De leukste sensory bins: sensorische bakken om te maken in <10 min!

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Ben je op zoek naar geweldige zintuiglijke ideeën voor kinderen?

Misschien ben je dan vooral wel op zoek naar sensorische bakken die niet alleen leuk zijn, maar ook gemakkelijk en snel te monteren zijn.

Ze zijn razend populair!

In dit artikel zal ik de leukste sensorische activiteiten met bakken, blokken (zoals deze van hout of plastic) en ballen bespreken zodat je altijd wat te spelen hebt.

Leukste sensorische bakken met wat je in huis hebt

Je kind zal dol zijn op deze eenvoudige ideeën voor zintuiglijke spelletjes!

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Sensorische bak ideeën

Spelen je kinderen graag met sensorische bakken, of wil je het eens voor het eerst gaan proberen?

Zintuiglijke bakken zijn niet alleen een geweldige manier om je kind te vermaken, maar ook een geweldige manier om zintuiglijke stimulatie op te nemen in het spel.

Zintuiglijke bakken hebben betrekking op ten minste één, zo niet meerdere, van de vijf zintuigen:

 1. zicht
 2. geluid
 3. aanraking
 4. geur
 5. smaak

Probeer al deze eenvoudig te maken zintuiglijke bakken om de stimulatie van alle vijf de zintuigen te ervaren!

Deze sensorische bakken hebben iets leuks voor zowel dreumesen, peuters als oudere kinderen.

Ik moet erbij zeggen dat, hoewel zintuiglijke bakken geweldig zijn voor peuters, als je peuter geneigd is dingen in zijn of haar mond te stoppen je zeker een oogje in het zeil moet houden met een aantal van deze bakken, aangezien sommige kleine voorwerpen bevatten.

Sommige van deze bakken zijn echter geweldig voor smaaktesten van je kids.

Laten we ze eens bekijken en kijken welke het beste zijn voor jou en je gezin!

Zeker leuk om er een aantal eens te gaan proberen en elk van deze sensorische bakken is gemakkelijk te maken.

Je kunt elk van deze zintuigelijke wonderen in minder dan 10 minuten samenstellen als je de materialen hebt.

Sensorische moestuinbak

Maak je eigen sensorische moestuinbak

Deze sensorische bak als moestuin was een grote hit in mijn huis! En het was ongelooflijk makkelijk om te maken!

Laat je kleintjes hun eigen groenten planten en oogsten in deze stimulerende sensorische bak. Maar kijk uit! De hongerige herten en konijnen proberen je tuin binnen te komen en het is jouw taak om ze buiten te houden!

Deze sensorische bak bevat beeld, geluid en aanraking. Voel het zachte kraken van de zwarte bonen als de tuingrond en de gestructureerde groenten terwijl je de wilde dieren ervan weerhoudt de tuin op te eten!

Ik heb zelf de dieren van de boerderij toegevoerd maar je kunt ook wilde dieren erbij doen die de plantjes teisteren en je kunt nog meer toevoegen zoals een vogelverschrikker om ze buiten te houden!

De kinderen zullen het geweldig vinden!

Het heeft iets aparts, het gevoel van de zwarte bonen die door je vingers glijden. Je kunt er eigenlijk niet vanaf blijven en zo kun je telkens de groentetjes weer verstoppen onder het “zand”.

Deze sensorische bak heeft iets voor zowel peuters als oudere kinderen.

Vierjarige kinderen houden hier net zoveel van als zesjarige. En ik weet dat peuters dat ook doen met mijn zoon van twee en een half.

En ik moet zeggen dat ik het zelf ook erg leuk vond om ermee te spelen. Er is iets kalmerends en therapeutischer aan de zachte bonen in je handen. Het is net als spelen met een stressbal :)

Nu wil ik zeggen dat, hoewel deze sensorische bak geweldig is voor peuters, als je peuter geneigd is dingen in zijn of haar mond te stoppen, moet je goed in de gaten houden dat ze de bonen niet in hun mond stoppen!

Hoe maak je de sensorische bak als moestuin?

Allereerst heb je een bak nodig om je moestuin in aan te leggen.

Het beste is om een doorzichtige plastic kuip te nemen die ongeveer 50 cm lang, 40 cm breed en 15 cm diep is, maar elk formaat kan.

Het hoeft niet precies die maat te zijn. Zorg ervoor dat het groot genoeg is zodat ze kunnen spelen zonder de inhoud eruit te halen, en niet te diep zodat ze er niet bij kunnen om goed te spelen.

Als je meerdere kinderen hebt die tegelijk willen spelen, wil je hem misschien wat groter maken om er zeker van te zijn dat deze groot genoeg is voor iedereen.

Ik heb 2 kilo zwarte bonen gekocht die ik gemakkelijk bij mijn eerstvolgende Albert Heijn bestelling had gevoegd, en ik had nog ietsje over voor deze bak. Verzamel vervolgens al je moestuinartikelen!

Je hoeft niet precies hetzelfde speelgoed en dezelfde items te gebruiken die ik heb gebruikt.

Ik probeerde voornamelijk items te gebruiken die we al bij de hand hadden. Het enige dat ik voor dit project heb gekocht en dat we nog niet bij de hand hadden, waren de zwarte bonen.

Gebruik gewoon wat verschillende houten groenten, bonen, misschien een harkje en wat dieren (de houten dieren heb ik ook hier in mijn artikel over speelgoed dieren genoemd, dan kun je ze even zien).

Sensorische onderwater wereld

Sensorische onderwater wereld

Sensorische diepzee-bak!

De Deep Sea Sensory-bak was weer een grote hit thuis.

Waarschijnlijk omdat het om water gaat ;) Dit is ook een bak die snel en eenvoudig te monteren is!

Dit is absoluut een sensorische bak die ik weer ga maken! Deze sensorische bak heeft iets voor zowel peuters als oudere kinderen.

Nu wil ik zeggen dat, hoewel deze sensorische bak geweldig is voor peuters, als je peuter geneigd is dingen in zijn of haar mond te stoppen, moet je erop letten dat ze de steentjes niet in hun mond stoppen, aangezien ze verstikkingsgevaar kunnen opleveren!

Of zoals ik in de video wat grotere stenen en speeltjes gebruiken. Nog steeds moet je opletten met de ijsblokes zakken die ze eventueel los kunnen halen.

Hoe de diepzee sensorische bak te maken

Eerst heb je een bak nodig om je diepzee in te creëren.

Als je eenmaal een plastic bak hebt gekocht zoals die van het idee hierboven kun je vrijwel alle sensorische bakken ermee maken.

Het hoeft niet precies die maat te zijn. Zorg ervoor dat het groot genoeg is zodat ze kunnen spelen zonder de inhoud eruit te halen, en niet te diep zodat ze er niet bij kunnen om goed te spelen.

Verzamel vervolgens al je oceaanitems!

Dit zijn de items die ik heb toegevoegd aan onze diepzee-sensorische bak:

 • Stenen uit de tuin
 • Oceaan dieren/ magneetspel
 • Blauwe ijsblokzakjes

Hoe je de sensorische diepzeebak in elkaar zet:

 • Begin met het vullen van de bodem van je sensorische bak met stenen
 • Leg dan je oceaandieren in de bak
 • En als laatste, tape de ijsblokjes zakken aan de zijkant van de bak op verschillende hoogtes, ik heb er 8 gebruikt in de video

Nu is je diepzee-sensorische bak klaar voor fantasierijk spel!

Gele sensorische bak

Deze sensorische bak is een geweldige manier om peuters en kleuters te leren over kleuren!

Ervaar de kleur geel met verschillende texturen en vormen.

Kinderen zullen dol zijn op spelen met deze gele sensorische bak!

Het is niet alleen leuk en leerzaam, maar het is ongelooflijk eenvoudig te monteren.

Je kinderen kunnen in minder dan 10 minuten in deze sensorische bak spelen!

Deze gele sensorische bak stimuleert het gezichtsvermogen en de aanraking van uw peuter vooral en helpt hen het woord geel te verbinden met de kleur eromheen.

Alles wat je nodig hebt is een grote doos of bak, een basis om hem mee te vullen en leuke thema-extra’s om in te voegen.

Gele sensorische bak Basisopties:

 • maïs
 • gele rijst
 • geel zand
 • geel maïsmeel

Voor mijn gele bak koos ik ervoor om gedroogde hele maïs te gebruiken. En rommel kan zo worden opgeveegd e

Dan wil je leuke extra’s toevoegen die jouw thema integreren. Deze specifieke sensorische bak heeft alles te maken met de kleur geel. Dus alles erin is in een bepaald opzicht geel.

Leuke extra’s om op te nemen:

 • Gele auto’s of voertuigen
 • Gele lepels / schepjes
 • Gele bekers / kommen
 • Gele dieren (leeuw, giraf, eenden, beestjes)
 • Gele ballen
 • Geel Lego

Sensory Bin voor boerderijdieren!

Het is zo schattig!

Mijn kinderen hebben exact dezelfde schuur die ze naast haar sensorische prullenbak gebruikt en ik weet dat ze het ook graag in hun schuur willen opnemen!

Zo’n leuke, maar toch eenvoudige zintuiglijke bak!

Het bouwen van een sensorische bak kan zo eenvoudig of uitgebreid zijn als je zou willen. Met een pasgeboren baby in huis, kiezen we tegenwoordig voor simpel!

Benodigdheden:

 • Gele, gekleurde rijst
 • Melissa en Doug Farm Blocks
 • Plastic opbergbak

Kosten: minder dan 5 euro

De kosten om een sensorische bak te maken zijn minimaal, vooral als u rekwisieten en speelgoed gebruikt die u al in huis heeft.

Gewoon door ze in een bak te doen met wat sensorisch vulmiddel – in dit geval gekleurde rijst – zul je de interesse van je kinderen in speelgoed wekken waar ze in weken misschien niet mee hebben gespeeld!

Het kleuren van de rijst is ook gemakkelijk – voor onze bak gebruikte ik een zak witte rijst, maar je kunt ook gele rijst van Lassie ofzo gebruiken.

Sensory Play op de bouwplaats

Heeft u jongens? Spelen ze graag met kiepwagens en andere bouwvoertuigen?

Dan moet je deze sensorische bak proberen!

Ze zullen veel plezier beleven aan deze fantasierijke speelervaring :) Wat een geweldige manier om hun favoriete speelgoed te combineren met sensorische items!

Om deze zintuiglijke activiteit voor te bereiden, haalde ik een laars / plantenbak tevoorschijn en voegde grof zand, stenen en oude granen toe uit de voorraadkast (amarant, bulghar-tarwe).

Daarna heb ik een verscheidenheid aan bouwvoertuigen, bouwvakkers en een kraan uit zijn treinset toegevoegd.

Voor deze bak wil je een iets ondiepere en langere of bredere bak kiezen omdat je kids er gemakkelijk in moeten kunnen graven.

Ik heb dit allemaal op een douchegordijn op de vloer gelegd voor het geval het rommelig wordt!

Hij genoot van het gevoel van de mix van zand en graan en zag de patronen die het maakte als zijn vingers of een voertuig erdoorheen reed. Maar veruit zijn favoriete bezigheid was het vullen van de laadbak met zand en het in een kiepwagen storten. Hij deed dit keer op keer!

Opruimen was supergemakkelijk dankzij het douchegordijn. Ik zal deze truc zeker nog een keer gebruiken, want het zou voor ons geen van beiden leuk zijn als ik de hele tijd boven hem zweefde om ervoor te zorgen dat hij geen zandkorrel morste !! De volgende dag wilde F er nog steeds mee spelen, maar ik heb het teruggebracht tot de essentie. VEEL meer scheppen en dumpen!

Hij speelde daarna VELE dagen met deze versie, meerdere keren per dag. Het was zeker een succes!

Ontbijt granen Sensory Bin

Ok, ik heb je gezegd dat er een eetbare bak op deze lijst stond, nietwaar :)

Laat je kinderen tussendoor snacken tijdens het spelen met deze leuke en toch eenvoudige sensorische bak!

Dit is een perfecte sensorische bak voor peuters omdat het volledig eetbaar is! (Sterker nog, mijn driejarige zat de meeste tijd gewoon te kauwen!)

Echt, alles wat je nodig hebt voor een sensorische bak voor ontbijtgranen is wat ontbijtgranen en een bak. Voeg wat schepjes, lepels en kopjes toe en je bent klaar!

We hebben twee dozen Cheerios gebruikt voor deze bak. Maar het hangt af van de grootte van uw badkuip.

Ik heb pijpreinigers en theelepels en -bekers toegevoegd, en een paar flesjes om in te scheppen.

Mijn idee met de pijpreinigers was om een ​​inrijgmogelijkheid te bieden. Hij vond het heerlijk om het ontbijtgranen op te scheppen en in de flessen te gieten en de flessen er dan keer op keer uit te gooien.

Nadat hij wat Cheerios op de vloer had gemorst, maakte hij van de gelegenheid gebruik om ze op te ruimen en een klein beetje op de pijpreiniger te rijgen.

En ja, het was een rommelige sensorische bak. Ik vind de rotzooi eigenlijk niet erg en vind het gemakkelijk genoeg om gewoon op te vegen als we klaar zijn.

Maar als je de rommel niet wilt, volgen hier een paar tips als je bang bent voor de rommel:

Neem het mee naar buiten als je kunt!
Leg een douchegordijn neer, of gewoon een grote deken en wikkel het in als je klaar bent en schud het gewoon buiten uit.
Hier zijn tien manieren om rommelig spel netjes te houden.

Halloween Dinosaurus opgraving Sensory Bin

Dinosaurus opgraaf bak voor halloween

Dit is ook een favoriete sensorische bak bij mij thuis en extra leuk voor Halloween, hoewel je hem altijd kunt maken.

Kinderen vinden het geweldig omdat het veel sensorisch plezier is om te zoeken en vinden, en ik vind het geweldig omdat het letterlijk de gemakkelijkste sensorische bakken is die ik ooit heb samengesteld!

Ik heb deze in minder dan vijf minuten in elkaar gezet! Dat moet weleen record zijn :)

Mijn zoon hield van graven naar dinosaurusbotten en met net zo met veel plezier om de botten weer te begraven.

Dit is absoluut een zintuiglijke bak die je moet maken voor je kleine archeoloog :)

Hoe maak je de sensorische bak met dinosaurussen?

Eerst heb je een bak nodig om je archeologische gebied in te creëren.

 • Ik gebruik een doorzichtige plastic kuip die ongeveer 50 cm lang, 40 cm breed en 15 cm diep is.
 • Het hoeft niet precies die maat te zijn. Zorg ervoor dat het groot genoeg is zodat ze kunnen spelen zonder de inhoud eruit te halen, en niet te diep zodat ze er niet bij kunnen om goed te spelen.
 • Als je meerdere kinderen hebt die met de bak spelen, wil je er zeker van zijn dat deze groot genoeg is voor iedereen.
 • Doe er eerst gedroogde zwarte bonen in en verzamel vervolgens al je dino-opgravingsitems!
 • Je hoeft niet precies hetzelfde speelgoed en dezelfde items te gebruiken die ik heb gebruikt.

Je kunt van alles doen, harkjes en grijpertjes.

Deze dino botten die ik heb gebruikt zijn helemaal niet zo duur.

Vierkante sensorische bak

Deze sensorische bak is niet alleen heel leuk, maar ook een geweldige leerervaring.

Wat een geweldige manier om kinderen over vormen te leren!

In plaats van ze te laten zien hoe vierkanten eruit zien, laat ze VOELEN wat een vierkant een vierkant maakt!

Ze weten niet eens dat ze leren :)

Je kunt er in doen wat je maar wilt, als het maar vierkant is :)

Lego blokjes, duplo blokjes, dobbelstenen uit spellen en meer zijn allemaal perfect.

Craft Sand Sensory Bin!

Gekleurd knutsel zand sensorische bak

De Craft Sand Sensory Bin is een bak waar je kind dol op zal zijn!

Het gevoel van het gladde zand tussen hun vingers in contrast met de hardere voorwerpen in deze bak zorgen voor een geweldige zintuiglijke ervaring.

Plus de lentekleuren zijn zo helder en vrolijk :)

Gekleurd kuntsel zand is gemakkelijk te vinden in veel winkels en kleine zakjes zijn goedkoop en eenvoudig op te slaan en opnieuw te gebruiken! Ik dacht dat paars, geel en groen een mooie combinatie zouden zijn voor de lente.

Hij is veel gelukkiger met eenvoudige sensorische bakken, zodat hij echt kan instappen en de vulling kan voelen.

Ik vind het leuk om een mand met gereedschap aan de zijkant toe te voegen zodat hij kan kiezen op basis van interesse. Hij houdt van mason jars, trechters, schepjes voor drankmixen als je ze hebt, kleine zeven en vreemde plastic bakjes!

Vogelzaad sensorische bak

De vogelzaad sensorische bak is een geweldige manier om je peuter of kleuter te leren over de natuur!

Leer meer over het voedsel dat vogels graag eten, voel de verschillende texturen en heb veel fantasierijk plezier!

Benodigdheden:

 • Een bak
 • Exotische vogels beeldjes
 • Vogelzaad

Giet het vogelzaad in de bak en laat de kinderen met de figuurtjes spelen. Ze komen er wel achter wat ze moeten doen!

Sensorische zeep- en waterbak

De sensorbak voor zeep en water is een geweldige sensorbak voor zomerplezier buitenshuis!

Wat is er leuker dan waterspelen tijdens de zomermaanden ?!

Deze geweldige sensorische bak bevat niet alleen zeepachtig plezier, maar ook kleurenmengplezier!

Dus alles wat je echt nodig hebt voor deze waterspeelactiviteit is een pan met water en wat zeep. Maar het zijn de extra’s die het leuker maken!

Mijn grotere kuipen zijn momenteel in gebruik, dus voor dit waterspel heb ik gewoon mijn grote braadpan uit de keuken gebruikt.

Toen pakte ik het afwasmiddel. Ik denk dat het leukste deel van deze activiteit de eierkloppers zijn. Ze werken heel goed om VEEL schuim in het water te krijgen. Ze zijn ook best moeilijk te gebruiken, dus de kinderen trainen in die kleine handspieren.

Je hebt veel zeep nodig om veel bellen te maken. En hoe meer bubbels, hoe beter!

U kunt elke gewenste extraatje toevoegen. Ik heb jongens, dus er zullen zeker auto’s zijn bij elke activiteit die we doen – dus een wasstraat werd natuurlijk toegevoegd aan het waterspel.

Emmers. Kommen. Lepels. Een baster was ook een erg leuke toevoeging. Voor het blazen van bellen en het opzuigen en sproeien van water. Mijn oudere kinderen hebben een paar bellenblazers gemaakt van pijpreinigers om te proberen bellen te blazen met het zeepachtige water.

Regendruppels in een wolk Sensory Bin

Leer je peuter of kleuter over het weer met deze leuke regendruppels in een wolk Sensory Bin.

Dit is een zintuiglijke bak waar ze graag in zullen spelen! De wolken in deze bak zijn erg leuk om je handen in te steken.

Je kleine meteoroloog zal keer op keer vragen om met deze gemakkelijk te maken sensorische bak te spelen :)

Deze squishy sensorische bak kan echt niet eenvoudiger zijn om in elkaar te zetten. In feite heb je maar twee items nodig!

 • Scheerschuim
 • Blauwe waterparels

Nu, een paar dingen om op te merken. Ten eerste hangt de hoeveelheid scheerschuim die u nodig heeft natuurlijk af van de grootte van uw bak.

We gebruikten anderhalf blikje, vulden onze bak bijna tot de bovenkant en de kinderen vonden het geweldig!

Ten tweede, als je geen blauwe waterparels kunt vinden of liever niet een ton in één kleur koopt, kies dan voor heldere waterparels, meet af wat je nodig hebt voor de prullenbak en verf ze zelf.

Hoe Clear Water Beads te verven

Als je nog nooit waterparels hebt geverfd, laat het idee je dan niet afschrikken! Het is snel, gemakkelijk en zoveel beter dan het kopen van een ton waterparels in enkele kleuren.

Vul gewoon een kom of bak met water, voeg een paar druppels vloeibare kleurstof toe en meng goed. Voeg je doorzichtige kralen toe en laat ze zitten totdat ze zijn uitgezet tot hun volledige grootte, spoel ze snel af met warm water om eventuele voedselkleuring weg te spoelen, en je bent klaar om te gaan!

Zodra je kralen klaar zijn, gooi je ze in je scheerschuimwolk en laat de kinderen genieten!
Deze eenvoudige sensorische bak met regenthema is de perfecte manier om een ​​weerthema te starten! In ons geval leidde het tot een heel gesprek over regen, wolken en hoe regendruppels worden gevormd terwijl een sombere, regenachtige dag net een beetje helderder wordt.

Mais en magneten sensorische bak

De mais en magneten sensorische bak is een andere gemakkelijke, maar creatieve bak.

De natuurlijk textuur van maïsmeel zorgt voor een uitstekende zintuiglijke ervaring!

Combineer dat met het gereedschap dat in deze bak wordt gebruikt en je peuter zal zich uren vermaken!

Dit is naar mijn mening een geweldig idee!

Magneetjes gebruiken samen met sensorische materialen, hoe cool is dat ?!

Kinderen zullen het fantastisch vinden om hun magneten te gebruiken om naar verborgen voorwerpen te zoeken in het sensorische zand dat in deze bak wordt gebruikt!

Om een ​​magnetische sensorische bak te maken:

 • Magneetschijven en toverstokken (zoals deze van het Super Magnet Lab)
 • Maismeel
 • plastic bak

Giet het meel in de bak.
Voeg de magneetschijven toe. Je kunt ze een beetje in het zand begraven.
Zet de magneetstokken neer en de kinderen zijn klaar om te verkennen.

Dit is een goed moment om met de jongere kinderen over kleuren te praten. Praten over de textuur van het meel is ook geweldig. Laat ze er opmerkingen over maken. Plakt het, is het nat, gaat het schimmelen, etc.

Kijken naar de magneetschijf die uit het zand komt en aan de toverstokken blijft plakken, is het perfecte moment om over magneten te praten. Magneten (leuk om te leren!) worden alleen aangetrokken door bepaalde objecten. Metaal in de schijf is er één, maar het zand niet. Praat ook over hoe magneten een zuid- en noordpool hebben (positieve en negatieve aantrekkingskracht). Afhankelijk van welk uiteinde in elkaar wordt gezet, blijven ze plakken of wegduwen. Magneetwetenschap is zo leuk!

Conclusie

En dat zijn de leukste en gemakkelijke zintuiglijke ideeën!

Creëer al deze leuke en leerzame zintuiglijke bakken in tien minuten of minder!

Dit is de ultieme sensorische prullenbak voor drukke ouders!

Ik hoop dat jij en je familie van al deze zintuiglijke bakken genieten en samen prachtige herinneringen creëren :)

Welke zintuiglijke bakken zijn jouw favorieten? Welke vinden uw kinderen het leukst?

Veel plezier:)

Leukste sensorische bakken maken met wat je in huis hebt

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.