Beste magnetisch speelgoed beoordeeld: 12 sets voor elke leeftijd

door Joost Nusselder | Geupdate op:  januari 14, 2022

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Magnetisch speelgoed kan gezien worden als ‘open einde speelgoed’ die het eigen spel en de fantasie van kinderen stimuleren.

En het mooie is, je hebt magnetische speelgoed sets in elke leeftijdscategorie.

Je moet alleen nog even weten waar je nou op moet letten om een leuke set te kopen die past bij wat je kind op deze leeftijd leuk vindt (en wat VEILIG is!).

Daarom bekijk ik in dit artikel de leukste magnetische speelgoed sets voor elke leeftijd.

Beste magneetspeelgoed beoordeeld

Magnetische staafjes en balletjes kan je kleine aan elkaar ‘plakken’ om zo de leukste figuurtjes te creëren. Het is eenvoudig, omdat kindjes niet aan de haal hoeven gaan met ingewikkelde vastklik mechanismen.

Het is ook fascinerend, bijna magisch voor je kindje. Waar komt die magnetische kracht vandaan en hoe werkt het precies?

Het leukste magneet speelgoed zijn deze tegels van Magformers omdat je er echt alle kanten mee op kunt. Hiermee kan je kindje mooie kunstwerkjes bouwen, die tijdens het bouwproces steeds aangepast kunnen worden.

Heb je een kleintje in huis, dan kun je beter voor groter magnetisch speelgoed gaan om te voorkomen dat hij of zij kleine deeltjes in de mond stopt.

Wat zijn nu de beste magnetische speelgoed sets? Ik heb deze in diverse categorieën onderverdeeld, laten we ze even snel bekijken:

Beste magnetisch speelgoedAfbeeldingen
Beste magnetisch speelgoed overall: Magformers Basic Set LineMagformers 50 stuks constructie set magneet speelgoed  

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste magnetische staafjes om mee te bouwen: SmartMax Staven Start Try MeBeste magnetisch bouwspeelgoed met staven Smartmax Start Plus

 (bekijk meer afbeeldingen)

Beste magnetische speelgoed dieren voor peuters: SmartMax My First Safari AnimalsLeukste magnetische speelgoed dieren_ SmartMax My First Safari Animals op berg

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste magnetische speelgoed voor op reis: Tegu Pocket PouchTegu pocket pouch magneet blokken

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste magnetische trein: Janod Story Trein BrandweerLeukste magnetische treinset Janod Story Trein Brandweer

 (bekijk meer afbeeldingen)

Beste magnetische speelgoed auto: Magformers politie setMagformers politie bouw en constructie set

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste magnetische speelgoed oplegger: Melissa & Doug houten autolaadkraanLeukste magnetische speelgoed auto: Melissa & Doug autolader

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste magnetische cijfers: Quercetti cijfermagnetenQuercetti magnetische cijfers speelgoed

 (bekijk meer afbeeldingen)

Beste magnetisch zand: Relevant Play Kinetic SandBeste magnetisch zand Relevant Play Kinetic Sand

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste magnetisch speelgoed voor je dreumes: Geomag MagiCube Paw PatrolPaw Patrol Magicube van Nickelodeon

 (bekijk meer afbeeldingen)

Beste magnetisch speelgoed voor je baby: Stick-O visspelStick-O magnetisch visspel (1)

(bekijk meer afbeeldingen)

Magnetisch speelgoed koopgids

Voor ik in elk van deze beste opties duik wil ik nog even stil staan bij hoe je nou precies moet kiezen.

Toy reviews & comparisons
Toy reviews & comparisons

Zelfs nu we de selectie al aardig hebben ingekort tot enkele van de leukste en meest educatieve sets, is het misschien nog steeds moeilijk om te bepalen wat bij je kind past.

Wanneer je op zoek gaat naar magnetisch speelgoed zijn dit de belangrijkste dingen om te overwegen:

Past het bij de leeftijd van je kind?

Belangrijk om twee redenen:

 1. Je kind moet het niet alleen kunnen begrijpen en weten hoe ermee te spelen, het moet ook uitdagend zijn en tegelijkertijd binnen hun huidige ontwikkelingsniveau liggen. Over het algemeen zou ik adviseren om speelgoed te kopen waarvan de leeftijdscategorie net begint bij de leeftijd van je kind zodat ze er wat langer plezier van kunnen hebben (hoewel de Magformers met 3 jaar wel erg vroeg is!)
 2. Je wilt te kleine onderdelen niet onderschatten, met name voor kinderen onder de 3 jaar, omdat ze het anders in kunnen slikken (met magnetisch speelgoed nog extra gevaarlijk dan met ander soort speelgoed!)

Past het bij de interesse van je kind?

Heel veel kinderen vinden bouwen leuk, maar toch niet alle kinderen.

Veel magnetisch speelgoed is gemaakt om lekker mee te bouwen, en met name ook om zelf creatief te zijn en bouwwerken te bedenken.

Houdt jouw kind niet zo van bouwen of hebben ze niet zo veel creatieve aanleg? Kies dan voor een set waarbij het wat duidelijker is wat je ermee moet doen, zoals de magnetische dieren of de brandweertrein van Melissa & Doug.

Grootte en prijs

Tot slot nog over de grootte van de set en de prijs.

Je weet zelf het beste wat je budget is natuurlijk en het is ook belangrijk te kijken naar hoeveel stukjes en verschillende vormen een speelgoed pakket heeft.

Hoe meer stukjes en vormen, hoe meer ze ermee kunnen, dat is duidelijk. Maar ik heb gemerkt dat het ook vaak zo is dat ze met meer stukjes ook langer geïnteresseerd blijven.

En dan bedoel ik niet in minuten speeltijd maar echt in jaren speeltijd.

Kijk dus goed wat je koopt en bedenk dat soms goedkoop ook duurkoop is, koop speelgoed sets die lang mee kunnen gaan en lang educatief leuk blijven zeg ik altijd maar.

Beste magnetisch speelgoed beoordeeld

Beste magnetisch speelgoed overall: Magformers Basic Set Line

Wat je allemaal met de Magformers basic set 50 stuks kunt maken

(bekijk meer afbeeldingen)

Dit is mooie magnetisch speelgoed vanaf 3 jaar. Peuters vinden het geweldig om tijdens het spelen op ontdekking te gaan, maar ook op latere leeftijd zal deze set nog lang interessant blijven voor de vele verschillende vormen die je ermee kan maken.

De Magformers Basic Set Line heeft 50 onderdelen (andere kleinere en ook grotere sets zijn ook beschikbaar) zodat jouw kleine eindeloos veel kan bouwen, maar er zijn ook sets met meer of minder stukken.

De onderdelen zijn ontzettend stevig en kinderen vinden het speelgoed geweldig.

Met dit speelgoed is jouw kind in staat om 2D en 3D modellen te bouwen, en dat met behulp van wel 50 magnetische onderdelen.

Deze set nodigt uit tot wat in de Montessori filosofie “open-ended play” wordt genoemd, er is ontzettend veel mogelijk en dit vergt creativiteit en doorzettingsvermogen.

Ik vond het zelf ook best uitdagend in het begin en het vergt best wat bouwoefening. Toch kon mijn zoon van 3 jaar er al aardig wat mee maken, eerst gewoon lekker op de grond:

Wat een driejarig kind met Magformers kan maken

Maar na een paar dagen oefenen kon hij al zelf een hoge toren maken:

Een hoge toren bouwen met magformers

Vanaf kleuters met een jaar of 4-5 wordt dit écht een heel erg leuke set waar ze zelf mee aan de slag kunnen en er een hoop energie en creativiteit in kunnen stoppen.

En dat maakt deze set, bestaat uit driehoekige en vierkante speelgoed magneten in diverse, vrolijke kleuren, zo’n mooie keuze, je zal er nog lang mee vooruit kunnen.

Het speelgoed stimuleert de ontwikkeling van de fijne motoriek, de creativiteit en het traint de hersenen van jouw kleine spruit.

Dit is wat je noemt het meest complete en creatieve speelgoed ooit! Met dit speelgoed raakt jouw kleine geen moment uitgespeeld!

Indien je zou willen beginnen met een kleinere set zou je kunnen gaan voor de set met 30 onderdelen.

Ik heb hier een video opgenomen waarin je de set goed kunt zien:

Je kindje kan zijn of haar fantasie de vrije loop laten gaan, of voor inspiratie ideeën halen uit het meegeleverde boekje.

Uit de reviews blijkt dat kinderen ontzettend veel plezier beleven aan dit speelgoed, en dat de magnetische blokken een stevige constructie hebben zodat ze goed aan elkaar blijven ‘kleven’.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Magformers vs goedkope Desire Deluxe magneet tegels

Moet je de originele Magformers kopen of kun je ook de goedkope Desire Deluxe magneet tegels kopen? Is goedkoop duurkoop? Het valt wel mee.

De Desire Deluxe tegels zijn leuk om mee te bouwen met jongere kinderen, de tegels zijn wat groter en robuuster om vast te pakken wat het stapelen tot een gebouw of kasteel wat gemakkelijker maakt.

Magformers vs goedkope Desire Deluxe magneet tegels

Het is duidelijk dat Desire Deluxe meer gericht is op figuren en gebouwen maken, en Magformers meer op educatieve geometrische vormen, je ziet het zelfs al aan de voorbeelden in de boekjes.

Met de Desire Deluxe kun je dus eerder wat leuke gebouwen mee maken.

Desire Deluxe kost € 0,53 per tegel en Magformers € 1,39 per tegel (gerekend in een vergelijkbare set van rond de 45 tegels). Dat scheelt dus nogal wat.

Maar, niet alles is perfect aan de Desire Deluxe tegels en hier zie je waarom soms iets meer uitgeven wat beter is:

 1. De kleuren in het echt zijn lang niet zo fel als op het plaatje
 2. Ze krassen erg snel waardoor ze er al snel minder mooi uitzien
 3. Magformers heeft een handig systeem waarbij de magneetjes aan de binnenkant van de tegeltjes kunnen ronddraaien en elkaar dus nooit afstoten, goedkope tegels als Desire Deluxe hebben dit niet en sommige tegels stoten andere af, wat soms frustrerend kan zijn
 4. Op de doos van Desire Deluxe staat dat het een choking hazard kan vormen voor jonge kinderen. Het zijn geen kleine tegels, dus ik ga ervan uit dat ze dan snel kunnen breken zodat de losse magneetjes bijvoorbeeld ingeslikt kunnen worden, maar dat is mij nog niet gelukt

En ik heb het geprobeerd!

Als je educatief magnetisch speelgoed wilt, ga dan voor Magformers. Als je gewoon lekker een gebouwtje wilt bouwen en heb je een klein budget, dan is het ook prima om te kiezen voor Desire Deluxe.

Lees ook: Wat is educatief speelgoed voor kinderen? Let op deze 5 dingen

Beste magnetische staafjes om mee te bouwen: SmartMax Staven Start Try Me

Smartmax magneetspeelgoed met ballen en staven

(bekijk meer afbeeldingen)

De SmartMax Magnetische Staven Start Try Me zijn ook ontzettend leuk speelgoed dat bestaat uit magnetische staafjes (en balletjes)!

Dit speelgoed bevat 30 grote elementen en een uitgebreid boekje met informatie en tips voor het bouwen.

Het aan elkaar klikken van deze elementen gaat een stuk gemakkelijker dan de tegeltjes van Magformers en dit maakt het speelgoed ook echt al wel geschikt vanaf 1 jaar zoals SmartMax zegt.

Op die leeftijd kunnen ze er nog niet zoveel mee natuurlijk, maar een dreumes kan gewoon lekker iets vastpakken en ervaren hoe het is dat een staaf bijvoorbeeld aan een van de balletjes “plakt”.

Als dreumes had mijn zoon deze set nog niet, maar wel de Safari dieren van SmartMax, wat in wezen hetzelfde systeem kent met grote staven (en dan zachte rubberen dieren lijfjes om eraan te plakken) en hij vond het GEWELDIG!

Met deze metalen ballen en staven kun je elke dag wel weer iets anders bouwen. Daarnaast traint een kind met de verschillende vormen zijn of haar ruimtelijk inzicht. De mogelijkheden zijn grenzeloos!

Plus je kunt ze hartstikke leuk combineren met andere dingen van SmartMax, zoals de Safari dieren die ik verderop ook nog bespreek:

Smartmax start try me combineren met safari animals

(bekijk meer afbeeldingen)

Maar je kunt ze eigenlijk ook goed combineren met ander magnetisch speelgoed op de lijst. Hier kun je Smartmax vs Stick-O zien (hint: SmartMax is iets groter):

Het speelgoed is uiterst veilig en geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar.

Check de meest actuele prijzen hier

Smartmax vs Magformers

Smartmax is echt wel voor wat jongere kinderen. De staven en ballen zijn groot en ze klikken heel erg sterk aan elkaar zodat je kind van bijna elke leeftijd er in ieder geval al íets mee kan doen.

De Magformers tegels zijn een stuk leuker wanneer je kind wat ouder wordt omdat je er echt van alles mee kunt bouwen. Van platte vormen zoals een raket tot grote kastelen. Plus het is erg gericht op geometrische vormen wat ze ook een stuk educatiever maakt.

Smartmax is toch wat beperkter in de vormen die je ermee kunt maken, maar voor je dreumes of peuter is Magformers nog een beetje te hoog gegrepen.

Beste magnetische speelgoed dieren voor peuters: SmartMax My First Safari Animals

Leukste magnetische speelgoed dieren_ SmartMax My First Safari Animals op berg

(bekijk meer afbeeldingen)

Is jouw kleintje ook zo gek van diertjes? De SmartMax My First Safari Animals zijn speelgoed dat geschikt is voor kinderen vanaf 1 jaar.

Het speelgoed zorgt ervoor dat kids op een veilige en super leuke manier de magie van magneten ontdekken terwijl ze met hun favoriete diertjes spelen.

De onderdelen zijn extra groot en zacht en klikken eenvoudig op de staven.

De magneten zijn sterk genoeg om de deeltjes bij elkaar te houden, maar er is niet onwijs veel kracht nodig om ze weer uit elkaar te halen.

Het speelgoed is dus helemaal op kinderhandjes afgestemd.

Je kunt met de set van 18 onderdelen zes verschillende Safari dieren creëren, of bedenk je eigen dier door onderdelen van verschillende dieren met elkaar te combineren en op iets latere leeftijd mogen de dieren waarschijnlijk ook met veel meer fantasie spellen mee gaan doen.

Mijn zoon vond het ook heel erg leuk om door het huis te rennen met alle staven boven op elkaar en ervoor te zorgen dat ze niet gingen vallen, want de magneten zijn net sterk genoeg om aan elkaar te kleven maar je moet ze dan wel goed balanceren.

Goed voor de creativiteit en fijne motoriek!

Bekijk de meest actuele prijzen hier

Lees ook: dit zijn de 8 leukste Nederlandse speelgoedmerken

Beste magnetische speelgoed voor op reis: Tegu Pocket Pouch

Tegu pocket pouch magneet blokken

(bekijk meer afbeeldingen)

Compact met een zachte hoes zodat niet alles kwijt raakt in de kinderkoffer, handbagage of in de autostoel. De Tegu pocket pouch is een van mijn favoriete speelgoed voor op reis.

Het zijn sterke magnetische blokken waar je van alles mee kunt bouwen.

Van Tegu heb je nog veel meer sets met allerlei verschillende soorten blokken, wielen en meer, maar met deze pocket pouch heb je een handige reis bouwset.

Het zijn niet zo veel blokjes dus de mogelijkheden zijn op een gegeven moment misschien een beetje beperkt, maar je kunt er eigenlijk zoveel mee bouwen.

Tegu heeft heel goed nagedacht over de vormen van de blokken zodat ze natuurlijk naadloos in elkaar passen, maar ook een hoop verschillende dingen kunnen vormen.

Echt een hele leuk set voor op reis, wij hadden het bijvoorbeeld in het vliegtuig meegenomen in de handbagage maar kan ook erg leuk zijn voor in de auto. Doe dat maar eens met elke andere bouwset!

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Tegu blocks vs Magna Tiles

Voor mij zijn de Tegu blocks een leuke aanvulling op een huis met al veel houten speelgoed. Het is gewoon heel erg goed gemaakt en het pakken van hout en ermee bouwen is een soort natuurlijke ervaring.

De Tegu blokken zijn erg duur, een stuk duurder dan bijvoorbeeld Magna Tiles of andere magnetische tegels die helemaal van plastic zijn gemaakt, plus ze worden eigenlijk pas leuk wanneer je er meer hebt.

De pocket pouch van Tegu is leuk voor op reis, maar bij ons wordt er maar weinig mee gespeeld omdat er ook magneet tegels zijn waar je gelijk een stuk meer krijgt.

Wil je grote bouwwerken maken met Tegu zoals je kunt met Magna Tiles of Magformers, dan moet je er echt een hoop geld aan uitgeven.

Lees alles over het beste speelgoed voor in het vliegtuig

Beste magnetische trein: Janod Story Trein Brandweer

Leukste magnetische treinset Janod Story Trein Brandweer

(bekijk meer afbeeldingen)

Is jouw zoontje of dochtertje gefascineerd door treintjes? Deze Janod Story Trein Brandweer Magnetisch is een mooie houten trein waar je alle brandjes mee kan blussen!

De trein heeft magnetische onderdelen en is gemaakt van massief hout. Er kan dus ook apart met de verschillende wagentjes gespeeld worden, en ook eindeloos gecombineerd worden met de Story serie van Janod.

Het speelgoed is geschikt voor kids van 3 tot 8 jaar. Ik vind het ook fijn dat het, net als de Tegu blokken en de houten oplegger in deze lijst, houten speelgoed is.

Het gekleurde treintje staat overigens ook heel schattig in de woonkamer, hij is mooi om naar te kijken!

Check de meest actuele prijzen hier

Bekijk ook meer leuk houten speelgoed van Janod

Beste magnetische speelgoed auto: Magformers politie set

50-piece politie set van Magformers bouw ideetje

(bekijk meer afbeeldingen)

Vrrrroem! Ben jij op tijd om de dag te redden?! Bij deze Magformers set krijg je alle tools die je nodig hebt om politie voertuigen en een heus bureau te bouwen.

Een hele leuke set op zichzelf die zowel educatief is als leuk om mee te spelen, en ook een leuke aanvulling op de basis Magformers set die ik op nummer 1 heb genoemd.

Zet de auto’s in elkaar zoals op de voorbeelden of maak je eigen creatie in blauw, om de boeven te lijf te gaan.

Geschikt voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar oud, maar leuk tussen 4 en een jaar of 8.

Deze Magformers set is wellicht al wat eerder leuk dan de basic set omdat het wat duidelijker is wat je ermee kunt maken.

Ook beter geschikt voor de iets minder creatieve kinderen omdat alle stukken een duidelijk doel hebben, zoals:

 • raampjes
 • een trapje
 • dakpannen
 • een gevangenis
 • een auto onderstel

Hoewel al deze onderdelen wel eindeloos gecombineerd kunnen worden zodat je er toch wat van jezelf in kunt leggen en er zijn echt een hoop leuke voorbeelden al beschikbaar in het boekje.

Iet s minder educatief dan de basic set maar heel erg leuk om mee te spelen en een stuk leuker dan bijvoorbeeld een speelgoed politie set wat gewoon een vast gebouwtje en een vaste auto is.

Check de beschikbaarheid hier

Beste magnetische speelgoed oplegger: Melissa & Doug houten autolaadkraan

Leukste magnetische speelgoed auto: Melissa & Doug autolader

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze houten oplegger van Melissa & Doug is hartstikke leuk om mee te spelen. Hij heeft een magnetische kraan waarmee hij de bijgeleverde autootjes kan oppikken en op de oplegger kan zetten.

Er staat op voor drie jaar en ouder, maar onze zoon vond het hartstikke leuk om mee te spelen. Hij is 2 jaar en en een beetje, een paar maanden, maar het was ook zo frustrerend.

Je kunt autotjes oppakken met de magnetische hijskraan op de vrachtauto en ze zitten op zich wel redelijk vast, maar je moet er ook best wel behendig mee omgaan met die magneet.

Als je het niet rustig doet valt het autootje eraf, en hij kon het op zijn leeftijd dan nog niet zo goed hebben dat het niet lukte. Toch vinden wij het ook wel goed voor hem om
zo vroeg al ermee leren om te gaan zodat hij ook wat geduld gaat leren.

Maar het is inderdaad echt wel voor 3 plus om er volledig gebruik van te kunnen maken.

De bedoeling ervan is eigenlijk om ze zo op te takelen en de oplegger (meer daarvan beoordeeld hier) kan aan de vrachtauto vast, en zo kunnen de autootjes allemaal op die oplegger gaan staan.

Voor mij had de magneet wel iets sterker gemogen, maar aan de andere kant is dat ook wel het spel denk ik. Hij vindt het in ieder geval geweldig en wil er heel graag mee spelen.

We hebben nog meer magneet speelgoed zoals de magnetische blokjes en de magnetische dieren (ook besproken in dit artikel) en die blijven hartstikke goed zitten omdat dit ook een magneet is en die in wagen ook.

Wat bovenop de autootjes zit, dat is eigenlijk alleen een metalen puntje om ze mee op te takelen, maar een magneet vastmaken aan een andere magneet is veel gemakkelijker.

Door speelgoed te combineren kan ook onze jongere zoon er heerlijk mee spelen en kan zo lekker rondrijden zonder dat het eraf valt.

Al met al een heel leuk stuk speelgoed waar ze heel veel aan kunnen ontdekken.

Bekijk de laatste prijzen hier

Beste magnetische cijfers: Quercetti cijfermagneten

Quercetti magnetische cijfers speelgoed

(bekijk meer afbeeldingen)

Is het tijd voor jouw kleine om de cijfers te leren, en wil je dat op een zo leuk mogelijke manier doen? De Magnetische cijfers 26 stuks is dan het ideale speelgoed!

Bij deze set krijg je 26 cijfers in verschillende kleurtjes. De cijfers zijn magnetisch en gemaakt van plastic. Leer tellen en de cijfers herkennen met deze super leuke speelgoed set!

Let op: de onderdeeltjes zijn klein ontworpen, en zijn daarom niet geschikt voor kleine kinderen die nog geneigd zijn om speelgoed in hun mond te stoppen.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste magnetisch zand: Relevant Play Kinetic Sand

Beste magnetisch zand Relevant Play Kinetic Sand

(bekijk meer afbeeldingen)

Misschien niet echt magnetisch speelgoed maar Kinetic Sand wordt vaak ook magnetisch zand genoemd omdat het een soort van aan elkaar kleeft.

Het voelt heel gek de eerste keer dat je het vasthoudt, als een soort nat zand maar toch wel droog en alsof het eigenlijk anders zou moeten bewegen dan het doet terwijl het door je hand glijdt.

De “magnetische” eigenschappen van het zand maakt het ideaal voor binnen omdat het niet overal over je vloer zal gaan als losse korrels, maar meer als losse plakjes of bolletjes zand bij elkaar zal blijven.

Wanneer je begint met magnetisch zand dan zou ik adviseren om te beginnen met gewoon een basis set als deze van Relevant Play, gewoon zandkleurig en je hebt vast nog wel ergens een container of bakje waar ze er mee kunnen spelen.

Ik zou in ieder geval een grote plaat of bak met een beetje opstaande randen gebruiken zodat het niet alsnog overal door de kamer vliegt.

Doordat het een beetje kleeft kun je er net als met nat zand heel goed vormpjes mee bouwen dus leuk om je zandvormpjes van buiten in de herfst of winter eens lekker binnen te gebruiken.

Het zand zal zich goed vormen in elk vormpje dat je maar wilt gebruiken. En als je uiteindelijk meer wilt zijn er nog veel meer varianten met bakken erbij, vormpjes en zelfs verschillende vrolijke kleuren zand!

Bekijk de actuele prijzen hier

Beste magnetisch speelgoed voor je dreumes: Geomag MagiCube Paw Patrol

Geomag MagiCube Paw Patrol

(bekijk meer afbeeldingen)

Is jouw kleine dreumes jarig, of wil je hem of haar zomaar verrassen met nieuw speelgoed? De Geomag MagiCube Paw Patrol magnetische blokken is speelgoed dat speciaal ontworpen is voor de kleintjes.

Deze is alleen leuk om te kopen wanneer ze echt net 1 worden zodat ze er nog een tijdje wat aan hebben, want met 3 jaar is het eigenlijk al niet leuk meer.

Maar super geschikt en magisch voor je kleine om te zien hoe je verschillende blokken kunt combineren om een leuk hondje mee te maken.

Net iets leuker dan gewoon een blokkentoren want het magnetisch effect waarmee ze aan elkaar klikken is echt wel leuk voor een dreumes, maar aan de andere kant zijn het slechts 3 blokken.

Met behulp van de drie grote, magnetische blokken kunnen ze bouwen en spelen. De blokken (hier meer opties) hebben een Paw Patrol thema, en de blokken geven de mogelijkheid om ze om te draaien en de populairste karakters te bouwen.

Het speelgoed is geschikt voor dreumesjes van 1 tot 3 jaar.

Check de meest actuele prijzen hier

Geomag vs Magformers

Geomag is voor een stuk jongere kinderen dan Magformers. Zo is Geomag Magicube leuk tot en met een jaar of 2, max, en wordt Magformers pas echt leuk bij een jaar of 4.

Is je kind 3, dan zou ik al de Magformers of Magna Tiles aanraden omdat je dan alvast goed kunt helpen met dingen bouwen tot ze het zelf kunnen.

Beste magnetisch speelgoed voor je baby: Stick-O Visspel

Hengelen met het Stick-O magnetische visspel

(bekijk meer afbeeldingen)

En dan hebben we voor de allerkleinsten onder ons ook nog de Stick-O vis set!

Dit speelgoed geeft kindjes vanaf 18 maanden al de mogelijkheid om te spelen met magnetisch bouwspeelgoed.

De speelgoedset bestaat uit 26 vormpjes waarmee je kleine spruit de leukste karakters kan bouwen, allemaal in een onderwater thema.

Met natuurlijk een magnetische hengel om lekker te vissen!

De manier waarop je gemakkelijk je eigen diertjes kunt creëeren maakt een magnetische visspel als deze een stuk leuker dan andere hengelspelletjes die ik heb gezien, wat in wezen gewoon houten hengeltjes en wat houten stukjes met een magneetje erin zijn.

Deze set laat je kind echt een onderwater wereld bouwen zodat ze ook nog lekker creatief aan de slag kunnen:

Het speelgoed blijft leuk tot een leeftijd tot ongeveer 5 jaar.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Stick-O vs Smartmax

Stick-O is voor de wat kleinere kinderen dan Smartmax en biedt naast leuke bouwstaven en ballen ook meer vormpjes. Je krijgt daardoor wel wat minder echt bouwmateriaal voor je geld en de kwaliteit van de magneten Smartmax ligt iets hoger.

Het is wel leuk, die vormpjes. Zeker voor de dreumessen en peuters onder ons. Bijvoorbeeld bij het visspel krijg je ook een hengel, maar het leukste zijn nog de vinnetjes en staartjes om visjes mee te maken.

Het is meer een fantasie wereld maken dan je creativiteit loslaten op bouwwerken als kubussen en kastelen, dus voor mij is Smartmax een stuk educatiever magneet speelgoed.

Magnetisch speelgoed is fascinerend

De mogelijkheden zijn oneindig. Er zijn geen grenzen op creativiteit, laat je kinderen heerlijk experimenteren met magnetisch speelgoed!

Je kan er voor kiezen om klein te beginnen en dus een wat minder grote set aan te schaffen.

Als je merkt dat je kind gefascineerd is door de werking van magneten, zou je later nog een grotere set kunnen aanschaffen. Zoek er een met een thema dat je kind aanspreekt!

Kinderen leren zo het geheim van magnetisme ontdekken; ze leren alles over magnetische kracht, het aantrekken en afstoten. Tijdens het bouwen leert een kind beide handjes te gebruiken zodat deze goed samenwerken.

Perfect voor het trainen van de hand-oog coördinatie en de fijne motoriek! Ook leert een kind vormen herkennen, kleuren, en samen spelen. Ze kunnen hun fantasie de vrije loop laten gaan.

Ook voor volwassenen is spelen trouwens belangrijk, alleen wordt er in plaats van ‘spelen’ bij volwassenen eerder gesproken over een ‘vrijetijdsbesteding’: iets wat iemand leuk vindt om te doen in zijn of haar vrije tijd.

Leuke dingen doen is noodzakelijk om gezond te kunnen blijven functioneren, en af en toe even te ontsnappen aan die stressvolle werkdagen en ik vond het oprecht leuk om mee te spelen met mijn zoon met magnetisch speelgoed, omdat je er zoveel leuke en ook gekke constructies mee kunt maken :)

Voor meer bouw en constructie speelgoed tips, neem een kijkje bij mijn review van de top 4 bouwplaats speelgoed sets voor de kleine constructie fanaat.

Conclusie

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel een beter beeld hebt gekregen van het leukste magnetische speelgoed.

Kinderen vinden magnetisch speelgoed vaak ontzettend interessant, en spelen er dus graag mee. Voor iedere leeftijd of ontwikkelingsfase is er wel magnetische speelgoed te vinden.

Zorg er als ouder voor dat je je kind blijft uitdagen met het juiste speelgoed op het juiste moment.

Zo krijgt je kind de kans om vaardigheden aan te leren waar het in zijn of haar ontwikkeling aan toe is. Spelen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van ieder kind!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.