in de geïmproviseerde taal en de alien reageert in dezelfde gekke taal.

Het is een geweldig spel om vroege spreken in het openbaar te ontwikkelen.

8. Beste spel voor 6-jarigen

Spellen voor 6-jarigen stimuleren creativiteit, leren basisvaardigheden en bieden plezier. Ze zijn eenvoudig te begrijpen, hebben heldere instructies en bevatten geen geweld.

Snapshot is een geweldig spel voor twee kinderen, maar ook met een groep van zes of meer kinderen.

 • Vertel de kinderen dat ze twee lijnen moeten vormen, tegenover elkaar, elk met hetzelfde aantal deelnemers.
 • De begeleider roept een dier, beroep of sport (d.w.z. octopus, chef-kok, voetbal).
 • Kinderen moeten dat specifieke woord nadoen terwijl de begeleider aftelt vanaf 10.
 • Als ie bij 0 is, moeten de kinderen bevriezen in welke positie ze zich ook bevonden.
 • De lijn die het langst bevroren blijft, wint.

9. Beste spel voor 7-jarigen

Spellen voor 7-jarigen stimuleren creativiteit, probleemoplossend vermogen en motorische vaardigheden.

Galgje is zo’n populair en – vooral onder de ouders – enorm bekend spelletje. Samen met het gezin of met je vrienden is dit een heel spannend woordspel om te spelen!

Een speler zet de beginletter van zijn gekozen woord op papier en een aantal horizontale streepjes (waar de ontbrekende letters komen te staan) en de laatste letter.

De andere spelers mogen om de beurt een letter raden. Zit die in het woord dan wordt deze ingevuld. Zo niet dan wordt de galg getekend.

Wie het woord raadt mag daarna een nieuw woord verzinnen. Als niemand het raadt voordat de galg klaar is, mag de speler opnieuw een woord bedenken.

10. Beste spel voor 8-jarigen

Spellen voor 8-jarigen stimuleren creativiteit, probleemoplossend denken en sociale vaardigheden. Ze zijn eenvoudig te begrijpen, maar bieden genoeg uitdaging om de interesse vast te houden.

Een enorm lollig spel is het Advertentiespel; alle spelers schrijven op een papiertje ‘te koop’, ‘te huur’, ‘gezocht’ of ‘aangeboden’. Je vouwt het briefje dubbel en geeft het aan de speler naast je.

Op het briefje dat jij krijgt, schrijf je wat er verkocht, verhuurd, gezocht of aangeboden wordt. Bijvoorbeeld ‘een tafel’ of ‘mijn zusje’ ;) .

Vouw het briefje weer dubbel en schuif het weer door aan de persoon naast je. Voeg op het nieuwe briefje dat je krijgt iets toe, als ‘niet in perfecte staat’ of ‘geweldig’.

In de laatste ronde schrijf je op het briefje een geldbedrag.

Aan het eind van het spel opent iedereen zijn briefje en komt er een heel gekke zin uit als: ‘Aangeboden, mijn zusje, geweldig, voor maar € 2,50’.

11. Beste spel voor 9-jarigen

Spellen voor 9-jarigen zijn ontworpen om zowel vermakelijk als educatief te zijn. Ze stimuleren creativiteit, probleemoplossend denken en sociale vaardigheden.

Luchtgitaar is een leuke bewegingsactiviteit die perfect aansluit bij deze leeftijd. Doe alsof je gitaar speelt en rock erop los. Je kunt het doen met muziek, maar zonder muziek werkt ook helemaal prima. Wie kan de beste rockmoves laten zien?

Stel van te voren de regels vast, zoals springen en rocken op de bank is leuk, maar alleen als het bij jullie thuis mag natuurlijk.

12. Beste spel voor 10-jarigen

Spellen voor 10-jarigen stimuleren creativiteit, probleemoplossend denken en sociale vaardigheden. Ze zijn uitdagend, maar niet frustrerend, met duidelijke instructies en doelen.

Een leuk woordspel om de woordenschat en algemene kennis uit te breiden – met een beetje tijdsdruk – is ‘de meeste woorden’.

Om de beurt mag iedereen een onderwerp en een letter kiezen. Als de eerste speler bijvoorbeeld ‘sport en de letter V kiest’ schrijft iedereen zoveel mogelijk woorden op over dit onderwerp, beginnend met de letter V.

Degene die de meeste juiste woorden op papier heeft gezet wint. Je moet natuurlijk een tijd bepalen waar binnen de woorden mogen worden opgeschreven.

13. Beste spel voor 11-jarigen

Spellen voor 11-jarigen stimuleren creativiteit, probleemoplossend denken en sociale interactie. Ze zijn uitdagend, maar niet frustrerend, met duidelijke regels en doelen.

Een leuk spel is punt en streep. Zet een aantal rijen met puntjes op een vel hokjespapier, zodat er een vierkant of rechthoekig rooster ontstaat. Je tegenstander en jij zetten om de beurt een horizontaal of verticaal streepje tussen de puntjes.

De bedoeling is dat je zoveel mogelijk vierkanten creëert. Zet jij het voltooiende streepje, dan is het vierkant van jou!

Je mag je initiaal in de door jouw veroverde hokjes zetten. Wie aan het eind van het spel de meeste vierkanten heeft, wint.

14. Beste spel voor 12-jarigen

Spellen voor 12-jarigen zijn ontworpen om zowel vermakelijk als educatief te zijn. Ze bevorderen creativiteit, probleemoplossend denken en sociale vaardigheden. Ze zijn niet te complex, maar bieden voldoende uitdaging om de aandacht vast te houden.

Een leuk spel is Pictionary: verdeel de spelersgroep in tweeën en schrijf ieder een aantal woorden op papiertjes. De papiertjes gaan allemaal in een bakje en worden goed door elkaar gehusseld.

De eerst speler grabbelt vervolgens een papiertje en moet het woord proberen na te tekenen. De spelers uit zijn team moeten raden welk woord er getekend wordt.

Als het woord binnen de afgesproken tijd geraden wordt (bijvoorbeeld 30 seconden of een minuut), dan krijgen dit team een punt.

15. Beste spel voor kleuters

Het beste spel voor kleuters is educatief, stimuleert creativiteit en bevordert sociale vaardigheden. Het is veilig, leeftijdsgebonden en bevat eenvoudige regels.

Bouw een speelhuisje is een van de leukste kalme activiteiten voor kleuters. Gebruik dekens en kussens om een gezellig speelhuisje te bouwen. Maak het extra leuk door speelgoedauto’s en figuurtjes toe te voegen.

Je kunt er daarna uiteraard in spelen. Je kunt ook extra regels maken door alleen bepaalde materialen to te staan, zoals alleen zachte dingen of alleen dingen van hout. Nu moeten we écht creatief worden.

16. Beste creatieve spel om thuis te spelen

Creatieve spellen voor thuis stimuleren fantasie en innovatie. Zoek naar spellen die ruimte bieden voor eigen inbreng en aanpassing. Ze moeten uitdagen om problemen op te lossen en creatieve oplossingen te bedenken. Interactiviteit en samenwerking zijn ook belangrijk.

Het maken van je eigen bordspel is een fantastische activiteit voor het hele gezin die niet alleen de creativiteit stimuleert, maar ook teamwork en probleemoplossende vaardigheden bevordert. Hier is een meer gedetailleerde uitleg van hoe je deze leuke gezinsactiviteit kunt organiseren:

Benodigdheden:

 • Een gezinsbijeenkomst waarbij iedereen kan deelnemen aan het plannen en ontwerpen van het bordspel.
 • Schrijfmateriaal, zoals pennen en papier voor het brainstormen en noteren van spelregels en ideeën.
 • Creatieve benodigdheden, zoals karton, kleurpotloden, stiften, scharen, lijm en eventueel stof, knopen, of andere materialen voor het maken van speelstukken.
 • Een thema of concept voor het bordspel (bijvoorbeeld avontuur, fantasie, historisch, of iets dat specifiek interessant is voor je familie).

Stappen om je eigen bordspel te maken:

 1. Brainstormen:
  • Begin met een gezamenlijke brainstormsessie waarbij elk gezinslid zijn of haar ideeën voor het bordspel kan delen. Denk na over het thema, de regels en het doel van het spel. Laat de verbeelding de vrije loop!
 2. Spelregels en doelen vaststellen:
  • Samen met je gezin kun je de regels en doelen van het spel definiëren. Wat zijn de winstvoorwaarden? Hoe bewegen de spelers zich door het spelbord? Hoe verdienen ze punten of beloningen?
 3. Ontwerp het spelbord:
  • Gebruik karton en creatieve materialen om het spelbord te maken. Dit is het visuele hart van je bordspel. Teken het bord, voeg kleur toe en voeg eventuele illustraties toe die passen bij het thema van het spel.
 4. Maak speelstukken:
  • Creëer speelstukken die passen bij het thema van het spel. Dit kunnen zelfgemaakte figuren, pionnen of andere objecten zijn die de spelers over het bord bewegen. Zorg ervoor dat ze onderscheidend zijn en gemakkelijk te herkennen.
 5. Test het spel:
  • Voordat je het bordspel als voltooid beschouwt, is het belangrijk om het te testen. Speel een paar testrondes om ervoor te zorgen dat de regels duidelijk en eerlijk zijn en dat het spel leuk en uitdagend is.
 6. Aanpassingen maken:
  • Na de testfase kunnen jullie als gezin eventuele aanpassingen aan de regels, het bord of de speelstukken aanbrengen op basis van jullie ervaringen tijdens het testen.
 7. Spelen en genieten:
  • Zodra het bordspel is voltooid, kunnen jullie als gezin samen spelen en van jullie creatie genieten. Dit is een geweldige kans om quality time door te brengen en plezier te hebben.

17. Beste binnenspel zonder speelgoed

Binnenspel zonder speelgoed is een activiteit waarbij deelnemers hun verbeelding, creativiteit en fysieke vaardigheden gebruiken om zich te vermaken. Zoek naar spellen die interactie, samenwerking of competitie bevorderen en die geen specifieke speelgoed of apparatuur vereisen.

Knutselactiviteiten zijn altijd leuk voor het hele gezin. Maak gebruik van gerecyclede materialen en maak gepersonaliseerde cadeaus voor vrienden en familie. Laat je creativiteit de vrije loop en maak unieke kunstwerken. Je kunt ook je eigen speelgoed maken zodat je ook wat hebt om daarna mee te spelen.

18. Beste familie spel om binnen te spelen

Familienspellen voor binnenshuis zijn interactief, bevorderen samenwerking en competitie, en zijn geschikt voor alle leeftijden. Ze moeten eenvoudig te begrijpen zijn, maar ook genoeg uitdaging bieden om interessant te blijven.

Freeze Dance is een leuk spel om binnen te spelen met de familie. Bij dit spel moeten spelers bevriezen wanneer de muziek stopt.

Zeer vergelijkbaar met stoelendans en wordt ook wel muzikale standbeelden genoemd. Hier heb je eigenlijk alleen een muziekspeler en luidsprekers nodig.

Vroeger een cassettedeck die je gemakkelijk op pauze kon zetten, nu misschien gewoon je iPhone en Spotify.

 • Laat de kinderen dansen en bewegen terwijl de muziek speelt. Stop om de 45 seconden de muziek en vertel kinderen dat ze op hun plaats moeten blijven staan.
 • Wie beweegt, moet gaan zitten en is af.

Het is eenvoudig en vereist focus, wat volwassenen ook nog leuk vinden. Wanneer je deze doet zul je je als ouder in ieder geval niet vervelen, en zo krijgt iedereen ook nog wat beweging.

19. Beste familie spel om buiten te spelen

Familiespellen voor buiten stimuleren fysieke activiteit, teamwork en plezier. Zoek naar spellen die geschikt zijn voor alle leeftijden, gemakkelijk te begrijpen zijn en weinig tot geen uitrusting vereisen. Het spel moet ook veilig zijn en de mogelijkheid bieden voor gezonde competitie.

Een scavenger hunt is een interactieve speurtocht die kan worden aangepast aan verschillende leeftijden en bevordert verkenning en woordenschat verrijking. Het is erg leuk om op te zetten maar ook nog leuk voor oudere kinderen om mee te doen, vooral als ze het ook leuk vinden om kleinere kinderen een beetje te begeleiden.

Je kunt afwisselen met moeilijkere en gemakkelijkere hints zodat iedereen mee kan doen.

20. Beste spel voor regenachtige dagen

Spellen voor regenachtige dagen zijn ontworpen om je urenlang bezig te houden. Ze zijn vaak complex en uitdagend, met diepgaande verhaallijnen of puzzels die strategisch denken vereisen.

Speel de weerman is een leuk spel om te doen als het regent. Voorzie materialen voor een fantasiespel waarin de kinderen weermannen (en vrouwen) kunnen zijn!

Enkele suggesties zijn:

 • Grote kartonnen doos om te gebruiken als een grote televisie
 • Gelamineerde weersymbolen voor de “weerpersoon” om het weer uit te leggen (gebruik dubbelzijdig plakband of plakband met plakzijde naar buiten zodat de symbolen op de weerkaart blijven plakken)
 • Grote muurkaart van Nederland is natuurlijk helemaal tof!
 • Microfoon (of gebruik een keukenrolbuis om er een te maken)
 • Als ze wat ouder zijn kun je papier en potloden pakken om scripts te schrijven
Jongetje die weerman speelt

21. Beste educatieve spel

Educatieve spellen zijn interactieve tools ontworpen om kennis en vaardigheden te verbeteren. Ze combineren leren met plezier, waardoor de motivatie en betrokkenheid van de speler verhoogd wordt. Zoek naar spellen die een duidelijk leerdoel hebben, passen bij de leeftijd en het niveau van de speler, en feedback geven over de voortgang.

Mad Libs is een leuk spel voor alle leeftijden. Spelers vullen de ontbrekende woorden in een verhaal in. Ze krijgen willekeurige woorden zoals zelfstandige naamwoorden, werkwoorden en bijvoeglijke naamwoorden en vullen ze in de juiste vakjes in het verhaal in.

22. Beste spel zoals verstoppertje voor binnen

Verstoppertje is een spel vol spanning en plezier. Het vereist creativiteit en strategie. Eén speler, de zoeker, telt terwijl de anderen zich verstoppen. Het spel wordt meestal buiten gespeeld, maar kan ook binnen plaatsvinden, wat het nog uitdagender maakt.

Een variatie op dit spel is ‘warm versus koud’. De regels zijn iets anders. De spelers kiezen een locatie om zich te verstoppen. Van te voren spreek je af welke plekken warm of koud zijn. De warme plekken zijn meestal op een locatie die ook warm is, zoals binnen. De koude locaties kunnen verder afgelegen zijn, zoals in de keuken waar je dicht bij de koelkast bent of helemaal op zolder. Je kunt het ook binnen én buiten spelen zodat je nog meer locaties hebt.

Wanneer je in een warme locatie zit moet je je plek een klein beetje vrijgeven door geluidjes te maken, dit kan de zoeker lokken. Op een koude locatie hoeft of mag dit niet. Wanneer de zoeker succesvol gelokt is en een andere speler bij zijn thuisbasis kan komen, heeft het verstopteam gewonnen. Wanneer de zoeker iedereen heeft gevonden, dan heeft die gewonnen.

23. Beste video game voor het hele gezin

Familiare videogames zijn interactieve spellen ontworpen voor alle leeftijden. Ze bevorderen samenwerking, strategie en plezier. Zoek naar spellen met eenvoudige bediening, aanpasbare moeilijkheidsgraden en mogelijkheden voor teamplay.

De leukste familie video game is Super Mario Party voor de Nintendo Switch. De Switch is het platform voor familiespellen bij uitstek, en Mario Party is een lekker gek spel waar kinderen van alle leeftijden aan mee kunnen doen.

Beste video game voor het hele gezin

Nintendo SwitchSuper Mario Party

Met Super Mario Party strijd je om de winst in allerlei kleine minigames waarbij de ene nog gekker is dan de ander.

9.2
Toy score
Product image

24. Beste video game om levensecht te spelen

Dit type spel, te spelen in het echte leven, combineert fysieke activiteit met digitale interactie. Zoek naar spellen die een meeslepende ervaring bieden, gebruikmakend van de omgeving. Ze moeten ook een goede balans hebben tussen gameplay en fysieke betrokkenheid.

De leukste video game om levensecht te spelen is Fall Guys. Wij spelen altijd het Hoverboard level, waarbij je telkens over obstakels heen moet springen.

Neem een kleed waar de spelers op moeten staan. Vervolgens beweeg je met verschillende objecten over het kleed heen, net alsof het kleed beweegt. Bijvoorbeeld een stok van een bezem. Eerst beweeg je hem laag zodat iedereen moet springen, daarna hoog zodat iedereen moet bukken. Verzin ook andere object die langs kunnen komen.

Een erg leuk en actief spel waar iedereen aan mee kan doen.

25. Beste spel wat lijkt op Simon Says

Speltype zoals “Simon Says” test geheugen en reactievermogen. Speler volgt instructies, maar alleen als bepaald commando voorafgaat. Foutieve actie leidt tot uitschakeling.

Commando pinkelen kun je met z’n tweetjes prima spelen, maar het is het leukste in grotere groepen.

 • Een ouder kind of een volwassene dient als de voorganger, die voor de groep staat en opdrachten geeft die andere kinderen moeten volgen of negeren, afhankelijk van de woorden die de voorganger gebruikt wanneer hij de opdracht geeft.
 • Als hij voor het commando “Commando…..” zegt, moeten de spelers die aanwijzingen volgen. Degenen die dat niet doen, zijn uit.
 • Als hij de instructie zonder “commando….” geeft maar gewoon direct zegt wat ze moeten doen en spelers het commando toch volgen, zijn die spelers uitgeschakeld.

Het spel is afgelopen wanneer er nog één speler over is.

Het is een spel wat het concentratievermogen van kinderen traint, en over het algemeen zijn er drie moeilijkheidsniveau’s te bedenken.

 1. Het klassieke commando geeft vier verschillende commando’s: “pinkelen”, “hol”, “bol” en “plat”. Bij commando pinkelen moet je met je pinken op de rand van de tafel trommelen (daarom heet het ook commando pinkelen). Bij hol moet je je hand met de rug naar onder op tafel leggen als een kommetje, bij  bol  juist andersom met de onderkant van je hand richting tafel om een bolletje te vormen en bij plat leg je je handen plat op tafel.
 2. In de tweede variatie ga je met zijn allen staan en mag de voorganger roepen wat hij wil en moet iedereen dit nadoen. Hier zit veel meer variatie in in wat je na moet doen en moet je goed nadenken.
 3. De derde variatie is meer geschikt voor wat oudere kinderen: wat er ook gezegd wordt, doe het tegenovergestelde. Als er wordt gezegd: “Steek je rechterarm op”, dan verhogen de spelers de linkerkant. Bij “gaan staan”, gaan de spelers zitten.

26. Beste spel om in één kleine ruimte te spelen

Spellen voor kleine ruimtes zijn ontworpen voor beperkte speelgebieden. Ze vereisen weinig beweging, zijn vaak gebaseerd op strategie en puzzeloplossing, en hebben meestal eenvoudige regels.

Een leuk spel om te doen in een kleine ruimte is de zoektocht naar aanwijzingen (spellen voor een groep). Verstop aanwijzingen in het huis en laat de spelers ze zoeken om een puzzel op te lossen.

Je kunt er zelfs een soort escape room spel van maken door er een verhaal achter te verzinnen, zoals wie is de moordenaar.

27. Beste leuke zelf-verzonnen spel

Een verzonnen spel is een activiteit zonder vooraf bepaalde regels. Het draait om creativiteit, plezier en spontaniteit. Zoek naar spellen die flexibiliteit, verbeeldingskracht en interactie bevorderen.

Natekenen is het perfecte zelf-verzonnen spel. Pak ieder een vel papier en teken grappige en gekke dingen. Laat je creativiteit de vrije loop en maak de meest bizarre tekeningen die je kunt bedenken. De ander moet het dan zo goed mogelijk natekenen.

Eventueel kun je het met meer spelen en iemand laten beoordelen welke tekening het beste lijkt op het orgineel.

28. Beste spel met 2 spelers

Spellen voor twee spelers zijn ontworpen voor interactie en competitie tussen twee personen. Ze vereisen strategie, tactiek en vaak ook behendigheid. Zoek naar spellen die evenwichtige kansen bieden, waarbij elke speler gelijke mogelijkheden heeft om te winnen.

De spiegel is een geweldig spel om motorische vaardigheden te ontwikkelen. Leuk voor met zijn 2’en, maar met meer kun je kinderen en in tweetallen op uit sturen.

Eén lid van het paar moet dwaze (maar gepaste) bewegingen uitvoeren terwijl de ander ze tegelijkertijd kopieert, als een spiegel!

Daarna draai je de beurt om, en eventueel wissel je de koppels af.

29. Best spel vanaf drie spelers

Een spel voor 3 spelers is ontworpen voor trio’s. Het balanceren van spelmechanismen is cruciaal om ervoor te zorgen dat geen enkele speler wordt buitengesloten of overweldigd.

In de leeftijdscategorie van 7+ is er een leuk spel, het telefoonspel.

Je hebt drie of meer mensen nodig om dit spel te spelen. Leg een A4 vel voor elke speler neer.

Je vouwt de papieren in vier of meer vakken – een voor elke speler. Iedereen maakt een tekening bovenaan het papier en geeft het papier naar links.

Vervolgens onderschrijft elke speler de afbeelding van zijn buurman en vouwt deze om zodat alleen de zin te zien is.

De papieren worden opnieuw doorgegeven en de volgende speler tekent iets dat bij de zin van zijn buurman past. Dit gaat zo door totdat het papier vol is.

De papieren worden vervolgens uitgevouwen en iedereen kan een hilarisch verhaaltje voorlezen.

Schrijven, tekenen, humor en ontspanning komt met deze spelletjes allemaal aan bod, je kids zullen genieten!

30. Beste spel om te spelen met 4 spelers

Een spel voor 4 spelers is ontworpen voor gezamenlijk plezier. Kijk uit voor evenwicht in gameplay, zodat iedereen gelijke kansen heeft. Interactie tussen spelers is cruciaal, met ruimte voor strategie en samenwerking.

Ballon hockey is het perfecte spel met 4 spelers, ieder in teams van 2. Speel met plastic sticks of lege keukenrollen en een ballon. Probeer de ballon in het doel van de tegenstander te krijgen.

31. Beste spel voor 5 spelers of meer

Een spel voor 5 spelers is ontworpen voor een groep van precies vijf deelnemers. Het balanceren van gameplay, strategie en interactie is cruciaal. Deze spellen moeten voldoende complexiteit bieden om alle spelers betrokken te houden, maar ook toegankelijk genoeg zijn om te voorkomen dat iemand zich buitengesloten voelt. Ze moeten ook een eerlijke competitie bevorderen, zodat geen enkele speler een oneerlijk voordeel heeft.

Ballon battle is het perfecte spel om met zijn vijven te doen, zodat het geen chaos wordt. Blaas ballonnen op en bind ze aan je enkels. Probeer de ballonnen van je tegenstanders te laten knappen door erop te stampen, terwijl je je eigen ballonnen beschermt.

32. Beste binnenspel voor kleine groepen

Binnenspellen voor kleine groepen zijn interactieve activiteiten die binnen worden gespeeld. Ze zijn ontworpen voor groepen van beperkte omvang en bevorderen teamwerk, communicatie en plezier. Deze spellen zijn vaak compact, vereisen weinig ruimte en zijn makkelijk op te zetten.

Limbodansen vindt iedereen leuk! Twee personen houden een lat of een stok vast op dezelfde hoogte.

De deelnemers maken een rij en gaan om de beurt onder de stok door, door hun knieën te buigen en achterover te leunen.

Als iemand de stok aanraakt, is deze persoon af.

Als iedereen is geweest, wordt het spel moeilijker gemaakt door de stok ietsje naar beneden te brengen.

Zet vooral swingende muziek op tijdens dit spel!

33. Best buitenspel voor kleine groepen

Buitenspellen voor kleine groepen zijn interactieve activiteiten die je buiten kunt doen met een beperkt aantal deelnemers. Ze stimuleren fysieke activiteit, teamwerk en strategisch denken.

Voor het ‘Spiderman spinnenspel’ heb je een aantal nepspinnen nodig.

De bedoeling is dat de superhelden geblinddoekt naar de overkant moeten komen, zonder spinnen te raken!

Splits de groep op in tweeën. Een van de helden loopt geblinddoekt over het gras en volgt de aanwijzingen van de andere kids uit zijn groep.

De held moet zo min mogelijk (of het liefst géén) spinnen raken.

34. Beste binnenspel voor grote groepen

Binnenspellen voor grote groepen zijn interactieve activiteiten die binnen worden gespeeld en ontworpen zijn om grote aantallen deelnemers te entertainen. Ze stimuleren teamwerk, communicatie en strategie.

Een obstakelparcours is een geweldig binnenspel voor grote groepen. Het is namelijk erg flexibel want je kunt met een paar tegelijk over de baan, je kunt het eventueel in een paar teams doen en de enige beperking is de hoeveelheid ruimte die je hebt.

Maak een obstakelparcours met kussens, stoelen en andere objecten waar de kinderen overheen kunnen klimmen, onderdoor kunnen kruipen en omheen kunnen rennen.

35. Beste buitenspel voor grote groepen

Buitenspellen voor grote groepen zijn interactief en bevorderen teamwerk. Ze vereisen ruimte, zijn makkelijk te begrijpen en snel op te zetten. Zoek naar spellen die fysieke activiteit, strategie en samenwerking combineren.

Verover de vlag is het leukst als je met een grote groep speelt.

 • Verdeel de groep in twee teams, elk team heeft een vlag of een andere marker in de basis van het team (of aan één kant van een veld).
 • Het doel van het spel is om het territorium van het andere team binnen te rennen, hun vlag te veroveren en veilig terug te keren naar je eigen territorium.
 • Je kunt “vijandige” spelers in je territorium tikken en ze naar je gevangenis sturen.
 • Ze kunnen uit de gevangenis worden gehaald door een lid van hun eigen team dat je territorium binnenloopt, die een teamgenoot tikt en dan terug rent (leukste om slechts één kind per keer uit de gevangenis halen toe te staan. Er wordt soms gespeeld dat alle mensen in de gevangenis elkaars handen vasthouden en een ketting terug naar hun eigen territorium konden maken, waardoor het gemakkelijker werd voor leden van hun team om ze weer uit de gevangenis te krijgen).

Er is ook een soortgelijk spel genaamd “steel de stokken” met bijna dezelfde regels, maar nu worden er meerdere stokken gebruikt in plaats van één vlag en moet je ze allemaal verzamelen zonder getikt te worden.

 • Aantal spelers: een grote groep
 • Benodigdheden: twee vlaggen of andere markeringen
Groep kinderen speelt buiten verover de vlag

36. Beste oud Hollandse spel voor binnen

Oud Hollandse binnenspellen zijn interactieve activiteiten, vaak bord- of kaartspellen, die binnen worden gespeeld zonder moderne technologie.

Haal de oude sjoelbak maar uit de kast of leen deze bij de buren. Je kan dit spel met net zoveel mensen spelen als je wil.

 • Sjoelen wordt gespeeld met een sjoelbak, een houten bak met houten schijven. Aan het einde van deze bak zitten vier poortjes met openingen waar de houten schijven precies doorheen passen.
 • Het is de bedoeling dat je de schijven al schuivend door de poortjes werpt.
 • Iedere speler moet alle sjoelschijven in de gaten proberen te schuiven.
 • Elk gat levert punten op, de een meer dan de ander. Plus je krijgt bonuspunten wanneer je evenveel stenen in elk vak hebt. Nadenken dus op welk gat je wil mikken om zoveel mogelijk punten te verzamelen!
 • Tel alle punten bij elkaar op en de speler met de meeste punten heeft gewonnen.

37. Beste oud Hollandse spel voor buiten

Oudhollandse buitenspellen zijn interactieve activiteiten die buiten worden gespeeld zonder moderne technologie. Ze stimuleren fysieke activiteit, sociale interactie en strategisch denken.

Het meest bekende Oud Hollandse spelletje is wel zaklopen, wie kent ’t niet? Dit spel is enig voor jong en oud!!

Vroeger, toen de mensen het nog niet zo goed hadden als wij nu en er nauwelijks geld uitgegeven kon worden, mochten de spelletjes niets kosten.

Door creatief om te gaan met de spullen die voorhanden waren werden deze Oud Hollandse spelletjes bedacht.

Denk maar aan zaklopen, koek- of snoephappen, spijkerpoepen, en de stoelendans.

Een aardappelzak, wie had er niet eentje?

Zaklopen is ontzettend leuk om op straat te doen tijdens een buurtfeestje of kinderfeestje.

Voor het spel zijn er eigenlijk alleen juten zakken (minstens twee) nodig, maar nog handiger is het als je ook pionnetjes hebt om een parcours uit te zetten.

De regels van dit spel zijn als volgt:

 1. Er worden twee groepen gemaakt en er wordt een parcours uitgezet,
 2. je kan bij voorkeur pionnen gebruiken waar de spelers omheen moeten springen.
 3. De twee groepen gaan in een rij staan en de eerste zakloper van iedere rij krijgt een grote jute zak. Hier moeten de eerste zaklopers in gaan staan en zij vertrekken gelijk om al springend het parcours af te leggen.
 4. Omvallen betekent opnieuw beginnen.
 5. Het hele parcours wordt doorlopen en als de zakloper terug bij de start is, stapt hij uit de zak en geeft de zak aan de volgende.

De groep die een voor een het snelst het parcours heeft afgelegd is de winnaar!

Kinderen doen buiten aan zaklopen

38. Beste competitie spel voor binnen

Binnenshuis competitieve spellen zijn interactieve activiteiten die je binnen speelt, vaak in teams of individueel, met als doel te winnen. Ze vereisen strategie, vaardigheid of kennis en bieden een vorm van uitdaging.

Steen, papier, schaar is het beste voor ruziënde broers en zussen. Je moet het met z’n 2’en spelen en je kunt het doen waar je ook maar bent.

 • Kinderen staan ​​oog in oog en vormen een hand tot een vuist.
 • Ze tellen samen tot drie en óp tel drie tellen maken de spelers tegelijkertijd een van de drie gebaren: een steen (vuist gesloten); papier (open hand, handpalm naar beneden) of schaar (wijs- en middelvinger uitgestrekt, handpalm naar beneden).

Het spel is voorbij wanneer de ene speler de andere overmeestert:

 • steen verslaat een schaar (die wordt dan bot)
 • een schaar verslaat papier (papier kan kapotgeknipt
 • en papier verslaat steen (papier kan de steen bedekken en zo uitschakelen).
 • Gebruiken beide spelers hetzelfde gebaar? Dan moet je opnieuw aftellen.

Je kunt dit natuurlijk beste van drie keer spelen, of beste van de vijf. Hoeveel je ook maar wilt.

39. Beste competitie spel voor buiten

Buitensportwedstrijdgames zijn interactieve spellen, gespeeld in de open lucht, waarbij deelnemers strijden om te winnen. Ze bevorderen fysieke activiteit, strategisch denken en teamwerk.

Heb je wel eens van ‘voorhoofsdbal’ gehoord?

Bij dit spel is het de bedoeling dat kinderen in tweetallen met een bal tussen hun voorhoofd moeten racen.

Als de bal valt, moet het team opnieuw beginnen.

Is het spel te makkelijk? Gebruik dan een boek (of een ei!).

40. Beste feestspel voor binnen

Binnenshuis feestspellen zijn interactieve activiteiten ontworpen voor groepen mensen in een binnenomgeving. Ze stimuleren sociale interactie, amusement en competitie.

Een geweldige optie is om blind te proeven.

Zet dingen klaar zoals jam, ketjap, citroen, pindakaas, yoghurt en laat kinderen geblinddoekt raden wat ze proeven.

Het is een heel simpel spelletje, maar kinderen worden er vaak razend enthousiast van!

41. Beste feestspel voor buiten

Feestspellen voor buiten zijn interactieve activiteiten die je buiten speelt tijdens feestjes. Ze zijn ontworpen om mensen samen te brengen, plezier te hebben en te concurreren in een informele setting.

Als het lekker weer is en je hebt buiten de ruimte voor een leuk feestspel, dan kun je de ‘3-benenrace’ doen.

Hoe werkt het?

Maak groepjes van twee kids en bind een been van ieder kind aan die van zijn of haar maatje (met behulp van een touw) vast.

De kinderen gaan nu tegen elkaar racen. Dat zal een heleboel leuke scenario’s opleveren!

42. Beste lees spel

Leestype spellen zijn interactieve games die leesvaardigheid bevorderen. Ze combineren vermakelijke gameplay met leesuitdagingen. Zoek naar spellen die een evenwicht bieden tussen lezen en spelen, met een focus op woordherkenning, begrijpend lezen en vocabulaire uitbreiding. Let ook op de moeilijkheidsgraad, zodat ’t aansluit bij het leesniveau van de speler.

Word square is een uitdagend spel voor twee of meer spelers op hokjespapier. Elke speler tekent een vierkant van vier bij vier of vijf bij vijf vakjes op een vel papier en zorgt ervoor dat de andere spelers het vak niet kunnen zien.

De spelers roepen om de beurt een letter. Terwijl elke letter wordt opgeroepen, moeten spelers de letter ergens op hun rooster schrijven. Het doel is om zoveel mogelijk vierletterwoorden te maken.

Alle letters mogen vaker worden herhaald. Als alle hokjes vol zijn, tellen de spelers hoeveel vierletterwoorden ze verticaal, horizontaal en diagonaal hebben gemaakt. De speler met de meeste woorden wint het spel.

43. Beste balspel voor binnen

Binnenspelen met ballen zijn interactieve spellen, gespeeld in een afgesloten ruimte. Ze vereisen vaak behendigheid, strategie en teamwerk. Zoek naar spellen die veilig zijn voor binnen, met ballen die geen schade veroorzaken aan meubels of mensen.

Ballenstoof is een super leuk DIY idee! Het enige wat je nodig hebt is een kartonnen doos en ballen.

In de kartonnen doos knip of snijd je rondjes, waar je kind de ballen doorheen kan duwen.

Om het nog leuker te maken, kun je ieder gat een kleurtje geven, waarbij het de bedoeling is dat je kind de bal met een bepaalde kleur door het gat met diezelfde kleur drukt.

Ook kun je de gaten van verschillende groottes maken en daar de ballen op afstemmen, zodat een kind begrijpt welke bal wel of niet door een gat past.

Een kind leert zo een heleboel dingen tegelijkertijd!

Spelen met een vormenset is een geweldige manier om peuters te helpen basisvormen, hand-oogcoördinatie en kleurherkenning te leren.

Door het spel krijgen ze vaardigheden zoals probleemoplossing en ruimtelijk redeneren.

Terwijl ze de ballen door verschillende gaten van verschillende grootte en kleur manoeuvreren, ontwikkelen ze fijne motorische vaardigheden zoals oog-handcoördinatie.

Bovendien kunnen ze beter vormen begrijpen en herkennen als ze de grootte en vorm van de bal vergelijken met het gat waar hij in moet

Vormensets helpen peuters ook met visuele discriminatie en cognitieve ontwikkeling.

Als er ook wat oudere kinderen zijn kun je ook een paar gaten iets groter maken zodat ze de ballen van een afstandje kunnen proberen erin te gooien.

44. Beste balspel voor buiten

Buitenspellen met ballen zijn interactieve activiteiten waarbij spelers een bal gebruiken om punten te scoren of doelen te bereiken. Ze vereisen vaak fysieke vaardigheden zoals gooien, vangen, slaan of schoppen.

Blikgooien is een geweldig spel, want wat vindt een kind nu leuker dan het omgooien van torens?

Stapel een aantal oude blikken op als een piramide en laat je kind met een bal ernaar gooien.

Organiseer een wedstrijdje en geef een prijs aan het kind dat de meeste blikjes heeft omgegooid!

Dit spel is ook eventueel leuk met flessen water, mits het buiten mooi weer is.

De oog-handcoördinatie wordt ontwikkeld wanneer het kind de bal naar de blikjes gooit en ziet hoe hij naar zijn doel gaat.

Bovendien wordt het begrip van oorzaak en gevolg verder versterkt als het kind merkt dat zijn handelingen iets anders veroorzaken – in dit geval het omstoten van de blikjes.

Dit helpt hen om problemen op te lossen en logisch na te denken in scenario’s, wat een sterke basis vormt voor toekomstig leren.

Afhankelijk van het aantal blikjes dat is opgesteld, kunnen peuters ook aan hun vroege rekenvaardigheden werken door het aantal blikjes te tellen en bij te houden wie er tijdens een wedstrijd meer heeft omgegooid

Blikgooien is een boeiende activiteit die fysieke activiteit aanmoedigt en tegelijkertijd fundamentele vaardigheden aanleert zoals coördinatie, evenwicht, probleemoplossing en vroege wiskundeconcepten.

Het is een gemakkelijke manier voor kinderen om deze belangrijke ontwikkelingslessen te oefenen terwijl ze plezier hebben!

45. Beste niet aanraken spel

‘No touching’-games zijn spellen waarbij fysiek contact met objecten of personen vermeden moet worden. Zoek naar elementen van behendigheid, timing en strategie.

Touwtjespringen is zo’n spel, waarbij je het touw niet aan mag raken.

Het is leuk om alleen te springen, maar het is nog leuker om een ​​lang touw te hebben en met een paar vriendjes te springen.

Dat is waar springtouwrijmpjes ontstaan. Ze maken van een simpele oefening een leuk spel om het op te nemen tegen jezelf en anderen.

 • Aantal spelers: Eén voor enkel springen, minimaal drie voor een langer touw
 • Benodigdheden: een kort of lang springtouw

46. Beste actieve buitenspel

Buitenspelletjes zijn interactieve activiteiten, gespeeld in open lucht. Ze stimuleren fysieke beweging, teamwerk en strategisch denken.

Foursquare wordt gespeeld op een vierkant veld dat verder is verdeeld in vier kleinere vierkanten, genummerd van één tot en met vier.

 • In elk van de vierkanten staat één speler, met de speler met de meeste punten op nummer één, laagste op nummer vier.
 • Je stuitert de bal tussen de spelers en stuitert één keer op het veld van de andere persoon voordat die persoon de bal vangt.

Er zijn talloze aanvullende regels te bedenken om uit te kiezen. De persoon in vierkant 1 mag de regels kiezen (hinkend, buiten het vak beginnen, kan van alles zijn).

Iedereen die de regels overtreedt, moet naar beneden gaan in de ranglijst of worden geëlimineerd met een andere speler die naar vak vier draait als je meer dan vier spelers hebt. Zo kan iedereen meedoen met dit leuke spel voor buiten.

 • Aantal spelers: vier, tenzij je om de beurt speelt
 • Benodigdheden: stoepkrijt voor het vak, en een speelbal

47. Beste actieve binnenspel

Binnenshuis actieve spellen zijn interactieve activiteiten, ontworpen voor binnenruimtes. Ze stimuleren fysieke beweging en mentale betrokkenheid.

Kussengooien is een vermakelijke en interactieve activiteit die geschikt is voor zowel kinderen als volwassenen. Het idee achter kussengooien is om een ontspannen en vrolijke sfeer te creëren terwijl je fysiek actief bent. Hier zijn enkele stappen om deze activiteit verder uit te leggen:

 1. Bouw kussen-forten:
  • Begin met het verzamelen van een aantal zachte kussens. Deze kunnen bedoeld zijn voor op de bank, het bed of speciaal voor deze activiteit.
  • Verdeel de deelnemers in teams of laat ze individueel werken.
  • Laat deelnemers hun verbeelding gebruiken om kussen-forten te bouwen. Deze fortificaties kunnen zo eenvoudig of complex zijn als ze willen. Denk aan stapels kussens, kussentorens, muren, enzovoort.
 2. Gooi kussens naar elkaar:
  • Nadat de kussen-forten zijn gebouwd, is het tijd om plezier te hebben!
  • Deelnemers kunnen kussens naar elkaar gooien in een vriendelijke wedstrijd.
  • De bedoeling is om kussens over de kussen-forten van de tegenstanders te werpen en punten te verdienen voor elke succesvolle treffer.
  • Zorg ervoor dat de regels en veiligheidsrichtlijnen worden gevolgd om ongelukken te voorkomen, zoals geen harde worpen en geen kussens naar het gezicht gooien.

Een heel erg leuk binnenspel voor 2 of meerdere personen.

48. Beste waterspel voor buiten

Buitenspel met water is een interactieve activiteit, vaak gespeeld in warm weer. Het spel maakt gebruik van water als centraal element voor plezier en verkoeling.

Voor de ‘speelgoedautootjes race’ heb je een aantal speelgoedautootjes nodig en waterpistooltjes.

Ieder kind krijgt van beide één en begint bij de startlijn.

Kinderen moeten de autootjes naar de finishlijn krijgen door met hun pistooltjes op deze te mikken.

Zet een emmer met water neer zodat de kids steeds hun waterpistooltjes kunnen bijvullen.

49. Beste waterspel voor binnen

Binnenshuis watergames zijn interactieve spellen die water gebruiken als centraal element. Ze zijn ontworpen voor binnenruimtes, waarbij rekening wordt gehouden met veiligheid en waterbeheer.

Het leukste om binnen te doen is een speelgoedauto-wasbeurt in een teil. Gebruik een grote teil of elke soort bak die je hebt. Je kunt dit het beste doen in een grote bak zodat je het niet tot de rand hoeft te vullen. Anders kan er best wat overheen gaan.

Doe wat zeepsop in de teil zodat het lekker gaat schuimen. Nu kunnen de auto’s door de wasstraat voor een lekkere poetsbeurt. Natuurlijk werkt het ook met elk ander soort speelgoed wat een wasbeurt nodig heeft.

Tip: leg een handdoek onder de teil zodat eventuele (onvermijdelijke) spetters worden opgevangen.

50. Beste leuke taakspel

Leuk taakspel is een speltype waarbij spelers taken of missies voltooien voor plezier. Zoek naar spellen die creativiteit, probleemoplossing en strategisch denken stimuleren.

Een leuke taak is om je stickers op te maken in Sticker Stalker. Geef elke speler een stickervel met 5 stickers. Nu kun je het feest gewoon vervolgen met andere spellen en wat eten, maar geef iedereen één taak mee: zorg dat je al je stickers op iemand hebt geplakt zónder dat iemand ziet dat je het doet.

Als je betrapt wordt terwijl je een sticker wilt plakken, moet je één van de stickers van die persoon overnemen zodat het moeilijker voor je wordt. Degene die het eerste alle stickers op heeft wint een prijs.

51. Beste gekke spel

Een ‘silly game’ is een speltype dat zich kenmerkt door zijn absurditeit en humor. Het doel is voornamelijk om spelers te amuseren door ongewone, onlogische of belachelijke scenario’s en gameplay-elementen. Zoek in deze spellen naar onconventionele spelmechanismen, overdreven karakters en situaties, en humoristische inhoud.

Het ‘verkleedzak spel’ zal voor maffe situaties zorgen!

Vul een zak met gekke kleding (grote onderbroeken, een bh, een overall, etc).

Zet de muziek aan en laat de kinderen de zak aan elkaar doorgeven.

Wanneer de muziek stopt, moet het kind dat de zak in de handen heeft met de ogen dicht een kledingstuk uit de zak vissen en deze vervolgens aantrekken.

Het spel gaat door totdat iedereen iets aan heeft.

Daarna kun je de kids laten dansen op de muziek, nog steeds met de maffe kleding aan natuurlijk!

52. Best spel om te spelen wanneer je je binnen verveelt

Het beste spel om te spelen bij verveling binnenshuis is interactief, uitdagend en stimulerend. Het moet je aandacht vasthouden, je denkvermogen prikkelen en je vaardigheden op de proef stellen. Zoek naar spellen die een balans bieden tussen ontspanning en mentale inspanning.

Balanceren is een leuk spel dat actief is zodat je wat energie krijgt en met van alles gespeeld kan worden. Bij ballon balanceren bijvoorbeeld probeer je een ballon op je handen of andere delen van je lichaam in balans te houden zonder dat deze de grond raakt. Wie kan de ballon het langst in de lucht houden zonder hem verder aan te raken?

Je kunt allerlei voorwerpen gebruiken die je ziet liggen en ook meerdere tegelijk combineren om het steeds moeilijker te maken.

53. Beste spel om te spelen zonder iets nodig te hebben

Spellen om te spelen zonder iets nodig te hebben, zijn activiteiten die geen fysieke attributen vereisen. Ze leunen op mentale vaardigheden, creativiteit en interactie.

Verhalen vertellen is een van de gemakkelijkste activiteiten om te doen zonder ook maar iets nodig te hebben. Ga in een kring zitten en vertel om de beurt een grappige zin. De volgende moet daarna de volgende zin vertellen. Laat je fantasie de vrije loop en bedenk de meest absurde en komische verhalen.

54. Beste spel om zittend te spelen

Spellen om zittend te spelen zijn ontworpen voor comfort en langdurig vermaak. Ze vereisen minimale fysieke inspanning, maar maximaliseren mentale betrokkenheid.

Het textuurspel is perfect om zittend te spelen. Verzamel verschillende objecten met verschillende texturen en laat kinderen ze aanraken en verkennen. Na een tijdje kun je het ook blind spelen waarbij iedereen moet raden wat het object is.

55. Beste cirkel spel voor binnen

Cirkelspellen zijn interactieve activiteiten, ontworpen voor groepen. Ze bevorderen teambuilding en sociale interactie. Bij deze spellen staan of zitten deelnemers in een cirkel en volgen ze instructies of regels.

Ik ga picknicken en ik neem mee is leuk om met je gezin te doen, maar ook het perfecte spel voor een groep van acht of meer kids.

 • Iedereen vormt een cirkel en de eerste start met: “Ik ga picknicken en neem (naam van een gerecht) mee”.
 • Het kind naast hen moet herhalen wat hij of zij net heeft gezegd, en moet daarna een gerecht toevoegen.
 • De volgende speler gaat op dezelfde manier verder en telkens verder waarbij ieder een eigen gerecht toevoegt zodat het steeds meer en meer wordt.
 • De uitdaging is om te onthouden wat iedereen meebrengt.

Ik ken deze van vroeger nog met “Ik ga op vakantie en neem mee”, maar vind de variant met de picknick ook erg leuk en is iets gemakkelijker voor 6-jarigen om alleen eten te onthouden dan alle mogelijke dingen op vakantie, maar probeer ze beide eens!

56. Beste spel voor een familie dag

Een spel voor een familie dag is een soort spel ontworpen voor groepsinteractie. Het stimuleert samenwerking, communicatie en strategisch denken.

Eierlopen, of Aardappellopen, is een spelletje dat niet mag ontbreken op een gezellig familiefeestje.

Wat heb je nodig?

 • Eieren of aardappels
 • en wat lepels.

Het klieder-element van dit spelletje mag eigenlijk niet ontbreken, en daarom is het spel met eieren juist zo leuk.

Echter, als je bang bent voor viezigheid, kun je beter voor aardappelen gaan. Het beste is om dit spelletje buiten te spelen.

Je kunt het spel met twee gelijke groepen spelen, in estafettevorm, of één tegen één.

 1. Zet een parcours uit, vervolgens nemen de twee spelers het uiteinde van een lepel in de mond met een ei of aardappel dat gelegd wordt op het holle deel van de lepel, dat zich buiten de mond bevindt.
 2. Ze moeten proberen het parcours zo snel mogelijk af te leggen met de lepel in hun mond, zonder het ei of de aardappel te laten vallen.
 3. Wie als eerste bij de finish is, zonder het ei of de aardappel tijdens het lopen van het parcours te laten vallen, is de grote winnaar!
 4. Ook kun je de regel maken dat degene die binnen een bepaalde tijd de meeste keren het parcours heeft afgelegd, zonder het ei of de aardappel te laten vallen, de winnaar is.
 5. Als je wat kleinere kinderen hebt kun je ook eerst doen dat ze de lepel vast moeten houden met hun handen.

57. Beste spel om op een koude dag te doen

Het beste spel voor een koude dag is er een dat binnen gespeeld kan worden, waarbij fysieke activiteit niet vereist is. Dit soort spellen moet boeiend en meeslepend zijn, zodat je de kou buiten vergeet.

Als het buiten koud is wil je niets liever dan binnen lekker bezig zijn. Een activiteit die warmte en gezelligheid uitstraalt is lekker bakken! Bak samen lekkernijen (activiteiten voor het hele gezin): Kies een eenvoudig recept en bak samen heerlijke koekjes, cupcakes of taarten. Laat iedereen een taak hebben en geniet samen van het resultaat.

58. Beste picknick spel voor buiten

Buitenspelletjes voor picknicks zijn interactief, stimuleren fysieke activiteit en bevorderen sociale interactie. Ze zijn draagbaar en makkelijk op te zetten in een open ruimte.

Spijkerpoepen: een leuk spel, al is het alleen al om de hilarische naam! Het spel vergt coördinatie- en concentratievermogen.

Voor het spel heb je nodig:

 • touwtjes,
 • spijkers
 • en bierflesjes.

De spijkers moeten aan de uiteinden van de touwtjes worden vastgemaakt. Maak de touwtjes niet te lang, maar ook niet te kort.

De spijkers moeten tussen de benen kunnen bungelen.

 1. De spelers krijgen allen een touw om hun middel gebonden en daar hangt weer het touwtje met de spijker aan. Dat touwtje hangt over je bips heen.
 2. De spelers gaan op een rij staan en spreiden hun benen, er wordt een bierflesje tussen hun benen geplaatst en ze moeten proberen om de spijker in het flesje ’te poepen’.
 3. Degene die als eerste de spijker in de fles ‘poept’ is de winnaar.

Je kan ook een tijdslimiet opgeven, bijvoorbeeld door te vragen om de spijker zo vaak mogelijk in de fles te krijgen in 3 minuten tijd.

Degene die dat het vaakst kan binnen de vastgestelde tijd heeft gewonnen.

59. Beste picknick spel voor binnen

Binnenshuis picknickspel is een activiteit die je binnen speelt tijdens een picknick. Zoek naar spellen die weinig ruimte nodig hebben, makkelijk op te zetten zijn en leuk zijn voor alle leeftijden.

Ringwerpen kun je op diverse manieren spelen. Het doel is om de ringen zo vaak mogelijk om de obstakels te werpen.

Voor dit spel heb je ringen nodig en een of meerdere langwerpig(e) obstakel(s) waar de ringen omheen gegooid moeten worden.

Als obstakels zou je kegels kunnen gebruiken, stokken, pionnen, of gewoon frisdrankflessen.

Zorg ervoor dat de ringen groot genoeg zijn voor de obstakels.

Zet vijf met water gevulde frisdrankflessen neer of andere obstakels en laat iedere speler vanaf een afstand vijf ringen om het obstakel gooien.

Degene die het eerst alle vijf de ringen om het obstakel heeft geworpen, is de winnaar. Bij dit spel komt precisie kijken en ook wat geluk natuurlijk!

Oude zwart wit foto met oud hollands ringwerpen

60. Beste spel die je zelf kunt maken van kartonnen dozen

Zelfgemaakte spellen zijn creatieve projecten waarbij je de regels, doelen en spelmechanismen zelf ontwerpt.

Als je over een redelijk grote ruimte beschikt en veel kartonnen dozen hebt, dan kun je een spannend doolhof creëren.

Spelen met doolhoven is een oud en traditioneel spel waar kinderen niet op uitgekeken zullen raken.

Er is ook eigenlijk niets leuker dan de juiste weg door het doolhof te vinden, om uiteindelijk bij de uitgang uit te komen waar misschien wel een verborgen schat ligt.

Dit spel is overigens ook goed voor de concentratie.

Een doolhof maken is eenvoudig. Je hebt slechts wat dozen, een schaar of mes, wat tape om de dozen aan elkaar vast te maken, en misschien stiften of andere materialen nodig om het doolhof te versieren.

Idealiter haal je de dozen uit elkaar, maak je ze plat en dan verbind je ze aan elkaar.

Het zal een beetje passen en meten worden, maar gegarandeerd een leuke uitdaging voor (jou en) je kinderen! De kinderen zullen zich kruipend een weg banen door het doolhof.

Om het extra spannend te maken, geef je je kinderen bijvoorbeeld een zaklamp mee of een ander soort lichtje (bijvoorbeeld een fietslampje) om de weg door het doolhof te vinden.

Als de dozen ruim genoeg zijn, kun je bijvoorbeeld ook voorwerpen hierin verstoppen, zodat kinderen extra punten kunnen scoren wanneer ze de objecten vinden en meenemen naar de uitgang.

Maak ook zeker een aantal doodlopende wegen en leg bij de uitgang een prijs neer. Eenvoudig maar leuk spel wat je volledig van kartonnen dozen kunt maken.

61. Beste spel om in een rij te spelen

Spellen om in de rij te spelen zijn ontworpen voor kortstondig vermaak. Ze vereisen minimale betrokkenheid, zijn makkelijk op te pakken en te stoppen, en hebben vaak eenvoudige, repetitieve gameplay.

Raad het voorwerp is geweldig voor in de rij. Een speler kiest een voorwerp in zijn hoofd en de andere spelers moeten raden wat het is door vragen te stellen.

62. Beste spel met dingen die bijelkaar horen

Dit type spel draait om het combineren van elementen. Zoek naar spellen waarin je items, kleuren, vormen of concepten moet koppelen.

Voor het ‘glazen muiltje’ spel heb je nodig: linkerschoenen en één rechterschoen die matcht met één van de linkerschoenen.

Verstop alle linkerschoenen door het huis. De rechterschoen verstop je het moeilijkst.

Nu vertel je het verhaal van Assepoester en laat je de linkerschoen zien waarvan de rechter zo goed verstopt is.

Degene die deze rechterschoen vindt, heeft gewonnen.

63. Beste spel met één winnaar

Een spel met één winnaar is een competitief spel waarbij meerdere spelers strijden om als enige te zegevieren. Belangrijke kenmerken zijn individuele vaardigheid, strategie en soms ook geluk. Spelers moeten hun tegenstanders overtreffen om de enige winnaar te worden.

Indoor Golf (alternatieve activiteit zoals bowlen): Een miniatuurversie van golf die binnen gespeeld kan worden. Spelers gebruiken een putter (dit kan van alles zijn) om een bal in een hole te slaan op een speciaal ontworpen baan.

Alleen degene met het minst aantal slagen kan winnen.

64. Beste creatieve hinkel idee

Hinkelen is een leuk spel maar als je het teveel hebt gespeeld is de lol er al een beetje af. Verzin daarom je eigen variant.

Hier is een leuke variatie op hinkelen waarbij je je geheugen traint. Markeer elk hinkelvak met een categorie, zoals kazen, dieren, spellen, speelgoed, enzovoort. Wanneer een kind in een vak landt, noemen ze iets dat bij die categorie past, zoals “olifant” voor dieren. Als je een iets herhaalt wat al is gezegd of geen antwoord weet, verlies je je beurt. Het doel is om de hinkelbaan foutloos te voltooien.

65. Beste checklist spel

Checklist-spel is een speltype waarin spelers taken voltooien van een vooraf bepaalde lijst. Zoek naar elementen als duidelijke doelen, progressie-indicatoren en beloningen bij voltooiing.

Een leuk spel is om elk kind een checklist mee te geven met daarop verschillende objecten. Nu moeten ze door het huis om alles op de lijst te zoeken, waarna ze het mogen afstrepen. Degene die het eerste alles heeft wint.

66. Beste versla de ouders spel

‘Beat the Parent’ spellen zijn interactieve bordspellen waarbij kinderen tegen hun ouders strijden. Ze testen kennis, strategie en snelheid. Zoek naar spellen die een balans bieden tussen kind- en volwassen-georiënteerde vragen of uitdagingen. Het doel is plezier, competitie en gezinsbinding.

Het beste is om iets te verzinnen waar iedereen gelijke kansen heeft. Waar het groter of sterker zijn van ouders geen voordeel oplevert. Je kunt van alles verzinnen om dit mee te doen, zoals bijvoorbeeld dingen balanceren, of dingen ergens in mikken. Kies vooral iets waarvan je bijna zeker weet dat je er beter in bent dan je ouders.

Beat the parents is ook een letterlijk spel van Spin Master.

Beste spel om je ouders te verslaan

Spin MasterBeat the Parents

Leuk Trivia spel waarbij de kinderen daadwerkelijk de ouders kunnen verslaan

8.7
Toy score
Product image

67. Beste spel wat lijkt op bowlen

Spellen zoals bowlen zijn interactieve games waarbij spelers ballen gooien om pinnen omver te werpen.

Gang bowlen is leuk voor zesjarigen én ook te spelen in je eentje, maar met meer is ook leuk. Het enige wat je nodig hebt is een lange, lege gang.

 • Plunder de recyclebak voor zes middelgrote tot grote waterflessen of frisdrankflessen.
 • Voeg voldoende water toe om ze wat gewicht mee te geven en zet ze aan het einde van de gang: drie op de achterste rij, twee op de middelste rij en één aan de voorkant is het beste, net als bij echt bowlen.
 • Zet je kind aan de andere kant van de gang ​​met een bal in de hand. Even testen welke kan, kleinere flesjes of die minder vol met water kan al perfect met een tennisbal maar het is leuker met een iets grotere bal die wat gewicht meegeeft.
 • Elke speler werpt tweemaal (behalve degenen die een strike krijgen in de eerste ronde! Als het goed is kan je zesjarige dit al begrijpen en het als winst zien).
 • Elke omgestoten pin is één punt waard.
 • Het spel is afgelopen wanneer elk kind tien ronden heeft gegooid.
 • De hoogste score wint.

Variatie: steek glow sticks in de waterflessen en doe de lichten uit voor wat glow-in-the-dark plezier

68. Beste bordspel

Bordspellen zijn interactieve spellen die je op een speelbord speelt. Ze vereisen strategisch denken, planning en soms ook teamwerk.

Mijn tip om lekker mee te starten is Ticket to Ride Europe. Een superleuk bordspel met treinen voor het hele gezin. En welk kind houdt nou niet van treinen? Het is een van de eerste spellen met strategie die al leuk is voor jongere kids.

Beste bordspel voor het hele gezin

Days of WonderTicket to Ride Europe

Wat een leuke setting hebben de makers bedacht, en iedereen kan mee doen. Zeker vanaf 8 jaar, maar met een beetje hulp ook een kleiner broertje of zusje wel.

9.1
Toy score
Product image

Maar er zijn natuurlijk meer leuke bordspellen, ook voor volwassenen.

69. Best spel met rietjes

Dit zijn spelletjes waarbij rietjes centraal staan. Zoek naar activiteiten waarbij rietjes worden gebruikt voor acties als blazen, zuigen of bouwen. Deze games testen vaak behendigheid, strategie en soms zelfs ademcontrole.

Rietjes touwtrekken is een geweldig spel waarbij twee spelers tegenover elkaar aan een tafel zitten. Plaats een rietje in het midden van de tafel, zodat het overdwars tussen de spelers ligt. Elke speler pakt zijn eigen rietje en op het startsignaal proberen ze het tafelrietje naar de andere speler te blazen. Degene die het rietje over de tafel kan blazen en in handen van de andere speler krijgt, wint.

70. Beste luisterspel

Luisterspellen zijn interactieve activiteiten waarbij luistervaardigheden centraal staan. Ze vereisen concentratie, aandacht voor detail en het vermogen om auditieve informatie te verwerken. In deze spellen moet je luisteren naar aanwijzingen, instructies of verhalen en daarop reageren.

Een leuk luisterspel is het rijmspel. Maak een verhaaltje waarbij je steeds gebruik maakt van een bepaalde begin zin, bijvoorbeeld “li la loma”. Het is de bedoeling dat jouw kind het verhaaltje afmaakt:

 • “Li la loma, straks gaan we naar …. (oma)”
 • “Li La lauto, we gaan met de ….. (auto)”
 • “Li La Leten, daarna gaan we …. (eten)”
 • Enzovoorts.

Om het moeilijker te maken, zeg jij een woord en mag je kind er een (eventueel zelfbedacht) rijmwoord op verzinnen.

Begin bijvoorbeeld met jouw naam en als rijmwoord jouw naam met een ‘p’ ervoor (Cindy – Pindy). Dat wordt lachen!

Wat zijn de 10 soorten spellen?

Er zijn doorgaans 10 soorten spellen die je kunt onderscheiden, die je hieronder kunt vinden.

 1. Bordspellen: Deze spellen worden op een bord gespeeld en bevatten vaak stukken of pionnen. Populaire versies zijn onder andere Monopoly en Schaken.
 2. Kaartspellen: Deze spellen worden met kaarten gespeeld. Afhankelijk van het spel kunnen spelers kaarten trekken, afleggen of inzetten. Voorbeelden zijn Poker en Bridge.
 3. Strategische spellen: Deze spellen vereisen denkwerk en planning. Ze kunnen zowel bord- als kaartspellen omvatten. Een bekend strategisch spel is bijvoorbeeld Risk.
 4. Potlood- en papierspellen: Deze spellen zijn eenvoudig en vereisen alleen een potlood en papier. Denk aan spellen zoals Boter, Kaas en Eieren.
 5. Raadspellen: Deze spellen draaien om het raden van woorden, objecten of concepten. Een populair raadspel is bijvoorbeeld Charades.
 6. Online spellen: Deze spellen worden op het internet gespeeld, vaak met andere spelers. Ze kunnen allerlei soorten spellen omvatten, van strategische spellen tot sportspellen.
 7. Tuinspellen: Deze spellen worden buiten op het gazon gespeeld. Ze kunnen fysiek actief zijn en vaak worden ze gespeeld op feestjes of familiebijeenkomsten. Denk aan spellen zoals hoefijzer gooien.
 8. Educatieve spellen: Deze spellen zijn ontworpen om leren leuk te maken. Ze kunnen op allerlei onderwerpen betrekking hebben, van wiskunde tot geschiedenis. Een voorbeeld is het spel Trivial Pursuit.
 9. Rollenspellen: Deze spellen laten spelers een personage spelen in een fictieve wereld. Ze kunnen zowel op een bord als online worden gespeeld. Een bekend rollenspel is Dungeons & Dragons.
 10. Buitenspellen (Sporten): Deze spellen worden buiten gespeeld en zijn vaak fysiek actief. Ze kunnen teamsporten omvatten zoals voetbal, of individuele sporten zoals hardlopen.

Hoe kunnen gezinnen het beste samen spelen?

Families kunnen het beste samen spelen door activiteiten te kiezen die iedereen leuk vindt. Het is belangrijk om een lijst met ideeën te maken en ervoor te zorgen dat iedereen enthousiast is over de gekozen activiteiten. Het spelen van spelletjes is een geweldige manier om een band te creëren en tijd door te brengen. Het helpt ook bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals teamwork en communicatie.

Om ervoor te zorgen dat het hele gezin deelneemt aan het spelen, is het belangrijk om open te staan voor ideeën van iedereen en ervoor te zorgen dat de activiteiten geschikt zijn voor alle leeftijden.

Hoe kan speelgoed bijdragen aan het spelen van spellen?

Speelgoed kan op verschillende manieren bijdragen aan het spelen van spellen. Ten eerste, speelgoed kan kinderen helpen bij het leren van nieuwe vaardigheden. Ten tweede, speelgoed kan de kwaliteit van het spel verbeteren door extra activiteiten of uitdagingen toe te voegen. Speelgoed is niet nodig om leuke spellen te verzinnen, maar kan het wel een extra dimensie geven.

Zowel kinderen als volwassenen kunnen genieten van het spelen met hun favoriete speelgoed.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.