Mijn peuter speelt met zijn ontlasting | Dit kun je doen!

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Voor sommige ouders is het een wezenlijk probleem, een peuter die telkens met zijn ontlasting wil spelen.

Telkens de behoefte om er dingen mee te “schilderen”.

In dit artikel bespreek ik hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Vader verschoont baby

Bijvoorbeeld als hij poept in de luier en je gaat de luier verschonen. Ze hebben het op alles gemunt wat ze kunnen bereiken

 • bed
 • speelgoed
 • gordijnen enz.

Of ze poepen en hebben zelf al uitgevonden hoe de luier uit moet.

Helemaal lastig wordt het als je ze gaat potje trainen.

Misschien heb je alles al geprobeerd en lukt het niet om te voorkomen dat het gebeurt.

Het is heel erg frustrerend, en vooral ben je het wassen en desinfecteren van al het speelgoed en kleding (soms wel twee keer per dag) beu.

Maar wat kun je doen?

Ik weet dat dit ongelooflijk frustrerend en onaangenaam is. Maar, je zult blij zijn te weten dat het ook volkomen normaal is.

Tweejarigen hebben niet de walgelijke reactie op poep dat zich later ontwikkelt, dus ze zien niets verkeerds in het aanraken ervan.

Wat een geweldige consistentie, perfect om uit te smeren! En hoe trots voelen ze zich, dat ze zelf klei / vingerverf kunnen maken!

Dus hoe stop je het?

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Hoe stop je een peuter te spelen met ontlasting?

Ik garandeer je dat straf het alleen maar erger zal maken. Sterker nog, het zou me niet verbazen als hij nu al reageert op het feit dat je hem hebt verteld dat het stout is.

Dus in plaats daarvan is hier je driepuntenplan:

 1. toegang voorkomen
 2. kalm blijven
 3. zijn behoefte om kunst te maken op een andere manier invullen

7 tips om spelen met poep te stoppen

 1. Doe de luier altijd achterstevoren om zodat ze deze niet uit kunnen doen.
 2. Begin om ze altijd in rompertjes te kleden, zodat hij niet zomaar bij de luier kan komen
 3. Houd hem constant in de gaten als hij wakker is.
 4. Voordat je hem in bed legt, doe je pyjama’s over de onesie, het soort dat je dichtritst, maar doe je ze achterstevoren om, zodat ze er niet bij kunnen. Ze kan hij ze niet alleen open krijgen.
 5. Als hij ontlasting op zich krijgt, blijf dan volledig kalm terwijl je hem schoonmaakt en kleedt, doe niet alsof het een straf is en maak er geen spektakel van, anders geef je hem een stimulans om er met je over te vechten. Maak er gewoon een feit van dat je hem helpt te leren niet met zijn poep te spelen. Zeg hem: “Poep gaat in het potje. We spelen niet met poep. We spelen met klei.”
 6. Geef hem veel gelegenheid voor rommelig spel. Laat hem dagelijks spelen met playdoh en klei, maar ook met vingerverf. Hij zal waarschijnlijk de klei lekker willen uitsmeren, dus geef hem een stuk papier op een bakplaat met opstaande zijkanten en laat hem naar hartelust smeren. Zo houd je de rommel binnen de perken. Of geef hem vingerverf om mee te spelen in de badkuip. Of laat hem buiten spelen in echte modder.
 7. Geef hem veel positieve bevestiging over hoe leuk dat is zodat ze nog duidelijker het verschil zien tussen leuk spelen met rommel die ervoor bedoelt is, en het gebrek aan reactie bij spelen met poep, die er niet voor bedoeld is.

Dit zal je zoon of dochter waarschijnlijk van hun gewoonte af helpen, omdat het verschil duidelijk is en het toch voorziet in de behoefte om op deze manier te spelen.

Daarnaast heb je de toegang tot poep als speelmateriaal op die momenten dat je er niet bij bent, zoals in bed of een onoplettend moment zonder rompertje, tot een minimum beperkt.

Doe dit zo snel mogelijk.

Ontlasting-smeren heeft een manier om de ouder-kindrelatie te ondermijnen en kan snel uitgroeien tot een gewoonte die anders maanden nodig heeft om te ontgroeien.

Welk speelgoed kan helpen met sensorisch spel in plaats van ontlasting?

Sensorisch speelgoed is divers van aard, variërend van tactiele items met verschillende texturen tot auditieve stukken met muziek en geluiden. Het is ontworpen om de zintuigen te prikkelen en helpt kinderen hun motorische vaardigheden, lichaamsbewustzijn en sensorische verwerking te verbeteren zodat ze dat niet op andere manieren hoeven te doen.

Het beste sensorische speelgoed op basis van speelwaarde is deze Taf Toys Sensory Tissue Box.

Beste sensorische trek speelgoed
Taf Toys Sensory Tissue Box
Product image
9.2
Toy score
Speelwaarde
4.6
Prijs/ kwaliteit
4.8
Herspeelbaar
4.4
Beste voor
 • Veel manieren om mee te spelen
 • Stimuleert sensorisch spelen en de fijne motoriek
Minder goed
 • Ze groeien er al vrij snel uit

Wat kun je met je peuter spelen om spelen met ontlasting te voorkomen?

Om het spelen met ontlasting bij peuters te voorkomen, kun je sensorische activiteiten aanbieden, zoals klei, zandtafels of sensopathisch spelen met materialen zoals rijst, bonen of water. Deze activiteiten stimuleren de tastzin en houden peuters bezig in spel. Zorg voor gevarieerd speelgoed en bied voldoende speeltijd om verveling te voorkomen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.