Hoverboards, zijn ze veilig voor jouw kind? | Lees deze 8 veiligheids tips

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Toen hoverboards in 2015 op de markt kwamen, waren ze meteen een succes. Dit speelgoed staat ook wel bekend als zelfbalancerende of tweewielige boards.

Het is een leuke manier om de omgeving te verkennen, maar zijn ze veilig voor kinderen?

Zelfs als je kind een van de nieuwste modellen heeft, waar steeds meer veiligheidsmaatregelen zijn ingebouwd, betekent dat niet automatisch dat het veilig is.

Immers, boards op twee wielen kunnen moeilijk te balanceren zijn, en kinderen kunnen vallen wat resulteert in blessures en helemaal niet ongebruikelijk is.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Zijn Hoverboards gevaarlijk?

Een Hoverboard is niet gevaarlijk, maar je moet een Hoverboard zien als elke andere extreme sport, zoals skaten en skateboarden of stuntsteppen. Niet elk kind zal gevaarlijke trucs doen, maar het is er wel mogelijk op en de juiste maatregelen en voorlichting kunnen zeker helpen.

Lees ook: de 5 best beoordeelde hoverboards die je kunt kopen

Een blik op de statistieken van het Hoverboard

Hoe vaak leiden deze valpartijen tot ernstig letsel? Uit een recente studie van de American Academy of Pediatrics bleek dat ongeveer 26.854 kinderen de spoedhulp bezochten met een hoverboard-blessure in 2015 en 2016.

De gemiddelde leeftijd van een gewond kind was 11. Jongens waren iets gevoeliger voor verwondingen dan meisjes (52 procent van de kinderen die we zagen waren jongens).

Kinderen hadden de meeste kans om hun polsen, onderarmen en hoofden te verwonden. De meest voorkomende verwondingen waren:

 • Breuken (40 procent)
 • Kneuzingen (17 procent)
 • Schrammen / verstuikingen (13 procent)

Hoewel hoverboards een van de nieuwste speelgoedtypen kunnen zijn, leiden veel andere speelgoedjes met wielen ook tot uitstapjes naar de afdeling spoedeisende hulp.

Tijdens dezelfde tijdsperiode van 2015 tot 2016 veroorzaakten skateboards bijna 121.400 gewonden.

Veiligheid met Hoverboards

Hoe kun je je kinderen beschermen als ze een soort speelgoed op wielen gebruiken? Hier zijn enkele tips:

 1. Kinderen verplichten om beschermende kleding te dragen, zoals een helm en polsbeschermers. “Ouders moeten een eenvoudig ‘geen helm, geen rijbeleid’ hanteren voor kinderen die dit soort speelgoed op wielen gebruiken. Veel andere sporten hebben goede helmen, zoals deze stuntstep helmen.
 2. Laat ze niet in of nabij het verkeer rijden.
 3. Schrijf je kind, indien van toepassing voor de activiteit, in voor lessen. Leren hoe je goed kunt vallen tijdens het skateboarden, bijvoorbeeld, kan kinderen helpen ernstige verwondingen te voorkomen.
 4. Lees alle aanwijzingen van de fabrikant, inclusief beperkingen voor leeftijd of gewicht.
 5. Gebruik geen gemotoriseerd speelgoed dat oververhit raakt.
 6. Gebruik alleen het oplaadsnoer dat bij het product is geleverd.
 7. Zorg ervoor dat het hoverboard dat je kind gebruikt, vrij is van vuil en niet versleten is.
 8. Als je kind een val krijgt die leidt tot bewustzijnsverlies, verandering in gedrag, epileptische aanval, ernstige hoofdpijn, braken of zwelling op het hoofd, moet je altijd onmiddellijk medische hulp inroepen.

Pols- en enkelverstuikingen kunnen over het algemeen worden behandeld met rust, ijs, compressie, elevatie (RICE) en vrij verkrijgbare onstekingsremmers zoals ibuprofen.

Als er na een val ernstige pijn of zwelling in de ledematen is of als de pijn niet verbetert, is het tijd om naar een dokter te gaan.

Zijn Hoverboards goed of slecht voor je gezondheid?

Hoverboards zijn aangeprezen als de populairste nieuwe trend in technologie, transport en in sommige gevallen zelfs fitness.

Maar zijn ze ook echt goed voor de gezondheid?

Je vraagt ​​je misschien af, wat zijn de risico’s versus de voordelen van deze snelle, kleine elektrische scooters?

Is het beter of slechter voor je om rond te rijden met een van deze dingen in plaats van lopen? Hoeveel beweging zou je daardoor missen?

Lees meer: hoe moet je op een Hoverboard rijden?

Kun je jezelf fit maken met een Hoverboard training?

Voor zover we weten, heeft niemand dit nog wetenschappelijk bestudeerd. Er zijn websites die praten over “het trainen van je kernspieren” door het balanceren op een hoverboard, maar dit is niet onderbouwd met studie. Afgezien van mensen die de boards maken en verkopen, is er nauwelijks bewijs.

Er is een ‘hoverboard workout-video’ op YouTube waarin wordt beweerd dat je in 5 minuten ‘een sixpack’ kunt krijgen, maar … het is niet serieus.

Het beste geval voor fitness was een artikel dat te vinden was in The Sun, waar Jacob Lewis hoverboarding probeerde in Londen en beweerde dat hij na 15 minuten uitgeput was en voegde eraan toe dat zijn spieren “brandden alsof ik in de sportschool was” en zei dat hij zijn evenwicht moest bewaren gaf zijn buikspieren “een onverwachte training”.

Misschien is het een geval van de nieuwheid van de technologie als uitweg voor het onderzoek. Maar als hoverboards calorieverbrandende machines of kernversterkers zijn, valt het bewijs nog te bezien.

En tot nu toe zijn er geen gecertificeerde instructeurs voor hoverboard-workouts opgedoken bij de lokale Fit4Free.

Als je fit wilt blijven, wint ouderwets wandelen over hoverboards. Een doorsnee persoon met een gewicht van 80 kilo kan 204 calorieën per uur verbranden met een redelijke snelheid, en je kunt dat tot 340 calorieën per uur opvoeren als je wat sneller loopt.

Bovendien is wandelen legaal in alle straten van de stad, het is bewezen dat het erg veilig is (je benen zullen zeker niet super veel spierpijn krijgen) en het kan de arts (en slechte cholesterol, hoge bloeddruk en overtollig vet) op afstand houden.

En wat die six-pack betreft? Geen enkel apparaat zal crunches vervangen… helaas!

Lees ook: zijn Hoverboard opladers universeel?

Hoe zit het met de geruchten over Hoverboards die spontaan ontvlamden?

Kort nadat ze debuteerden, begonnen verschillende fabrikanten hoverboards te verkopen die niet waren geïnspecteerd op kwaliteit of veiligheid.

Je hebt de rapporten en bijbehorende apocalyptische video’s van branden gezien die afkomstig zijn van de lithium-ionbatterijen van sommige boards.

Tel daarbij op dat de verbranding van een bedreiging kan plaatsvinden in de bagageruimte van een vliegtuig boven het hoofd, en doet denken aan angstaanjagende rampenfilms uit de jaren zeventig.

Amazon heeft aangekondigd dat zij mensen die een hoverboard hebben gekocht, een volledige terugbetaling zullen aanbieden.

WIRED meldt dat de Commissie voor de veiligheid van consumentenproducten een aantal fabrikanten onderzoekt en dat ze werken aan veiligheidsnormen, maar dat de CPSC in de tussentijd alle hoverboard-retailers wil “om de verkoop te stoppen en consumenten in staat te stellen de gadgets terug te sturen voor een terugbetaling.”

Nieuwsberichten begonnen de ronde te doen van de gemotoriseerde boards die spontaan vlam vatten en brandwonden veroorzaken. Tot op heden zijn meer dan 300 incidenten van deze apparaten die oververhit raken of in brand vliegen gerapporteerd in Amerika en een aantal in Nederland.

Nieuwe hoverboards dragen niet hetzelfde brandgevaar als vroeger. Als je een ouder model hebt, dan is het misschien de moeite waard om te kijken of het een gerenommeerd merk is. Alle hoverboards moeten voldoen aan de UL 2272 veiligheidsnorm.

Toch zijn er een aantal merken en modellen, zelfs nu nog, om voor uit te kijken.

De Nederlandse voedsel en waren autoriteit heeft in 2018 een onderzoek gedaan naar de boards omdat er toch nog veel vlam vatten en de resultaten liegen er niet om. Er zijn nog steeds een hoop Hoverboards onveilig.

Het meeste gebeurt het bij het opladen, we hebben ook een aantal tips over opladen zelfs bij veilig geachte Hoverboards. Doe het bijvoorbeeld nooit de hele nacht en zorg dat je er bij blijft.

Er zijn een aantal merken en modellen die je volgens het onderzoek zeker moet mijden. Wij raden het ook niet aan deze modellen te kopen (en zijn ondertussen ook verboden).

Dit zijn de onveilige Hoverboards:

 • Alfa Smart Wave ASW-605
 • CELECT CELS6-0-RED
 • Cool&Fun BG-P001/6.5
 • Cool&Fun EL-ES01(JD-6.5)
 • DENVER DBO-6501 white MK2
 • Doc Green Hoverboard HB8000
 • GoClever CityBoard SUV
 • HAKAL Glideboard
 • I’m not a robot R2, paars model
 • I’m not a robot R2, wit model
 • IO Hawk 925-IO-HAWK 1
 • LENV Hoverboard
 • Lucas Electronics Hoverboard APP-functie
 • MP man Gyropode G1
 • Ali Impex Hoverboard 6.5 inch
 • Wuyi Sanli Tools Co. HT-NNC-V20
 • onbekend Smart Balance Wheel
 • Trendfield P10
 • onbekend S6 Basic
 • Allstock Hoverboard FCA131 – 4215
 • onbekend Hoverboard Chroom rood
 • TheBalancewheel Hoverboard Spiderman LED
 • OXBOARD Go (item No.020B)
 • Ridd Hoverboard Urban, RDD HB65BU
 • Smarty Casablanca Offroad, CHIC-D07
 • SWEELS(s) 78500.01
 • The Scootershop onbekend
 • Vinz Hoverboards Type BIS213 – 217
 • YUBIX K5 7.5 inches

Verkoop van deze modellen is inmiddels verboden en veel van de merken hebben daarmee geen Hoverboards meer op de markt. Maar de goedkopere varianten van gerenommeerde merken als Denver, OXBOARD en SwheelS zijn ook erg opvallend.

Bij al deze modellen is het oordeel van de NVWA:

“De beveiliging tegen overladen van het batterijpakket ontbreekt. Hierdoor kan een brand ontstaan en/of explosie plaatsvinden.”

Dit betekent dat er geen rem zit op het opladen. Dus wanneer de batterij vol is kan het apparaat gewoon doorgaan met opladen waardoor deze oververhit raakt.

Het advies van de NVWA is hierover:

“Voor hoverboards die niet door de NVWA onderzocht zijn, adviseert de NVWA om deze alleen op te laden als men in de buurt is en kan ingrijpen. Bijvoorbeeld niet tijdens het slapen of wanneer men niet thuis is. Als het hoverboard is opgeladen, is het verstandig om deze van de oplader los te koppelen zodat deze niet onnodig lang met het elektriciteitsnet is verbonden.”

Andere veelvoorkomende mankementen met de Hoverboards zijn:

 • het beveiligingscircuit voldoet niet aan de gestelde veiligheidseisen
 • de bedrading ligt niet vrij van scherpe randen en kan daardoor open gesneden worden en bloot komen te liggen
 • de handleiding is niet in het Nederlands beschikbaar

Lees het volledige rapport van de NVWA hier

Lees ook: kun je met Hoverboards door water?

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.