10 redenen waarom kinderen van spelen met speelgoed auto’s leren

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Speelgoed auto’s zijn een van de populairste speelgoedsoorten voor kinderen. Maar wat leren ze eigenlijk van het spelen met auto’s?

Kinderen leren bijvoorbeeld om hun fantasie te gebruiken en hun verbeeldingskracht te stimuleren. Ze kunnen hun eigen werelden creëren waarin ze hun auto’s laten rijden op allerlei oppervlakken, van hoog naar laag en van binnen naar buiten.

In dit artikel vertel ik je alles over wat kinderen leren van spelen met speelgoed auto’s en hoe je dit kunt stimuleren.

Wat leren kinderen van spelen met speelgoed auto's

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Soorten speelgoed auto’s voor kinderen: welke zijn er allemaal?

Er zijn veel verschillende soorten speelgoedauto’s verkrijgbaar (de beste sets hier beoordeeld). Sommige zijn heel populair en worden door veel mensen gekocht. Denk bijvoorbeeld aan de Hot Wheels-auto’s, die al jarenlang een grote hit zijn bij kinderen van alle leeftijden. Deze auto’s zijn verkrijgbaar in verschillende maten en modellen, en zijn vooral geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Speelgoedauto’s voor jongere kinderen

Voor jongere kinderen zijn er speelgoedauto’s verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen voor hun behoeften. Deze auto’s zijn meestal groter en hebben minder losse onderdelen, zodat jongere kinderen er veilig mee kunnen spelen. Ook zijn ze vaak gemaakt van stevig plastic materiaal dat goed tegen een stootje kan. Voorbeelden van speelgoedauto’s voor jongere kinderen zijn de Little People-auto’s van Fisher-Price, die geschikt zijn voor kinderen vanaf 1 jaar.

Speelgoedauto’s met extra functies

Er zijn ook speelgoedauto’s verkrijgbaar die extra functies hebben, zoals geluid of bewegende onderdelen. Deze auto’s zijn vooral geschikt voor kinderen die al wat ouder zijn en zichzelf goed kunnen vermaken. Voorbeelden van speelgoedauto’s met extra functies zijn de RC-auto’s (radio controlled) die je zelf kunt besturen met een afstandsbediening.

Wat kunnen kinderen leren van het spelen met speelgoed auto’s?

Wanneer kinderen met speelgoed auto’s spelen, kunnen ze hun eigen wereld creëren en hun verbeeldingskracht gebruiken om verhalen te verzinnen. Ze kunnen de auto’s laten rijden op verschillende oppervlakken, zoals hoog en laag, binnen en buiten. Dit stimuleert hun creativiteit en helpt hen om hun eigen spelontwikkeling te ontwikkelen.

Leren tellen en ruimtelijk inzicht

Kinderen kunnen ook leren tellen en hun ruimtelijk inzicht verbeteren door te spelen met speelgoed auto’s. Ze kunnen bijvoorbeeld het aantal auto’s tellen dat ze hebben en de auto’s op volgorde zetten van groot naar klein of van hoog naar laag. Dit helpt hen om hun cognitieve vaardigheden te ontwikkelen.

Ontwikkeling van lichamelijke vaardigheden

Het spelen met speelgoed auto’s kan ook de lichamelijke vaardigheden van kinderen verbeteren. Ze kunnen de auto’s vastpakken, duwen en trekken, waardoor ze hun spieren sterker maken. Bovendien kan het spelen met speelgoed auto’s de behoefte van kinderen om te bewegen en te rennen terugbrengen.

Verbetering van sociale vaardigheden

Wanneer kinderen samen spelen met speelgoed auto’s, leren ze omgaan met anderen en ontwikkelen ze hun sociale vaardigheden. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze moeten delen, samenwerken en communiceren. Dit kan hen helpen om beter betrokken te raken bij sociale activiteiten en om onafhankelijker te worden.

Stimulering van de verbeelding

Speelgoed auto’s kunnen kinderen helpen om hun verbeelding te stimuleren en zichzelf uit te drukken. Ze kunnen hun eigen verhalen verzinnen en hun eigen wereld creëren waarin ze zich veilig en gelukkig voelen. Dit kan hen helpen om hun gevoelens los te laten en zichzelf te uiten op een manier die voor hen natuurlijk aanvoelt.

Stimulering van interactie met anderen

Wanneer kinderen samen spelen met speelgoed auto’s, kunnen ze hun interactie met anderen verbeteren. Ze kunnen leren hoe ze moeten communiceren en samenwerken om een bepaald doel te bereiken. Dit kan hen helpen om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen en om beter te worden in het omgaan met anderen.

Kortom, het spelen met speelgoed auto’s kan kinderen helpen om zichzelf te ontwikkelen op verschillende gebieden, zoals cognitieve, lichamelijke en sociale vaardigheden. Het kan hen ook helpen om hun verbeeldingskracht en creativiteit te ontwikkelen en om hun interactie met anderen te verbeteren.

Leuke ideeën om te spelen met speelgoed auto’s

Het spelen met speelgoed auto’s is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Samen spelen met speelgoed auto’s kan een geweldige manier zijn om quality time door te brengen en de band tussen ouder en kind te versterken. Hier zijn enkele ideeën om samen te spelen:

 • Maak een racebaan op de vloer en organiseer een race tussen verschillende auto’s.
 • Speel een spelletje waarbij je om de beurt een auto kiest en de ander moet raden welke auto het is.
 • Speel een rollenspel waarbij de auto’s een specifieke taak hebben, zoals het vervoeren van goederen of het redden van mensen.

Spelen met eigen verbeelding

Kinderen hebben vaak een rijke verbeelding en kunnen hele verhalen bedenken met hun speelgoed auto’s. Hier zijn enkele ideeën om de verbeelding van kinderen te stimuleren:

 • Laat het kind zijn eigen racebaan bouwen met blokken of ander speelgoed.
 • Moedig het kind aan om een verhaal te verzinnen waarin de auto’s een rol spelen.
 • Laat het kind zijn eigen regels bedenken voor het spelen met de auto’s.

Spelen met fysieke uitdagingen

Het spelen met speelgoed auto’s kan ook fysieke uitdagingen met zich meebrengen. Hier zijn enkele ideeën om de motorische vaardigheden van kinderen te verbeteren:

 • Laat het kind de auto’s op verschillende manieren bewegen, zoals achteruit of zijwaarts.
 • Laat het kind de auto’s op verschillende oppervlakken rijden, zoals tapijt of een gladde vloer.
 • Organiseer een hindernisbaan waarbij het kind de auto’s door verschillende obstakels moet sturen.

Spelen met nieuwe informatie

Het spelen met speelgoed auto’s kan ook een manier zijn om nieuwe informatie te leren. Hier zijn enkele ideeën om het leren te stimuleren:

 • Laat het kind verschillende soorten auto’s ontdekken en benoem de merken en modellen.
 • Laat het kind verschillende soorten voertuigen ontdekken, zoals een schip, een woeste olifant of een gevaarlijke jungle.
 • Geef het kind een onderzoeksset en laat het kind de ingrediënten van een speelgoedauto onderzoeken.
 • Laat het kind een speelgoedkeuken gebruiken om een explosie van creativiteit te creëren.

Het spelen met speelgoed auto’s kan een geweldige manier zijn om plezier te hebben, nieuwe dingen te leren en de motorische en sociale vaardigheden van kinderen te verbeteren. Het assortiment speelgoedauto’s is enorm en er is voor elk kind wel een geschikt soort speelgoedauto te vinden. Probeer verschillende manieren van spelen uit en kijk wat het beste werkt voor het kind. Veel plezier!

Conclusie

Het is belangrijk om te weten dat kinderen van alle leeftijden veel van spelen met speelgoed auto’s kunnen leren. Zo leren jongere kinderen cognitieve vaardigheden ontwikkelen, ouder kinderen ontwikkelen sociale vaardigheden en kinderen van alle leeftijden ontwikkelen hun verbeeldingskracht en creativiteit.

Als je kind graag speelgoed auto’s wil spelen, is het belangrijk om veilig materiaal te kiezen en ze te stimuleren om hun eigen verbeelding te stimuleren en hun eigen wereld te creëren.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.