Videogames: Wat is de geschikte leeftijd & de voor- en nadelen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Vanaf welke leeftijd geef je een spelcomputer en laat je ze spelen met videogames? Dat hangt af van de ontwikkeling van je kind. Vanaf 6 jaar zijn ze al aardig op gang gekomen en kunnen ze zelf spelen. Vanaf 10 jaar zijn ze klaar voor een spelcomputer.

In dit artikel lees je vanaf welke leeftijd je een spelcomputer kunt geven en waar je op moet letten.

Geschikte leeftijd voor spelcomputers

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Vanaf welke leeftijd is een spelcomputer geschikt?

Als ouder is het belangrijk om te weten vanaf welke leeftijd een spelcomputer geschikt is voor je kind. Er bestaat geen eenduidig advies over de leeftijd waarop kinderen mogen beginnen met gamen. Het hangt af van verschillende factoren, zoals de ontwikkeling van je kind en het soort spelcomputer dat je bezit. Hieronder lees je meer over de geschikte leeftijd voor de meest populaire spelcomputers.

Advies

Uit onderzoek is gebleken dat gamen heel leerzaam kan zijn voor kinderen. Het oefent bijvoorbeeld de ogen en het is goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Het is wel belangrijk om als ouder controle te houden over het gamen van je kind. Hieronder vind je een aantal tips en adviezen:

  • Kies een spelcomputer die past bij de leeftijd en ontwikkeling van je kind.
  • Houd toezicht op het gamen van je kind en maak afspraken over de duur en frequentie van het gamen.
  • Kies games die geschikt zijn voor de leeftijd van je kind en let op de gewelddadigheid van de games.
  • Laat je kind niet te lang achter elkaar gamen en zorg voor voldoende afwisseling met andere activiteiten.
  • Geef je kind niet zomaar een spelcomputer cadeau, maar bespreek dit van tevoren en maak afspraken over het gebruik ervan.

Tips voor ouders bij het bepalen van de geschikte leeftijd voor een spelcomputer

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, ook als het gaat om het spelen van computerspelletjes. Maar vanaf welke leeftijd is het eigenlijk geschikt om een spelcomputer aan te schaffen? Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij het maken van deze beslissing.

1. Onderzoek de verschillende soorten spelcomputers

Er zijn verschillende soorten spelcomputers op de markt, zoals de Nintendo Switch, PlayStation en DS. Elke spelcomputer heeft zijn eigen spelelementen en geschiktheid voor bepaalde leeftijdsgroepen. Doe daarom voldoende onderzoek naar de verschillende spelcomputers en hun bijbehorende spellen. Bekijk trailers, reviews en recensies en download eventueel demo’s om te kijken of de spelelementen bevallen.

2. Bepaal de rijpheid van je kind

Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de rijpheid van je kind voordat je een spelcomputer aanschaft. Kan je kind al goed omgaan met regels en grenzen? Heeft hij of zij voldoende concentratie om langere tijd achter een scherm te zitten? Dit zijn belangrijke factoren om mee te nemen in je beslissing.

3. Houd controle over het gamen

Als ouder is het belangrijk om controle te houden over het gamen van je kind. Maak duidelijke afspraken over de tijd die je kind mag besteden aan het spelen van computerspelletjes en houd hier ook toezicht op. Zorg er daarnaast voor dat je op de hoogte bent van de inhoud van de spellen die je kind speelt. Sommige spellen kunnen gewelddadigheid bevatten, terwijl andere spellen juist leerzame elementen bevatten.

4. Ga mee in de interesses van je kind

Kinderen hebben vaak een sterke interesse in bepaalde spellen of spelcomputers. Ga hierin mee en toon interesse in wat je kind speelt. Dit kan bijvoorbeeld door samen te spelen of door te vragen naar de ervaringen van je kind tijdens het gamen. Op deze manier kan je ook beter inschatten of een bepaalde spelcomputer geschikt is voor je kind.

5. Let op de leeftijdsaanduiding van spellen

Elk spel heeft een leeftijdsaanduiding, zoals 3+, 6+, 12+ of 16+. Deze aanduiding geeft aan voor welke leeftijd het spel geschikt is. Let hier goed op bij het kopen van spellen voor je kind. Een spel dat geschikt is voor een 12-jarige kan bijvoorbeeld te heftig zijn voor een 6-jarige.

6. Wees niet jaloers op vriendjes of vriendinnetjes

Het kan voorkomen dat vriendjes of vriendinnetjes van je kind al een spelcomputer hebben, terwijl jij als ouder nog twijfelt. Laat je hier niet door beïnvloeden en maak je eigen beslissing op basis van de rijpheid van je kind en de geschiktheid van de spelcomputer.

7. Maak afspraken over het gamen tijdens vakanties en lange autoritten

Tijdens vakanties en lange autoritten kan het verleidelijk zijn om je kind een spelcomputer te geven om de tijd te doden. Maak hierover duidelijke afspraken met je kind en zorg dat er ook andere activiteiten worden ondernomen. Zo voorkom je dat je kind de hele vakantie of autorit achter een scherm doorbrengt.

8. Wees eerlijk over je eigen ervaringen met computerspelletjes

Als ouder heb je waarschijnlijk zelf ook ervaring met computerspelletjes. Wees hier eerlijk over naar je kind en vertel bijvoorbeeld over de tijden dat je zelf te veel achter de computer zat. Op deze manier kan je kind leren van jouw ervaringen en kan je samen afspraken maken over het gamen.

Inmiddels zijn computerspelletjes niet meer weg te denken uit de levens van kinderen en jongvolwassenen. Maar het is belangrijk om als ouder controle te houden over het gamen van je kind en de geschikte leeftijd voor een spelcomputer te bepalen op basis van de rijpheid van je kind en de geschiktheid van de spelcomputer.

Spelcomputers en gezondheid

Spelcomputers zijn al lang niet meer weg te denken uit onze samenleving. De introductie van de eerste console, de Xbox, dateert alweer van 2001. Sindsdien zijn er vele andere consoles en handhelds op de markt gekomen. Maar hoe zit het eigenlijk met de gezondheid van de gebruikers van deze spelcomputers?

Spelcomputers en lichamelijke inspanning

Er bestaat nog steeds het beeld van de eenzame gamer die urenlang in een schemerig kamertje zit te gamen. Maar volgens recent onderzoek van de Radboud Universiteit kan gamen juist eenzaamheid tegengaan en vriendschappen bevorderen. Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer games waarbij enige lichamelijke inspanning noodzakelijk is. Zo zijn er games waarbij je middels zwaaibewegingen met de joysticks moet werken, zoals de sports en fit games. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo leuk, maar het is wel degelijk leerzaam en gezond.

De beste spelcomputer voor jonge kinderen

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Maar vanaf welke leeftijd mogen kinderen eigenlijk beginnen met gamen? Het algemene advies is om kinderen onder de 6 jaar nog geen spelcomputer te geven. Maar als je toch besluit om een spelcomputer te kopen voor je jonge kind, is het belangrijk om toezicht te houden en te zorgen dat het materiaal eenvoudig en hanteerbaar is. Er zijn zelfs speciale spelcomputers op de markt die helemaal zijn afgestemd op jonge kinderen, zoals de sprekende speelgoed consoles.

Gezondheidsrisico’s van gamen

Hoewel gamen dus ook gezond kan zijn, zijn er wel degelijk gezondheidsrisico’s verbonden aan het gamen. Zo kan langdurig gamen leiden tot lichamelijke klachten, zoals RSI en rugklachten. Daarnaast kan het gamen leiden tot een gebrek aan beweging en overgewicht. Het is daarom belangrijk om als ouder toezicht te houden en je kind te stimuleren om ook andere activiteiten te doen.

Advies bij het kopen van een spelcomputer

Als je een spelcomputer wilt kopen, is het belangrijk om goed te kijken naar de selectiecriteria. Waar moet je op letten bij het kopen van een spelcomputer? Hierbij een aantal tips:

  • Kijk naar de leeftijdsclassificatie van de games. Deze geeft aan voor welke leeftijdscategorie de game geschikt is.
  • Kijk naar de grootte van de console. Is deze klein genoeg om op de kamer van je kind te staan?
  • Kijk naar de prijs. Is de console betaalbaar en past deze binnen je budget?
  • Kijk naar de aanbevelingen van winkelgidsen en andere adviesjagersover de beste consoles op de markt.

De impact van spelcomputers op de ontwikkeling van kinderen

Spelcomputers zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van kinderen en jongeren. De bekendste spelcomputers zijn de Playstation en de Xbox, maar er zijn nog vele andere soorten spelcomputers op de markt. Het gebruik van een spelcomputer kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op de ontwikkeling van kinderen. Hieronder worden de verschillende aspecten van ontwikkeling besproken.

Cognitieve ontwikkeling

Spelcomputers zijn gekenmerkt door het stimuleren van denken en uitbreiding van de fysieke en mentale vaardigheden van kinderen. Het spelen van spellen op een spelcomputer kan leiden tot het verzamelen van informatie en observeren van de basis van de verzamelde informatie. Dit principe kan de communicatie versterken en het begrip van de wereld om ons heen vergroten. Het kan ook de taalontwikkeling van kinderen bevorderen door het creatief gebruiken van alledaagse gesprekken, verhalen en zinsbouw. Kinderen kunnen nieuwe woorden en langere zinnen leren en beter leren praten over wat er vroeger is gebeurd en wat er in de toekomst kan gebeuren. Het verschil tussen de derde en de vierde dimensie ontdekken, schriftelijke tekentjes, boeken en letters leren kennen en geleidelijk aan schriftelijk taalgebruik begrijpen. Dit inzicht is nodig voor later op school.

Cognitieve ontwikkeling: getallen en symbolen

Spelcomputers kunnen ook een mateloze invloed hebben op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Het gegeven van gewicht, getal en vormen kan worden geleerd dankzij de spelcomputer. Kinderen kunnen pictogrammen en symbolen leren begrijpen en getallen leren herkennen en gebruiken. Door het spelen van educatieve spellen kunnen kinderen hun taalbeheersing en rekenvaardigheden verbeteren en leren om vragen te stellen en informatie te verzamelen.

Lichamelijke ontwikkeling

Spelcomputers zijn niet alleen gericht op de cognitieve ontwikkeling van kinderen, maar ook op de lichamelijke ontwikkeling. Spelcomputers kunnen de grove en fijne motoriek ontwikkelen door het spelen van spellen waarbij kinderen moeten steppen, balanceren en hun handen en ogen gecoördineerd moeten gebruiken. Ook kunnen kinderen leren om kleuren en lijntjes te herkennen en te tekenen. Dit kan allemaal al in de kleuterfase beginnen, waarbij het kind beseft dat voorwaarde voor opvang en basisschool is dat het lichaam goed ontwikkeld is.

De verschillende soorten spelcomputers en hun geschiktheid voor verschillende leeftijdsgroepen

Als ouder is het belangrijk om te weten welke spelcomputer geschikt is voor je kind. Er zijn verschillende soorten spelcomputers verkrijgbaar, elk met hun eigen kenmerken en geschiktheid voor verschillende leeftijdsgroepen. Hieronder leggen we de verschillen tussen de bestaande spelcomputers uit.

Nintendo

Nintendo is een van de oudste spelcomputers en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Het is een goede keuze voor ouders die op zoek zijn naar een console voor jongere kinderen. Nintendo heeft een groot aanbod aan games die geschikt zijn voor kinderen en biedt ook oudere games aan die leuk zijn voor volwassenen. De Nintendo Switch is de nieuwste spelcomputer van Nintendo en is verkrijgbaar vanaf ongeveer €300.

De Switch van Nintendo is een mooie vorm van vermaak voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar oud. Het is een leerzame spelcomputer die zowel thuis als buiten gebruikt kan worden. De Switch bevat meerdere games die geschikt zijn voor jonge kinderen, zoals Animal Crossing en Lego City.

PlayStation

De PlayStation is een van de meest populaire spelcomputers onder kinderen en jongeren. Het is belangrijk om te weten dat de PlayStation games bevat die niet geschikt zijn voor kinderen onder de 16 jaar oud. Het is daarom belangrijk om als ouder toezicht te houden op het gamen van je kind. Over het algemeen is de PlayStation geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar oud.

DS

De DS is een spelcomputer die al sinds 2004 bestaat. Het is een mooie vorm van vermaak voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar oud. De DS bevat meerdere leerzame games, zoals Harvest Moon en Lego City. Het is belangrijk om als ouder toezicht te houden op het gamen van je kind, maar over het algemeen is de DS een geschikte spelcomputer voor jonge kinderen.

Xbox

De Xbox is een moderne spelcomputer die geschikt is voor kinderen vanaf 12 jaar. Het is een goede keuze voor ouders die op zoek zijn naar een console die geschikt is voor oudere kinderen en tieners. De Xbox heeft een groot aanbod aan games die geschikt zijn voor deze leeftijdscategorie en biedt ook online gamen aan dankzij de Xbox Live verbinding. De Xbox Series X is de nieuwste spelcomputer van Xbox en is verkrijgbaar vanaf ongeveer €500.

PC

Een PC is een goede keuze voor oudere kinderen en tieners die graag gamen. Het is een goede keuze voor ouders die op zoek zijn naar een console die geschikt is voor oudere kinderen en tieners. Een PC biedt een groot aanbod aan games die geschikt zijn voor deze leeftijdscategorie en biedt ook online gamen aan. Een PC is verkrijgbaar vanaf ongeveer €500.

Gameboy

De Gameboy is een goede keuze voor jongere kinderen vanaf 6 jaar. Het is een draagbare spelcomputer die geschikt is voor kinderen die graag onderweg gamen. De Gameboy biedt een groot aanbod aan games die geschikt zijn voor deze leeftijdscategorie en is verkrijgbaar vanaf ongeveer €100.

Vtech

Vtech is een goede keuze voor jongere kinderen vanaf 3 jaar. Het is een educatieve spelcomputer die geschikt is voor kinderen die graag leren terwijl ze spelen. Vtech biedt een groot aanbod aan educatieve games en is verkrijgbaar vanaf ongeveer €50.

Afwegingen

Bij het kiezen van een spelcomputer zijn er vele afwegingen die gemaakt moeten worden. Hieronder hebben we enkele belangrijke punten op een rijtje gezet:

  • Leeftijd van het kind
  • Wensen van het kind
  • Geschiktheid van de console voor de leeftijd van het kind
  • Lichaamsbeweging tijdens het gamen
  • Kosten van de console en games
  • Mogelijkheid tot online aankopen en credits
  • Impact op de ontwikkeling van het kind
  • Duurzaamheid van de console

Spelen kinderen nog met speelgoed nadat ze videogames hebben gekregen?

Ja, kinderen spelen nog steeds met speelgoed nadat ze videogames hebben gekregen. Het is belangrijk om te begrijpen dat zowel traditioneel speelgoed als videogames verschillende voordelen en vormen van amusement bieden, en ze kunnen naast elkaar bestaan in het leven van een kind.

Speelgoed biedt fysieke, tastbare ervaringen en stimuleert de verbeelding, creativiteit en sociale interactie. Kinderen kunnen met speelgoed verschillende rollen spelen, verhalen verzinnen en samen met vrienden of familie spelen.

Videogames, aan de andere kant, bieden vaak digitale entertainment en kunnen educatieve voordelen hebben, zoals het bevorderen van probleemoplossend denken en hand-oogcoördinatie. Ze kunnen ook sociale interactie bevorderen wanneer kinderen samen met anderen online spelen.

De mogelijke risico’s van te vroeg beginnen met gamen

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kinderen, ook als het gaat om gamen. Hoewel gamen veel voordelen kan bieden, zijn er ook risico’s verbonden aan te vroeg beginnen met gamen. Hieronder vind je een overzicht van mogelijke risico’s en waar je als ouder op moet letten.

Gamen kan leiden tot verslaving

Gamen kan verslavend zijn, vooral voor kinderen. Het kan leiden tot overmatig gamen, wat kan leiden tot problemen op school, thuis en in sociale situaties. Het is belangrijk om de gametijd van je kind in de gaten te houden en regels op te stellen om overmatig gamen te voorkomen. Als je merkt dat je kind niet meer zonder gamen kan en het dagelijks leven eronder lijdt, kan het zijn dat er sprake is van een verslaving. In dat geval is het belangrijk om professionele hulp te zoeken.

Gamen kan leiden tot gezondheidsproblemen

Te veel gamen kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, slaapproblemen en verminderde fysieke fitheid. Het is daarom belangrijk om de gametijd van je kind in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat je kind ook voldoende beweegt en buiten speelt.

Gamen kan leiden tot een gebrek aan sociale vaardigheden

Te veel gamen kan leiden tot een gebrek aan sociale vaardigheden, omdat kinderen minder tijd besteden aan sociale activiteiten. Het is belangrijk om je kind te stimuleren om ook buiten te spelen en andere sociale activiteiten te ondernemen.

Gamen kan leiden tot een gebrek aan concentratie en doorzettingsvermogen

Te veel gamen kan leiden tot een gebrek aan concentratie en doorzettingsvermogen, omdat kinderen gewend raken aan snelle beloningen en weinig geduld hebben. Het is belangrijk om je kind te leren omgaan met frustratie en teleurstelling en te stimuleren om door te zetten bij moeilijke taken.

De voordelen van gamen voor kinderen en jongeren

Gamen heeft vaak een negatieve connotatie, maar er zijn ook veel voordelen voor kinderen en jongeren. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen.

Gamen kan bijdragen aan fysieke en mentale ontwikkeling

  • Gamen kan helpen bij het ontwikkelen van doorzettingsvermogen, reactievermogen, werkgeheugen, geduld, vermogen tot samenwerking en ruimtelijk inzicht.
  • Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat kinderen die actiespellen spelen, beter zijn in het analyseren van visuele informatie en betere beslissingen kunnen nemen dan kinderen die dat niet doen.
  • Het Amerikaanse leger gebruikt gamen als onderdeel van de psychologische behandeling om soldaten voor te bereiden op stressvolle situaties.
  • Gamen kan helpen bij het verzamelen van dossiers en het oplossen van puzzels, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van het analytische vermogen van kinderen.

Gamen kan bijdragen aan mediawijze kinderen

  • Gamen kan bijdragen aan het begrijpelijk maken van de Engelse taal, omdat veel games in het Engels zijn.
  • Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het beeld van gamen als gevaarlijk voor het welzijn van kinderen genuanceerder ligt dan gedacht. Zolang de gametijd beperkt blijft tot een totaal van maximaal 1 uur per dag, kan gamen zelfs bijdragen aan een betere slaapkwaliteit en een actievere leefstijl.
  • Het spelen van games zoals Fortnite, Minecraft en World of Warcraft kan bijdragen aan een betere samenwerking tussen kinderen en jongeren.

Ouders moeten wel regels opleggen

  • Het is belangrijk dat ouders in samenspraak met hun kinderen regels opleggen over gametijd, omdat te veel gamen averechts kan werken.
  • De Bitefile adviseert ouders om kinderen niet langer dan 1 uur per dag te laten gamen en om gaten in de dag te vermijden waarbij kinderen anders inactief zouden zijn.
  • Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de mogelijke nadelen van gamen, zoals het loerende gevaar van nepprofielen en kinderlokken.

Conclusie

Vanaf welke leeftijd geef je een spelcomputer?

Dit is een goede manier om kinderen te laten gamen en het is belangrijk om de juiste spelcomputer te kiezen die past bij de leeftijd van je kind.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.