Waarom speelt mijn peuter niet met speelgoed? Gebruik deze 8 tips
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Het is niet vaak dat je een ouder hoort zeggen: “Goh, ik wou dat mijn kind meer speelgoed had.”
Moeders en vaders brengen tenslotte veel van hun dagen door met het opruimen van rommel en struikelen over Lego, toch?
Wees niet te teleurgesteld als hij niet lijkt te weten hoe hij zelf met nieuw speelgoed moet spelen.
En, val niet in de val door te denken “hij mag het niet leuk vinden” als hij niet met speelgoed speelt.
In dit artikel wil ik het met je hebben over de mogelijke reden dat je peuter niet met speelgoed speelt en een aantal tips om er wat aan te doen, van speelroutine tot deconstructie (geen zorgen, ik leg je straks uit wat het is).
Van peuter naar kleuter doeboek collectie
Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar
Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.
Koop bij Bol.comWat bespreken we in deze uitgebreide post:
Waarom speelt mijn kind niet met speelgoed?
Wanneer een dreumes van 1 tot 2 jaar niet met speelgoed speelt, betekent dit meestal dat hij niet weet hoe hij moet spelen.
Bij peuters van 2 tot 4 jaar kan dit ook aan de hand zijn, maar heeft het ook vaak te maken met teveel of niet het juiste speelgoed.
Als kinderen niet weten hoe ze moeten spelen, moeten we ze lesgeven, net zoals we ze al het andere moeten leren.
Maar er zijn toch behoorlijk wat ouders die zich afvragen:
Waarom speelt mijn kind niet met speelgoed?
Het kan zijn dat je kind nog niet zo goed weet waar ze moeten beginnen, hoe ze moeten spelen met het speelgoed. Dan zul je het zelf voor moeten doen, of het op een andere manier laten zien. Ook kan het zijn dat je gewoon té veel keuze aan speelgoed hebt.
Kun je teveel speelgoed hebben?
Als je tot over je oren in het speelgoed zit, dan wil je misschien de eeuwenoude les van kwaliteit boven kwantiteit volgen.
Dat komt omdat het probleem misschien niet zit in de hoeveel speelgoed die je kind heeft, maar of ze wel of niet de juiste zijn, zegt Dr. Christopher Willard, auteur van Raising Resilience: The Wisdom and Science of Happy Families and Thriving Children.
Kinderen, en zeker peuters, willen van nature de beheersing over hun speelgoed leren, de uitdagingen die het hen biedt telkens opnieuw proberen.
Dat is ook waarom het voor jou zo saaie repetitieve spel zo leuk voor ze is, zoals ik ook al eerder over heb geschreven in hoe je goed met je peuter kunt spelen.
Ze hebben geen oppervlakkige relaties met zoveel mogelijk bezittingen nodig.
Je hebt waarschijnlijk al vroeg in het leven van je kind opgemerkt dat kinderen keer op keer dezelfde boeken en spelletjes willen.
De herhaling kan ons volwassenen gek maken, maar het is eigenlijk cruciaal voor de cognitieve ontwikkeling van een kind.
Willard wijst op onderzoeken die aantonen dat wanneer kinderen te veel speelgoed hebben, zelfs al bij meer dan vijf tegelijk, ze zich minder kunnen concentreren op het leren van en het beheersen ervan.
Je hebt waarschijnlijk ook gezien hoe creatief en betrokken kinderen worden als ze uit praktisch niets nieuw speelgoed en spelletjes moeten verzinnen.
Als noodzaak de moeder van de uitvinding is, is verveling misschien wel de vader.
Je peuter meer geïnteresseerd maken in speelgoed
Laten we kijken naar de manieren waarop je je peuter meer geïnteresseerd kunt maken in speelgoed.
Goed voorbeeld doet volgen
Dus… maak jezelf klaar, ga op de grond liggen en speel zelf met het speeltje.
Dat is wat veel peuters nodig hebben voordat ze begrijpen hoe speelgoed werkt.
Dit kost wat moeite, maar het loont!
Speelroutine
Als je kind nog steeds niet echt wil spelen nadat je het zelf (met enthousiasme) voor hebt gedaan, kun je je strategie van spelen misschien wat aanpassen.
Je leert een kind een speelroutine helemaal af te maken in plaats van een beetje zelf te spelen met een speelgoedje.
Door een kleine speelroutine te maken die kort genoeg is voor ze om de aandacht erbij te kunnen houden kunnen ze zien hoe iets van voor tot eind werkt.
En het dan opnieuw doen, en opnieuw, en opnieuw, en opnieuw.
Dat is waar ze leren en de interesse in het speelgoed misschien kunnen vasthouden, de kracht van herhaling.
Deconstructie
Een van de dingen die het beste werken voor peuters die niet met speelgoed spelen, begint met een strategie die ik deconstructie noem.
Het laat zien hoe ze een stuk speelgoed uit elkaar kunnen halen in plaats van het in elkaar te zetten.
Ik bedoel natuurlijk niets slopen, maar er zijn heel veel soorten bouwspeelgoed die je ook in elkaar kunt zetten, en dan kunt laten zien hoe je het uitelkaar haalt.
Zo kan je peutertje alvast zien hoe het eruit moet zien, en dan versteld staan van dat het ook weer tot blokjes, of stukjes of radartjes uiteen kan komen.
Neem altijd speelgoed dat geschikt is voor de leeftijd
We kijken allemaal naar de aanbevolen leeftijd van speelgoed voordat we het kopen.
Maar hoeveel van ons controleren regelmatig de geschiktheid van bestaand speelgoed voor de leeftijd?
- Controleer regelmatig, minstens één keer per maand, op kapot speelgoed en verplaats het buiten het bereik van je kind
- Als een speeltje zijn doel heeft gediend en je kind het speelgoed is ontgroeid, verplaats het dan
Aanspreken van interesses
Je kunt beginnen met het wekken van de interesse van je peuter in bepaalde speelitems door items te kiezen die hun specifieke interesses aanspreken.
Je wilt niet zonder een plan alleen het nieuwste speelgoed kopen wat uitkomt omdat het er interessant uitziet.
Als je nog niet weet wat de specifieke interesses zijn van je kind, kun je deze vinden door ze bloot te stellen aan verschillende speelkeuzes maar ook speelplekken.
Door goed op te letten kun je zien waar je kind zich het meest toe aangetrokken voelt, zelfs ook zonder speelgoed.
Speelgoed matchen
- Een kind dat van het park houdt, geeft bijvoorbeeld de voorkeur aan speelgoed en spelletjes voor de grove motoriek.
- Maar je kunt ook dingen mixen en matchen door een paar fijne motoriek speeltjes toe te voegen, zoals stoepkrijt om de interesses te overbruggen.
- Aan de andere kant kan een kind dat van een wetenschapsmuseum houdt al het STEM-speelgoed leuk vinden dat nu beschikbaar is,
- en als je een kind hebt dat geïnteresseerd is in kunst en handwerk, kun je hun creativiteit aanmoedigen door ze bloot te stellen aan muziek, dans en podiumkunsten.
Zo mix en match je speelgoed wat aansluit bij hun interesses maar toch de verschillende zintuigen en ontwikkelingsfasen stimuleert.
Je kunt er ook op vertrouwen dat schijnbaar alledaags speelgoed, zoals poppen en vrachtwagens, helpt bij het opbouwen van groepsdynamiek en interpersoonlijke vaardigheden.
Kinderen gebruiken ze vaak om te helpen bij het bekijken van hun eigen plek in het leven.
Daarnaast kunnen ook bordspellen kinderen bijvoorbeeld helpen te groeien door hen methoden voor probleemoplossing, coöperatief leren en andere educatieve vaardigheden te leren.
Vervang speelgoed met geluid met speelgoed met een open einde
Het meest populaire kinderspeelgoed van tegenwoordig is plastic speelgoed dat oplicht en allerlei soorten geluid maakt.
Ze zijn goedkoop in aanschaf, maar moeten vaak worden vervangen als ze kapot gaan.
Voordat je dergelijk speelgoed koopt, moet je jezelf dit afvragen: maakt dit speelgoed mijn kind slimmer of dommer.
Het antwoord is wanneer een stuk speelgoed al het werk doet en een kind alleen maar naar de show kijkt, er niet wordt geleerd.
En zij die graag naar hetzelfde stukje van een liedje of zin luistert, zullen dit nu keer op keer herhalen door het speeltje!
Koop speelgoed dat open spel aanmoedigt, waarbij je kind mag beslissen wat hij ermee moet doen.
Open speelgoed stimuleert kinderen om creatief te zijn, hun verbeeldingskracht te gebruiken en te beslissen hoe ze ze moeten gebruiken.
Grote houten blokken, magnetische tegels en lego’s zijn perfect voor spelen met een open einde.
Introduceer een speelgoed rotatie systeem
Een speelgoed rotatiesysteem is een methode waarbij ouders regelmatig het beschikbare speelgoed van hun kinderen rouleren om de interesse en betrokkenheid te stimuleren. Het werkt door een deel van het speelgoed tijdelijk op te bergen en slechts een selectie ervan beschikbaar te stellen voor het kind om mee te spelen.
Dit beperkte aanbod speelgoed wordt na verloop van tijd vervangen door andere stukken uit de opslag, waardoor het kind steeds nieuwe prikkels en uitdagingen krijgt. Deze aanpak helpt om de speeltijd boeiend te houden en kan overstimulatie voorkomen.
Een speelgoed rotatiesysteem biedt verschillende voordelen, waaronder het bevorderen van creativiteit, het verbeteren van de concentratie en het verminderen van rommel.
Teveel speelgoed werkt averechts
Je kunt je huis altijd een beetje opruimen van teveel aan speelgoed.
Bijvoorbeeld, als jouw kind graag knutselt en je planken gevuld zijn met de restanten van half gebruikte kits.
Laat je kind aangeven welk van die projecten het meeste plezier en voldoening gaf en bied aan om navullingen voor dat project te kopen. De rest mag dan weg.
Doordat ze mee mogen beslissen en met de kennis die ze weer naar voren halen van de vorige kunstinspanning kunnen het voor je kind gemakkelijker maken om afscheid te nemen van de ongebruikte speelsets.
Tips om speelgoed weg te doen
Als je kinderen niet geïnteresseerd zijn in bepaald speelgoed, wil je ze misschien aanmoedigen om ze weg te doen door een beroep te doen op hun verbeeldingskracht en natuurlijk medeleven.
Vraag bijvoorbeeld welk speelgoed eenzaam is of welke knuffels gelukkiger zijn (en geluk kunnen brengen) in een nieuw thuis.
Als ze zich het verhaal voorstellen van de volgende reis van dat speelgoed, kan het het afscheid nemen heel veel gemakkelijker maken.
Speelgoed afwisselen
Een ander ding wat wij vaak doen is om speelgoed wat ze wel allemaal nog leuk vinden af te wisselen.
- Zo hebben we altijd een aantal puzzels en één grote speelset beneden in de woonkamer liggen waar hij het vaakste speelt
- en hebben we andere puzzels en misschien grote sets boven liggen op de slaapkamer en speelkamer
Die sets wisselen we dan af van tijd tot tijd om het interessant te houden en niet teveel tegelijk te hebben slingeren.
Wat zijn de voordelen van het wél spelen met speelgoed?
Spelen met speelgoed biedt aanzienlijke voordelen voor kinderen. Ten eerste draagt het bij aan hun cognitieve ontwikkeling door het bevorderen van probleemoplossend vermogen, ruimtelijk inzicht en taalvaardigheid. Het stimuleert ook hun nieuwsgierigheid en leervermogen, waardoor ze essentiële vaardigheden opbouwen voor school en het leven.
Er zijn 9 voordelen van spelen met speelgoed, maar het helpt kinderen met name om hun lichaam beter te beheersen, maar ook om zelfvertrouwen op te bouwen terwijl ze nieuwe fysieke vaardigheden leren.
Hoe spelen peuters het liefste?
Peuters spelen graag op verschillende manieren, en hun voorkeuren kunnen variëren afhankelijk van hun individuele interesses en ontwikkelingsfase. Over het algemeen zijn enkele manieren waarop peuters vaak het liefste spelen sensorisch spel waarbij ze kunnen genieten van het spelen met zand, water, modder, verf, klei en andere materialen die texturen en sensaties bieden, of rollenspel, om de wereld om zich heen na te bootsen en te doen alsof.
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.