Mijn peuter speelt met eten | 6 tips voor een rustige(r) maaltijd

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Peuters kunnen nogal een puinhoop maken als ze eten. Ze spugen, gooien of pletten soms voedsel, praten met volle mond en friemelen.

Ja, het is oké voor je peuter om met zijn eten te spelen, maar binnen redelijke grenzen.

Peuters zijn ervaringsleerlingen, dus weersta de drang om in te grijpen wanneer je kind zijn eten uit elkaar trekt, ruikt of er lekker mee gaat stampen.

Natuurlijk heb jij al jarenlang wortels, appelmoes en aardappelpuree gezien, maar dit zijn slechts enkele van de fascinerende nieuwe objecten in het leven van je kind.

Kinderen leren door middel van aanraking en spelen, en leren over eten is niet anders.

Een beetje knijpen, mixen en pureren, leert je kind bijvoorbeeld over de textuur van verschillende voedingsmiddelen.

Zo leren ze!

Hoe moeilijk het ook is, het is het beste om helemaal geen commentaar te geven (weersta de drang om ook met je ogen te rollen!).

Onthoud dat het volkomen normaal is dat kinderen met hun eten spelen voordat ze het proberen te proeven, en het kan een paar pogingen kosten voordat je kind het eten ook maar in de buurt van zijn mond krijgt.

Onderzoek wijst uit dat kinderen goede manieren kunnen begrijpen tegen de tijd dat ze ongeveer vijf jaar oud zijn (hoewel dit niet noodzakelijkerwijs betekent dat ze vanaf dan altijd zullen eten zoals je zou willen).

Hem laten spelen en ermee experimenteren is de eerste stap naar acceptatie.

Als de maaltijd echter non-stop speeltijd wordt, is het tijd om een ​​aantal limieten in te stellen.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Je peuter minder laten spelen met eten

Peuters neerzetten om te eten

Peuters zijn nieuwsgierig en energiek, waardoor ze rondrennen en willen ontdekken.

Lang zitten is een inspanning voor een jong kind. Sommige peuters eten zelfs met name tijdens lopen en weigeren bijna helemaal aan tafel te gaan zitten.

Is het bij jou al zo erg? Hopelijk gaat je kleintje in ieder geval nog zitten aan tafel, ook al speelt hij misschien wat veel met eten.

Behalve dat het asociaal is, verhoogt het eten tijdens rondrennen het risico op verstikking.

Suggesties om je kind tijdens de maaltijden te laten zitten, zijn onder meer:

 • Accepteer dat gedragsveranderingen tijd en moeite kosten. Wees geduldig en kalm.
 • Bespreek je plan van aanpak met je partner en andere verzorgers, zodat jullie aanpak consistent is.
 • Wees een goed rolmodel. Laat je kind je tijdens het eten niet door het huis zien lopen.
 • Stel een voorspelbare maaltijdroutine op om je kind te helpen herinneren dat ze verplicht zijn aan een geschikte tafel te gaan zitten zonder afleiding zoals televisie.
 • Zet de televisie uit.
 • Vecht niet over de kwestie van gaan zitten tijdens de maaltijden. Concentreer je op het leuk maken van maaltijden, zodat je kind eerder aan tafel wil blijven zitten.
 • Betrek je kind bijvoorbeeld bij gezinsgesprekken.
 • Praat er op een rustige en redelijke manier met je kind over en leg uit waarom het het beste is om tijdens het eten te gaan zitten. Mogelijk moet je dit gesprek vele, vele malen voeren.
 • Vertel je kind dat hun maaltijd voorbij is wanneer ze de tafel verlaten. Haal hun bord weg. Als ze later honger hebben, bied ze dan een gezonde snack aan.
 • Wees consistent. Sta erop dat snacks ook zittend worden gegeten.
 • Geef je kind complimenten wanneer ze het gewenste gedrag vertonen.
 • Wees realistisch over de timing van maaltijden – plan bijvoorbeeld geen maaltijden voor wanneer je kind oververmoeid is.

Timing

De meeste kinderen gaan spelen met (en gooien met) hun eten als ze eigenlijk wel klaar zijn met eten.

Dus als je peuter plotseling met de havermout begint te slingeren die hij een paar minuten geleden nog lekker aan het opsmikkelen was, is het tijd om de maaltijd te beëindigen.

Als je kind eten begint te gooien of zijn avondeten gebruikt om moderne kunst op je muur te maken, wil je het eten misschien wegnemen.

Het beschermt niet alleen je keuken en voorkomt dat je nog een grotere puinhoop hoeft op te ruimen, maar het laat hem ook weten dat zulk manier gedrag ervoor zorgt dat voedsel weggaat.

Als hij echt klaar is met eten, demonstreer je gewoon een simpele regel over het niet gooien van voedsel.

Haal het eten rustig weg, maak hem schoon, handjes, mondje, haal hem van de tafel en geef hem wat speelgoed.

Al snel krijgt hij het idee dat eten is om te eten en dat speeltijd voor speelgoed is.

Is spelen met eten een normaal onderdeel van spelen voor peuters?

Het is belangrijk om te begrijpen dat spelen met eten normaal gedrag is en dat het spelen met eten voor peuters een manier is om te leren. Peuters zijn ervaringsgerichte leerlingen, en ze verkennen de wereld door middel van aanraking en spelen, inclusief met voedsel. Het is daarom prima om hen binnen redelijke grenzen te laten spelen met hun eten zonder in te grijpen.

Door te experimenteren met verschillende texturen en smaken leren ze over voedsel. Hoewel het soms moeilijk kan zijn, is het het beste om geen commentaar te geven en geduldig te zijn terwijl ze deze fase van spelen en leren in hun peutertijd doorgaan. Als het spelen met eten echter te veel de maaltijd domineert, kan het tijd zijn om enkele grenzen te stellen. Het belangrijkste is om te onthouden dat dit een natuurlijk onderdeel is van hun ontwikkeling en acceptatie van voedsel.

Beperk de puinhoop

Het kost tijd om de fijne motoriek te ontwikkelen die nodig is om netjes te eten met mes en vork.

Ga er niet vanuit dat je kind opzettelijk rommelig is tijdens het eten, aangezien het voor een peuter lastig is om voedsel zonder morsen naar de mond te leiden.

Suggesties zijn onder meer:

 • Lees meer over de stadia van de ontwikkeling van kinderen, zodat je niet te veel van je kind verwacht.
 • Plan op puinhoop door een plastic laken onder de kinderstoel te leggen.
 • Presenteer het voedsel op gemakkelijk te eten manieren, zoals in reepjes of vingers gesneden.
 • Laat je kind met zijn handen eten in plaats van met mes en vork.
 • Zeg iets als ‘eten is om te eten’ of ‘ben je klaar?’ wanneer je kind met eten gooit en ruim dan zijn bord op.
 • Let niet op het eten op de vloer maar concentreer je op het eten, pak het op als de maaltijd klaar is.

Peuters en voedselverspilling

Peuters spelen vaak met hun eten.

Je kind kan bijvoorbeeld

 • graag voedsel in zijn handen pletten
 • voedsel op de grond gooien
 • opzettelijk spugen en druppelen met zijn mond vol
 • of het grootste deel van zijn eten niet op hun bord laten liggen.

Dit kan om drie redenen stressvol zijn voor ouders:

 1. voedsel kost geld
 2. maaltijden kosten tijd en moeite om te bereiden
 3. en ouders maken zich misschien zorgen dat hun kind niet genoeg eet.

Mogelijk word je boos op je kind omdat hij voedsel heeft verspild of omdat je je zorgen maakt of ze genoeg te eten krijgen.

Peuters zijn goed in het oppakken van je angst. Ze zijn ook goed in het herkennen van hun eigen honger- en volheidssignalen en zullen, zonder ziekte, zichzelf nooit vrijwillig uithongeren.

Suggesties zijn onder meer:

 • Besteed niet te veel tijd aan het bereiden van maaltijden voor je peuter.
 • Probeer het eten voor iedereen in het gezin ontspannen en plezierig te maken.
 • Vermijd gevechten met peuters over eten. Onthoud dat een gezonde peuter weet wanneer hij vol is. Bekijk hun groei- en lengtetabellen gedurende een paar maanden voor geruststelling.
 • De buik van je peuter is veel kleiner dan die van jou. Bied een verscheidenheid aan kleine porties op hun bord. Je maakt je minder zorgen als er een paar plakjes banaan op de grond vallen in plaats van een hele fruitschaal. Je kunt ze altijd meer geven.
 • Gebruik speciale borden voor peuters, gemaakt van niet-breekbaar materiaal, om te voorkomen dat voedsel gemakkelijk kantelt.
 • Dwing je kind niet om alles op zijn bord op te eten. Het is beter om een ​​paar restjes te verspillen dan met je kind te vechten of ze te dwingen te eten als ze er genoeg van hebben.
 • Zet gerechten centraal op de eettafel en laat je kind zichzelf bedienen, of erom vragen. Bij mijn zoon hielp het erg om zijn eigen bord te geven en de rest van zijn eten op tafel te zetten. Hij wilde nog al eens eerst gooien met eten, met name als er teveel verchillende dingen lagen, om het daarna pas te gaan proberen.
 • Stel gevolgen in als eten opzettelijk wordt verspild door oudere kinderen, zoals het wegnemen van hun bord. Bied ze later een gezonde snack aan als ze honger hebben.
 • Probeer je kind niet te overtuigen om te eten door op andere plaatsen over ‘hongerige’ kinderen te praten. Je kind zal dat zeker niet kunnen begrijpen.

Peuters en goede tafelmanieren

Maaltijden zijn ook wanneer kinderen leren over tafelmanieren.

Suggesties zijn onder meer:

 • Betrek je kind bij het dekken van de tafel.
 • Geef het goede voorbeeld en toon zelf goede tafelmanieren.
 • Je kind kan meer geneigd zijn jouw gedrag te kopiëren als je hem naar een grote mensen stoel in plaats van op zijn kinderstoel. Geef ze hetzelfde soort couvert als de jouwe, maar geef ze geen scherp bestek.
 • Leg uit waarom tafelmanieren belangrijk zijn, inclusief het verschil tussen een informele maaltijd thuis en een formeel restaurant of oma’s huis.
 • Wijs op de voordelen van goede tafelmanieren. Het is bijvoorbeeld moeilijk voor je kind om zichzelf verstaanbaar te maken als ze met volle mond praten.
 • Herinner je kind er voorzichtig aan wanneer hij zijn manieren vergeet, maar maak er geen probleem van.

Beloningssystemen voor peuters

Simpele beloningen kunnen helpen om het gedrag van je kind te versterken. Suggesties zijn onder meer:

 • Geef je kind complimenten wanneer ze goede tafelmanieren vertonen.
 • Bied stickers of handstempels aan voor mooi te zitten of goede manieren te tonen.
 • Gebruik geen lollies, chocolaatjes of desserts als steekpenningen. Een dessert is er of niet.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.