Beste educatieve speelgoed voor voorschoolse kinderen: 3 tot 4-jarige ontwikkeling

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Een peuterspeelzaal is een educatieve instelling of leeromgeving die vroege kinderopvoeding biedt aan kinderen, meestal tussen de leeftijd van drie en vier jaar, voordat ze beginnen met verplicht onderwijs op de basisschool. Het is een programma waarin leren wordt gecombineerd met spelen onder begeleiding van professioneel opgeleide volwassenen.

Een kind tussen de drie en vier jaar is dan ook een voorschools kind en heeft nieuwe ontwikkelbehoeften die ze klaarmaakt voor de kleuterklas van de basisschool.

Leukste educatieve speelgoed voor je peuter

Vroege kinderopvoeding speelgoed helpt bij de ontwikkeling van vaardigheden die nodig zijn voor de basisschool. Dit speelgoed bevordert de cognitieve ontwikkeling, probleemoplossende vaardigheden, ruimtelijk bewustzijn, kritisch denken, fijne motoriek en schrijfvaardigheden.

Daarnaast moedigt speelgoed voor grove motoriek fysieke activiteit aan en bevordert het lichamelijke fitheid. Speelgoed helpt ook bij taalontwikkeling, woordenschat, communicatievaardigheden en sociale vaardigheden.

Voorbeelden van geschikt speelgoed voor de peuterschool zijn puzzels, bouwblokken, overtrekborden, boeken, poppen, bordspellen en speelkeukens.

Het beste speelgoed voor voorschoolse kinderen is wat ze lang kan boeien, waarmee ze kunnen leren over de wereld om hen heen en waar ze lekker creatief mee kunnen zijn. Dat is waarom deze speelkeuken van New Classic Toys als overall beste naar voren is gekomen.

Maar er zijn meer goede speeltjes waarmee ze zich kunnen ontwikkelen, zoals deze lijst gericht op verschillende ontwikkelgebieden.

Overall beste speelgoed voor voorschoolse kinderen

New Classic ToysBon Appetit Speelkeuken

Geweldig hout en stevige draaiknoppen van de oven die ook echt klikken geven het een heel echt gevoel.

8.7
Toy score
Product image

Beste manipulatieve speelgoed voor voorschoolse kinderen

HabaBij De Dierentuin Speelset

Een handige mee neem doos wat tegelijk ook dient als de dierentuin. Heel handige set om voor mee op vakantie of naar opa en oma om lekker te spelen.

8.7
Toy score
Product image

Beste fijne motoriek speelgoed voor voorschoolse kinderen

Fisher-PriceDoktersset

Deze Fisher Price-dokterskit is heel eenvoudig, zonder een heleboel accessoires, waardoor het mijn topkeuze is uit de vele opties.

8.1
Toy score
Product image

Beste grove motoriek speelgoed voor voorschoolse kinderen

Little TikesCozy Coupe Dinosaurus

Met deze Cozy Coupe steel je de show! Deze loopauto is voorzien van een grappig gezichtje, en is ideaal voor groeiende peuters.

8.3
Toy score
Product image

Beste speelgoed voor op tafel voor voorschoolse kinderen

Play-DohPrachtige Taarten Oven Klei Speelset

Wanneer je een “ting” hoort, is het eten klaar. Het lijkt wel een echte oven. Het is ook geweldig voor de fijne motoriek door alle accessoires die erbij zitten zoals een taartspuit voor de slagroom.

8.3
Toy score
Product image

Beste verbindend speelgoed voor voorschoolse kinderen

BigJigsAlpen treinset (BJT016)

De treinbaan is een leuke uitdaging om in elkaar te zetten en met behulp van steunpilaren gaat de rails zelfs de hoogte in. Erg spectaculair dus, de trein rijdt door bergen, dalen en over bruggen heen!

8.7
Toy score
Product image

Beste buitenspeelgoed voor voorschoolse kinderen

Little TikesFish and Splash Watertafel

Een leuke glijbaan voor het water en ook perfect te gebruiken als zandtafel voor die dagen dat het gewoon niet warm genoeg is buiten voor water.

8.1
Toy score
Product image

Beste houten Montessori speelgoed voor voorschoolse kinderen

Melissa & DougBouwstenen 100 Stuks

Laat je kind hun fantasie gebruiken met kleurrijke houten blokken in allerlei vormen. Helemaal in open einde stijl.

8.9
Toy score
Product image

Beste sensorische speelgoed voor voorschoolse kinderen

Fat Brain ToysMini Squigz

Ze lijken veel op kleurrijke ballen met zuignappen, zodat je elk stuk gemakkelijk met elkaar kunt verbinden. Al je creaties zullen je herinneren aan die schattige voorstellingen van chemische bindingen.

8.1
Toy score
Product image

Beste STEM-speelgoed voor voorschoolse kinderen

Desire DeluxeMagneet Tegels Bouwset

De verschillende vormen en huis-achtige tegels die je erbij krijgt zijn een leuke toevoeging. Dat maakt de tegels net ietsje duurder dan PicassoTiles maar misschien ook net wat leuker.

8.9
Toy score
Product image

Beste reken speelgoed voor voorschoolse kinderen

Learning ResourcesSmart Snacks Getallen Ijsjes

Met deze kleurige ijsjes leert jouw kleuter de nummers en tellen van 1 tot en met 10, gemaakt van veilige kunststof.

8.1
Toy score
Product image

Beste fidget speelgoed voor voorschoolse kinderen

MagmenFidget Toys

Wat een grappige poppetjes. Ze kunnen met zowel armen als benen aan elkaar (of iets anders als de koelkast) kleven.

8.5
Toy score
Product image

Het meeste educatieve speelgoed wat voor voorschoolse kinderen geschikt is zal tussen deze twee leeftijdscategorieën invallen:

 • Educatieve dingen voor baby’s en dreumesen
 • Leerzame dingen voor kleuters

Wanneer je het beste speelgoed kiest voor je klaslokaal of gewoon lekker voor thuis, onthoud dan dat eenvoud het beste is.

Kinderen leren beter in een omgeving die niet vol zit met speelgoed, maar in een ruimte die schoon, eenvoudig en ruimte over laat voor hun verbeelding en opbergen van speelgoed is dan ook een groot onderdeel van een leuke speelomgeving.

Bij een peuter gaat de motorische ontwikkeling nog steeds snel vooruit. Het kind maakt echter niet meer de grote stappen die hij/zij als baby gemaakt heeft.

Een kind van 3 tot 4 jaar werkt vooral de bewegingen die het geleerd heeft verder uit. Zo kan de loopfiets langzaamaan ingeruild worden voor een fiets met zijwieltjes.

In deze lijst bespreek ik precies wat dit speelgoed het beste maakt om voorschoolse kinderen te helpen ontwikkelen.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

#1 New Classic Toys Bon Appetit Speelkeuken – Overall beste speelgoed voor voorschoolse kinderen

Overall beste speelgoed voor voorschoolse kinderen
New Classic Toys Bon Appetit Speelkeuken
Product image
8.7
Toy score
Functies
4.3
Herspeelbaar
4.5
Duurzaamheid
4.3
Beste voor
 • Stevig houten bouw, niet laminaat
 • Draaiknoppen van oven klikken echt en voelen heel solide
Minder goed
 • Draaiknop magnetron klikt niet en kraan is ook minder stevig

Een speelkeuken is een uitstekend speelgoed voor peuterspeelzalen omdat het rollenspel en sociale interactie stimuleert. Plus ze kunnen er vaak een tijdlang zelf mee spelen, zonder begeleiding. Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar en het beste voor kinderen van 3 tot 4 jaar.

De leukste houten kinderkeuken die ik heb gevonden is deze van New Classic Toys, en helemaal niet zo duur in verhouding, wat deze de beste prijs kwaliteit verhouding keuze maakt.

Er is genoeg te spelen met de bijgeleverde pannen, pollepel, spatels, peper potje en zoutstel en zelfs bordjes. Een hele hoop accessoires wat je lang niet in elke keuken ziet, én allemaal van hout (behalve de uitneembare metalen spoelbak dan).

Dat geeft het nog meer reden om de beste waar voor je geld te bieden omdat je niet per se extra accessoires hoeft bij te kopen, hoewel wat snij-groenten zoals ik verder naar onder ook behandel het wel éxtra leuk maakt.

Niet te groot, past in een hoek in de kamer zoals bij ons tegen de bank aan. Zo geeft het je kind toch een hoop speelplezier.

Er is ook niet al te veel ruimte omheen nodig omdat alles aan de voorkant van de keuken gebeurt. Je hebt alleen wat ruimte nodig om de oven, die naar beneden klapt, te openen.

New Classic Toys speelkeuken in de hoek

Waar de keuken met name uitblinkt is in de stevige draaiknoppen van de oven die ook echt klikken zodat je het gevoel hebt dat je ook echt een oven setting aan het instellen bent. 

Veel keukens, en met name de goedkopere hebben draaiknoppen die gewoon los draaien, zonder tactiel gevoel, en dat is toch minder leuk voor het fantasiespel.

Verder kunnen de pitjes op het fornuis aan met een druk op de knop zodat ze licht geven en ook echt een borrelend kookgeluid voortbrengen, wat net weer even wat echter is bij het maken van heerlijke gerechten.

Niet te groot, past in een hoek in de kamer zoals bij ons bij papa’s (ook retro) gitaar en versterkertje en geeft je kind toch een hele hoop speelplezier.

#2 Haba Bij De Dierentuin Speelset – Beste manipulatieve speelgoed voor voorschoolse kinderen

Beste manipulatieve speelgoed voor voorschoolse kinderen
Haba Bij De Dierentuin Speelset
Product image
8.7
Toy score
Functies
4.1
Herspeelbaar
4.5
Duurzaamheid
4.5
Beste voor
 • Handige mee neem koffer en dierentuin in één
 • Stevige bouw
Minder goed
 • Koffer is kleiner dan hij lijkt op de foto’s

Een manipulatieve speelset biedt voorschoolse kinderen de mogelijkheid om te leren en hun fijne motoriek en creativiteit te ontwikkelen.

Deze van Haba heeft een handige opbergdoos wat tegelijk ook dient als de dierentuin. Heel handige set om altijd in de kast te hebben liggen.

Hij is geschikt voor kinderen van 18 maanden en ouder en er zit een olifant, nijlpaard, giraf, kameel, flamingo, aap, tijger, leeuw, ijsbeer, pinguïn, krokodil, zebra, en wat accessoires bij.

Het is een stevige set gemaakt van duurzaam beukenhout uit Duitsland.

Meisje met de Haba dierentuin

De doos zelf is gemaakt van karton maar ook erg stevig. Zelfs heftig spelen maakt hem niet kapot.

Op de foto ziet hij er aardig groot uit maar zo groot is hij helemaal niet. Daar hebben sommige klanten wel over geklaagd.

#3 Fisher-Price Doktersset – Beste fijne motoriek speelgoed voor voorschoolse kinderen

Beste fijne motoriek speelgoed voor voorschoolse kinderen
Fisher-Price Doktersset
Product image
8.1
Toy score
Educatief
4.4
Herspeelbaar
4.1
Duurzaamheid
3.6
Beste voor
 • Veel activiteiten
 • Goed om doktersbezoeken voor te bereiden
Minder goed
 • Goedkoop materiaal en plastic

Bij de leeftijd van 3 jaar vinden ze het steeds leuker om dingen na te spelen, zoals naar de dokter gaan wat een behoorlijke indruk maakt (en wat goed is om uit te spelen).

In een doktersset zitten vaak kleine instrumenten zoals een stethoscoop, thermometer, spuit en verband. Het vasthouden en gebruiken van deze instrumenten vereist precisie en controle over de handspieren. Door de instrumenten vast te pakken, te manipuleren en ermee te werken, oefenen kinderen hun fijne motorische vaardigheden.

Deze Fisher Price-dokterskit is heel eenvoudig, zonder een heleboel accessoires, waardoor het mijn topkeuze is uit de vele opties.

Wat ze leren: niet alleen helpt deze kit je peuter met nieuwe woorden vertrouwd te maken, het zal ook helpen om artsen een stuk minder eng te laten lijken.

#4 Little Tikes Cozy Coupe Dinosaurus – Beste grove motoriek speelgoed voor voorschoolse kinderen

Beste grove motoriek speelgoed voor voorschoolse kinderen
Little Tikes Cozy Coupe Dinosaurus
Product image
8.3
Toy score
Rijden
3.7
Herspeelbaar
4.1
Duurzaamheid
4.6
Beste voor
 • Verwijderbare bodemplaat laat ze zelf lopen of niet
 • Gemakkelijk te duwen
Minder goed
 • Ze groeien er snel uit

Leukste voor kinderen vanaf 2 jaar om lekker rond te rijden.

Wat een geweldige loopauto is deze Little Tykes Cosy Coupe.

Met deze Cozy Coupe steel je de show! Deze loopauto is voorzien van een grappig gezichtje, en is ideaal voor groeiende peuters.

Fase 1: duwhandvat in het dak voor ouders, voeten van het kind staan op verwijderbare bodemplaat

Fase 2: klassieke voortbeweging met voeten op de grond

 • Bodemplaat (verwijderbaar) om voeten te beschermen
 • Deurtje kan open en dicht
 • Deurvergrendling voor extra veiligheid
 • Drankhouder in achterste opbergvak
 • De voorwielen kunnen 360 graden draaien
 • Inclusief ”contactsleutel”
 • Gasklep die echt open en dicht kan
 • Stevige en duurzame wielen
 • Gemaakt van stevig kunststof

Wat ze leren: wassen met de auto, het vullen van de tank met benzine of het repareren van een kapotte auto zijn allemaal mogelijkheden om nieuwe woorden te leren, deel te nemen aan een gesprek en informatie te verzamelen over het echte leven.

#5 Play-Doh Prachtige Taarten Oven Klei Speelset – Beste speelgoed voor op tafel voor voorschoolse kinderen

Beste speelgoed voor op tafel voor voorschoolse kinderen
Play-Doh Prachtige Taarten Oven Klei Speelset
Product image
8.3
Toy score
Educatief
4.1
Herspeelbaar
4.6
Duurzaamheid
3.7
Beste voor
 • Accessoires maken het goed voor de fijne motoriek
 • Erg leuk speelthema
Minder goed
 • Zit niet veel klei bij

Wie houdt er nou niet van spelen met klei?

Beginnende chefs, bakkers en koekenbakkers kunnen hun plezier niet op met de magische Play-Doh oven.

Klei is geweldig als sensorische activiteit, het stimuleert de verbeeldingskracht en met zo’n set als deze is het perfect voor op de kindertafeltjes.

Hij heeft echte bakgeluiden om het kleien en fantasiespel extra te stimuleren.

Met de bijgeleverde klei kan verschillende soorten eten worden bereid en vervolgens in de oven worden geplaatst om af te bakken en klaar te maken voor de klant (wat een mede-kameraadje kan zijn of jij als gastouder of begeleider).

Druk daarna alles naar beneden en kijk hoe het Play-Doh oventje je diner of toetje afbakt.

Wanneer je een “ting” hoort, is het eten klaar. Het lijkt wel een echte oven.

Het is ook geweldig voor de fijne motoriek door alle accessoires die erbij zitten zoals een taartspuit voor de slagroom.

Zo maken ze met gemak de lekkerste gerechten en als het klaar is kunnen ze het zelfs uitserveren op bordjes mét bestek. Superleuk voor op tafel.

Er zitten 5 bakjes klei bij in verschillende kleuren, maar de bakjes worden steeds kleiner dus het is uiteindelijk niet heel erg veel klei. Dat kun je wel altijd weer bij kopen natuurlijk.

#6 BigJigs Alpen treinset (BJT016) – Beste verbindend speelgoed voor voorschoolse kinderen

Beste verbindend speelgoed voor voorschoolse kinderen
BigJigs Alpen treinset (BJT016)
Product image
8.7
Toy score
Speelwaarde
4.5
Prijs/ kwaliteit
4.1
Herspeelbaar
4.5
Beste voor
 • De trein heeft gelijk een helling om af te rijden
 • Erg leuke details voor het landschap
 • Grote set
Minder goed
 • Prijzig
 • Hogere rails op steunen is niet voor de allerkleinsten
 • Vanaf: 3 jaar
 • Beste: 4 – 6 jaar
 • Tot: 7 jaar
 • Materiaal: Hout, MDF
 • Thema: Voertuigen, Trein
 • Speelmodus: Coöperatief
 • Prijs op moment van schrijven: € 100,95 – $ 123,99
 • Duurzaamheid: Duurzame productie
 • Productie: Fabricage
 • Opslag: Lastig
 • Veiligheidsonderdelen: Afgeronde hoeken
 • Speeltijd: Verlengd (30+ min)
 • Gender inclusiviteit: Gender-neutraal

De speelwaarde van deze berg set ligt enorm hoog. De mate van open einde is enorm door alle bijgeleverde accessoires. Zo kun je de treinbaan bouwen, ermee spelen, zitten er poppetjes bij voor fantasiespel en spreekt alles enorm tot de verbeelding.

Er zitten bijvoorbeeld kindjes en een opa en oma bij, en mijn zoon speelt dan dat de kindjes op bezoek gaan met de trein. De mogelijkheden met de set zijn eindeloos, maar hij is ook gemakkelijk te combineren met andere treinbanen. Ik heb hem bijvoorbeeld met een Brio baan uitgebreid. Daarnaast kan een treinset ook in bijna elk ander fantasiespel meedoen. Dat maakt ook de herspeelbaarheid hoog.

Alleen wanneer het gebruiksgemak hoger was zou de set nog een hogere speelwaarde kunnen hebben. Het bouwen met de brug stukken en de berg is leuk, maar het spelen ermee is lastig omdat de brug regelmatig instort. Soms geeft dit frustratie, maar gelukkig wordt het meestal onderdeel van het spel.

De sociale interactie ligt hoog. Ik vind het leuk om mee te spelen en doordat het zo’n grote set is kunnen vriendjes die langskomen ook altijd meedoen zonder elkaar in de weg te zitten. Verder zitten er wat interactieve elementen in zoals de kraan die kan takelen, en de figuurtjes hebben een leuke uitstraling.

De kraanconstructie is helemaal van hout met een eenvoudige draaiknop waarmee je het touw kunt oprollen. Er zit ook een klein magneetje aan waarmee je de accessoires van de trein kunt oppakken.

De set wordt geleverd met drie treinwagons met vracht aanduidingen zoals suiker, melk en graan. Deze kunnen met de magneet van de wagons worden opgetild en opzij worden gezwaaid.

Bigjigs berg treinset houten kraan in actie

Het is ook niet voor niets dat ze al eens de Independent Toy Awards hebben gewonnen, en met een veelzijdige set als deze kun je niet missen voor uren speelplezier.

#7 Little Tikes Fish and Splash Watertafel – Beste buitenspeelgoed voor voorschoolse kinderen

Beste buitenspeelgoed voor voorschoolse kinderen
Little Tikes Fish and Splash Watertafel
Product image
8.1
Toy score
Spel
4.1
Herspeelbaar
3.9
Duurzaamheid
4.1
Beste voor
 • Genoeg activiteiten
 • Goed formaat voor peuters
Minder goed
 • Plastic glijbaan is niet zo stevig

Kinderen vanaf 2 jaar en tot een stuk ouder. Zowel met water als zand te gebruiken en perfect voor buiten voor voorschoolse kinderen omdat ze er goed samen mee kunnen spelen.

De peuter heeft een grote motorische ontwikkeling doorgemaakt. Nu het kind kan staan en zelf kan lopen, gaat het pas echt op onderzoek uit.

Geleidelijk wordt in de ‘ik wereld’ ruimte gemaakt voor andere kinderen.

Speelgoed dat perfect aansluit op de behoeftes van de jonge peuter, is de educatieve speeltafel van Little Tikes.

Maar deze is ook super leuk voor nog iets kleinere kinderen vanaf 13 maanden ongeveer.

Zodra ze stabiel kunnen staan willen ze toch ergens tegenaan staan, dus als het warm is kunnen ze ook nog eens lekker splashen!

Wel vindt hij het heel leuk om dingen te scheppen, te vangen en ergens vanaf te gooien en dus hebben we deze vis en spetter watertafel gekocht waarbij je een paar plastic beestjes krijgt en een schepnetje en ook een hengel om ze te vangen.

Hier hebben we zand in de Little Tikes Fish and Splash gedaan

Verder een leuke glijbaan voor het water en wij kunnen hem ook perfect gebruiken als zandtafel voor die dagen dat het gewoon niet warm genoeg is buiten voor water.

Het samenspelen met andere kinderen bereidt ze tevens voor op de aankomende kleutertijd. Dit komt de sociaal-emotionele vaardigheden dan ook zeker ten goede.

Ook de motoriek wordt gestimuleerd door de grote hoeveelheid aan onderdelen dat de tafel bevat; zoals het anker dat uitgerold kan worden.

Het speelgoed is daarnaast gemaakt van duurzaam kunststof en kan dus een behoorlijke tijd meegaan.

Gelukkig maar, want ook de wat oudere kinderen blijken nog graag met deze speeltafel te willen spelen.

Little Tikes heeft zand/ watertafels in deze verschillende formaten zodat ze ook in jouw tuin passen.

#8 Melissa & Doug Bouwstenen 100 Stuks – Beste houten Montessori speelgoed voor voorschoolse kinderen

Beste houten Montessori speelgoed voor voorschoolse kinderen
Melissa & Doug Bouwstenen 100 Stuks
Product image
8.9
Toy score
Bouwen
4.3
Herspeelbaar
4.5
Duurzaamheid
4.5
Beste voor
 • Stevige houten blokken
 • Kunnen bij veel open einde spellen mee doen
 • Veel voor weinig geld
Minder goed
 • Valt snel om bij heftig fantasiespel

Lekker bouwen voor kinderen vanaf 2 jaar. Iets jonger kan ook maar dan vinden ze het leuk om te gooien wat jij bouwt :)

Deze basisblokken van Melissa en Doug is een klassieker en een van de beste bouwsets en Montessori speelgoed voor voorschoolse kinderen.

Leukste bouwspeelgoed: Melissa & Doug Gekleurde Houten Blokkendoos

Er zijn eindeloze mogelijkheden om te bouwen en jongere kinderen kunnen ze veilig kauwen omdat de blokken (erg leerzaam voor ze!) zijn geverfd met niet-giftige verf.

Wat ze leren: kinderen leren moeiteloos vormen, kleuren, bouwvaardigheden en geduld.

Houten blokken zijn geweldig voor voorschoolse bouwsessies met materiaal helemaal in de stijl van Montessori. Dit is het ultieme voor open-ended spel. Kinderen zijn vrij om hun fantasie en creativiteit te gebruiken.

Houten blokken kunnen ook op een aantal manieren worden gebruikt om vormen, kleuren, tellen en meer te oefenen.

#9 Fat Brain Toys Mini Squigz – Beste sensorische speelgoed voor voorschoolse kinderen

Beste sensorische speelgoed voor voorschoolse kinderen
Fat Brain Toys Mini Squigz
Product image
8.1
Toy score
Bouwen
3.6
Herspeelbaar
4.5
Duurzaamheid
4.1
Beste voor
 • De onderdelen zijn klein, gemakkelijk in de tas tussen dingen te stoppen
 • Origineel bouwspeelgoed
Minder goed
 • Plakken kan soms wat lastig zijn

Een zuignap speeltje biedt een multi-sensorische ervaring, waarbij aanraking, gehoor en zicht betrokken zijn, wat gunstig is voor de sensorische ontwikkeling van een voorschools kind en het verkennen van de wereld om hen heen.

Hier een aantal leuk speelgoed voor kinderen vanaf 3 jaar.

Ideaal voor: Leeftijden 3 tot 6

Leukste plastic constructie speelgoed vanaf 3 jaar- Fat Brain Toys Squigz

Squigz van Fat Brain Toys is een ander schattig en uniek speeltje op deze lijst.

Ze lijken veel op kleurrijke ballen met zuignappen, zodat je elk stuk gemakkelijk met elkaar kunt verbinden.

Al je creaties zullen je herinneren aan die schattige voorstellingen van chemische bindingen.

Wat is er geweldig aan: dit speelgoed is onmiskenbaar schattig en interessant. Het ontwerp alleen zal je kind echt prikkelen en hun creatieve sappen laten stromen.

Waar we het meest van hielden, zijn de zuignappen. Ze maken de ballen beter hanteerbaar en stapelbaar.

#10 Desire Deluxe Magneet Tegels Bouwset – Beste STEM-speelgoed voor voorschoolse kinderen

Beste STEM-speelgoed voor voorschoolse kinderen
Desire Deluxe Magneet Tegels Bouwset
Product image
8.9
Toy score
Speelwaarde
4.6
Prijs/ kwaliteit
4.3
Herspeelbaar
4.6
Beste voor
 • Stevig en veilig
 • Gemaakt voor het bouwen van huizen en kastelen
Minder goed
 • Kleuren zijn niet zo fel als geadverteerd
 • Krassen snel
 • Vanaf: 3 jaar
 • Beste: 3 – 5 jaar
 • Tot: 7 jaar
 • Materiaal: Plastic, ABS
 • Thema: Bouw en constructie, Blokken
 • Speelmodus: Solo
 • Prijs op moment van schrijven: € 32,99 – $ 29,99
 • Duurzaamheid: Geen
 • Leerdoel: STEM/ STEAM, Bouwkunde
 • Opslag: Compact
 • Veiligheidsonderdelen: Niet-giftig materiaal
 • Speeltijd: Langer (10 – 30 min)
 • Gender inclusiviteit: Genderneutraal

Het bouwen en construeren met magneet tegels vereist probleemoplossend denken en engineeringvaardigheden. Kinderen moeten nadenken over hoe ze de tegels op de juiste manier kunnen verbinden om stevige structuren te creëren. Dit stimuleert hun ruimtelijke vaardigheden en verbetert hun vermogen om te plannen en te bouwen en geeft het een hoge educatieve waarde.

Desire Deluxe zijn een goedkopere variant van Magna Tiles (de originele magneet tegels) met een erg goede prijs-kwaliteitverhouding en passen op elk van dit soort magnetische tegels. Daarnaast is het ook geweldig te combineren met bijna elk soort spel, omdat je er van alles mee kunt maken. Van huizen voor dieren of poppen tot robots om te verslaan. Dit geeft het een enorme herspeelbaarheid.

Krassen op een Desire Deluxe magneet tegel

Dit soort tegels ogen misschien wat goedkoop, maar ze zijn wel gewoon veilig. Ik heb de behuizing proberen kapot te maken door ze te gooien en er met een steen op te slaan, maar de magneten kwamen er niet uit. De toy score had iets hoger kunnen zijn wanneer het gebruikte materiaal en de levensduur iets hoger waren geweest, maar uiteindelijk heeft dit maar een kleine impact op het speelplezier.

De speelwaarde is ook erg hoog, met name door het open einde spel waarbij kinderen hun verbeelding kunnen gebruiken. Daarnaast geeft een grote set als deze de mogelijkheid om samen te bouwen en sociale interactie op te zoeken.

#11 Learning Resources Smart Snacks Getallen Ijsjes – Beste reken speelgoed voor voorschoolse kinderen

Beste reken speelgoed voor voorschoolse kinderen
Learning Resources Smart Snacks Getallen Ijsjes
Product image
8.1
Toy score
Educatief
3.9
Herspeelbaar
4.5
Duurzaamheid
3.7
Beste voor
 • Perfect voor het eerste rekenen
 • Ook leuk voor fantasiespel
Minder goed
 • Niet zelf-corrigerend
 • Van plastic gemaakt

Ik ben dolenthousiast over deze getallen ijsjes. Ze hebben echt geholpen bij het leren van kleuren en tellen voor mijn kind. De set bevat 10 pops en 10 bijpassende hoesjes, elk met een nummer en bijbehorende gekleurde stippen.

Mijn zoon vond het geweldig om de schelpen over de ijslolly’s te plaatsen met het juiste aantal stippen. Het is perfect voor het oefenen van de getallen van 1 tot 10 en dus perfect voor deze voorschoolse leeftijd.

Het beste aan de set is dat het leren rekenen er niet zo dik bovenop ligt. Zo kunnen de ijsjes ook gewoon perfect met fantasiespel meedoen zoals met bijvoorbeeld een speelkeuken.

Ik was ook nieuwsgierig of de schelpen zelfcorrigerend waren, maar helaas zijn ze dat niet. Ze passen allemaal op elke ijslolly, maar de kleur van de stippen komt overeen met de “kleurencoating” van de ijslolly. Hierdoor hebben kinderen een 50/50-kans om het juiste antwoord te raden als ze het niet zeker weten.

#12 Magmen Fidget Toys – Beste fidget speelgoed voor voorschoolse kinderen

Beste fidget speelgoed voor voorschoolse kinderen
Magmen Fidget Toys
Product image
8.5
Toy score
Magneet
4.7
Herspeelbaar
4.5
Duurzaamheid
3.6
Beste voor
 • Fijne prijs voor zoveel speelplezier
 • Flexibele mannetjes kunnen ook meedoen met fantasiespel
Minder goed
 • Magneten kunnen eruit raken

Het hebben van fidget speeltjes op de peuterspeelzaal kan verschillende voordelen bieden zoals concentratie, stressvermindering, zelfregulatie en ook een sensorische ervaring.

Deze Magmen doen dat perfect. Wat een grappige poppetjes. Ze kunnen met zowel armen als benen aan elkaar (of iets anders als de koelkast) kleven.

Doordat hun ledematen flexibel zijn kun je ze in allerlei leuke vormen buigen. Zo lijkt het alsof ze dansen, of je kunt er bijna een gebouw van mannetjes van maken.

Ze worden ook vel gebruikt bij fantasiespel en zo gaan ze op allerlei avonturen. Van de koelkast naar de tuinstoel en meeliften op de stalen lepel.

Het feit dat het mannetjes zijn maakt het soms extra leuk om te spelen vergeleken met ander magnetisch bouwspeelgoed.

Het is mij niet gelukt maar ik heb wel gelezen dat bij sommigen de magneten loslieten. Dat is natuurlijk wel erg gevaarlijk dus ik zou zeker niet aanraden om kinderen onder de 4 ermee te laten spelen.

Al helemaal niet zonder toezicht.

Maar erg leuk om mee te spelen.

Hoe helpt vroege kinderopvoeding speelgoed het ontwikkelen van vaardigheden voor school?

Vroege kinderopvoeding speelgoed helpt bij het ontwikkelen van de nodige vaardigheden voor school door zich te specialiseren in verschillende ontwikkelingsgebieden.

 • Speelgoed voor cognitieve ontwikkeling bevordert probleemoplossende vaardigheden, ruimtelijk bewustzijn en kritisch denken.
 • Speelgoed voor fijne motoriek vereist dat kinderen hun handen en vingers op een precieze manier gebruiken, zoals bijvoorbeeld puzzels, bouwblokken en overtrek borden, om probleemoplossende vaardigheden en schrijfvaardigheden te ontwikkelen.
 • Speelgoed voor grove motoriek moedigt fysieke activiteit aan, zoals ballen, fietsen en springtouwen, om grove motorische vaardigheden en lichamelijke fitheid te bevorderen.
 • Speelgoed voor taalontwikkeling, zoals boeken, poppen en bordspellen, helpt bij het ontwikkelen van woordenschat, communicatievaardigheden en sociale vaardigheden.
 • Speelgoed voor sociaal-emotionele ontwikkeling, zoals poppen met kleding en speelkeukens, helpt bij het ontwikkelen van empathie, emotionele intelligentie en sociale vaardigheden.

Dit zijn allemaal belangrijke vaardigheden die ze straks op de basisschool zullen moeten gebruiken.

Welk soort speelgoed is leeftijdsgeschikt voor een peuterspeelzaal?

Leeftijdsgerichte speelgoed voor een peuterspeelzaal moet bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van het leren. Dit omvat bouwstenen, puzzels, sensorisch speelgoed, rollenspel speelgoed, geheugenspellen, rijg- en knoopspeeltjes, en tel- en matchspellen.

Peuterspeelzaal speelgoed dat verstikkingsgevaar oplevert, scherpe randen heeft, lawaaiig is, of toezicht vereist, moet vermeden worden.

Het speelgoed kan veilig opgeborgen worden op planken, in bakken en manden, op rollende karren en in speelgoedkisten, met behulp van labels om de speelgoedsoorten te identificeren.

Moet je alleen maar educatief speelgoed hebben in een peuterspeelzaal?

Nee, het is niet noodzakelijk om alleen educatief speelgoed te hebben in een peuterspeelzaal. Hoewel educatief speelgoed belangrijk is en veel voordelen biedt voor de ontwikkeling van peuters, is het ook essentieel om een evenwichtige en gevarieerde speelomgeving te creëren.

Welk soort speelgoed moet je vermijden in een peuterspeelzaal?

De soorten speelgoed die vermeden moeten worden in een peuterspeelzaal zijn onder andere speelgoed dat niet geschikt is voor de leeftijd, speelgoed dat de ontwikkeling van leren niet bevordert en speelgoed dat een veiligheidsrisico vormt.

Speelgoed dat verstikkingsgevaar oplevert, zoals kleine voorwerpen zoals knikkers, munten en ballen met een diameter van 4,4 centimeter, moet ten allen tijde vermeden worden.

Ook speelgoed dat projectielen afschiet, zoals speelgoedgeweren en nerf-geweerachtig speelgoed, moet vermeden worden omdat dit oogletsel kan veroorzaken en verstikkingsgevaar oplevert.

Ten slotte moet speelgoed dat volwassen toezicht vereist, zoals batterij-aangedreven speelgoed, speelgoed met kleine onderdelen en speelgoed dat in elkaar gezet moet worden, vermeden worden in peuterspeelzaal klassen, omdat er constant toezicht en middelen nodig zijn.

Hoe berg je speelgoed op in een peuterspeelzaal?

Speelgoed opbergen in een peuterspeelzaal moet op een manier gebeuren waarbij de kinderen veilig zijn en de ruimte georganiseerd blijft. Planken aan de muur zijn een goede manier om boeken, puzzels, blokken en speelgoed op te bergen.

Bakken en manden zijn ideaal voor kleine speeltjes zoals auto’s, poppen en actiefiguren. Rollende karren zijn handig voor het verplaatsen van speelgoed en kunstbenodigdheden. Speelgoedkisten zijn geschikt voor groter speelgoed zoals ballen, knuffels en verkleedkleren.

Labels kunnen helpen om het speelgoed te identificeren en de kinderen te leren om de klas netjes te houden.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.