9 voordelen van spelen met speelgoed: Theorie naar blokken en poppen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

De psychologie van speelgoed noemt meerdere voordelen, waaronder het stimuleren van cognitieve ontwikkeling, het prikkelen van creativiteit en verbeeldingskracht. Actief spelen waarbij het kind opgaat in het spel is daarbij het beste, zowel fysiek als mentaal.

Hieronder volgen de 9 voordelen van het spelen met speelgoed.

 1. Stimuleer cognitieve ontwikkeling
 2. Wakker creativiteit en verbeelding aan
 3. Interacteer en bouw een band op met familie
 4. Verhoog fysieke activiteit
 5. Verbeter concentratie
 6. Ontwikkel motoriek
 7. Bevorder sociale en emotionele ontwikkeling
 8. Ontwikkel probleem-oplossend vermogen
 9. Help interesses, hobby’s en carrières te ontdekken

Dat spelen ook van groot belang is in het vroege onderwijs wordt ondersteund door Piaget’s theorie die zegt dat spelen een essentieel hulpmiddel voor kinderen om de wereld te begrijpen en nieuwe kennis op te doen.

Niet elk speelgoed biedt dezelfde voordelen, dus het is belangrijk om de juiste keuzes te maken. Het grootste probleem met het meeste speelgoed van vandaag is het overmatig gebruik van plastic en gebrek aan educatieve waarde.

9 voordelen van het spelen met speelgoed

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

#1 Stimuleer cognitieve ontwikkeling

Cognitieve ontwikkeling is het proces waarbij kinderen hun vermogen en begrip van de wereld om hen heen ontwikkelen. Het omvat verschillende aspecten, zoals het vermogen om informatie te verwerken, belangrijke vaardigheden te ontwikkelen en kritisch denken te stimuleren.

Speelgoed speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van cognitieve ontwikkeling. Het biedt kinderen de mogelijkheid om te leren door middel van spel en helpt hen bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals probleemoplossing, taalontwikkeling en ruimtelijk inzicht.

Een studie genaamd “Designing Toys to Support Children’s Development” van Page, T., & Thorsteinsson, G. (2017) concludeerde dat het gebruik van speelgoed in de kindertijd invloed heeft op de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden zoals cognitie.

Piaget’s stadia van cognitieve ontwikkeling zijn ook van toepassing op speelgoed. Deze stadia, waaronder sensorimotor, preoperationeel, concreet operationeel en formeel operationeel, markeren de verschillende fasen van cognitieve ontwikkeling bij kinderen.

#2 Wakker creativiteit en verbeelding aan

Creativiteit en verbeeldingskracht zijn het vermogen om nieuwe en originele ideeën te genereren en onconventionele concepten te bedenken. Het benadrukt het vermogen om uitdagingen op nieuwe en waardevolle manieren aan te pakken.

Speelgoed speelt een cruciale rol bij het stimuleren van creativiteit en verbeeldingskracht bij kinderen. Hieronder zijn de verschillende manieren waarop speelgoed hierbij kan helpen.

 1. Open-einde spel: Speelgoed dat open-einde spel mogelijk maakt, stimuleert kinderen om hun verbeelding en creativiteit te gebruiken om hun eigen scenario’s en verhaallijnen te bedenken. Dit speelgoed bieden een blanco canvas voor kinderen om te verkennen en hun eigen verhalen te creëren.
 2. Bouw- en constructiespeelgoed: Bouwblokken, Lego, magnetische tegels en ander constructiespeelgoed bevorderen creativiteit door kinderen in staat te stellen hun eigen structuren, voertuigen en uitvindingen te ontwerpen en te bouwen. Deze speelgoed verbeteren ruimtelijk bewustzijn, probleemoplossende vaardigheden en moedigen kinderen aan om kritisch en fantasierijk te denken.
 3. Kunstzinnig en knutselspeelgoed: Speelgoed dat kunstzinnigheid omvat, zoals tekenspullen, klei en knutselsets, bieden kinderen de tools om hun creativiteit visueel uit te drukken. Deze speelgoed stellen kinderen in staat om te experimenteren met kleuren, vormen en texturen, en stimuleren zelfexpressie en verbeeldingskracht.
 4. Rollenspel en fantasiespel: Speelgoed dat rollenspel en fantasiespel faciliteert, zoals poppen, actiefiguren en speelsets, stelt kinderen in staat om hun eigen verhalen en scenario’s te creëren en uit te spelen. Door middel van fantasierijk spel ontwikkelen kinderen sociale vaardigheden, empathie en probleemoplossende vermogens.
 5. Verbeeldingsspeelsets: Speelsets die realistische scenario’s vertegenwoordigen, zoals keukens, dokterssets en poppenhuizen, bieden kinderen rekwisieten en omgevingen om zich bezig te houden met verbeeldingsspel. Deze speelgoed stellen kinderen in staat om verschillende rollen en situaties te verkennen en stimuleren creativiteit en verbeeldingskracht.

De studie van Eugene Subbotsky en Claire Hysted genaamd “Watching Films with Magical Content Facilitates Creativity in Children Authors” ontdekte dat kinderen meer inventief en creatief worden wanneer blootgesteld aan magie en magische wezens, zoals in sommige speelgoed thema’s.

Door kinderen de mogelijkheid te bieden voor open-einde spel, hands-on verkenning en verhalen vertellen, wordt speelgoed een krachtige tool om creativiteit en verbeeldingskracht te stimuleren.

#3 Interacteer en bouw een band op met familie

Een band opbouwen is het proces waarbij familieleden een sterke en hechte band met elkaar ontwikkelen. Het omvat verschillende aspecten, zoals het delen van ervaringen, het creëren van herinneringen en het opbouwen van emotionele connecties.

Een studie genaamd “The Importance of Play in Promoting Healthy Child Development and Maintaining Strong Parent-Child Bond” van Regina M. Milteer en Kenneth R. Ginsburg benadrukt het belang van spelen bij het bevorderen van gezonde ontwikkeling en het versterken van de band tussen ouders en kinderen. Het onderstreept ook dat kinderen die in armoede leven vaak belemmeringen ondervinden bij het hebben van speeltijd, wat hun sociale en emotionele ontwikkeling kan beïnvloeden.

Speelgoed speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van deze band. Het biedt verschillende manieren waarop familieleden kunnen interacteren en plezier kunnen hebben, zoals het bouwen van blokken, bordspellen spelen, samen tekenen en creaties maken.

Door samen te spelen, kunnen ouders en kinderen quality time doorbrengen en vanuit elkaars perspectief de wereld zien. Dit bevordert niet alleen de emotionele band, maar helpt ook bij het leren en ontwikkelen van verschillende vaardigheden.

Speelgoed biedt een leuke en betrokken manier om deze band te versterken en gezonde relaties binnen het gezin te bevorderen.

#4 Verhoog fysieke activiteit

Lichamelijke activiteit is elke vorm van lichaamsbeweging die je hartslag verhoogt en je spieren laat werken. Het omvat activiteiten zoals wandelen, fietsen, rennen, zwemmen en dansen. Het is een geweldige manier om je conditie te verbeteren, gewicht te verliezen, je humeur te verbeteren en gezonde gewoonten te bevorderen.

Speelgoed biedt een leuke en uitdagende manier om vaardigheden zoals balans, coördinatie en kracht te ontwikkelen. Bouwblokken kunnen kinderen helpen bij het creëren van hun eigen speelwerelden en het bouwen van hun motorische vaardigheden. Buitenspeelgoed zoals fietsen, steppen en frisbees kunnen kinderen aanmoedigen om naar buiten te gaan en te bewegen.

Het onderzoek van de University of North Carolina, gepubliceerd in het januari 2008 nummer van het American Journal of Preventive Medicine, toonde aan dat kinderen meer lichamelijk actief waren wanneer hun kinderopvangcentrum meer draagbaar speelmateriaal had, zoals ballen, hoepels en springtouwen.

Speelgoed voor lichamelijke ontwikkeling kan dus een groot verschil maken in het activiteitenniveau van je kind.

#5 Verbeter concentratie

Concentratie is het vermogen om je aandacht te richten op een specifiek doel en externe afleidingen te negeren. Het vereist interne focus en mentale inspanning.

Speelgoed kan helpen bij het verbeteren van concentratie. Bijvoorbeeld, het gebruik van fidget aids, zoals kauwbaar speelgoed, kan sensorische stimulatie bieden en helpen bij het reguleren van prikkels. Dit kan kinderen, vooral die met ADHD of algemene uitdagingen, helpen om zich beter te concentreren.

Daarnaast kunnen puzzels, geheugenspellen en verhalenblokken de cognitieve vaardigheden stimuleren, wat bijdraagt aan een betere concentratie. Onderzoek, zoals de studie van Slater & French (2010), heeft aangetoond dat het gebruik van fidget aids, zoals speelgoed, studenten kan helpen om afleidingen te negeren en zich beter te concentreren.

#6 Ontwikkel motoriek

Motorische vaardigheden zijn het vermogen om bewegingen uit te voeren met behulp van de spieren en het zenuwstelsel. Deze vaardigheden kunnen fijne motorische vaardigheden omvatten, zoals het vastpakken van een speeltje, schrijven met een potlood en een lepel gebruiken.

Speelgoed kan op verschillende manieren helpen bij de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Het biedt kinderen de mogelijkheid om hun handen en vingers te manipuleren, hun spieren te versterken en hun coördinatie te verbeteren. Daarnaast stimuleert het gebruik van speelgoed de zintuigen en bevordert het de creativiteit en cognitieve vaardigheden.

Onderzoek van Wang, H., Chen, Y., Liu, J., Sun, H., & Gao, W. (2020) heeft aangetoond dat meer speelgoed niet noodzakelijkerwijs leidt tot een betere ontwikkeling van motorische vaardigheden. Voor middeninkomengezinnen bleek dat een verbetering van de materiële omgeving thuis, zoals meer speelruimte en speelgoed, de motorische ontwikkeling niet versnelde.

Daarentegen konden meer speelmogelijkheden met vrienden en deelname aan verschillende sportactiviteiten de motorische vaardigheden van kinderen bevorderen.

#7 Bevorder sociale en emotionele ontwikkeling

Emotionele ontwikkeling is het proces waarbij kinderen leren omgaan met en begrijpen van hun emoties en die van anderen. Het omvat het vermogen om emoties te herkennen, te uiten en te reguleren, evenals het ontwikkelen van empathie en sociale vaardigheden.

Speelgoed speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van de emotionele ontwikkeling. Het biedt verschillende manieren waarop kinderen kunnen oefenen en leren over emoties. Bijvoorbeeld, speelgoed kan kinderen helpen om emoties te herkennen en te benoemen door middel van het spelen van rollenspellen of het gebruik van poppen en knuffels met verschillende gezichtsuitdrukkingen.

Emotionele ondersteuningsspeelgoed, zoals poppen en knuffels, spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van de emotionele ontwikkeling. Ze bieden kinderen de kans om zich te uiten en te oefenen met het tonen van empathie en zorg voor anderen. Een studie genaamd “Doll play prompts social thinking and social talking: Representations of internal state language in the brain” van Salim Hashmi, Ross E. Vanderwert, Amy L. Paine, Sarah A. Gerson heeft aangetoond dat het spelen met poppen kinderen aanmoedigt om meer te praten over de gedachten en emoties van anderen.

Het onderzoek suggereert dat het spelen van denkbeeldige spellen met poppen kinderen kan helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden, theorie van de geest en empathie.

Het educatieve belang van spelen met Lego en bouwspeelgoed wordt algemeen erkend, maar de voordelen van spelen met poppen lijken soms over het hoofd te zijn gezien.

#8 Ontwikkel probleem-oplossend vermogen

Probleemoplossen is het vermogen om uitdagingen en problemen te identificeren, effectieve oplossingen te genereren en te selecteren, en deze oplossingen te evalueren en te verifiëren. Het omvat het analyseren van problemen vanuit verschillende perspectieven en het bedenken van creatieve benaderingen om ze op te lossen.

Studies, zoals die van Trawick-Smith, Russell & Swaminathan (2011), hebben aangetoond dat speelgoed een positieve invloed heeft op het vermogen van kinderen om problemen op te lossen. Het stimuleert symbolische expressie, creativiteit en sociale vaardigheden. Het biedt kinderen ook de mogelijkheid om te leren van hun fouten en veerkracht te ontwikkelen.

Speelgoed zoals bouwstenen en puzzels biedt kinderen de mogelijkheid om hun probleemoplossende vaardigheden te oefenen. Ze leren complexe structuren te bouwen, informatie te onthouden en nieuwe dingen te leren. Dit helpt hen om hun analytische en technische vaardigheden te ontwikkelen.

Ten tweede kunnen bordspellen en andere speelgoed met uitdagende regels kinderen leren hoe ze strategische beslissingen moeten nemen en problemen moeten oplossen. Ze moeten nadenken over de beste zetten en mogelijke gevolgen overwegen. Dit stimuleert hun kritisch denkvermogen en helpt hen om complexe problemen aan te pakken.

Een specifiek speelgoed dat is ontworpen om problemen op te lossen, is de ‘failure toy’. Dit speelgoed is zo ontworpen dat kinderen fouten kunnen maken en kunnen leren van hun mislukkingen. Het moedigt hen aan om veerkrachtig te zijn en te blijven proberen, zelfs als ze tegen obstakels aanlopen. Door te experimenteren en nieuwe oplossingen te vinden, ontwikkelen kinderen hun probleemoplossende vaardigheden verder.

#9 Help interesses, hobby’s en carrières te ontdekken

Carrières zijn de paden die we kiezen in onze loopbaan om vooruit te komen in het leven en meer voldoening te halen uit ons werk.

Speelgoed speelt een belangrijke rol op dit gebied. Het bouwen met blokken kan bijvoorbeeld de fijne motoriek en ruimtelijk inzicht ontwikkelen, wat nuttig kan zijn in vakgebieden zoals architectuur en constructie. Creatief speelgoed, zoals kunst- en knutselspullen, kan kinderen inspireren om hun artistieke interesses te verkennen en mogelijk een carrière in de kunst of mode te volgen. Puzzels en denkspellen kunnen het analytisch denken en probleemoplossend vermogen stimuleren, wat van pas kan komen in wetenschappelijke en wiskundige vakgebieden.

Onderzoek door de winkelgroep Argos heeft aangetoond dat speelgoed een directe invloed kan hebben op de interesses en carrièrekeuzes van volwassenen. Bijvoorbeeld, meer dan 60% van de volwassenen die werken in design-gerelateerde banen, zoals architecten en ontwerpers, speelden graag met bouwstenen als kinderen. Nog meer- 66%- van degenen die werken in wiskunde-gerelateerde functies, zoals accountants en bankiers, gaven de voorkeur aan puzzels.

Geven alle soorten speelgoed dezelfde voordelen?

Nee, niet alle soorten speelgoed bieden dezelfde voordelen. Het kiezen van het juiste speelgoed voor specifieke doelen is belangrijk. Elektronisch speelgoed mist bepaalde voordelen, maar stimuleert andere. Speelgoed verschilt ook van spelletjes. Vroege interventie speelgoed kan helpen, net als blokken, klei, poppen, zand, water, dinosaurussen, slijm, poppenkast, auto’s en houten speelgoed, die allemaal verschillende voordelen bieden.

Voordelen van niet-elektronisch versus elektronisch speelgoed

De voordelen van niet-elektronisch speelgoed verschillen aanzienlijk van elektronisch speelgoed. Uit een studie genaamd “Association of the Type of Toy Used During Play With the Quantity and Quality of Parent-Infant Communication” door Anna V Sosa blijkt bijvoorbeeld dat spelen met elektronisch speelgoed leidt tot een afname in de hoeveelheid en kwaliteit van taalinput in vergelijking met spelen met boeken of traditioneel speelgoed.

Bij het spelen met elektronisch speelgoed is er minder interactie tussen ouder en kind, of kinderen onderling, waardoor er minder gelegenheid is om te communiceren en dit te oefenen.

Elektronisch speelgoed kan weer voordelen bieden op het gebied van leren coderen en de banen van de toekomst.

Voordelen van speelgoed versus spellen

De voordelen van speelgoed en spellen verschillen enorm. Een studie genaamd “Games people play: How video games improve probabilistic learning” van Schenk, S., Lech, R., & Suchan, B. (2017) suggereert dat het spelen van videospellen het gebruik van declaratieve kennis kan verbeteren, evenals de betrokkenheid van de hippocampus en de algehele leerprestaties tijdens probabilistisch leren. Spellen kunnen vaardigheden ontwikkelen, leren bevorderen en verschillende leermogelijkheden bieden.

Speelgoed daarentegen kan sociale interactie bevorderen, fysieke activiteit aanmoedigen en creativiteit stimuleren. Het spelen van spellen kan ook geduld bevorderen, terwijl speelgoed kinderen de mogelijkheid biedt om te leren door middel van verhalen en scenario’s.

Voordelen van vroege interventie speelgoed

Vroege interventie is het bieden van ondersteuning en hulp aan jonge kinderen met ontwikkelingsvertragingen of beperkingen. Het doel is om hen te helpen hun vaardigheden te verbeteren en zich optimaal te ontwikkelen.

Een van de belangrijkste voordelen van vroege interventie speelgoed is dat het kinderen helpt om door middel van spelen hun motorische, cognitieve, taal- en sociale vaardigheden te verbeteren en op het juiste niveau te brengen.

Volgens een studie genaamd “De effectiviteit van vroege interventie: Een kritische review” door Parry, T. (1992), is vroege interventie duidelijk effectief gebleken bij het bieden van ouderlijke ondersteuning, het bevorderen van ouder-kindrelaties en het verminderen van angst.

Voordelen van het spelen met blokken

Spelen met blokken helpt kinderen bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden, zoals ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen. Het bevordert ook de taalontwikkeling, communicatie en motorische vaardigheden.

Door te spelen met blokken leren kinderen creatief te zijn, concepten van vormen en maten te begrijpen en te manipuleren, en hun fijne motoriek te verbeteren. Het stimuleert ook de samenwerking en empathie, en geeft kinderen een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen.

Spelen met lego biedt extra voordelen omdat het kinderen in staat stelt om complexere structuren te bouwen en hun bouwvaardigheden verder te ontwikkelen. Het moedigt ook het gebruik van strategieën aan om uitdagingen te overwinnen en stimuleert de verbeelding en het verkennen van eindeloze mogelijkheden.

Voordelen van het spelen met play-doh

Spelen met play-doh biedt vele voordelen. Het helpt kinderen bij het ontwikkelen van sociale en motorische vaardigheden. Spelen met klei is ook een therapeutische activiteit die helpt bij het loslaten van stress en het reguleren van emoties. Het stimuleert de creativiteit en verbeeldingskracht, en verbetert het cognitieve denken en probleemoplossend vermogen.

Door met klei te spelen, kunnen kinderen ook hun taal- en rekenvaardigheden oefenen, zoals tellen en het vergroten van hun woordenschat. Het bevordert samenwerking en biedt kansen om te experimenteren en te discussiëren over creaties.

Voordelen van het spelen met poppen

Spelen met poppen helpt kinderen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden, versterkt de motoriek en stimuleert de verbeelding en creativiteit. Door het creëren van denkbeeldige werelden en het vertellen van verhalen, ontwikkelen kinderen hun coördinatie en leren ze manipuleren.

Het spelen met poppen versterkt ook de spieren in de handen, wat handig is bij het vasthouden van een potlood. Daarnaast bevordert het verkleden en verzorgen van poppen het gevoel van zorgzaamheid en stimuleert het de onafhankelijkheid.

Hoewel er veel voordelen zijn, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het spelen met poppen. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een te sterke focus op uiterlijk en schoonheid, vooral bij het spelen met Barbie-poppen.

Voordelen van het spelen met zand

Spelen met zand helpt kinderen bij het ontwikkelen van verschillende vaardigheden, zoals fijne motoriek en bouwvaardigheden. Het spelen met zand biedt een natuurlijke en stimulerende omgeving waarin kinderen nieuwe dingen kunnen leren en ontdekken. Het bevordert de creativiteit en verbeeldingskracht, en biedt sociale kansen voor interactie en samenwerking.

Ook de taalontwikkeling en cognitieve vaardigheden worden getraind bij het spelen met zand, en stimuleert de zintuigen en motoriek. Het is een kalmerende en therapeutische activiteit die helpt bij het ontspannen en reguleren van emoties, en het versterkt de spieren en coördinatie.

Voordelen van het spelen met water

Spelen met water helpt kinderen om hun motorische vaardigheden te verbeteren en nieuwe vaardigheden te leren. Het stimuleert de zintuigen en moedigt kinderen aan om de wereld om hen heen te verkennen.

Water spelen ondersteunt ook de ontwikkeling van de cognitieve vaardigheden, zoals het leren van wiskundige concepten en het observeren en experimenteren met volume. Daarnaast bevordert het spelen met water de sociale interactie en communicatie, en versterkt het de fijne motoriek en coördinatie van de vingers. Het biedt ook ontspanning en vermindert stress, en stimuleert de verbeeldingskracht en creativiteit.

Voordelen van het spelen met slijm

Spelen met slijm heeft veel voordelen. Het helpt kinderen bij het ontwikkelen van hun zintuigen, motoriek en communicatieve vaardigheden. Het spelen met slijm stimuleert de verbeelding en creativiteit, terwijl het ook de fijne motoriek en coördinatie versterkt.

Het biedt een therapeutische activiteit die helpt bij het reguleren van emoties en het verminderen van stress. Daarnaast leert spelen met slijm kinderen ook basischemieconcepten en helpt het bij het vergroten van hun woordenschat en ideeën.

Voordelen van het spelen met handpoppen

Spelen met handpoppen stimuleert de verbeelding en creativiteit, bevordert de sociale en emotionele ontwikkeling, en ondersteunt de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Het spelen met handpoppen biedt kinderen de mogelijkheid om verschillende personages te creëren en gedrag na te bootsen, wat helpt bij het begrijpen en uiten van emoties.

Daarnaast bevordert het spelen met poppen de taalontwikkeling en stimuleert het de interactie en communicatie met anderen. Het manipuleren van de poppen en het uitvoeren van verschillende bewegingen helpt ook bij de ontwikkeling van de fijne motoriek en coördinatie.

Voordelen van het spelen met auto’s

Spelen met auto’s helpt kinderen hun motorische vaardigheden te verbeteren, hun verbeeldingskracht te ontwikkelen en hun communicatieve en cognitieve vaardigheden te verbeteren. Het spelen met auto’s biedt ook kansen om sociale vaardigheden te oefenen en te verbeteren, zoals samenwerken en communiceren.

Daarnaast stimuleert het spelen met auto’s de creativiteit en helpt het kinderen om hun ideeën en vocabulaire te verbeteren. Het bevordert ook de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht en introduceert concepten zoals afstand en wiskunde op een leuke en boeiende manier.

Voordelen van houten speelgoed

Houten speelgoed is natuurlijk, veilig en bevordert de ontwikkeling van kinderen. Houten speelgoed is ontworpen om te spelen en leren, en biedt een betere optie dan plastic speelgoed dat vaak schadelijke chemicaliën bevat. Het is duurzaam en bestand tegen slijtage, waardoor het lang meegaat en afval vermindert.

Houten speelgoed stimuleert de verbeelding en creativiteit van kinderen, en moedigt hen aan om te verkennen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Het is ontwikkeld volgens principes van gerenommeerde psychologen om de groei en ontwikkeling van kinderen te ondersteunen. Houten speelgoed biedt ook een aangename tactiele ervaring en heeft een tijdloze esthetische uitstraling die bijdraagt aan het verfraaien van de ruimte.

Voordelen van spelen met walkie talkies

Spelen met walkie talkies verbetert communicatieve vaardigheden en stimuleert actief buitenspelen en verkenning. Het moedigt avonturen aan en kan handig zijn in noodsituaties, wat een gevoel van veiligheid biedt.

Daarnaast bevordert spelen met walkie talkies het luisteren, spreken en duidelijk formuleren om effectief met elkaar te communiceren via de walkie talkies. Dit verbetert ook het vermogen om instructies te begrijpen en op te volgen, essentieel in veel aspecten van het dagelijks leven.

Voordelen van het spelen met gereedschap

Spelen met gereedschap laat je samenwerken met je kind om hen te en inspireren en om hun creativiteit en vaardigheden te ontwikkelen terwijl ze aan projecten werken. Geef je kind ruimte om te leren en ontdekken, en moedig hun nieuwsgierigheid aan terwijl ze de wereld van gereedschap en bouw verkennen. Leer hen ook het belang van netjes opruimen en organiseren naast alleen spelen met gereedschap, wat hen discipline en verantwoordelijkheid bijbrengt.

Voordelen van het spelen met dinosaurussen

Spelen met dinosaurussen biedt kinderen een leerzame ervaring waarbij ze niet alleen worden blootgesteld aan de diversiteit van dinosaurussen, maar ook aan de namen en kenmerken van elke soort. Het helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden, zoals creativiteit, communicatie en cognitief denken. Het spelen met dinosaurussen stimuleert de verbeelding en helpt kinderen nieuwe werelden te creëren.

Door hun favoriete dinosaurussen te identificeren en te begrijpen hoe ze eruitzagen en leefden, ontwikkelen kinderen een basis voor interesse in wetenschap en biologie. Dinosaurussen dienen als een boeiend en educatief hulpmiddel dat de verbeelding van kinderen prikkelt en hen aanmoedigt om meer te ontdekken over de wereld om hen heen, en hoe deze er miljoenen jaren geleden uitzag.

Voordelen van het spelen met vormenstoven

Een vormenstoof is een educatief speeltje voor jonge kinderen dat hen helpt bij het herkennen van vormen, kleuren en het ontwikkelen van fijne motoriek. Het is goedkoop verkrijgbaar en geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 1 jaar oud, maar let op de leeftijdsaanbevelingen bij het spelen met een vormenstoof.

Voordelen van het spelen met videogames

Gamen biedt kinderen en jongeren verschillende voordelen, zoals de ontwikkeling van fysieke en mentale vaardigheden, verbeterde mediawijsheid en bevordering van samenwerking. Onderzoek toont aan dat het spelen van videogames positieve effecten kan hebben op slaapkwaliteit en een actieve levensstijl.

Voordelen van het spelen met dieren

Het spelen met dieren heeft veel voordelen. Een speelgoedboerderij is niet alleen leuk, maar leert kinderen ook over de natuur, boerderijleven en dierenverzorging. Het stimuleert creativiteit, verantwoordelijkheidsgevoel en hand-oog coördinatie, en spelen met dieren speelgoed biedt kansen voor interactief spelen en verhalen verzinnen.

Voordelen van kaartspellen

Er zijn een hoop kaartspellen die je met een standaard pak kaarten kunt spelen, en ze leren allemaal om beurten te nemen en goed sportief gedrag. Er zijn ook een aantal spellen die andere vaardigheden leren, zoals tellen, of strategisch denken.

Waarom is spelen zo belangrijk in het vroegschoolse onderwijs?

Spelen is belangrijk in het vroegschoolse onderwijs omdat het kinderen de mogelijkheid om vaardigheden te oefenen, positieve ervaringen op te doen en een sterke basis te leggen voor hun ontwikkeling. Spelen stelt kinderen in staat om actief te zijn, de wereld om hen heen te verkennen en nieuwe dingen te ontdekken.

Het biedt talloze mogelijkheden voor sociale interactie, creativiteit, communicatie en fysieke en cognitieve ontwikkeling. Spelen bevordert ook de holistische groei van kinderen, omdat het hun emotionele, sociale en intellectuele ontwikkeling stimuleert.

Het is ook belangrijk om samen te spelen, want ouders spelen een belangrijke rol in het spel van hun kinderen. Ze kunnen een veilige en ondersteunende omgeving creëren waarin kinderen vrij kunnen spelen en hun verbeelding kunnen gebruiken.

Ouders kunnen ook actief deelnemen aan het spel van hun kinderen, waardoor ze de kans krijgen om een sterke band op te bouwen en stress te verminderen. Door samen te spelen, kunnen ouders de ontwikkeling van hun kinderen stimuleren en hen helpen nieuwe vaardigheden te leren.

Er zijn verschillende theorieën die het belang van leren door middel van spel ondersteunen. Deze benaderingen benadrukken het belang van spelen als een manier om kinderen te helpen leren en groeien.

Welke theorie ondersteunt het leren door spel?

Piaget’s theorie ondersteunt het idee van leren door middel van spelen. Volgens Piaget is spelen een essentieel hulpmiddel voor kinderen om de wereld te begrijpen en nieuwe kennis op te doen. Spelen biedt kinderen de mogelijkheid om op een actieve en betrokken manier te leren, waarbij ze belangrijke vaardigheden ontwikkelen zoals probleemoplossend vermogen, sociale interactie en taalvaardigheid.

Naast Piaget’s theorie zijn er verschillende andere theorieën die het belang van leren door middel van spelen ondersteunen.

Montessori, bijvoorbeeld, geloofde dat spel een integraal onderdeel is van de vroege kindertijd en dat het kinderen de mogelijkheid biedt om zich op verschillende gebieden te ontwikkelen, zoals cognitieve, emotionele en sociale vaardigheden.

Lev Vygotsky, daarentegen, betoogde dat spelen de interactie tussen kinderen en hun omgeving bevordert, waardoor ze nieuwe situaties kunnen verkennen, oplossingen kunnen bedenken en hun cognitieve vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Wat zijn de problemen met het huidige kinderspeelgoed?

De problemen met huidige kinderspeelgoed zijn beperkte speelmogelijkheden, gebrek aan educatieve waarde, overmatig gebruik van plastic en gezondheidsrisico’s. Deze problemen zijn nu meer aanwezig dan in het verleden.

De studie van Page, T., & Thorsteinsson, G. (2017) genaamd “Designing Toys to Support Children’s Development”, dezelfde die de belangrijke impact van spelen op cognitie onderschreef, concludeerde dat speelgoed ook het positieve of negatieve beeld over onze kindertijd vormt.

Om deze problemen aan te pakken, is het belangrijk om speelgoed te overwegen dat duurzaam is, zoals houten speelgoed, en dat de ontwikkeling van kinderen stimuleert zonder schadelijke chemicaliën.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.