Beste speelgoed om je baby aan te moedigen te gaan zitten

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Zelfstandig zitten geeft je baby een nieuw perspectief op de wereld.

Zodra zijn rug- en nekspieren sterk genoeg zijn om hem rechtop te houden en hij weet waar hij zijn benen neer moet zetten zodat hij niet omvalt, is het slechts een kwestie van tijd totdat hij doorgaat met kruipen, staan ​​en lopen.

In dit artikel alles over wanneer je baby gaat zitten en tips voor jou om hem een handje te helpen.

Vanaf wanneer kan mijn baby leren zitten

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Op welke leeftijd gaan baby’s rechtop zitten?

Je baby zal waarschijnlijk leren zelfstandig te zitten tussen de leeftijd van 4 en 7 maanden.

Je baby zal het na het beheersen van omrollen en zijn hoofd omhoog houden op gaan pakken.

De meeste baby’s kunnen enkele minuten goed zitten zonder ondersteuning tegen de tijd dat ze 8 maanden oud zijn (zelfs baby’s die het zitten onder de knie hebben, zullen uiteindelijk omvallen, vaak omdat ze de interesse verliezen om rechtop te zitten).

Hoe kun je spelenderwijs je baby leren rechtop zitten?

Hoewel je je baby bijna vanaf dag één in een zittende positie kunt houden, begint echt onafhankelijk zitten pas als hij de controle over het hoofd heeft.

Vanaf ongeveer 4 maanden worden de nek- en hoofdspieren van je baby snel sterker en leert hij zijn hoofd omhoog te houden terwijl hij op zijn buik ligt.

Vervolgens zal hij uitzoeken hoe hij zichzelf op zijn armen kan zetten en zijn borst van de grond kan houden, een soort mini-pushup.

Tegen 5 maanden kan hij misschien even zitten zonder hulp, hoewel je in de buurt moet blijven om hem te ondersteunen en hem te omringen met kussens om een ​​mogelijke val op te vangen.

Zappy ouders heeft er ook een leuke video over:

Leer hoe je baby zich klaarmaakt om een ​​belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling te bereiken: rechtop zitten.

Binnenkort zal je baby erachter komen hoe hij zijn evenwicht kan behouden terwijl hij zit door naar voren te leunen op een of beide armen in een statiefpositie.

Na 7 maanden zal hij waarschijnlijk in staat zijn om niet-ondersteund te zitten (waardoor hij zijn handen kan vrijmaken om te verkennen), en hij leert hoe hij kan draaien om een ​​gewenst object te bereiken terwijl hij zit.

Op dit punt kan hij zelfs vanuit zijn buik in een zittende positie komen door op zijn armen te duwen.

Tegen de tijd dat hij 8 maanden oud is, zal hij waarschijnlijk goed zitten zonder ondersteuning.

Hoe je jouw baby kunt helpen rechtop te zitten

Het optillen van zijn hoofd en borst helpt je baby zijn nekspieren te versterken en ontwikkelt de hoofdcontrole die nodig is om rechtop te zitten.

Je kunt helpen door hem aan te moedigen om met de voorkant naar beneden op de vloer te spelen en hem vervolgens te vragen omhoog te kijken.

Het gebruik van een helder speeltje dat geluid maakt of een spiegel is ook een goede manier om ervoor te zorgen dat zijn gehoor en gezichtsvermogen op de goede weg zijn.

Zodra je baby een redelijk zelfverzekerde opzitter is, leg je speelgoed en andere intrigerende objecten net buiten bereik – ze zullen zijn aandacht vasthouden terwijl hij leert met zijn armen in evenwicht te komen.

Zoals altijd, en vooral wanneer hij net leert zitten, moet je dicht bij je baby blijven voor het geval hij valt – of zijn nieuwe vaardigheden wil laten zien.

Beste Speelgoed & zitjes om te helpen zitten

Na maanden achterover te leunen, zal je kleintje maar al te enthousiast zijn over een verandering van positie (kijk naar mij, mam!).

Rechtop zitten geeft hem een ​​uitgebreide kijk op de wereld en een kans om verbazingwekkende dingen te ontdekken die zijn groeiende universum bewonen.

De meeste baby’s zullen tussen de 3 en 5 maanden met hulp kunnen zitten, hetzij door zichzelf op hun handen te steunen of met een beetje steun van jou.

Hoe meer je baby oefent met hulp, hoe groter de kans dat hij zelfstandig gaat proberen zonder kussen of de handen van mama of papa om hem te ondersteunen.

Een zitje op de vloer kan een uitstekende oplossing zijn voor jou en je baby.

Vloerzitjes ondersteunen de baby zodat hij kan spelen of een ander standpunt kan innemen.

En, het beste van alles, ze houden hem stabiel, zodat jij dingen kunt doen zoals het beantwoorden van een paar e-mails terwijl je hem in de gaten houdt.

Als het gaat om een ​​stoel op de grond, zijn hier enkele opties om naar te zoeken:

 • Stevige structuur: het moet de baby stevig vasthouden.
 • Makkelijk schoon te maken: je wilt er een die gemakkelijk kan worden schoongeveegd of met een kussen die in de wasmachine kan worden gegooid om snel schoon te maken.
 • Extra leuk: op sommige vloerstoelen is speelgoed bevestigd. Deze kunnen helpen om de baby die paar kostbare minuten langer bezig te houden.
 • Veelzijdigheid: sommige zijn om in te groeien en kunnen worden gebruikt als pasgeborenen stoel of omgebouwd worden tot stoelverhoger.

Gebruik de vloerstoel wel alleen op de grond!

Het is mogelijk dat een kieskeurige of extra kronkelige baby een grondstoel omver kan gooien, waardoor hij het risico loopt te vallen als je deze bijvoorbeeld op tafel zet.

Probeer de baby niet langer dan 15 minuten op de grond te houden, het is goed om een beetje te oefenen en wat zekerheid te krijgen maar niet voor de lange duur.

Omdat de positionering een beetje beperkend kan zijn, kunnen deze stoelen de natuurlijke bewegingen van de baby beperken, dezelfde bewegingen die nodig zijn om de spierkracht op te bouwen die de baby nodig heeft om zelfstandig te gaan zitten.

Net een beetje als loopwagen bij het leren lopen.

Blijf dicht bij je baby terwijl hij op de grond zit.

Naast vloerzitjes zijn er tal van andere leuke apparaten om de baby te leren zelfstandig te gaan zitten. Bekijk hieronder onze favoriete producten.

Zachtste zitje om de baby te helpen zitten

Infantino Prop-A-Pillar

Product image
8.2
Toy score
Speelwaarde
4.4
Prijs/ kwaliteit
4.1
Herspeelbaar
4.0
Beste voor
 • Handig 2-in-1 design voor tummy time en leren zitten
 • Kleurrijk design spreekt tot de verbeelding
Minder goed
 • Niet erg duurzaam
 • Vanaf: 0 maanden
 • Beste: 0 – 12 maanden
 • Tot: 2 jaar
 • Materiaal: Polyester
 • Aantal onderdelen: 3
 • Afmetingen: 41,91 x 12,7 x 35,56 cm (16.5 x 5 x 14 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: € 59,95 – $ 44,99
 • Duurzaamheid: Geen
 • Thema: Babyspeelgoed, Knuffel
 • Wasbaar: Handwas
 • Veiligheidsonderdelen: Zacht materiaal
 • Speeltijd: Langer (10 – 30 min)
 • Leerdoel: Fysieke ontwikkeling, Grove motoriek
 • Vorm deze vriendelijke rups zoals de letter “S” voor ondersteunde buiktijd om de baby te helpen zijn hoofd- en nekspieren te ontwikkelen,
 • en krul hem dan op tot een “C” om de baby te ondersteunen wanneer hij klaar is om te gaan zitten.

Het wordt ook geleverd met twee afneembare speeltjes. Erg handig in het gebruik door zijn multi-functionele vorm en de kleuren en het thema spreken enorm tot de verbeelding. Zo kan hij ook nog iets langer meegaan tot in de dreumes tijd.

Beste klassieke vloerstoel om baby’s te helpen zitten: Bumbo Floorseat

Handige Bumbo baby vloerzitje

(bekijk meer varianten)

Je vindt deze stoel op menig babyregister. Waarom?

Het is ontworpen om de baby te helpen rechtop te gaan zitten voordat hij het zelf kan en het voorgevormde ontwerp moedigt hem aan om een ​​goede houding te behouden.

Bovendien is het antislip en gemakkelijk af te vegen, plus je hebt er veel geweldige seat covers voor zodat je hem gemakkelijk schoon kunt houden.

Bekijk alle varianten hier

Meest veelzijdige artikel om baby’s te helpen zitten: Snoozzz voedingskussen

Snoozzz voedingskussen om je baby te helpen zitten

(bekijk meer uitvoeringen)

Misschien heb je er al eentje voor het voeden, maar een stevig voedingskussen is ook een heel handig en veilig hulpmiddel om je baby te helpen zitten.

Een voedingskussen is ook een hulpmiddel voor buiktijd en een kussen voor baby’s die aan hun zittende spieren werken.

Het kussen ondersteunt je kleintje zachtjes en voorkomt dat hij omvalt, dus kies een stevige zoals deze van Snoozzz.

Beste leertafel om baby te helpen zitten: Fisher-Price Lach en leer rond de stad Leertafel

Beste speelgoed om de baby te helpen zitten: Vtech baby dierenvriendjes reuzenrad

Vtech baby dierenvriendjes reuzenrad

(bekijk meer afbeeldingen)

Een helder speeltje dat op elk glad, vlak oppervlak stevig kan staan met behulp van een sterke zuignap.

Het trekt niet alleen zijn aandacht en houdt hem bezig, maar blijft ook zitten wanneer hij werkt aan zijn oog-hand coördinatie door te reiken, trekken en slaan.

Het Vtech reuzenrad heeft kleurrijke diertjes die erin vastzitten, waardoor de baby geluid aan het zicht kan verbinden en textuurpunten om zijn tastbare verkenning aan te moedigen.

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier

Beste speelwiel om de baby te helpen zitten: Vtech Baby mijn eerste stuurtje

Beste speelwiel om de baby te helpen zitten: Vtech Baby mijn eerste stuurtje

(bekijk meer afbeeldingen)

Iets lekker laags waar je baby naar kan grijpen terwijl hij oefent met zitten.

Je kleintje zal het leuk vinden om te zitten tijdens het spelen met dit stuur vol activiteiten dat hij kan draaien om de schattige puppy heen en weer te bewegen.

Het beschikt over een versnellingspook en signaalhendel die licht activeert en leuke melodieën activeert.

Als hij niet in de rijmodus zit, bevat het op de auto geïnspireerde speelgoed ook een dieren- en muziekmodus, met meer dan 60 liedjes, geluiden en zinnen.

Bekijk hem hier bij bol.com

Beste stoelverhoger om de baby te helpen zitten: Infantino Discovery zitverhoger

Infantino grow with me multi stoel

(bekijk meer afbeeldingen)

Als je het type ouder bent dat liever investeert in babyproducten die op meer dan één manier kunnen worden gebruikt (zijn we dat niet allemaal?), zult je het op prijs stellen dat deze zittende positioner kan worden gebruikt als een vloerzitje of als stoelverhoger.

De uitneembare bak heeft vier sensorische speeltjes – en ze zijn bevestigd, dus je hoeft je nooit zorgen te maken dat ze op de grond vallen.

Bekijk de laagste prijzen hier bij bol.com

Leukste zitje op de vloer: Fisher-Price Sit-Me-Up vloerstoel met dienblad

Fisher-Price sit me up Floor seat

(bekijk meer afbeeldingen)

De kleurrijke vrolijke giraf houdt je kleintje omhoog zodat hij een andere kijk op de wereld om hem heen kan krijgen.

Hij kan met de rammelaars spelen en rammelen op verwijderbare schakels, de leeuw laten piepen wanneer hij met zijn voetje trapt en ander speelgoed of boeken op het verwijderbare blad zetten.

De stoel is afneembaar en wasbaar in de machine en het hele ding kan worden opgevouwen voor gemakkelijke opslag.

Bekijk hem hier bij bol.com

Is speelgoed om te gaan zitten het eerste babyspeelgoed dat je moet kopen?

Nee, speelgoed om te gaan zitten is meestal niet het eerste babyspeelgoed dat je moet kopen. In de eerste levensmaanden van een baby zijn speelgoed en activiteiten gericht op de zintuiglijke ontwikkeling, waaronder speelgoed met contrasterende kleuren, texturen, geluiden en eenvoudige vormen.

Mobielen, knuffels en speelmatten met hangende speeltjes kunnen erg stimulerend zijn voor pasgeborenen.

Naarmate een baby groeit en sterker wordt, kan speelgoed om te gaan zitten nuttig zijn om hun ontwikkeling van zitten en balans te ondersteunen. Dit speelgoed is doorgaans ontworpen voor baby’s vanaf ongeveer 6 maanden oud.

Wat te doen als je baby niet rechtop gaat zitten

Als je baby niet in staat is om zijn hoofd gestaag te houden tegen de tijd dat hij ongeveer 4 maanden oud is en niet is begonnen met het leren om zichzelf op zijn armen te zetten kort daarna of niet in staat is om 9 maanden niet ondersteund te zitten, neem dan contact op met zijn dokter.

Baby’s ontwikkelen vaardigheden anders, sommige sneller dan andere, maar hoofdcontrole is essentieel voor zelfstandig zitten en zitten is de sleutel tot kruipen, staan ​​en leren lopen.

Houd er rekening mee dat premature baby’s deze en andere mijlpalen later kunnen bereiken dan hun leeftijdsgenoten.

Nadat je baby rechtop zit – wat is de volgende stap?

Je kunt raden wat er komt nadat je baby erachter komt dat hij vanuit een zittende positie naar voren kan komen en op zijn handen en knieën kan balanceren.

Hij kan al vanaf 6 of 7 maanden op handen en voeten beginnen en op 10-maanden leeftijd kruipen.

Je kind is nu zowel zeer mobiel als zeer nieuwsgierig, dus kinderbeveiliging is erg belangrijk.

Trouwens, de meeste kinderartsen raden aan te wachten tot je baby met minimale ondersteuning zit voordat hij begint met vast voedsel.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.