Beste speelgoed auto’s voor baby’s beoordeeld: sabbelen en kruipen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Speelgoed auto’s worden echt leuk bij jonge peuters, maar baby’s kunnen er ook al aardig wat mee. Er zijn zeker wat andere dingen om op te letten om het zo leuk mogelijk te maken.

Neem bijvoorbeeld deze zachte pull-back auto’s van Melissa & Doug. Geweldig voor je baby omdat ze er op kunnen sabbelen als ze nog in die fase zijn en ondertussen kunnen ontdekken met rijden en de oorzaak en gevolg van het pull-back systeem.

Dat zijn de zaken om op te letten om het zo veilig en interessant mogelijk te houden voor baby’s. In deze gids bekijk ik de beste speelgoed auto’s voor deze leeftijd en waar je op moet letten bij aanschaf.

Beste speelgoed auto's voor baby's

Laten we de top opties snel bekijken. Daarna ga ik dieper in op elk van deze keuzes.

Overall beste speelgoed auto’s voor baby’s

Melissa & DougZachte Pull-Back Auto’s

Deze zijn al leuk voor de kleinste kinderen vanaf 9 maanden. Perfect formaat voor je baby en lekker zacht.

8.5
Toy score
Product image

Beste houten speelgoed auto’s voor baby’s

B. ToysFree Wheee-Lees

Deze autootjes zijn al geschikt vanaf 1 jaar. Door de afgeronde vormen is er niets om zich aan te bezeren en ze zijn gemakkelijk vast te pakken.

6.7
Toy score
Product image

Beste speelgoed auto voor dreumes

LEGODUPLO Town Parking Garage and Car Wash 10948

De wasstraat werkt niet echt, maar het stoffen poetsgordijn is erg leuk, en welke dreumes kan nou een beweegbare slagboom weerstaan?

9.1
Toy score
Product image

Beste speelgoed wasstraat met licht en geluid

VtechToet-Toet Auto’s Garage

Verhogingen op de weg drukken sommige pinnen onder de auto in zodat hij een zin die hoort bij die plek op de garage, zoals de wasstraat.

7.9
Toy score
Product image

Beste meegroeiers

B. ToysMini Pull-Back Auto’s

Heel leuk design en felle kleuren, dat is hoe de schoolbus, race- en politieauto van B. Toys eruit zien.

8.5
Toy score
Product image

Beste goedkope magnetische auto’s

SmartmaxMy First Vehicles

Het zijn auto voor- en achterkanten met een magnetische staaf in het midden. Hierdoor kun je alle kleuren mixen en matchen.

7.5
Toy score
Product image

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Speelgoed auto’s voor baby’s koopgids

Waar moet je op letten bij het kopen van speelgoed auto’s voor baby’s?

Duurzaamheid

Er zijn best wat verschillen in kwaliteit tussen speelgoed auto merken. Je wilt dat ze lang mee gaan, sabbelen weerstaan en ook leuk zijn om te ontdekken.

Bij een volledige houten auto kan er in ieder geval vrijwel niets stuk. Dat is waar ik extra op heb gelet bij het beoordelen van de duurzaamheid van de auto’s.

Kwaliteit van rijden

De kwaliteit van rijden is wat minder belangrijk bij auto’s voor baby’s. Ze gaan er waarschijnlijk toch alleen maar een beetje mee heen en weer.

Maar dit is ook gelijk de fout die veel goedkope merken maken. Het moet nog steeds wel aardig goed rollen, anders raken ze er snel op uitgekeken.

Dan kun je net zo goed weer een houten blok in je handen pakken.

Herspeelbaarheid

Een groot deel van de herspeelbaarheid van de auto zit hem in hoe goed hij rijdt, maar er zijn andere factoren die bepalen hoe vaak ze er naar terug keren.

De leeftijd speelt ook mee. Is het een auto die na de babytijd links blijft liggen of kan hij langer mee doordat hij ook voor oudere kinderen geschikt is?

Ook het aantal extra functies speelt erg mee, zoals de blokken van Duplo of de pull-back actie van Melissa & Doug en B. Toys.

Ik heb elk van de auto’s op deze lijst op deze onderdelen beoordeeld op een 5-punts schaal.

Beste speelgoed auto’s voor baby’s beoordeeld

Overall beste speelgoed auto’s voor baby’s

Melissa & Doug Zachte Pull-Back Auto’s

Product image
8.5
Toy score
Rijden
3.9
Herspeelbaar
4.4
Duurzaamheid
4.5
Beste voor
 • Lekker zacht en geschikt voor baby’s
 • Stof is afneembaar om te wassen
Minder goed
 • Goede waarde voor geld, maar set van 4 maakt het prijzig

Deze zijn al leuk voor de kleinste kinderen vanaf 9 maanden. Perfect formaat voor je baby en lekker zacht.

Het zijn 4 veilige, zachte voertuigen, waaronder een schoolbus, gezinsauto, brandweerwagen en politieauto met vrolijke kleuren.

Het is een leuke eerste kennismaking voor je kind met frictie auto’s. Ze kunnen ze naar achter trekken en zo rijden ze lekker over de vloer. Echt oorzaak en gevolg speelgoed.

Ze zijn ook veilig om in de mond te stoppen om ze zo eens lekker te verkennen. En Melissa & Doug heeft hier op geanticipeerd door de stoffen auto’s los te kunnen maken van het onderstel.

Ze zitten met klittenband vast en zo kun je ze gewoon in de was doen.

Ze zijn goed voor de prijs, maar het zijn gelijk 4 auto’s waardoor de set iets duurder is, en je hebt er eigenlijk niet 4 nodig.

Maar heel erg leuk om te spelen en ze gaan lang mee.

Er zitten 6 houten auto’s bij met een paar verschillende vormen. Het soort handvat in de personenauto’s is ook wel grappig. Zo kunnen ze het gemakkelijk grijpen.

Eigenlijk zijn dit de goedkoopste auto’s op de lijst en niet die van Melissa & Doug.

Maar het zijn dan ook niet echt speelgoed autootjes voor je peuter. Dan kun je beter andere kopen. Ze rollen niet heel goed en het design is dan ook een beetje gek.

Maar een hele leuke eerste set voor je baby. De overall score van 6.7 is een beetje laag omdat ik het heb beoordeeld op dezelfde punten als “echte” speelauto’s.

Beste houten speelgoed auto’s voor baby’s

B. Toys Free Wheee-Lees

Product image
6.7
Toy score
Rijden
2.5
Herspeelbaar
3.9
Duurzaamheid
3.6
Beste voor
 • Goed afgerond en gemakkelijk te pakken
 • Vrolijke kleuren en grappig design
Minder goed
 • Rijden niet erg goed
 • Niet stevig genoeg voor ruw peuter spel

Deze autootjes zijn gemaakt voor de kleinste kinderen en al geschikt vanaf 1 jaar. Door de afgeronde vormen is er niets voor ze om zich aan te bezeren en ze zijn gemakkelijk vast te pakken.

Beste speelgoed auto voor dreumes

LEGO DUPLO Town Parking Garage and Car Wash 10948

Product image
9.1
Toy score
Wassen
4.1
Herspeelbaar
4.6
Duurzaamheid
4.9
Beste voor
 • Bouwset en wasstraat in één
 • Wasstraat heeft een poetsdoek en slagboom
 • Veel accessoires en auto’s
Minder goed
 • Na peuter niet zo leuk meer
 • Geen werkende wasstraat

Duplo is altijd super leuk om mee te spelen voor dreumesen en ze kunnen er zelfs al wat mee bouwen. Zo ook deze Town Car Wash.

Er zitten 4 DUPLO figuren bij die de werkzaamheden kunnen verrichten of lekker in de auto door de wasstraat kunnen rijden.

De wasstraat werkt niet echt, maar ik vond het stoffen poetsgordijn wel erg leuk, en welke dreumes kan nou een beweegbare slagboom weerstaan?

Het is best een complete set want er zitten 3 auto’s bij waarvan eentje zelfs een Push&Go-auto is.

Het zijn in totaal 112 stukjes en geschikt vanaf 2 jaar staat er, maar mijn zoon kon er met 1 jaar al geweldig mee spelen. Dan houd je misschien de aller kleinste onderdelen nog even achter.

Beste speelgoed wasstraat met licht en geluid

VTech Toet-Toet Auto’s Garage

Product image
7.9
Toy score
Wassen
3.2
Herspeelbaar
4.5
Duurzaamheid
4.1
Beste voor
 • De auto maakt geluid op verschillende punten op de baan
 • De garage maakt zelf ook geluid
 • Leuke wasstraat
Minder goed
 • Leuker wanneer je meer Toet Toet Auto’s baanstukken en auto’s hebt

Leeftijd: 12 maanden +

De Vtech Toet Toet autogarage is wat wij hebben gekozen voor onze zoon. We hadden al een los Toet Toet autootje gekregen, ik denk vast bij zijn geboorte of toen hij 1 werd misschien.

En hij speelde al best wel leuk met de auto. Als je op de voorkant drukt dan maakt hij geluid en hij kon er natuurlijk mee rond rijden.

Maar wat de autootjes echt heel leuk maakt, is dat ze pinnetjes aan de onderkant hebben zitten die het mogelijk maken om verschillende zinnen te zeggen.

Daarom werd het tijd om de garage eens uit te proberen, want daar zitten namelijk ook verhogingen op en wanneer de auto eroverheen rijdt worden de pinnetjes aan de onderkant op een bepaalde manier ingedrukt.

Doordat sommige pinnen worden ingedrukt en andere niet zegt het autootje een bepaalde zin die hoort bij die plek op de garage:

 • zoals gaan parkeren,
 • gaan wassen in de wasstraat
 • op de lift rijden om naar boven en naar beneden te gaan
 • Op het reparatieplatform te staan klaar voor onderhoud

Dat soort dingen.

De garage zelf kan ook geluid maken door op de knopjes te drukken en er zit één takelwagen bij die nummers, frases en leuke geluidseffecten triggert wanneer deze een van de 9 SmartPoints van de garage doorkruist.

Het enige jammere eraan vond ik dat de auto die erbij zit juist een van de minst geschikte is voor de garage omdat hij een beetje hoog is en niet zo lekker van de garage glijbaan afrijdt, terwijl de auto die we al hadden er veel beter vanaf kan rijden.

Maar goed, dit is slechts een klein detail en onmiddelijk verholpen als je meerdere auto’s ervoor koopt.

Waarom ik hem leuk vind: een goed geprijsde, eenvoudig te monteren garage die stevig is opgezet voor kinderen jonger dan 3 jaar en veel voor het geld biedt.

De knoppen om op te drukken zijn mooi en stevig, en de geluidseffecten zijn geweldig, vermakelijk en educatief, maar niet te overweldigend en hij heeft gelukkig ook twee volume niveau’s.

Beste meegroeiers

B. Toys Mini Wheee-is

Product image
8.5
Toy score
Rijden
4.1
Herspeelbaar
4.4
Duurzaamheid
4.2
Beste voor
 • Zacht plastic is geschikt voor kleine kinderen
 • Pull-back systeem werkt goed
Minder goed
 • Zijn wat klein om aandacht van baby’s te houden

Heel leuk design en felle kleuren, dat is hoe de schoolbus, race- en politieauto van B. Toys eruit zien.

Ook deze hebben een fijn pull-back systeem waardoor ze zelf kunnen rijden.

Waar Melissa & Doug met de zachte auto’s zich echt op baby’s richt, zijn deze geschikt voor net iets oudere kinderen vanaf 1 jaar.

Ze worden echt leuk om mee te spelen voor de oudere dreumes en peuters. Het plastic is soepel en heel zacht zodat ook kleine kinderen er mee kunnen spelen.

De set is iets goedkoper dan die van Melissa & Doug maar je krijgt 3 auto’s in plaats van 4. Uiteindelijk is de prijs per auto vergelijkbaar.

Lees meer: is je kind misschien al aan peuter speelgoed auto’s toe? Dit zijn de leukste!

Beste goedkope magnetische auto’s

Smartmax My First Vehicles

Product image
7.5
Toy score
Magneet
4.1
Herspeelbaar
3.4
Duurzaamheid
3.8
Beste voor
 • Goede stevige magneten
 • Past op andere Smartmax sets
Minder goed
 • Erg goedkope wielen

Deze speelset is voor de jongste kinderen. Er staat van 1 tot 5 op de doos, maar het is het leukste voor kinderen van iets jonger dan 1 tot een jaar of 2, misschien tot aan 3 jaar.

Als je al een peuter hebt kun je beter kiezen voor de Blockaroo Roadster.

Het zijn auto voor- en achterkanten met een magnetische staaf in het midden. Hierdoor kun je alle kleuren mixen en matchen.

Er zijn niet echt veel combinaties mogelijk, maar voor echt jonge kinderen is het bijvoorbeeld leuk om telkens weer de juiste kleuren bij elkaar te zoeken.

De staven zijn hetzelfde als andere Smartmax producten dus je kunt ze ook met de staven en ballen gebruiken. Zo heb je al een basis voor later magneet speelgoed.

De auto’s zijn ok, maar de wielen zijn een beetje goedkoop plastic. Ze rijden niet echt super.

Daardoor zullen kinderen van 3 a 4 jaar er al niet zoveel meer mee spelen denk ik. Maar dan is het weer leuk om ze te combineren met andere sets.

Conclusie

Baby’s kunnen de wereld lekker gaan ontdekken. En of het nu zitten is met een autootje in hun hand of lekker kruipend achter een pull-back auto aan, met deze sets is er voor elk wat bij.

Lees ook: dit zijn de beste speelgoed auto’s voor alle leeftijden

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.