Oh nee! Mijn dreumes speelt in bed! Doe dit voor een goede nachtrust

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Stel je voor dat je je dreumes in zijn wieg laat slapen. Hij huilt niet, speelt graag in zijn ledikantje, kijkt naar de mobiel of babbelt, maar slaapt niet.

Of je dreumes praat elke avond vrolijk een uur in zijn bed voordat hij gaat slapen.

Klinkt als een ideale situatie voor ouders met huilbaby’s, maar kan lastig zijn om mee om te gaan voor veel ouders.

In dit artikel zal ik bespreken hoe het komt en wat je ermee kunt doen.

Oh nee! mijn dreumes speelt in bed

In bed spelen is een geweldige manier voor kinderen om hun autonomie te vestigen.

Ze hebben slaap nodig, maar er wordt ook vaak gezegd dat kinderen van 18-36 maanden echt hun eigen autonomie moeten ontwikkelen en hun vrije wil moeten uitoefenen.

In bed spelen in plaats van meteen in slaap te vallen is een goede manier om dit te doen met minimale hoofdpijn voor jou, en zonder negatieve gevolgen voor je kind.

In de kamer blijven is een slecht idee, want het belemmert niet alleen deze oefening van vrije wil – het begint een gewoonte die je vrijwel zeker niet wilt voortzetten en dat zal uiteindelijk iedereen ongelukkig maken.

Mijn zoon heeft af en toe regressieve slaapperioden gehad en heeft geschreeuwd als hij alleen gelaten werd, waar hij voorheen gewoon rustig in slaap zou vallen.

Iets dat toen hielp was een aangepaste “Ferber” -methode:

Als hij driftbuien kreeg ondanks dat hij comfortabel en goed gevoed was, etc., zou ik 7-10 minuten wachten terwijl hij nog steeds alleen huilde en dan ging ik naar binnen, zorgde ervoor dat hij ging liggen en herhaalde keer op keer nogmaals, “het is tijd om te gaan slapen”, en dan weer te vertrekken.

En na een paar keer herhalen kreeg hij uiteindelijk de boodschap en ging naar beneden.

Als hij echter speelt en geen driftbuien heeft, is dat gewoon uit vrije wil en kan hij zelf de gevolgen leren (meer vermoeid zijn).

Misschien zijn ze te opgewonden door een soort activiteit vlak voor het slapengaan. Het is ook mogelijk dat ze gewoon een beetje praten en spelen voordat ze gaan slapen.

In de kamer staan is het minst productieve wat je kunt doen, het zal ze niet helpen in slaap te vallen, het zou ze waarschijnlijk juist meer wakker houden.

Bovendien is het een invasie van hun ruimte. Als hij tegen de muur schopt, ga dan naar binnen, zeg hem dat hij  moet stoppen en ga dan meteen weg, of beter nog, doe na een paar keer niets, want anders krijgt hij aandacht als hij tegen de muur schopt.

Om te proberen:

  • meer tijd hebben tussen activiteiten en bedtijd
  • ze iets later naar bed brengen – hij is misschien niet moe als hij naar bed gaat
  • een glas warme melk, het is een natuurlijk mild kalmerend middel

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Dreumes speelt ’s ochtends vroeg in bed

Als je baby ’s ochtends te vroeg wakker wordt (wat’ te vroeg ‘is, is voor iedereen anders) en hij huilt niet, zou ik absoluut aanraden om niet naar binnen te gaan om hem te pakken.

Dit zal hem onbedoeld versterken in het gedrag van te vroeg wakker worden.

Als je dreumes huilt, wil je je interactie zoveel mogelijk beperken,

  • hem voeden als je dat nog doet,
  • indien nodig zijn luier verschonen, enz.

Maar maak het niet leuk om op te staan ​​en probeer hem niet op te laten staan ​​voor de dag. Dit kan ervoor zorgen dat zijn interne klok vroeg wakker blijft worden.

Als je dreumes ’s ochtends wakker wordt en het is niet “te vroeg”, maar hij is blij, is wat speeltijd toestaan ​​prima.

Kinderen kunnen dit ook nodig hebben.

Sommige ouders zeggen zelfs dat als ze hun kamer in gaan wanneer ze hun kind wakker horen worden, en het was niet te vroeg om op te staan, hun kinderen ze weer weg sturen omdat ze te vroeg binnenkwamen!

Ze genieten soms erg  van hun “ontspanningstijd” ’s ochtends.

Is het zielig om een dreumes alleen in zijn ledikant te laten?

Alle ouders zullen een andere filosofie hebben over de vraag of het “zielig” is om je dreumes alleen in bed te laten.

Mijn mening is dat als ze niet van streek zijn, een of andere onafhankelijke ‘denk’-tijd of ontspanning geen slechte zaak is en misschien zelfs een goed idee is.

Sommige van mijn beste ideeën komen bij me op als ik stil in bed lig (of in ieder geval met niemand praat) of even rustig douche of de afwas doe.

Deze site was zo’n idee!

Je dreumes vindt de alleen tijd misschien leuk en als ze niet huilen, hebben zij misschien ook wel zulke lekkere momenten om te reflecteren over hun dag.

Spelen in bed kan wel ook teveel worden

Hoewel onafhankelijke speeltijd goed kan zijn, kan het op een gegeven moment te veel speeltijd worden, en dit kan slecht zijn voor de slaap van je dreumes.

Je wilt dit dan ook vermijden.

Alleen omdat je een gemakkelijke baby hebt die urenlang in bed ligt zonder te huilen, wil nog niet zeggen dat hij dat ook zou moeten doen.

Je zou denken dat dit vergezocht klinkt en dreumesen die uren liggen te zingen zullen zeldzaam zijn.

Maar het is vrij normaal voor een dreumes die eenmaal heeft geleerd hoe hij zelfstandig moet gaan slapen om ’s ochtends te beginnen met spelen en lekker te babbelen in hun bed wanneer ze net wakker worden of voordat ze’ s avonds gaan slapen.

Teveel speeltijd kan slaap problemen veroorzaken

Ten eerste kan te veel tijd op de rug van je baby, wanneer het hoofd nog zacht is, plagiocefalie veroorzaken, of kan hun hoofd plat of misvormd zijn.

Omdat het voor SIDS-preventie wordt aanbevolen om je baby op zijn rug in slaap te laten vallen, komt dit vaker voor.

Je zult je baby voldoende buiktijd willen geven om overdag te spelen, dus spelen buiten het ledikantje is dan beter.

Ten tweede kan te veel “rusttijd” in plaats van slapen juist leiden tot kortere dutjes en meer wakker worden ’s nachts.

Enkele algemene vuistregels:

  • Na de eerste slaapcoachingperiode, beperk je deze speeltijd het liefst tot maximaal 20-30 minuten voor de dutjes en 30 minuten voor het slapengaan, indien mogelijk.
  • Als je baby of dreumes na die tijd niet in slaap is gevallen, overweeg dan om hem op te laten staan ​​en het ongeveer 30 minuten later opnieuw te proberen.
  • Of, als het ’s nachts is, heroverweeg dan zijn schema.
  • Neem geen ritme beslissingen op basis van één of zelfs twee dagen. Als hij of zij veel speeltijd heeft een keer een dagje, is dat oké.

Uiteindelijk ken je je baby het beste en wat ’te veel’ is voor de ene baby, is dat niet voor de andere.

Ik ken ook mensen wiens peuter 45 minuten nodig heeft om in slaap te vallen, ongeacht hoe laat ze in bed wordt gestopt.

Ze ‘praat’ tegen zichzelf over haar dag en heeft die ‘rust’-tijd nodig. Voor haar is dit nu perfect acceptabel en zelfs wat ze nodig heeft.

Nu ze dat weten, kan ze haar schema op de juiste manier instellen.

Houd er zoals altijd rekening mee dat iets geen probleem is totdat het er een wordt dus blijf altijd alert.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.