Leukste spellen en activiteiten met kartonnen dozen: 8 creatieve ideeën + uitleg

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Om lekker te kunnen spelen, heb je in feite maar weinig nodig. Soms moet je gewoon even wat creatiever zijn!

Ik weet zeker dat jullie thuis wel eens wat op internet bestellen, speelgoed bijvoorbeeld. Vaak worden dit soort producten in een kartonnen doos geleverd.

Die doos kun je natuurlijk bij het oud papier doen, maar je kan ‘m ook gebruiken om mee te spelen!

Spelletjes zelf maken en bedenken is behalve leuk, ook super low budget, en je gebruikt er materiaal voor wat anders bij het afval zou belanden.

leukste spellen met kartonnen dozen

Door met kartonnen dozen te spelen, zullen kinderen leren creatief te denken en ook zal het hun fantasie stimuleren. Het leuke eraan is dat kinderen zich met kartonnen dozen uren kunnen vermaken.

En als je een huisdier hebt, is dat een bonus: honden en katten vinden het namelijk ook leuk om mee te doen!

Geen duur speelgoed dus. Met een kartonnen doos, wat stiften of verf, lege wc rolletjes en andere materialen kun je een kinderbrein gemakkelijk stimuleren.

Misschien bedenken ze zelf wel iets: een huis maken, een knikkerbaan, doolhof, of iets anders creatiefs. Een idee komt vanzelf, soms is er alleen wat verveling nodig!

In dit artikel geef ik je tips voor spelletjes en activiteiten die je kunt doen met kartonnen dozen, om zo fantasierijk spel bij je kinderen uit te lokken en lekker middagjes plezier te hebben.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Boot, auto of vliegtuig

Heb je je aankoop uitgepakt? Gooi de kartonnen doos dan niet weg! Met een beetje verbeelding en een paar extra materialen, maak je er een fenomenaal voertuig van.

Denk bijvoorbeeld aan een boot, een auto, of een vliegtuig. Maar ook kun je denken aan een spaceshuttle, een raket, een ufo en nog veel meer!

Laat je kind vooral zijn of haar fantasie gebruiken, alles is mogelijk!

Het is wel belangrijk om rekening te houden met de grootte van de doos en die van je kind: je kind moet natuurlijk wel in het ‘voertuig’ passen.

Om een voertuig te maken van een doos, kun je het in principe heel simpel houden. Je kunt de doos wat versieren en bewerken. Vaak kom je al een heel end met een beetje (kinderlijke) fantasie.

Behalve een doos, heb je misschien een potlood nodig, een stanley mes, wat lijm, en stiften om het voertuig mee te versieren. Vergeet niet de onderkant dicht te plakken.

Als stuur voor in de auto, neem je bijvoorbeeld een plastic bordje, een deksel, of een speelgoedstuur als je die hebt.

Voor een vliegtuig die je naar jouw favoriete vakantiebestemming brengt, vouw je de flappen van de doos naar buiten.

Wil je helemaal “all-out” gaan, kijk dan even naar de creatie van Bug hier:

Een kartonnen voertuig knutselen is leuk om te doen en een kind kan er urenlang mee spelen.

Doolhof

Als je over een redelijk grote ruimte beschikt en veel kartonnen dozen hebt, dan kun je een spannend doolhof creëren.

Spelen met doolhoven is een oud en traditioneel spel waar kinderen niet op uitgekeken zullen raken.

Er is ook eigenlijk niets leuker dan de juiste weg door het doolhof te vinden, om uiteindelijk bij de uitgang uit te komen waar misschien wel een verborgen schat ligt.

Dit spel is overigens ook goed voor de concentratie.

Een doolhof maken is eenvoudig. Je hebt slechts wat dozen, een schaar of mes, wat tape om de dozen aan elkaar vast te maken, en misschien stiften of andere materialen nodig om het doolhof te versieren.

Idealiter haal je de dozen uit elkaar, maak je ze plat en dan verbind je ze aan elkaar.

Het zal een beetje passen en meten worden, maar gegarandeerd een leuke uitdaging voor (jou en) je kinderen!
De kinderen zullen zich kruipend een weg banen door het doolhof.

Om het extra spannend te maken, geef je je kinderen bijvoorbeeld een zaklamp mee of een ander soort lichtje (bijvoorbeeld een fietslampje) om de weg door het doolhof te vinden.

Als de dozen ruim genoeg zijn, kun je bijvoorbeeld ook voorwerpen hierin verstoppen, zodat kinderen extra punten kunnen scoren wanneer ze de objecten vinden en meenemen naar de uitgang.

Maak ook zeker een aantal doodlopende wegen en leg bij de uitgang een prijs neer. Eenvoudig maar leuk spel!

Ballentent

Een spelletje tegen je vrienden spelen met ballen en een kartonnen doos? Dat is zo gepiept!

Met wat gaatjes in een doos kunnen jullie proberen de ballen door de gaten te mikken. Wie scoort er de meeste punten?

Snijd cirkels uit een grote, kartonnen doos. Geef elke cirkel een bepaald aantal punten. De kleine cirkels zouden meer punten op moeten leveren, omdat het moeilijker is om met een bal hierin te mikken.

Laat de kinderen zelf hun punten bijhouden en optellen, doen ze meteen hun rekenhuiswerk!

Voor de wat kleinere kinderen zouden ze in plaats van te gooien, de ballen met hun handjes door de gaatjes kunnen steken.

Goed om hun fijne motoriek te oefenen!

Huisje

Eenvoudig maar gegarandeerd plezier: van een kartonnen doos een huisje bouwen! De doos moet natuurlijk wat groter zijn, zodat je kind wel in zijn of haar huisje past.

Je kunt de doos gewoon op zijn kant neerzetten en van de flappen een dak maken. Knip of snijd er deurtjes en raampjes in, en klaar is je huisje.

De benodigdheden zijn een of meer kartonnen dozen, lijm, een schaar of scherp mes en potloden/stiften/verf voor de versiering eventueel.

Je kunt van rood papier bijvoorbeeld echte dakpannen maken. Je kunt een huis nummertje toevoegen en misschien zelfs een bordje met jullie achternaam.

Door het huisje te versieren, zullen kinderen hun verbeeldingskracht stimuleren.

Behalve een huis, kun je er ook bijvoorbeeld een kasteel van maken, waar kinderen allerlei zelfbedachte avonturen kunnen meemaken.

Kinderen kunnen, afgezonderd in zo’n huisje, elkaar spannende verhalen vertellen, voor elkaar ‘koken’, of andere rollenspelen doen. Kinderen hebben echt niet veel meer nodig om een dag gezellig door te brengen.

Een huisje van karton maken is niet moeilijk. Betrek kinderen bij het bouwproces, ze zullen enthousiast aan de slag gaan.

Bij het helpen van de ‘bouw’, zullen kinderen basale architectonische kennis opdoen.

Poppenhuis

Als je geen poppenhuis hebt, misschien omdat het te duur is, of omdat je nog niet de juiste hebt kunnen vinden, is een poppenhuis van kartonnen dozen een eenvoudige en leuke oplossing.

De populaire Barbie, Disney of andere speelgoed huizen zijn namelijk vrij prijzig.

Een poppenhuis van karton maken kost niets, het is zo gedaan, en het enige dat je daadwerkelijk nodig hebt naast wat karton, lijm, een schaar of mes en materiaal voor de versiering, is fantasie.

Bepaal de lay-out van de doos: de doos kan worden geopend vanaf de open kant, rechtopstaand, of anders als 3D model waar je vanaf de bovenkant inkijkt.

Vervolgens kies je het aantal verdiepingen. Maak in ieder geval meer dan een kamer, dat is gewoon leuker en realistischer.

Hoe groter de doos, hoe meer kanten je op kan. Je kunt de flappen die niet nodig zijn uit de doos halen en gebruiken als verdelers, of anders extra karton uit andere dozen nemen.

Bij een traditioneel poppenhuis met twee verdiepingen maak je de verdelers in een eenvoudige kruisvorm. Zo krijg je vier kamers.

Deze video van Too Simple Crafts geeft veel inspiratie om met simpele materialen een prachtig poppenhuis te maken:

Wil je meer kamers, dan schuif je meer verdelers in de doos en kun je sleuven maken in de kartonnen lengtes die over de al gemonteerde scheidingsstukken kunnen schuiven.

Kies je voor een rechtopstaand huis, dan krijgt het huis twee verdiepingen.

Maak je een model waarbij je van de bovenkant in het poppenhuis kijkt, dan kun je ook weer verdelers toevoegen voor het onderscheiden van verschillende kamers of ruimtes.

Welk meisje wordt er nu niet enorm blij van een poppenhuis? En wat dacht je van de stoere jongetjes, ook zij kunnen prima mee spelen!

Het is echt de moeite waard om gewoon zelf een poppenhuis te maken. Kinderen zijn al snel tevreden en het hoeft er echt niet allemaal luxe uit te zien.

Met slechts een paar simpele materialen, kun je al iets heel origineels maken.

Poppenkast

Maak een poppenkast van een kartonnen doos! Dan kun je voorstellingen geven voor je vrienden of familie. Het is helemaal niet moeilijk om zelf te maken.

Zet de kartonnen doos op zijn zij en snijd er aan de bovenkant een vierkant gat uit. Hang er wat gordijntjes voor van stof, en je hebt eigenlijk al de basis. Je kunt natuurlijk de voorkant nog wat extra versieren!

Je hebt nodig: een kartonnen doos, eem schaar/mes, verf/stiften en natuurlijk handpoppen voor de voorstellingen.

Houd er rekening mee dat je bij het uitsnijden van het vierkante gat, waar je dus de voorstelling zal houden, je deze hoog genoeg maakt, zodat je comfortabel daaronder kan zitten zonder dat het publiek jou ziet!

Eventueel kun je in plaats van een vierkant gat ook luikjes snijden die je open en dicht kunt doen.

Is de poppenkast helemaal zoals je wil, dan kan de voorstelling beginnen! Verzamel al jouw vriendjes en vriendinnetjes en familie, verzin een mooi verhaal en laat de show beginnen.

Poppenkasten is een hartstikke leuk spel voor kinderen van rond de 5 jaar.

Knikkerbaan

Je kunt voor het maken van je eigen knikkerbaan een halve kartonnen doos gebruiken qua hoogte, en deze aan de binnenkant bijvoorbeeld bekleden met gekleurd papier of stickers.

Je hebt hiervoor niet eens perse een grote doos nodig, als je maar wel genoeg ruimte hebt om de knikkers te laten rollen.

Voor het maken van je eigen knikkerbaan heb je nodig: een stuk plat karton, een schaar of mesje, stiften, lege wc-rolletjes, lijm en knikkers.

De bedoeling is dat je met een schaar of klein mesje een paar gaatjes in het karton maakt waar je gaat proberen je knikkers in te rollen.

Maak zowel kleine als grote gaatjes. De knikkers moeten wel makkelijk in de gaatjes passen.

Met de halve (geverfde) wc-rolletjes en keukenrollen maak je tunnels, waar je de knikkers doorheen moet zien te krijgen.

Om het extra moeilijk te maken, kun je bijvoorbeeld een wc-rol vlak voor een gaatje plaatsen.

Versier je knikkerbaan naar hartenlust!

Het is misschien ook handig om met karton een rand te maken om de knikkerbaan heen, dan zullen de knikkers er niet zo snel afrollen.

Nu is het tijd om iemand uit te dagen voor een potje knikkeren! Wie krijgt zijn knikkers het snelst of het vaakst in de gaatjes?!

Houd er rekening mee dat de banen altijd iets naar beneden lopen, anders kunnen de knikkers blijven hangen en zullen ze niet verder rollen.

Het is daadwerkelijk een leuke klus om zo’n eigen knikkerbaan te maken en er vervolgens urenlang mee te spelen!

Voeldoos

Maak een voeldoos en daag je vriendjes en vriendinnetjes uit voor leuke voelspelletjes!

Neem een kartonnen doos en maak er twee gaten in aan de bovenkant en een scheidingswand aan de binnenkant.

Stop diverse items in de doos, maar met aan iedere kant van de wand in ieder geval van een item twee exemplaren. Bijvoorbeeld aan beide kanten een wasknijper, en dan verder pennen, poppetjes, pasjes, etc.

Laat de kinderen steeds voelen en twee dezelfde items uit de doos halen om punten te scoren!

Je kunt ook nog andere spelletjes spelen met een voeldoos. Je kunt bijvoorbeeld ook kinderen laten raden wat ze in hun hand hebben.

Spelen met een voeldoos stimuleert het inbeeldingsvermogen, de tastzin en communicatieve vaardigheden.

Dozen brokstukken

Mijn zoon vond dit één van de LEUKSTE spelletjes om te doen….

Dozen brokstukken.

Ze werden opgestapeld als een soort berg of misschien fort en je kon ze dan omver rijden met een fietje (en ik mocht op een hondje, je weet wel zo’n bouwtrolley die we nog hadden van onze verhuizing).

leukste spellen met kartonnen dozen

Ze omver rijden was al heel leuk, maar hij vond het ook erg grappig om daarna te proberen om de brokstukken heen te rijden alsof er een wegversperring was!

Super grappig, hij was toen ongeveer drie jaar.

Kunnen kartonnen dozen een vervanging zijn voor spelen met speelgoed?

Kartonnen dozen kunnen natuurlijk geen complete vervanging zijn voor het spelen met speelgoed. Daarvoor zijn er teveel verschillende soorten speeltjes met elk hun eigen leerdoelen. Kartonnen dozen kunnen echter wel een leuke aanvulling zijn op de voordelen van het spelen met speelgoed zodat je meer kunt combineren.

Het is namelijk lekker groot, dus je kunt de huizen, tunnels, en andere dingen maken waar het speelgoed in gebruikt kan worden.

Hoe zorg je voor een succes bij spelletjes verzinnen met kartonnen dozen?

Het verzinnen van spelletjes met kartonnen dozen kan een creatieve en leuke manier zijn om kinderen bezig te houden. Hier zijn enkele stappen om succes te bereiken bij het bedenken en spelen van kartonnen doos-spelletjes:

  1. Verzamel kartonnen dozen: Zorg ervoor dat je voldoende kartonnen dozen hebt in verschillende maten en vormen. Grote dozen kunnen dienen als hoofdstructuur, terwijl kleinere dozen kunnen worden gebruikt voor details.
  2. Bedenk een concept: Bedenk een thema of een idee voor het spel. Dit kan variëren van een speelgoedwinkel tot een ruimteschip, een doolhof of een poppenhuis. Laat de verbeelding de vrije loop.
  3. Ontwerp en knutsel: Werk samen met de kinderen om de kartonnen dozen om te toveren tot het gewenste spel. Snijd ramen, deuren en gaten om doorgangen te maken. Schilder of versier de dozen met kleuren en patronen om ze aantrekkelijker te maken.
  4. Voeg accessoires toe: Gebruik knutselmateriaal, zoals stof, verf, karton, en lijm, om details toe te voegen aan het spel. Denk aan meubels, decoraties en obstakels die het spel interessanter maken.
  5. Stel regels op: Bedenk eenvoudige regels en doelstellingen voor het spel. Bijvoorbeeld, als je een ruimteschip maakt, kunnen de regels zijn dat de kinderen astronauten zijn die door het universum reizen en buitenaardse wezens moeten ontmoeten.
  6. Speel samen: Speel het spel samen met de kinderen om te laten zien hoe het werkt en om hen op gang te helpen. Leg de regels uit en moedig hen aan om hun eigen ideeën en verhalen toe te voegen.
  7. Aanpassen en evolueren: Blijf openstaan voor aanpassingen en ideeën van de kinderen. Het spel kan in de loop van de tijd evolueren naarmate ze nieuwe elementen en wendingen bedenken.
  8. Gebruik de verbeelding: Stimuleer de verbeelding van de kinderen door open vragen te stellen en hen aan te moedigen om verhalen te creëren en personages te bedenken terwijl ze spelen.
  9. Opslaan en delen: Als het spel is voltooid, zorg er dan voor dat je het kunt opslaan of demonteren voor later gebruik. Je kunt ook foto’s maken van de creatie en deze delen met vrienden en familie.
  10. Vier creativiteit: Beloon de creativiteit en inzet van de kinderen door hun creaties te prijzen en er samen van te genieten.

Het belangrijkste is om plezier te hebben en de verbeelding te laten stromen. Dit is belangrijk bij het verzinnen van alle soorten spelletjes voor thuis. Kartonnen dozen bieden een geweldige kans voor kinderen om te leren, spelen en samen te werken terwijl ze hun eigen spel creëren.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.