Speelgoed instrument | Bekijk deze top 10 leuk & muzikaal speelgoed

door Joost Nusselder | Geupdate op:  januari 1, 2021

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "zo leren je kinderen met educatief speelgoed"

JA, DAT WIL IK!
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Het is altijd schattig om kinderen met muziek bezig te zien, en dat begint eigenlijk al bij baby’s.

Ze vinden deuntjes op TV heel leuk wanneer ze deze herkennen en vinden het grappig om oorzaak en gevolg te leren van >muzikaal knijpspeelgoed.

Iets later komt daar ook gevoel voor ritme en melodie bij in hun ontwikkeling voor muziek.

Om deze ontwikkeling te stimuleren is het leuk om muzikaal speelgoed voor ze te kopen.

In dit artikel heb ik daarom een aantal van de leukste speelgoed instrumenten opgezocht voor elke leeftijd.

Leukste speelgoed instrumenten voor baby’s

Laten we beginnen met de jongste groep, de baby’s. Ook zij kunnen al heel leuk omgaan met muziek, zolang je het maar aanbiedt in het juiste speeltje.

Lamaze Octotunes

Je baby zal dol zijn op de look en het zachte gevoel van deze grote knuffelige octopus.

Knijp in elke poot voor een andere toon van het octaaf om melodieën te creëren zoals “Twinkle, Twinkle, Little Star”.

Het is geschikt vanaf de geboorte, omdat patronen met een hoog contrast het gezichtsvermogen stimuleren en geluiden de sensorische ontwikkeling stimuleren, maar oudere kinderen zullen het gemakkelijker vinden om te knijpen, dus het is iets waar de volwassenen misschien mee moeten helpen.

Oudere kinderen kunnen het liedboek verkennen, met elk nummer met kleurcodes die overeenkomen met de kleuren op de armen van Octotunes.

Check de meest actuele prijzen hier

Fisher Price Kick n Play Piano Gym

Voor gebruik vanaf de geboorte, en met vier in te stellen spelmodi, groeit dit pianostation dat wordt gekruist met een babygym met je kleintje mee.

Kleine baby’s liggen op de mat en strekken en schoppen tegen de pianotoetsen naar hartenlust, terwijl ze het activiteiten speelgoed vastpakken, op de bijtring kauwen en in de spiegel kijken.

Oudere baby’s zitten aan het draaiende toetsenbord, spelen de noten en dansen op de melodieën.

Het toetsenbord kan ook worden verwijderd en onderweg worden meegenomen, wat misschien niet veel betekent voor vrede en rust, maar houdt peuters zeker wel bezig en afgeleid.

Deze babygym met piano is hier verkrijgbaar

Lamaze Cosimo Concerto

De nieuwste toevoeging aan de ontwikkelingsspeelgoedcollectie van Lamaze is dit schattige, pluche zebra, Cosimo Concerto, die ook dienst doet als piano.

Elk van zijn kleurrijke strepen speelt een andere muzieknoot wanneer je erop drukt, zodat je nieuwe baby kan leren om geluiden te maken en dan door te gaan naar het starten van het spelen van liedjes als een peuter.

Zijn benen hebben verschillende crinkly texturen en kleuren om baby’s te stimuleren.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Leukste muziekinstrumenten voor peuters

We hebben vastgesteld dat het leren spelen van een instrument kinderen slimmer maakt, maar wat nu? Krijgen we een hobo? Een accordeon? Gitaar Held?

Vul een pot met rijst en laten we hem of haar daar maar op los gaan? Zeker niet!

Maar om je te helpen beslissen zijn hier de beste muziekinstrumenten voor peuters om te leren spelen, ideaal voor hun kleine handen!

Plan Toys – houten speelgoed drumstel (1 – 3 jaar)

Echte drums kun het beste worden bewaard totdat kinderen minstens 12 jaar oud zijn.

Ondertussen zijn er enkele geweldige speelgoeddrums die kinderen echt kunnen helpen de basisbeginselen van het ritme te begrijpen.

Deze van Plan Toys is een van onze favorieten en lijkt ideaal voor jongere kinderen en peuters.

Op zoek naar iets voor nog jongere kinderen? Dan kun je het best shakers of percussiespeelgoed gebruiken.

Houd er wel rekening mee dat dit speelgoed luidruchtig is en het meest geschikt is voor erg relaxte, geduldige families.

Deze drum set van Plan Toys is hier verkrijgbaar bij bol.com

Little Dutch Xylofoon (2 – 4 jaar)

We hebben geen idee waarom jonge kinderen dol zijn op xylofoons en klokkenspellen, maar dat zijn ze absoluut!

En kijken hoe ze spelen, is vermakelijk op zichzelf! Dit is absoluut een van de beste muziekinstrumenten voor kinderen die nog te jong zijn om te leren op grotere, akkoordinstrumenten, maar toch tekenen van wat muzikale vibe vertonen.

En deze van Little Dutch ziet er ook niet slecht uit.

Koop hem hier bij bol.com

New Classic Toys Speelgoed Piano (3 jaar en ouder)

Piano staat zeker op de bucketlist van de meeste mensen en een van de belangrijkste startersinstrumenten die ouders kunnen kiezen.

Maar wees gewaarschuwd, het is niet voor iedereen.

Leren vergt oefening en het is erg moeilijk om vanaf het begin nummers te spelen.

Er is echter niets zo leuk als het kijken naar een peuter die ontdekt dat kloppen op toetsen daadwerkelijk geluid produceert, zelfs als de meeste piano’s voor peuters gewoon vermomde gigantische xylofoons zijn.

Het leren van piano spelen werkt ook het beste als een van de ouders al weet hoe te spelen, of als een mentor erbij betrokken is.

Houd dat in gedachten als je ooit naar een grote vleugel wilt overstappen!

Maar met deze speelgoed piano kunnen kinderen lekker gebruiken om te ontdekken (en te rammen).

Deze van New Classic Toys is hier verkrijgbaar bij bol.com

Bumba mijn eerste gitaar

Als jouw kind rock-gitarist wil worden (of als je net als ik zelf gitaar speelt en je ze op speelse wijze in die richting wilt pushen), moet de Bumba mijn-eerste-gitaar hen van jongs af aan op weg helpen naar succes.

Dit leuke muzikale speeltje is gemaakt van vrolijk gekleurd plastic en is voorzien van vrolijke LED-lampjes.

Kinderen kunnen vooraf afgestemde melodieën spelen door op de knoppen te drukken.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Leukste speelgoed instrumenten kleuters vanaf 4 jaar oud

Dan komen we op de speelgoed instrumenten voor de wat oudere kinderen, om echt eerste beginnetjes te maken om te oefenen met muziek en dingen naspelen.

Small Foot Company Houten Kalimba

Heb je ooit een kind een kalimba zien ontdekken? Zo niet, dan mis je echt iets.

Kalimbas zijn verwesterde versies van de Afrikaanse karimbas, duimpercussie-instrumenten (of duimpiano’s, zoals ze ook worden genoemd) die betoverende, unieke geluiden maken.

De meeste kalimbas online kunnen een beetje prijzig zijn en we hebben er maar één gevonden die gemaakt is voor kinderen – maar wees gerust dat het aanschaffen van zo eentje voor in je huis leuk, leerzaam en, nou ja, een fascinerend onderwerp van gesprek is.

Bekijk deze Small Foot Company houten Kalimba hier

Hape Early Melodies Ukelele

De ukulele van Hape Early Melodies is een mooie, stevige ukelele voor jonge kinderen. Dit is het perfecte hulpmiddel om kinderen alles te leren over basisritme en tokkelen.

Het instrument kan heel gemakkelijk worden afgestemd, zodat je niet hoeft te luisteren naar afschuwelijke, niet-afstemmende muziek. Koop voor jouw ontluikende Beethoven een ukelele en ze kan plezier hebben met het ontwikkelen van haar natuurlijke muzikale talent.

Check de meest actuele prijzen hier bij bol.com

I’m toy houten muziekcenter

Het houten muziekcenter van merk I’M Toy is leuk omdat het een compleet beeld geeft van verschillende muziekopties voor je kleuter.

Met 9 verschillende muziekinstrumenten in de categorie ritme en slaginstrumenten heeft het heel veel leuks te bieden aan je kind voor een betaalbare prijs.

Zo heb je een xylofoon in het midden, zit er een trommel bij en vele opties aan bellen klokkenspel, maracas, castagnetten, triangel en bekkens.

Het is prachtig voor je kind om al deze verschillende klanken te ontdekken in hun zoektocht naar muziekmaken en hun eerste melodietjes.

Het houten muziekcentrum is hier verkrijgbaar

Welke muziekinstrumenten zijn het beste om eerst te leren aan je kinderen?

Muziek en het leren spelen van een instrument kan zoveel voordelen voor je kind hebben!

Leren hoe muziek te spelen, te zingen en naar muziek te luisteren zijn allemaal een natuurlijk onderdeel van het leven.

Muziek gaat over communicatie, zelfexpressie en plezier!

Een lonende ervaring die je kind kan helpen zijn luister- en focusvermogen te verbeteren, goed zelfrespect, zelfexpressie en probleemoplossende vaardigheden te bevorderen en het beste van alles is om je kind te helpen groeien als persoon.

Welk muziekinstrument kunnen kinderen het beste als eerste leren?

Verschillende soorten muziekinstrumenten

Voordat je de beste muziekinstrumenten voor kinderen kiest, is het een goed idee om een ​​basiskennis te hebben van de verschillende soorten muziekinstrumenten voor kinderen.

Muziekinstrumenten zijn gegroepeerd in bepaalde families, die zijn:

Verschillende stijlen van muziek om uit te kiezen

Het andere element dat betrokken is bij het kiezen van de beste muziekinstrumenten voor kinderen, is het soort muziek dat ze leuk vinden.

Bepaalde muziekinstrumenten van kinderen worden geassocieerd met bepaalde stijlen, hoewel het mogelijk is om elke muziekstijl te bespelen op alles behalve percussie. Veel voorkomende associaties zijn:

Mijn aanbeveling voor het eerste instrument voor je kind

Tenzij jouw kind een specifieke voorkeur heeft, is het toetsenbord een goed instrument voor kinderen om mee te beginnen voor leerlingen van 7 tot 10 jaar, omdat dit het meest veelzijdige instrument is.

Dit is echter niet je enige optie! Als jouw kind belangstelling heeft getoond voor een andere reeks instrumenten, bevelen we het volgende aan:

Afhankelijk van de lengte van de armen, handen en vingers van je kind, kunnen ze toe zijn aan een groter of kleiner instrument voor kinderen.

Een kind met kortere armen en vingers zal het bijvoorbeeld moeilijk vinden om bas te spelen, of een “jumbo” akoestische gitaar vanwege de benodigde rek.

In deze situatie zou een ukelele of een akoestische gitaar met een “driekwart” -formaat meer geschikt zijn.

Voordelen van muziek in de ontwikkeling van het kind

Zingen en muziek spelen een belangrijke rol in onze cultuur.

Je zult muziek vinden die aanwezig is in vele aspecten van ons leven: theater, televisie, films, feestdagen, vieringen en militaire en militaire ceremonies.

Thuis kan muziek onderdeel worden van onze familietculturen – een natuurlijk onderdeel van onze dagelijkse ervaringen.

Vanaf de geboorte gebruiken ouders instinctief muziek om kinderen te kalmeren, om liefde en vreugde uit te drukken, en om te communiceren.

Ouders kunnen op deze natuurlijke instincten bouwen door:

Muziek en de hersenen: de voordelen van muziek

Een studie van 2016 aan het Brain and Creativity Institute van de University of Southern California heeft uitgewezen dat muzikale ervaringen in de kindertijd de hersenontwikkeling daadwerkelijk kunnen versnellen, met name op het gebied van taalverwerving en leesvaardigheid.

Volgens de National Association of Music Merchants Foundation (NAMM Foundation) kan het leren spelen van een instrument het wiskundig leren verbeteren en zelfs de cijfers van kinderen verhogen.

Maar academische prestaties zijn niet het enige voordeel van muziekeducatie en -blootstelling:

Naast de ontwikkelingsvoordelen, simpel gezegd: muziek brengt ons vreugde.

Denk maar eens aan het luisteren naar een goed nummer in de auto met het raam naar beneden op een mooie dag. Dat is vreugde.

Muziekspelletjes voor kinderen van alle leeftijden

Kinderen van alle leeftijden drukken zich uit door muziek. Zelfs jonge kinderen schommelen, klappen of bewegen hun handen in reactie op muziek.

Kinderen op de lagere school leren samen zingen als een groep en leren mogelijk een muziekinstrument bespelen.

Oudere kinderen dansen op de muziek van hun favoriete bands en gebruiken muziek om vriendschappen te sluiten en gevoelens te delen.

Probeer deze activiteiten en spelletjes met je kinderen om het plezier en het leren van muziek te ervaren.

Baby’s en muziek

Baby’s herkennen de melodie van een lied lang voordat ze de woorden begrijpen. Rustige achtergrondmuziek kan rustgevend zijn voor baby’s, vooral tijdens de slaap.

Luide achtergrondmuziek kan een baby overstimuleren door het geluidsniveau van de kamer te verhogen. Zing eenvoudige, korte liedjes voor baby’s.

Probeer een of twee regels te verzinnen over baden, aankleden of eten om voor hen te zingen terwijl je deze activiteiten doet.

Peuters en muziek

Peuters houden ervan om te dansen en naar muziekles te gaan.

De sleutel tot kleutermuziek is herhaling, die taal en onthouden aanmoedigt. Domme liedjes maken peuters aan het lachen.

Probeer een bekend liedje te zingen en een gek woord in de plaats van het juiste woord te plaatsen, zoals “Ik zag twee beren broodjes stelen” in plaats van “smeren”.

Laat kinderen ritmen reproduceren door te klappen of op voorwerpen te tikken.

Kleuters en muziek

Kleuters genieten van zingen om het zingen zelf. Ze zijn niet zelfbewust over hun vaardigheid en de meesten staan ​​te popelen om hun stem te laten brullen.

Ze houden van liedjes die woorden en melodieën herhalen, ritmen gebruiken met een duidelijke beat en vragen om dingen te doen.

Kleuters genieten van kinderliedjes en liedjes over vertrouwde dingen zoals speelgoed, dieren, spelactiviteiten en mensen.

Ze houden ook van onzin rijmpjes met of zonder muzikale begeleiding.

Schoolgaande kinderen en muziek

De meeste jonge kinderen in de schoolgaande leeftijd zijn geïntrigeerd door liedjes voor kinderen, waarbij het gaat om het tellen, spellen of onthouden van een reeks gebeurtenissen.

Kinderen in de schoolgaande leeftijd beginnen hun voorkeur en afkeer van verschillende soorten muziek uit te drukken.

Ze kunnen interesse tonen in muziekeducatie, zoals muzieklessen voor kinderen.

Tieners en muziek

Tieners kunnen muzikale ervaringen gebruiken om vriendschappen te sluiten en zich te onderscheiden van ouders en jongere kinderen.

Ze willen vaak rondhangen en luisteren naar muziek na school met een groep vrienden.

Herinner je je nog die dagen van kelder en garage bands?

Tieners hebben vaak een sterke interesse in het volgen van muzieklessen of het spelen in een band en het is leuk als ze al wat geleerd hebben van een instrument op jongere leeftijd.

Conclusie

Er is geen nadeel aan het samenbrengen van kinderen en muziek door leuke activiteiten.

Vanaf het moment dat we geboren zijn, kunnen we genieten van de voordelen van muziek.

Hoewel een goede dosis Mozart onze hersencapaciteit waarschijnlijk niet vergroot, is het leuk en mooi.

Ze genieten van het plezier van het luisteren naar rustgevende geluiden en ritmische harmonieën, naar het opdoen van nieuwe taal en sociale vaardigheden.

Muziek kan het leven van kinderen en de mensen die voor hen zorgen verlevendigen en verrijken.

Muziek speelgoed is misschien alleen niet het meest geschikt voor in de auto, maar daar hebben we ook een aantal heel handige tips voor die je in dit artikel kunt lezen.

[wl_faceted_search]

Speelgoed wat ze leuk vinden én wat van leren

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief vol speeltips en ontvang onze gratis gids "educatief speelgoed voor elke leeftijd" als eerste email.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.