Hoe een Hoverboard werkt | alle details over jouw hoverboard!
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Dat een hoverboard leuk is daar bestaat geen twijfel over! Meer en meer mensen zijn er in geïnteresseerd en besluiten er een te kopen.
Maar hoe werkt zo’n hoverboard nou precies? Tijd om jouw hoverboard tot in detail te ontleden!
Hier bespreken we hoe een hoverboard precies werkt en duiken in alle verschillende onderwerpen: van de onderdelen en verschillende componenten tot hoe ze bewegen en het balanceren ervan.
Lees ook onze post over de best beoordeelde Hoverboards.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie
Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar
Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.
Koop bij Bol.comWat bespreken we in deze uitgebreide post:
Hoe bewegen hoverboards?
Als het gaat om het leren over hoe hoverboards werken, zijn er verschillende dingen die je moet leren over dit proces voordat je precies begrijpt hoe ze bewegen.
Welke onderdelen heeft een Hoverboard?
Laten we beginnen met de onderdelen in een hoverboard:
Er zijn verschillende componenten waar hoverboards mee zijn uitgerust, die allemaal een deel van hoe het werkt. Deze componenten omvatten:
- Druk pads
- LED lichten
- Oplaad poort
- Accu
- Stroomschakelaar
- Twee infraroodsensoren
- Besturingskaart
- Twee gyroscopen
- Stalen frame
- Centrale spil
- Twee elektromotoren (binnen de wielen)
- Twee kantel / snelheidssensoren (binnen de wielen)
- Een plastic omhulsel
Al deze componenten samen om laten het hoverboard werken. Elk onderdeel speelt een grote rol in hoe een hoverboard moeiteloos rond kan glijden.
bestelectrichoverboard.com heeft deze geweldige gif image van de binnenkant van een Hoverboard zodat je alle componenten kunt zien:

Hoe beweegt een hoverboard zich voort?
De wielsensor
De wielen van het hoverboard huist de elektromotoren zelf. Ze bevatten ook een kantel- en snelheidssensor. Hiermee wordt het toerental (omwentelingen per minuut) van het afzonderlijke wiel gedetecteerd en naar de gyroscoop- en snelheidsregelborden gestuurd, die zich in de hoofdbehuizing bevinden, direct naast de wielen.
Gyroscoop / snelheidsborden
Een van de belangrijkste kenmerken van een hoverboard zijn de gyroscopen. Elk hoverboard heeft twee gyroscopen waarvan het kantel- en versnellingsinformatie ontvangt. Dit is een deel van de gegevens die naar het moederbord worden verzonden en verwerkt.
De gyroscoop- en snelheidsregelborden ontvangen de rpm- en kantelinformatie van de sensor in de wielen en sturen deze op zijn beurt naar de hoofdprintplaat.
Wanneer je jouw board kalibreert, zijn de gyroscopen in feite “op nul gesteld”, als in, je vertelt de gyroscopen, “dit is plat, vandaar dat dit is wanneer de kanteling van het hoverboard op 0 staat”.
Lees meer: zijn Hoverboards veilig?
De hoofd besturingskaart
De besturingskaart is het “brein” van je hoverboard en daar berekent de processor in realtime de status van het bord, de snelheid waarmee je reist en de relatieve snelheid en kanteling van de afzonderlijke wielen (omdat, voor bijvoorbeeld, wanneer je de twee wielen draait, hebben zij tegenover elkaar gekantelde hellingen en dus tegengestelde rpm en beweging).
Het bestuurt ook het energiebeheer van het bord en of je je in de “beginnersmodus” bevindt (waardoor de maximumsnelheid van het bord wordt beperkt) of als de scooter is “vergrendeld”.
Het batterijpakket of accu
Het batterijpakket zorgt ervoor dat je board blijft werken. Er zijn verschillende packs die er zijn, maar de overgrote meerderheid van hen zijn 36V 4400mAH-accu’s. Soms kunnen fabrikanten een hoverboard goedkoop maken door batterijen met een kleinere capaciteit te gebruiken.
Accu-packs voor hoverboards zorgen ervoor dat alles wordt aangedreven. Zonder het hoverboard-batterijpakket zou het niet in staat zijn om te werken, in evenwicht te brengen of vooruit en achteruit te gaan.
Hoe detecteert een Hoverboard je beweging?
Dit is misschien wel het slimste deel van het bord: de drukpads zitten elk op twee schakelaars.
Hoverboard drukschakelaars
Wanneer je naar voren leunt, wordt de schakelaar op de voorkant naar beneden gedrukt en schuift er een kleine plastic “muur” tussen een infrarood-led en een infraroodsensor in.
Drukkussens zijn het gebied bovenop een hoverboard waar mensen hun voeten plaatsen. De meeste mensen worden hierdoor geïntimideerd en lijken te denken dat er onderliggende complexe onderdelen zijn.
Dit is niet noodzakelijk waar!
Onder de drukkussens zitten twee verschillende rubberen delen. Deze werken samen met de gyroscopen als schakelaars. Wanneer je op een hoverboard stapt, duwt het de pads in twee rubberen triggers, waardoor een infrarood LED-sensor wordt verbroken, net als wanneer je bijna geen garage meer hebt. Deze infraroodsensor vertelt vervolgens aan het moederbord dat een rijder is ingeschakeld en begint met het uitbalanceren.
Zodra het infraroodlicht wordt onderbroken, werken de borstelloze motoren aan het werk, waardoor je vooruit en achteruit gaat. Het is een heel duidelijk proces om te begrijpen als je het eenmaal onder de knie hebt.
Lees ook: hoe moet ik mijn Hoverboard kalibreren?
Hoverboard Infraroodsensor
Zolang de sensor het licht detecteert, “vertelt” de printplaat de motoren stil te zijn. Maar wanneer het licht wordt onderbroken (omdat de schakelaar wordt ingedrukt door je gewicht), vertelt het bord aan de motor om in een bepaalde richting te draaien.
Dus, bijvoorbeeld, als je links draait, activeert je voet de schakelaar rechtsvoor, waardoor het rechter wiel naar voren draait, terwijl je linkervoet de schakelaar linksom activeert, waardoor het linkerwiel naar achteren draait. Het is heel slim.
Hoe rijd je met het hoverboard?
De hellingsensoren in de wielen vertellen de gyroscopen hoe ver je voorover leunt. De gyroscopen geven deze informatie door aan de printplaat.
Hoe meer je naar voren leunt, hoe sneller de besturingskaart de motoren laat draaien, om een beetje in te halen met je zwaartepunt. Het is dit eenvoudige (maar toch erg slimme) mechanisme waarmee je met je gewicht de kruissnelheid van de scooter kunt regelen.
Lees ook: tips om op je Hoverboard te rijden
Wielen / motoren
Elk hoverboard heeft twee wielen. In elk wiel zit een elektromotor. Dit is ook de locatie van de snelheidsensor. De RPM van elk afzonderlijk wiel wordt gedetecteerd en vervolgens teruggestuurd naar de besturingskaart.
Het moederbord, ook bekend als een logicaraad of besturingskaart, detecteert vervolgens de huidige snelheid en de kantelsignalen van de gyroscoop.
Moederbord
Nadat de informatie naar het moederbord is verzonden (hierboven weergegeven), worden de gegevens verwerkt. Informatie zoals RPM’s, snelheid en kantelinformatie worden allemaal razendsnel verwerkt.
Zodra al deze gegevens zijn verwerkt, stuurt het moederbord een signaal terug naar de motoren om een specifieke actie uit te voeren, op basis van de miljoenen gegevensbytes die per seconde worden verwerkt.
Al deze sensoren in je bord geven informatie door aan het moederbord, of ‘brein’, van je hoverboard. Het zal vervolgens het “brein” van het bord precies vertellen hoe je erop staat en welke richting het is dat je leunt.
Elke beweging die je maakt, en elke richting waarin je leunt, geeft aan hoe snel je hoverboard zal gaan. Daarom, hoewel een hoverboard veel componenten bevat, is de eenvoudigste manier om uit te leggen hoe een hoverboard werkt, dat het voornamelijk afhankelijk is van je gewichtsverdeling om het te laten functioneren.
Externe bediening (bonusfunctie!): Afstandsbedieningen
Bij sommige hoverboards is een afstandsbediening inbegrepen. Wat doet de afstandsbediening? Het geeft je de mogelijkheid om het hoverboard te vergrendelen wanneer het niet in gebruik is. Bovendien kan de afstandsbediening je hoverboard in verschillende modi plaatsen, zoals een beginnersmodus.
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.