Beste educatief speelgoed voor basisschool kinderen: Groep 3 t/m 8

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

speelgoed basisschool

Educatief speelgoed is speelgoed dat kinderen helpt bij hun leerproces. Het biedt hands-on leerervaringen en stelt kinderen in staat om concepten op een leuke en boeiende manier te verkennen.

Voor kinderen in groep 3 t/m 8 van de basisschool zijn er verschillende soorten educatief speelgoed beschikbaar dat hen helpt bij het ontwikkelen van specifieke vaardigheden.

Het speelgoed dat het beste aansluit bij de leerdoelen van een groot aantal van de basisschool klassen zijn deze magneettegels van Magformers. Ze zijn enorm veelzijdig en hebben meerdere mogelijkheden om mee te spelen, van eenvoudige huisjes tot complexe geometrische vormen.

Basisschoolleerlingen maken op verschillende gebieden van cognitieve ontwikkeling significante vorderingen gedurende hun schooljaren. Ze ontwikkelen redeneer- en logische vaardigheden, leren kritisch nadenken voordat ze beslissingen nemen, en breiden hun begrip uit door te leren van wat ze horen, lezen en ervaren.

Naarmate leerlingen de hoogste groepen bereiken, ontwikkelen ze specifieke vaardigheden die hen helpen bij hun academische groei. Ze leren gestructureerde antwoorden te schrijven als reactie op vragen, verbeteren hun probleemoplossende vaardigheden en worden meer onafhankelijke denkers en leerlingen.

Ze richten zich op het vinden van meerdere oplossingen voor problemen en worden bedreven in het analyseren en evalueren van situaties. Ze bouwen voort op wat ze hebben geleerd en passen dit toe op meer uitdagende en diepgaande leeractiviteiten.

Populaire speelgoedsoorten voor basisschoolleerlingen zijn onder andere bouwblokken, educatieve spellen, stem speelgoed, kunstbenodigdheden, fidget toys en puzzels.

Educatief speelgoed kan de cognitieve ontwikkeling bevorderen door kinderen nieuwe vaardigheden te leren en hen de mogelijkheid te bieden om deze vaardigheden op een leuke en boeiende manier te oefenen.

Een studie van Phillips, A., Palazolo, P., Magun-Jackson, S., Camp, C., & Schmucker, D. (2002) getiteld “Powerful Play: Using Toys As Tools In Engineering Education” heeft aangetoond dat speelgoed succesvol kan worden gebruikt als leermiddel in bouwkundig onderwijs. Het is dus erg belangrijk geschikt speelgoed te kiezen voor de ontwikkeling.

Hier volgt het beste speelgoed voor basisscholieren per groep.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Beste educatieve speelgoed voor groep 3

Beste buiten speelgoed voor groep 3

HikrKinder Verrekijker

Leuk voor de kleine ontdekker die van buiten houdt, en misschien ook wel leuk voor jullie samen in de wildernis.

7.7
Toy score
Product image

Beste bouwspeelgoed voor groep 3

MagformersBasic Set Line

Kinderen vinden het geweldig om tijdens het spelen te ontdekken wat je er mee kan, maar ook op latere leeftijd zijn er nog veel moeilijker dingen mee te bouwen.

9.5
Toy score
Product image

Beste interactieve robot voor groep 3

Wonder WorkshopDash

Gebruik de gratis Apple-, Android- of Kindle Fire-apps om te programmeren in een leuke ‘Quest-modus’ die kleurrijk en boeiend is, een geweldige kennismaking met coderen voor kinderen vanaf zes jaar oud.

9.1
Toy score
Product image

Beste wetenschapsset voor groep 3

EnginoDiscovering Stem Mechanica

Deze bouwdoos bevat verschillende stukken zoals blokken, balken, hellingen die allemaal samengevoegd worden tot volledige bouwwerken zoals gebouwen en bruggen.

8.7
Toy score
Product image

In groep 3 moeten kinderen leren lezen, schrijven, rekenen en sociale vaardigheden ontwikkelen. Speelgoed kan hen helpen bij dit leerproces. Het biedt hands-on leerervaringen en stelt kinderen in staat om concepten op een leuke en boeiende manier te verkennen.

Bijvoorbeeld, bouwstenen en STEM-speelgoed helpen bij het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht, probleemoplossend vermogen en kritisch denken. Zo zie je veel magneet speelgoed in deze leeftijdscategorie 6-jarigen van groep 3, omdat het ruimtelijk inzicht en bouwkunde stimuleert.

Ook is speelgoed voor buiten natuurlijk een must, het beste als het de nieuwsgierigheid stimuleert zoals met een verrekijker.

Daarnaast kan het leren coderen en maken van sequenties op een leuke manier bijdragen aan het leren omgaan met computers en de eerste stappen zetten voor wiskundig denken.

Beste educatieve speelgoed voor kinderen in groep 4

Beste houten buiten spel voor groep 4

Outdoor PlayKubb Game

Ben je meer op zoek naar iets waar je buiten mee kunt spelen met het hele gezin? Dan is het Outdoor Play Kubb Game zeker een klassieker die in de smaak zal vallen.

8.5
Toy score
Product image

Beste breinbreker voor groep 4

SmartGamesIQ Puzzler Pro

Smartgames produceerde deze speciale game die echt voor slimme hersenen is. Dit educatief speeltje heeft 120 uitdagingen in drie speelmodi.

8.0
Toy score
Product image

Beste educatieve set voor groep 4

4MSolar System Planetarium

Bij het bouwen van dit Zonnestelsel Planetarium leer je niet alleen hoe de planeten rond de zon draaien, maar ook hoe ze er van dichtbij uitzien.

7.8
Toy score
Product image

Beste geometrische vormen voor groep 4

SpirographStarter Set

Dit unieke speelgoed kan bij veel knutselwerkjes gebruikt worden om ingewikkelde ontwerpen te maken die zeker de aandacht zullen trekken.

8.5
Toy score
Product image

In groep 4 moeten kinderen echt gaan leren. Ze hebben speelgoed nodig dat hen kan helpen bij dat leren.

Speelgoed dat helpt bij de motoriek is geweldig, helemaal als het ook buitenspelen stimuleert zoals een Kubb spel om samen te spelen. Dit help gelijk ook bij sociale interacties en het volgen van instructies.

Breinbreker speelgoed, mits geschikt voor de 7-jarigen van groep 4, is ook geweldig om het strategisch denken te stimuleren. Ook beginnen ze op deze leeftijd met het ontdekken van het heelal en het zonnestelsel.

Tot slot kun je ze natuurlijk lekker creatief laten zijn door bijvoorbeeld te laten tekenen. Van overtrekken leren ze in deze leeftijdscategorie een hoop op het gebied van hoe geometrische vormen getekend kunnen worden. Dat is dus een perfecte activiteit voor kinderen in deze groep.

Beste educatieve speelgoed voor groep 5 scholieren

Beste wetenschap speelgoed voor groep 5

Snap CircuitsJr. SC-100

Een geweldige manier om kinderen kennis te laten maken met de basisprincipes van elektrische engineering op een veilige en leuke manier.

8.7
Toy score
Product image

Beste denkspel voor groep 5

ThinkfunGravity Maze

Gravity Maze combineert logica, een knikkerbaan en STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) in één spel. Het wordt geleverd met 60 uitdagingen van beginner tot expert niveau

8.4
Toy score
Product image

Beste wiskunde speelgoed voor groep 5

ThinkfunMath Dice

De instructies zijn duidelijk en gemakkelijk te volgen, met een hoogwaardige handleiding. Je kunt direct beginnen met spelen.

8.8
Toy score
Product image

Beste geografie speelgoed voor groep 5

SJSMARTGLOBEStem Educatieve Wereldbol

De globe is voorzien van LED-verlichting die 88 sterrenbeelden, sterrenbeelden en de Melkweg toont, waardoor het een geweldige manier is om kinderen te introduceren in de wereld van astronomie.

8.6
Toy score
Product image

In groep 5 moeten kinderen hun leren lezen, schrijven, rekenen en sociale vaardigheden verder ontwikkelen.

Ze kunnen nu wel echt ingewikkelder wetenschap speelgoed aan, wat hun ontwikkeling nog verder kan stimuleren. Elektrische circuits worden voor de 8-jarigen in groep 5 voor het eerst echt leuk, en ook uitgebreide breinbrekers of speelgoed om wiskunde te leren zijn erg educatief.

Ze worden steeds meer geïnteresseerd in de wereld om hen heen dus geografie speelgoed als een wereldbol is erg leuk.

Beste educatieve speelgoed voor groep 6 kinderen

Beste educatieve puzzel voor groep 6

ShashiboShape Shifting Box

Er zijn wel 70 vormen mee te maken wat het eigenlijk een fidget toy maakt, maar ook een puzzel.

8.9
Toy score
Product image

Beste bouwkundige speelgoed voor groep 6

K’NEXEducation Bruggen

13 volledig functionerende replica’s van echte bruggen. Dit helpt hen om meer te leren over bruginfrastructuur en de verschillende brugtypen.

8.5
Toy score
Product image

Beste biologie speelgoed voor groep 6

SmartlabSquishy Menselijk Lichaam

Dit is een leuk en leerzaam speelgoed voor kinderen van deze leeftijd die leren over de anatomie en het menselijk lichaam.

8.1
Toy score
Product image

Beste STEM meteorologie speelgoed voor groep 6

4MGreen Science Weer

Wat is er leuker dan te leren over het weer en dan het gezin hun avondweerbericht te geven?

8.1
Toy score
Product image

De 9-jarigen van groep 6 krijgen al zeker een eigen willetje. Speelgoed kan de betrokkenheid en motivatie van kinderen vergroten en hun interesse in verschillende vakken stimuleren.

Uitdagende en educatieve puzzels kunnen bijvoorbeeld stimuleren om meer na te denken, en het bouwspeelgoed van vroeger zijn ze vaak al klaar mee, maar uitdagende bouwwerken kunnen een leuke nieuwe toevoeging zijn om dit enthousiasme weer terug te vinden.

Ook beginnen ze te leren over hoe hun lichaam werkt, en speelgoed wat anatomie leert kan daar een handig hulpmiddel bij zijn.

Beste educatieve speelgoed voor scholieren in groep 7

Beste codeer robot voor groep 7

MakeblockmBot

Robot zelfs aan te passen met Makeblock-extensies en lego’s terwijl ze zich ontwikkelen in het Arduino open source-ecosysteem, zodat ze de robot van hun dromen kunnen maken!

9.0
Toy score
Product image

Beste zonnestelsel esthetisch speelgoed voor groep 7

ERWEI3D Solar System Laser Gegraveerd

De namen van de planeten zijn duidelijk zichtbaar, waardoor het een geweldige educatieve tool is voor een realistische blik op de planeten.

7.6
Toy score
Product image

Beste bouwkundig speelgoed voor groep 7

EnginoBouwpakket Paleontologie – Leer Over Dinosaurussen

Het bouwpakket stelt kinderen in staat om diep in de wereld van prehistorische wezens te duiken en te ontdekken hoe ze leefden, rondzwierven en de aarde regeerden.

8.4
Toy score
Product image

Beste puzzel voor groep 7

Sharp Brain ZoneHouten Brain Teasers

Hersenkrakers zijn altijd leuk om te geven aan schoolkinderen. Het daagt ze uit na te denken en te denken in oplossingen.

8.6
Toy score
Product image

Door kinderen uit te dagen en hun nieuwsgierigheid te prikkelen, kan educatief speelgoed kinderen in groep 7 helpen hun kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen terwijl ze plezier hebben.

Kinderen in deze groep zijn al echt onderdeel van de bovenbouw van de basisschool en ze zijn hopelijk nog net zo nieuwsgierig als toen ze klein waren.

Het juiste speelgoed, zoals een codeerrobot die écht uitdaagt, kan kinderen op een leuke en interactieve manier kennis laten maken met basisprogrammering, probleemoplossend vermogen en creativiteit.

Daarnaast zijn ze zeker nog niet klaar met het verkennen van de wereld om hen heen dus een zonnestelsel speelgoed is nog steeds een goede optie. Maar ze kijken nu ook meer naar esthetisch speelgoed om neer te zetten dan puur en alleen om mee te spelen.

Als je kind nog steeds interesse toont in de oudheid, dan is de combinatie van dinosaurussen met een bouwpakket misschien precies de motivatie die ze nodig hebben om te leren over bouwkunde en techniek, en brain teasers zijn altijd goed om hun jonge geesten scherp te houden.

Beste educatieve speelgoed voor groep 8 studenten

Beste technologie speelgoed voor groep 8

MYNT3D3D Printing Pen

Laat ze onze 3D pen gebruiken om hun artistieke vaardigheden naar een heel nieuw niveau te tillen door ze iets te geven waar ze naar lijken te leven – de 3e dimensie.

8.0
Toy score
Product image

Beste robot met coderen voor groep 8

Snap CircuitsTeach Tech Mech 5

Deze STEM-robot op instapniveau kan gooien, tillen, schoppen, tekenen en nog veel meer, simpelweg door de programmeerknoppen op het programmeerwiel te bevestigen.

8.4
Toy score
Product image

Beste breinbreker puzzel voor groep 8

Spin MasterPerplexus Original

Ik heb het dan ook over breinpuzzels om mee te nemen. Voor 6 tot 10-jarigen zijn er de puzzels van Perplexus. Ze maken nu een kleine Perplexus mini die wat geschikter is voor 4-jarigen en ouder.

8.0
Toy score
Product image

Beste LEGO voor groep 8

LEGOArchitecture Guggenheim Museum 21035

In totaal een verbazingwekkende 716 stukjes en met één bouwpakket heeft elke ontluikende architect alles wat hij nodig heeft om zijn eigen replica te maken.

8.1
Toy score
Product image

Hands-on speelgoed, zoals bouwblokken en wetenschapssets, helpen bij het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht en probleemoplossend denken, zeker bij de 11-jarigen van groep 8.

Als ze altijd geïnteresseerd waren in LEGO bijvoorbeeld, kun je het een stapje verder brengen en een echt educatieve bouwkundige set introduceren.

Skill-building speelgoed, zoals educatieve spellen en puzzels, helpen bij het ontwikkelen van wiskunde- en leesvaardigheden en er zijn zelfs programmeerbare robots speciaal voor deze oudere leeftijdsgroep.

Beste educatieve speelgoed voor middelbare school

Beste Lego auto voor schoolkinderen

LEGOCreator Expert Ford Mustang 10265

Het is een echte Ford Mustang GT uit de jaren 60 en de deuren van de auto kunnen op echt open. De achterbak en de motorkap kunnen ook open.

8.9
Toy score
Product image

Beste knikkerbaan voor oudere kinderen

SpacerailLevel 5

Als zowel jij als je kind houden van een uitdaging om dingen op te bouwen, bijvoorbeeld ook al modellen in elkaar zetten of dit samen als eerste project willen gaan doen is dit een perfecte baan voor jullie.

7.9
Toy score
Product image

Beste bouwkundige speelgoed voor 12-jarigen

Jeff FriesenThe LEGO Engineer

Een van de beste aspecten van dit boek is dat het stapsgewijze instructies biedt om deze technische wonderen met LEGO-stenen na te bouwen.

8.9
Toy score
Product image

Voor kinderen die naar de middelbare school gaan zijn veel dingen ineens niet cool meer. Bij een nieuwe overgang hoort ook nieuw speelgoed, als je ze er nog voor geïnteresseerd krijgt.

Ook kunnen ze nieuwe manieren vinden om oud speelgoed te gebruiken, zoals moeilijke bouwwerken met LEGO.

Wat is populair bij basisscholieren?

Populaire dingen bij basisschoolleerlingen zijn onder andere bouwblokken, educatieve spellen, STEM-speelgoed, kunstbenodigdheden, fidget toys, puzzels en buitenspeelgoed. Ook worden esthetische dingen, waaronder speelgoed, maar ook andere dingen, steeds belangrijker voor het aankleden van hun kamers of henzelf.

De kinderen om hen heen op de basisschool zullen voor een groot gedeelte bepalen wat populair is en wat niet.

Hoe kan educatief speelgoed hun cognitieve ontwikkeling door de groepen heen helpen?

Educatief speelgoed kan de cognitieve ontwikkeling bevorderen door de verschillende groepen heen. Het beste educatieve speelgoed voor een kind vanaf 6 jaar moet aantrekkelijk, innovatief en toch eenvoudig genoeg zijn voor een goede verkenning door de jonge ontdekker. Passend speelgoed voor 6-jarigen moet waarde toevoegen aan de persoonlijkheid, emotie, intellect, cognitieve en sociale vaardigheden van je kind.

Voor kleuters bevordert speelgoed zoals vormsorteerders en puzzels de fijne motoriek, hand-oog coördinatie en probleemoplossende vaardigheden.

Voor basisschoolkinderen helpen bouwstenen, educatieve spellen en kunstbenodigdheden bij het ontwikkelen van aandacht, geheugen, logica en informatieverwerking.

Middelbare scholieren kunnen profiteren van speelgoed dat kritisch denken en probleemoplossende vaardigheden bevordert, zoals puzzels en programmeerspellen.

Educatief speelgoed biedt kinderen de mogelijkheid om op een leuke en boeiende manier nieuwe vaardigheden te leren en te oefenen.

Hoe is educatief speelgoed onderverdeeld naar leeftijdsgroep?

Educatief speelgoed wordt opgedeeld op basis van leeftijdsgroep, om ervoor te zorgen dat het aansluit bij de ontwikkelingsfases en capaciteiten van kinderen.

Voor baby’s zijn speeltjes ontworpen om de zintuigen te stimuleren en de fysieke ontwikkeling te bevorderen, zoals zachte knuffels en rammelaars.

Speelgoed voor peuters stimuleert de fysieke en cognitieve ontwikkeling, zoals bouwblokken en vormenstoven. Speelgoed voor kleuters richt zich op sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling, inclusief puzzels en knutselspullen.

Educatief speelgoed daagt vaardigheden uit en ondersteunt mentale en fysieke ontwikkeling, zoals bouwblokken en educatieve spellen.

Educatief speelgoed voor middelbare schoolkinderen bevordert kritisch denken en probleemoplossende vaardigheden, zoals puzzels en programmeerspellen.

Speelgoed wordt verdeeld op basis van verschillende kenmerken, waaronder motorische vaardigheden, cognitieve vaardigheden, sociale vaardigheden, verbeeldingskracht, creativiteit en veiligheid voor elke leeftijdsgroep.

Hoe is Montessori speelgoed anders dan op de meeste andere scholen?

Montessori speelgoed onderscheidt zich van het meeste andere speelgoed doordat het specifiek is ontworpen om de filosofie en leermethoden van het Montessori-onderwijs te ondersteunen.

Dit type speelgoed is vaak gericht op zelfgestuurd leren en ontdekken, en het moedigt kinderen aan om te experimenteren, problemen op te lossen en hun creativiteit te ontwikkelen. Montessori speelgoed is gewoonlijk duurzaam, eenvoudig van ontwerp en vervaardigd met natuurlijke materialen, wat aansluit bij de kernwaarden van het Montessori-onderwijs.

Hoe is Waldorf speelgoed anders dan op andere scholen?

Waldorf speelgoed verschilt van speelgoed op de meeste andere scholen doordat het aansluit bij de filosofie en onderwijsmethoden van het Waldorf-onderwijs. In tegenstelling tot op veel traditionele scholen, waar gestructureerd en op leerdoelen gericht speelgoed wordt gebruikt, staat Waldorf speelgoed in het teken van vrij spel en de ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden.

Welke cognitieve vaardigheden moeten basisscholieren leren?

Basisscholieren moeten deze belangrijke cognitieve vaardigheden leren:

  1. Aandacht: Ze moeten leren om aandacht te besteden en zich te concentreren op taken, zoals luisteren naar instructies en lezen.
  2. Werkgeheugen: Ze moeten leren om informatie in hun geheugen vast te houden en te manipuleren om taken uit te voeren, zoals mentaal rekenen en het volgen van meerstapsinstructies.
  3. Verwerkingssnelheid: Ze moeten leren om informatie snel en nauwkeurig te verwerken, zoals vloeiend lezen en efficiënt problemen oplossen.
  4. Langetermijngeheugen: Ze moeten leren om informatie op te slaan en op te halen uit hun langetermijngeheugen, zoals feiten, concepten en procedures.
  5. Visuele verwerking: Ze moeten leren om visuele informatie te verwerken, zoals het lezen en interpreteren van grafieken, diagrammen en diagrammen.
  6. Auditieve verwerking: Ze moeten leren om auditieve informatie te verwerken, zoals het luisteren naar instructies en het volgen van gesprekken.
  7. Logisch redeneren: Ze moeten leren om logisch te redeneren om problemen op te lossen en beslissingen te nemen, zoals het identificeren van patronen, het maken van voorspellingen en het evalueren van bewijsmateriaal.

De grootste cognitieve ontwikkeling maakt het kind door wanneer het tussen de 6 en 8 jaar oud is.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.