Speelt je peuter jullie als ouders tegen elkaar uit? 8 tips

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Herken je deze situatie?

Mijn zoontje nestelde zich tegen me aan en sloeg zijn armen om mijn nek. “Je bent mijn favoriet” fluisterde hij in mijn oor.

Daar kun je natuurlijk geen nee tegen zeggen, ik voelde medelijden met mijn man, hoe kon hij concurreren?

Natuurlijk was ik zijn favoriet, ik breng meer tijd met hem door, en ja, die moeder-kind-band is nou eenmaal heel erg sterk.

Ik zou willen zeggen dat de plotselinge vriendjespolitiek die mijn kleintje mij had geschonken, de manier waarop ik hem opvoedde niet veranderde.

Maar van tijd tot tijd merkte ik dat ik toegaf aan zijn grote ogen en trillend onderlipje.

Zijn “mama alsjebliiiiiieft” bezorgde hem een extra snoepje en extra schermtijd. Ik zei tegen mezelf dat het onschuldig was.

Maar, moet je nu medelijden hebben met mij als man en vader? Nee, want nu komen we bij de clou van dit verhaal.

De moeder liep de kamer binnen en zag haar zoon zich bij haar man nestelen en zag hoe zijn gezicht oplichtte terwijl hij in zijn oor fluisterde.

Blijkt dat hij óók zijn favoriet was.

Beide schuldig aan het laten ons laten manipuleren. We waren allebei bezweken aan zijn vleierij en hij had ons met succes tegen elkaar uitgespeeld.

Dit zijn niet de eerste ouders die in deze val trappen, en na wat onderzoek heb ik geleerd dat er verschillende methoden zijn die kinderen gebruiken om een ​​soortgelijk effect te bereiken.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Hoe kun je herkennen dat een peuter ouders tegen elkaar uitspeelt?

Als ik nee zeg tegen mijn zoon, dan accepteert hij mijn beslissing zonder kik. Wat een goeie ouder ben ik toch!

Blijkt dat hij rechtstreeks naar zijn moeder gaat die iets in een andere kamer aan het doen is om het daar te proberen.

Het duurt niet lang voordat sommige kinderen de voordelen beseffen van het tegen elkaar uitspelen van hun ouders om te krijgen wat ze willen.

Na een paar jaar op aarde te zijn, beginnen kinderen te beseffen dat alleen omdat papa nee zei, niet betekent dat mama nee zal zeggen (of andersom).

Peuters zien de wereld vaak in bijna magische termen waar ze gewoon om iets vragen en dan zal het verschijnen.

Voor kinderen van deze leeftijd zijn ouders de grote zorgverleners die hen te allen tijde alles geven wat ze nodig hebben – hoe moeilijk ook.

Elke ouder afzonderlijk benaderen

Dit is de gemakkelijkste indicatie dat je kind mogelijk probeert ouders tegen elkaar uit te spelen.

Een kind kan het verzoek zelfs specifiek op elke ouder afstemmen om de kans op acceptatie te vergroten.

Ze zullen op zoek gaan naar zwakke plekken en interesses die aansluiten bij de gevoeligheden van die ouder om te krijgen wat ze willen (oei, personalisatie!)

Als moeder bijvoorbeeld nee zei om laat op te blijven om een ​​film te kijken, zal vader misschien ja zeggen omdat hij die film al een tijdje wil bekijken, als je maar begint over de juiste film.

Good cop, bad cop

Soms geeft één ouder gemakkelijker toe aan verzoeken, zodat je kind zijn energie kan richten op het overtuigen van die ouder.

  • Als je één softy ouder hebt (je weet vast wel van jezelf of jij dat bent of je partner!), kun je overwegen om met je kind af te spreken altijd dingen aan beide ouders te moeten vragen.
  • Of de gemakkelijk beïnvloedbare ouder kan het kind vertellen dat ze erover zullen nadenken en het idee met de andere ouder zullen bespreken.

Belangrijke beslissingen moeten worden genomen nadat beide ouders de voor- en nadelen samen hebben afgewogen.

Opvoedkundigen zeggen dat het niet ongebruikelijk is dat kinderen de ene ouder proberen uit te spelen tegen de andere.

Het gedrag kan echter problematisch worden als het kind erin slaagt te krijgen wat het wil.

In het geval dat het continu en regelmatig effectief is, is de zorg dat het kind leert dat “nee” meer de betekenis krijgt “probeer het op een andere manier of vraag het aan een ander” in plaats van “nee, dat mag echt niet”.

Dus wat is de beste manier om dit soort gedrag in de kiem te smoren? Natuurlijk weer, is communicatie de sleutel.

Wat te doen als je peuter jullie tegen elkaar uitspeelt

Je moet met het kind communiceren over het gedrag en ook zorgen voor een goede communicatie tussen jullie als ouders.

Zoals met elk gedrag met kinderen:

Als het effectief is om de gewenste uitkomst te krijgen, zullen ze ermee doorgaan, en als het niet langer effectief is, houdt het snel op.

Het is allemaal leuk en aardig en het begint onschuldig, maar je moet op een gegeven moment samen gaan zitten en samen een strategie overeenkomen.

Het beste is om een verenigd front te laten zien en elkaar te steunen, en als de een nee zegt moet de ander ook nee zeggen.

Mocht je het zelf een keer niet eens zijn met een beslissing, dan is dat iets om op een later moment eens over te hebben samen, maar niet op dat moment zelf iets anders beslissen.

  • Zodra je vaststelt dat dit gedrag zich heeft voorgedaan, praat er met je kind over en stel samen duidelijke verwachtingen en gevolgen op.
  • Communiceer met je partner (of andere opvoeders) om ervoor te zorgen dat je samenwerkt om het gedrag te beheersen en de effectiviteit ervan te beperken.
  • Zorg ervoor dat je zo consistent mogelijk bent in de manier waarop je het gedrag benadert wanneer het zich voordoet.

Uitspelen is erger bij gescheiden ouders

Als een kind zijn ouders gescheiden ziet, kan het een moeilijke tijd voor hen zijn en zullen ze op verschillende manieren reageren.

Een veel voorkomende manier is om te proberen ouders tegen elkaar uit te spelen.

Als je merkt dat je kind dit doet, raak dan niet in paniek, want het is normaal gedrag.

Blijf kalm en probeer met je kind en zijn moeder te werken aan een ​​manier om de situatie te corrigeren.

Waarom spelen kinderen ouders tegen elkaar uit?

Ieder kind test graag zijn beperkingen en zoekt uit in hoeverre de mensen om hem heen kunnen meebewegen in zijn wensen.

Peuters zijn helemaal in de leeftijd om te ontdekken hoe ver ze kunnen gaan en welk effect hun gedrag op anderen heeft.

Omdat hun ouders het dichtst bij ze staan, leren ze het eerst hoe ze op jouw knoppen moeten drukken om leuke dingen gedaan te krijgen.

Wanneer ouders uit elkaar gaan, wordt deze situatie verergerd en of het nu door woede is, om aandacht te zoeken of om hun nieuwe grenzen te testen, ze zullen je vaak proberen uit te spelen tegen je ex.

Geef niet toe

Als je kind merkt dat het uitspelen van jou tegen zijn moeder werkt, dan zullen ze het vaker proberen te doen.

Het slimste wat je kunt doen, is niet op hun gedrag in te gaan. Dit kan soms moeilijk zijn omdat je misschien wel extra de liefde en acceptatie van je kind zoekt.

Je wilt niet dat ze je ex zien als de “favoriet”, maar strijden om de aandacht van je kind is geen gezonde cyclus om in te stappen.

Wees eerlijk

Afhankelijk van hoe oud je kind is, kan het een goed idee zijn om te gaan zitten en eerlijk met hen te praten over wat er aan de hand is en hoe u=je je voelt over hun gedrag.

Ze denken waarschijnlijk dat ze heel slim zijn en dat je niet beseft wat ze proberen te doen.

Door er met hen over te praten, breng je hun gedrag naar voren, kun je het aanpakken en praten over de onderliggende problemen waardoor ze zo handelen.

Werk samen met je ex

Terwijl je kind probeert jou en je ex tegen elkaar te spelen, verspreid je de situatie door samen te komen als een verenigd front.

De relatie is misschien niet perfect met je ex, maar jullie moeten allebei een manier vinden om als ouders samen te werken.

Als je dit doet, zal je kind snel beseffen dat zijn gedrag hem nergens toe brengt en zal hij niet meer zo zijn best doen.

Door kalm te blijven en hun gedrag rechtstreeks aan te pakken, kun je helpen het te temperen.

In het ideale geval, als je met je ex kunt samenwerken, kun je een eenheidsfront laten zien en hen laten beseffen dat ze nergens komen op deze manier.

Belangrijke dingen om te onthouden

Sommige ouders zullen hun kinderen gebruiken om emotionele druk op elkaar uit te oefenen, en dit wordt zeker niet aanbevolen.

Onthoud dat kinderen vaak gerustgesteld zullen zijn als ze hun ouders niet tegen elkaar uit kunnen spelen, maar wanneer ze het juist voor elkaar opnemen.

Kinderen zullen het gevoel van veiligheid krijgen dat gepaard gaat met voorspelbare oudergrenzen, maar ze kunnen je af en toe blijven testen.

Wanneer jouw kind zijn meest aanhoudende tests uitvoert, hebben ze waarschijnlijk op dat moment de meeste geruststelling van je nodig.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.